У Росії впав літак Іл-76, НАТО проводить найбільші за 40 років військові навчання. 700 день війни. Онлайн

У Росії впав літак Іл-76, НАТО проводить найбільші за 40 років військові навчання. 700 день війни. Онлайн

У Росії впав літак Іл-76, НАТО проводить найбільші за 40 років військові навчання. 700 день війни. Онлайн
. Місце падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області взяли під охорону, 24 січня, Росія. Photo by Emil Leegunov/Anadolu via Getty Images

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 700 дня війни. Нову хроніку 25 лютого — читайте тут.

Зеленський скасував заплановані поїздки у регіони до з'ясування обставин падіння літака Іл-76

Про це повідомили Суспільному джерела в Офісі президента.

Комітет Сенату США схвалив законопроєкт про конфіскацію російських активів на користь України

Про це повідомляє агентство Reuters.

Зазначається, що "за" проєкт закону "про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців" проголосували 20 членів Комітету із закордонних справ Сенату. "Проти" проголосував сенатор-республіканець Ренд Пол.

Якщо документ буде ухвалений Сенатом і Палатою представників та підписаний президентом Джо Байденом, то він відкриє шлях для першої в історії США конфіскації активів Центрального банку країни, з якою Америка не перебуває у стані війни.

Голова комітету Демократичної партії із закордонних справ сенатор Бен Кардін оптимістично налаштований щодо того, що законодавча ініціатива стане законом, й зазначив, що документ має широку підтримку як з боку демократів, так і республіканців у Сенаті та Палаті представників, а також з боку адміністрації президента США.

Британія запропонувала ФРН альтернативу передачі Україні Taurus

Про це пише видання Handelsblatt з посиланням на власні джерела.

В статті йдеться, що Велика Британія запропонувала Німеччині передати свої далекобійні ракети Taurus Лондону, а там натомість передадуть Україні додаткові далекобійні ракети Storm Shadow.

В Одесі через атаку РФ є пошкодження цивільної житлової інфраструктури

Про це повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Крім того, внаслідок атаки РФ по Одесі є один травмований: чоловік отримав опіки. Медики надають йому всю необхідну допомогу.

Ракетний удар РФ по Гірнику: пошукову операцію завершено

Як повідомляє МВС, наразі відомо про двох загиблих і 9 поранених людей, з них двоє дітей. Пошуково-рятувальну операцію завершено. Поліцейські продовжують обстежувати постраждалий район.

24 січня близько 16:00 війська РФ поцілили ракетою в приватний сектор. Три будинки зруйновані повністю, ще десятки — пошкоджені. Люди опинились під завалами. Серед поранених — дві дитини 2007 року народження. Їм надають медичну допомогу.

Російська армія атакувала Одесу безпілотниками

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Тривога пролунала о 20:19. У Повітряних силах повідомили про рух БпЛА типу "Shahed" з Чорного моря в напрямку Одеси. Також безпілотники зафіксували в Татарбунарському та Біляївському районах.

Після вибуху внаслідок атаки РФ в місті зайнялась пожежа, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Есмінець ВМС США дав старт навчанням НАТО Steadfast Defender-24

Як пише Euronews, НАТО планує провести чотиримісячні масштабні маневри за участю 90 000 солдатів.

Навчання покликані імітувати напад Росії на територію союзників, що призведе до оголошення так званої "справи Альянсу" згідно зі статтею 5 договору НАТО. Ця стаття регулює зобов'язання стояти поруч з альянсом, що означає, що збройний напад на одного або кількох союзників розглядається як напад на всіх членів.

Навчання розпочалися 24 січня, коли есмінець ВМС США Gunston Hall вийшов з порту Норфолк, штат Вірджинія, США, і після низки операцій розпочне свій транзит через Атлантику.

США поки не можуть підтвердити чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76

Американська сторона поки не має інформації, яка могла б підтвердити, що в російському військово-транспортному літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області, перебували українські військовополонені. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Ми бачили повідомлення, але не можемо підтвердити їх", — сказав Кірбі.

Протягом доби на фронті відбулось 50 бойових зіткнень з армією РФ — Генштаб

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 24 січня.

"Противник завдав 2 ракетних та 53 авіаційних удари, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура", — проінформували у Генштабі ЗСУ.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Земляний Яр, Зибине, Красне Перше Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів з боку армії РФ зазнали понад 25 населених пунктів. Серед них: Улиця, Чуйківка, Марчихина Буда, Іскрисківщина, Володимирівка, Басівка, Попівка Сумської області; Стогнії, Уди, Стариця, Вовчанськ, Бочкове, Нестерне Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку ЗСУ відбили 5 атак біля Синьківки Харківської області, де армія РФ намагалась прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Табаївка, Піщане Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема, Масютівка, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку ЗСУ воїни відбили 3 атаки біля Діброви Донецької області та ще 3 у районах Макіївки, Серебрянського лісництва Луганської області, де противник намагався прорвати оборону наших військ. Окупанти завдали авіаційних ударів у районах Серебрянського лісництва та Білогорівки Луганської області Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів. Серед них: Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Торське, Серебрянка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку Силами оборони було відбито 5 атак поблизу Васюківки, Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області, де армія РФ марно намагалась покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Часів Яр, Предтечине Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів. Серед яких: Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку ЗСУ відбили 3 атаки неподалік Авдіївки та ще 5 — поблизу Первомайського та Невельського Донецької області, де росіяни марно намагались прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки, Сєверного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів. Серед них: Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Орлівка, Авдіївка, Сєверне Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати армію РФ у районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, 9 разів марно намагалися покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Максимільянівки, Георгіївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем загарбників опинилися Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка, Новомихайлівка.
  • На Шахтарському напрямку ЗСУ відбили 2 атаки противника південніше Золотої Ниви та східніше Старомайорського Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах Старомайорського та Рівнополя Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Старомайорське Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку ЗСУ відбили атаку армії РФ біля Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Мала Токмачка та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів. Серед них: Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Новоандріївка, Щербаки, Степногірськ Запорізької області.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Качкарівка, Республіканець, Червоний Маяк, Зміївка, Новоберислав Херсонської області. Артилерійських обстрілів зазнали Херсон, Берислав, Садове Херсонської області.

Падіння Іл-76: "Схеми" встановили прізвища членів російського екіпажу

Журналісти "Схем" встановили прізвища членів екіпажу російського літака Іл-76, що впав вранці 24 січня у Бєлгородській області.

Загибель щонайменше трьох із них підтвердили їхні родичі – це 36-річний командир корабля Станіслав Беззубкін, штурман корабля Олексій Високін, 38-річний бортінженер Андрій Пілуєв. Екіпаж належав до 117 військово-транспортного авіаційного полку, із дислокацією в Оренбурзі.

Журналісти пишуть, що місцем служби п’ятьох членів екіпажу вказаний 117 військово-транспортний авіаційний полк. Таку ж інформацію публікувало Головне управління розвідки Міноборони України у березні 2022 року, вказавши Беззубкіна, Високіна, Пілуєва, Житєньова та Саблінського у списку військовослужбовців 117 окремого транспортного авіаційного полку, "які доставляють зброю та боєприпаси для вбивства мирних громадян України".

Ще 4 українських дітей вивезли з тимчасово окупованих територій та РФ

Про це повідомляє проєкт Save Ukraine.

"4 українських дітей нашій команді Save Ukraine вдалося врятувати з тимчасово окупованих територій та Росії. Сьогодні діти нарешті зустрілися зі своїми рідними після тривалого розлучення. Деякі з них не бачилися майже два роки. Декого — батьки не могли забрати вже кілька місяців, і дитину росіяни хотіли віддати в реабілітаційний центр. На щастя, ці випробування вже позаду, і зараз усі діти в безпеці", — йдеться у повідомленні.

Як військові можуть самостійно отримати статус учасника бойових дій

Про це йдеться у повідомленні українського оборонного відомства.

Для людей, які звільнені з військової служби:

  • Для пришвидшення розгляду заяви особам, які звільнені з військової служби у ЗСУ, у Міноборони рекомендують звертатися до ТЦК та СП за місцем реєстрації (перебування на військовому обліку). Разом із заявою потрібно подати згоду на збір та обробку персональних даних, дві кольорові фотокартки розміром 3x4 сантиметри на матовому папері.
  • Отримавши заяву (звернення) і згоду на збір та обробку персональних даних, представники ТЦК та СП самостійно, виключно через систему електронного документообігу, скеровують документи на розгляд відповідної комісії через військову частину.
  • Військова частина, отримавши заяву, готує довідку про безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та надсилає необхідні  документи на адресу відповідної комісії.

Своєю чергою комісія розглядає документи та ухвалює відповідне рішення.

Водночас для чинних військовослужбовців або їхніх представників передбачений інший порядок про який докладно можна прочитати тут.

Зеленський обговорив із Шольцем посилення української ПВО

"Провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Дякую за особисті зусилля у всесторонній довготривалій підтримці України з боку ФРН, збільшенні оборонної допомоги нашій державі на поточний рік до 8 млрд євро, а також нещодавнє рішення про передачу Україні шести гелікоптерів Sea King Mk41. Докладно обговорили подальшу оборонну співпрацю, зокрема посилення української системи ППО, а також артилерії та бронетехніки", — написав у Telegram президент Володимир Зеленський.

Росія скликає термінове засідання Радбезу через падіння Іл-76

Про це на брифінгу в штаб-квартирі ООН заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

"Ми запросили близько години-півтори тому термінове засідання Ради безпеки ООН о 15:00 за нью-йоркським часом. І дуже розраховуємо, що французьке головування сумлінно виконає свої зобов'язання і призначить таке засідання якомога швидше", — зазначив Лавров.

Читайте також: У Росії впав військово-транспортний Іл-76. Що відомо

Німеччина планує навчити 10 тисяч солдатів ЗСУ у 2024 році

Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

За його словами, "ППО залишиться пріоритетом номер один для Німеччини". Берлін очолює коаліцію протиповітряної оборони разом із Парижем із листопада 20-23 року, наголосив німецький чиновник.

Пісторіус також анонсував подальші поставки озброєння, в тому числі додаткових систем протиповітряної оборони "Ірис-Т", танків "Гепард", артилерії і артилерійських боєприпасів, а також понад 80 основних бойових танків Leopard 1 A5.

Крім того, заплановані поставки бойових машин піхоти, броньованих інженерних машин і броньованих танкових мостів, 450 захищених автомобілів, систем розмінування, а також безпілотників, радарів і розвідувальних систем.

На Дніпропетровщині росіяни атакували дві громади дронами-камікадзе

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"По райцентру росіяни били з артилерії. Мирівську та Марганецьку громади атакували дронами-камікадзе. Пошкодження є на двох сільгосппідприємствах. Понівечені 5 приватних будинків, гараж та авто. Зачепило газогін та лінію електропередач. Минулося без загиблих та постраждалих", — зазначив голова адміністрації.

Російські військові обстріляли Курахівську громаду на Донеччині — є поранені та загибла

Про це Суспільному Донбас розповів речник ДСНС Донеччини Станіслав Балдін.

За його словами, за попередніми даними, внаслідок обстрілу троє людей отримали поранення, двом з них рятувальники надали домедичну допомогу доправили до лікарні. Одну жінку дістали з-під завалів мертвою.

"Завали розібрали, аварійно рятувальні роботи завершені", — розповів Станіслав Балдін.

У ГУР прокоментували інформацію РФ щодо українських військових на російському літаку ІЛ-76

У ГУР повідомили, що наразі вони не мають достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту російського літака Іл-76, та в якій кількості.

"Зі свого боку Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну. Російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлену точку для обміну, де вони перебували у безпеці. Безпеку ж наших захисників, згідно домовленостей, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас, українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому", — заявили у відомстві.

В українській розвідці наголосили, що Україна не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених.

"Відомо, що доставка полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом. Це може свідчити про навмисні дії Росії, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених. Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави", — додали у відомстві.

В ГУР наголосили, що "посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну".

Держдума РФ ухвалила у першому читанні законопроєкт про конфіскацію майна у засуджених за "фейки" про армію

Державна дума Росії 24 січня ухвалила у першому читанні законопроєкт про конфіскацію майна у засуджених за статтею про поширення так званих "фейків" про російську армію.

Про це повідомляє "РИА-Новости".

За ухвалення документа проголосували 395 депутатів, проти — 3, тих хто утримався — жодного.

"Прийняте рішення має зупинити тих, хто чинить злочини проти безпеки нашої країни, вважає за можливе ображати наших громадян, солдатів, офіцерів, підтримує нацистів", — прокоментував спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін.

У ЗСУ відстежують точки запусків російських ракет — Генштаб

У ЗСУ відстежують точки запусків російських ракет та логістику їх постачання, зокрема з застосуванням військово-транспортної авіації, повідомили в Генштабі.

"Збройні Сили України будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку", — йдеться у повідомленні Генштабу, в якому коментують, ймовірно, падіння російського літака ІЛ-76 над Бєлгородською областю.

Суспільне намагається отримати додаткове роз’яснення від Генштабу.

Суспільне проаналізувало список прізвищ людей, які начебто були на літаку Іл-79 і який оприлюднила пропагандистка Сімоньян

Суспільне проаналізувало список прізвищ, оприлюднений російською пропагандисткою Маргаритою Сімоньян: про більшість з них є згадки у спільнотах з пошуку військовополонених та зниклих безвісти, також декого з них у полоні фільмували для пропагандистських роликів.

У нас немає підтвердження, що ці військові могли бути на борту або готувались до обміну, тому ми не будемо наводити цей список з етичних міркувань.

МКЧХ намагається дізнатися, хто був на борту Іл-76, який впав у Росії ЕКСКЛЮЗИВНО

Міжнародний комітет Червоного Хреста в Україні не бере участь в обміні військовополоненими, але делегація МКЧХ у Росії намагається дізнатися хто був на борту російського літака Іл-76, який розбився 24 січня у Бєлгородській області РФ.

Про це у коментарі Суспільному заявив речник Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Олександр Власенко.

"Сторони домовляються між собою безпосередньо. Ми беремо участь тільки в обміні тілами загиблих. Про обмін військовополонених ми так само дізнаємося постфактум. Наша делегація в Росії намагається з'ясувати, хто там був на борту, але поки що інформації ніякої нема", — сказав він.

За словами Власенка, комітет має реєстр українських військовополонених, яких представники МКЧХ відвідують і намагаються з'ясувати їхню долю.

"Може статися так, якщо вони дійсно були на борту, там міг бути хтось з тих, кого ми відвідували, тоді може отримаємо якусь інформацію", — сказав представник Червоного хреста.

Російська армія вдарила по селу Садове на Херсонщині. Є поранений

Російська армія вдарила по селу Садове Херсонської області, поранений чоловік.

Про це повідомляє в Telegram обласна військова адміністрація.

"50-річного травмованого чоловіка з контузією, вибуховою та черепно-мозковими травмами та пораненням плеча доправили до лікарні", — йдеться у повідомленні.

ППО збила дві ракети над Дніпром: через падіння уламків поранено чоловіка

Сили протиповітряної оборони збили дві ракети у небі над Дніпром. Уламки впали на одне з підприємств.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Через падіння уламків поранено 38-річного чоловіка. У нього черепно-мозкова травма, контузія та перелам. Він у лікарні в стані середньої тяжкості.

Також є пошкодження будівлі підприємства й техніки.

Найбільший банк Кіпру повністю покинув Росію

Найбільший банк Кіпру — Bank of Cyprus — закрив свої представництва в Москві та Санкт-Петербурзі. Таким чином установа повністю вийшла з Росії.

Про це повідомило видання The Moscow Times, посилаючись на дані Центробанку РФ.

Банк припинив акредитацію своїх відділень у країні. З початку 2024 року, як пише видання, це вже третє представництво іноземного банку, що закрилося в Росії. Загалом їх лишилося 23, тоді як на початок 2022 року в реєстрі акредитованих представництв налічувалося 37 іноземних кредитних організацій.

З початком повномасштабного вторгнення в Україні іноземні банки почали закриватися: 9 у 2022 році, 3 у 2023 році і ще 3 з початку 2024 року. А відкрили лише одне нове представництво — це киргизький "Айыл банк".

Літак Іл-76 могла збити російська ППО — експерт Мюнхенської конференції з безпеки Ланге

Російський військово-транспортний літак Іл-76 могла збити своя ж російська система ППО, припускає військовий експерт, екскерівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, старший науковий співробітник Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланге.

Про це він сказав в ефірі телеканалу Welt.

“Це виглядає як робота ППО, яка викликала такий вибух”, — сказав Ланге.

Він додав, що в цьому районі російська сторона постійно використовує системи С-300. Натомість у Харківській області України, яка межує з Бєлгородською, досі не було відомостей про використання ані систем Iris-T, ані Patriot. При цьому, те, що літак був збитий, є фактом, це видно з відео, що поширюються у мережах.

Ланге не поспішає погоджуватися з російським Міноборони, що літак нібито могла збити українська ракета.

“Досі не було жодних ознак, що Україна могла би розмістити в Харкові, який сильно обстрілюється, такі системи. Отже, все виглядає так, що це міг бути так званий friendly fire (дружній вогонь — ред.)”, — сказав Ланге.

За його словами, якщо це справді був так званий “дружній вогонь”, Росія буде вперто стверджувати щось інше.

Ланге пояснив, що у подібних випадках Росія дуже швидко починає “вкидати” в інформаційний простір якісь свої наративи, які дуже важко перевірити. Військовий експерт попередив, що не слід довіряти російським “роз’ясненням” і розслідуванням. За його словами, інформацію, яка надходить від російської сторони, треба сприймати дуже обережно.

Ланге додав, що твердження російської сторони, що начебто на борту збитого літака були 65 українських військовополонених, яких везли на обмін, також виглядають “дуже сумнівними”.

“Те, що літак буде перевозити військовополонених над територію поблизу зони ведення бойових дій, є дуже незвичним”, — сказав Ланге.

За його словами, військовополонених, як правило, доставляють автомобільним транспортом.

Раніше стало відомо, що у середу, 24 січня, в Корочанському районі Бєлгородської області розбився російський літак Іл-76.

У ГУР підтвердили, що на сьогодні готувався обмін полоненими з РФ

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що на сьогодні готувався обмін полоненими між Росією та Україною.

Про це заявив представник ГУР Андрій Юсов, передає Радіо Свобода.

"Але я можу констатувати, що запланований на сьогодні обмін наразі не відбувається", — сказав він.

За словами Юсова, інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, озвучена російською стороною, наразі перевіряється.

Латвія передасть Україні ще 14 автівок, конфіскованих у нетверезих водіїв

Влада Латвії ухвалила рішення безоплатно передати Україні ще 14 автівок, які латвійські правоохоронці конфіскували у нетверезих водіїв.

Про це повідомляє Delfi.

Зокрема, дев'ять автівок, загальною ринковою вартістю майже 70 тисяч євро, хочуть передати армійським частинам Міноборони України, комунальному медичному підприємству в Ізюмському районі Харківської області, Арбузинській сільраді Миколаївської області, військовій частині Нацгвардії, Кам'янець-Подільській райраді Хмельницької області та Китайгородській сільраді Хмельницької області.

Відповідно до закону про підтримку цивільного населення України, транспортні засоби, що належать Латвії, можуть бути передані у власність влади України безоплатно з метою запобігання наслідкам надзвичайної ситуації, пов'язаної з бойовими діями в Україні, та підтримки українського суспільства.

Війська РФ вдарили по Новобериславу на Херсонщині. Поранені двоє людей

Зранку 24 січня 2024 року російська авіація вдарила по Новобериславу на Херсонщині. Постраждали двоє людей.

Про це у Telegram повідомив начальник ОВА Олександр Прокудін.

Внаслідок ранкової атаки РФ по Новобериславу на Херсонщині постраждало подружжя.

"У 58-річної жінки – вибухова травма, уламкові поранення руки та обличчя. У її чоловіка, 59 років, діагностували вибухову травму і контузію", — йдеться у повідомленні голови ОВА. За його даними, медики оцінюють стан потерпілих як середньої тяжкості. Їм надають допомогу.

Війська РФ обстріляли Херсон. Постраждав чоловік

Армія РФ 24 січня 2024 року обстріляла Дніпровський район Херсона. Поранений чоловік.

Про це у Telegram повідомив начальник МВА Роман Мрочко.

Близько 11:30 війська РФ з тимчасово окупованого лівобережжя обстріляла Дніпровський район Херсона. Поранений 22-річний чоловік.

"Наразі він ушпиталений з уламковим пораненням лівої ноги. Чоловік перебував на вулиці", — йдеться у повідомленні.

Словаччина не розриватиме приватні військові контракти з Україною — спікер парламенту

Словаччина не розриватиме приватні військові контракти з Україною, заявив спікер парламенту Словаччини Петер Пеллегріні під час зустрічі з президенткою Європарламенту Робертою Мецолою.

Про це повідомляє hnonline.sk.

Пеллегріні нагадав, боєприпаси для України також виробляють на напівдержавних підприємствах Словаччини. А на сході країни продовжують працювати заводи, де з ініціативи Німеччини ремонтують пошкоджену українську військову техніку.

При цьому він зазначив, що уряд Словаччини більше не надсилатиме Києву жодної військової допомоги зі складів своїх збройних сил. Однак, за його словами, це не означає, що Словаччина відвертається від України.

Відповідаючи на запитання, чи підтримає Словаччина пакет фінансової допомоги Україні наступного тижня на саміті ЄС у Брюсселі, Пеллегріні зазначив, що рада коаліції ще не обговорювала це питання. Водночас він додав, що Словаччина належить до тих країн, які хочуть переконатися, що сума в 50 мільярдів для України не залишиться безконтрольною і ці ресурси “не опиняться в руках спекулянтів”.

Раніше прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що єдиний спосіб припинити війну Росії – це віддати частину території України Росії, і знову заявив, що виступає проти членства України в НАТО.

Кримські партизани повідомили про прибуття великого десантного корабля РФ до Севастополя

Кримські партизани "Атеш" зафіксували прибуття великого десантного корабля РФ до Графської пристані в окупованому Севастополі. Повідомляється, що судно було замасковано і незабаром може заступити на бойове чергування.

Про це йдеться у Telegram-каналі військово-патріотичного руху "Атеш".

"Наші агенти, через багато часу розвідки та очікувань, змогли зафіксувати передислокацію Великого десантного корабля проекту 775 до Графської пристані міста Севастополь", — йдеться у повідомленні.

Підпілля зазначає, що після прибуття в гавань, корабель розвертали та накривали маскуванням.

"Найімовірніше, незабаром виконуватиме бойове чергування. Всю оперативну інформацію ми давно передали СОУ. Примітно, що Сили оборони України вже мали досвід зі знищенням цього типу корабля, а саме "Новочеркаськ" (БДК-46) 26 грудня 2023 року", — зазначили в "Атеш".

Київ та більшість областей — повітряна тривога.

У Росії впав військово-транспортний Іл-76

У Корочанському районі Білгородської області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. Про це повідомляє Телеграм-канал Mash.

За деякий час до НП у регіоні було оголошено ракетну небезпеку.

Шмигаль зустрівся з представником словацького уряду

В Ужгороді премʼєр-міністр України Шмигаль зустрівся із словацьким колегою Фіцо, повідомив очільник Уряду. Посадовці мають обговорити двосторонні відносини та підтримку європейських ініціатив.

ЗСУ ліквідували 26 окупантів, знищили три спостережні та три польові пункти боєпостачання на лівобережжі Херсонщини

Сили оборони протягом минулої доби на ТОТ Херсонщини знищили три спостережні та три польові пункти боєпостачання. Також українські військові ліквідували 26 російських окупантів.

Про це у Facebook повідомило ОК "Південь".

Сили оборони б'ють по місцях дислокації військ РФ, його позиціях і тилах. За минулу добу підтверджено, що на лівому березі знищили:

  • ⁠1 реактивну систему залпового вогню "Град";
  • 13 гармат;
  • 1 танк;
  • 1 міномет;
  • 1 човен;
  • 1 станцію радіоелектронної боротьби;
  • ⁠8 одиниць автомобільної техніки.

Також українські військові ліквідували три польові пункти боєпостачання, три спостережні пункти та 26 російських окупантів.

Війська РФ вдарили по Бериславу на Херсонщині. Під завалами будинку загинув чоловік

Ввечері 23 січня війська РФ вдарили з авіації по Бериславу на Херсонщині. Внаслідок атаки зруйновані житлові будинки. Загинув чоловік.

Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Війська РФ 23 січня 2024 року близько 19:30 завдали удару по місту Берислав. Внаслідок атаки зруйновані житлові будинки.

"З-під завалів одного з них вранці 24 січня дістали тіло 47-річного загиблого чоловіка", — йдеться у повідомленні.

З Луганщини евакуювали родину загиблого напередодні чоловіка

З Луганщини 23 січня евакуювали трьох мешканців Макіївки. Населений пункт вже понад тиждень перебуває під постійним обстрілом російських військових.

Про це повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

Він розповів, що виїхали чоловік та жінка 1961 року народження та чоловік 1982 року народження. Батьки та брат — це родина загиблого напередодні від обстрілу окупантів місцевого жителя.

Родину поселили у Краматорську, зазначив начальник ОВА.

Як уточнили у поліції Луганської області, прибувши до села, під час евакуації тіла загиблого та документування воєнних злочинів окупантів, поліцейські стали об'єктом стеження дронів російської армії.

Президент київського "Локомотива" оцінив наслідки ракетної атаки по спорткомплексу

Президент київського "Локомотива" Олександр Єгоров розповів про збитки після того, як у спортивний комплекс влучила ракета 23 січня.

Про це пише sport.ua.

Працівники ДСНС сказали їм, що будівля не підлягає відновленню. Є пошкодження і тріщини по фундаменту, залило стіни. Немає офісних приміщень і спортивних споруд. Цілими залишились трибуни, поля футбольні, волейбольні та міні-поля.

"У нас є оціночна вартість будівель. Це близько 50 мільйонів гривень. Повністю полетіла електрика, водопостачання, затоплені бомбосховища, тренажерні зали і прилегла територія", — сказав Єгоров.

Очільник клубу каже, що нещодавно тут зробили капітальний ремонт. На його думку, спортивна спільнота має відреагувати на удар по комплексу "Локомотива".

"Всі їх закиди, що вони знищують військову інфраструктуру — повна брехня. Ми готові показувати приміщення, де мали тренуватися наші спортсмени. В нас немає поруч якихось важливих об'єктів", — підсумував президент клубу.

Семенівську громаду на Чернігівщині армія РФ обстріляла з мінометів

Протягом доби 23 січня армія РФ з мінометів обстрілювала прикордонну Семенівську громаду на Чернігівщині.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

  • Дев'ять вибухів (приходів, ймовірно з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Архипівка.
  • Три вибухи (приходи, ймовірно з міномета калібру 82 мм) в напрямку села Тимоновичі.
  • Два вибухи (приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Леонівка.
  • П'ять вибухів (приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Миколаївка.
  • Вісім вибухів (приходів, ймовірно з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Блешня.

Атака Полтавщини безпілотниками РФ: що відомо

Увечері 23 січня російська армія атакувала територію Полтавщини. Випустили безпілотні літальні апарати.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі начальник Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін, у регіоні атаку була під час повітряної тривоги. Спрацювали сили протиповітряної оборони.

Зокрема, збили безпілотні літальні апарати. Спочатку повідомляли про один БпЛА, який упав на території Лубенського району. Згодом додалася інформація про ще три апарати. Загиблих, поранених та руйнувань не було, за даними Філіпа Проніна.

Як минула ніч у регіонах — ранкове зведення ОВА

Про ситуацію в регіонах станом на 9.00 Суспільному повідомили за даними обласних державних адміністрацій.

Полтавщина: ввечері під час російської атаки безпілотниками працювала ППО. Один БпЛА впав на території Лубенського району. За попередньою інформацією — без жертв. Дані щодо наслідків уточнюються. Загалом збито 4 БпЛА. Без руйнувань та жертв.

Чернігівщина: за добу — 8 обстрілів (35 вибухів). Із мінометів військо РФ обстрілювало Новгород-Сіверський район. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Дані уточнюються.

Сумщина: 23 січня протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 158 вибухів — з мінометів, артилерії, гранатометів, скидання ВОГ з БПЛА, FPV-дрону та касетних боєприпасів. Обстрілів зазнали Юнаківська, Білопільська, Краснопільська, Великописарівська, Свеська громади. Без наслідків.

Зранку росіяни здійснили мінометний обстріл Дружбівської громади. Зафіксовано 3 вибухи. Попередньо — без наслідків.

Запорізька область: минулої доби росіяни завдали 170 ударів по 25 населених пунктах; без постраждалих. Окупанти РФ здійснили 8 РСЗВ-обстрілів Гуляйполя, Роботиного й Кам'янського, 41 БПЛА-атаку по Біленькому, Новоандріївці, Новоданилівці, Новодарівці, Чарівному, Малинівці, Левадному, Полтавці та Малим Щербакам, а також авіаційний удар по Малій Токмачці.

По території Залізничного, Оріхова, Червоного, Малинівки, Левадного, Білогір'я, Лугівського, Степногірська, П'ятихаток, Кам'янського, Лобкового, Плавнів та інших прифронтових міст і сіл прийшлося 120 артобстрілів.

Надійшло 18 повідомлень про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури.

Дніпропетровщина: внаслідок вчорашньої ракетної атаки по Павлограду в одному зі скверів міста загинула жінка. Їй було 43 роки.

За уточненою інформацією, у Павлограді пошкоджені 4 школи, реабілітаційний центр, спорткомплекс, заклад культури, 15 багатоповерхівок і авто. У районі побиті 33 приватні оселі.

У Павлоградському районі 23 січня українські захисники збили російську ракету.

Ще одну ракету оборонці ліквідували над Дніпровським районом. Уламки впали на територію підприємства. Виникла пожежа, яку оперативно загасили. Ніхто не постраждав.

Також минулої доби військо РФ атакувало Нікопольщину. Поцілило чотирма дронами-камікадзе і тричі обстріляло з артилерії. Гучно було у райцентрі, Мирівській та Марганецькій громадах. Люди цілі. Потрощені по десять приватних будинків й господарських споруд. Ще дві – зруйновані. Понівечені санаторій та підприємство. А ще — пожежна частина і авто, в тому числі й оперативне. Зачепило газогони та лінії електропередач.

Від учорашнього вечора до ранку було три артобстріли Нікопольщини. Окупанти РФ били по райцентру, Марганцю та громаді. Пошкоджені освітній та медичний заклади. Побиті 4 п'ятиповерхівки та 11 приватних будинків, 3 господарські споруди, авто, лінії електропередач та газогін. Люди не постраждали.

Харківщина: ввечері 23 січня військо РФ обстріляло Київський та Холодногірський райони Харкова. Попередньо — ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області. Внаслідок удару постраждали 9 людей, з них одна дитина — 4-річна дівчинка, їй надали допомогу на місці. Госпіталізували 4 людей — 2 чоловіків та 2 жінок. Стан потерпілих середній.

Пошкоджено будинок, евакуйовано 16 людей, з них 2 — діти. Також є влучання в землю. Пошкоджено будівлю Національної академії правових наук, будівлю Нової Пошти. Є загоряння автомобілів.

Артилерійських та мінометних обстрілів війська РФ зазнали близько 20 населених пунктів Харківщини, зокрема Ветеринарне Харківського району; Нестерне Чугуївського району; Комісарове, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Куп'янського району.

Росіяни завдали авіаційних ударів біля населених пунктів Липці, Козача Лопань Харківського району; Гатище Чугуївського району.

Минулої доби близько 22:30 окупанти РФ обстріляли с. Липці Харківського району. Пошкодили будівлю пожежного поста, модульний пункт базування екстреної допомоги та автомобіль БШМД, газопровід. Постраждалих немає.

Також 23 січня зранку військо РФ завдало удару КАБом по с. Козача Лопань Харківського району. Пошкоджено будівлю кафе, магазин. Без постраждалих.

Луганщина: 23 січня військо РФ атакувало в напрямку Білогорівки та в Серебрянському лісі. По цих же районах, а також по Макіївці завдало авіаційних ударів. Невське, Білогорівка та Серебрянське лісництво потрапили під обстріли мінометами та артилерією.

За добу росіяни здійснили 122 обстріли (518 снарядів).

Донеччина: під вогнем росіян минулої доби опинилися Авдіївка, Курахове, Часів Яр, смт Гостре, смт Очеретине, смт Цукурине, с.Веселий Гай, с. Новоселівка Перша, с. Дачне.

Пошкоджені 6 житлових будинків (з них 2 – багатоквартирні), службовий автомобіль.

Миколаївщина: 23 січня внаслідок обстрілу росіянами с. Солончаки Куцурубської громади було пошкоджено житлові будинки. Постраждалих немає.

Удень російські артилерійські обстріли фіксувалися по акваторії Очаківської громади. Минулося без постраждалих.

Також учора військо РФ завдало артилерійських обстрілів берегової лінії між селами Куцурубської громади. Постраждалих немає.

Херсонщина: за добу по області росіяни здійснили 101 обстріл (524 снаряди), з них по м. Херсон — 8 обстрілів (26 снарядів).

Окупанти РФ поцілили у райони 29 населених пунктів області; територію заводу та дошкільний навчальний заклад у м. Берислав.

У результаті обстрілу м. Херсон травми середньої важкості отримав 52-річний чоловік.

Внаслідок атаки з дрона у м. Берислав постраждало 2 чоловіків. Потерпілих доставлено до лікарні.

Росіяни вбили жителя Корабельного району Херсона. Біля під'їзду будинку смертельні поранення отримав 70-річний чоловік.

Військо РФ здійснило обстріл Кіндійки. Травми середньої важкості отримала 74-річна жінка.

Внаслідок російських авіаційних ударів по селу Милове знищено один житловий будинок, ще щонайменше пʼять – пошкоджені. Легкі поранення отримала місцева жителька, 85 років. Їй надали меддопомогу на місці.

Крім того, російська авіація атакувала село Саблуківка. Поцілили по житловому будинку, в якому перебували люди. Оселя — вщент зруйнована. На місці удару загинув 49-річний чоловік. Рятувальники дістали з-під завалів тяжкопоранену 47-річну жінку. Вона померла дорогою до лікарні.

Військо РФ здійснило авіаудар по с. Шляхове. У результаті обстрілу травми несумісні з життям отримала 61-річна жінка. Вона була у будинку під завалами.

За добу по області: 4 людини загинуло, 6 — дістали поранення.

Другий удар за січень. Окупанти залишились без залізничного мосту у Маріупольскому районі — Андрющенко

По залізничному мосту окупантів на північ від Маріуполя у селі Гранітне був завданий удар 23 січня. Це вже другий удар у цьому році по мосту. Перше ураження ЗСУ нанесли 6 січня.

Про це Суспільному Донбас повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Він (удар — ред.) був вчора вдень, ближче до вечора. Вони його будували для того, щоб запустити залізницю. Це повторний удар по цьому мосту. Тепер його не буде", — розповів радник мера.

Андрющенко уточнив, що жертв серед окупантів, якщо вони й були, неможливо встановити.

"Дуже складно зафіксувати втрати через місцезнаходженні. Скоріш за все, їх повезли або в морг, або у шпиталь Волновахи, а це не наша територія", — сказав він.

У Telegram радник мера зранку 24 січня написав, що знищені залишки залізничного мосту після першого удару разом щонайменше з п'ятьма одиницями інженерної техніки військових РФ.

"Черговий удар в район базування інженерних підрозділів окупантів, який остаточно розбив надію на залізничний міст. Все. Це не просто крапка. Це жирний хрест на потенціалі залізниці з Росії мінімум на 2024 рік", — зазначив Петро Андрющенко.

Знищення бази даних центру космічної гідрометеорології "Планета" РФ. У ГУР повідомили деталі

В Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили деталі знищення в Росії бази даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології "Планета". У ГУР підтвердили, що атаку здійснили кіберволонтери з групи “BO Team”.

Подробиці оприлюдненні  у соцмережах ГУР.

"Вказане російське державне підприємство федерального рівня займається прийомом та обробкою даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів: передусім ― міністерство війни, генеральний штаб та служби МНС  РФ", — зазначили у ГУР.

Повідомляється, що проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації становить близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних.

"Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів. Серед знищеного — метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували Міноборони і МНС РФ, "Роскосмос" та низка інших відомств держави-агресора, а також — напрацьовані роками унікальні дослідження", — йдеться у повідомленні.

За минулу добу армія РФ завдала 170 ударів по 25 населених пунктах Запорізької області

Протягом минулої доби, 23 січня, російські військові атакували 25 населених пунктів Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 24 січня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Загалом армія РФ завдала 170 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • авіаційний — по Малій Токмачці;
  • вісім разів застосувала РСЗВ по Гуляйполю, Роботиному та Кам'янському;
  • 41 безпілотником атакувала Біленьке, Новоандріївку, Новоданилівку, Новодарівку, Чарівне, Малинівку, Левадне, Полтавку та Малі Щербаки;
  • 120 разів з артилерії обстріляла території Залізничного, Оріхова, Червоного, Малинівки, Левадного, Білогір'я, Лугівського, Степногірська, П'ятихаток, Кам'янського, Лобкового, Плавнів.

"Надійшло 18 повідомлень про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури", — йдеться в повідомленні.

521 дитина загинула в Україні внаслідок збройної агресії РФ — ОГПУ

Більше ніж 1732 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 24 січня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 521 дитина загинула та понад 1211 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у таких областях: Донецькій — 504, Харківській — 325, Херсонській — 146, Київській — 130, Дніпропетровській — 111, Миколаївській — 101, Запорізькій — 100, Чернігівській — 72, Луганській — 67.

  • 23 січня внаслідок низки обстрілів армії РФ м. Харків загинула 8-річна дівчинка. Поранено дев’ять дітей віком від 3 до 17 років.
  • 23 січня внаслідок обстрілу військами РФ м. Київ постраждало 6 дітей віком від 14 до 17 років.

Армія РФ за добу понад 100 разів обстріляла Херсонщину: загинули четверо людей, шестеро поранених

Російські війська упродовж 23 січня 2024 року з мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню, танків, дронів та авіації 101 раз обстріляли Херсонську область.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Загалом за добу армія РФ випустила по території Херсонщини 524 снаряди, по Херсону — 26. Била по житлових кварталах, влучила у дошкільний навчальний заклад й територію заводу у Бериславі, йдеться у повідомленні.

Внаслідок російської збройної агресії загинули четверо людей, ще шестеро — отримали поранення різного ступеня тяжкості, повідомив Прокудін.

За останні дві доби російські війська активізували використання КАБів, повідомила в марафоні "Суспільне. Спротив" керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"За минулу ніч (ніч проти 24 січня — ред.) є влучання в приватний будинок, загинула цивільна особа. Вісім керованих авіабомб, які ворог скинув протягом ночі на населені пункти правого берега — це суттєве посилення застосування тактичної авіації", — сказала Гуменюк.

Армія РФ вчергове обстріляла громади Миколаївщини

На Миколаївщині російські військові 24 січня завдали ударів по Очаківській та Куцурубській громадах. Поранених та загиблих немає.

Про це повідомили в ранковому зведенні Миколаївської обласної військової адміністрації.

У військовій адміністрації зазначили, що 23 січня, о 15:30 ворожі артилерійські обстріли фіксувалися по акваторії Очаківської громади. Люди не травмувалися.

Крім того, 23 січня о 14:07 внаслідок російського обстрілу села Солончаки Куцурубської громади пошкоджено житлові будинки. Загиблих та поранених немає.

Також о 17:10 армія РФ завдавала артилерійських обстрілів по узбережжю між селами Куцурубської громади. Люди не травмувалися.

ISW: росіяни намагаються вийти з позиційної війни

Російські війська намагаються компенсувати українські удари з безпілотників і в тилу на рівні, необхідному для того, щоб вийти з позиційної війни.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що відомий російський провоєнний блогер 23 січня заявив, що військам РФ потрібно з'ясувати, як вийти з позиційної війни. При цьому російські війська не можуть сконцентруватися в кількості, достатній для прориву українських ліній, оскільки українські війська завдають ударів по всіх скупченнях сил, більших за батальйон.

Блогер стверджував, що українські війська завдають ударів по скупченнях російських сил навіть у ближньому тилу. Він повідомив, що українські сили все ще націлені на невеликі російські групи з однієї-двох піхотних рот і 10 бронемашин за допомогою безпілотників, що не дозволяє російським військам навіть досягти українських передових оборонних рубежів. Блогер поскаржився, що єдиним рішенням російських військ досі була “атака 10-20 зігнаних піхотинців з бронетехнікою, яка підтримувала їх на "екстремальній" відстані позаду піхоти”.

Інший блогер, пов'язаний із Кремлем, відзначив, що “український технологічний прогрес ускладнив для російських військ концентрацію кількох дивізій в окремому географічному районі, щоб українські війська не виявили концентрацію сил”.

За його словами, російським військам необхідно як отримати непряму вогневу перевагу над українськими військами, так і перебудувати російське командування і управління, щоб вийти з позиційної війни.

“Блогер підкреслив, що російські війська на передовій повинні мати можливість швидкого зв'язку, щоб мінімізувати час між виявленням та ураженням цілі, і що ця зміна відбудеться лише за умови суттєвих змін у процесах командування”, — йдеться в аналітичному звіті.

Як відзначили аналітики, характеристики і проблеми позиційної війни, які російські блогери визначили в останніх дискусіях, перетинаються з багатьма системними проблемами в російській армії, на які блогери скаржилися протягом тривалого часу. Як правило, у Росії скаржаться на слабке командування, що стосується непрямого вогню, виснаження російських сил через непродуктивні "м'ясні атаки" на українські позиції, погане тактичне і оперативне планування і боротьбу з українськими безпілотниками на лінії фронту і в ближньому тилу.

“Наразі немає жодних ознак того, що російське військове командування суттєво покращило будь-яку з цих визначених проблем на оперативному рівні, необхідному для прориву позиційного фронту на одній або декількох ділянках. Однак нещодавно російські війська довели свою здатність досягати незначних тактичних успіхів під час інтенсивних наступальних дій, навіть незважаючи на ці системні проблеми, зокрема, поблизу Куп'янська Харківської області та Авдіївки Донецької області”, — йдеться в аналітичному звіті.

За добу російське військо втратило 840 військових — Генштаб

Станом на ранок 24 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 378 660 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 840 військових.

Війська РФ тричі обстріляли Нікопольщину: пошкоджені багатоповерхівки та приватні будинки

У ніч на 24 січня війська РФ тричі обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини з артилерії. Вдарили по райцентру, Марганцю та Марганецькій громаді.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, пошкоджені освітній та медичний заклади. Побиті 4 п'ятиповерхівки та 11 приватних будинків. Зачепило 3 господарські споруди, авто, лінії електропередач та газогін.

Загиблих та поранених немає.

Авіація Сил оборони завдала ударів по окупантах РФ — Генштаб

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 зенітно-ракетних комплексах та 1 пункту управління російськогоокупаційного війська.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 24 січня.

Також сили та засоби протиповітряної оборони України знищили 15 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, 5 балістичних ракет “Іскандер-М”, 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 району зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 засобах ППО, 9 артилерійських засобах та 1 станції радіоелектронної боротьби росіян.

РФ не полишає спроб оточити Авдіївку — Генштаб

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 24 січня.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність, щоб не дати перекинути українські війська на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили атаку війська РФ біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 4 атаки окупантів РФ в районах Ямполівки, Торського Донецької області та ще 2 атаки поблизу Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 3 атаки росіян неподалік Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати військо РФ, яке не полишає спроб оточити Авдіївку. Українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам РФ значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 5 атак росіян в районах Новобахмутівки, Степове, Авдіївки та ще 11 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати військо РФ поблизу Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 16 атак.

На Шахтарському напрямку військо РФ наступальних (штурмових) дій не вело.

На Запорізькому напрямку українські захисники відбили 4 атаки росіян південніше Червоного, західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, військо РФ не полишає спроб вибити українські підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби росіяни здійснили 7 безуспішних штурмів позицій українських військ.

Водночас українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам РФ втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії фронту.

Генштаб: на фронті відбулося 56 бойових зіткнень за добу

На фронті протягом минулої доби відбулося 56 бойових зіткнень. На Мар’їнському та на Авдіївському напрямках Сили оборони відбили по 16 атак. Загалом військо РФ завдало 48 ракетних та 112 авіаційних ударів, здійснило 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 24 січня.

Внаслідок російських атак є загиблі та поранені з цивільного населення, серед яких є діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 200 різних об’єктів цивільної інфраструктури в Києві та Київській області, Харкові та Павлограді Дніпропетровської області.

“Минулої доби російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши 6 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 ворожий дрон”, — повідомили у Генштабі.

Авіаційних ударів зазнали Козача Лопань, Липці, Гатище Харківської області; Макіївка, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Серебрянка, Сіверськ, Богданівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Урожайне Донецької області; Роботине Запорізької області; Качкарівка, Милове, Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Салліван та радник Швеції обговорили вступ країни в НАТО та допомогу Києву

Помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван та радник з безпеки Швеції Хенрік Ландерхольм під час зустрічі обговорили вступ Швеції в НАТО, двосторонню співпрацю у військовій сфері та підтримку України.

Про це йдеться у заяві на сайті Білого дому.

Зазначається, що Джейк Салліван наголосив на рішучій підтримці США якнайшвидшого вступу Швеції до НАТО і привітав ратифікацію турецьким парламентом її заявки на приєднання до альянсу.

Сторони також привітали нещодавнє підписання між США та Швецією угоди щодо співпраці у сфері оборони. Також Салліван і Ландерхольм підкреслили відданість подальшій підтримці України.

У ГУР розповіли, хто знищив літаки Ту-22М3 на військовому аеродромі "Сольці"

З’явилися подробиці спецоперації, проведеної українськими розвідниками у серпні 2023 року, під час якої вдалося знищити літак Ту-22М3 на військовому аеродромі "Сольці" у Новгородській області РФ, а ще два — вивести з ладу.

Деталі спецоперації ГУР розкрило, розповідаючи про розвідника та Героя України Олега Бабія.

Як виявилося, підрозділ Олега Бабія у серпні 2023 року пробрався у глибокий тил противника та подолав пішки понад 600 км територією ворога, щоб виконати спеціальне бойове завдання — зупинити терористичні авіаційні бомбардування росіянами українських міст.

Розвідникам вдалося знищили російський бомбардувальник ТУ-22М3 та ще два — вивели з ладу. Однак самі вони зазнали непоправних втрат.

Україна загалом отримала від коаліції "Рамштайн" понад $80 млрд — Пентагон

Загалом коаліція "Рамштайн" виділила на безпекову допомогу Україні понад 80 мільярдів доларів.

Про це повідомив під час брифінгу речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

"Ця коаліція виділила понад 80 мільярдів доларів на безпекову допомогу Україні … Триває важлива робота через коаліцію з надання допомоги Україні у сфері військово-повітряних сил, артилерії, морських операцій, наземної протиповітряної оборони, розмінування та інформаційних технологій", — сказав Райдер.

Він відзначив, що глава Пентагону Ллойд Остін працює з міжнародними союзниками і партнерами, щоб Україна отримала необхідний їй захист.

З'явилися перші фото з місця влучання по центру Харкова

З'явилися перші фотографії з місця влучання РФ по центру Харкова ввечері 23 січня.

У Харкові зросла кількість поранених

У Харкові кількість поранених збільшилась до дев'ятьох, повідомив керівник облпрокуратури Фільчаков.

Німеччина вперше передасть Україні військові гелікоптери

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус за підсумками зустрічі "Рамштайн" повідомив про передачу Україні багатоцільових гелікоптерів Sea King Mk41.

Про це повідомив німецький суспільний радіомовник Deutschlandfunk.

Зазначається, що Україна отримає шість багатоцільових гелікоптерів Sea King Mk41 разом із комплектом запасних частин. Німецька сторона також забезпечить навчання українських військових.

Німецький міністр відзначив, що Sea King — це перевірений і надійний гелікоптер, який допоможе українцям від розвідки над Чорним морем до транспортування солдатів. Це перше постачання Німеччини такого роду.

Херсон під масованим обстрілом армії РФ

Херсон перебуває під масованим обстрілом армії РФ, повідомив керівник МВА Мрочко.

На початок