Шмигаль: Від початку року видатки держбюджету склали майже два трильйони гривень

Шмигаль: Від початку року видатки держбюджету склали майже два трильйони гривень

Важливо
Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України
. Денис Шмигаль під час Конференції з відбудови України у Лондоні, 22 червня 2023 року. Фото: КМУ

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у держави є кошти на відновлення, ремонт і захист об’єктів енергетики й важливо вчасно провести всі заплановані заходи.

Про це Денис Шмигаль сказав під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад, який відбувся 30 липня в Івано-Франківську під головуванням президента Володимира Зеленського.

Очільник українського уряду під час виступу акцентував на трьох викликах: підготовка до зими, виконання бюджетів на всіх рівнях, прискорення інтеграції до ЄС і НАТО. Зокрема, він нагадав, що з травня працює створений урядом штаб з підготовки до опалювального сезону.

"Для відновлення, ремонтів та захисту об’єктів енергетики лише Держагентству з відновлення виділили 10 млрд гривень. Також отримуємо допомогу США у розмірі 897 млн доларів — це кошти на генератори, газотурбінні електростанції, трансформатори. Працює європейський Фонд енергетичної підтримки України, у межах якого отримано вже 166 млн євро. Кошти є, важливо вчасно провести всі заплановані заходи", — сказав Денис Шмигаль.

Він наголосив, що до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання — додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, — додати в систему ще 1,2 ГВт. Ідуть ремонти та захист енергооб’єктів.

"Другий виклик — виконання бюджетів на всіх рівнях, фінансова стійкість, пріоритетність видатків. У першому півріччі 2023 року видатки держбюджету склали 1 трлн 786 млрд грн. З цих коштів 819 млрд грн — це безпека та оборона. 264 млрд грн пішло на соціальні допомоги. Медицина, освіта, критична інфраструктура, швидке відновлення — це наступні пріоритети видатків бюджету. Маємо всі підходити дуже відповідально до проєктів, які фінансуються з бюджетів різних рівнів. Це стосується і місцевої влади зокрема", — сказав Шмигаль.

За його словами за перше півріччя поточного року уряд спрямував у місцеві бюджети 92 млрд грн трансфертів. Збережено додаткові 4% ПДФО на рівні громад — це додаткові 15 млрд грн. Для регіонів, де ведуться активні бойові дії, уряд передбачив додаткову субвенцію в розмірі майже 24 млрд грн, з яких вже виплатив 10,6 млрд грн. Окремо для швидкого відновлення виділено на місця вже понад 20 млрд грн.

Прем'єр наголосив, що доходи місцевих бюджетів за шість місяців зросли на 42,5 млрд грн порівняно з попереднім роком. Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за половину 2023 року збільшились на 54 млрд грн і становлять понад 170 млрд грн.

"За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування пріоритетних і першочергових потреб на місцевому рівні. Наголошуємо на словах "пріоритетні" і "першочергові" в умовах повномасштабної війни", — сказав Шмигаль.

Третій виклик, за словами Шмигаля — це прискорення інтеграції до ЄС та НАТО. Він зауважив, що Єврокомісія високо оцінює прогрес українських реформ у межах виконання семи рекомендацій.

"Робимо все можливе, щоб до кінця року відкрити передвступні переговори про членство в ЄС. Паралельно готуємо так званий "План для України" у межах програми Ukraine Facility, яку анонсувала Єврокомісія", — сказав Денис Шмигаль.

25 липня Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів заявив, що в Україні під час підготовки до зими вже здійснили близько 60% запланованих робіт із відновлення електромереж, пошкоджених під час масованих атак РФ.

На початок