Лідери НАТО "домовилися про мову" щодо майбутнього членства України в Альянсі — Байден

Лідери НАТО "домовилися про мову" щодо майбутнього членства України в Альянсі — Байден

Президент США Байден і Генсек НАТО Столтенберг, саміт НАТО, Вільнюс, Литва, 11 липня 2023
. Президент США Джо Байден і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на саміті НАТО у Вільнюсі, Литва, 11 липня 2023 р. Фото: AP

Президент США Джо Байден заявив на спільній з Генсеком НАТО пресконференції, що він погодився із запропонованими формулюваннями щодо майбутньої здатності України вступити до НАТО. Ця заява пролунала через кілька хвилин після того, як президент України Володимир Зеленський виступив із заявою щодо обговорень формулювань без України.

"Ми згодні з формулюваннями, які ми запропонували — і ви запропонували — щодо майбутнього членства України в НАТО. Ми прагнемо продовження об'єднаного НАТО", — сказав Байден у короткому виступі разом із Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом на місці проведення саміту.

Єнс Столтенберг на пресконференції повторив, що на саміті члени Альянсу надішлють Україні чіткий сигнал, "що ми будемо підтримувати її стільки, скільки буде потрібно".

Президент України Володимир Зеленський у день відкриття Саміту НАТО у Вільнюсі 11 липня закликав міжнародних союзників проявляти повагу до України. Він зазначив, що на шляху до Вільнюса, Україна отримала сигнали про те, що обговорюються формулювання без України.

"Зараз, на шляху до Вільнюса, ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України. Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про "умови" навіть для запрошення України", — зазначив Зеленський.

За словами президента, це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу.

Що відомо про перспективи вступу України в НАТО

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30-ти союзників.

Президенти низки країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО. Серед них — лідери Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Також про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада. У Білому домі вважають, що вступ України в НАТО "не на часі".

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував подану Україною заявку на вступ до НАТО, заявивши, що євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

На початок