США нададуть F-16 у найближчі місяці, Зеленський відвідав фронт на Донеччині. 454 день війни. Онлайн

США нададуть F-16 у найближчі місяці, Зеленський відвідав фронт на Донеччині. 454 день війни. Онлайн

Винищувач F-16 в Литві, 27 січня 2022
. Винищувач F-16 приземляється на авіабазі Шяуляй, Литва, 27 січня 2022 р. Фото: АР

23 травня — 454 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У Бєлгородській області РФ скасували "режим контртерористичної операції", повідомив губернатор Гладков. Втім не прокоментував поточну ситуацію. Водночас у пресслужбі Легіону "Свобода Росії" сказали, що їхня операція продовжується, а добровольцям навіть вдалось знищити мотострілецьку роту. Однак доказів цього не надали.
  • Президент Зеленський приїхав на фронт до українських військових поблизу смуги оборони Вугледар – Мар’їнка.
  • У Держдепі США заявили, що не заохочують Україну атакувати РФ за допомогою винищувачів F-16, але "саме Україна має вирішувати, як вона хоче проводити свої військові операції, тому що саме Росія є агресором у цій війні". Також у Держдепі додали, що постачання Україні F-16 — приорітет для США, літаки нададуть найближчими місяцями.
  • Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у РФ – "рашизмом".
  • Російські війська зосереджують свої зусилля на спробах вийти на кордони Донецької та Луганської областей, Бахмут вони не взяли під контроль, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Губернатор Бєлгородщини повідомив про скасування "контртерористичної операції"

Губернатор Бєлгородської області Росії В'ячеслав Гладков заявив, що на території області скасовується режим "контртерористичної операції".

Водночас не повідомляється, яка наразі ситуація в Бєлгородській області.

Водночас у пресслужбі Легіона "Свобода Росії" нам сказали, що їхня операція продовжується, а добровольцям навіть вдалось знищити мотострілецьку роту. Водночас доказів цього не надали. Ми також не можемо перевірити цю інформацію незалежно.

Речник ГУР Юсов у коментарі Суспільному сьогодні сказав, що операція легіону та РДК на території Росії продовжується.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 454 дня війни. Нову хроніку 24 травня — читайте тут.

В Україні створюється корпус морської піхоти — Зеленський

"Сьогодні саме на передовій було правильним оголосити про створення в Україні корпусу морської піхоти. До наявних наших підрозділів будуть додані й нові бригади морської піхоти – і ми забезпечимо їх сучасною зброєю й технікою", — заявив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Він додав, що під час візиту на Донеччину "мав честь привітати наших морпіхів з їхнім професійним святом, Днем морської піхоти України".

"Вручив державні нагороди воїнам і стрічки "За мужність та відвагу" найкращим підрозділам, які захищають саме цю частину фронту. Впевнений, ви пам’ятаєте ці підрозділи – часто у вечірніх зверненнях саме їм дякую за надзвичайні результати, які вони дають Україні в боях", — наголосив Зеленський.

З території Росії обстріляли 6 прикордонних громад Сумщини

23 травня, з території Росії обстріляли 6 громад Сумської області. У Великій Писарівці внаслідок обстрілів пошкоджено приватний будинок, гараж та сільськогосподарську техніку, повідомили в ОВА.

Загалом за день зафіксували 37 вибухів.

У Великописарівській громаді було 7 вибухів, стріляли з міномета. Також вранці було 4 вибухи внаслідок обстрілу з РСЗВ. Пошкоджено приватний житловий будинок, гараж, автокран, причіп до трактора, трактор та сівалку. Люди не травмувалися.

На територію Новослобідської громади скинули 3 міни. Шалигинську громаду обстріляли з артилерії — 5 вибухів. Мінометний обстріл зафіксовано у Білопільській (11 вибухів), Юнаківській (5 вибухів) та Краснопільській громадах (6 вибухів).

У Держдепі та Пентагоні прокоментували заяви РФ, щодо начебто використання зброї США у Бєлгородській області

"Ми бачили деякі повідомлення, які ширяться соціальними мережами, де стверджується, що у цих атаках використовувалася зброя, поставлена США. Я скажу, що на даний момент ми скептичні щодо правдивості таких повідомлень. Як я вже говорив напередодні, ми не схвалюємо удари всередині Росії і ми чітко даємо це зрозуміти. Але, як ми також говорили, саме від України залежить, як вести цю війну", — заявив на брифінгу речник Державного департаменту США Меттью Міллер.

Водночас у Пентагоні заявили, що США "пильно стежать за цим".

"Ми можемо підтвердити, що уряд США не погоджував жодної передачі озброєння третій стороні, воєнізованим угрупованням поза Збройними силами України.Також українська сторона не просила про будь-які передачі. Тож ми уважно стежимо", — наголосив прессекретар Міністерства оборони США бригадний генерал ВПС Пет Райдер.

Бахмут залишається під вогневим контролем України — Данілов

"Бахмут знаходиться під вогневим контролем Сил оборони України, які звільнять його та інші міста Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей та Криму", — заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" секретар РНБО Олексій Данілов.

Він додав, що у Бахмуті "нічого до кінця не вирішено".

"Усі його (ватажка "Вагнера" Євгена Пригожина – ред.) забаганки, що вони нібито там дійшли, прийшли, десь там хтось когось вітав. Я не знаю з чим вони вітають, вони з 1 серпня 2022 року не могли і не можуть взяти невеликий районний центр, а вони зібралися брати нашу Україну, то хай почекають", — зазначив Данілов.

Він також додав, що українські захисники просуватимуться не лише біля Бахмута, а й по усій лінії фронту.

У прикордонній громаді на Чернігівщині підірвалися двоє людей

Неподалік села Хрінівка Сновської міської територіальної громади 23 травня на невідомому вибуховому пристрої підірвалося двоє людей: одна людина загинула, інша травмована, повідомив начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

"За попередньою інформацією, трагедія сталася через нехтування заходами мінної безпеки", — йдеться в повідомленні.

Як повідомив в коментарі Суспільному начальник Корюківської РВА Іван Ващенко, інцидент стався близько 15-ї години. Чоловіки йшли узбіччям дороги. Обидва — жителі одного з сіл Сновської громади. Одному з них 53 роки, іншому — 47. На місці загинув старший чоловік.

Застосування F-16 - це новий рівень ведення бойових дій — експерт

"Застосування F-16 — це новий рівень ведення бойових дій, — розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" авіаційний експерт Костянтин Криволап. — F-16 — це такий літак, який спілкується з сусіднім літаком, з центром управління. Він може отримувати інформацію від засобів ППО, і PATRIOT, i NASAMS, i IRIS-T, i SAMP-T, тому що вони всі знаходяться в єдиній мережі — Link 16. Думаю, найперші його місії будуть патрулювання повітря, чергування в повітрі для виконання задач захисту нашого повітряного простору".

Експерт також пояснив можливості для тактичного застосування F-16: "По-перше, це завдавати ударів по наземних цілях, по кораблях, по всій інфраструктурі, знищення повітряних цілей — тих же літаків СУ-35, СУ-30, СУ-34 і та інших. Це, в першу чергу, подавлення систем ППО, систем REC для того, щоб ті літаки, які будуть йти за ними, могли проводити більш масивні удари ракетами, бомбардування, і таким чином берегти життя наших воїнів на землі, їм треба буде менше знищувати російських вояків".

Стендап-комік Куцевалов розповів про "космопохід" з Києва до Херсона

Стендап-комік, волонтер Марк Куцевалов в ефірі телемарафону "Суспільне новини" розповів, що "космопохід з Києва до Херсона" зібрав майже 2,5 млн грн на які купили дві пожежні машини для рятувальників Херсона.

"Космопохід завершився так, як він і повинен був завершитися. Це купівля пожежних машин. Як ми пам’ятаємо, збір був на Starlink-и, але я перейшов до фонду Притули, і вони кажуть, що Мінцифри надали багато безкоштовних Starlink-ів. І ми вирішували, що замість цього закупити. Така ж ситуація була з Байрактарами, коли вони купили супутник. Коли ми вже вибрали, що будуть пожежки, я до кінця тримав інтригу, поки вони не будуть куплені. Це машини з Німеччини. Нещодавно я поїхав, і з командою ми привезли їх в Херсон", — розповів волонтер.

Зеленський подякував Словенії за визнання Голодомору геноцидом

Про це президент написав у Twitter.

"Вдячний парламентарям за ухвалення декларації, яка вшановує пам'ять мільйонів українців жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 років. Міжнародна коаліція держав, відданих відновленню історичної справедливості, і далі зміцнюється. Разом до правди, а отже, й відповідальності", — йдеться у повідомленні.

На Луганщині прикордонники тричі відбивали атаки військових РФ

Прикордонники в Луганській області дали бій військовим РФ тричі у відповідь на спробу прорвати оборону, повідомили у ДПСУ.

"Військові РФ двічі намагалися прорвати рубіж оборони вдень та один раз вночі. Завдяки аеророзвідці та тепловізорам бійці ДПСУ своєчасно викривали малі піхотні групи російського війська", — йдеться у повідомленні.

За інформацією бійців ДПСУ, як тільки солдати РФ з'являлися на горизонті, їх зустрічали вогнем.

"Стрілецькі бої змусили відступити. Ліквідовано щонайменше 4 російських штурмовиків. Втрати військових РФ уточнюються", — зазначили в ДПСУ.

У "Російському добровольчому корпусі" спростували заяви Міноборони РФ щодо начебто "втрат"

"Ми не знаємо, які колони техніки знищив у своїх зведеннях пан Конашенков, але у Російського Добровольчого Корпусу втрат немає. P.S. Щодо фото вбитих "диверсантів", які гуляють мережею, наші бійці носять мультикам, а не піксель. Це на замітку", — повідомили у "Російському добровольчому корпусі".

Раніше 23 травня Міноборони РФ заявило, що "українські формування, які вторглися в Бєлгородську область, заблоковано і розгромлено". Представник Міноборони РФ Ігор Конашенков зазначив, що "українські формування було знищено ударами авіації, вогнем артилерії та активними діями підрозділів прикриття державного кордону Західного військового округу".

Армія РФ вдарила ракетою по Авдіївці: двоє людей загинули під завалами 9-поверхівки

Як повідомив вдень начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш, військові РФ нанесли по місту ракетний удар.

"Житловий будинок в Авдіївці зруйнувала чергова російська ракета. 9 поверхів — до фундаменту. Під завалами — дві людини, але може бути до п‘яти осіб. Двоє людей поранено, одна жінка — у важкому стані", — розказав начальник МВА.

Барабаш наголосив, що від російських ракет та важких бомб не сховатись і в будинках —цивільним треба евакуюватись з міста. За даними Донецької ОДА в Авдіївці лишається понад 1700 людей.

У Росії заявили, що в Курській області БПЛА скинув вибухівку на електропідстанцію

Як заявив губернатор Курської області Роман Старовойт, знеструмлено три села.

"У Суджанському районі безпілотник скинув вибуховий пристрій на підстанцію. Унаслідок цього виявилися знеструмленими села Плехове, Гуєве і Горналь", — сказав Старовойт.

Надання F-16 та збільшення кількості боєприпасів — Залужний провів перемовини з командувачем ЗС США в Європі

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Провів телефонну розмову з Верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних Сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі. Необхідність посилення протиповітряної оборони, в тому числі за допомогою винищувачів F-16, та збільшення кількості боєприпасів - були ключовими темами нашого діалогу", — йдеться у повідомленні.

Крім того, Залужний та Каволі обговорили важливість продовження спільної роботи щодо обслуговування та ремонту військової техніки: "Також розповів про кількісний та якісний склад нашого війська і про ініціативу посилення української морської піхоти за рахунок створення нових бригад".

Уряд негайно спрямовує кошти на погашення заборгованності ВПО — Верещук

"Йдеться за травневу заборгованість, за другий і третій виплатний періоди. 12 травня був другий, а 23 травня — третій. Щойно завершилася нарада під головуванням прем’єр-міністра України, де було вирішено невідкладно скерувати кошти на погашення заборгованості. Отже, до кінця цього робочого тижня люди повинні отримати всі свої кошти. В реєстрі близько 5 млн людей, а щодо кількості близько 2,5 млн, які отримують такі виплати", — заявила в ефірі телемарафону "Єдині новини" віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук.

Вона додала, що кількість ВПО зросла на 300 тисяч осіб.

"Це за зимово-весняний період. З того часу, коли ми почали обов’язкову евакуацію — 1 серпня була Донецька область, потім Херсонська, потім Запорізька, Харківська. 220 тис переїхало з територій, де ведуться активні бойові дії. Плюс 60 тисяч, це люди, які мали технічні проблеми з виплатами. На сьогодні — це 300 тис, які є новими ВПО, які отримують такі виплати", — зазначила Верещук.

Верещук зауважила, що Мінсоцполітики пропонує зробити виплати допомоги ВПО протягом певного часу: "Тобто має бути визначено строк, скільки буде вважатися людина ВПО, а скільки треба часу, щоб її інтегрувати. Було запропоновано термін 6 місяців — режим ВПО. Людина евакуйовується, прибуває на місце, їй треба півроку, щоб адаптуватися. Далі йде режим інтеграції: робота, житло, яке теж має допомогти держава забезпечити, і все решта".

Брянська, Курська, Воронезька області не можуть бути в безпеці — Данілов

"Брянська, Курська, Воронезька області не можуть бути в безпеці з урахуванням того, що кількість російських громадян, яка категорично проти того режиму, який склався останніх 23 роки на території Росії, можуть в будь-якій точці РФ вставати на протести. Я впевнений, що до нашої перемоги це будуть постійні процеси", — заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" секретар РНБО Олексій Данілов.

Він також додав, що згідно з останніми дослідженнями стосовно Росії, громадяни похилого віку, у яких є діти, "вже не мають великого бажання, щоб їхні діти йшли на війну вмирати": "А молодь до 25-26 років взагалі категорично відмовляються брати участь у тому шабаші, який затіяв їхній сучасний Гітлер".

Україна вже має необхідну для контрнаступу кількість зброї — Буданов

Про це очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив японському мовнику NHK.

Водночас він припустив, що "для продовження операції необхідні значні запаси", і висловив думку, що саміт G7, в якому брав участь президент Зеленський, дасть можливість проконтролювати, наскільки прискорюватиметься процес надання зброї Заходом.

"Багато цивільних осіб все ще перебувають під російською окупацією, і ми не можемо більше втрачати час. У нас вже є мінімум зброї та іншого обладнання. Все, що я можу сказати, це те, що це почнеться незабаром", — сказав Буданов.

Голова ГУР також прокоментував російський напад на Україну як "спробу перешкодити нашій підготовці до контрнаступу, атакуючи війська в строю і логістику", але підкреслив, що "90% атак на військові об'єкти вже зірвано" і що для їх перехоплення були використані системи ППО та інші засоби.

Ситуація в Бєлгородській області на безпекову ситуацію в Україні не впливає — Данілов

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Ситуація в Бєлгородській області на безпекову ситуацію в Україні не впливає жодним чином. Там громадяни РФ мають право на протест. І Росія має самостійно з цим питанням впоратися. Звинувачувати в цьому збройні сили нашої країни — нісенітниця. Дивно було чути з вуст людини на прізвище Пєсков, він сказав, що стурбовані, не зрозуміло, чого вони мають бути стурбовані, якщо їхні громадяни в такий спосіб виражають свою позицію", — заявив Данілов.

Він також прокоментував повідомлення, що РФ перекидає війська до Бєлгородської області.

"Вони можуть перекидати кого завгодно куди завгодно. Ми точно розуміємо, що ми маємо звільняти всі наші землі. Вони будуть звільнені включно з Кримом. Останнім часом дуже активно йдуть міжнародні події, які в тому числі дуже потужно впливають на ці процеси. Більше того, заява сьогоднішня пана Шольца для нас є абсолютно приємною новиною (вступ України до ЄС - ред). Що стосується винищувачів - так само питання вирішено. Ми чітко розуміємо, якщо Путін каже, що у нього все йде за планом, не знаю, який в нього план, ми свій план точно виконуємо. Ми розуміємо, куди ми рухаємося, ні кроку вліво чи вправо. Зараз з’являються дуже багато країн, які мають бажання допомагати Ми залюбки, але на умовах нашої країни, на умовах, які оголосив наш президент", — наголосив секретар Радбезу.

Німеччина виділила черговий пакет військової допомоги Україні

Як повідомляється на сайті федерального уряду Німеччини, новий пакет міститиме:

  • радіолокаційну систему повітряного огляду TRML-4D — 1;
  • броньовані мостоукладачі Biber — 2;
  • мобільні та захищені засоби розмінування — 3;
  • безпілотники-розвідники Vector — 54;
  • антидронні системи — 8;
  • машини для прикордонників — 6;
  • частотний глушник — 1;
  • вантажівки з системою змінного кузова з 20 платформами — 2;
  • до десятка вантажівок і причепів;
  • вантажівки, мікроавтобуси, позашляховики — 8;
  • пікапи — 34;
  • вантажівки Zetros — 8.

Навчання українських пілотів на F-16 не робить НАТО стороною конфлікту — Столтенберг

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Виступаючи перед журналістами в Брюсселі напередодні зустрічі міністрів оборони ЄС, Столтенберг привітав рішення кількох країн-членів НАТО розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F16.

"Це важливий крок, який частково дозволить нам на певному етапі надати винищувачі, але також надсилає чіткий сигнал, що ми тут надовго, і що Росія не зможе нас перечекати", — сказав він.

Столтенберг нагадав, що "право на самооборону закріплене в Статуті ООН": "Ми допомагаємо Україні відстоювати це право. Це не робить НАТО і союзників стороною конфлікту, але ми допомагаємо Україні захистити себе від агресивної війни, жорстокого вторгнення президента Путіна".

В Україні виявлено понад 600 тис. вибухонебезпечних предметів

В Україні у межах розмінування обстежили 110 тисяч гектарів території та виявлено більше 600 тисяч вибухонебезпечних предметів, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"У межах розмінування обстежено вже 110 тисяч гектарів і виявлено більше 600 тисяч вибухонебезпечних предметів. Розмінування визначене як один із наших ключових пріоритетів для відновлення на цей рік. Створено спеціальний відповідальний орган. Залучаємо кошти, техніку та технології, аби процес просувався швидше", — заявив Шмигаль.

Авіація Сил оборони за добу знищила три ЗРК росіян

"Авіація Сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з них 3 - по зенітно-ракетних комплексах. Протягом цієї доби було знищено 4 ворожих ударних БпЛА типу “Shahed”, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 3 важливі цілі РФ.

Росіяни безуспішно пробують наступати на Бахмутському, Мар’їнському та Лиманському напрямках

Як повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ, за добу російська армія завдала 25 авіаційних ударів та здійснила понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ.

"Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби, відбулось 16 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка", — йдеться у повідомленні.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби росіяни здійснювали мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Єліне Чернігівської області; Гудове, Вовківка, Новомиколаївка та Велика Писарівка Сумської області, а також Стогнії, Уди, Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Липці, Нескучне, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Варварівка, Нестерне, Бударки та Землянки на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку протягом доби армійці РФ наступальних дій не проводили. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Тополі, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Мала Шапківка, Кіндрашівка, Куп'янськ, Табаївка, Берестове, Харківської області та Стельмахівка Луганської області.
  • На Лиманському напрямку протягом доби армія РФ вела наступальні дії у напрямку Білогорівки, успіху не мала. Там же завдали авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське і Спірне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку протягом доби росіяни вели безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Хромове. Завдали авіаударів в районах населених пунктів Біла Гора, Озарянівка та Торецьк. Від обстрілів РФ постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку росіяни протягом доби наступальних дій не проводили. Завдали авіаційних ударів в районах Новокалинового та Авдіївки. Обстрілювали з артилерії райони населених пунктів Керамік, Очеретине, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка та Невельське Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки РФ в районі міста Мар’їнка. В той же час, обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Курахове та Побєда Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку росіяни завдали авіаційного удару в районі Пречистівки, здійснили обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Золота Нива та Велика Новосілка.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках РФ продовжує вести оборонні дії. Не припиняє знищувати інфраструктуру населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Протягом цієї доби армійці РФ завдали авіаційних ударів по Гуляйполю, Малій Токмачці та Степовому Запорізької області, обстріляли з артилерії Времівку, Бурлацьке, Новосілку, Зелене Поле Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Малу Токмачку, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Золоту Балку, Веселе, Козацьке, Львове, Антонівку, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Укрзалізниця запроваджує новий графік руху поїздів на літній сезон

З 10 червня УЗ запроваджує новий графік руху поїздів. Він діятиме до кінця літнього сезону 2023 року. Як повідомляє пресслужба перевізника, буде два нових рейси, також внесли зміни для існуючих маршрутів. В новому графіку залізничники передбачили 2 нових рейси:

  • Поїзд №40/39 Запоріжжя — Солотвино зупинятиметься в 7 областях і сполучатиме Запоріжжя та Дніпро з курортами Львівщини та Закарпаття — від Славського до Берегового;
  • Поїзд №148/147 Київ — Одеса курсуватиме через Черкаси.

Ще 2 поїзди "Укрзалізниці" з нового графіка змінять свій маршрут:

  • №13/14 Київ — Солотвино в новому графіку курсуватиме через Вінницю та Хмельницький (замість станцій Шепетівка та Здолбунів-Півд.);
  • №234/233 Київ — Покровськ — Львів курсуватиме через Павлоград.

Також "Укрзалізниця" зменшує час на шляху прямування для понад 35 поїздів, зокрема, №3/4 Запоріжжя — Ужгород, №15/16 Харків — Ясіня, №17/18 Харків — Ужгород, №29/30 Київ — Ужгород, №749/750 Київ — Чоп, Ужгород, №779/780 Київ — Суми, №790/789-792/791 Київ — Кропивницький/Кременчук.

Навчання українських пілотів на F-16 в Польщі ще не почалися

"Як оголосив сьогодні віце-прем'єр-міністр і міністр національної оборони Маріуш Блащак, Польща готова навчати українських пілотів на літаках F-16. Ці навчання ще не розпочалися. Очільник Міністерства національної оборони запропонував включити таку підготовку до тренувальної місії ЄС, яка проводиться в Польщі. Кількість підготовлених пілотів буде залежати від можливостей Польщі, яка, як країна на східному фланзі НАТО, має зобов'язання, наприклад, перед країнами Балтії. Ми відкриті в цьому питанні", — повідомили Суспільному в Міністерстві оборони Польщі.

Губернатор Бєлгородської області заявив про загибель мирного жителя

Губернатор Бєлгородської області Гладков заявив про загибель мирного жителя села Козинка. Він додав, що дружина цього чоловіка перебуває з пораненнями в лікарні.

Гладков звинуватив у цьому військових "Російського добровольчого корпусу" та Легіону "Свобода Росії".

Країни ЄС не домовилися про збільшення фінансування Європейського фонду миру

Жозеп Боррель повідомив, що країни ЄС мали домовитися про збільшення фінансування Європейського фонду миру на 3,5 мільярди євро, який поширюється не лише на Україну. 23 травня домовитися про це не вдалося.

"Ми все ще обговорюємо це. І я сподіваюся, що цього тижня буде подолано будь-які перешкоди для ухвалення цього рішення. Це обговорювалося в технічних комітетах, але сьогодні я не маю одностайності щодо цього. Переважна більшість держав-членів висловилися за збільшення асигнувань Європейського фонду миру ще на 3,5 мільярда євро. Таким чином ми зможемо підвищити спроможність Європейського фонду миру діяти не лише для України. З 3,5 млрд приблизно половина піде на інші цілі", — сказав на пресконференції Високий представник ЄС з питань оборони і зовнішньої політики.

ЄС передали Україні до 220 тисяч артилерійських припасів

Високий представник ЄС з питань оборони і зовнішньої політики Жозеп Боррель під час пресконференції повідомив, що країни-члени надали до 220 тис. артилерійських боєприпасів різного калібру за ініціативою 1 мільйон снарядів для України за 12 місяців.

Губернатор Бєлгородщини повідомив про скасування "контртерористичної операції"

Губернатор Бєлгородської області Росії В'ячеслав Гладков заявив, що на території області скасовується режим "контртерористичної операції".

Водночас не повідомляється, яка наразі ситуація в Бєлгородській області.

Водночас у пресслужбі Легіона "Свобода Росії" нам сказали, що їхня операція продовжується, а добровольцям навіть вдалось знищити мотострілецьку роту. Водночас доказів цього не надали. Ми також не можемо перевірити цю інформацію незалежно.

Речник ГУР Юсов у коментарі Суспільному сьогодні сказав, що операція легіону та РДК на території Росії продовжується.

Лубінець назвав кількість українців, зниклих безвісти під час війни

Станом на кінець травня українській стороні відомо про приблизно 24 тисячі громадян України, зниклих безвісти під час збройної агресії Росії.

Про це 23 травня під час зустрічі у Дніпрі із родичами військовополонених та зниклих безвісти українських військовослужбовців, бійців ДСНС та інших формувань із Дніпропетровської та Запорізької областей повідомив уповноважений Верховної ради із прав людини Дмитро Лубінець.

"Згідно з даними Єдиного реєстру зниклих безвісти, який запрацював 2 травня цього року, наразі відомо про приблизно 24 тисячі зниклих безвісти", — заявив посадовець.

За його словами, Україна підтримує зв’язок із російською стороною, однак РФ відмовляється проводити обмін за формулою "всі на всі" та затягує переговори.

"Розповів про комунікацію з Уповноваженою з прав людини в РФ Тетяною Москальковою, відмову російської сторони провести обмін «всіх на всіх», репатріацію важкопоранених та повернення цивільних. Зауважив, що росіяни затягують обмінні процеси, щоб негативно налаштувати родичів військовополонених до України, як держави", — зазначив Лубінець.

Також омбудсман обговорив із родичами зниклих безвісти бездіяльність Міжнародного комітету Червоного Хреста. Окрім того, Дмитро Лубінець наголосив, що публічність із персональними даними щодо конкретних військовослужбовців шкодить процесам їхнього обміну.

Наприкінці зустрічі команда омбудсмана зібрала у родичів звернення та списки їхніх рідних, які знаходяться в полоні, або зникли безвісти за особливих обставин.

Боррель: До кінця року Україна матиме близько 30 тисяч військових, які пройшли навчання в ЄС

Високий представник ЄС з питань оборони і зовнішньої політики Жозеп Боррель повідомив під час пресконференції після Ради міністрів оборони ЄС, що наразі навчальні центри в країнах Європейського Союзу пройшли близько 20 тисяч українських військових.

"Тож до кінця року ми матимемо близько 30 000 солдатів, які пройдуть підготовку, що більш ніж удвічі перевищує те, що ми спочатку планували", — зазначив він.

З Бердянська окупанти вивозять музейні експонати — заступник голови райради

З музею тимчасово окупованого Бердянська на Запоріжжі росіяни вивозять картини Івана Айвазовського та Архипа Куїнджі. Про це Суспільному телефоном розповів заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

Окупанти розкрадають унікальні картини з Бердянського художнього музею, зазначив посадовець: “Їх там кілька тисяч знаходилося, вони є в єдиному екземплярі, в авторському виконанні Айвазовського, Куїнджі та інших відомих художників. Це неможливо буде відновити".

На Херсонщині військові РФ обстріляли бригаду енергетиків

У Білозерській громаді Херсонської області представники військової адміністрації та енергетики потрапили під обстріл армії РФ, йдеться на сторінці у Facebook Білозерської сільської військової адміністрації.

За інформацією СВА, бригада виїхала, щоб відремонтувати високовольтну лінію, ушкоджену обстрілами російської армії.

"Через годину прилетів дрон, через декілька хвилин почався обстріл. Вдалося уникнути людських жертв і пошкодження техніки. У такій ситуації ми розуміємо, що на деякий період часу ми не зможемо навіть власними силами виправити ситуацію", - йдеться у дописі.

Також у дописі сказано, що наразі у Кізомисі, Велетенському, Першотравневому та Розливі немає електрики та води.

Захід обговорює гарантії безпеки для України — МЗС Франції

Західні союзники України обговорюють план гарантій безпеки для держави до того моменту, коли вона зможе стати членом Північноатлантичного альянсу.

Про це у відповідь на питання журналістів заявив представник Міністерства закордонних справ Франції під час брифінгу 23 травня.

"Франція разом зі своїми партнерами продовжує міркування над тим, як найкраще підтримати Україну в часі і в усіх сферах. Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі і запобігти можливій майбутній агресії, як це підтвердили наші лідери у спільній декларації 36-го франко-британського саміту", — йдеться у повідомленні пресслужби міністерства.

Союзники окремо визначатимуть терміни навчання українських пілотів — Столтенберг

Західні союзники України визначатимуть індивідуально, коли починати навчання українських пілотів на винищувачах F-16. При цьому країни НАТО також працюють над збільшенням обсягів військового виробництва.

Про це у коментарі журналістам перед радою міністрів оборони ЄС заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

"Протягом останніх днів ми почули оголошення від кількох союзників, у тому числі від Сполучених Штатів, Сполученого Королівства та кількох європейських союзників, що вони розпочнуть навчання (українських — ред.) пілотів на сучасних західних винищувачах стандарту НАТО. Це свідчить про нашу готовність стояти поруч з Україною і бути готовими до довгострокових заходів. Я залишу це окремим союзникам — оголосити, коли саме вони почнуть навчання", — зазначив він.

Генсек НАТО додав, що Заходу вкрай необхідно нарощувати військове виробництво.

"Зараз це війна на виснаження, а війна на виснаження стає битвою за логістику, а потім за виробництво. Нарощування виробництва є абсолютно ключовим", — підкреслив Столтенберг.

Ігнат: Українські пілоти ще не розпочали навчання на F-16, триває підготовка

Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 ще не розпочалось. Наразі триває підготовка фахівців до початку тренувань, повідомив в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" речник Повітряних сил України Юрій Ігнат.

"Ще триває процес підготовки людей до того, щоб розпочати це навчання. Є передові групи, які виїхали в країни, які можуть надати нам майданчики для навчань. Вивчається, як буде проходити цей процес. Самих пілотів в цих країнах ще немає", — сказав Юрій Ігнат.

Водночас він заявив, що низка держав готові навчати українських пілотів, а деякі – передавати винищувачі. За його словами, ідеться про США та країни Європи, які мають на озброєнні літаки, але хочуть перейти на новіші винищувачі F-35.

У легіоні "Свобода Росії" завявили про продовження "звільнення Бєлгородської області"

У легіоні зазначили, що у Бєлгородській області РФ — паніка, "частково відбувається організована евакуація, але переважно відбувається стихійна втеча".

"Резервів у РФ для реагування на військові кризи немає — усі військовослужбовці мертві, поранені чи в Україні. РФ абсолютно не захищена", — йдеться в повідомленні.

У Міноборони РФ заявили про "розгром націоналістів, які вторглися в Бєлгородську область"

Російське Міноборони заявило, що у ході "контртерористичної операції" було заблоковано та розгромлено "націоналістичні формування, які вторглися на територію РФ".

"Залишки націоналістів відкинуті на територію України, де за ними тривало завдання вогневої поразки до повної ліквідації. Знищено понад 70 українських терористів, чотири бойові броньовані машини та п'ять пікапів", — пише "РИА Новости" з посиланням на Міністерство оборони Росії.

Україна готує політичний і практичний пакети до саміту Альянсу у Вільнюсі

Україна опрацьовує з Північноатлантичним альянсом політичний і практичний пакети, з якими вона вийде на саміт НАТО, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Про це на брифінгу сказала посолка України в НАТО Наталія Галібаренко.

Галібаренко умовно поділила підготовку до липневого саміту Альянсу на два пакети — політичний і практичний.

"Політичний пакет: йдеться про те, що ми хочемо вивести наші політичні відносини на нову інституційну основу, тут ми говоримо про те, щоб перетворити чинну Комісію Україна-НАТО на Раду Україна-НАТО, яка дозволить нам ухвалювати й обговорювати деякі рішення з членами Альянсу, а не окремо", — сказала Галібаренко.

А в рамках другого – практичного пакета йдеться те, що саме для України буде створений багаторічний план, який допоможе наблизити надалі взаємосумісність України.

"Йдеться про допомогу ЗСУ і так само йдеться про велике збільшення фінансування існуючого зараз комплексного пакета допомоги. Тобто, якщо до цього часу ми прагнули комплексного пакета допомоги, закуповували аптечки, зимовий одяг, антидрони для Сил оборони, то тепер говоримо про те, що наступні проекти вже будуть носити більш середньо- і довгостроковий характер", — зауважила Наталія Галібаренко.

За її словами, також обговорюються такі проекти, як гуманітарне розмінування, медична реабілітація і поступовий перехід на зброю натівського стандарту, що також передбачатиме проведення і продовження навчань й тренувань для українських військових.

Україні виділили 4 платіж в межах програми МВФ

"Ця регулярна підтримка ЄС допомагає Україні задовольнити фінансові потреби, як от виплати зарплат, пенсій, ремонт критичної інфраструктури", — написав віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Херсонщина знову під обстрілами, загинула жінка

Зранку російські військові обстріляли Кізомис та Станіслав. У Бериславі поцілили у місцеве кладовище, повідомив в телемарафоні "Єдині новини" керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

"Також по обіді було обстріляне мінометом село Козацьке. Там загинула 62 річна жінка. Її знайшли наші рятувальники", - сказав Толоконніков.

За його словами у селі Михайлівка внаслідок обстрілів зруйнована адмінбудівля сільської ради та будівля школи.

Росіяни завдали удару по Авдіївці

Голова ОВА Павло Кириленко повідомив, що щонайменше двоє людей поранені внаслідок авіаракетного удару по Авдіївці. Він додав, що наразі в місті лишається ще понад 1700 людей.

Між Міловим та Старобільськом військові РФ влаштували табори, де прискорено тренують мобілізованих

У Луганській області між населеними пунктами Мілове та Старобільськ військові РФ облаштували табори для прискореної підготовки мобілізованих. Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

За його даними, табори знаходяться на території фермерських господарств між тимчасово окупованими Міловим та Старобільськом.

"Декілька таборів для підготовки мобілізованих російські військові облаштували від кордонів РФ до громад, куди, на жаль, поки що не дістає наша артилерія", — зазначив Лисогор.

За інформацією начальника ОВА, мобілізованих навчають за прискореною програмою максимум два тижні на полігонах.

Раніше Генеральний штаб ЗСУ повідомляв про скорочення часу підготовки нових мобілізованих на окупованій Луганщині майже в три рази через великі втрати на фронті.

"На тлі значних втрат живої сили, російське військовим керівництво прийняло рішення щодо скорочення до 10 днів терміну підготовки особового складу з-поміж засуджених, базовий табір яких розгорнуто у Старобільському районі Луганської області", — йшлося у повідомленні.

У Генштабі додали, що близько тисячі новобранців привезли з російських вʼязниць на Старобільщину, для проходження підготовки. Планувалося, що засудженні буду тренуватись протягом чотирьох тижнів.

На Херсонщині організаторка псевдореферендуму отримала п’ять років в'язниці

"Організаторці" псевдореферендуму на Херсонщині, мешканці села Станіслав, присудили п’ять років позбавлення волі. Про це повідомляє управління СБ України в Херсонській області.

"За матеріалами СБУ черговій "організаторці" псевдореферендуму на Херсонщині суд призначив покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі»", — йдеться у повідомленні.

Засудженою є жителька села Станіслав Херсонської області, яка брала участь в організації та проведенні незаконного референдуму щодо входження Херсонської області до складу РФ.

Зазначається, що діючи у змові з іншими місцевими колаборантами, вона «працювала» у так званій "дільничній виборчій комісії" у рідному селі.

У визначені окупаційною владою дати проведення незаконного референдуму, з 23 по 27 вересня 2022 року, фігурантка у супроводі озброєних військових РФ здійснювала обхід будинків місцевих мешканців.

Зрадниця "вмовляла»" земляків проголосувати. Запевняла, що з приходом "нової" влади життя стане кращим. Вона вела облік осіб, які проголосували під час проведення "референдуму". Далі "бюлетені" вона передавала до "ЦВК" для подальшої фальсифікації результатів голосування.

У лютому цього року у ході стабілізаційних заходів на деокупованій території Херсонської області жінку затримали співробітники СБУ.

Уточнюється, що жінка уклала з прокурором угоду про визнання винуватості.

Суд призначив жінці 5 років позбавлення волі, заборонивши обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на 10 років.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.

У "ДНР" бійця "Азова", полоненого у Маріуполі, засудили до довічного ув'язнення

Псевдо суд у так званій ДНР засудив українського військового до довічного ув'язнення. Його звинуватили у розстрілі полоненого російського військовослужбовця у Маріуполі.

Про це повідомляє Військова прокуратура РФ.

У самопроголошеній ДНР так званий верховний суд засудив українського військового до довічного увʼязнення. Як йдеться у повідомленні військової прокуратури РФ, нібито Олексій Киркалов з полку "Азов" у Маріуполі 15 квітня розстріляв полоненого російського військового.

Окупанти повідомили, що відправили українського військового у колонію особливого режиму.

Волинська компанія постачала у РФ комплектуючі для підводних човнів – СБУ

На Волині викрили компанію, яка постачала в Російську Федерацію комплектувальні для виробництва підводних човнів, – повідомили в Службі безпеки України області.

За матеріалами справи, від початку повномасштабного до РФ нелегально "експортували" майже 200 тисяч одиниць компонентів. Назву підприємства правоохоронці не називають.

"За схемою, іноземна комерційна структура закуповувала продукцію українського заводу нібито для своїх потреб, а потім переправляла її кінцевим замовникам в Росію", – додали в СБУ Волині. Також слідчі зафіксували співпрацю керівника фірми з терористичними організаціями на окупованих територіях України.

Під час обшуків на виробництві та у помешканнях фігурантів слідчі виявили комп'ютерну техніку, мобільні телефони, документи та гроші.

Також в СБУ оприлюднили розмову директора з росіянами.

Німеччина та Угорщина посперечались через роль OTP Bank у війні в Україні — Politico

Німеччина та Угорщина посперечалися 22 травня під час зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі через роль угорського банку в російській війні проти України.

Про це пише Politico з посиланням на чотирьох дипломатів, знайомих з перебігом обговорення.

Як зазначає видання, останніми днями OTP Bank став центром уваги посадовців, оскільки Угорщина відмовляється затвердити виплату чергового траншу із фонду ЄС, який фінансує зброю для України. Будапешт вимагає, щоб Київ виключив банк зі списку "спонсорів війни". За словами дипломатів, позиція Угорщини затримує запровадження нових санкцій проти Росії.

Коли міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто повторив позицію Будапешта в понеділок під час закритої зустрічі, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок відповіла на це, за словами дипломатів, які говорили на умовах анонімності.

Дипломати зазначили, що Бербок процитувала неуточнені повідомлення про те, що OTP визнає окуповані Росією території Луганська та Донецька, що суперечить міжнародному праву, і надає кредитні лінії російським солдатам.

Politico зазначає, що ця суперечка відображає наростальне розчарування інших країн ЄС щодо Угорщини, яка перешкоджає численним крокам під час війни, щоб покарати Росію та підтримати Україну. Хоча Будапешт зазвичай поступається після отримання поступок, численні затримки викликали роздратування багатьох.

У понеділок деякі дипломати і міністри публічно висловили свої думки, закликаючи Угорщину відокремити свої суперечки з Києвом щодо списку "спонсорів війни" від спроб ЄС схвалити надання більшої військової допомоги і санкцій.

У США розповіли, скільки треба часу на передачу Україні F-16

Для постачання американських винищувачів F-16 до України "у кращому випадку" знадобиться декілька місяців.

Про це заявив міністр ВПС США Френк Кендалл, передає CNN.

"Цей план розробляється, і Україна, очевидно, зацікавлена в отриманні такого роду можливостей. Є багато відкритих можливостей, включно з нашими партнерами", — сказав він.

Кендалл зазначив, що знадобиться принаймні "кілька місяців", перш ніж Україна матиме можливість експлуатувати F-16, і потрібно опрацювати низку деталей, перш ніж українські ВПС зможуть літати на західних літаках у великій кількості.

"Ми за жодних обставин не збираємося передавати F-16 або інший західний винищувач у значній кількості українським ВПС раніше, ніж за декілька місяців", — зазначив міністр.

За його словами, це відносно швидкий термін, оскільки на підготовку нового американського пілота на літаку зазвичай потрібно понад два роки. Навіть курс підвищення кваліфікації для пілота F-16, який на деякий час відмовився від керування реактивним літаком, може тривати до п’яти місяців.

Кендалл описав згоду адміністрації США на передачу Україні винищувачів, як рішення про те, що настав правильний час почати готувати українську армію до майбутнього.

"Україна залишиться незалежною державою. Їй знадобиться повний набір військових можливостей для її вимог, і тому настав час почати думати про те, як ці можливості можуть виглядати та що вони включатимуть", – сказав Кендалл.

РФ скинула авіабомбу на школу у Торецьку

Зранку 23 травня армія РФ завдала авіаудару по школі у Торецьку. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Сьогодні зранку росіяни завдали удару по Торецьку. Пошкоджено школу, в якій розташовано Пункт незламності, прибудову до храму і багатоповерхівки в радіусі 100 метрів від епіцентру", — повідомив Павло Кириленко.

За словами Кириленко постраждалих внаслідок обстрілу не було. Попередньо окупанти застосували авіабомби. На місці працюють рятувальники.

Всього за минулу добу РФ обстріляла 12 населених пунктів.

Притула оголосив новий збір на FPV-дрони

Український волонтер Сергій Притула оголосив новий збір на FPV-дрони. Мета — зібрати 20 мільйонів гривень. Про це він повідомив у Facebook.

"Українське військо перемагає не тільки силою духа, але й розумом та технологіями! Тож ми збираємо 20 мільйонів гривень на FPV-дрони. Тож наше завдання суттєво збільшити кількість як самих дронів, так і їх операторів найвищого рівня кваліфікації", — йдеться в дописі Сергія Притули.

Притула зазначив, що разом з військовою школою "Боривітер" його благодійний фонд побудував локацію для навчання FPV-операторів.

"Перша група вже проходить курс, а до кінця року школа випустить сотні нових курсантів", — сказав Сергій Притула.

Після навчання пілотів Нідерланди розглянуть питання передачі Україні F-16

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен у коментарі журналістам сказала, що питання передачі F-16 поки не розглядається, оскільки зараз йдеться про підготовку пілотів. Водночас вона додала, що такі країни, як Нідерланди, що переходять від F-16 до F-35, говоритимуть та вивчатимуть можливості передачі винищувачів.

"Я справді дуже рада, що минулої п’ятниці ми отримали зелене світло з Вашингтона на підготовку українських пілотів на винищувачах F16. Це означає, що ми можемо продовжити, а також завершити плани, які ми будуємо з Данією та іншими союзниками щодо початку цих тренувань. І, звичайно, це перший крок, який ви повинні зробити — у вас повинні бути пілоти, які знають, як керувати цими літаками. І наступним кроком буде розгляд (передачі - ред.) самих літаків", — зазначила вона.

Зеленський відвідав фронтову ділянку

"Наші захисники. Фронтова ділянка в смузі оборони Вугледар – Мар’їнка. Сьогодні я тут, щоб привітати наших воїнів із їхнім Днем морської піхоти ВМС ЗСУ", — написав він.

Понад сто тисяч: у ГУР підтвердили втрати росіян у Бахмуті

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону підтвердив інформацію про те, що Росія втратила у боях за Бахмут понад 100 тисяч осіб.

"Втрати російські під Бахмутом справді колосальні. Вони абсолютно не відповідають ні поставленим цілям, ні отриманим результатам", – сказав представник воєнної розвідки.

Боррель: Низка країн почали готувати українських пілотів для F-16

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель повідомив журналістам, що в кількох країнах, зокрема в Польщі, почалася підготовка українських пілотів для винищувачів F16.

"Це займе час, але чим швидше, тим краще. І відкриті двері для надання винищувачів. Ви знаєте, це завжди одне й те саме. Ми ведемо дискусії. На початку всі неохоче реагують. Але врешті-решт, як з танками Leopard, з F 16, було прийнято рішення надати цю військову підтримку, тому що це абсолютно необхідно, щоб українці продовжували захищатися", — зазначив він.

Активність російської армії на Бахмутському напрямку знизилась — Маляр

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що цієї доби активність наступальних дій російської армії на Бахмутському напрямку дещо знизилась. Разом з тим кількість обстрілів стабільно висока.

"В місті Бахмут бої зменшились, ворог продовжує зачистку районів, взятих ним під контроль. Наші війська контролюють південно-західну околицю міста в районі "Літак". У передмісті тривають бої, ворог намагається зайняти вигідні позиці, але йому це не вдається. На певних ділянках ворог в обороні. Несе великі втрати", — зазначила вона.

Маляр додала, що по флангах на півночі і півдні від Бахмута у Сил оборони є незначне просування.

На Сумщині знеструмлені населені пункти трьох районів через обстріли с території РФ

Станом на 9:00 23 травня через обстріли з території Росії на Сумщині знеструмлені населені пункти в Білопільському, Великописарівському та Сумському районах, повідомили в АТ "Сумиобленерго".

В Білопільському районі без світла залишилися 6 населених пунктів — 717 споживачів. 9 населених пунктів Великописарівського району — 1123 споживачі також знаходяться без електроенергії.

Оперативно-аварійні бригади обленерго розпочнуть ремонтні роботи одразу після отримання дозволу від ЗСУ та ДСНС, повідомили в обленерго.

Внаслідок нічних обстрілів Сумського району також знеструмлені чотири населені пункти — 602 споживачі. Там вже працюють оперативно-аварійні бригади АТ "Сумиобленерго".

29 вибухів — російські солдати обстріляли дві громади Сумщини

Зранку 23 травня військові РФ 6 разів обстріляли прикордоння Сумщини, було 29 вибухів. Під вогнем опинилися Великописарівська та Шалигинська громади, повідомили в ОВА.

По території Шалигинської громади військові РФ здійснили 7 вибухів з міномета та 18 з артилерії.

Чотири вибухи з РСЗВ солдати Росії здійснили по території Великописарівської громади.

Попередньо – без втрат серед мирних жителів та руйнувань цивільної інфраструктури, повідомили в ОВА.

РФ використає інциденти на Білгородщині, щоб оголосити себе жертвою війни — МО Британії

Між 19 і 22 травня 2023 року російські сили безпеки ймовірно тричі зіткнулися з партизанами у Бєлгородській області. Росія майже напевно використає ці інциденти, щоб підтвердити офіційний наратив про те, що вона є жертвою війни.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Між 19 і 22 травня 2023 року російські сили безпеки, ймовірно, зіткнулися з партизанами принаймні в трьох місцях у Бєлгородській області Росії, поблизу українського кордону. Особи партизанів залишаються непідтвердженими, але російські антирежимні групи взяли на себе відповідальність", — йдеться у звіті.

Зазначається, що найсерйозніший інцидент стався біля міста Грайворон.

"Крім вогню зі стрілецької зброї поблизу місць інцидентів спостерігалося зростання кількості вогневих атак безпілотників або непрямих обстрілів. Росія евакуювала кілька сіл і направила в цей район додаткові сили безпеки", — йдеться у повідомленні.

У британській розвідці зазначили, що Росія стикається з дедалі серйознішою загрозою безпеці у своїх прикордонних регіонах із втратами бойових літаків, атаками із застосуванням саморобних вибухових пристроїв на залізничні лінії, а тепер і з прямими партизанськими діями.

"Росія майже напевно використає ці інциденти, щоб підтвердити офіційний наратив про те, що вона є жертвою війни", — наголосили у відомстві.

Події у Бєлгородській області спричинили паніку в Росії — ISW

Російський інформаційний простір відреагував на рейд бійців "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та Легіону "Свобода Росії" (ЛСР) в Бєлгородській області 22 травня панікою, фракційністю і неузгодженістю, яку він зазвичай демонструє у випадку значних потрясінь.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

"Деякі мілблогери зациклилися на тому, що "РДК" і "ЛСР" складаються переважно з росіян, назвали їх зрадниками Росії, безпідставно звинувативши в роботі на ГУР Міноборони України", — йдеться у звіті.

За словами аналітиків, кілька військкорів припустили, що атака була цілеспрямованою інформаційною операцією, метою якої було відволікти увагу від нещодавнього захоплення Бахмута РФ і посіяти паніку в російському інформаційному просторі напередодні можливого українського контрнаступу.

Зі свого боку, колишній ватажок бойовиків "ДНР" Ігор Гіркін заявив, що попереджав про те, що такі транскордонні рейди можуть бути частиною ширшої української контрнаступальної стратегії.

Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин скористався інцидентом, щоб звинуватити російський уряд та його бюрократичну бездіяльність у сприянні атаці та розкритикував Міноборони Росії за неспроможність зміцнити російські кордони та захистити Росію.

В ISW зазначили, що перша помічена лінія російських оборонних укріплень пролягає, зокрема, за 2 км від Гори-Подолу, і припущення, що силам "РДК" вдалося пробити оборонну лінію, підкреслює слабкість таких укріплень, принаймні, коли вони не повністю укомплектовані добре підготовленими та добре оснащеними солдатами".

"Те, що більшість російських військових блогерів відреагували на ситуацію відносно різними занепокоєннями, тривогами та гнівом, а інформаційний простір не згуртувався навколо однієї цілісної реакції на подію, що свідчить про те, що інцидент застав їх зненацька", — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що російські джерела вранці 22 травня повідомили, що загін "РДК" та "ЛСР" у складі двох танків, БТР та ще дев'яти бронемашин перетнув міжнародний кордон і взяв під контроль Козинку, селище Грайворонського району Бєлгородської області за 600 метрів від кордону з українською Сумською областю.

Російські військові обстріляли Куп'янськ на Харківщині 22 травня: є поранені

Військові РФ обстріляли Куп'янськ зранку 22 травня. Відомо про трьох поранених.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Внаслідок обстрілів Куп'янська з РСЗВ пошкоджено щонайменше 14 приватних житлових будинків, господарчі споруди, сталися пожежі. Поранення зазнали дві жінки — 76 та 53 років і 35-річний чоловік. Усіх поранених шпиталізували", — йдеться у повідомленні.

Раніше начальник Харківського гарнізону Сергій Мельник повідомляв про двох поранених жінок 70 та 53 років.

За минулу добу військові РФ обстріляли 20 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 22 травня, російські військові обстріляли 20 населених пунктів Запорізької області. Застосували авіацію, артилерію, РСЗВ та БПЛА.

Про це сьогодні, 23 травня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Надійшло 18 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Загалом армія РФ завдала 94 удари:

  • авіацію застосували по Новоданилівці, Гіркому та Малій Токмачці;
  • з БПЛА атакували Малинівку;
  • з РСЗВ обстріляли Червоне і Білогір'я;
  • завдали 88 артударів по Гуляйполю, Оріхову, Залізничному, Ольгівському,  Щербакам, Плавням, Кам'янському, Степногірську та іншим прифронтовим селам.

Сили ППо знидили 6 "шахедів" та два "мерліни"

"Уночі 23 травня 2023 року на різних напрямках знищено шість російських ударних безпілотників Shahed-136/131 та два розвідувальні дрони "Мерлін-ВР" за минулу добу 22 травня", — повідомили у Повітряних силах.

На Херсонщині внаслідок обстрілів загинула людина, троє поранених

Внаслідок обстрілу Херсонщини російськими військами 22 травня загинула одна людина, троє — поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

За добу армія РФ понад 60 разів з важкої артилерії, "Градів", танків, ПТРК, БПЛА та авіації обстріляла територію області, випустила 373 снаряди. По Херсону били шість разів.

Російські снаряди влучили у житлові квартали, територію і будівлі заводу у Херсоні та підприємства в Бериславському районі, йдеться в повідомленні.

Губернатор Бєлгородщини заявив про "бої" на території області

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що у Грайворонському окрузі тривають "бої" між представниками Міноборони і силовими структурами РФ та російськими добровольцями з легіону "Свобода Росії" та "Російського добровольчого корпусу", що зайшли з території України.

Про це він сказав у зверненні, опублікованому в його Телеграм-каналі.

"Щодо ситуації у Грайворонському окрузі. Триває зачистка території Міністерством оборони разом із силовими структурами", — сказав губернатор.

Гладков закликав евакуйованих жителів району поки що не повертатися додому.

За його словами, у населених пунктах, куди зайшли легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус", є двоє поранених цивільних, "проте до них силовики поки що не можуть дістатися".

Гладков також заявив про нібито нічну атаку дронами на населені пункти Грайворон та Борисівка.

Тим часом бійці легіону "Свобода Росії" в Telegram повідомили, що перебувають на "звільненій території і рухаються далі". Вони також закликали росіян приєднуватися до них.

За добу на Донеччині від обстрілів РФ загинула одна людина

Протягом 22 травня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинула одна людина в Нью-Йорку, ще пʼятеро жителів області отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його інформацією, поранення отримали двоє жителів Авдіївки, та жителі Іванівського, Часового Яру та Нью-Йорку

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1529 людей, поранення отримали 3573 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Вертоліт, 34 дрони, 40 артсистем та 480 солдатів: Генштаб назвав втрати РФ за добу

Станом на ранок 23 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 204 360 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 480 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3789 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7419 (+12) од,
  • артилерійських систем – 3318 (+40) од,
  • РСЗВ – 565 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 327 (+0) од,
  • літаків – 309 (+0) од,
  • гелікоптерів – 295 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2864 (+34),
  • крилаті ракети ‒ 1015 (+4),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6139 (+10) од,
  • спеціальна техніка ‒ 433 (+6).

Дані уточнюються.

Вночі на Миколаївщині ППО збила два дрони Shahed

Вночі 23 травня сили протиповітряної оборони знищили у Миколаївській області два ворожі дрони типу Shahed-136/131.

Про це у Телеграмі повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"Вночі 23 травня на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" знищено два ворожих ударних БПЛА Shahed-136/131", - зазначив він.

За словами Кіма, 22 травня о 16:00 війська РФ здійснили артилерійський обстріл акваторії Очаківської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Як додав очільник ОВА, у Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

NYT показала зруйнований Бахмут на відео з безпілотникз

Бахмут перетворився на суцільні руїни і згарища через постійні російські штурми та атаки.Те, на що перетворилося місто за рік бомбардувань та обстрілів, журналісти NYT зняли за допомогою безпілотника.

Зазначається, що кадри з дрона були зняті минулої п'ятниці.

Бахмут та Мар’їнка в епіцентрі боїв. Сили оборони завдали близько 40 ударів по позиціях росіян, збили вертоліт — Генштаб

Війська РФ продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На цих напрямках відбулось понад 30 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби росіяни завдали авіаударів в районах Олексіївки та Соснівки на Чернігівщині.

З мінометів та артилерії обстріляли населені пункти Карповичі, Тимоновичі, Галаганівка та Заріччя Чернігівської області; Старикове, Ходине, Гірки, Будки, Катеринівка, Тимофіївка, Олександрівка, Юнаківка, Миропілля, Попівка та Дмитрівка Сумської області, а також Морозова Долина, Шевченка, Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Зелене, Стариця, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Варварівка, Нестерне, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку війська РФ вели безуспішні наступи в районі Масютівки Харківської області. Завдали авіаударів поблизу Орлянського, Кислівки і Табаївки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів росіян зазнали Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Гусинка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку росіяни вели безуспішні наступи в районі Білогорівки Луганської області. Там же та поблизу Верхньокам’янського Донецької області — завдали авіаударів. Артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне і Веселе на Донеччині.

На Бахмутському напрямку війська РФ продовжують наступати. Бої за місто Бахмут тривають. Росіяни завдали авіаударів в районах Бахмута, Іванівського та Білої Гори. Від російських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку російські війська безуспішно наступали у напрямках Новокалинового, Сєверного, Водяного та Первомайського. Протягом доби завдали авіаударів біля Авдіївки та Первомайського. З артилерії обстріляли райони населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку відбито численні атаки росіян в районі Мар’їнки. Також ворожих обстрілів зазнало село Побєда, що неподалік.

На Шахтарському напрямку росіяни не наступали. Завдали авіаударів в районах Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви. Обстріляли населені пункти Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ обороняється. Протягом цієї доби росіяни завдали авіаударів в районах Малинівки, Малої Токмачки та Новоданилівки Запорізької області. Обстріляли населені пункти Времівка і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки Запорізької області та місто Запоріжжя; Качкарівка, Веселе, Козацьке, Антонівка, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки росіян, а також 2 по зенітно-ракетних комплексах.

Сили оборони протягом минулої доби знищили 4 крилатих ракети повітряного базування Х-101/Х-555, російський ударний вертоліт Мі-24, 23 ударних дронів “Shahed” та 9 розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління, 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, 4 склади боєприпасів, 11 артилерійських засобів, радіолокаційну станцію та 3 станції радіоелектронної боротьби російських військ.

Війська РФ завдали 20 ракетних та 48 авіаударів по Україні

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, за попередньою інформацією, цієї ночі росіяни задіяли для ударів до 4 "Шахедів", всі збито. Інформація уточнюється.

Загалом, протягом минулої доби, війська РФ завдали 20 ракетних ударів. По містах Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей застосували крилаті ракети повітряного базування, балістичні ракети "Іскандер-М" та зенітні керовані ракети з С-300. Крім того, завдали 48 авіаударів, застосувавши іранські ударні БпЛА "Shahed".

Також, росіяни здійснили близько 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах. Є поранені серед мирного населення, пошкоджено житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки, дитячий садочок та інша цивільна інфраструктура.

У Генштабі попередили, що ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Військові РФ обстріляли п'ять громад Сумщини

Протягом 22 травня російські військові 12 разів обстрілювали Сумщину. Зафіксовано 80 вибухів. Під вогнем зі сторони Росії опинилися Білопільська, Миропільська, Юнаківська, Новослобідська та Великописарівська громади, повідомили в ОВА.

По Великописарівській громаді військові РФ гатили з артилерії, там нараховується 13 вибухів. Одна цивільна людина отримала осколкове поранення, її шпиталізували. Також обстрілом пошкоджені приватний будинок, автомобіль, господарча споруда та паркан. Також був мінометний обстріл – 9 вибухів.

Три ракети солдати РФ випустили по території Новослобідської громади. На територію Миропільської громади росіяни скинули вибуховий пристрій (ВОГ) за допомогою БпЛА - 1 вибух.

По території Білопільської громади здійснено мінометні обстріли – 12 вибухів та обстріли з АГС – 34 вибухи. Артобстріл був по території Юнаківської громади, зафіксовано 8 вибухів.

Росіяни з міномета обстріляли село в прикордонні Чернігівщини

Російські війська ввечері 22 травня обстріляли прикордоння Чернігівської області. Під вогнем опинилося село Карповичі Семенівської громади. Про це повідомляє оперативне командування "Північ".

Зокрема, з 17:10 до 17:20 військові зафіксували два приходи, ймовірно з міномета 120 мм калібру. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

У більшості областей України оголошено повітряну тривогу!

В Держдепі США відмовились коментувати події в російському Бєлгороді

У відповідь на прохання коментувати можливе застосування американського обладнання в Бєлгороді, речник Держдепу США Метью Міллер на брифінгу зазначив, що США не мають оновлень, щодо ситуації на фронті.

"Тому надсилаю вас до Пентагону за оновленнями або до влади України", — сказав він у відповідь на питання журналіста.

Читайте також: Операція зі створення "смуги безпеки" на кордоні з РФ: що відомо про події у Бєлгородській області
На початок