"Рекорд незастосування ядерної зброї не повинен бути побитий": як проходить Радбез ООН щодо загрози теракту на ЗАЕС

"Рекорд незастосування ядерної зброї не повинен бути побитий": як проходить Радбез ООН щодо загрози теракту на ЗАЕС

"Рекорд незастосування ядерної зброї не повинен бути побитий": як проходить Радбез ООН щодо загрози теракту на ЗАЕС
. Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця під час засідання Радбезу 23 червня 2023 року, фото: AP

Рада безпеки ООН сьогодні 23 червня проводить засідання щодо загрози теракту на Запорізькій АЕС. Раніше президент Зеленський повідомив, що розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на ЗАЕС із викидом радіації.

"Нещодавно Білорусь оголосила, що почала приймати російську тактичну ядерну зброю. Японія засуджує погрозу Росії застосувати ядерну зброю як серйозну і неприйнятну загрозу миру і безпеці міжнародного співтовариства. Рекорд 77 років незастосування ядерної зброї не повинен бути побитий", — заявив постійний представник Японії в ООН Ішікане Кіміхіро.

Представниця Франції в ООН своєю чергою наголосила, що Росія продовжує використовувати ядерну риторику, що є безвідповідальним для ядерної країни.

"Тиждень тому російський президент оголосив про передачу першого ядерного озброєння білоруській території, що погіршує і без того нестабільну ситуацію. Це продовження його спроб перемістити Білорусь під свій контроль, це ще раз підтверджує його імперіалістичні амбіції", — сказала дипломатка.

Постійний представник України в Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця своєю чергою зазначив, що вибух на Каховській дамбі показав, що Росія готова використовувати тактику випаленої землі, у відповідь на погіршення воєнної ситуації в захоплених районах, які вони навряд можуть утримати.

"Закликаємо міжнародну спільноту серйозно поставитися до загрози цього акту ядерного терору", — додав він.

Що говорили про наслідки підриву Каховської ГЕС

Кислиця під час засідання Радбезу заявив, що ситуація на тимчасово окупованих територіях Херсонщини критична.

"Лівий берег через дії російських окупантів перетворився в закриту зону для всіх, навіть для ООН. Ситуація на цій території критична, є інформація про 109 зниклих безвісти. Але можливо ці цифри не відображають повну картину. На окупованих територіях Росія відмовляє в доступі, а також підриває гуманітарну роботу в районах, підконтрольних Україні, здійснюючи обстріли", — сказав він.

Крім того, Кислиця наголосив, що підрив Каховської ГЕС — це найбільша антропогенна катастрофа за десятиліття.

"Зокрема, 150 тонн промислових нафтопродуктів потрапили в Дніпро. Можливо, вони дійдуть до Середземного моря. 95 тисяч тонн риби загинуло, 500 квадратних кілометрів українських лісів — затоплені. Половина з них просто зникне. 20 тисяч тварин, що там проживали навряд чи виживуть", — сказав представник України.

Представниця Сполученого Королівства в ООН Барбара Вудворд у цьому контексті нагадала, що минулого тижня Росія відхилила прохання Організації Об’єднаних Націй надати допомогу тим, "хто її відчайдушно потребує після катастрофічного руйнування Каховської дамби".

Заступник постійного представника КНР при ООН Ген Шуан своєю чергою заявив, що руйнування Каховської дамби ще раз нагадує про те, що якщо бойові дії будуть затягуватися, "ризики будуть тільки більшими, і будь-який жахливий сценарій може реалізуватися".

"Ми сподіваємося, що обидві сторони конфлікту зберігатимуть спокій і проявлятимуть стриманість, а міжнародне співтовариство утримуватиметься від ескалації напруженості, суворо забезпечуватиме ядерну безпеку та триматиметься подалі від червоної лінії ядерної війни. Потрібно зробити все, щоб уникнути точки неповернення", — сказав він.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС та ситуацію на ЗАЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним, і попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою.

До цього президент "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін пояснював, що "холодний зупин" — це коли блоки не працюють взагалі, тому що знаходяться у "холодному стані".

13 червня Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що стурбований тим, що бойові дії відбуваються поблизу Запорізької атомної станції.

15 червня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав ЗАЕС. Він розповів про ситуацію на ставку-охолоджувачі ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС.

22 червня президент Зеленський заявив, що розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції (ЗАЕС) з викидом радіації.

На випадок теракту на Запорізькій АЕС українські правоохоронці та рятувальники готуються до ліквідації наслідків, уже розгорнуті штаби. У разі витоку радіації українцям варто зберігати спокій і дотримуватися інструкцій від органів влади, зокрема, якщо не буде евакуаційних заходів, слід ізолюватися вдома на добу.

На початок