"Ми перемогли Росію в боротьбі за розуми світу": що Зеленський сказав у Конгресі

"Ми перемогли Росію в боротьбі за розуми світу": що Зеленський сказав у Конгресі

Важливо
Зеленський в конгресі дарує прапор з Бахмута — Суспільне
Зеленський подарував американським законодавцям український прапор із автографом бійців у Бахмуті, у Донецькій області України. Віце-президент Камала Харріс і спікерка Палати представників Ненсі Пелосі тримають отриманий від Зеленського український прапор у Конгресі, США, 21 грудня 2022 року. Фото: АР

Президент Володимир Зеленський виступив перед обома палатами Конгресу Сполучених Штатів у межах свого візиту до Вашингтона. Він закликав Конгрес продовжувати підтримувати Україну.

"Ваші гроші — це не благодійність", — сказав він. "Це інвестиція".

Перед виступом Зеленський зустрівся зі спікеркою Палати представників Ненсі Пелосі.

Окрім американських законодавців, у залі перебувала віцепрезидентка Камала Харріс.

"Члени Конгресу, я маю високий привілей і честь представити вам його високу честь пана Зеленського, президента України", — оголосила спікерка Палати представників Ненсі Пелосі.

Зеленський подякував за честь та можливість виступити перед Конгресом.

"Всупереч всім непередбачуваним подіям Україна не впала, Україна живе і процвітає. І це є причиною говорити про першу об'єднану перемогу — ми перемогли Росію в боротьбі за розуми світу", — наголосив президент.

Він зауважив, що ця перемога є спільним досягненням цивілізованого світу.

"Американці досягли цієї перемоги, тому вам вдалося об'єднати світову спільноту для захисту свободи і міжнародного права. Європейці також досягли цього, тому вони також стали сильнішими. Російська тиранія втратила контроль над нами. І вона більше не впливатиме на наші розуми, але ми маємо зробити все щоб забезпечити все для перемоги", — констатував гарант.

Зеленський підкреслив, що народ Росії не зможе стати вільним, допоки ним керує нинішній режим.

"Росіяни матимуть шанс бути незалежними і свободними лише тоді, коли вони переможуть Кремль у своїй голові. Однак битва продовжується, і Кремль треба перемогти на полю бою", — зауважив політик.

Він додав, що ця битва не може бути заморожена або відкладена.

"Її не можна ігнорувати у сподіванні, що океан захистить. Від США до Китаю, від Європи до Латинської Америки, від Африки до Австралії весь світ пов'язаний та залежний один від одного, щоб почувати себе у безпеці, коли відбуваються такі битви", — заявив глава України.

Президент нагадав, що у цю мить на території України тривають жорстокі бої, однак військові продовжують боронити свою землю.

"Перш ніж приїхати сюди, я був на фронті у Бахмуті. На сході України російські збройні сили, найманці намагалися захопити Бахмут починаючи з травня, однак український Бахмут стоїть. Минулого року 70 тисяч людей жили там, а тепер залишилися лише деякі цивільні. Кожен метр цієї землі насичений кров'ю. Український Донбас стоїть і надалі", — сказав він.

Гарант зазначив, що наступного року у війні в Україні настане поворотний момент.

"Той момент коли хоробрість України і рішучість американського народу забезпечать свободу людей, які стоять за свої цінності", — сказав політик.

За його словами, російські окупанти мають значну перевагу в артилерії, боєзапасі, ракетах та літаках, ніж колись мала Україна, однак Сили оборони тримаються.

"Російська тактика є примітивною. Вони спалюють і знищують все, що вони бачать. Вони надсилають злочинців на війну, вони кинули проти нас все що могли, як і інші тиранії, знаменита битва Другої світової війни, коли хоробрі американські солдати билися з гітлерівськими солдатами під час Різдва 1944-го. І хоробрі українські солдати роблять це саме під час цього різдвяного періоду. Україна тримає лінію і ніколи не здасться", — наголосив Зеленський.

Політик закликав надати Україні більше військової допомоги.

"Для того, щоб вони відійшли, потрібно більше боєприпасів. Це як битва під СаратогоюБитва у війні за незалежність США, під час якої американським військам вперше вдалося здобути значну перемогу над королівською армією Британії 7 жовтня 1777 року— битва у Бахмуті визначить те, як будуть розвиватися події. Якщо ваші системи Patriot припинять терор Росії проти наших міст, це захистить нашу свободу. Коли Росія не може досягнути наші міста, вони намагаються зруйнувати їх іншими методами. І в цій геноцидній війні Росія знайшла союзника — Іран, який надсилає сотні смертоносних дронів Росії. Це загроза для нашої критичної інфраструктури. Таким чином, один терорист знайшов іншого — це лише питання часу, коли вони завдадуть удару по наших інших союзникам, якщо ми їх не зупинимо зараз. Це треба зробити", — підкреслив він.

Зеленський нагадав, що Україна не проситиме американських військових битися за неї.

"Я хочу запевнити вас, що українські військові можуть чудово оперувати американськими танками, і літаками також", — зауважив гарант.

Він зауважив, що мільйони українців зустрічатимуть різдвяні свята при світлі свічок через відсутність електроенергії.

"Ми відзначимо Різдво, відсвяткуємо, навіть якщо не буде струму. Буде світло, яке не згасне у нашої віри, у наших серцях. Якщо російські ракети нас атакуват, ми будемо захищатися. Якщо використають іранські дрони, і наші люди на Різдво муситимуть спускатися в бомбосховище — ми будемо підтримувати один одного. І ми знаємо, що всі ми, українці, бажаємо лише одного — лише перемоги.

Володимир Зеленський також розповів, що під час візиту в Бахмут він отримав від українських військових прапор.

"Бойовий прапор тих, хто ціною свого життя захищає Україну, Європу, світ. Вони просили передати цей прапор вам, Конгресу: членам палати та сенаторам, тим, чиї рішення можуть врятувати мільйони людей. Нехай ці рішення будуть прийняті, а цей прапор буде з вами", — закликав президент.

Він подякував Сполученим Штатам за підтримку.

"Ще одна річ. Хочу подякувати вам. Бог захищає наші Збройні сили, наших громадян, захищає США. Переможного нового року. Слава Україні!", — додав Зеленський.

У відповідь Ненсі Пелосі передала Володимиру Зеленському американський прапор.

"Цей прапор сьогодні був на Капітолії, на честь візиту президента Зеленського", — зауважила вона.

Після виступу Зеленського у Конгресі пролунало гасло "Слава Україні!".

Читайте також

Байден і Зеленський провели перемовини у Білому домі. Основні заяви

На початок