З Туреччини повертаються командири з "Азовсталі", США дадуть Україні касетні боєприпаси. 500 день війни. Онлайн

З Туреччини повертаються командири з "Азовсталі", США дадуть Україні касетні боєприпаси. 500 день війни. Онлайн

Оновлено
Український військовий несе 155-мм снаряд для САУ
. До України з Туреччини повертаються командири з "Азовсталі", 8 липня 2023 року, фото: Офіс президента України

8 липня — 500 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

У ГУР прокоментували повернення командирів "азовців" і відповіли на звинувачення Росії

"Усі відповідні дії вжитті з урахуванням дотримання інтересів українських військовополонених, звільнених з полону і звичайно з урахуванням всіх необхідних процедур і норм міжнародного права", — сказав у коментарі Суспільному представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, коментуючи заяви Росії про те, що повернення українських військових з Туреччини нібито є "порушенням домовленостей".

Юсов додав, що Україна і надалі буде повертати своїх полонених додому. Ця робота триває.

Суспільне продовжує текстовий онлайн подій війни тут.

Зеленський призначив нового керівника Національної гвардії України

У Львові президент Володимир Зеленський оголосив про призначення нового керівника Національної гвардії України. Новим командувачем став Герой України Олександр Півненко.

Також президент вручив 10 орденів "За мужність".

Президент Зеленський разом із захисниками Маріуполя прибув до Львова

Ввечері 8 липня, до Львова прибули президент України Володимир Зеленський разом із командирами з "Азовсталі", які після російського полону перебували у Туреччині.

"Сьогодні, на 500 день війни, ми повернули додому в Україну 5 героїв-командирів захисту Маріуполя і "Азовсталі". Вони воювали за Україну, абсолютно героїчно воювали. Вони пройшли через російський полон, потім понад 300 днів були в Туреччині. Їм час бути вдома", — сказав Зеленський, виступаючи у Львові, передають кореспонденти Суспільного.

"У нас амбітні плани": Легіон "Свобода Росії" планує нові рейди на територію Росії

Командир Легіону "Свобода Росії" Максиміліан Андронніков в інтерв'ю виданню Observer заявив, що його бійці планують ще один "транскордонний рейс" на територію Російської Федерацію.

"У найближчий місяць або близько того буде ще один сюрприз. Це буде наша третя операція. Після цього буде і четверта, і п'ята. У нас амбітні плани. Ми хочемо звільнити всю нашу територію", — сказав військовий із позивним "Цезар".

Борис Джонсон прокоментував надання Україні касетних боєприпасів

"Джо Байден ухвалив важке, але сміливе рішення — постачати Україні касетні боєприпаси. Він правий. Це страшна зброя. Але її уже понад рік використовує Путін у своїй програмі невибіркового вбивства абсолютно невинних людей. Чим швидше ми допоможемо українцям перемогти, тим більше життів врятуємо. І ніколи не забувайте – саме українці будуть використовувати цю зброю на своїй землі, щоб захистити себе", — написав у Twitter колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

У Запорізькій області прикордонник збив російський дрон

На Запорізькому напрямку прикордонник на псевдонім Джокер за допомогою антидронової рушниці приземлив російський FPV-дрон, споряджений боєприпасом від ручного протитанкового гранатомета, повідомили кореспондентам Суспільного сьогодні у пресслужбі Бердянського прикордонного загону.

"Приземлення було настільки майстерним, що дрон не зазнав ушкоджень, а боєприпас не здетонував, і все це в лічених метрах від позицій охоронців кордону".

Союзники відправили до Вільнюса близько тисячі військових, аби захистити саміт НАТО — Reuters

"Шістнадцять союзників по НАТО направили в цілому близько тисячі військовослужбовців для захисту саміту, що відбудеться 11-12 липня", — пише Reuters.

Також у столиці Литви розміщуються системи протиповітряної оборони, зокрема Patriot та NASAMS.

"Було б більш ніж безвідповідально мати наше небо незахищеним, коли прибувають Байден і лідери 40 країн", — зазначив президент Литви Гітанас Науседа.

Виконувач обов'язків командира "Азову" прокоментував повернення українських військових з Туреччини

"На рахунок зміни керівної ланки я говорити поки що не можу. Командир повернувся і він вже буде вирішувати. Відреагували дуже позитивно, ми приблизно такі новини і очікували — але вже не перший раз. Тому, дійсно здивувались, зраділи, ми і так працювали старались, а тепер це буде ще з більшим коефіцієнтом якості", — сказав у коментарі Суспільному виконувач обовязків командира полку "Азов" Микита Надточій.

Надточій став в.о. командира "Азову" після того, як Денис Прокопенко "Редіс" потрапив до російського полону.

У ГУР прокоментували повернення командирів "азовців" і відповіли на звинувачення Росії

"Усі відповідні дії вжитті з урахуванням дотримання інтересів українських військовополонених, звільнених з полону і звичайно з урахуванням всіх необхідних процедур і норм міжнародного права", — сказав у коментарі Суспільному представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, коментуючи заяви Росії про те, що повернення українських військових з Туреччини нібито є "порушенням домовленостей".

Юсов додав, що Україна і надалі буде повертати своїх полонених додому. Ця робота триває.

У Росії заявили, що повернення в Україну командирів з "Азовсталі" нібито є порушенням домовленостей з Анкарою

"Повернення ватажків терористичного "Азову" з Туреччини в Україну є порушенням умов існуючих домовленостей, умови повернення були порушені як турецькою стороною, так і Києвом", — заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, передають "РИА Новости".

Пєсков додав, що Росії не повідомили про передачу командирів Україні, а згідно з домовленостями, українські військові нібито мали перебувати у Туреччині до закінчення "конфлікту".

Президентка Єврокомісії опублікувала повідомлення у 500-ий день війни в Україні

"500 днів загарбницької війни Росії проти України. 500 днів мужнього українського опору. 500 днів непохитної європейської підтримки України. Ми будемо поруч з Україною, скільки буде потрібно", — написала у Twitter президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження росіян

"Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 11 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 1 склад боєприпасів, 3 засоби протиповітряної оборони та 2 станції радіоелектронної боротьби ворога", — йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Росіяни зосереджують основні зусилля на чотирьох напрямках — Генштаб

"Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — протягом доби відбулось понад 25 бойових зіткнень", — йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни зберігають військову присутність. Протягом доби завдали авіаційного удару в районі Вовківки Сумської області. Здійснили мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів.

На Куп’янському напрямку армія РФ завдала авіаудару біля Новоєгорівки Луганської області. Намагалася наступати в районах Берестового, Новоселівського та Стельмахівки Луганської області. Українські воїни стійко тримають оборону, відбили усі атаки росіян.

На Лиманському напрямку протягом доби військо РФ вело штурмові дії та намагалося витіснити українські війська із займаних позицій в районі Веселого Донецької області, успіху не мало.

На Бахмутському напрямку росіяни завдали авіаційних ударів в районах Дружківки та Білої Гори. Від артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку російська армія здійснювала безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового, Степового, Первомайського та Невельського.

На Мар’їнському напрямку, під вогнем артилерії, українські захисники відбили усі відбили усі атаки росіян в районі міста Мар’їнка.

На Шахтарському напрямку росіяни вели безуспішні наступальні дії в районі Благодатного Донецької області. Там же завдали авіаційного удару.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російське військо зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування українських військ.Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Поразки Росії на фронті остаточно перенесуть війну у її внутрішній простір — Подоляк

"Росія йде тим шляхом, по якому має йти історично. Для цього треба пришвидшити тільки процеси по лінії фронту. Дві-три поразки Росії на фронті остаточно перенесуть війну у внутрішній простір Російської Федерації і там почнуться перехоплення влади на різних рівнях", — сказав в ефірі телемарафону "Єдині Новини" радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Жодного дня слабкості" — Зеленський опублікував відео з військовими у 500-ий день війни

"500 днів повномасштабної війни. І жодного дня слабкості. Дякую всім, хто бʼється заради свободи та незалежності України", — написав президент України Володимир Зеленський у Telegram.

Резніков: у Києві питання захисту неба майже вирішене, на черзі інші міста

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що питання захисту неба у столиці вже майже вирішене, тепер влада працює над захистом інших міст. "Я не вірив, що росіяни почнуть обстрілювати ракетами мирні міста. Бо це очевидно протирічило їхній меті. Тому надійний захист нашого неба сприймаю як особистий виклик. У Києві ми майже вирішили це завдання", — написав очільник Міноборони у Facebook.

Україна повернула з Туреччини командирів з "Азовсталі"

До України повертаються командири захисників "Азовсталі", які перебували у Туреччині після російського полону: Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега.

"Повертаємося додому з Туреччини й повертаємо додому наших героїв. Українські воїни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега нарешті будуть із рідними", — написав у Telegram президент України Володимир Зеленський.

Прем'єр-міністр Британії прокоментував надання Україні касетних боєприпасів

"Сполучене королівство є підписантом Конвенції, яка забороняє виробництво та використання касетних боєприпасів, також перешкоджає їхньому використанню. Ми продовжуватимемо робити свій внесок у підтримку України проти незаконного і неспровокованого вторгнення Росії, але ми вже зробили це, надавши важкі бойові танки, а нещодавно і далекобійну зброю", — заявив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

З початку війни Україну відвідали 35 спікерів парламентів різних країн — Стефанчук

"За цей час (за 500 днів війни — ред.) велика кількість, понад 35 спікерів – такого не було за всю історію існування України, — прибули в Україну. Ми їздили, показували їм, що відбувається в Україні", — зазначив в ефірі телемарафону "Єдині Новини" голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Він підкреслив, що саме парламентський трек у багатьох напрямках став визначним для просування України.

Росія просить про засідання Радбезу ООН щодо вибухів на "Північних потоках"

"Ми запросили нове відкрите засідання Ради Безпеки ООН щодо підриву "Північного потоку" на 11 липня. Ми завдамо ще одного удару по лінії Заходу, що розслідуванню цього злочину в Данії, Німеччині та Швеції приділяється достатньо уваги, а міжнародні зусилля з пошуку винних не потрібні", — написав у Telegram заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський.

Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте обговорили терміни початку навчальної місії для українських пілотів на F-16 та скоординували позиції напередодні Вільнюського саміту НАТО. Як передає Укрінформ, про це Зеленський повідомив у Телеграмі. У телефонній розмові з Рютте із Туреччини Зеленський, за його словами, висловив підтримку в непростий політичний момент. Сторони обговорили оборонну співпрацю, підготовку до Глобального саміту миру. Зафіксували терміни початку навчальної місії для українських пілотів на F-16. Скоординували позиції напередодні Вільнюського саміту НАТО. Президент подякував за незмінність принципової позиції Нідерландів щодо російського вторгнення, а також за визнання Палатою представників Нідерландів Голодомору геноцидом.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Зеленський висловив підтримку Рютте у "непростий політичний момент".

Сторони обговорили оборонну співпрацю, підготовку до Глобального саміту миру. Зафіксували терміни початку навчальної місії для українських пілотів на F-16. Скоординували позиції напередодні Вільнюського саміту НАТО.

Президент подякував за незмінність принципової позиції Нідерландів щодо російського вторгнення, а також за визнання Палатою представників Нідерландів Голодомору геноцидом.

Португалія підтримуватиме Україну на шляху до ЄС та НАТО: Зеленський і Кошта уклали декларацію

Україна і Португалія уклали декларацію, що передбачає підтримку Лісабоном Києва, у тому числі у контексті європейської та євроатлантичної інтеграції.

Документ схвалили під час телефонної розмови президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта.

"Португальська Республіка продовжуватиме надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно, – індивідуально та шляхом міжнародного співробітництва в Європейському Союзі, НАТО, ООН та в інших форматах", — ідеться в декларації.

Також зазначається, що Португалія підтримує Україну в її зусиллях щодо реформ та у виконанні вимог, необхідних для початку переговорів про вступ в ЄС, очікуючи на позитивний звіт Європейської комісії.

У межах НАТО Португалія продовжує зосереджуватися на безпосередній підтримці України, зокрема через посилений Комплексний пакет допомоги Альянсу, у координації з країнами-членами та партнерами продовжує надавати підтримку зміцненню спроможності України захищатися та нагадує, що Україна має право обирати власні заходи безпеки.

"Португалія продовжуватиме підтримувати Україну на шляху до майбутнього членства та виступає за те, щоб Україна стала членом НАТО, коли для цього з’являться відповідні умови. Україна та Португалія з нетерпінням чекають на розв’язання всіх цих питань на майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року", — йдеться у документі.

Ракетний удар по Львову: у зруйнованих будинках розпочали протиаварійні роботи

У Львові розпочали невідкладні протиаварійні роботи у будинках, зруйнованих російськими ракетами. Про це повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач на своїй сторінці у Facebook.

За словами Любомира Зубача, перш за все демонтують елементи будівель.

"Ситуація ускладнюється тим, що у чотирьох будинках повністю знищене перекриття, відповідно пересуватися в ньому вкрай небезпечно. Тому було вирішено використати спеціальну будівельну техніку — підйомники, на яких будуть підніматися працівники та згори поступово здійснювати демонтаж. Це довше, але надійніше. Оскільки стан цих будинків гостроаварійний і загрожує повним обвалом", — повідомив Любомир Зубач.

За його словами, організовує ці роботи комунальне підприємство "Рембуд". Долучаються також приватні компанії. Вони надали потрібну техніку.

"Після завершення невідкладних протиаварійних робіт місто замовить проєкт реставрації і лише після цього можна буде братися до робіт з відновлення. Управління охорони історичного середовища вже надало свої рекомендації і, звісно, вони будуть враховані", — каже Любомир Зубач.

Далі на зруйновані будинки, які належать до буферної зони Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є памʼятками архітектури місцевого значення очікує реставрація.

На Сумщині військові ЗСУ збили російський безпілотник

У Шосткинському районі на Сумщині військові ЗСУ збили російський безпілотник. Про це повідомили у військовій адміністрації.

У повідомленні ОВА йдеться, що безпілотник збив військовослужбовець Михайло Максименко.

Також голова Сумської ОВА Володимир Артюх зазначив, що останнім часом кількість застосування російськими військовими безпілотних літальних апаратів значно зросла.

Зеленський зустрівся зі Вселенським Патріархом Варфоломієм

У межах візиту до Турецької Республіки Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Про це він повідомив у Телеграм-каналі.

"реалізацію Формули миру та повернення дітей, які були депортовані окупантами та яких ми маємо повернути додому, до рідних, в Україну. Дякую за непохитну підтримку та молитви за мир, за засудження агресії та злочинів, усебічну допомогу українцям і українкам, які постраждали внаслідок війни", — зазначив він.

Резніков назвав п'ять принципів України щодо використання касетних боєприпасів

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна має п’ять принципів щодо використання касетних снарядів.

"Щодо касетних боєприпасів у нас є п’ять ключових принципів, яких ми будемо дотримуватися і які ми чітко повідомили всім нашим партнерам, включаючи США. Про ці п’ять принципів я особисто письмово поінформував наших американських партнерів давно", – написав Резніков у Twitter.

Принципи використання касетних боєприпасів:

  1. Україна використовуватиме касетні боєприпаси виключно, аби звільнити від окупації свої міжнародно визнані території. Їх не використовуватимуть на офіційно визнаній території РФ.
  2. Українські військові не використовуватимуть касетні боєприпаси в міських районах, аби уникнути ризиків для мирного населення. "Боєприпаси будуть використовуватися тільки в місцях скупчення російських військових. Використовуватимуться для прориву рубежів оборони противника з мінімальним ризиком для життя наших воїнів", — зазначив Резніков.
  3. Україна вестиме суворий облік використання цієї зброї та локальних зон, де її використовуватимуть.
  4. Після деокупації територій і перемоги України землі, де використовувалися касетні боєприпаси будуть пріоритетними для розмінування.
  5. Україна звітуватиме партнерам про використання цих боєприпасів і про їхню ефективність, щоб забезпечити належний стандарт прозорого звітування та контролю.

Військовим з важким пораненням пишуть "придатний", щоб йшли "домовлятися" — Найєм про роботу ВЛК

Про виклики, що стоять перед ветеранами й ветеранками, про безкоштовну юридичну допомогу військовим та їхнім родичам та співпрацю державних інституцій та громадського сектора — Масі Найєм, адвокат, військовий ЗСУ, засновник ГО "Принцип" розповів Українському Радіо.

"Ми декларуємо повагу до військових. Повагу я розумію не так. Для чого ми проходимо комісії? Щоб держава з повагою виплатила соціальну допомогу. А виходить так, що для того, щоб держава щось зробила з повагою, вона спочатку принижує військових", — сказав Найєм.

За його словами, найболючіша проблема ветеранів те, що командири не завжди беруть до уваги висновки ВЛК, щодо стану здоров'я. Інша проблема — коли людині з явно важким пораненням у висновку пишуть "придатний".

"На членів комісії впливає багато факторів. Наприклад, є реальні уклоністи, які хочуть втекти з армії. Насправді цей відсоток малий. І цю проєкцію, коли є такі умовно "погані" хлопці, вони перекладають на всіх військових без винятку. Іноді члени ВЛК пишуть такі висновки, щоб з ними прийшли "домовлятися". Корупція існує. Іще один наш біль — коли людина через поранення стає непридатною, їй різко зменшують зарплату. Ще донедавна це було 1000 гривень. Ми підняли це питання, і тепер це буде 20 000", — сказав Найєм.

Повний текст розмови читайте за посиланням.

Літаки, гелікоптери та ракети РФ. З початку повномасштабної війни ПвК "Схід" знищило майже 900 повітряних цілей

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну військові Повітряного командування "Схід" знищили майже 900 повітряних цілей. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

За його даними, серед знищеного – понад 30 літаків, 10 гелікоптерів, близько 250 крилатих ракет та 600 безпілотних літальних апаратів.

8 червня військовослужбовців ПвК «Схід» привітали з сьомою річницею створення підрозділу. Їм також вручили нагрудні знаки та грамоти.

Потрібно затвердити стандарти на державному рівні: Кличко про модульні укриття в Києві

У Києві, в районах, де немає укриттів, встановлять 250 модульних захисних споруд. Проте, щоб їх встановити потрібно затвердити спецстандарти на державному рівні. Про це в марафоні "Єдині новини" повідомив міський голова столиці Віталій Кличко.

Очільник Києва розповів, що не у всіх районах міста є можливість облаштувати повноцінні укриття. Для розв'язку проблеми міська влада ініціювала встановлення модульних укриттів.

Віталій Кличко сказав, для встановлення таких захисних споруд потрібно затвердити спеціальні стандарти на державному рівні. Він зауважив, що місцева влада вже виділила кошти на 250 таких "укриттів", проте не зазначив скільки.

"Їх встановлення може зайняти декілька днів, проте спеціальна комісія повинна визначити, що ці споруди витримують певне навантаження і згідно з документів, КМДА вже виділила кошти і готова встановити 250 захисних споруд", — сказав Кличко.

Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС залишається стабільним — Енергоатом

Станом на 10:00 8 липня у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС зафіксували незначне зниження рівня води. Наразі він становить 16,53 м, ситуація на станції контрольована.

Про це повідомили у ДП "НАЕК "Енергоатом".

У каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, рівень води становить 11,08 м та протягом останнього часу суттєво не падає, адже його показники вже не залежать від Каховського водосховища, пояснюють в Енергоатомі:

"Варто нагадати, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, тож відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається", — йдеться у повідомленні.

На Курахівській ТЕС обвалився дах, одна людна загибла, троє поранених, під завалами шукають людей

На Курахівській ТЕС ввечері 7 липня стався обвал даху котлотурбінного цеху. Одна людина загинула, троє отримали поранення. Під завалами шукають ще двох працівників.

Про аварію зранку 8 липня повідомили у пресслужбі Міністерства енергетики України.

"На ТЕС у Донецькій області, яка неодноразово зазнавала ворожих обстрілів, стався нещасний випадок – впав дах котлотурбінного цеху, через що персонал аварійно відключив енергоблоки. Одна людина загинула, двоє – вважаються зниклими, троє отримали травми та відправлені до лікарні", — йдеться у повідомленні

Наразі тривають рятувальні роботи та встановлюють причини аварії.

Як повідомили Суспільне Донбас у пресслужбі ДТЕК Енерго, о 21:20 7 липня сталось обвалення стаціонарного залізобетонного перекриття. Ймовірна причина аварії — постійні обстріли з боку російських військ.

За інформацією пресслужби прокуратури Донеччини, за фактом аварії відкрили кримінальне провадження за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою (частина 2 статті 272 Кримінального кодексу України).

Прокуратура перевіряє факт допуску працівників до роботи в аварійних умовах.

Курахівська ТЕС розташована на річці Вовча неподалік Курахового Мар'їнської громади. Побудували станцію у 1941 році. Зараз вона має 9 енергоблоків.

У Стамбулі Зеленський узяв участь у молебні за жертвами війни в Україні

Під час візиту до Туреччини президент Володимир Зеленський узяв участь у поминальному молебні за жертвами війни в Україні, який очолив Вселенський Патріарх Варфоломій.

Про це він повідомляє пресслужба президента.

Молебень відбувся в соборі Святого Георгія у Стамбулі, на Фанарі.

Богослужіння українською та грецькою мовами правили архімандрит Вселенського престолу отець Методій і Патріарший диякон отець Епіфаній.

На Курахівській ТЕС обвалився дах, одна людна загибла, троє поранених, під завалами шукають людей

Україна вистояла, втримала економіку, забезпечує армію, попри обстріли утримала енергоситему, почала відновлення і виплачу соцвиплати. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у 500-й день повномасштабної російської агресії.

"Вистояли. Перемагаємо. Змінюємося. Забезпечуємо армію – направляємо всі податки на оборону. Втримали економіку. Отримали статус кандидата на членство в ЄС та 5 безвізів із Євросоюзом. Об’єднуємо світ для підтримки України", — написав у телеграм прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він зазначив, "утримали енергетичну систему попри масштабні обстріли. Почали швидке відновлення. Платимо й підвищуємо пенсії та соціальні допомоги. Провели дві посівні. Будуємо нову логістику. Запускаємо нові цифрові сервіси для громадян та бізнесу".

"Щодня схиляємо голову перед українським воїнством, яке захищає нашу свободу, незалежність та наше майбутнє. Ми переможемо, бо за нами правда. Ми на своїй землі. Тримаємо стрій", - заявив прем'єр.

Польща відправила додаткові сили для зміцнення кордону з Білоруссю

Польща відправила тисячу військовослужбовців та 200 одиниць техніки для посилення угруповання на кордоні з Білоруссю.

Про це повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

"Понад 1000 військових і майже 200 одиниць техніки з 12-ї та 17-ї механізованих бригад починають рух на схід країни в рамках операції "Безпечне Підляшшя". Це демонстрація нашої готовності реагувати на спроби дестабілізації біля кордону нашої країни", — написав він у Твіттер.

Армія РФ продовжує мінувати Запорізьку АЕС — ГУР

Російські військові продовжують мінування Запорізької атомної електростанції. Вони доставляють на територію ЗАЕС міни та вибухові речовини.

Про це повідомили сьогодні, 8 липня, в Головному управлінні розвідки МО України.

Росіяни використовують міни спрямованого типу радянських зразків.

"В технічних приміщеннях та у машинних залах встановлені мінно-вибухові загородження, які складаються з керованих дистанційно та некерованих протипіхотних мін спрямованого типу", — йдеться в повідомленні.

Раніше Суспільне повідомляло, що навіть у разі найгіршого сценарію на окупованій російськими військовими Запорізькій атомній електростанції радіологічної небезпеки для населення не буде — вважають в Американському ядерному товаристві.

Окупанти погрожують жителям тимчасово окупованого Бердянська забрати житло за "борги"

Жителям тимчасово окупованого Бердянська, які мають борги за комунальні послуги, росіяни погрожують конфіскувати майно і заселити в їхні домівки окупантів і колаборантів.

Про це повідомили у Бердянській міській військовій адміністрації.

Бердянці не хочуть сплачувати за комунальні послуги окупантам, багато хто з місцевих жителів навіть не має коштів, а тисячі людей вимушені евакуюватися на підконтрольну Україні територію чи до країн Європи, зазначають у Бердянській МВА:

"Голови ОСББ і окупанти посилаються на оголошення, підписане самопроголошеною місцевою “владою”, в якому зазначено, що “неплатоспроможні та безхазяйні квартири будуть передані у муніципальну власність міста згідно з російським законодавством”.

Деякі голови ОСББ незаконно вламуються до квартир бердянців, які виїхали з окупованої території, та відбирають майно за так звані борги.

500 днів повномасштабної війни: У Міноборони підбили підсумки

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр підбила підсумки 500 днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"497 днів тому ми зруйнували очікування "про Київ за три дні" та міф про "другу армію світу". 462 дні тому ми звільнили Київщину та північ України, російські ЗМІ вперше заговорили про свій відступ, як про "жест доброї волі", — написала вона у Телеграм.

Інші підсумки 500 днів війни:

  • 451 день, як оборонці України відправили російський крейсер "Москва" на дно Чорного моря.
  • 380 днів тому Україна отримала від союзників перші Himars.
  • 373 дні, як був звільнений острів Зміїний.
  • 305 днів тому розпочався контрнаступ у Харківській області. "Безпрецедентно швидкий наступ з каскадним обвалом оборони росіян, який вразив весь світ", — зазначила Маляр.
  • 273 дні, як завдали перший удар по Кримському мосту, щоб зламати росіянам логістику.
  • 239 днів тому повернули Херсон.
  • 113 днів тому Україна домоглася ордеру на арешт президента РФ Володимира Путіна в Гаазі.
  • 80 днів, як отримали від партнерів систему Patriot.
  • 65 днів відтоді, як вперше збили російську "надзвукову" ракету "Кинджал".

"Саме в цей момент наші воїни у важких боях звільняють окуповані землі на сході та півдні. Зовсім скоро – починаємо навчання пілотів на F-16. Попереду – перемога", — написала Маляр.

Війська РФ обстріляли Лиман, 6 людей загинуло, 5 поранені

Щонайменше 6 людей загинули і 5 поранені внаслідок обстрілу російськими військами Лимана, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Близько 10 ранку росіяни завдали удару по місту з РСЗВ — поцілили у приватний сектор. Пошкоджено будинок і крамницю. На місці працює поліція. Парамедики надають необхідну медичну допомогу", — написав він у Телеграм.

Армія РФ 19 разів обстріляла населені пункти Донеччини

Протягом 7 липня російські війська 19 разів обстріляли житлові квартали Донеччини. Під обстрілами опинились 12 населених пунктів. Армія РФ била ракетами, безпілотниками та гатила з РСЗВ "Торнадо-С", "Град" та артилерії.

Про це повідомила пресслужба поліції Донеччини.

"По Авдіївці росіяни вдарили 4 ракетами, задіяли також "Гради" й артилерію. Поранень зазнали двоє цивільних мешканців. Пошкоджено два багатоквартирних будинки й заводський цех", — йдеться у повідомленні.

Також від артилерійського обстрілу з боку російської армії отримали поранення жителі Катеринівки, Дальнього та Новомихайлівки.

По Краматорську армія РФ вдарила з РСЗВ "Торнадо-С". Жертв серед мирних жителів немає.

Під вогнем окупаційних військ також опинились Неліпівка, Веселий Гай, Дружба, Іванопілля, Невельське, Нескучне, Предтечине, Пречистівка, Шахтарське.

Обстрілами пошкоджені та зруйновані вісім цивільних об'єктів, серед яких чотири житлові будинки, завод, складські приміщення та автомобіль.

Поліція та СБУ відкрили кримінальні провадження за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

За ніч на 8 липня військо РФ тричі обстріляло Вовчанськ з артилерії: поранений місцевий житель

Внаслідок трьох російських артилерійських обстрілів за ніч поранення зазнав житель Вовчанська, пошкоджені житлові будинки.

62-річний чоловік (61-річний у зведенні ДСНС — ред.) зазнав осколкових поранень, його шпиталізували, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Удари з артилерії загарбники завдавали о 00:14, 02:05 та 05:00.

Внаслідок обстрілів пошкоджені дев'ятиповерховий, приватний та багатоквартирний будинки.

У Запорізькій області рівень води в нижньому б’єфі ГЕС нижчий за норму на понад два з половиною метри

Сьогодні, 8 липня, у Запорізькій області рівень води в нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС — 11 м 86 см та є нижчим за норму на 2 м 64 см (минулої доби — 12 м 3 см).

Про це повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

У ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС рівень води знаходиться в межах норми.

Питну воду на підконтрольну територію Запорізької області подають в штатному режимі без перебоїв, зауважили в ОВА:

"Дослідження якості питної води відхилень від нормативів не мають. Заморних явищ в акваторії Каховського водосховища та на інших ділянках р. Дніпро не виявлено".

В Ізюмському районі підірвався екскаватор: поранений 51-річний водій

6 липня поблизу села Пашкове Барвінківської громади на невідомому вибуховому пристрої підірвався екскаватор. Водія шпиталізували.

Про це 7 липня повідомили у поліції Харківської області.

51-річний водій зазнав поранення, його доставили до лікарні у Краматорську. Екскаватор зазнав механічних пошкоджень.

"Територія, де сталася подія, протягом кількох місяців перебувала під обстрілами та мінуваннями Збройних сил РФ", — зазначили у повідомленні.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України.

Після затишшя Бахмут знову став місцем запеклих боїв — британська розвідка

Після затишшя в червні 2023 року протягом останніх семи днів Бахмут знову став місцем одних із найзапекліших боїв на фронті.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Українські сили досягли стабільних успіхів як на північ, так і на південь від міста, яке контролює Росія. Російські війська, швидше за все, борються з поганим моральним станом, поєднанням різнорідних підрозділів і обмеженою здатністю знаходити та вражати українську артилерію", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили у британській розвідці, російське керівництво майже напевно вважає політично неприйнятним поступитися Бахмутом, який має символічну вагу як один з небагатьох здобутків Росії за останні 12 місяців.

"Однак існує велика ймовірність, що додаткових резервів для цього сектора буде небагато", — йдеться у звіті.

Мінами та артилерією: росіяни обстріляли дві громади Чернігівщини

7 липня росіяни обстріляли мінами та артилерією дві прикордонні громади Чернігівщини: Семенівську та Новгород-Сіверську. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

По території Семенівської громади ворог випустив 15 мін калібру 120 мм та 20 артилерійських снарядів в першій та другій половині дня.

По Новгород-Сіверській громаді прикордонники зафіксували 27 прильотів мін калібру 120 мм в першій половині дня.

"Загалом, протягом 7 липня, росіяни здійснили вісім обстрілів. Зафіксовано 72 вибухи", — додала Шеховцова.

За ніч та ранок російські військові обстріляли 8 громад Сумської області

Вночі та зранку військові РФ 15 разів обстрілювали прикордоння Сумщини. Всього зафіксовано 69 вибухів, повідомили в ОВА.

Які громади були під обстрілами

  • Білопільська громада: здійснено обстріл з гелікоптера некерованими авіаційними ракетами (НАР) (8 вибухів). Також зафіксовано артобстріл (3 вибухи) та обстріл з мінометів (8 вибухів).
  • Дружбівська громада: був гранатометний обстріл (АГС) (5 вибухів).
  • По Середино-Будській громаді били з артилерії (8 вибухів).
  • На територію Зноб-Новгородської громади російські військові скинули 13 мін.
  • Краснопільська громада: здійснено мінометні обстріли (15 вибухів).
  • Новослобідська громада: був мінометний обстріл (6 вибухів). Також здійснено обстріл з гелікоптера некерованими авіаційними ракетами (НАР).
  • На Миропільську громаду з БПЛА скинуто 1 снаряд типу ВОГ (1 вибух).
  • Миколаївська громада: здійснено мінометний обстріл (2 вибухи).

За попередньою інформацією від ОВА, поранених серед людей та руйнувань цивільної інфраструктури немає.

500 днів повномасштабної війни: скільки дітей загинули та поранені на Донбасі

Понад пів тисячі дітей на Донеччині та Луганщині загинули або поранені від початку повномасштабного вторгнення РФ до України. Суспільне Донбас дізналось оперативні дані Луганської та Донецької обласних прокуратур — скільки жертв війни серед неповнолітніх від 24 лютого 2022 року на Донбасі.

Загиблі діти Луганщини

  • З 24 лютого по 31 грудня 2022 року в Луганській області внаслідок повномасштабного вторгнення загинули 20 дітей. У 2023 році, за даними на 27 червня, загинула одна дитина.

Поранені діти Луганщини

  • З 24 лютого по 31 грудня 2022 року в Луганській області через активні бойові дії поранена 41 одна дитина. У 2023 році, за даними на 27 червня 2023 року, жодної.

Як зауважили в прокуратурі, йдеться про інформацію і щодо територій, які наразі окуповані.

За даними Донецької обласної прокуратур, внаслідок повномасштабної російської збройної агресії з 24 лютого 2022 року:

  • понад 200 дітей на Донеччині загинули,
  • майже 300 поранені.

"Триває робота з встановлення таких фактів у місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях", — зауважили у прокуратурі.

Працювала ППО. Вночі Кіровоградщину російські військові атакували дронами

Під ранок 8 липня російські військові атакували Кіровоградщину дронами "Shahed-136/131". В області працювала протиповітряна оборона. Про це написав у своєму Telegram-каналі начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

За його словами, травмованих людей і руйнувань цивільної інфраструктури немає. Це попередня інформація.

Тривога на Кіровоградщині тривала майже п'ять годин – з 01:28 до 6:23.

Уночі 8 липня 2023 року ворог атакував іранськими ударними дронами "Shahed-136/131"з південно-східного напрямку, Приморсько-Ахтарськ, Краснодарський край. Про це повідомляє повітряне командування "Південь". Підрозділи ППО Сил оборони України знищили п'ять ударних БпЛА. Частину ударних БпЛА не вдалось перехопити. "Шахеди" влучили в промислові об’єкти та об’єкти інфраструктури на Дніпропетровщині та Кіровоградщині. Попередньо без жертв.

На Луганщині окупанти перевірятимуть людей, які не відмовились від українського громадянства

На окупованій Луганщині перевірятимуть людей, які отримали російський паспорт, але не відмовились від українського громадянства. Такі перевірки триватимуть до двох місяців.

Про це повідомив очільник Луганської обласної військової адміністрації.

За його інформацією, з 6 липня в дію вступить "закон", який дає можливість перевіряти "протиправні дії жителів ЛНР, пов’язані з фактом реалізації прав громадянина України"

"У разі, якщо посадові особи органів внутрішніх справ РФ виявлять порушення, інформацію про це вони надішлють до територіального органу МВС, додавши підтверджуючі документи та матеріали. Далі відповідний запит прямуватиме до органу внутрішніх справ, який прийняв заяву про небажання перебувати у громадянстві України", — написав він.

Він додав, що рішення про проведення перевірки ухвалюватимуть протягом трьох днів, а триватимуть вони до двох місяців.

На лівобережжі Херсонщини ЗСУ знищили дві гармати, три човни та близько 30 військових РФ

Впродовж 7 липня Сили оборони на тимчасово окупованій території Херсонської області ліквідували близько 30 військових РФ та кілька одиниць озброєння та техніки. Про це повідомила керівниця об’єднаного територіального пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк в ефірі марафону "Єдині новини".

"За минулу добу знищені близько 30 окупантів, дві великокаліберні гармати, три човни, на яких ворог намагався маневрувати та висилати свої диверсійно-розвідувальні групи, і дві одиниці авто бронетехніки", — сказала Наталія Гуменюк.

Водночас за словами речниці Сил оборони, російські війська повертаються на свої позиції на лівобережжі, з яких відступила вода після підриву Каховської ГЕС.

"Вони все ж таки повертаються і намагаються максимально сильно обстрілювати правий берег. У тих населених пунктах, де вода ще не відійшла, військові РФ пересуваються на човнах, які забрали у місцевих, і розташовують мінометні розрахунки на верхніх поверхах багатоквартирних будинків. Люди повертаються до домівок, і стають "живим щитом". Ми не можемо бити по цих вогневих позиціях. Але завдяки руху спротиву, ми відпрацьовуємо", — розповіла керівниця пресцентру.

Також повідомила, що війська РФ посилили розвідку безпілотниками.

Сили ППО збили вночі 5 "шахедів"

Цієї ночі Росія атакувала Україну іранськими дронами Shahed-136/131. Сили ППО збили 5 повітряних цілей. Є влучання дронів у Дніпропетровській та Кіровоградській областях.

Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Росіяни атакували дронами з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, Краснодарський край).

"Частину ударних БпЛА не вдалось перехопити. «Шахеди» влучили в промислові об’єкти та об’єкти інфраструктури на Дніпропетровщині та Кіровоградщині. Попередньо без жертв", — йдеться у повідомленні.

За минулу добу армія РФ обстріляла 15 населених пунктів Запорізької області: є поранені

Протягом минулої доби, 7 липня, російські військові обстріляли 15 населених пунктів Запорізької області. Дві людини дістали поранення.

Про це сьогодні, 8 липня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Внаслідок обстрілів поранення отримали жителі Преображенки — 63-річна жінка та 47- річний чоловік. Їх доставили до лікарні.

Загалом армія РФ 62 рази атакувала міста та села Запорізької області:

  • 4 ракетні удари завдала по Запоріжжю та Задорожньому;
  • з авіації атакувала Оріхів та Новодарівку;
  • 6 разів обстріляла з РСЗВ Малинівку, Новодарівку, Червоне, Новоіванівку;
  • 50 артилерійських обстрілів здійснила по Гуляйполю, Залізничному, Гуляйпільському, Чарівному, Червоному, Малинівці, Білогір'ю, Новодарівці, Білогір'ю, Преображенці, Темирівці, Левадному.

"Наразі зафіксовано 32 повідомлення про руйнування будинків, квартир, адміністративних будівель, приміщення школи, автівок та іншого майна жителів", — повідомили в адміністрації.

На Миколаївщині російські війська обстріляли Очаківську та Куцурубську громади

Російські війська протягом сьомого липня з артилерії обстрілювали Очаків та акваторію міста, а також Куцурубську громаду. Поранених та загиблих немає. Сьомого липня Сили оборони знищили російський БпЛА "Орлан-10".

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За даними військової адміністрації, на Миколаївщині сьомого липня о 09:44 сили протиповітряної оборони знищили російський БпЛА "Орлан-10".

Сьомого липня війська РФ о 8:42, 13:35 та 18:32 артилерією обстріляли акваторію Очаківської громади.

Також сьомого липня армія РФ о 18:24 та 18:32 завдавала ударів по місту Очаків. Поранених та загиблих немає.

Близько 12:00 та 13:00 російських обстрілів зазнав один з населених пунктів Куцурубської громади.

"Внаслідок чого виникли пожежі сухої трави на відкритій території площею 1500 квадратних метрів та хвойної підстилки лісового господарства на площі 5000 квадратних метрів. Займання були оперативно ліквідовані. Постраждалих немає", — повідомили в ОВА.

500 днів війни: Зеленський звернувся до українців зі Зміїного

У 500 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну президент Володимир Зеленський звернувся до українців зі звільненого острова Зміїний.

Відео він опублікував у Телеграм-каналі.

"500 днів повномасштабної війни. Зміїний. Вільний острів вільної України.Вдячний усім, хто бився тут проти окупантів. Вшанували памʼять героїв, які віддали своє життя в цій битві – одній із найважливіших за час повномасштабної війни. Слава кожному і кожній, хто воює заради безпеки в нашому Чорному морі! Честь!" — сказав президент.

Російські війська за добу 91 раз обстріляли Херсонщину

Впродовж 7 липня армія РФ завдала 91 удар по деокупованій частині Херсонської області. Випустила 497 снарядів з мінометів, артилерії, бойових машин піхоти, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, РСЗВ "Град»", авіації та дронів.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За даними ОВА, по Херсону випустили 17 снарядів.

"Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області, будівлю школи у селі Інгулець, територію та будівлі двох приватних підприємств Новокаховської міської громади.Внаслідок обстрілів поранена одна людина", — йдеться в повідомленні.

На Донеччині за добу поранення отримали п'ятеро людей

На Донеччині 7 липня від обстрілів з боку російської армії п'ятеро жителів області отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його інформацією, поранення отримали двоє людей В Авдіївці та жителі Катеринівки, Дальнього та Новомихайлівки.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1596 людей, поранення отримали 3809 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Туреччина хоче продовжити "зернову угоду" на два роки — Ердоган

Туреччина веде роботу щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи та докладає всіх зусиль, щоб збільшити термін її дії на два роки.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

"Ми продовжуємо роботу щодо "зернового коридору". Ми працюємо над його продовженням після 17 липня. Ми хочемо продовження (угоди, — ред.) не раз на два місяці, а принаймні раз на три місяці. Ми чекаємо на це і будемо докладати зусиль, щоб збільшити термін дії угоди на 2 роки", — сказав він.

Ердоган наголосив, що Чорне море має бути зоною безпеки, а не "так званих заморожених конфліктів".

Він планує обговорити цю ініціативу з президентом РФ Володимиром Путіним телефоном і під час особистої зустрічі.

Своєю чергою, Зеленський зазначив, що від роботи "зернового коридору" залежить життя людей на інших континентах, включаючи Африку та Азію.

"Дуже важливо, щоб ми почали діяти з партнерами так, щоб життя "зернового коридору" не залежало від настрою, з яким прокинувся президент РФ. У нас функціонує коридор, не вільний, а саме такий — структурований і складний саме тому, що Росія блокує Чорне море", — сказав він.

14 дронів, 16 артсистем та 630 солдатів. Генштаб назвав втрати військ РФ за добу

Станом на ранок 8 липня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 233 440 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 630 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 4074 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7953 (+9) од,
  • артилерійських систем – 4346 (+16) од,
  • РСЗВ – 661 (+3) од,
  • засоби ППО ‒ 410 (+2) од,
  • літаків – 315 (+0) од,
  • гелікоптерів – 309 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3666 (+14),
  • крилаті ракети ‒ 1271 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6914 (+16) од,
  • спеціальна техніка ‒ 619 (+7).

Дані уточнюються.

Росія безпілотником атакувала Кривий Ріг, є постраждалий

Вночі російський безпілотник вдарив по сільськогосподарському підприємству в Кривому Розі. Є постраждалий.

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

"Вночі ворог вдарив по Кривому Рогу. Застосував безпілотники. Поцілив по сільськогосподарському підприємству. Постраждав 26-річний чоловік. Його госпіталізували в стані середньої тяжкості", — написав він у Телеграм.

Сталося одразу дві пожежі. Загалом вогонь охопив 360 кв м. Рятувальники його приборкали. Знищено кілька складських приміщень, понівечено обладнання та автівки.

Обстеження території триває.

Україна заслуговує стати повноправним членом НАТО — Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Україна заслуговує стати повноправним членом НАТО.

"Україна заслуговує на членство в НАТО. І я хочу у вашій присутності ще раз підкреслити один момент – від настання справедливого світу ніхто не програє. Ми надаватимемо всю допомогу, щоб Україна стала на ноги", — зазначив Ердоган.

Сили оборони відбили 36 атак на п'ятьох напрямках — Генштаб

Війська РФ зосереджують основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби відбулось 36 бойових зіткнень.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи ЗС Білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни протягом доби завдали авіа удару в районі Вільшаної Харківської області. З мінометів та артилерії обстріляли щонайменше 15 населених пунктів, зокрема це Попівка Чернігівської області; Краснопілля Сумської області та Окіп, Нескучне, Вовчанськ, Бударки і Рублене на Харківщині.

На Куп’янському напрямку війська РФ намагалися наступати в районах Новоселівського і Стельмахівки Луганської області. Сили оборони відбили усі атаки. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Куп'янськ та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби росіяни вели штурмові дії та намагалися витіснити українські війська із займаних позицій в районі північно-західніше Берестового Луганської області, успіху не мали. Завдали авіаударів в районах Білогорівки Луганської області та Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Веселе, Роздолівка — Донецької.

На Бахмутському напрямку під щільним вогнем російської авіації та артилерії, Сили оборони відбили усі атаки в районі Берхівки Донецької області. Разом з тим, росіяни завдали авіаударів в районах населених пунктів Богданівка, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Біла Гора, Курдюмівка та Північне. Від російських артобстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед яких Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Біла Гора та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку війська РФ, за підтримки авіації, здійснили безуспішні наступи в районах Новокалинового, Авдіївки та Невельського. Водночас зафіксовано артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Керамік, Желане, Авдіївка, Сєверне, Карлівка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під вогнем російської артилерії, Сили оборони відбили усі атаки в районі Мар’їнки. Росіяни завдали авіаудару біля Красногорівки Донецької області. Обстріляли Красногорівку, Мар'їнку та Побєду Донецької області.

На Шахтарському напрямку війська РФ безуспішно наступали в районі Благодатного Донецької області. Завдали авіаудару біля Великої Новосілки. Обстріляли щонайменше 15 населених пунктів, зокрема це Новомихайлівка, Єлизаветівка, Богоявленка, Вугледар, Золота Нива та Сєверне на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування Сил оборони. Росіяни з артилерії обстріляли понад 30 населених пунктів, серед них Новодарівка, Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Запорізької області; Львове, Токарівка, Антонівка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

"Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби", — зазначили у Генштабі.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу військ РФ, 4 — по зенітно-ракетних комплексах та один — по пункту управління. Також українські військові знищили 2 розвідувальні безпілотники оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили два пункти управління, склад боєприпасів, 8 артилерійських засобів на вогневих позиціях, два засоби протиповітряної оборони та дві станції радіоелектронної боротьби росіян.

Росія атакувала Україну дронами, ракетами і завдала 53 авіаудари — Генштаб

Вночі Росія завдала чергового удару іранськими ударними БпЛА типу Shahed по Україні. Інформація щодо наслідків атаки наразі уточнюється.

Минулої доби російські війська також атакували територію України "шахедами". 12 із 18 цих дронів було знищено.

Крім того, росіяни завдали ракетного удару по території одного з інфраструктурних об'єктів Запоріжжя. Також зафіксовано 53 авіаційних ударів та близько 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах. Зруйновано інфраструктуру, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ердоган анонсував візит Путіна в Туреччину

Президент Туреччини Ердоган анонсував візит російського президента Путіна до Туреччини наступного місяця. Пообіцяв обговорити з ним безпосередньо обмін полоненими і назвав це пріоритетним питанням.

Байден прокоментував рішення США передати Україні касетні боєприпаси

Рішення про передачу Україні касетних боєприпасів президент США Джо Байден назвав "непростим". У розмові з журналістом CNN Фарідом Закарією американський лідер зазначив, що відправка снарядів триватиме протягом "перехідного періоду", поки США не наростять обсяги виробництва 155-міліметрових снарядів. Президент зауважив, що в українських військовослужбовців закінчуються снаряди, а у США їх мало.

"Це було дуже складне рішення з мого боку. І, до речі, я обговорював це з нашими союзниками, я обговорював це з нашими друзями. Ми в ситуації, коли Україну жорстоко атакують — це одна причина. Друга — в українців закінчуються боєприпаси для 155-мм гаубиць. Це війна, пов'язана з боєприпасами. І у них закінчуються ці боєприпаси, а у нас їх мало. І я прийняв рекомендацію Міністерства оборони не на постійній основі, але тимчасово, на час перехідного періоду, поки ми отримуємо ще 155 одиниць зброї, цих снарядів, для українців", — сказав він.

Байден розраховує, що касетні боєприпаси допоможуть ЗСУ прорватися через укріплення російської армії.

"Ми тільки на початку середини": представник Пентагону про україснький контрнаступ

Український контрнаступ станом на зараз перебуває "на початку середини", і, ймовірно, відбуватиметься важко. Про це під час брифінгу 7 липня заявив заступник міністра оборони США з політики Колін Каль.

"Отже, все буде важко. На справжній війні все складно. Іноді все відбувається швидше, ніж ви думаєте. Як у Харкові минулої осені, іноді — як у Херсоні минулої осені", — сказав він.

Як зазначив заступник міністра, протягом зими жодна зі сторін не стояла на місці: українці з допомогою союзників і партнерів "збирали гору сталі для контрнаступу", тоді як росіяни окопувалися, встановлювали мінні поля, протитанкові перешкоди і бар'єрні лінії траншей.

"І тому це буде важко. Я думаю, що ми повинні робити висновки в кінці, а не в середині, і я думаю, що ми тільки на початку середини", — підсумував Каль.

На початок