Країни-члени НАТО підтримали створення спецтрибуналу для Росії, але цього недостатньо

Країни-члени НАТО підтримали створення спецтрибуналу для Росії, але цього недостатньо

Ексклюзивно
Країни-члени НАТО підтримали створення спецтрибуналу для Росії, але цього недостатньо
. Чоловіки несуть труну з неопізнаними рештками мирного жителя, убитого російськими військами під час окупації в Бучі, Київська область. Одинадцять неопізнаних тіл, ексгумованих із братської могили, поховано в Бучі в четвер. 11 серпня 2022 р. Фото: АР

Парламентська асамблея НАТО 21 листопада визнала Росію державою-терористом, а також підтримала резолюцію, в якій ідеться про створення спеціального трибуналу за фактом агресії Росії. Однак, таке рішення ще має бути підтримано кожною окремою країною на національному рівні.

Про це Суспільному сказав голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

У структурі ООН є Міжнародний кримінальний суд, який розглядає справи воєнних злочинів.

"І цим в принципі вже займаються на національному рівні наші прокурори та слідчі і співпрацюють з кримінальним судом. Під ці воєнні злочини підпадають всі, окрім тих, хто має імунітет. Згідно з міжнародним правом імунітет на сьогодні мають верхівка країни-агресора, верхівка Росії. Тобто не можуть бути притягнені за воєнні злочини Путін, Шойгу, Лавров, прем'єр-міністр Мішустін. Вони не підпадають під юрисдикцію цього суду. Саме тому ми вимагаємо, щоб був створений спеціальний Міжнародний трибунал щодо факту агресії, яку і простіше довести, тому що розв'язання війни — це факт агресії", — сказав Чернєв.

За його словами, розслідування злочинів РФ не може розтягуватися на роки.

"Має бути притягнутий до відповідальності Путін і вся його "шайка". Такі прецеденти трибуналів уже були. Це, наприклад, трибунал по Югославії був спеціально створений, там спеціально розглядалося якраз таки там факт агресії. "Праотець" цього трибуналу, це фактично Нюрнберзький трибунал, про який ми усі всі знаємо, де було притягнуто верхівку нацистської Німеччини до відповідальності. Ось це ми і намагаємось зробити", — додав представник України.

За словами Чернєва, Україні потрібно зібрати якомога більше партнерів, які погоджуються зі створенням трибуналу.

"Тут не буде вистачати юрисдикції саме Міжнародного кримінального суду. Ось на цьому ми зараз наполягаємо. І дуже важливо, що саме в резолюції 30 країн-членів НАТО проголосовано що вони за створення такого трибуналу. Але це має бути підтримано кожною окремою країною на національному рівні", — додав він.

Що відомо

  • 28 липня Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму через події в Україні, Чечні, Грузії та Сирії, які призвели "до загибелі незліченної кількості людей.
  • 14 вересня речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що адміністрація президента Джо Байдена веде обговорення з Конгресом США запровадження проти Росії нових санкцій, які були б аналогічні оголошенню РФ країною-спонсором тероризму.
  • 15 вересня американські сенатори демократ Річард Блюменталь та республіканець Ліндсей Грем представили законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму. Документ містить положення, що дозволить президентові США відмовитися від визнання країни спонсором тероризму з міркувань національної безпеки після того, як він засвідчить Конгресу, що Росія більше не підтримує акти міжнародного тероризму.
  • 17 листопада у Європейському парламенті узгодили текст резолюції про визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму.
  • 21 листопада Парламентська асамблея НАТО, яка зараз проходить у Мадриді, закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал для покарання російських злочинців та визнала РФ державою-терористом.

Читайте також

Трибунал для Путіна. Як російське керівництво відповість за злочини в Україні

Чи притягнуть до відповідальності пропагандистів РФ, як в Нюрнберзькому процесі. Відповідає радник міжнародних судів

"Чи допомагають переговори подолати терор?": Зеленський закликав визнати РФ державою-терористом

На початок