У двох селах з "сірої зони" на Куп'янщині підняли українські прапори

У двох селах з "сірої зони" на Куп'янщині підняли українські прапори

Доповнено
У двох селах з "сірої зони" на Куп'янщині підняли українські прапори
. Бійці "Сталевого кордону" підняли український прапор у Строївці та Тополях, Харківська область, 7 вересня 2023 року. Фото: Telegram/Держприкордонслужба

Бійці прикордонного "Сталевого кордону" вранці 7 вересня підняли українські прапори у селах Строївка й Тополі на Куп'янщині.

Це Суспільне Харків підтвердили у пресслужбі загону.

"Населені пункти розташовані на кордоні з РФ, у так званій "сірій зоні". Після деокупації Харківської області на цю територію ніхто не заходив через замінування, але зараз прикордонники проклали безпечний шлях", — сказано в повідомленні.

Доповнено о 16:44. Речник штурмової бригади «Сталевий кордон» Іван Шевцов розповів Суспільне Харків, що поблизу цих сіл не відбувається нових зіткнень з російськими військами.

"Ці населені пункти розташовані на лінії 600-800 метрів від державного кордону з країною-агресором. Для нас ця операція завершилася вдало, ніхто не постраждав. Прикордонники змогли обійти і розмінувати певні ділянки місцевості. Для нас це вигідні вогневі позиції, наші військові проводять там певні заходи.", — каже Шевцов.

За його словами, підняття прапора не означає встановлення контролю над Строївкою й Тополями.

"Це не зовсім коректно, тому що бойові дії там не відбувалися, ми їх не звільняли, просто вони були в сірій зоні. Там не відбувалося ніяких подій, не було військових: ні наших, ні російських. Учора, 6 вересня, наші аеророзвідники здійснили ураження багатьох цілей, транспортних засобів, з втратами у ворога. Щось цікаве відбувається щоденно", — додав Іван Шевцов.

"У Строївці люди взагалі не проживають"

У селах Строївка й Тополях зараз не живуть люди, розказала начальниця Дворічанської СВА Галина Турбаба.

"В Строївці ніхто не жив: село давно не населене, маленьке, безперспективне, але не виведене з обліку. Там востаннє фіксували дві родини, і вони виїхали після деокупації. А в Тополях жили люди, воно біля Осколу. Проживали люди, але приблизно три місяці тому їх вивезли. Вони звернулися до Червоного хреста, і їх евакуювали", — каже Турбаба.

За її словами, у Тополях до повномасштабної війни проживали 123 людини.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок