Підписи за відставку та звинувачення: під Офісом Зеленського пройшла акція проти Шкарлета

Підписи за відставку та звинувачення: під Офісом Зеленського пройшла акція проти Шкарлета

Ексклюзивно
Підписи за відставку та звинувачення: під Офісом Зеленського пройшла акція проти Шкарлета
. Дарина Коломієць, Суспільне

У Києві біля будівлі Офісу президента відбулася акція громадської організації "Українські студенти за свободу" проти призначення Сергія Шкарлета міністром освіти та науки. Учасники пікету збирали підписи за його відставку.

Як передає кореспондентка Суспільного Дарина Коломієць, мітингувальники аргументували вимогу відсторонення Шкарлета від посади тим, що "він плагіатор і корупціонер". За підрахунками Суспільного, на акції нині присутні близько 200 осіб.

Акція під ОПУ проти Шкарлета
Акція під ОПУ проти Шкарлета. Дарина Коломієць, Суспільне

Один з організаторів акції Даниїл Лубкін заявив у мікрофон, що "голови фракцій змушували депутатів голосувати за Шкарлета", однак не пояснив, звідки у нього така інформація.

Операційний директор організації "Українські студенти за свободу" Анатолій Дідик Анатолій Дідик повідомив, що загалом на акції очікували на 300 учасників. За його словами, учасники заходу прийшли до президента Володимира Зеленського, бо призначення Шкарлета — це "президентська воля".

На сайті організації "Українські студенти за свободу" йдеться, що її партнерською організацією є Atlas Network, яка базується в США і надавала їй гранти та "інші матеріали" з 2017 року.

У пресслужбі Шкарлета заявили Суспільному, що "не звертають уваги на мітинги".

Акція під ОПУ проти Шкарлета
Акція під ОПУ проти Шкарлета. Дарина Коломієць, Суспільне

За словами організаторів, акції проти Шкарлета пройшли у ще 14 містах України, кореспонденти Суспільного бачили, щонайменше, шість з них.

Зокрема у Кропивницькому на площі Героїв Майдану провели акцію "Шкарлета геть!". За підрахунками Суспільного, в акції взяли участь 12 кропивничан. Крім того, студенти вишів Дніпра та активісти молодіжних організацій влаштували пікет "Стоп Шкарлет".

Також шестеро студентів 21 грудня вийшли на Майдан Незалежності у Хмельницькому на мітинг "Стоп Шкарлет — не дамо вбити освіту!", у Черкасах під стіни Будинку рад та на засідання обласної ради прийшли представники громадської організації "Солідарна молодь", студентська акція проти Шкарлета також пройшла у Вінниці.

Що відомо

  • Верховна рада призначила міністром освіти та науки Сергія Шкарлета, який упродовж кількох останніх місяців виконував обов'язки міністра.
  • Під час обговорення депутати розійшлися у думках щодо необхідності призначення Шкарлета, а після результативного голосування депутати кількох фракцій почали кричати йому "Ганьба" та "Геть".
  • Під ці вигуки Шкарлет склав присягу міністра, потім збирався залишити залу і повернувся в урядову ложу лише після наполягань спікера ВР Дмитра Разумкова.
  • Четверо з шести заступників міністра освіти та державний секретар Міністерства освіти і науки пішли з посад відразу після призначення Шкарлета.
  • Студенти по всій країні протестували проти призначення тимчасового очільника МОН. Зокрема, 1 вересня київські студенти влаштували акцію з вимогою відставки Шкарлета.
  • Комітет Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти.
  • Комітет Ради з питань регламенту до 15 січня 2021 року має внести зміни щодо посилення відповідальності за неперсональне голосування після заяв нардепів про те, що депутати від ОПЗЖ "кнопкодавили"під час призначення Сергія Шкарлета міністром освіти та науки.
На початок