Офіс генпрокурора розслідує понад 270 справ щодо сексуального насильства під час війни — Зеленська

Офіс генпрокурора розслідує понад 270 справ щодо сексуального насильства під час війни — Зеленська

Перша леді України Олена Зеленська
Перша леді України Олена Зеленська під час конференції "Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки", 4 березня 2024 року. Фото: Тетяна Джафарова/Суспільне

Від початку повномасштабної війни в Україні зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство". Але ця цифра продовжує зростати.

Про це заявила перша леді України Олена Зеленська під час конференції "Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки", 4 березня, передає кореспондентка Суспільного.

"Офіс генерального прокурора станом на сьогодні розслідує 274 кримінальних провадження за фактом сексуального насильства під час війни. Цифра росте і, як не дивно говорити про це в межах цієї теми, але це позитивний маркер. Він свідчить про те, що постраждалі з часом усе більше наважуються говорити про це і свідчити", — розповіла Зеленська.

За її словами, не всі наважуються говорити на цю тему, але ті, хто знайшов у собі сили, є дуже "відважними людьми". Дружина президента підкреслила, що багато з них не тільки дають свідчення, а й приходять, щоб допомогти іншим.

"Вони перетворюють свою травму на силу. Це жінки й чоловіки, які пройшли тортури, невизначеність, відчай, а зараз адвокатують питання постраждалих від насильства, знімають документальні відео, привертають увагу до насильства з боку росіян та його жертв", — сказала Зеленська.

Вона також наголосила на необхідності вирішення питання про невідкладні репарації для постраждалих від сексуального насильства під час війни.

"Усі люди з досвідом полону, насильства, катувань далі стикаються з однаковими труднощами. І це не тільки психологічні проблеми, соціальні, юридичні, але й ще й економічні. Тому що для того, аби відновитися, потрібен ресурс. Постраждалі від сексуального насильства під час війни не можуть чекати на класичні репарації, не можуть чекати, коли закінчиться війна і Росія сплатить відшкодування. Тому діяти потрібно негайно. Ось чому одна з важливих тем сьогодні – це проєкт невідкладних проміжних репарацій", — сказала Зеленська.

За її словами, це має бути спільна робота багатьох структур: і Офісу віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, і урядового уповноваженого з питань гендерної політики, і Глобального фонду тих, хто пережив насильство, та багатьох інших міжнародних громадських і урядових організацій.

"І найважливіше, що ця робота має проводитись у тісній співпраці з постраждалими", — підкреслила Зеленська.

Перша леді наголосила, що репарації тим, хто постраждав від сексуального насильства, — це не тільки економічна підтримка, це важливий крок до відновлення глобальної справедливості.

Зеленська нагадала, що рік тому Україна приєдналася до Глобального альянсу з протидії сексуальному насильству, який було ініційовано урядом Великої Британії, і за цей рік багато зроблено, тому дуже важливо почути сьогодні й результати міжнародних зусиль.

"Справедливість для українських постраждалих зараз – це нині дзеркало для всього світу. Ми не можемо відмінити той біль, який завдав агресор, але маємо допомогти знайти полегшення", — сказала вона.

15 липня 2023 року генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що українські суди винесли вироки 53 військовим РФ за скоєні воєнні злочини.

11 грудня 2023 року глава МВС України Ігор Клименко інформував, що від початку повномасштабної війни слідчі поліції зафіксували понад 102 тисячі воєнних злочинів, які вчиняє Росія.

Що відомо про намір притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини в Україні

Парламентська асамблея НАТО 21 листопада 2022 року визнала Росію державою-терористом, а також підтримала резолюцію, в якій ідеться про створення спеціального трибуналу за фактом агресії Росії. Однак, таке рішення ще має бути підтримано кожною окремою країною на національному рівні.

23 листопада 2022 року Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму та державою, яка застосовує засоби тероризму.

Відразу після цього Росія завдала чергового масованого удару по інфраструктурі України. Без світла опинилася більша частина країни.

1 грудня 2022 року МЗС Франції повідомило, що Париж почав працювати з міжнародними партнерами, в тому числі з Україною, над пропозицією створити спецтрибунал для розслідування воєнних злочинів Росії.

2 грудня 2022 року Європейська Комісія запропонувала варіанти дій, які забезпечать притягнення Росії до відповідальності за масові звірства й злочини, скоєні під час війни в Україні, зокрема створення спеціального незалежного трибуналу.

19 січня 2023 року Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України. Текст відповідної резолюції оприлюднений на сайті Європарламенту.

На початок