Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
. Державний секретар США Ентоні Блінкен оглядає пошкоджений росіянами автомобіль, Україна, 7 вересня 2023 року, Brendan Smialowski, Pool Photo/AP

7 вересня — 561 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав українських прикордонників на Київщині. Він побачив уламки збитих російських дронів та трофеїв, що були захоплені у противника. Блінкен також особисто сів за кермо бронеавтомобіля Roshel Senator MRAP, що надійшли підрозділам Державної прикордонної служби України в рамках реалізації проєктів допомоги.
  • Колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПриватБанку Ігорю Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи повідомлено про підозру у заволодінні коштами фінустанови на суму понад 9,2 млрд грн.
  • Американський бізнесмен Ілон Маск таємно змусив інженерів вимкнути супутникову мережу Starlink, щоб перешкодити Україні провести атаку на російський флот. Про це повідомляє CNN, посилаючись на уривок з біографічної книги Уолтера Айзексона про Маска. Маск поки цю інформацію не прокоментував.
  • У НАТО відреагували на заяви румунської влади про виявлені на території країни уламки, ймовірно, російського дрона. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг сказав, що в НАТО не мають жодної інформації, яка б вказувала на навмисний напад з боку Росії, і Альянс продовжує розслідування.
  • Увечері 6 вересня Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України. Він містить додаткове обладнання для протиповітряної оборони; артилерійські боєприпаси; протитанкову зброю, включаючи снаряди зі збідненим ураном для танків Abrams та інші боєприпаси. Крім того, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про надання 1 мільярда доларів.еєстру декларацій. Опублікована 6 вересня петиція набрала майже 30 тисяч голосів.

В Олешках на Херсонщині підірвали авто з російськими "ФСБшниками" та військовими

Про це Суспільному повідомили джерела в СБУ.

"В Олешках на Херсонщині підірвали авто з російськими "ФСБшниками" та військовими. В результаті вибуху один "ФСБшник" 200. Другий – поки що в реанімації у важкому стані. Троє вояк, які їх супроводжували в авто, поранені. Підірвані співробітники ФСБ діяли в окупованому Скадовську. А в Олешки навідувалися для фільтраційних заходів і заодно – щоб катувати українців", — розповів співрозмовник кореспонденту Суспільного.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 561 дня війни. Нову хроніку 8 вересня — читайте тут.

Через загрози від Росії Болгарія озброїть берегову охорону ракетами

Про це заявив прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков, повідомляє Novinite.

За його словами, мета такого кроку полягає в тому, щоб "ніхто не наважився наблизитися до наших чорноморських міст". Очільник уряду країни наголосив, що Болгарія має розвивати свої військово-морські сили, щоб вони були достатньо підготовлені для захисту країни.

"Зараз ми не бачимо прямої загрози болгарським портам, але на силу відповідають силою. Саме тому ми почали купувати ракети для берегової охорони, щоб ніхто не наважився наблизитися до наших чорноморських міст", — сказав він, нагадавши про ракетні удари з боку РФ по Варні у 1915 році. року, здійснені з води.

Денков наголосив, що національний інтерес Болгарії полягає в тому, щоб лінія фронту та агресор в особі Росії були якнайдалі від кордонів країни. Це також сприяло тому, що Болгарія всіляко підтримує Україну.

ЄС засуджує рішення Лукашенка щодо заборони видачі паспортів білорусам за кордоном

Представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що Євросоюз засуджує рішення президента Олександра Лукашенка про заборону видавати білорусам паспорти за кордоном. Зокрема Стано наголосив, що це рішення демонструє, як "нелегітимний режим Олександра Лукашенка повністю нехтує основними правами білорусів".

За його словами відповідний указ є "черговим кроком у серії дій нелегітимного режиму Олександра Лукашенка проти білорусів, які були змушені тікати за кордон від репресій і переслідувань".

Читайте також: Лукашенко заборонив видавати паспорти білорусам, які проживають за кордоном

Стано також додав, що таким чином режим Лукашенка намагається змусити емігрантів повернутися до Білорусі, "де вони, ймовірно, можуть зіткнутися з репресіями".

"Євросоюз рішуче засуджує це рішення, і ми продовжимо підтримувати білорусів у їхніх прагненнях до демократії", – підкреслив Петер Стано. Однак, за його словами, ЄС, щоб ухвалювати подальші рішення, ще повинен зрозуміти, які практичні наслідки цей документ може мати для громадян Білорусі, які перебувають на території Європейського Союзу.

Зеленський: За цей вересень маємо досягти конкретних результатів у роботі з партнерами

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього відеозвернення.

"Провів кілька важливих нарад саме щодо нашої міжнародної роботи. За цей вересень маємо досягти кількох цілком конкретних результатів у роботі з партнерами. Це стосується і нової зброї для України – готуємо новини, і наших дипломатичних зусиль, щоб об’єднати ще більше країн світу заради відновлення миру на всій нашій землі. Готуємо більше світового тиску на Росію", — наголосив Зеленський.

У ЗСУ розповіли, де українська армія має успіхи на Бахмутському напрямку

Сили оборони мають успіх в напрямку Передтечиного, Андріївки, Кліщіївки, Бахмута, Хромового та Дубово-Василівки. Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" розказав начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

"На Бахмутському напрямку фронту російські військові з боями відступають, мають великі втрати. Зокрема Сили оборони мають успіх в напрямку Передтечиного, Андріївки, Кліщіївки, Бахмута, Хромового та Дубово-Василівки. За добу військові РФ 520 разів обстріляли позиції Сил оборони на цьому напрямку, 5 разів застосовували авіацію, відбулося 13 боїв, під час яких знешкодили 280 солдатів РФ", — розказав Євлаш.

За його словами, військові РФ панікують та намагаються "залатати дірки" в обороні та приймають поспішні рішення.

США схвалили новий пакет допомоги Україні вартістю 600 мільйонів доларів

Про це на брифінгу повідомила заступниця прессекретаря Міністерства оборони Сабріна Сінгх.

"Пакет включає обладнання для посилення протиповітряної оборони України, артилерійські боєприпаси та інші можливості", — сказала Сінгх.

Перелік допомоги оприлюднили на сайті Пентагону. До списку, зокрема, увійшли:

  • обладнання для підтримки та інтеграції систем протиповітряної оборони України;
  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • артилерійські снаряди калібру 105 мм;
  • засоби радіоелектронної боротьби та протидії радіоелектронній боротьбі;
  • підривні боєприпаси для прибирання перешкод;
  • обладнання для розмінування.

"Сполучені Штати продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб забезпечити Україну можливостями для задоволення її безпосередніх потреб на полі бою та довгострокових потреб у допомозі у сфері безпеки", — йдеться у повідомленні.

Зеленський зустрівся із британським актором та письменником Стівеном Фраєм

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у Twitter.

"У нас зі Стівеном Фраєм відбулася сердечна і дружня зустріч. Ми говорили про найрізноманітніші аспекти українського життя: культуру, життєстійкість і хоробрість нашого народу. Я подякував йому за підтримку України. Ми всі сподіваємося на відновлення справедливого світу", — написав Зеленський.

Курт Волкер: Доки Путін — в Росії, він продовжуватиме нападати

Про це спецпредставник США у справах України у 2017-2019 роках Курт Волкер заявив у ексклюзивному коментарі Суспільному.

"На жаль, Росія не хоче мирних переговорів. Питання до тих, хто каже, що Україні потрібно вести переговори — з ким?! З ким ви збираєтеся вести переговори, тому що Путін зацікавлений у тому, щоб знищити Україну, захопити її. Він зробив свою політичну ставку на це, тож доки Путін там, він продовжуватиме нападати. Тому я не бачу жодних можливостей для переговорів з Росією, доки вона перебуває в такому стані", — сказав Волкер.

Він додав, що змінити орієнтацію Росії допомогла, по-перше, зміна Володимира Путіна на іншого лідера.

"По-друге, якщо росіяни зазнають поразки, і для Росії стане зрозуміло, що вони не можуть продовжувати війну. Тоді для них з'явиться можливість прийти до якогось переговорного врегулювання, остаточного виведення військ і формування мирного кордону, але до того часу я не бачу, про що можна вести переговори, поки Росія не хоче цього робити", — додав Волкер.

Повітряні Сили попередили про загрозу російських дронів

"Загроза застосування дронів-камікадзе "Shahed-136/131" з південного напрямку. Полігон "Чауда", т.о Крим", — йдеться у повідомленні ПС ЗСУ.

На Сумщині відкрили тимчасову переправу через Сейм, де російські військові зруйнували міст навесні 2022

На Сумщині, біля села Чумакове, відкрили тимчасову переправу через Сейм, де російські військові зруйнували міст навесні 2022. Про це повідомив у Facebook Путивльський міський голова Костянтин Гаврильчук.

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
Міст у Путивльському районі на Сумщині. 7 вересня 2023 р. Фото: Facebook/ Костянтин Гаврильчук

Переправа дасть можливість розвантажити Путивль від автомобілів, частково забезпечить транспортний зв’язок Зінівського старостату з містом.

Рішення стосовно початку переговорів щодо вступу України в ЄС буде в грудні цього року — Маасікас

Про це Матті Маасікас сказав в і інтерв'ю Суспільному.

"Президент України Володимир Зеленський на початку минулого тижня дуже чітко дав зрозуміти, публічно звертаючись до Верховної ради та українського політичного класу, що ті три закони, які все ще потрібні повинні бути прийняті й крапка. І я оптимістично налаштований, що так і буде", — заявив Маасікас.

За його словами, після цього Єврокомісія зможе позитивно оцінити "домашнє завдання України щодо рекомендацій ЄС".

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. Фото: Суспільне/Олександр Тимінський

"І тоді мої колеги в Брюсселі, в Єврокомісії, зможуть позитивно оцінити домашнє завдання України щодо рекомендацій ЄС, і тоді вони можуть рекомендувати відкриття переговорів про вступ. Рішення буде прийматися країнами-членами ЄС. Всі питання, пов'язані з розширенням, мають вирішуватися країнами-членами одноголосно. Я сподіваюся, що це відбудеться в грудні цього року, щоб наступного року ми могли почати працювати на абсолютно новому рівні", — пояснив глава представництва ЄС в Україні.

Повну версію інтерв'ю з главою представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом незабаром читайте на Суспільному.

У Галичі на аукціоні продали за 40 тис. грн флягу полеглого Да Вінчі

На третьому благодійному аукціоні в Галичі, що на Івано-Франківщині, продали флягу полеглого українського військового, Героя України Дмитра Коцюбайла на позивний Да Вінчі. Акційний лот, який організатори пропонували під першим номером, за 40 тис. грн придбав приватний підприємець Михайло з Богородчан.

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
Фото: Facebook/Світлана Онищук

Стартова ціна лота складала 10 тис. грн, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Після того, як благодійник купив флягу, він одразу під час аукціону передав її бабусі Да Вінчі, яка була присутня на заході.

Міноборони США проведе аудит військової допомоги Україні — Breaking Defense

У Міністерстві оборони Сполучених Штатів мають намір провести перевірку бухгалтерської звітності американських збройних сил щодо військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Breaking Defense.

"Метою аудиту є визначення масштабів і наслідків зміни оцінки активів, наданих у рамках президентських повноважень щодо скорочення чисельності особового складу в березні 2023 року", — мовиться у листі Пентагону.

Управління генеральних аудиторів служб дає міністерствам і службам п'ять днів на те, аби вибрати відповідальних осіб для відповідей на запитання.

"Ми можемо переглянути цілі в міру проведення аудиту, а також розглянемо пропозиції керівництва щодо додаткових або переглянутих цілей. Ми плануємо провести цю перевірку відповідно до загальноприйнятих стандартів урядового аудиту", — вказали у відомстві.

Ексспецпредставник США у справах України Волкер назвав успішним контрнаступ України

Про це спецпредставник США у справах України у 2017-2019 роках Курт Волкер повідомив в ексклюзивному коментарі Суспільному.

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
Спецпредставник США у справах України у 2017-2019 роках Курт Волкер. Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України у 2017-2019 рр. Курт Волкер, 7 вересня 2023 р., Київ, фото: Суспільне

"Те, що зробила Україна, я вважаю є досить успішним, — вивела з ладу російські лінії постачання, боєприпасів, палива, продовольства, мости, дороги. Це робить дедалі складнішим для Росії утримання своїх військ, проведення ротації. Також є тиск на багатьох ділянках фронту. Тож Росії доводиться захищати більше території, вона не може зосередитися на одній ділянці. Україна дуже обережно ставиться до захисту своїх солдатів, тому вона дуже методично і повільно проходить через мінні поля, щоб не втратити багато солдатів", — зазначив Волкер.

Він додав, що Сили оборони за складних обставин просунулися на кілька кілометрів і подолали деякі з перших ліній оборони: "Я думаю, що ми побачимо продовження цієї тенденції. Тому я не думаю, що критика є виправданою, реальність така, що український контрнаступ відбувається методично і добре".

На всій території України оголошено повітряну тривогу!

В одеському музеї через обстріли обвалилася стеля

В Одеському археологічному музеї обвалилася стеля. Співробітники музею кажуть, що капітальний ремонт у будівлі не проводився за весь час існування. Після масованих атак росіян тріщина у приміщенні наукової кімнати музею стала більшати, а 5 вересня впала. Обійшлося без поранених.

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне Одеса

Виконувачка обов'язків заступника директора з загальних питань Світлана Джалун розповіла, що співробітники музею направлять до Києва відповідний акт, і вже там будуть вирішувати, що робити далі:

"Тут точно, що стеля може рухнути далі, а інші зали які сюрпризи нам готують, ми не знаємо. Міська адміністрація нам каже, що ми не належимо до міста. Область каже, що ми не належимо до області. Оскільки ми є власністю національної академії наук України, хто нас буде ремонтувати, за який кошт, і як це проходитиме, ми, на жаль, поки інформацією не володіємо".

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне Одеса

МОЗ визначило заклади охорони здоров'я, де було внайбільше визнано непридатних до військової служби

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко заявив, що наразі міністерство визначило заклади охорони здоров'я, у яких було встановлено найбільший відсоток непридатних до військової служби чоловіків.

За його словами, спільно з правоохоронцями будуть відбиратися ті категорії людей, яким було встановлено певний статус після проведення військово-лікарської комісії (ВЛК), щоб визначити напрямки, у яких могли відбуватися маніпуляції. Про це Віктор Ляшко сказав на брифінгу, передає кореспондентка Суспільного.

В Олешках на Херсонщині підірвали авто з російськими "ФСБшниками" та військовими

Про це Суспільному повідомили джерела в СБУ.

"В Олешках на Херсонщині підірвали авто з російськими "ФСБшниками" та військовими. В результаті вибуху один "ФСБшник" 200. Другий – поки що в реанімації у важкому стані. Троє вояк, які їх супроводжували в авто, поранені. Підірвані співробітники ФСБ діяли в окупованому Скадовську. А в Олешки навідувалися для фільтраційних заходів і заодно – щоб катувати українців", — розповів співрозмовник кореспонденту Суспільного.

Військові РФ вдарили по двох районах Дніпропетровщини: поранені чоловік та жінка

Протягом дня, 7 вересня, російська армія била по двох районах Дніпропетровщини – Нікопольському та Синельниківському. Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Нікопольщину атакували з артилерії. Тричі вдарили по Нікополю і один раз по Марганецькій громаді.

Внаслідок обстрілів осколкові поранення отримали 52-річна жінка та 57-річний чоловік. Їм надали допомогу, лікуватимуться амбулаторно.

"Загорівся приватний будинок. Вогонь рятувальники вже приборкали. Загалом пошкоджені вісім осель місцевих. А ще – п'ять господарських споруд та авто. Понівечені дві лінії електропередач", – написав посадовець.

Авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу військ РФ

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території.

"Протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника. Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено 1 склад боєприпасів, 5 артилерійських засобів, 2 пункти управління, 2 зенітно-ракетних комплекси противника", — йдеться у повідомленні.

Сили оборони мають частковий успіх на південь від Бахмута — Генштаб

Сили оборони під Бахмутом продовжують витісняти російських окупантів із займаних позицій. На фронті протягом поточної доби відбулось 34 бойових зіткнення? повідомили у Генштабі ЗСУ ввечері 7 вересня.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ завдала авіаційних ударів у районах Попівки Чернігівської області, Грабовського, Старикового Сумської області, Гранова Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема це Блешня Чернігівської області, Козаче, Угроїди, Грабовське Сумської області та Уди, Ветеринарне, Вовчанськ, Бударки, Огірцеве Харківської області.
  • На Куп'янському напрямку Сили оборони відбили атаки росіян в районі Синьківки. Артилерійських та мінометних обстрілів окупантів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких — Красне Перше, Кам'янка, Фиголівка, Дворічна Харківської області.
  • На Лиманському українські захисники відбили атаки армії РФ у районі Новоєгорівки Луганської області. Росіяни завдали авіаційних ударів поблизу Білогорівки Луганської області, Верхньокам'янського, Спірного Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких — Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське, Веселе, Ямполівка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили атаки окупантів у районах Оріхово-Василівки та Кліщіївки Донецької області. Армія РФ завдала авіаційного удару біля Іванівського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких — Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Північне Донецької області. Своєю чергою в результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх на південь від Бахмута, витісняють армію РФ із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.
  • На Авдіївському напрямку українські воїни відбили атаки росіян у районах Новокалинового та Авдіївки Донецької області. Окупанти завдали авіаційного удару неподалік Авдіївки Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких — Новокалинове, Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне Донецької області.
  • На Мар'їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ армії РФ у районах Красногорівки та Мар'їнки Донецької області. Росіяни завдали авіаційного удару біля Красногорівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них — Красногорівка, Мар'їнка, Побєда Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку українські оборонці продовжують стримувати наступ окупантів у районі південніше Пречистівки. Армія РФ завдала авіаційного удару неподалік Урожайного. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких — Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку росіяни завдали авіаційних ударів поблизу Малої Токмачки, Роботиного, Омельника Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед яких — Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Роботине, Кам'янське Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів біля Козацького та Одрадокам'янки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Антонівка, Херсон, Велетенське, Томина Балка Херсонської області.

Нетаньягу обговорив із Зеленським допомогу біженцям з України

"Я розмовляв із президентом України Володимиром Зеленським. Ми говорили про продовження допомоги Ізраїлю Україні, в тому числі біженцям з України, які перебувають в Ізраїлі, а також про продовження сприяння розвитку та розвитку систем цивільного захисту. Я порушив питання про те, щоб цього року максимально забезпечити приїзд вірян до Умані, щоб забезпечити свободу віросповідання", — написав у Twitter прем'єр-міністр Ізраїлю Бенджамін Нетаньягу.

У окупантів проблеми з паливом у Криму — Атеш

Партизани військово-патріотичного руху "Атеш" заявили, що окупанти не можуть накопичувати великі запаси палива на території Криму через удари по нафтобазах.

Зазначається, що партизани зафіксували пересування колони паливозаправників у кількості 14 машин з боку Джанкоя до Севастополя. Агенти руху припускають, що окупанти завезли паливо на ТОТ і поверталися назад.

"У зв'язку з ударами по нафтобазах, окупанти не можуть більше накопичувати великі запаси палива на території півострова. Це значно ускладнює їхню логістику. Наші агенти продовжують виявляти приховані склади ПММ противника та знищувати паливозаправники. Логістичний колапс буде!" — йдеться у повідомленні.

20 об'єктам в Україні надали тимчасовий посилений захист від ЮНЕСКО

7 вересня відбулося позачергове засідання Комітету другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту. На засіданні 20 об'єктів України додали до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом

Українська сторона пропонувала перелік об'єктів, щоб надати їм тимчасовий посилений захист від міжнародної організації. Перелік ухвалили. До списку потрапили:

  • Собор Святої Софії та пов’язані з ним монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра;
  • Львів — ансамбль історичного центру;
  • Ясінянська церква Вознесіння Господнього (Закарпаття);
  • Жовківська церква Пресвятої Трійці (Львівщина);
  • Матківська церква Введення в храм Пресвятої Богородиці (Львівщина);
  • Нижньовербізька церква Різдва Пресвятої Богородиці (Івано-Франківщина);
  • Потелицька церква Зіслання Святого Духа (Львівщина);
  • церква Зіслання Святого Духа в Рогатині (Івано-Франківщина);
  • резиденція Буковинських і Далматинських митрополитів (Чернівецький університет);
  • геодезична дуга Струве — Катеринівка;
  • геодезична дуга Струве — Баранівка;
  • геодезична дуга Струве — Фельштин;
  • геодезична дуга Струве — Старо-Некрасівка;
  • астрономічна обсерваторія Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
  • культурний ландшафт каньйону в Кам’янці-Подільському;
  • Дендрологічний парк "Софіївка";
  • Держпром (будівля Державної промисловості в Харкові);
  • Науково-дослідний інститут (НДІ) Астрономічна обсерваторія Одеського національного університету;
  • Науково-дослідний інститут (НДІ) Миколаївська астрономічна обсерваторія;
  • могила Тараса Шевченка та Державний історико-природничий музей-заповідник.

Росія вивела майже всі свої підрозділи з території Білорусі — ДПСУ

Росія зараз не має необхідного ударного формування не території Білорусі, яке може здійснити вторгнення на територію України. У межах ротації РФ вивела практично всі свої підрозділи з Білорусі, заявив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко.

"На цей момент РФ вивела у межах ротації практично всі свої підрозділи, які завершили підготовку. Натомість нові підрозділи туди заведені не були. Перебування "вагнерівців" на території Білорусі – під великим питанням. Вони не залучені до якихось активних дій, зокрема дестабілізації ситуації на кордоні з Україною чи країнами ЄС.", — сказав Демченко.

Речник ДПСУ зазначив, що противник використовує Білорусь, як майданчик для підготовки своїх підрозділів, і там періодично знаходились російські військові у кількості 10-11 тисяч осіб. Тобто, РФ на сьогодні не має угруповання для здійснення вторгнення з Білорусі на територію України.

Зеленський провів розмову з прем'єром Британії

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у Twitter.

Немає законних підстав для обмеження виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон — ЗСУ

Станом на зараз немає зараз законних підстав для обмеження виїзду жінок закордон і немає процедури перевірки прикордонниками чи жінка військовозобов'язана.

Про це у коментарі Суспільному сказав начальник пресслужби командування Сухопутних військ Збройних Сил України Володимир Фітьо.

За його словами, немає технічної можливості перевіряти на кордоні дипломи усіх жінок, які виїжджають.

"Перевіряти усіх жінок диплом на кордоні ніхто не буде. Немає такої бази. Тобто, якщо керуватися законодавством, маючи необхідний перелік документів, наприклад їдуть за кордон відпочивати, чоловік військовозобов'язаний не виїжджає за кордон, але, наприклад чоловік, який проходить службу в ЗСУ, маючи відпускний квиток, може виїхати за кордон", — сказав Фітьо.

Речник СВ ЗСУ зазначив, що у законодавстві не прописані правила перетину чи обмеження для перетину кордону військовозобов'язаними жінками.

"Напевно будуть вноситися якісь зміни. На цей час немає процедури перевірки на державному кордоні ДПСУ, військовозобов'язана жінка медик чи ні. Дивіться, їде автобус 40 жінок, їдуть вони на відпочинок за кордон, яким документом передбачено що ДПСУ має перевірити у всіх дипломи? Є обмеження щодо чоловіків, щодо жінок не прописано. Немає зараз законних підстав для обмеження виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон", — пояснив він.

Харківський правозахисник Євген Захаров — у короткому списку премії Гавела

Українського правозахисника Євгена Захарова номінували на Премію імені Вацлава Гавела з прав людини 2023 року. Він — засновник Української гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи, документує воєнні злочини росіян.

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
Людмила Соколенко/Facebook

Про це йдеться на сайті Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Інші двоє претендентів на премію Гавела:

  • Юстина Виджинська (Польща). Адвокатка з прав людини та захисниця прав жінок у Польщі. Засновниця Abortion Dream Team — колективу активістів, який з 2006 року проводить кампанію проти обмежувальних законів Польщі щодо абортів. Юстину притягнули до кримінальної відповідальності за її діяльність та засудили до громадських робіт за допомогу жінці у перериванні небажаної вагітності.
  • Осман Кавала (Туреччина). Заарештований у 2017-му за ймовірний стосунок до протестів у парку Ґезі. Номінант підтримував численні організації громадянського суспільства з початку 1990-х років. Попри рішення Європейського суду з прав людини від 2019 року, яке визнало затримання Османа Кавали порушенням Європейської конвенції з прав людини та закликало негайно його звільнити, він перебував під вартою з 2017 року та був засуджений у квітні 2022 року до довічного ув’язнення.

Переможця премії 2023 року оголосять на відкритті осінньої пленарної сесії ПАРЄ у Страсбурзі 9 жовтня.

Військова розвідка США оцінила ймовірність прориву решти ліній оборони Росії до кінця року

Відповідну оцінку озвучив директор аналітичного відділу Розвідувального управління міністерства оборони США Трент Мол у інтерв'ю The Economist.

За словами експерта, після трьох місяців поступового прогресу та просування контрнаступ Сил оборони набирає обертів.

Мол назвав нещодавні успіхи України на полі бою значними та підкреслив, що вони дають "реалістичну можливість" прорвати лінії оборони військ РФ, які залишилися, до кінця 2023 року.

Директор аналітичного відділу Розвідувального управління Пентагону поінформував, що така ймовірність становить 40-50%.

Водночас експерт попередив, що обмежена кількість боєприпасів та погіршення погодних умов зроблять це завдання "дуже важким".

Мол додав, що американські та українські посадовці "не змогли оцінити глибину оборони РФ" і те, наскільки важко буде Україні пробивати її бронетехнікою.

Як пише The Economist, українські генерали розповідали західним ЗМІ, що 80% зусиль Росії було спрямовано на побудову першої та другої ліній оборони. Однак, каже директор аналітичного відділу Розвідуправління Пентагону, значна частина сил РФ також залишається на третій лінії.

Буданов — про обмін "всіх на всіх": Є перешкоди з боку Росії, але Україна готова їх подолати

Про це генерал-лейтенант повідомив у ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Процес обміну військовополоненими триває і зараз. Є певні труднощі. Я вважаю, що все через не зовсім правильну позицію РФ. Але ми й це подолаємо", — сказав Буданов.

Як зазначив начальник ГУР, перешкоди створює виключно Москва, однак Київ проводить роботу, щоб їх подолати.

Генерал-лейтенант підкреслив, що Україна максимально наближена до того, щоб РФ пішла на зустріч у питанні обміну полоненими "всіх на всіх".

На думку Буданова, треба "лише знайти правильні шляхи для урегулювання".

Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Ягідне на Чернігівщині та спустився у підвал місцевої школи

Зокрема Ентоні Блінкен спустився до підвалу місцевої школи, де російські війська у березні 2022 року примусово, як живий щит, протягом 28 днів тримали у підвалі школи 366 людей. Тоді від задухи померли 11 людей, переважно похилого віку.

"На ринку було багато містян, які йшли з роботи", — МВА про обстріл Костянтинівки

У Костянтинівці на Донеччині триває ліквідація наслідків руйнування після обстрілу ринку вдень 6 вересня. В момент удару на торгівельному майданчику було багато людей, поряд є укриття, та містяни не встигли сховатись, розповів в ефірі Суспільного Спротив заступник начальника Костянтинівської міської військової адміністрації Микола Терещенко.

За його словами, укриття розташоване поряд із ринковою площею, там люди могли б сховатись, але, каже Терещенко, ніхто не очікував обстрілу цивільного об'єкту.

"Російські війська завдали удару дуже підступно. Дуже багато пошкодженого майна, приватної та комерційної власності. Зруйновано цивільний об'єкт, розбита ринкова зона, в момент обстрілу на території знаходилося багато людей", — зазначив він.

За словами Терещенка, ринок працював приблизно до третьої години.

"Близько другої години, коли відбувся обстріл, на ринку було багато містян, які йшли з роботи та зайшли зробити покупки. У зв'язку з трагедією у місті оголошено день жалоби".

За даними МВА, тривають слідчі дії, закінчується ідентифікація загиблих.

"Сьогодні ідентифікація загиблих має бути вирішена", — сказав Терещенко.

Як повідомила 7 вересня поліція Донеччини, особу одного загиблого чоловіка ще не встановили, його рідних розшукують. Загалом внаслідок атаки загинули 16 людей.

США готують нову партію касетних боєприпасів для України — NYT

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на неназваних американських чиновників.

За словами трьох посадовців, через два місяці після того, як США відправили перші касетні боєприпаси, адміністрація Байдена планує незабаром надіслати нову партію снарядів.

Один чиновник заявив, що саме касетні снаряди були ключовим фактором для того, щоб допомогти Україні зберегти темп контрнаступу, який її війська нещодавно набрали на південному фронті проти російських військ.

За словами українських військових, надані США касетні боєприпаси були потужним доповненням до низки зброї, яку Захід надіслав Україні для контрнаступу, і необхідною заміною їхнім запасам 155-міліметрових артилерійських снарядів.

"Вони суперефективні. Коли наші хлопці бачать, як ми використовуємо їх проти ворога, їхній дух піднімається", — сказав український морпіх Сергій, який брав участь у боях за Урожайне.

Водночас інші військові кажуть, що касетні боєприпаси ефективні проти піхоти, але неефективні проти окопаних російських позицій.

Західні офіційні особи та експерти сходяться на думці, що касетні боєприпаси найефективніші проти сил і транспортних колон, які розкидані на відкритій місцевості.

Блінкен відвідав українських прикордонників на Київщині

Про це глава американської дипломатії повідомив у Twitter.

"Приїхав до прикордонників, щоб побачити, як вони продовжують захищати територію та народ України. Ми надаємо 300 мільйонів доларів фінансування для продовження цієї важливої роботи", — зазначив Блінкен.

Державному секретарю США продемонстрували екіпірування, озброєння та техніку, які захисники кордону використовують в бойових діях. Крім того, Держсекретар побачив уламки збитих ворожих дронів та трофеї, що були захоплені у противника. Він також особисто сів за кермо бронеавтомобіля Roshel Senator MRAP, що надійшли підрозділам Державної прикордонної служби України в рамках реалізації проектів допомоги.

Блінкен в Україні сів за кермо броньовика, Коломойському повідомили про підозру. 561 день війни. Онлайн
Державний секретар США Ентоні Блінкен. Фото: ДПСУ

"Зараз ми надаємо допомогу не тільки для боротьби з російськими загарбниками, ми також передаємо допомогу для того, аби ви змогли побудувати ефективні Сили оборони майбутнього", – відмітив Ентоні Блінкен.

Боднар: Україна запропонувала Туреччині відновити роботу "зернового коридору" без РФ

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на пресконференції на тему: "Зустріч Путіна та Ердогана: підсумки й рішення для України".

"Пропозиція про роботу ("зернового коридору" — ред.) без Росії передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження. Але оскільки кораблі (із зерном — ред.) вже йдуть територіальними водами Румунії, Болгарії, а також Туреччини й проходять протоки без обмежень, то насправді це раціональний шлях", — сказав Боднар.

У цьому контексті дипломат нагадав, що і в рамках "зернової ініціативи" досить частими були випадки, коли РФ обмежувала прохід кораблів до України або намагалася регулювати доступ до того чи іншого українського порту. Окрім того, існувало обмеження на перелік продукції, яку можна було експортувати з території України.

За його словами, оскільки немає жодних експортних обмежень щодо української продукції для суден, які проходять цим гуманітарним коридором, такий альтернативний варіант може бути одним з основних для врегулювання ситуації.

Водночас Василь Боднар зазначив, що наразі триває комунікація між Туреччиною й ООН за результатами переговорів і з Україною, і з Росією, щоб виробити узгоджені позиції.

"Ми також очікуємо на комунікацію між Україною і Туреччиною на високому рівні. Можливо, це буде найближчими днями, а, можливо, в рамках Генасамблеї ООН, щоб зрозуміти, куди ми можемо далі рухатися. Ми, звичайно, займаємо конструктивну позицію щодо наших партнерів Туреччини та ООН і посередників і випрацьовуватимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій з Росії — це абсолютно хибний шлях", — сказав посол України в Туреччині.

Посол України розповів, чи впливає посилення співпраці між Туреччиною і РФ на українсько-турецькі відносини

Про це сказав посол України в Туреччині Василь Боднар на пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"У нас у даному випадку вибудувані свої треки чи напрямки відносин, і ті пріоритети, які ми визначили на двосторонньому рівні, ніяк не перетинаються з тим, що існує між Росією і Туреччиною", — сказав посол.

За його словами, турецько-російські відносини — це "збалансоване протистояння і взаємодія". Оцінюючи їх, потрібно виходити насамперед з українських інтересів, а не орієнтуватися на чужі наративи. Дипломат пояснив, що не варто довіряти на сто відсотків тій інформації чи узагальненням, які роблять міжнародні медіа, оскільки вони їх роблять з прицілом на свої певні інтереси.

"А треба дивитися і на медійний спектр Туреччини, треба також свій інтерес просувати: що вигідно і що потрібно Україні. А нам потрібно, щоб у нас були стабільні стратегічні відносини з Туреччиною, оскільки там, окрім зерна, є мільйон інших питань і важливих ініціатив", — сказав Боднар.

За словами Боднара, інформацію від третіх сил та Росії, яка час від часу потрапляє в наш інформаційний простір, треба “досить сильно коригувати з прицілом на українські інтереси".

Чому армія РФ випускає десятки дронів по Одещині замість ракет: пояснює Гуменюк

Про це під час брифінгу в Ukraine Media Center Odesa повідомила начальниця координаційного пресцентру сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

"Баражуючі боєприпаси набагато дешевші за ракети, і запуск ракет неможливий у такій великій кількості. Оскільки вони усвідомлюють, що забезпечення функціонування "зернового коридору" — це не один об'єкт, а їх декілька, вони мають відповідну потребу такої масованості атаки з застосуванням великої кількості ударних снарядів", — зазначила очільниця пресцентру.

За її словами, російська армія відчуває дефіцит ракет у порівнянні з початком повномасштабного вторгнення й періодом блекаутів, однак ВПК Росії продовжує виробляти снаряди. Тож безпілотники, як зазначила Наталя Гуменюк, російська армія масово використовує зокрема тому, що ті є в наявності у достатній кількості.

На Харківщині троє людей підірвалися на мінах протягом 7 вересня — ДСНС

Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

За даними рятувальників, вантажівка їхала польовою дорогою поблизу Мосьпанового та натрапила на вибуховий предмет. Водій та пасажирка вантажівки зазнали мінно-вибухових травм, в тяжкому стані їх доправили до лікарні.

У полі між Барвінковим і селом Червоним поранення дістав 42-річний тракторист, повідомляє пресслужба ДСНС області.

"Підірвався трактор NEW HOLLAND місцевого агропідприємства, попередньо на касетному боєприпасі. Постраждав тракторист, чоловік 1981 року народження. Зараз він перебуває у Барвінківській міській лікарні, стан задовільний", — сказано в повідомленні.

У двох селах з "сірої зони" на Куп'янщині підняли українські прапори

Бійці прикордонного "Сталевого кордону" вранці 7 вересня підняли українські прапори у селах Строївка й Тополі на Куп'янщині.

Це Суспільне Харків підтвердили у пресслужбі загону.

"Населені пункти розташовані на кордоні з РФ, у так званій "сірій зоні". Після деокупації Харківської області на цю територію ніхто не заходив через замінування, але зараз прикордонники проклали безпечний шлях", — сказано в повідомленні.

Шестеро поранених під час удару в Костянтинівці, яких доправили до лікарні Дніпра, — у вкрай тяжкому стані

До лікарні в Дніпрі надійшло шестеро пацієнтів, поранених через ракетний удар по Костянтинівці 6 вересня, усі — у вкрай тяжкому стані, на апаратах штучного дихання. Про це журналістам на брифінгу повідомив медичний директор лікарні.

"Одній жінці довелося запускати серце, тому що була зупинка. Але сьогодні в реанімації ми майже всіх стабілізували. Хоча за ніч зробили шість важких операцій... У нас вночі працювали 40 хірургів", сказав він.

За його словами, зараз належить стабілізувати ще стан 47-річної Олени. У неї уламок потрапив прямо до судини головного мозку, нейрохірурги готові до надскладної операції.

Серед пацієнтів 32-річна Яна, як у момент вибуху була поряд, 57-річна Людмила, у якої була зупинка серця, та 40-річний Юрій, якого прооперували вже вдруге.

Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав навчання з розмінування на Чернігівщині

Про це повідомляє 5 канал на YouTube.

"Ми дуже пишаємося тим, що ми, як Сполучені Штати можемо надавати власну допомогу. Також брати участь у цьому і надавати допомогу грошима — виділити понад 90 мільйонів доларів на ці заходи з розмінування, і ще більше буде виділено і тому, це надзвичайно важливо, те, що ви робите. Ми захоплюємось вашою роботою. Дякую вам", — сказав Блінкен.

Україна ще ніколи не була ближчою до членства в НАТО, ніж зараз — Столтенберг

Про це він сказав виступаючи у Європарламенті.

"На Вільнюському саміті ми сказали, що нема потреби в Плані дій щодо членства, тому що Україна вже наблизилася до НАТО. Тому зараз ми перетворюємо процес членства з двоетапного на одноетапний. І ці три речі: оперативна сумісність, Рада Україна — НАТО і скасування вимоги щодо ПДЧ для України — демонструють, що Україна ще ніколи не була ближчою до членства в НАТО, ніж зараз", — сказав генсек НАТО.

Столтенберг знову наголосив, що лише Україна має право обирати свій шлях.

"Це відображає політичну реальність, яка полягає в тому, що нації є суверенними, нації вирішують самі, і Україна, звичайно, має право вирішувати свій власний шлях, і це справа України і союзників по НАТО - вирішувати, коли Україна стане членом НАТО. Росія не може накласти вето на членство жодної суверенної незалежної держави в Європі", — сказав він.

На Куп'янському напрямку російські війська продовжують готуватися до наступу — ОВА

Про це в етері загальнонаціонального марафону "Єдині новини" розповів начальник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Сьогодні вночі констатуємо, що посилилися обстріли на півночі області: у Богодухівському та Харківському районах, на Вовчанському та Куп'янському напрямках були обстріли. У ворога зараз є мета штурму Куп'янського напрямку, ми переконані, що це йому не вдасться. Ми працюємо над підвищенням обороноздатності", — сказав Синєгубов.

Двоє травмованих та зруйнований елеватор: прокуратура розслідує дроновий удар по Одещині

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, вночі російська армія атакувала об’єкти припортової та цивільної інфраструктури півдня регіону, внаслідок чого поранення отримали двоє водіїв вантажівок.

Руйнувань зазнали елеватор та адміністративні приміщення. Також вибуховою хвилею пошкоджено низку приватних будинків.

Військові РФ вдарили по Запорізькому району

Військові РФ поцілили по Запорізькому району. Попередньо, вдарили балістичним озброєнням, повідомив керівник ОВА Малашко.

В ОВА розповіли про псевдовибори на ТОТ Херсонщини

Про це в марафоні "Суспільне. Спротив" повідомив керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

"Псевдовибори на деяких територіях у них уже закінчуються, на деяких і не починалися. Уже було два випадки коли після голосування чоловікам вручали відразу повістку про мобілізацію", — сказав він.

У НАТО відреагували на заяви Румунії про знайдені уламки імовірно "Шахеда"

НАТО обіцяє "міцну солідарність" з Румунією через ймовірні уламки російського безпілотника. Про це заявив офіційний представник НАТО Ділан Вайт, пише The Guardian.

"Ми продовжуємо уважно моніторити ситуацію і підтримуємо зв’язок із нашим союзником Румунією", — сказав Вайт.

У середу, 6 вересня, в Румунії повідомили, що знайшли на своїй території уламки, ймовірно, дрона. Експерти з'ясовують їхнє походження та час, коли вони потрапили до Румунії.

Раніше українська влада заявила, що має докази того, що в ніч на 4 вересня російський дрон впав і вибухнув на території Румунії. Міністерство оборони Румунії та румунський президент тоді спростували цю інформацію.

Підприємці знову можуть реєструвати свій бізнес на Google-картах — Федоров

Українські підприємці знову можуть реєструвати свій бізнес на Google-картах.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У Сіверську внаслідок російського обстрілу загинула людина, ще троє дістали поранення

Армія РФ 6 вересня завдала удару по Сіверську та Великій Новоселівці Донецької області. Внаслідок обстрілів загинула одна людина, четверо дістали поранення. Про це повідомляє прокуратура Донецької області.

"6 вересня о 15:00, окупанти обстріляли Сіверськ, ймовірно, з використанням РСЗВ. Внаслідок розриву снаряда загинула місцева жителька, ще троє людей – двоє чоловіків 42-х і 60-ти років та 73-річна жінка – отримали осколкові поранення", — повідомили у прокуратурі.

У відомстві додали, що ввечері о 18:40 росіяни атакували Велику Новосілку з артилерії. Осколкові поранення дістала 81-річна жінка.

Окупанти використовують "вибори" на Луганщині для мобілізації — Лисогор

Російські окупанти використовують так звані вибори на окупованій Луганщині для пошуку чоловіків на примусову мобілізацію. І ті хто виїхали до РФ, щоб уникнути мобілізації та прийшли на виборчі дільниці, і ті хто переховався півтора року вдома, але був виявлений під час поквартирного обходу, зараз вже отримують повістки.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

"Дуже проста історія, і зараз ми це спостерігаємо на цих "виборах". Ходять, списки корегують, хто проживає в будинку. І потім можуть прийти, і вже приходять. Ми знаємо що чоловікам які ховались довгий час, а під час виборів повиявляли, вручають повістки", — повідомив Артем Лисогор.

Лисогор зазначив, що процес мобілізації у РФ не зупинявся, і люди які виїхали з Луганщини до РФ, щоб уникнути її, зараз потрапили в поле зору окупаційних військових через відвідування виборчих дільниць, які були розгорнуті на території РФ.

"Жителі регіону, які були примусово мобілізовані до окупаційної армії на початку повномасштабного вторгнення, вже або поранені або загинули у боях", — додав Лисогор.

Війська РФ з гелікоптерів завдали ударів по Козачій Лопані та Петропавлівці

Внаслідок російського обстрілу з гелікоптерів 6 вересня у прикордонній Козачій Лопані пошкоджені дев'ять приватних будинків.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його інформацією, також у Козачій Лопані побило гаражі та господарчі споруди, нікого не поранило.

Внаслідок обстрілу Петропавлівки зайнялося поле. А у Сінельниковому пошкоджені три будинки та господарчі споруди.

Мешканці "ДНР" тепер отримують місцеві випуски новин від однієї з найбільших російських ТРК — британська розвідка

Мешканці окупованої Росією частини Донецької області в Україні тепер отримують російськомовні місцеві випуски новин від однієї з найбільших російських телерадіоорганізацій.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

4 вересня Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія (ВГТРК) відкрила донецьку франшизу і розпочала мовлення на невизнану міжнародною спільнотою так звану “Донецьку Народну Республіку” (“ДНР”), відзначили британські розвідники.

Місцеві випуски новин надаються російським телеканалом "Россия 1" і представляють російський погляд на війну. Це є частиною більш широких зусиль Росії, спрямованих на встановлення постійного контролю над цим регіоном, наголосили у британській розвідці.

“До 2014 року російськомовні теле- і радіостанції, що базуються в Україні, були у вільному доступі на нині захоплених територіях. Після вторгнення загальноукраїнські провайдери продовжували надавати місцевий російськомовний контент. Підконтрольні уряду "ДНР" мовники також ретранслювали російські загальнонаціональні програми новин у рамках пропагандистської кампанії, але не надавали регіональних випусків”, — йдеться у звіті британських розвідників.

Організація мовлення ВГТРК у Донецьку зайняла більше року. Вперше його анонсували у 2022 році. За даними британської розвідки, це майже напевно було пов'язано з відмовою від роботи підготовлених місцевих технічних фахівців. Як відзначили розвідники, фахівців, які симпатизують так званій "ДНР" і мають необхідні навички, ймовірно, залучили з Криму, Луганська та інших регіонів.

Також у британській розвідці відзначили, що попри те, що українське мовлення заблоковане в ефірі на окупованих територіях, воно все ще доступне широкій аудиторії через Інтернет. Там, де діють російські фільтраційні обмеження, аудиторія використовує VPN або інші технології активного обходу.

Мобільні телефони, підключені до українських провайдерів, найімовірніше, не мають обмежень.

Війська РФ обстріляли з танка, мінометів та ствольної артилерії 8 прикордонних сіл Чернігівщини

Російські війська 6 вересня 10 разів обстріляли прикордоння Чернігівської області. 64 вибухи прикордонники зафіксували на територіях Новгород-Сіверської, Семенівської та Сновської громад.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Новгород-Сіверська громада.

У напрямку сіл Грем'яч, Красний Хутір та Бучки прикордонники зафіксували 27 вибухів. Обстріли були з танка, мінометів та ствольної артилерії.

Сновська громада.

15 вибухів зафіксували у напрямку сіл Єліне та Гірськ. Обстріл був з мінометів та ствольної артилерії.

Семенівська громада.

У напрямку Карповичів, Костобобрів та Блешня військові зафіксували 22 вибухи. Приходи, ймовірно з мінометів та ствольної артилерії.

Нагадаємо, протягом 5 вересня армія РФ сім разів обстріляла три прикордонні громади Чернігівщини: Новгород-Сіверську, Семенівську та Сновську. Всього прикордонники зафіксували 57 вибухів.

Двоє лісників підірвалися на вибуховому пристрої на Ізюмщині

Поблизу села Норцівки, що розташоване під Балаклією, в лісництві підірвалися 25-річний та 29-річний чоловіки.

Про це у своєму зведенні 7 вересня повідомив начальник Харківської військової обладміністрації Олег Синєгубов.

За його даними, лісників ушпиталили у стані середньої тяжкості.

Обстріли Миколаївщини: під ударами артилерії були місто Очаків та акваторія

Російські війська шостого вересня обстріляли акваторію Очаківської громади на Миколаївщині. А в ніч проти сьомого вересня завдали ударів по місту Очаків.

Про це повідомили в ранковому зведенні Миколаївської обласної військової адміністрації.

За даними ОВА, 6 вересня о 14:23 війська РФ завдали артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Люди не травмувалися.

7 вересня о 02:00 зафіксували російські артилерійські обстріли міста Очаків Очаківської громади. Загиблих та поранених немає.

У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба 6 вересня та ніч проти 7 вересня минули без обстрілів, зазначили в районних військових адміністраціях

Радбез ООН 8 вересня обговорить псевдовибори на ТОТ — ЗМІ

Рада безпеки ООН у п’ятницю, 8 вересня, зустрінеться, щоб обговорити ситуацію на тимчасово окупованих територіях України через спробу Росії провести там так звані “вибори”.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Засідання через псевдобивори на захоплених росіянами територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей ініціювали партнери України в Радбезі, де у вересні головує Албанія.

Початок засідання запланований на 17:00 за Києвом.

Буданов привітав побратимів із Днем військової розвідки

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов привітав побратимів із Днем військової розвідки.

"Успішні виконання бойових завдань у тилу ворога, проведення спеціальних операцій, звільнення заручників і полонених зробили безцінним внесок розвідників у боротьбу за суверенітет, територіальну цілісність держави та свободу мільйонів українців", — відзначив Буданов.

Армія РФ за добу випустила 239 снарядів по Херсонщині

Російська армія протягом 6 вересня 68 разів обстріляла деокуповану територію Херсонської області. Використала для цього 239 снарядів, по Херсону випустила 24 снаряди.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Військові РФ влучили у територію та будівлю заводу у Херсоні, під обстрілами перебували житлові квартали. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

За добу російське військо втратило 610 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 7 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 266 900 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 610 військових.

Повітряні Сили: вночі знищили 25 "Шахедів" із 33

У ніч проти 7 вересня сили ППО знищили 25 "Шахедів" із 33, якими РФ атакувала Україну.

Про це зранку повідомили у командуванні Повітряних Сил.

За даними Повітряних Сил, у ніч на 7 вересня російські окупанти атакували Сумщину та Одещину кількома групами ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з північного, південно-східного та південного напрямків (Курськ, Приморсько-Ахтарськ — РФ, мис Чауда – ТОТ, Крим).

Усього зафіксовано пуски 33 “Шахедів”, в основному — у напрямку південних районів Одеської області.

За результатами бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із протиповітряною обороною Сил оборони України, знищено 25 “Shahed-136/131”.

Війська РФ атакували Нікополь: спрямували близько десяти пострілів з важкої артилерії

У ніч на 7 вересня війська РФ атакували Нікополь, що на Дніпропетровщині.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив керівник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За словами посадовця, на місто спрямували важку артилерію, зробили з десяток пострілів. Наслідки атаки уточнюють, загиблих і поранених немає.

В інших громадах та містах області ніч минула без обстрілів.

ОПК Росії має проблеми з виготовленням високоточної зброї та гуми для шин військової техніки — ISW

У Росії збільшуються проблеми оборонно-промислового комплексу з поставками для відновлення запасів високоточної зброї та виробництвом гуми для заміни зношених шин для військової техніки.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як відзначили в ISW, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов повідомив 6 вересня, що Росія може виробляти лише "десятки" крилатих ракет "Калібр" і меншу кількість ракет "Іскандер" на місяць. Це не дозволить Росії поповнити свої запаси до 2022 року.

Юсов повідомив, що Росія намагається отримати сучасне оптичне обладнання, електроніку, мікросхеми і схеми, і що "сірий імпорт" і контрабанда не можуть повністю покрити потреби російського ОПК.

Російські джерела також зазначили, що російський ОПК не може виробляти достатньо гуми для заміни зношених шин для військової техніки, життєво важливої для фронтових операцій. При цьому збільшення зносу шин ускладнить пересування колісної техніки в умовах багнюки, дощу та ожеледі.

“Російські джерела стверджували, що російська влада час заявляла, що знайде рішення проблеми зношених шин до середини серпня, але станом на 5 вересня ситуація не змінилася”, — йдеться в аналітичному звіті.[

Низька якість і недостатня кількість шин накладатиме все більше обмежень на мобільність російських військ у сльотаву пору року і взимку, відзначили аналітики.

Протягом трьох годин Одещину атакували "Шахедами" — ОВА

Упродовж трьох годин російські військові атакували ударними безпілотниками південь Одещини, повідомили в ОВА. Це вже четверта атака Ізмаїльського району за останні п’ять днів.

"Внаслідок сьогоднішнього нальоту "Шахедів" у декількох населених пунктах пошкоджені об’єкти цивільної та припортової інфраструктури, елеватор, адміністративна будівля. Постраждала одна цивільна людина. Водій вантажного автомобіля отримав легку травму ноги", — йдеться у повідомленні.

Генштаб: за добу зросла інтенсивність зіткнень на фронті

Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні повідомив, що минулої доби, 7 вересня, між ЗСУ та російськими окупантами відбулося 39 бойових зіткнень.

Росіяни завдали 10 ракетних, 69 авіаційних ударів, здійснили 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по позиціях зенітно-ракетних комплексів росіян.

Ракетні війська України знищили 4 склади боєприпасів, 12 артилерійських засобів, 2 пункти управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 1 станцію радіоелектронної боротьби, 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян.

Вибухи пролунали у Брянській області

Губернатор Брянської області повідомив про збиття безпілотника над Брянським районом. Постраждалих та руйнувань немає. На місці працюють оперативні служби.

Макрон: російському прапору немає місця на Олімпіаді у Парижі

Російському прапору немає місця на Олімпійських іграх у Парижі, поки Росія скоює військові злочини в Україні. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю французькій спортивній газеті L'Équipe.

"Очевидно, що на Іграх у Парижі не може бути російського прапора, я гадаю, що з цього приводу є консенсус. Росії як країні немає місця в той час, коли вона скоює військові злочини та депортує дітей", — сказав Макрон.

У двох областях РФ пролунали вибухи, є постраждалі

У Московській та Ростовській областях Росії пролунали вибухи. За інформацією місцевої влади сили ППО збили 3 безпілотники, в результаті чого є постраждалі.

За словами губернатора Ростовської області Василя Голубєва, у Ростові-на-Дону впали уламки двох безпілотників внаслідок чого стало займання кількох автомобілів та постраждала одна людина, яка відмовилася від госпіталізації. Один БпЛА знищили сили ППО за містом, а другий в центрі.

Другі вибухи пролунали у Раменському міському окрузі Московщини. Там ППО знищила один безпілотник, який летів на Москву, повідомив міський голова російської столиці Сергій Собянін. Обійшлося без руйнувань та постраждалих. На місці працюють екстрені служби.

У Сумах пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У регіоні оголошена повітряна тривога.

Міноборони має намір запровадити електронний військовий квиток та цифровізувати ВЛК

Новопризначений міністр оборони Рустем Умєров планує запровадити електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр призовників, а також цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК).

Про це Умєров оголосив у своєму виступі на пленарному засіданні Верховної Ради 6 вересня, передає "Інтерфакс-Україна". За його словами, уся інформація має бути оцифрованою: електронний військовий квиток, цифровізація ВЛК і шпиталів, електронний журнал, звіт для військових.

Маємо нові оборонні, політичні та гуманітарні домовленості — Зеленський

У вечірньому зверненні 6 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що за підсумками сьогоднішнього дня Україна має нові оборонні, політичні та гуманітарні домовленості.

"За цей день маємо нові оборонні домовленості. Нові політичні, гуманітарні домовленості. Готуємо й нову міжнародну комунікацію, щоб цей тиждень із погляду нашої зовнішньополітичної роботи ще додав активності", — сказав Гарант.

У своєму зверненні він розповів про обговорення у Києві із прем'єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен та американським держсекретарем Ентоні Блінкеном.

У ЄС прокоментували російську атаку по Костянтинівці де загинуло 17 людей

Про це заявив речник з питань зовнішньої та безпекової політики ЄС Петер Стано.

"Цей удар відбувся після ескалації останніми місяцями атак ракет і безпілотників всією Україною, особливо по цивільних об’єктах, у результаті яких лише за останні два тижні загинуло та було поранено понад 410 мирних жителів. На додаток до цього, через масові російські обстріли та удари поблизу лінії фронту сотнями гине мирне населення. ЄС рішуче засуджує ці удари проти мирних осіб та цивільної інфраструктури та закликає Росію негайно припинити свою нелюдську та незаконну агресію", — заявив Стано.

Він додав, що цілеспрямовані удари по мирному населенню є воєнними злочинами, а усі командири, виконавці та спільники цих злочинів будуть притягнуті до відповідальності.

На початок