Взимку працюватимуть усі дев'ять енергоблоків, підконтрольних Україні — Галущенко

Взимку працюватимуть усі дев'ять енергоблоків, підконтрольних Україні — Галущенко

Ексклюзивно
Взимку працюватимуть усі дев'ять енергоблоків, підконтрольних Україні — Галущенко
. Міністр енергетики України Герман Галущенко. Фото: Львівська ОВА

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що взимку будуть працювати всі дев'ять енергоблоків АЕС, підконтрольних Україні.

Про це посадовець повідомив у інтерв'ю Суспільному.

"Атомна генерація навіть без Запорізької станції все одно виробляє понад 50% електроенергії, тому це ключова наша генерація. Протягом листопада і до березня генерація працюватиме в повному обсязі, мається на увазі, дев'ять блоків підконтрольних нам", — сказав глава Міненерго.

Водночас Галущенко зазначив, що станом на сьогодні плани уряду щодо відновлення генерації виконані "приблизно на 80%".

"Ми близимось до закінчення самої компанії. Тому запас міцності в нас є і ми будемо безумовно входити в зиму", — пояснив посадовець.

Також міністр додав, що ризик блекауту взимку існує, однак, за його словами, все залежить від масштабів руйнувань.

"Навіть у разі, якщо вони будуть досить відчутними, це буде певний проміжок часу, який нам знадобиться на запуск енергосистеми. Тому тієї мети, яку росіяни собі ставили й, можливо, ставлять на цю зиму — це тотальний блекаут, скоріш за все не досягнуть", — підсумував Галущенко.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022 року Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через удари окупантів з ладу була виведена половина енергосистеми. Тоді запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди відправили генератори й іншу допомогу для відновлення електрики, а у Парижі 13 грудня відбувся перший енергетичний "Рамштайн", на якому схвалили виділення одного мільярда доларів для України на проходження зими.

Після масованих обстрілів 16 грудня в Україні запровадили надзвичайний стан в енергетиці. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України.

У жовтні 2022 року прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що 2023 року Україна потребуватиме ще 17 млрд доларів на швидку відбудову енергетичної, критичної та житлової інфраструктури, а також відновлення економіки.

25 липня Шмигаль заявив, що в Україні під час підготовки до зими вже здійснили близько 60% запланованих робіт із відновлення електромереж, пошкоджених під час масованих атак РФ.

30 липня прем'єр повідомив, що у держави є кошти на відновлення, ремонт і захист об’єктів енергетики й важливо вчасно провести всі заплановані заходи. Він наголосив, що до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання — додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, — додати в систему ще 1,2 ГВт. Ідуть ремонти та захист енергооб'єктів.

На початок