Від початку війни в Україні зафіксовано понад 102 тисячі воєнних злочинів — Клименко

Від початку війни в Україні зафіксовано понад 102 тисячі воєнних злочинів — Клименко

Ігор Клименко
Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. пресслужба МВС

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що від початку повномасштабної війни слідчі поліції зафіксували понад 102 тисячі воєнних злочинів, які вчиняє Росія.

Про це Ігор Клименко сказав під час онлайн зустрічі з міністрами внутрішніх справ і безпеки країн "Групи семи" (G7).

"В середньому це по 160 щодня. Серед них – обстріли, розстріли цивільних, знущання з мирного населення, сексуальне насильство, незаконна депортація, викрадення людей, незаконне позбавлення волі. Через російську збройну агресію в Україні немає жодного повністю безпечного місця. Адже РФ вдається до терору мирного населення за допомогою масованих обстрілів. Ракети різних модифікацій та безпілотники летять на голови наших людей, руйнують критичну та цивільну інфраструктуру. Особливо цілять по енергетичній системі, тож ми маємо план заходів на випадок блекаутів", — розповів Клименко.

Міністр додав, що Національна поліція України постійно наповнює спецбазу "Воєнний злочинець", куди вносяться дані всіх ідентифікованих осіб, які беруть участь у військовій агресії РФ проти нашої держави. Наразі у цьому реєстрі вже понад 240 тисяч записів.

"Зібраною інформацією ми поділилися з нашими партнерами через канали Європолу, Інтерполу, а також обмінюємося даними на запити окремих країн. Ми переконані, що кожна особа, яка вчиняла злочини проти українського народу, має понести справедливе покарання. І в будь-якій цивілізованій  країні цим воєнним злочинцям не буде спокійного життя", – зазначив Клименко.

Також він розповів про масштабну роботу фахівців системи МВС на деокупованих територіях. Йдеться, зокрема, про стабілізаційні заходи. Вони проводяться Нацполіцією та Нацгвардією у співпраці з СБУ.

За його словами, попри триваючу війну МВС України вже зараз дбає про майбутнє безпечне середовище та стабільність всередині країни.

Клименко розповів, що наразі відомство приділяє особливу увагу питанню моніторингу поточної безпекової ситуації в країні, реагуванням на правопорушення та надзвичайні ситуації, адже від цього залежить безпекова ситуація у майбутньому.

Зокрема, Клименко поінформував партнерів про контроль за обігом зброї в Україні через запуск Єдиного реєстру.

"В країні війна, відповідно і зброї, вибухівки, боєприпасів у нелегальному обігу більшає. Але ми тримаємо під контролем будь-які випадки незаконного використання зброї та боєприпасів на території нашої держави. Ми також вживаємо заходів та забезпечуємо облік зброї, виданої на початку вторгнення. Зокрема, МВС розробило та подало на розгляд Верховної ради проект, який дозволить вдосконалити порядок отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю. Також підтримуємо питання законодавчого врегулювання обігу цивільної вогнепальної зброї", — сказав Клименко.

Очільник МВС наголосив, що наразі наші міжнародні партнери підтверджують відсутність фактів контрабанди зброї за межі України.

Також Клименко ознайомив міністрів внутрішніх справ і безпеки країн G7 щодо безпекової ситуації на державному кордоні, розвитку мережі пунктів незламності та Центрів безпеки, а також щодо заходів запобігання та реагування на домашнє насильство.

Окремо Клименко зупинився на питанні гуманітарного розмінування. Він розповів партнерам, що понад 30% території нашої країни наразі є потенційно небезпечними з точки зору мінної безпеки.

"Зараз наші фахівці проводять бойове та оперативне розмінування. Щодня у нас працює понад 200 саперних розрахунків – це понад 1100 осіб, близько 350 одиниць техніки", – сказав він.

За словами Клименка, наразі обстежено понад 1600 квадратних кілометрів, але навіть після очищення території вона не є повністю безпечною. Армія РФ повторно обстрілює більшість деокупованих регіонів, таким чином вони знову стають небезпечними.

"Ми робимо все можливе, а подекуди й більше, щоб забезпечити безпеку громадян. І вдячні нашим стратегічним партнерам за те, що в такий нелегкий час ми не самі", — сказав Клименко.

15 липня генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що українські суди винесли вироки 53 військовим РФ за скоєні воєнні злочини.

Що відомо про намір притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини в Україні

Парламентська асамблея НАТО 21 листопада 2022 року визнала Росію державою-терористом, а також підтримала резолюцію, в якій ідеться про створення спеціального трибуналу за фактом агресії Росії. Однак, таке рішення ще має бути підтримано кожною окремою країною на національному рівні.

23 листопада 2022 року Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму та державою, яка застосовує засоби тероризму.

Відразу після цього Росія завдала чергового масованого удару по інфраструктурі України. Без світла опинилася більша частина країни.

1 грудня 2022 року МЗС Франції повідомило, що Париж почав працювати з міжнародними партнерами, в тому числі з Україною, над пропозицією створити спецтрибунал для розслідування воєнних злочинів Росії.

2 грудня 2022 року Європейська Комісія запропонувала варіанти дій, які забезпечать притягнення Росії до відповідальності за масові звірства й злочини, скоєні під час війни в Україні, зокрема створення спеціального незалежного трибуналу.

5 грудня торік стало відомо, що в ООН поширюють проєкт резолюції про створення спеціального трибуналу на кшталт Нюрнберзького для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні.

На початку січня МЗС закликало світ підтримати створення спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. При цьому в березні у Лондоні проведуть зустріч щодо розслідування воєнних злочинів в Україні

19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України. Текст відповідної резолюції оприлюднений на сайті Європарламенту.

На початок