Кірбі: запрошення України до НАТО прямо зараз означало б "запрошення до війни" з Росією

Кірбі: запрошення України до НАТО прямо зараз означало б "запрошення до війни" з Росією

Кірбі: запрошення України до НАТО прямо зараз означало б "запрошення до війни" з Росією
. Фото: AP

В інтерв'ю виданню "Голос Америки" представник Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі сказав, що запрошення України до НАТО прямо зараз означало б "запрошення до війни" з Росією.

На думку Білого дому, США зараз мають допомагати Україні досягти успіху на полі бою та надати Україні гарантії щодо забезпечення безпеки з боку США та союзників до моменту закінчення війни, оскільки в України залишиться протяжний кордон із Росією.

В інтерв'ю журналіст поставив пряме питання, чи вважає президент США Джо Байден, що запрошення України до НАТО зараз є "запрошенням до війни" з Росією. На що Кірбі відповідає:

"Президент США сказав, що вступ України до НАТО зараз означав би вступ у війну з Росією, і саме це я мав на увазі у своїй попередній відповіді. Що стосується запрошення (України в НАТО — ред.), то союзники 2008 року в Бухарестській декларації ясно заявили, що НАТО — це майбутнє України", — сказав чиновник.

Відповідаючи на питання про терміни, той не назвав навіть приблизних дат сказавши, що зараз в Україні триває війна та обстріл.

"Українці борються і вмирають за свою країну, і ми маємо зосередитися на тому, щоб допомогти їм досягти успіху на полі бою. Потім ми намітимо шлях для подальшого членства в Альянсі", — додав Кірбі.

У Вільнюсі 11 липня розпочався саміт НАТО, на якому Україна розраховує на чіткий сигнал про приєднання до Альянсу після війни. З 11 по 12 липня Вільнюс прийматиме понад 3 000 членів іноземних делегацій, близько 2 000 неурядових організацій та представників міжнародних ЗМІ.

Що відомо про перспективи вступу України в НАТО

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30-ти союзників.

Президенти низки країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО. Серед них — лідери Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Також про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада. У Білому домі вважають, що вступ України в НАТО "не на часі".

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував подану Україною заявку на вступ до НАТО, заявивши, що євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

На початок