Офіс генпрокурора відкрив справу про "кнопкодавство" під час призначення Шкарлета

Офіс генпрокурора відкрив справу про "кнопкодавство" під час призначення Шкарлета

Ексклюзивно
Офіс генпрокурора відкрив справу про "кнопкодавство" під час призначення Шкарлета
. Міністерство освіти і науки України

Офіс генерального прокурора порушив кримінальну справу про неперсональне голосування у Верховній раді під час призначення Сергія Шкарлета міністром освіти та науки.

Цю інформацію Суспільному підтвердили у пресслужбі ОГПУ.

Так, провадження відкрили за статтею 364-2Зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки. Карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років зі штрафом від 8500 до 17000 гривень та зі спеціальною конфіскацією. (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Таке зловживання карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років зі штрафом від 8,5 до 17 тисяч гривень.

Раніше партія "Голос" повідомила про те, що Офіс генпрокурора відрив справу щодо "кнопкодавства" за Шкарлета. Згідно з повідомленням, проведення розслідування доручено Державному бюро розслідувань. Суспільне зв'язується із ДБР щодо підтвердження цієї інформації, а також подальших кроків відомства.

"Голос" також заявив, що картка депутата від "Опозиційної платформи — За життя" Григорія Суркіса проголосувала "за" призначення Шкарлета, хоча Суркіса не було в залі Ради.

Раніше Комітет з питань регламенту та депутатської етики ВР не розглянув матеріали щодо ймовірного "кнопкодавства" під час голосування за призначення Шкарлета міністром освіти через те, що це питання "не належить до відань комітету". Фракція "Голос" звернулася до Офісу генерального прокурора через це рішення.

Читайте також: "Жорсткого непідтримання не було". Міністр Шкарлет — про своє призначення, критику і реформу освіти

Що відомо

  • Верховна рада призначила міністром освіти та науки Сергія Шкарлета, який упродовж кількох останніх місяців виконував обов'язки міністра.
  • Під час обговорення депутати розійшлися у думках щодо необхідності призначення Шкарлета, а після результативного голосування депутати кількох фракцій почали кричати йому "Ганьба" та "Геть".
  • Під ці вигуки Шкарлет склав присягу міністра, потім збирався залишити залу і повернувся в урядову ложу лише після наполягань спікера ВР Дмитра Разумкова.
  • Четверо з шести заступників міністра освіти та державний секретар Міністерства освіти і науки пішли з посад відразу після призначення Шкарлета.
  • Студенти по всій країні протестували проти призначення тимчасового очільника МОН. Зокрема, 1 вересня київські студенти влаштували акцію з вимогою відставки Шкарлета.
  • Комітет Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти.
  • Голова Ради Дмитро Разумков заявив, що Комітет з питань регламенту до 15 січня 2021 року має внести зміни щодо посилення відповідальності за неперсональне голосування після заяв нардепів про те, що депутати від ОПЗЖ "кнопкодавили"під час призначення Шкарлета міністром освіти та науки.
  • У Києві біля будівлі Офісу президента відбулася акція громадської організації "Українські студенти за свободу" проти призначення Шкарлета міністром освіти та науки. Учасники пікету збирали підписи за його відставку. Схожі акції пройшли у ще 14 містах України.
На початок