Рамштайн-10. Розпочалася онлайн-зустріч міністрів оборони

Рамштайн-10. Розпочалася онлайн-зустріч міністрів оборони

Рамштайн-10. Розпочалася онлайн-зустріч міністрів оборони
. Онлайн-зустріч "Рамштайн-10" 15 березня 2023 року. Фото: Твіттер міністра оборони України Олексія Резнікова

Розпочалося засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн". Цього разу вона відбувається в онлайн-форматі. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

"Рамштайн-10 починається. Цього разу зустрічаємось онлайн. Залишайтеся на зв'язку!" — Написав він у Twitter.

Головний редактор видання "Defence Express" Олег Катков в етері Суспільного зазначив, що хоча на "Рамштайні" відбуваються домовленості, але більшість цих домовленостей укладаються за зачиненими дверима і про їх результати стає відомо вже значно пізніше.

Водночас він припускає, що через збиття російськими літаками американського безпілотника порядок денний зустрічі може змінитися і цей інцидент може зіграти на користь Україні.

"Скоріше за все, у США є всі засоби для того, щоб не допустити потрапляння критичних компонентів до РФ, тому що дійсно цей безпілотник може бути обладнаний вибуховими пристроями для знищення найкритичніших компонентів, але сам факт того, що це відбулось прямо перед "Рамштайном", дійсно може зіграти на руку Україні", — сказав журналіст.

За словами Каткова, якщо на "Рамштайні" й будуть говорити про літаки, то йтиметься про передачу Україні польських та Словацьких винищувачів МіГ-29, про що вже були оголошення.

Він наголосив, що вкрай важливо те, що йдеться про літаки, які, по-перше, новіші за ті, які експлуатують ЗСУ.

"Попри те, що вони належать до одного типу, вони пройшли непогану модернізацію у 2000-них роках. Там вже цифрова кабіна, там є певні прилади деякі, сумісні з НАТО. Водночас відносно використання натівського високоточного озброєння, там далекобійних ракет "повітря-повітря" aim-120-тих, наприклад, або крилатих ракет, то це під питанням. Якщо така модернізація за пів року була проведена все ж таки на польських та словацьких машинах, це буде більш ніж сильне посилення ЗСУ", — сказав Катков.

Журналіст вважає більш ніж реалістичним сценарій, що ці літаки Україні передадуть протягом 4-6 тижнів, як заявив прем'єр Польщі Матеуш Моравецький.

Що відомо про передачу Україні винищувачів МіГ-29

1 вересня 2022 року Словаччина вивела з експлуатації свої 11 винищувачів МіГ-29. Ці бойові літаки може отримати Україна. У квітні прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер обіцяв передати їх Києву.

9 лютого 2023 року Хегер пообіцяв, що влада Словаччини зробить все можливе, аби передати Україні винищувачі МіГ-29.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Братислава розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29 радянського виробництва, які армія Словаччини торік зняла з озброєння.

8 березня президент Анджей Дуда заявив, що Польща готова передати Україні свої винищувачі МіГ-29 у рамках міжнародної коаліції.

"Щодо МіГ-29, які ми маємо в Польщі і які зараз служать у наших ВПС — ми готові передати ці літаки, і я впевнений, що Україна буде готова їх використати негайно", – сказав президент Дуда.

14 березня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща може передати Україні винищувачі МіГ-29 протягом 4-6 тижнів.

Читайте також

Чи може НАТО надати Україні літаки для захисту неба. Пояснює Столтенберг

"F-16 — як півзахисник у футболі. Вміє все потроху і робить це добре" — британський льотчик

Словаччина зробить все можливе, щоб передати Україні свої МіГ-29 – прем'єр

На початок