Моравецький заявив, що Польща може розширити список заборонених українських продуктів

Моравецький заявив, що Польща може розширити список заборонених українських продуктів

Моравецький
. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, фото: AP

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща може заборонити ввезення більшого переліку українських продуктів, якщо влада України запровадить обмеження на імпорт польської аграрної продукції.

Про це він заявив в інтерв'ю Polsat News, коментуючи заяву заступника міністра економіки – торгового представника України Тараса Качки про те, що найближчими днями Україна запровадить ембарго на польські цибулю, помідори, капусту та яблука.

"Ми першими багато зробили для України, тому очікуємо розуміння наших інтересів. Ми будемо відстоювати свої інтереси з усією рішучістю. Це означає, що, звісно, ​​ми поважаємо всі проблеми з українського боку, але для нас інтереси нашого фермера є найважливішими", — сказав Моравецький.

Прем'єр наголосив, що Варшава не згодна з будь-якими процедурами чи позовами проти Польщі, тому що "це означає, що українська влада не розуміє дестабілізації польського аграрного ринку".

"Я попереджаю українську владу, тому що якщо вони таким чином загострять конфлікт, ми додамо більше продуктів до заборони на ввезення до Польщі", — зазначив він.

Polsat News зазначає, що раніше в розмові з польськими ЗМІ Тарас Качка заявив, що найближчими днями Україна запровадить ембарго на товари з Польщі, однак зазначив, що "це останній пункт у нашому плані дій. Перший пункт — це пошук домовленостей".

В етері Радіо Свобода 20 вересня Тарас Качка заявив, що Консенсус щодо української агропродукції, який запропонували Польщі, "фактично враховує усі побоювання польських фермерів".

"Те, що ми пропонуємо, це фактично врахування інтересів польських фермерів для того, щоб зняти цю нікому не потрібну заборону, яка шкідлива, власне, для Польщі в першу чергу. Нас обурює те, що польський уряд думає, що є легші рішення, як, наприклад, заборона збіжжя. Лише в цьому є непорозуміння", — сказав урядовець.

За його словами, польська сторона наразі не відповіла на пропозицію України.

"На сьогодні, я так розумію, польський уряд думає, а поки що ми ведемо дискусію лише у публічному форматі, на жаль. Хоча в нас є робочі механізми дискусії з Єврокомісією, і, як засвідчує діалог з усіма іншими чотирма державами, в нас є конструктив. Навіть з тими державами, які ввели заборону", – заявив Качка.

Торговий представник наголосив, що якщо Польща і надалі "буде наполягати на своєму праві, кожен раз як з рукава витягувати нові товари, які вона хоче заборонити", то Київ це так просто не залишить.

"Я не хочу, але мушу діяти таким чином, щоб забороняти у відповідь польські продукти. Це буде найгірший сценарій, з усіх, які ми закладали. Тому що, знову ж таки, ми запропонували дуже дієвий механізм, який враховує інтереси польських аграріїв. У нас є робота координаційної платформи з ЄС, в які входять всі п’ять членів. Ми і сьогодні продовжуємо дискусії. Польща може долучитися", — сказав він.

Качка зазначив, що Україна відкрита для двосторонніх консультацій.

"На жаль, на сьогодні в мене не заплановано ніяких двосторонніх консультацій з польською стороною. Ми не будемо говорити мовою ультиматумів. Ми не повторюємо дії наших партнерів", – зазначив урядовець.

Що відомо про припинення імпорту українського зерна

Після повномасштабного вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Протягом 2022-го року Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

2 травня Європейська Комісія тимчасово обмежила продаж пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

5 червня Європейська комісія продовжила обмеження на імпорт української агропродукції до 15 вересня 2023 року. Обмеження стосуються імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України. Водночас сфера застосування цих заходів до даних продуктів скорочується з 17 до 6 тарифних ліній.

19 липня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у коментарі Reuters заявив, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина попросять Європейський Союз подовжити заборону на імпорт українського зерна, термін дії якої завершується 15 вересня, щонайменше до кінця року.

15 вересня Європейська комісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна в сусідні з Україною країни Європейського союзу. Водночас Україна погодилася запровадити правові заходи (як, наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Після цього Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку заборонили імпорт сільськогосподарської продукції з України. Керівна партія Польщі особливо прагне зупинити цей потік, оскільки її успіх на виборах 15 жовтня тісно пов'язаний із базою підтримки сільського населення, яке незадоволене збільшенням українського сільськогосподарського імпорту.

18 вересня міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Угорщини та Словаччини, які продовжили заборону на імпорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії про скасування обмежень.

На початок