У МОЗ розповіли куди витратили кошти з коронавірусного фонду

У МОЗ розповіли куди витратили кошти з коронавірусного фонду

У МОЗ розповіли куди витратили кошти з коронавірусного фонду
. AP

Міністерство охорони здоров'я відзвітувало про надходження коштів з фонду боротьби з поширенням COVID-19 та заплановані статті витрат.

Інформація про розпорядження коштами з "коронавірусного фонду" була оприлюднена на брифінгу заступницею міністра охорони здоров'я Світланою Шаталовою.

Всього з фонду боротьби з COVID-19 МОЗ отримало 14,345 мільярда гривень, які були розподілені за 4-ма категоріями:

  • Облаштування приймальних відділень лікарень, які приймають хворих на COVID-19 – 5,3 мільярда гривень.
  • Закупівля лабораторного обладнання для системи громадського здоров'я – 2,9 мільярда.
  • Доплати лікарям та медпрацівникам, які працюють з хворими на COVID-19 – 5,9 мільярда.
  • Закупівля апаратів штучної вентиляції легенів – понад 245 мільйонів гривень.

Світлана Шаталова зазначила, що програма додаткових виплат лікарям та медпрацівникам, які працюють з хворими на COVID-19, почала працювати з 1 вересня і станом на початок жовтня вже було виплачено 2,1 мільярда гривень.

Особливу увагу заступниця міністра приділила питанню закупівлі апаратів ШВЛ.

Читайте також: З коронавірусного фонду не куплено жодного апарату ШВЛ — голова Рахункової палати

"Дуже часто ми чуємо запити щодо закупівлі апаратів ШВЛ із фонду боротьби з COVID-19. Я б хотіла вкотре підкреслити, що МОЗ ще в травні передало до ДП "Медичні закупівлі" медико-технічні характеристики для закупівлі цих апаратів. 1 липня всі вимоги були остаточно визначені. 16 липня у системі прозоро був опублікований аукціон на закупівлю апаратів ШВЛ. З 7 учасників 2 пропонували апарати, що відповідають вимогам. Попри це, 5 серпня ДП "Медичні закупівлі" звернулося до МОЗ із пропозицією збільшити очікувану вартість закупівлі на 126 мільйонів. Тобто, за ті ж технічні параметри ми мали б витратити вдвічі більше коштів", – розповіла Шаталова.

За словами Світлани Шаталової, МОЗ визначило такий стан речей неприйнятним, і означили свою позицію на нарадах та зустрічах із ДП "Медичні закупівлі". Як наслідок, аукціон за тими ж параметрами, які були доведені до ДП "Медичні закупівлі" ще 1 липня, було повторно оголошено аж восени.

"Те, що перший договір на поставки апаратів ШВЛ був укладений лише 1 жовтня, нас, відверто кажучи, дуже турбує", – зазначила Шаталова.

За словами заступниці міністра, наразі підписано договір про поставки 100 апаратів ШВЛ для лікарень України на суму у 42 мільйони гривень. Вся відповідальність за проведення закупівель лежить на ДП "Медичні закупівлі". Крім того, 5 жовтня МОЗ погодило договір на закупівлю ще 100 апаратів ШВЛ.

Що відомо

  • У квітні уряд затвердив порядок використання коштів Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. На початку планувалося закласти у фонд 64,7 мільярда гривень, але з часом обсяг фонду склав зріс до 66 мільярдів.
  • У червні Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає, зокрема, перерозподіл грошей із Фонду боротьби з COVID-19 на ремонт і будівництво доріг та інших об’єктів інфраструктури.
  • Наприкінці липня Кабмін повідомив, що розподілив 66 мільярдів гривень з Фонду боротьби з COVID-19 на забезпечення медиків, фінансування фонду безробіття та реконструкцію доріг.
  • Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк заявив, що до використання коштів Фонду боротьби з COVID-19 є багато запитань. Зокрема, стосовно того, що багато коштів пішли не на оплату роботи медиків чи купівлю захисних засобів, а на ремонт доріг.
  • Прем'єр Денис Шмигаль 4 вересня у Раді повідомив, що всі 66 млрд гривень, які були закладені у Фонд боротьби з коронавірусом, розділені за потребою.
  • 1 жовтня голова Рахункової палати Валерій Пацкан розповів, що кошти з Фонду з боротьби з коронавірусом пішли на будівництво доріг, соціальні виплати населенню, доплати медикам і правоохоронцям, але не на закупівлю апаратів ШВЛ.
На початок