"Наразі обмежень по виробництву електроенергії немає, зиму точно пройдемо" — Укренерго

"Наразі обмежень по виробництву електроенергії немає, зиму точно пройдемо" — Укренерго

"Наразі обмежень по виробництву електроенергії немає, зиму точно пройдемо" — Укренерго
. Фото: Медіацентр

Наразі обмежень ні за мережею, ні по виробництву електроенергії немає. Можуть бути складності, пов'язані з обстрілами, однак зима точно буде пройдена.

Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону "Єдині Новини".

"Ми вже сьогодні були б готові транспортувати зимові обсяги електроенергії, під зимове споживання. Триває дуже активна, інтенсивна кампанія ремонтна і відновлювальна на електростанціях", — сказав він.

Кудрицький також зазначив, що було значно підсилено інженерний захист всіх видів енергооб’єктів магістрального рівня в системі, аби захистити підстанції та електростанції від потенційних російських атак.

"Маючи за плечима досвід минулої зими, вже навряд чи ворог може чимось нас здивувати. Тому, думаю, зиму точно пройдемо. Можуть бути складності, пов'язані з обстрілами. Але енергосистема не розвалиться, буде працювати і справимося", — сказав голова правління "Укренерго".

Щодо можливих відключень світла, Кудрицький наголосив, що це буде залежати від характеру, масштабу і успішності обстрілів. За його словами, найскладнішою буде ситуація у прифронтових регіонах, які заживлюються від резервної мережі.

"Ми не знаємо, якими будуть ці параметри, яку тактику буде застосовувати ворог. Але все, що можливо було зробити, щоб підготуватися, було зроблено. І ми продовжуємо зараз збільшувати запас міцності в енергосистемі для того, якщо навіть масовані обстріли і будуть, мінімізувати їхні наслідки", — підсумував він.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022 року Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через удари окупантів з ладу була виведена половина енергосистеми. Тоді запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди відправили генератори й іншу допомогу для відновлення електрики, а у Парижі 13 грудня відбувся перший енергетичний "Рамштайн", на якому схвалили виділення одного мільярда доларів для України на проходження зими.

Після масованих обстрілів 16 грудня в Україні запровадили надзвичайний стан в енергетиці. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України.

У жовтні 2022 року прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що 2023 року Україна потребуватиме ще 17 млрд доларів на швидку відбудову енергетичної, критичної та житлової інфраструктури, а також відновлення економіки.

25 липня Шмигаль заявив, що в Україні під час підготовки до зими вже здійснили близько 60% запланованих робіт із відновлення електромереж, пошкоджених під час масованих атак РФ.

30 липня прем'єр повідомив, що у держави є кошти на відновлення, ремонт і захист об’єктів енергетики й важливо вчасно провести всі заплановані заходи. Він наголосив, що до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання — додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, — додати в систему ще 1,2 ГВт. Ідуть ремонти та захист енергооб'єктів.

На початок