"Нам потрібні гарантії безпеки": Зеленський розповів про пріоритети України на липневому саміті НАТО у Вільнюсі

"Нам потрібні гарантії безпеки": Зеленський розповів про пріоритети України на липневому саміті НАТО у Вільнюсі

"Нам потрібні гарантії безпеки": Зеленський розповів про пріоритети України на липневому саміті НАТО у Вільнюсі
. Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції для українських та іноземних ЗМІ "Лютий. Рік незламності", у Києві, 24лютого 2023 року, фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський заявив, що попри те, що на час війни Україна не може стати членом НАТО, вона хотіла б отримати стратегічні гарантії безпеку, і саме це стане ключовим питанням під час саміту Північноатлантичного альянсу, що відбудеться з 11 по 12 липня цього року у столиці Литви Вільнюсі.

Про це він сказав на спільній пресконференції з прем’єр-міністеркою Фінляндії Санною Марін, яка прибула з візитом до України.

"Ми хотіли б відповідні кроки вперед, окрім того статусу, який є у нас у наших відносинах з НАТО. Авжеж ми дякуємо всім державам НАТО, які підтримують нас на полі бою. Окрім цього нам потрібні стратегічні гарантії безпеки, і на цьому шляху нам потрібні гарантії безпеки", — зазначив Зеленський.

Він наголосив, що саме відповідних кроків назустріч з боку держав НАТО, назустріч до відповідних гарантій безпеки Україна очікує на саміті у Вільнюсі.

Раніше, 1 березня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що саміт Північноатлантичного Альянсу у Вільнюс матиме велике значення та продемонструє єдність НАТО у підтримці України. Підготовка до заходу вже розпочалась.

24 лютого Столтенберг повідомив, що запросив президента України Володимира Зеленського на саміт Альянсу у липні.

Що відомо про євроатлантичні прагнення України

30 вересня президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку щодо вступу України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30-ти союзників.

Станом на 2 жовтня президенти 9 країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО. Серед них — лідери Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Також про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада. У Білому домі вважають, що вступ України в НАТО "не на часі".

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував подану Україною заявку на вступ до НАТО, заявивши, що євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

НАТО. Усі новини

Читайте також

Першочерговим завданням є забезпечення перемоги — Столтенберг про потенційний вступ України до НАТО

Україну від Росії можуть врятувати НАТО або ядерна зброя — голова МЗС Естонії

Україна стане членом НАТО — Столтенберг

На початок