До України з Туреччини повернулися командири з "Азовсталі"

До України з Туреччини повернулися командири з "Азовсталі"

Важливо
До України з Туреччини повернулися командири з "Азовсталі"
. До України з Туреччини повертаються командири з "Азовсталі", 8 липня 2023 року, фото: Офіс президента

До України повернулися командири захисників "Азовсталі", які перебували у Туреччині після російського полону: Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега.

"Повертаємося додому з Туреччини й повертаємо додому наших героїв. Українські воїни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега нарешті будуть із рідними", — написав у Telegram президент України Володимир Зеленський.

В Офісі президента згодом додали, що повернення відбулось у результаті переговорів з турецькою стороною.

У Росії при цьому заявили, що повернення в Україну з Туреччини командирів з "Азовсталі" нібито є порушенням домовленостей з Анкарою та Києвом.

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у коментарі Суспільному своєю чергою заявив, що повернення командирів відбулось згідно з нормами міжнародного права.

Ввечері 8 липня захисники "Азовсталі" разом з президентом Зеленським прибули до Львова.

Що відомо про звільнених оборонців "Азовсталі"

Україна 21 вересня провела обмін полоненими. Він відбувся у Чернігівській області. Загалом з російського полону звільнили 215 українських військових, з них 108 — бійці "Азову", зокрема і командири. В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука.

В обмін на п'ятьох командирів Україна передала РФ 55 людей. Раніше повідомлялось, що українські захисники Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав "Калина" Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко згідно з домовленостями до кінця війни залишатимуться під протекторатом Ердогана.

На початок