Україна веде перемовини про 17 млрд євро допомоги для відновлення енергетичної інфраструктури — Шмигаль

Україна веде перемовини про 17 млрд євро допомоги для відновлення енергетичної інфраструктури — Шмигаль

Україна веде перемовини про 17 млрд євро допомоги для відновлення енергетичної інфраструктури — Шмигаль
. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, фото: УНІАН

Під час українсько-німецького економічного форуму та експертної конференції з відновлення України українській стороні вдалося попередньо домовитись про виділення з боку донорів 17 мільярдів євро, необхідних для відновлення енергетичної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російських обстрілів.

Про це під час засідання уряду 28 жовтня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"У Берліні чітко наголосив на потребах у коштах для швидкого відновлення. Це — ресурси на відбудову критичної для життя мільйонів людей інфраструктури. У тому числі електростанцій та підстанцій, ліній електропередач, об’єктів з генерації тепла, водогонів, громадських споруд тощо. У 2023 році на цілі швидкого відновлення нам потрібно 17 млрд доларів. За результатами конференції є рамкові домовленості щодо цих коштів. Будемо працювати над тим, аби вони надійшли в Україну якнайшвидше", — зазначив прем’єр.

За його словами, для покриття дефіциту бюджету наступного року Україна потребує від партнерів 38 мільярдів доларів.

"Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС працює над тим, аби надавати Україні 1,5 мільярда євро щомісячно. Ми щиро вдячні за таку позицію", — розповів очільник українського уряду.

Шмигаль пояснив, що решту коштів у сумі понад 20 мільярдів доларів Україна планує отримати від США та МВФ. Він запевнив, що за цими напрямками роботи є значний прогрес.

"Під час зустрічі з очільницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою домовились якнайшвидше пройти всі підготовчі етапи аби перейти до нової повномасштабної програми співробітництва з Фондом не пізніше I кварталу 2023 року", — зауважив він.

Окрім того, Денис Шмигаль розповів про плани уряду схвалити проєкт Меморандуму про порозуміння між урядом України та Міжнародною фінансовою корпорацією, яка є частиною групи Світового банку.

"Цей меморандум дозволить нам спільно визначати та працювати над фінансуванням проєктів державно-приватного партнерства в різних сферах економіки. Мова йде про проєкти і в енергетиці, і в інфраструктурі, і в інших галузях. Це додаткові інвестиції, можливості для приватного бізнесу, нові робочі місця та сильніша економіка України", — підкреслив прем’єр.

Він додав, що також конференції в Берліні вдалося ухвалити принципове рішення про створення Фінансової координаційної платформи.

"Це фактично фінансовий аналог безпекового Рамштайну. Платформа буде діяти у форматі зустрічей представників України, ЄС, країн G7 та міжнародних фінансових організацій. Міністри фінансів спільно координуватимуть різні аспекти фінансової допомоги Україні, будуть узгоджувати джерела фінансування короткострокових та довгострокових планів відновлення, страхування, питання конфіскації й використання заморожених російських активів", — зауважив Шмигаль.

За його словами, також цього тижня Україна отримала потужний сигнал про послідовну,  безперервну та дієву підтримку з боку міжнародних партнерів.

"Канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав: "Європейському і німецькому бізнесу варто інвестувати в Україну, бо це майбутній член ЄС". З його словами сьогодні солідарний німецький бізнес. Сподіваюсь, весь європейський, світовий бізнес приєднається до цієї ідеї", — зазначив посадовець.

Прем’єр також сказав, що українська влада бачить зацікавленість потенційних інвесторів в Україну, однак водночас розуміє їхні застереження.

"Одне з них — це безпека. Тому Уряд України ініціює механізм страхування військових ризиків для іноземних інвестицій. Зокрема, через Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (MIGA) та Світовий банк. Уже виділені 30 мільйонів доларів на пілотний проєкт. До процедури страхування обіцяє долучитись Міністерство економіки Німеччини й також інші партнери", — розповів Денис Шмигаль.

Читайте також

В Україну приїдуть перші NASAMS, інспектори МАГАТЕ перевірять два ядерних об'єкти на запит уряду. 247 день війни. Онлайн

На початок