Український дипломат розповів, чого чекати від візиту Папи в Угорщину

Український дипломат розповів, чого чекати від візиту Папи в Угорщину

Український дипломат розповів, чого чекати від візиту Папи в Угорщину
. Папу Римського Франциска вітають президентка Угорщини Каталін Новак і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на площі палацу "Шандор" в Будапешті, 28 квітня 2023 року. Понтифік перебуває в Угорщині з триденним пастирським візитом. Фото: AP

Папа Римський Франциск у межах візиту до Угорщини, найімовірніше, обговорюватиме з угорською владою питання миру в Україні. При цьому на перемовини між Ватиканом і Будапештом могла вплинути нещодавня зустріч Франциска із прем'єром Шмигалем.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомив Андрій Юраш, надзвичайний і повноважний посол України у Ватикані.

"Ця поїздка Папи до Угорщини є дуже символічною. Вона триватиме три дні, і ми поки що маємо меседжі, певні його заяви протягом першого дня перебування. Не було сумнівів, що тема України та миру буде наскрізною. Коли порівняти і оцінити заяви угорських політиків — президента, прем’єр-міністра, віцепрем'єр-міністра — то в їхній риториці проблематика України, умовно кажучи, миру, значно більше займає позицій, ніж у тому, що поки що сказав Папа", — зазначив дипломат.

За його словами, поки що всі обмежуються загальними заявами, без яких цей візит не міг відбутися. Водночас раніше Папа Франциск зустрічався із головою українського уряду Денисом Шмигалем, нагадав Юраш.

"Не випадково, що саме перед цією поїздкою відбулася дуже важлива подія — візит прем’єр-міністра Шмигаля до Рима, зустріч його зі святійшим отцем. В рамках цієї зустрічі було надано велику кількість інформації, яка і вплине на формування і позиції Святого престолу, і на артикуляцію меседжів", — переконаний посол.

Він підкреслив, що Шмигаль приділив значну частину саме зустрічам і переговорам з представниками Святого престолу.

"Ми можемо говорити про невипадковість цієї зустрічі, бо раніше в історії взаємин України і Ватикану такого системного рівня взаємин не було. Зустрічі були спорадичними, раз на 5, 10 років мали місце. А це вже друга зустріч прем’єр-міністра України з Папою за останні два роки. За час війни — це зустріч найвищого рівня у Ватикані при Святому престолі, яка була організована з українського боку", — зауважив дипломат.

За словами Андрія Юраша, очевидно, що стосунки України і Ватикану вийшли на новий рівень — порозуміння і постійної взаємодії.

"Тому не випадково в офіційному пресрелізі Святого престолу була вжита цікава фраза, яку я майже ніколи не зустрічав, "щирі переговори". Це означає, що зі сторони Святого престолу було висловлено найбільшу позитивну характеристику, на яку можна сподіватися", — підкреслив посол.

Позиція Папи Римського щодо російського вторгнення в Україну

За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Папу Римського кілька разів критикували за дії чи слова щодо війни. Спочатку Франциск сказав, що біженців з України у світі приймають краще, ніж з інших країн.

Перед католицьким Великоднем у Ватикані вирішили організувати символічне примирення українців і росіян. Під час хресної дороги в Колізеї хрест мали нести українка і росіянка. Ідея зустріла бурхливе обурення в суспільстві та серед вірян, а також українських дипломатів.

24 серпня Папа Римський Франциск заявив, що дочка кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарія, яку підірвали у Підмосков'ї є "невинною жертвою війни". Посол України у Ватикані Андрій Юраш заявив про розчарування словами понтифіка.

25 серпня Міністерство закордонних справ України запросило апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвалдаса Кулбокаса, щоб висловити йому розчарування словами Папи Римського Франциска про смерть дочки кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарії.

30 серпня Ватикан відреагував на критику Папи Римського Франциска, через його слова про вбивство дочки російського пропагандиста Олександра Дугіна — Дарії. Там наголосили, що слова Папи слід трактувати, як голос цінностей, а не політичну позицію.

Читайте також

Папа Римський згадав Україну у своїй промові в Угорщині

Шмигаль закликав Папу долучитися до реалізації української "формули миру"

На початок