Гроссі розповів про ситуацію на ставку-охолоджувачі ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС

Гроссі розповів про ситуацію на ставку-охолоджувачі ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС

Гроссі
. гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Фото: Twitter / Rafael MarianoGrossi

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), окуповану росіянами, аби оцінити ситуацію після теракту Росії на Каховській ГЕС.

Він опублікував у Twitter відео на тлі ставка-охолоджувача ЗАЕС.

"Одним з найважливіших наслідків руйнування Каховської греблі стало зниження рівня води, яка необхідна для охолодження атомної електростанції, що знаходиться за моєю спиною. Я стою на перетині водосховища праворуч від мене і власне річки. А позаду мене, як ви бачите, знаходиться ставок-охолоджувач, і для безпеки цієї станції важливо, щоб вода, яку ви бачите позаду мене, залишалася на цьому рівні", — сказав гендиректор МАГАТЕ.

За словами Гроссі є випаровування, може бути певний витік води, але він повинен підтримуватися на цьому рівні.

"З водою, яка є тут, станція може бути в безпеці протягом деякого часу. Станція працюватиме над поповненням запасів води, щоб функції безпеки могли продовжувати функціонувати у нормальному режимі. Тож, звичайно, ми будемо дуже уважно стежити за цим процесом", — сказав він.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС та ситуацію на ЗАЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним, і попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою.

До цього президент "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін пояснював, що "холодний зупин" — це коли блоки не працюють взагалі, тому що знаходяться у "холодному стані".

На початок