У Ватикані спробували пояснити слова Папи Римського про "білий прапор"

У Ватикані спробували пояснити слова Папи Римського про "білий прапор"

У Ватикані спробували пояснити слова Папи Римського про "білий прапор"
. Папа Римський Франциск, Ватикан, 25 травня 2023 рік. Фото: АР/Andrew Medichini

Голова пресслужби Ватикану Маттео Бруні заявив, що слова Папи Римського стосовно "білого прапора" у контексті війни РФ проти України слід розуміти як заклик до дипломатії.

Про це повідомило онлайн-видання Vatican News.

"Папа приймає образ білого прапора, запропонований інтерв'юером, щоб позначити припинення воєнних дій, перемир'я, досягнуте завдяки мужності переговорів. Він бажає дипломатичного рішення для досягнення справедливого і міцного миру", — зазначив речник.

Водночас глава пресслужби додав, що "переговори ніколи не є капітуляцією".

9 березня Папа Римський у контексті війни в Україні закликав до перемовин та зазначив, що "сильніший той, хто має відвагу білого прапора".

Позиція Папи щодо вторгнення Росії в Україну

За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Папу Римського кілька разів критикували за дії чи слова щодо війни. Спочатку Франциск сказав, що біженців з України у світі приймають краще, ніж з інших країн.

Перед католицьким Великоднем у Ватикані вирішили організувати символічне примирення українців і росіян. Під час хресної дороги в Колізеї хрест мали нести українка і росіянка. Ідея зустріла бурхливе обурення в суспільстві та серед вірян, а також українських дипломатів.

24 серпня Папа Римський Франциск заявив, що дочка кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарія, яку підірвали у Підмосков'ї є "невинною жертвою війни". Посол України у Ватикані Андрій Юраш заявив про розчарування словами понтифіка.

25 серпня Міністерство закордонних справ запросило апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвалдаса Кулбокаса, щоб висловити йому розчарування словами Папи Римського Франциска про смерть дочки кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарії.

30 серпня Ватикан відреагував на критику Папи Римського, через його слова про вбивство дочки російського пропагандиста Дугіна. Там наголосили, що слова Папи слід трактувати, як голос цінностей, а не політичну позицію.

На початок