Дуда заявив, що суперечка щодо зерна не посварить Україну і Польщу

Дуда заявив, що суперечка щодо зерна не посварить Україну і Польщу

Президент Польщі Анджей Дуда
. Президент Польщі Анджей Дуда. Фото: Associated Press

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що співпраця і підтримка України є історичним виміром, і суперечку щодо українського зерна Варшава і Київ мають вирішити між собою.

Про це він сказав під час виступу у Познані на конгресі з відбудови України Common Future ("Спільне майбутнє"), передає кореспондентка Суспільного.

За словами Дуди, Польща від початку війни підтримує Україну, докладає всіх зусиль, аби допомогти їй не лише втримати незалежність, але й підтримати українську економіку.

"Це дуже важлива справа в контексті прагненні України до членства в ЄС і яку Україна мала виконати аби досягти цієї цілі. Цілі нелегкі. Власними силами Україна має впоратися з пострадянським спадщиною — має побороти корупцію, запровадити прозорі механізми в економіці, забезпечити дотримання законів, впровадити кліматичне регулювання. Це великий шанс для країни, яка перебуває у стані війни, але це також і величезний шанс здійснити прорив", — сказав він.

Польський президент Наголосив, що для нього співпраця з Україною і підтримка її має історичне значення для обох народів і країн.

"Я кажу це з повною серйозністю, це історичний вимір між нашими народами, між нашими країнами. Я не вірю, що одна політична чи юридична суперечка може знищити такий капітал і доробок, який ми створили. Я не маю жодних сумнівів, що суперечка про постачання зерна з України на польський ринок є абсолютно фрагментарним моментом усіх польсько-українських відносин. І я не вірю, що за нормальних обставин він може на них суттєво вплинути", — сказав Дуда.

За його словами, Україна і Польща мають між собою розв'язати питання ввезення зерна, попри час великих емоцій.

"Говорять різні слова, іноді гіркі, іноді навіть, можливо, болючі. Я хотів би, щоб ви подивилися на це також з людського боку. Це час великих емоцій для всіх, особливо для тих, хто сьогодні несе відповідальність", — звернувся президент до підприємців.

Дуда закликав польський бізнес допомагати Україні та інвестувати у її реконструкцію.

"Її необхідно відбудувати так, щоб вона була привабливою для жителів. Я обіцяв це багато разів за останні півтора року. Україна буде відбудована та інтегрована в Європу, вона, безумовно, займає важливе місце сьогодні, але стане ще важливішою у майбутньому на європейському ринку і в європейському майбутньому, в тому числі нашому майбутньому", — сказав Дуда.

Що відомо про припинення імпорту українського зерна

Після повномасштабного вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Протягом 2022-го року Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками ЄК, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

2 травня Європейська Комісія тимчасово обмежила продаж пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині. 5 червня ЄК продовжила обмеження на імпорт української агропродукції до 15 вересня 2023 року.

19 липня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у коментарі Reuters заявив, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина попросять ЄС подовжити заборону на імпорт українського зерна щонайменше до кінця 2023 року.

15 вересня Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна в сусідні з Україною країни ЄС. Водночас Україна погодилася запровадити правові заходи (як, наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Після цього Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку заборонили імпорт агропродукції з України. Керівна партія Польщі особливо прагне зупинити цей потік, оскільки її успіх на виборах 15 жовтня тісно пов'язаний із базою підтримки сільського населення, яке незадоволене збільшенням українського сільськогосподарського імпорту.

18 вересня міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Угорщини та Словаччини, які продовжили заборону на імпорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії про скасування обмежень.

На початок