Сили ППО збили 14 повітряних цілей, РФ обстріляла Херсон і судноремонтний завод на Одещині. 614 день війни. Онлайн

Сили ППО збили 14 повітряних цілей, РФ обстріляла Херсон і судноремонтний завод на Одещині. 614 день війни. Онлайн

Бронетранспортер МТ-ЛБ
. Працівники ремонтного центру на даху відремонтованого бронетранспортера МТ-ЛБ під час його випробувань, Київська область. 24 жовтня 2023 р. Фото: АP Photo/Alex Babenko

30 жовтня — 614 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Президент Володимир Зеленський та його оточення дали інтерв'ю виданню Time. У ньому ідеться про виклики, з якими стикається влада України після 20 місяців повномасштабного вторгнення Росії: мобілізація до ЗСУ, корупція серед можновладців, настрої щодо перемоги України, фінансова допомога союзників та війна на Близькому Сході.
  • У ніч на 30 жовтня 2023 року Росія атакувала територію України 12-ма ударними дронами типу Shahed та двома керованими авіаційними ракетами Х-59. Сили протиповітряної оборони знищили всі повітряні цілі.
  • У Волновасі на Донеччині російські окупанти вбили дев’ятьох людей, зокрема двох дітей, повідомив омбудсман Дмитро Лубінець. За попередньою інформацією, окупанти позбавили життя сім’ю, яка "відмовилася віддавати власне житло чеченським окупантам".
  • Зранку 30 жовтня російська армія атакувала ракетами судноремонтний завод на Одещині. Внаслідок атаки двоє людей отримали поранення. Пошкоджено адмінбудівлю та техніку підприємства.
  • Російські військові обстріляли маршрутний автобус у Херсоні. Відомо про щонайменше сімох поранених, одна жінка перебуває у тяжкому стані. Також армія РФ також обстріляла кладовище у Кіндійці біля Херсона. Одна людина загинула, одна — поранена.

Під Авдіївкою армія РФ готується м'ясних штурмів, через великі втрати в техніці — Штупун

Армія РФ готується до проведення "мʼясних" штурмів під Авдіївкою, оскільки за останні три тижні втратила близько 400 одиниць техніки на Авдіївському та Мар'їнському напрямках.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

"Ворог наразі заповнює підрозділи, які зазнали значних втрат, та проводить підготовку. Зокрема, так званих загонів "Шторм Z", які будуть використовуватись у подальших м'ясних штурмах. Тобто техніки вже в нього, скажемо, не так багато", — повідомив Олександр Штупун.

Штупун додав, що за останні три тижні на Авдіївському та Марʼїнському напрямку Сили оборони України знищили близько 400 одиниць російської техніки.

Минулої доби армія РФ безуспішно наступала в районі Новокалинового, Авдіївки, Опитного та Первомайського. Там українські війська відбили 10 штурмів.

Також 20 штурмів за добу Сили оборони зупинили в районі Марʼїнки та Новомихайлівки.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 614 дня війни. Нову хроніку 31 жовтня — читайте тут.

У полоні російських окупантів на Луганщині перебувають 87 цивільних

87 цивільних жителів перебувають у полоні російських окупантів на тимчасово окупованих територіях Луганської області, чотирьох з них вдалося звільнити. Про це розповів начальник Луганської ОВА Артем Лисогор в ефірі "Суспільне. Спротив".

"На сьогодні майже 2 000 громадян у Луганській області обліковуються як зниклі безвісти. Це військові і цивільні. Достеменно відомо, що у полоні перебувають 87 цивільних жителів Луганщини. Чотирьох вже вдалося звільнити", — розказав він.

За словами начальника ОВА, частина із зниклих безвісти людей, ймовірно, загинула через бойові дії.

"У процесі повернення адміністрація співпрацює з омбудсманом Дмитром Лубінцем, Червоним Хрестом та іншими організаціями, які можуть допомогти, але росіяни не хочуть перемовин стосовно повернення цивільних, тому цей процес дуже важкий", — зазначив він.

Сполучені Штати закликали Росію до відповідальності за заворушення в аеропорту Махачкали

Сполучені Штати закликали Росію до відповідальності за заворушення в аеропорту проти ізраїльських пасажирів у Дагестані й відкинули звинувачення Кремля в причетності України.

"Я бачив їхні коментарі про те, що вони звинувачують Україну. Це абсурд, — заявив у понеділок на брифінгу представник Держдепартаменту Метью Міллер. — Ми закликаємо російську владу публічно засудити ці насильницькі протести, притягнути до відповідальності всіх причетних і забезпечити безпеку ізраїльтян і євреїв в Росії".

Росія поки може витримувати бойові дії, але не здатна витримати це протистояння стратегічно — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні.

"Ми маємо тверезо оцінювати російську систему. Вони мобілізували всі сили, щоб спробувати не втратити захоплене в Україні, але свою територію при цьому забруднили таким рівнем ненависті та деградації, що вже вдруге за цей рік у Росії втрачається контроль над подіями. То заколотники йдуть на Москву, і ніхто їх не зупиняє, то випаровується вертикаль влади в Дагестані, і відбувається справжній погром. Це все сигнали того, що Росія поки – поки – може витримувати бойові дії та подекуди збільшувати тиск на фронті, але не здатна витримати це протистояння стратегічно", — наголосив президент.

Він також закликав світ до єдності: "Ми всі маємо бути міцними, маємо бути єдиними, маємо робити можливе й неможливе, аби вистояти, і повернути своє, і довести, що свобода точно сильніша, ніж ненависть і агресія. Для цього потрібна наша з вами єдність, єдність усієї Європи, єдність Америки, єдність усього вільного світу… Єдність – це найбільш ефективна, точна та далекобійна зброя".

Зеленський відзначив подякою бойові бригади

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Дякую всім воїнам, які своїми штурмами та своєю стійкістю – героїчною стійкістю – доводять на ділі, що Україна здатна протистояти російському тиску, здатна знищувати окупантів, здатна перемогти. 53-тя та 110-та окремі механізовані бригади, 79-та бригада ДШВ. Дякую, хлопці, за Авдіївку та Мар’їнку! 14-та, 32-га та 57-ма окрема мотопіхотна бригада – дякую за захист Куп’янського напрямку. 80-та окрема десантно-штурмова бригада та 93-тя окрема механізована бригада – дякую вам, воїни, за Бахмутський напрямок, за просування вперед! 33-тя окрема механізована бригада – дякую за вашу силу в боях на півдні України", — йдеться у повідомленні.

Примусова евакуація з Куп'янського району: коли розпочнуть вивозити родини з дітьми

Примусовій евакуації підлягають родини з дітьми з 21 населеного пункту Куп'янського району — таке рішення ухвалила Рада оборони Харківщини 27 жовтня. Вивозити людей розпочнуть після наказу міністерства реінтеграції. Це стосується 220 сімей з дітьми.

Про це заступниця начальника Куп'янської РВА Світлана Нейман розповіла Українському радіо Харкова.

Після евакуації родинам з дітьми тимчасово не дозволять повертатися додому

Родини з дітьми вивозитимуть з п'яти населених пунктів Кіндрашівської, трьох — Куп'янської, вісьмох — Курилівської та усієї території Дворічанської та Петропавлівської громад, говорить Нейман. За її словами, у Дворічанській та Петропавлівській громаді вперше примусова евакуація була оголошена у квітні 2023 року, усі діти звідти виїхали.

"У поліції, яка стоїть на блокпостах не було повноважень заборонити в'їзд. Зараз, згідно з рішенням Ради оборони, родини з дітьми не будуть пропускати назад. Дорослі мають право повертатися", — розповідає заступниця начальника Куп'янської РВА.

За її словами, з 24 жовтня працівники місцевих адміністрації разом з поліцейськими попередили родини з дітьми, що у них є час вирішити, куди виїжджати, чи потребують вони допомоги з розміщенням.

Номери для евакуації

Жителі можуть звертатися до Єдиного координаційного гуманітарного центру за номером: 0800339291. Дзвінки безплатні та приймаються цілодобово. Також щоденно з 9:00 до 16:00 працює "гаряча лінія" Куп'янської МВА: 0989412300.

Представника Китаю на саміті не було на саміті на Мальті через розбіжність графіків — Офіс президента

"Китайський представник Лі Хуей, який брав участь у попередній конференції в Джидді, цього разу не зміг взяти участь. Ми мали відповідну реакцію китайської сторони, що така участь не відбудеться через неспівпадіння графіків", – заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону "Єдині новини". Він додав, що Київ розраховує на подальшу участь Китаю щодо Формули миру.

Читайте також: Саміт на Мальті: учасники обговорили п'ять ключових пунктів "формули миру"

Книгу "Позивний для Йова" Олександра Михеда видадуть у Великобританії

Про це повідомив Олександр Михед у Facebook.

Міжнародне видання книжки буде називатися Language of War ("Мова війни"). Видання Bookseller повідомило, що воно з'явиться на світ у червні 2024 року. Права на книгу придбала Касіана Іоніта — видавнича директорка Penguin Press.

Сили ППО збили 14 повітряних цілей, РФ обстріляла Херсон і судноремонтний завод на Одещині. 614 день війни. Онлайн
Книжка "Позивний для Йова" Олександра Михеда. ВСЛ
"Я була вражена рукописом Олександра. Щойно закінчивши читання, я повинна була поділитися ним з усіма. Хист і майстерність автора надзвичайні. Я вважаю, що це майбутня класика", — поділилася редакторка.

Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією американських конгресменів

"Україна завжди цінувала й цінує підтримку обох партій Конгресу США. Ми розраховуємо, що Сполучені Штати й надалі стоятимуть пліч-о-пліч із нами в боротьбі проти російської агресії й терору. Поінформував конгресменів про ситуацію на передовій, наші успішні оборонні й наступальні дії, а також першочергові оборонні потреби. Обговорили ключові напрями подальшої американської допомоги нашій державі у сфері безпеки й оборони", — повідомив президент.

Авіація Сил оборони завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу РФ

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, авіація Сил оборони завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 — по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили засіб протиповітряної оборони, 5 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 9 артилерійських засобів та ще 6 інших важливих цілей противника.

Протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень з армією РФ — Генштаб

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 30 жовтня.

"Загалом противник завдав 7 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Крім того, російські окупанти завдали чергового удару по Україні, застосувавши 12 ударних дронів типу "Shahed-136/131", 2 керовані авіаційні ракети Х-59 та 4 балістичні ракети "Іскандер-М". Силами та засобами протиповітряної оборони знищено всі ударні БПЛА та 2 керовані авіаційні ракети противника", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів. Серед них: Діброва Чернігівської області; Атинське, Степок, Грабовське Сумської області; Стрілеча, Строївка Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку армія РФ вела марні штурмові дії в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів. Серед них: Кам’янка, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.
  • На Лиманському напрямку росіяни наступальних (штурмових) дій не проводили. Завдали авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва, Спірного, Виїмки Донецької області. Також обстріляли з артилерії та мінометів населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку армія РФ безрезультатно намагалась відновити втрачене положення біля Кліщіївки та завдала авіаційних ударів в районах Андріївки, Курдюмівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку противник вів марні штурмові дії в районах населених пунктів Авдіївка, Тоненьке, Первомайське Донецької області, де Силами оборони було відбито 5 атак. Також армія РФ завдала авіаційних ударів в районах Архангельського, Новокалинового, Новобахмутівки, Семенівки, Степового, Бердичів, Авдіївки, Сєверного, Орлівки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали 15 населених пунктів. Серед них: Олександропіль, Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку противник за підтримки авіації вів марні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут ЗСУ відбили понад 10 атак. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Олександрополя, Катеринівки, Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів Донецької області, зокрема, Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда та Новомихайлівка.
  • На Шахтарському напрямку противник вів безрезультатні штурмові дії в районі Старомайорського Донецької області. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Вугледару Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Водночас завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Новодарівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Малинівка, Полтавка, Гуляйпільське, Оріхів, Малі Щербаки, Кам'янське Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоберислав, Зміївка, Козацьке, Берислав, Миколаївка, Тягинка Херсонської області. Артилерійських обстрілів з боку армії РФ зазнали населені пункти Херсон, Кізомис, Білозерка Херсонської області та Солончаки, Очаків Миколаївської області.
  • "Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж всієї лінії фронту", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Українські лікарі дістали металевий уламок із серця військовослужбовця

Про це повідомляє Командування Медичних сил Збройних Сил України.

"33-річного військовослужбовця, спільними зусиллями, вдалося врятувати після мінно-вибухової травми, яку він отримав 24 жовтня під час бойових дій на Донеччині. У ділянці його серця візуалізувалося стороннє тіло металевої щільності розміром 7Х6Х5,5 мм. Операція виявилась складною, уламок застряг у важливій структурі серця. Але завдяки професійності лікарів на усіх ланках медичної евакуації пацієнта вдалось врятувати", — йдеться у повідомленні.

У Львові художник-військовий продає свої картини про війну, аби допомогти війську

У Львові художник-військовий продає свої картини про війну, аби допомогти війську. Львів'янин Євген Равський виставив на аукціон 29 своїх акварелей із серії картин про війну "Краєвиди". Гроші від продажу чоловік спрямує на допомогу для 103 окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України, в якій сам служить.

Суспільне поспілкувалось із митцем.

Львівський художник Євген Равський з початком повномасштабного вторгнення став на захист України. До 24 лютого 2022 року чоловік волонтерив, а згодом записався до територіальної оборони, де зараз продовжує служити у складі 103 бригади ТрО.

"З 2014 року волонтерив. З Польщі возили волонтерку, допомагали хлопцям, яких ми знали. У мене не було ілюзій, я знав що це буде, наплічник був зібраний", — розповідає Євген Равський.

"Табори перевиховання". Як РФ намагається перетворити українських дітей на ворогів України

У 2023 році Росія наростила потужності і створила цілу систему так званих “таборів перевиховання”, які мають на меті перетворити вивезених українських дітей на ворогів України. Також росіяни відправляють дітей з України у військові табори.

Про це на під час круглого столу “Депортовані українці у так званих “пунктах тимчасових розміщень” – місце перебування чи нові табори?” розповіла юристка ГО Регіональний центр прав людини Катерина Рашевська, передає кореспондентка Суспільного.

“Регіональним центром прав людини у 2023 році зафіксовано 87 випадків переміщення щонайменше 8 330 українських дітей до так званих “таборів перевиховання”. Ці табори розташовані в 30 суб’єктах РФ, також на території окупованого Кримського півострова та у Білорусі”, — сказала  Рашевська.

Росіяни дещо зменшили кількість штурмів, перегруповуються — Штупун

Про це повідомив Суспільному речник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

"Воїни зі складу ОСУВ Таврія вчора збили ще один російський літак СУ-25, це вже 6 штурмовик знищений з 10 жовтня неподалік Авдіївки. Загалом на таврійському напрямку ворог завдав 21 авіа удару, провів 36 бойових зіткнень та здійснив понад 1000 артобстрілів. Безуспішними діями були наступальні дії в районі Новокалинового, Авдіївки, Опитного та Первомайського. Відбито понад 10 атак. Також 20 штурмів в районі Мар'їнки та Новомихайлівки завершились для окупантів вратами і противник відійшов", — повідомив Штупун.

За його словами, втрати окупантів в зоні ОСУВ Таврія минулої доби склали 527 осіб.

"Три окупанти здалися в полон. Загалом за 4 останні доби таких вже назбиралося близько двох десятків. Не хочуть гинути окупанти, вже розумнішають, і почали здаватися в полон. Також знищено 49 одиниць військової техніки, це загалом за Таврійський напрямок. Зокрема 5 танків, 6 бойових броньованих машин, 4 артсистеми, один літак та 23 БПлА. Вчора в повітря злетіло 4 склади боєприпасів ворога, а позавчора було знищено 5 складів", — заявив він.

Щодо ситуації біля Авдіївки, Штупун повідомив, що росіяни дещо зменшили кількість штурмів та перегруповуються.

F-16 прибудуть до навчального центру в Румунії за два тижні

Про це повідомив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

"Нідерланди підтримують Україну на кількох напрямках. Цими вихідними на Мальті розпочалися переговори між Нідерландами та міжнародними партнерами щодо довгострокових домовленостей безпеки для України. Основна увага буде зосереджена на безпеці та обороні, включно з посиленням протиповітряної оборони України. Я також зміг повідомити Президенту Зеленському, що F-16, які Нідерланди пообіцяли для посилення протиповітряної оборони України, прибудуть до навчального центру Румунії за два тижні. Це означає, що найближчим часом можуть розпочатися курси підготовки українських пілотів, які літатимуть на них", — заявив Рютте.

МЗС України відкинуло звинувачення дипломатів РФ щодо подій у Махачкалі

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відреагував на звинувачення Росії, яка заявила 30 жовтня, що Київ причетний до заворушень в аеропорту Уйташ у Махачкалі.

"Події в Махачкалі відзеркалюють глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт та суспільства. (...) Звинувачення МЗС РФ на адресу України в причетності до подій в Дагестані — намагання перекласти відповідальність з хворої голови на здорову", — пише представник Міністерства закордонних справ.

Так він відповів на заяви можновладців Росії, зокрема, Дмитра Пєскова, Марії Захарової та голови Дагестанської Республіки Сергія Мелікова. Ті 30 жовтня сказали, що події в аеропорту Махачкали були спровоковані з-за кордону, зокрема з Києва.

На думку Олега Ніколенка, погрози розправитися із євреями в Дагестані 29 жовтня — це наслідки російської пропаганди, яка десятиліттями культивувала серед росіян почуття ненависті до інших народів. Ніколенко закликав світову спільноту реагувати на вияви расової ненависті в Росії та у світі.

Зеленський розповів у інтерв'ю Time про виклики для України

Президент Володимир Зеленський та його оточення дали інтерв'ю виданню Time. У ньому ідеться про виклики, з якими стикається влада України після 20 місяців повномасштабного вторгнення Росії: мобілізація до ЗСУ, корупція серед можновладців, настрої щодо перемоги України, фінансова допомога союзників та війна на Близькому Сході.

Суспільне зібрало головні тези з великого інтерв'ю президента.

Журналіст американського видання Саймон Шустер, зокрема зазначає, що візит Зеленського до США наприкінці вересня 2023 року вже не справляв великого захвату західних політиків, як це було у грудні 2022 року.

Президент Зеленський також відчуває, що глобальний інтерес до війни впав: "Найстрашніше, що частина світу звикла до війни в Україні. Це стає для людей схожим на шоу, вони не хочуть дивитися вдесяте одне й те саме".

Оточення Зеленського сказало журналісту Time, що президент "почувається зрадженим своїми західними союзниками". Кажуть, що партнери нібито залишили Україну без засобів, щоб виграти війну. Лише надають допомогу, щоби пережити час вторгнення.

Ситуація загострилася по усій лінії фронту — Фітьо

Про це Суспільному повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

"За минулу добу на Бахмутському напрямку відбулося 9 бойових зіткнень, 5 авіаційних ударів ворог завдав по наших позиціях, застосував 21 дрон та здійснив 547 обстрілів, це велика кількість обстрілів, тим не менш 132 російських окупаційних солдати навічно покинули наші поля і вже ніколи не повернуться в Україну", — зазначив Фітьо.

Він додав, що на Бахмутському напрямку є ї представники так званих Штром, Штром-Z, які складаються з колишніх ув'язнених.

"Так само це військові травники так звані, серед них панує поганий психологічний стан, вони не виконують накази, залишають позиції. Для того, щоб поповнити втрати відказників та дезертирів зі всієї Росії підтягуються резерви, щоб поновити сили для наступу", — додав Фітьо.

Загалом, повідомив Фітьо, ситуація загострилась по цілому фронті.

"Якщо активність спостерігалася по лимано-куп'янському напрямку, то зараз активність ворога спостерігається і на бахмутському напрямку. Вони назбирали сили, підтягнули резерви і пробують наступати на наші позиції. На цей час ворог економить свою техніку, адже відчувається певний брак техніки. Акцент ставиться на штурмові підрозділи якими закидаються наші позиції", — розповів начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ.

Зеленський закликав ЄС пришвидшити роботу над 12-м пакетом санкцій проти Росії

"Я закликав ЄС пришвидшити роботу над 12-м пакетом санкцій проти Росії, а ще над ефективним механізмом переказування в Україну доходів від заморожених російських активів", — повідомив президент Володимир Зеленський після переговорів з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Допомагав ухилянтам виїхати з країни: на Київщині затримали організатора схеми

У Київській області правоохоронці затримали ймовірного організатора підпільної схеми, який допомагав переправляти чоловіків призовного віку через державний кордон. За свої послуги підозрюваний просив 3500 доларів США.

Як повідомляє поліція Київської області, підозрюваним виявився 42-річний уродженець Одещини. Він проводив консультації щодо незаконного перетину кордону та за грошову винагороду організовував виїзд за межі країни.

Діяв підозрюваний через Telegram-канал, де ретельно підшукував клієнтів. Він розробив чіткий план дій для чоловіків, які бажали потрапити до Республіки Молдова поза пунктами пропуску, йдеться у повідомленні поліції.

Затримали чоловіка при спробі переправлення ухилянтів через кордон. Йому загрожує до 7 років ув'язнення.

Україна перша у світі запроваджує багаторівневий захист цивільної енергетичної інфраструктури — Галущенко

Україна стала першою країною у світі, яка запроваджує багаторівневий захист цивільної енергетичної інфраструктури, аби максимально вберегти її від наслідків ворожих атак.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час третьої зустрічі радників з питань національної безпеки та зовнішньої політики для реалізації Формули миру президента Зеленського, що відбулася на Мальті, передає пресслужба Міненергетики.

“Атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України завдали величезної шкоди та потребують розроблення міжнародної системи реагування для забезпечення відповідальності. Україні потрібен захисний “щит” для енергетичних об’єктів через системи та обладнання ППО, а також постачання і формування запасів обладнання в Європі для відновлення енергетичної інфраструктури”, — сказав міністр.

За словами Галущенка, іншим важливим аспектом є забезпечення міжнародного нагляду за енергетичними об'єктами та взаємний захист. Крім цього, необхідне інвестування в децентралізовані енергетичні системи, а також вивчення альтернативних шляхів постачання енергоресурсів, розширення потужностей міждержавних з’єднань для обміну електроенергією.

Засудили трьох жителів Франківщини, які організували міжнародний канал контрабанди наркотиків — СБУ

Трьох жителів Івано-Франківщини, які організували міжнародний канал контрабанди наркотиків, засудили до 10 та 11 років ув'язнення. Про це повідомили на сторінці СБУ у Facebook.

Як йдеться у дописі, чоловіки переправляли для продажу в Україні партії іноземних пігулок "Субутекс". Вони маскували "товар" у пральному порошку. Їх затримали у 2019 році в Івано-Франківську "на гарячому" під час спроби ввезення наркотиків.

"З того часу завдяки спільним діям української спецслужби та правоохоронців ЄС вдалося зібрати беззаперечну доказову базу на затриманих фігурантів. Суд призначив одному з них 11 років в'язниці, ще двом — по 10 років позбавлення волі", — йдеться у дописі.

В Україні суд визнав трьох організаторів наркоугруповання винними за чотирма статтями Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 307, ч. 1 ст. 309 та ч. 1 ст. 263 ККУ.

Також поліцейські встановили та затримали інших причетних, які перебували на території Євросоюзу. Четверо з них — українець та троє уродженців Північної Африки — отримали терміни ув'язнення.

"Загалом Служба безпеки задокументувала це угруповання на контрабанді в Україну 35 тис. наркомістких пігулок на загальну суму понад 9 млн грн. Для "легалізації" прибутків організатори "бізнесу" скуповували елітну нерухомість та автомобілі преміумклас на Прикарпатті", — інформують в СБУ.

Слідство проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва обласної прокуратури у взаємодії з Європолом та Євроюстом.

Німеччина почала навчати застосуванню Patriot ще одну групу бійців ЗСУ

Німеччина 30 жовтня розпочала навчання ще однієї групи бійців ЗСУ застосуванню зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Про це повідомили у пресслужбі ВПС ФРН.

"Наша підтримка України триває", — підкреслили німецькі військові.

Як зазначається, у тренуваннях на ЗРК Patriot бере участь 61 український воїн. Окрім цього, 10 мовних медіаторів походять багатотижневий курс навчання.

ЗСУ у Великій Британії навчаються вести бойові дії у міських умовах — Генштаб

Військові інструктори та інструкторки Збройних Сил Канади проводять інтенсивну підготовку новобранців ЗСУ у межах багатонаціональної навчальної операції INTERFLEX з базової військової підготовки особового складу у Великій Британії.

Про це повідомляє Генштаб Збройних сил України.

"Методи ведення бойових дій в міських умовах, методи боротьби з безпілотними авіаційними комплексами — саме ці навчальні модулі як теоретично, так й практично вивчаються українськими військовослужбовцями під час спеціально розроблених з урахуванням вимог ЗСУ занять щодо підвищення боєздатності війська", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця підготовка дає змогу опанувати необхідні тактичні вміння, підвищує безпеку та професіоналізм дій ЗСУ, щоб військовослужбовці могли вправно використовувати отримані необхідні тактичні знання для захисту України.

"Велика Британія, Північна Ірландія та Канада продовжують підтримувати народ України та невпинно співпрацюють із міжнародними партнерами, щоб надавати постійну підтримку Україні у відповідь на порушення Росією міжнародного права", — йдеться у повідомленні.

Військовослужбовці Збройних сил Канади перебувають на території Великої Британії, щоб навчити українських новобранців та забезпечити їхню оперативну готовність, додали у Генштабі ЗСУ.

МВС Франції обговорює видворення 39 громадян РФ, яких підозрюють у радикалізації

Після вбивства вчителя 13 жовтня у французькому місті Аррас близько 60 росіян перебувають під наглядом. 39 із них мають бути видворені.

Про це повідомляє французька мережа BFM TV, в ефірі якої виступав міністр внутрішніх справ країни Жеральд Дарманен.

Міністр підтвердив, що нині близько 60 людей російського походження — під наглядом влади Франції. За 39 серед них стежать спецслужби, і французька влада вимагає їх видворення — за погодженням із владою РФ.

"Ми склали список із 39 громадян Росії, за якими ми особливо стежимо і яких підозрюємо в радикалізації. Ми представили список російській владі минулого тижня", — каже Дарманен.

Інші російські громадяни, за якими ведеться особливе спостереження, або у в'язниці, або в ізоляторах адміністративного утримання, додає міністр внутрішніх справ.

У Бердянському порту окупанти розвантажують судно з військовим вантажем — Галіціна

У порту тимчасово окупованого Бердянська на Запоріжжі військові РФ розвантажують судно з військовим вантажем.

Про це сьогодні, 30 жовтня, повідомила голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна.

"Сьогодні окупанти розвантажують судно з військовим вантажем в Бердянському порту, повідомляють місцеві. Саме тому цілий день бердянці спостерігали в районі порту штучний туман, яким окупанти намагалися прикритись".

На фронті загинув працівник Одеського оперного театру

На російсько-українській війні загинув працівник Одеського національного академічного театру опери та балету Сергій Архіпов. Йому було 40 років.

Про таке 28 жовтня повідомили на сторінці установи у соцмережі.

Сергій працював інженер 1 категорії дільниці вентиляції та пиловидалення, зазначили у театрі.

"Четвертого жовтня Сергію виповнилося сорок років… Він мав багато планів, які мріяв здійснити після нашої Перемоги, проте війна забирає найкращих", — йдеться у повідомленні.

В Ізюмі шукають рідних понад 40 ексгумованих з масового поховання: особи за рік не вдалося підтвердити

Не підтвердженими залишаються особи 41 людини, ексгумованої з масового поховання у лісі в Ізюмі у вересні 2022 року. Міська рада шукає родичів загиблих, щоб ідентифікувати та поховати тіла.

Імена людей встановили лише попередньо, розказав Суспільне Харків заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

"Коли тіла ексгумували, там могли бути записки. Їх клали люди, які ховали загиблих. Але ці тіла не ідентифіковані належним чином, тобто у нас є підозра, що це люди, імена яких ми оприлюднили, але для підтвердження треба провести аналіз ДНК", — сказав Володимир Мацокін.

Шойгу заявив про готовність РФ "щодо постконфліктного врегулювання української кризи"

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що РФ готова до політичних дискусій щодо "постконфліктного врегулювання щодо України" та "подальшого співіснування із Заходом".

Про це Сергій Шойгу сказав під час виступу на 10-му Сяншаньському форумі, який проходить у Пекіні.

"На випадок створення необхідних умов зберігаємо готовність до політичних дискусій на реалістичних засадах — як щодо постконфліктного врегулювання української кризи, так і щодо параметрів подальшого співіснування із Заходом загалом", — сказав російський міністр оборони.

Шойгу наголосив, що для "глобальної стабільності важливо забезпечити рівноправні відносини ядерних держав – постійних членів Ради безпеки ООН".

Він також закликав, "об'єднати зусилля всіх зацікавлених країн", щоб сформувати "справедливий, багатополярний світопорядок і оновити архітектуру міжнародної безпеки".

Війська РФ поцілили у кладовище у Кіндійці, загинула людина, ще поранена

За інформацією начальника ОВА Прокудіна, росіяни обстріляли кладовище у Кіндійці. Загинула людина, також до лікарні у стані середньої тяжкості шпиталізували 62-річного чоловіка.

Евакуація під щільним обстрілом РФ: поліцейські вивезли з Берислава Херсонської області родини з дітьми

Поліцейські евакуювали з Берислава Херсонської області родини з дітьми: шестеро дорослих та чотирьох дітей, а також літніх жінку та чоловіка.

Про це йдеться в Telegram поліції Херсонської області.

Як повідомили в поліції, родини прийняли рішення покинути домівки після посилених авіаційних атак російськими військовими. Вивозили родини під щільними обстрілами російських військ.

"Російські військові спочатку скидали боєприпаси з дронів, потім з мінометів та танків атакували місто. На Берислав армія РФ скидає одночасно по 15 керованих бомб, рівняючи місто з землею. Ситуація з кожним днем загострюється", — йдеться у повідомленні.

Далі евакуйовані сім'ї волонтери доправлять до більш безпечних регіонів України, повідомили правоохоронці.

Російські окупанти перейшли від оборони до наступів: Сирський розповів про ситуацію під Бахмутом

Російські військові посилили своє угруповання та перейшли до активних дій у районі міста Бахмут Донецької області.

Про це повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський.

"У районі Бахмута російські військові суттєво посилили своє угруповання та перейшли від оборони до активних дій. Також росіяни активізувалися в районі Куп'янська, де намагаються просунутися вперед одразу на кількох напрямках", — зазначив він.

За даними командувача Сухопутних військ ЗСУ, таким чином російські військові намагаються зупинити рух Сил оборони.

Обстріл маршрутки в Херсоні: кількість поранених зросла

Внаслідок обстрілу маршрутки в Херсоні поранення отримали семеро людей, повідомив керівник ОВА Прокудін. 36-річна херсонка отримала тяжкі поранення. Також жінку, 69 років, госпіталізували до хірургічного відділення у стані середньої тяжкості.

Азербайджан відправив гумдопомогу до України

З Азербайджану до України 30 жовтня відправили чергову партію гуманітарної допомоги — 14 вантажівок з електрообладнанням.

Про це пише азербайджанське державне інформагентство Azertag.

Вантажівки рушили з території Сумгаїтського технологічного парку. Гуманітарний вантаж, який підготувало Міністерство енергетики країни, містить понад 555 тисяч метрів електричних кабелів та дротів. Це допомога в межах розпорядження президента Ільхама Алієва від 17 липня 2023 року. Ціль допомоги — відновлення стабільного електропостачання на територіях, що постраждали від війни в Україні.

Найближчим часом вирушить наступна частина допомоги для України загальною вартістю 7,6 млн доларів. Загальний обсяг гуманітарної допомоги від Азербайджану, включно з коштами для відновлення та реконструкції, становить понад 33 млн доларів, передає агентство.

Армія РФ обстріляла маршрутний автобус у Херсоні: поранені четверо людей

Армія РФ обстріляла маршрутний автобус у Херсоні. Попередньо відомо про щонайменше чотирьох постраждалих.

Про це в Telegram повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Одна жінка перебуває у тяжкому стані, повідомив керівник ОВА.

Армія РФ обстріляла Білозерку Херсонської області: поранений місцевий житель

30 жовтня російські військові вдарили з артилерії по Білозерці Херсонської області. Поранений місцевий житель.

Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА. 57-річний чоловік отримав поранення на подвірʼї власного будинку. Його у стані середньої тяжкості доставили до лікарні.

Через атаку також пошкоджені приватні будинки, ветеринарна клініка та автівки.

Армія РФ вдарила по Запоріжжю

Армія РФ завдала ракетного удару по обʼєкту соцінфраструктури на Запоріжжі, повідомив керівник ОВА Малашко. За попередніми даними, це була балістична ракета. Загиблих та травмованих немає.

Сили оборони за минулий тиждень знищили понад 4 тисячі окупантів, 85 танків та 3 літаки

Українські захисники продовжують завдавати російським окупантам втрат у живій силі та військовій техніці.

Про це повідомили Military Media Center.

Так, Сили оборони України з 23 по 29 жовтня знищили:

  • 4 430 солдатів (умовно 9 батальйонів);
  • 85 танків (умовно 3 танкових батальйони);
  • 106 бойових броньованих машин (умовно 3 мотострілецьких батальйонів);
  • 121 артилерійську установку (умовно 7 артилерійських дивізіонів);
  • 7 ракет;
  • 3 літаки.

1 батальйон — 500 людей; 1 танковий батальйон — 31 танк; 1 мотострілецький батальйон — 34 машини; 1 артдивізіон — 18 гармат.

Речник "Сталевого кордону" розповів про Лимано-Куп'янський напрямок

Російська армія продовжує штурмувати Лимано-Куп'янський напрямок: протягом 29 жовтня українські сили відбили там 15 атак. За добу росіяни втратили на напрямку близько 170 військових та 19 одиниць техніки, проте продовжують атаки, змінюючи тактику.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" розказав речник штурмової бригади прикордонників "Сталевий кордон" Іван Шевцов.

"Зараз найбільш активна ділянка, найбільш гаряче на напрямку сіл Іванівки, Синьківки, якщо говорити про Куп'янський напрямок, і по Лиманському напрямку — це Новоєгорівка", — сказав Шевцов.

За словами речника, росіяни змінюють тактику з кожною атакою: штурмують з технікою чи лише особовим складом, групами від 10 до 30 людей. Метою штурмів лишається вихід до лівого берега річку Оскіл та меж Луганської області, каже Шевцов.

"Мета у них лишається одна вже протягом довгого часу — це вийти на рубіж лівого берега річки Оскіл, зайняти Куп'янськ, Куп'янськ-Вузловий і взяти під вогневий контроль наші дороги, шляхи доставки нашої техніки, особового складу. По Лиманському напрямку — це вийти по адміністративній межі Луганської області", — говорить Шевцов.

Внаслідок російського обстрілу Берислава на Херсонщині поранені двоє людей

30 жовтня російські військові завдали удару по Бериславу на Херсонщині. Через атаку поранені двоє людей.

Про це у Telegram повідомила ОВА.

На виїзді з міста постраждали 44-річна жінка та 46-річний чоловік. Їх доправили до лікарні, медики надають пораненим допомогу.

Також армія РФ скинула дві керовані авіабомби на селу у Бериславському районі. Пошкоджені будинки, зруйнована каплиця Пресвятої Богородиці.

В Севастополі пролунали вибухи, окупанти повідомляють про роботу ППО

Вдень 30 жовтня у тимчасово окупованому Севастополі пролунали вибухи. Окупаційна влада повідомила про роботу ППО у місті.

В коментарі Суспільному Крим місцеві мешканці підтвердили гучні вибухи.

Після оголошення повітряної тривоги у місті морський та наземний громадський транспорт призупинив рух. Також окупанти тимчасово перекрили рух автотранспорту Кримським мостом.

Російські військові завдали удару по Комишанському старостинському округу Херсонщини: є поранений

Вранці 30 жовтня армія РФ обстріляла Комишанський старостинський округ Херсонської міської територіальної громади. Поранений місцевий житель.

Про це у Telegram повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Під час атаки 60-річний чоловік перебував на вулиці. Наразі його ушпиталили з контузією та множинними осколковими пораненнями грудної клітини, живота, рук та ніг. Медики оцінюють його стан як середньої тяжкості.

Російська ПВК "Редут" активно вербує жінок на війну в Україні — британська розвідка

Російська державна приватна військова компанія (ПВК) "Редут" вперше цілеспрямовано намагається завербувати жінок для участі у війні проти України.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

У британській розвідці зазначили, що нещодавні рекламні оголошення в соцмережах закликали жінок-новобранців приєднатися до батальйону "Борз", який входить до складу російської ПВК "Редут", щоб працювати снайперами та операторами безпілотників. У відомстві вважають, що "Редут" безпосередньо спонсорується Головним управлінням розвідки Росії.

У березні 2023 року міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в Україні дислоковано 1100 жінок, що дорівнює лише приблизно 0,3% її збройних сил. Як зазначається в оголошенні "Редут", наразі вони задіяні у сфері медичної підтримки та харчування.

"Залишається незрозумілим, чи спробують офіційні сили оборони Росії наслідувати їхній приклад і відкриють більше бойових ролей для жінок. Під час поточного конфлікту жінки рідко брали участь у бойових діях на передовій у проросійських силах. Проте під час Другої світової війни в радянських військах існувала сильна традиція жінок-снайперів та інших бойових підрозділів", — йдеться у звіті.

ЗСУ підтвердили знищення системи ППО окупантів у Криму

У ніч на 30 жовтня Збройні сили України успішно уразили систему ППО окупантів на західному узбережжі Криму. Про це повідомляє СтратКом ЗСУ у Telegram-каналі.

Протягом 29 жовтня армія РФ 8 разів била по цивільним Донеччини

Армія РФ завдавала ударів по Лиманській громаді та Вугледару, Урожайне опинилось під обстрілом Градів. Всього протягом 29 жовтня росіяни 8 разів били по цивільному населенню Донеччини.

Про це повідомляє Поліція Донецької області.

Під вогнем перебували 6 населених пунктів:

  • міста Авдіївка, Торецьк,
  • селище Курдюмівка,
  • села Новоукраїнка, Острівське, Урожайне.

Під Авдіївкою армія РФ готується м'ясних штурмів, через великі втрати в техніці — Штупун

Армія РФ готується до проведення "мʼясних" штурмів під Авдіївкою, оскільки за останні три тижні втратила близько 400 одиниць техніки на Авдіївському та Мар'їнському напрямках.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

"Ворог наразі заповнює підрозділи, які зазнали значних втрат, та проводить підготовку. Зокрема, так званих загонів "Шторм Z", які будуть використовуватись у подальших м'ясних штурмах. Тобто техніки вже в нього, скажемо, не так багато", — повідомив Олександр Штупун.

Штупун додав, що за останні три тижні на Авдіївському та Марʼїнському напрямку Сили оборони України знищили близько 400 одиниць російської техніки.

Минулої доби армія РФ безуспішно наступала в районі Новокалинового, Авдіївки, Опитного та Первомайського. Там українські війська відбили 10 штурмів.

Також 20 штурмів за добу Сили оборони зупинили в районі Марʼїнки та Новомихайлівки.

Російська армія атакувала судноремонтний завод на Одещині: є поранені

Зранку 30 жовтня російська армія атакувала ракетами Одеський район, їхньою ціллю став судноремонтний завод.

Про це повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Внаслідок атаки виникла пожежа, яку оперативно погасили рятувальники. Атакою пошкодило адмінбудівлю та техніку підприємства.

Поранені двоє людей: чоловіка 1961 р.н. та жінку 1966 р.н. у стані середньої тяжкості доставили до лікарні, їм надається медична допомога.

Зранку 30 жовтня в Одесі пролунало щонайменше чотири вибухи. Тривогу оголосили о 8:32, відразу після цього пролунав перший вибух.

За час війни в Україні поранено 1141 дитину — ОГПУ

Станом на ранок 30 жовтня 2023 року щонайменше 1651 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. 27 та 29 жовтня поранення дістали двоє хлопчиків.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 510 дітей загинули та 1141 отримала поранення різного ступеня тяжкості.

"29 жовтня внаслідок обстрілу ворогом с. Новояковлівка Оріхівського району Запорізької області поранено 16-річного хлопця. 27 жовтня через обстріл військами РФ м. Нікополь Дніпропетровської області постраждав 5-річний хлопчик", — повідомили в ОГП.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 492, Харківській — 304, Херсонській — 132, Київській — 129, Запорізькій — 99, Миколаївській — 97, Дніпропетровській — 96, Чернігівській — 72, Луганській — 67.

Ці дані не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

25-річний поранений під час удару по терміналу "Нової пошти" помер у лікарні

25-річний поранений під час удару по терміналу "Нової пошти" помер у лікарні вранці 30 жовтня.

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

"25-річний чоловік, який був госпіталізований до медичного закладу внаслідок удару окупантів по терміналу "Нової пошти", сьогодні вранці помер у лікарні", — сказано у повідомленні.

За даними Синєгубова, 12 поранених ще проходять лікування, двоє з них — у реанімації.

В Одесі пролунали вибухи

Зранку 30 жовтня в Одесі пролунало щонайменше чотири вибухи. Тривогу оголосили о 8:32, відразу після цього пролунав перший вибух.

У Повітряних Силах ЗСУ повідомили про загрозу застосування балістичного озброєння РФ в Одеській області.

Після вибухів у місті піднявся дим. Відбій повітряної тривоги оголосили о 8:55.

Російські війська обстріляли прикордоння Чернігівщини з автоматичного станкового гранатомета

Росіяни 29 жовтня обстріляли прикордоння Чернігівської області двічі. Прикордонники зафіксували 35 вибухів. Обстрілів зазнали Семенівська та Городнянська громади.

Про це повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Семенівська громада: шість вибухів (приходів, ймовірно з АГС) в напрямку села Медведівка

Городнянська громада: 29 вибухів (приходів, ймовірно з АГС) в напрямку села Сеньківка.

За минулу добу армія РФ 178 разів атакувала 23 населені пункти Запорізької області: є поранені

Протягом минулої доби, 29 жовтня, російські військові атакували 23 населені пункти Запорізької області. Дві людини дістали поранення.

Про це сьогодні, 30 жовтня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Внаслідок РСЗВ обстрілу Новояковлівки поранення дістав 16-річний хлопець, також постраждала 59-річна жителька Оріхова, яка потрапила під артобстріл. Їм надали медичну допомогу.

Армія РФ завдала 178 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • тричі авіаційними снарядами атакувала Оріхів та Роботине;
  • вісім разів обстріляла з РСЗВ Новояковлівку, Малу Токмачку, Малинівку та П'ятихатки;
  • 35 разів застосувала БПЛА по Гуляйполю, Новодарівці, Чарівному, Малинівці, Роботиному, Малій Токмачці, Полтавці, Кам'янському, Малим Щербакам й П'ятихатках;
  • 132 рази з артилерії обстріляла території Біленького, Залізничного, Новоандріївки, Левадного, Єгорівки, Білогір'я, Темирівки, Степового, Кам'янського, П'ятихаток, Малих Щербаків.

"Надійшло 6 повідомлень про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури", — йдеться в повідомленні.

Окупанти розпилюють обладнання трьох шахт на металобрухт — Лисогор

На Луганщині окупанти почали розпилювати на металобрухт обладнання трьох шахт, які раніше визнали нерентабельними.

Про це повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

"Шахти на окупованій Луганщині відключають від електроживлення через несплату, а їхніх співробітників накриває чергова хвиля примусової мобілізації, триває тотальна ліквідація вугільної галузі регіону", — повідомив Артем Лисогор.

Лисогор додав, що водночас росіяни почали різати обладнання на металобрухт на трьох шахтах: "Червоний партизан", "Центросоюз" та "Харківська". Всі ці шахти окупанти визнали нерентабельними.

Сили РФ завдали 47 ударів по території Сумщини

За день 29 жовтня російські військові завдали по Сумщині 192 удари, за ніч та ранок 30 жовтня — 47 ударів з різного озброєння.

Про це повідомили у військовій адміністрації.

Які громади були під обстрілами вдень 29 жовтня

  • Краснопільська громада: мінометний обстріл (24 вибухи).
  • Середино-Будська громада: мінометний обстріл (13 вибухів).
  • Хотінська громада: зафіксовано 5 вибухів з міномета, також громаду атакував дрон-камікадзе типу "FPV".
  • Есманьська громада: на територію громади дрон РФ скинув вибухівку, також зафіксовано 3 вибухи з мінометів.
  • Миропільська громада: були мінометні обстріли (24 вибухи).
  • Білопільська громада: на територію громади російські військові скинули 4 міни.
  • Шалигинська громада: мінометні обстріли (9 вибухів) та артобстріл (8 вибухів).
  • Путивльська громада: зафіксовано 100 вибухів з АГС.

Які громади були під обстрілами вночі та зранку 30 жовтня

  • Хотінська громада: артилерійський обстріл (17 вибухів).
  • Есманьська громада: мінометні обстріли (6 вибухів).
  • Середино-Будська громада: на територію громади сили РФ скинули 6 мін.
  • Білопільська громада: мінометний обстріл (18 вибухів).

Сили ППО збили 14 повітряних цілей

У ніч на 30 жовтня 2023 року Росія атакувала територію України 12-ма ударними дронами типу Shahed та двома керованими авіаційними ракетами Х-59. Сили протиповітряної оборони знищили всі повітряні цілі.

Про це повідомили у повітряних силах ЗСУ.

Пуски КАР Х-59 здійснено з ворожих літаків із повітряного простору ТОТ Запорізької області, "шахеди" летіли з південно-східного напрямку – Приморсько-Ахтарськ (РФ).

"Усі 14 повітряних цілей противника було знищено протиповітряною обороною, зокрема у межах Миколаївської, Херсонської Кіровоградської, Черкаської, Житомирської, Хмельницької та Дніпропетровської областей", — йдеться у повідомленні.

До відбиття повітряного нападу залучали винищувальну авіацію, зенітні ракетні війська та підрозділи мобільних вогневих груп Повітряних Сил та Сил оборони України.

На Донеччині від обстрілів загинула одна людина

Протягом 29 жовтня від обстрілів з боку російської армії на Донеччині загинула одна людина в Острівському, повідомив виконувач обов'язків начальника Донецької обласної військової адміністрації Ігор Мороз.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1754 людини, поранення отримали 4276 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Генштаб ЗСУ назвав втрати військ РФ за добу

Станом на ранок 30 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 299 940 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 860 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 5190 (+15) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 9775 (+17) од,
  • артилерійських систем – 7202 (+14) од,
  • РСЗВ – 834 (+0) од,
  • літаків – 321 (+1) од,
  • літаків / aircraft – 321 (+1) од,
  • гелікоптерів – 324 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5419 (+20),
  • крилаті ракети ‒ 1544 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 20 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9555 (+23) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1014 (+2)

Дані уточнюються.

Били з артилерії: як минула доба на Миколаївщині

На Миколаївщині в ніч проти 29 жовтня збили п'ять російських безпілотників типу "Shahed-136/131". Також російські військові завдали ударів по акваторії Очаківської та за межами населеного пункту Куцурубської громади.

Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Telegram.

У військовій адміністрації зазначили, що в ніч проти 29 жовтня, сили та засоби протиповітряної оборони знищили п'ять ворожих безпілотників "Shahed-131/136".

Внаслідок падіння уламків одного зі збитих безпілотників виникла пожежа складського приміщення фермерського господарства Баштанського району. Займання загасили. Загиблих та поранених немає.

Крім того, 29 жовтня о 11:19, 16:35 та в ніч проти 30 жовтня о 00:31 війська РФ завдали артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Люди не травмувалися.

Також, 29 жовтня о 16:16 та 19:19 зафіксували артилерійські обстріли армії РФ за межами населеного пункту Куцурубської громади. Загиблих та поранених немає.

Над Дніпропетровщиною збили дві ракети

У ніч на 30 жовтня військові з ПвК "Схід" збили над Дніпропетровщиною дві ракети армії РФ.

Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Через падіння уламків, за його словами, у Дніпровському районі пошкоджені п'ятиповерхівка, приватний будинок та авто.

Також військові РФ двічі обстріляли Нікополь з важкої артилерії. Загиблих і поранених внаслідок атак немає.

Армія РФ обстріляла Херсон: одна людина загинула, троє поранених

29 жовтня, близько 23:00, армія РФ з тимчасово окупованого лівого берега протягом години кілька разів атакувала Центральний район Херсона, повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Військові РФ поцілили в житлові будинки. Пораненого 68-річного чоловіка шпиталізували.

За словами Мрочка, також постраждала 34-річна жінка — їй надають медичну допомогу.

Згодом він повідомив, що внаслідок обстрілів Центрального району близько опівночі загинула 85-річна жінка. Ще одну з опіками та отруєнням продуктами горіння доставили до лікарні.

Сили оборони завдали 31 удар по позиціях військ РФ — Генштаб

Протягом минулої доби на фронті відбулося близько 60 бойових зіткнень. Сили оборони завдали 31 удар по позиціях військ РФ. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання українських військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку росіяни вели безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області, де Сили оборони відбили 7 атак.

На Лиманському напрямку українські захисники відбили атаку південно-східніше Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку окупанти безуспішно намагалися відновити втрачене положення біля Андріївки. Своєю чергою, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдають армії РФ втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих позиціях.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку росіяни не полишають спроб оточити Авдіївку, але ЗСУ тримають оборону, завдаючи російським військам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії росін в районах населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Опитне, Первомайське Донецької області. Тут Сили оборони відбили понад 10 атак ворога.

На Мар’їнському напрямку окупанти вели безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де українські воїни відбили 20 атак.

На Шахтарському напрямку Сили оборони відбили атаку південніше Вугледара Донецької області.

На Запорізькому напрямку війська РФ 5 разів намагалися відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області, успіху не мали.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах армії РФ.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян.

Підрозділи ракетних військ уразили 6 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, 3 зенітно-ракетних комплекси та 6 артилерійських засобів військ РФ.

Війська РФ завдали по Україні 1 ракетний та 88 авіаударів

Як повідомили у Генштабі ЗСУ, війська РФ завдали 1 ракетний та 88 авіаударів, здійснили 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах. Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також, у ніч на 30 жовтня, росіяни завдали чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши 12 ударних БпЛА типу Shahed-136/131. Протиповітряна оборона знищила усі 12 “шахедів”.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Петропавлівка, Новоосинове, Піщане Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Новоселівка, Верхньокам’янське, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Новобахмутівка, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Золота Нива, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка Запорізької області; Веселе, Одрадокам'янка, Тягинка, Іванівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

У росйському угрупованні "Дніпро" ймовірно новий командувач — ISW

Командування десантних військ імовірно змінило генерал-полковника Олега Макаревича на посаді командувача російським угрупованням військ "Дніпро", яке діяло на Херсонському напрямку.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

В ISW зазначили, що 29 жовтня російські мілблогери заявили, що командувач ВДВ генерал-полковник Михайло Теплінський змінив генерал-полковника Олега Макаревича.

"Міноборони Росії на момент публікації не спростувало і не підтвердило інформацію про звільнення Макаревича і навряд чи зробить це, враховуючи його тенденцію регулярно приховувати резонансні зміни військового командування", — йдеться у звіті.

Один російський блогер заявив, що президент Росії Володимир Путін відправив Макаревича у відставку під час свого нещодавнього візиту до штабу Південного військового округу (ПВО) у Ростові-на-Дону 19 жовтня. Блогер також стверджував, що Теплінський був фактично понижений у посаді заступника головного командира театру, хоча незрозуміло, чи Теплінський досі обіймав цю посаду.

Кремлівський мілблогер стверджував, що чутки про звільнення Макаревича з’явилися минулого тижня і що його усунення "давно назріло" через його управління військовою ситуацією на Херсонському напрямку.

Воєнкор зазначив, що фактично командує всім Об’єднаним угрупуванням російських військ в Україні заступник начальника Генштабу РФ генерал-полковник Олексій Кім. В ISW зазначили, що не можуть незалежно перевірити ці заяви.

"Повідомлення про звільнення Макаревича вказує на те, що Кремль або російське військове командування можуть бути достатньо стурбовані та скептично налаштовані щодо його здатності відбити нещодавню більш масштабну, ніж зазвичай, наземну операцію України на східному (лівому) березі Херсонської області", — зазначили в Інституті.

Пов’язаний із Кремлем мілблогер стверджував, що невеликий український "плацдарм" у Кринках (селище на східному березі Херсонської області), ймовірно, став причиною усунення Макаревича.

Інший мілблогер заявив, що українські "плацдарми" на східному березі Херсонської області створюють небезпечний прецедент і що російські війська під командуванням Макаревича не змогли адекватно протистояти українським загрозам і відповідати на них.

Аналітики вважають, що опонентам командувача, можливо, вдалося переконати президента Росії Володимира Путіна в нездатності Макаревича командувати військами на Херсонському напрямку на тлі посилення українських атак.

Росіяни обстріляли центральний район Херсона

Близько опівночі армія РФ з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла центральний район Херсона. Були пошкоджені, зокрема, багатоповерхівки, повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Одна з квартир внаслідок влучання загорілася. Там загинула 85 річна, ще одну госпіталізували з опіками та отруєнням димом. Ще до лікарні доставили двох чоловіків з травмами середньої тяжкості.

Латвія передасть безпілотники для української поліції

Міністр внутрішніх справ Латвії Ріхардса Козловскіса повідомив, що МВС Латвії безкоштовно передасть 12 безпілотників Державній поліції України, пише видання Delfi.

Козловскіса заявив, що для продовження надання необхідної підтримки Україні Держполіція, Держприкордонслужба та Державна пожежно-рятувальна служба підтримують постійні контакти з українськими державними органами.

Спікер Конгресу підтримає окрему допомогу для Ізраїлю, але не для України — Fox News

Спікер Палати представників Сполучених Штатів Майк Джонсон підтримає окремий законопроєкт, який передбачає фінансування оборони для Ізраїлю, але не для України, заявив він в інтервʼю телеканалу Fox News.

"У світі відбувається багато речей, які ми повинні вирішити, і ми це зробимо, але зараз те, що відбувається в Ізраїлі, привертає негайну увагу, і я думаю, що ми повинні відокремити це (допомогу — ред.) і розвʼязати це питання", — сказав спікер Конгресу Джонсон.

Джонсон також висловив упевненість, що законопроект, зосереджений виключно на фінансуванні Ізраїлю, отримає підтримку обох партій. Він опирався закликам президента Байдена підтримати комбінований пакет військової допомоги, який передбачав 60 мільярдів доларів для України та 10 мільярдів доларів для Ізраїлю.

Окупаційна влада Севастополя повідомляє про вибухи в місті

У тимчасово окупованому Севастополі лунають вибухи, повідомив керівник окупаційної влади міста Михайло Развожаєв. За його словами, Сили Чорноморського флоту відбивають атаку безпілотників.

У передмісті Дніпра чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

Російські військові обстріляли центр Херсона

Російські військові атакували центральний район Херсона, поцілили в житлові будинки, повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Чоловік 68 років отримав численні осколкові поранення. Він ушпиталений у стані середньої тяжкості. Ще 34-річній жінці медики надають медичну допомогу.

На початок