Італія дасть ППО, Іспанія — танки, РФ призупиняє участь у договорі про озброєння. 364 день війни. Онлайн

Італія дасть ППО, Іспанія — танки, РФ призупиняє участь у договорі про озброєння. 364 день війни. Онлайн

Італія дасть ППО, Іспанія — танки, РФ призупиняє участь у договорі про озброєння. 364 день війни. Онлайн
. 10-річна Анна плаче біля тіла свого брата Юрія, який був добровольцем у Збройних силах України і загинув під час ракетного обстрілу 15 лютого Лимана на Донеччині. Фото: AP

22 лютого — 364 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

З життя пішов захисник Маріуполя Олег Мудрак

Про це повідомив племінник Олега Данило.

"Він завжди казав, що не хотів, щоб його смерть була "святом сліз". Хотів, щоб разом зібралися його люди і посміхаючись згадували найкращі моменти пов‘язані з ним", — написав він.

Олег Мудрак захищав "Азовсталь", після виходу потрапив до російського полону. У вересні його повернули в Україну в межах обміну.

На цьому Суспільне завершує онлайн. Наступні новини читайте тут.

Росія є найсерйознішою і прямою загрозою: заява "Бухарестської дев'ятки"

Росія є найбільшою загрозою для безпеки країн "Бухарестської дев'ятки", тому члени B9 максимально посилюватимуть східний фланг НАТО, підтримуватимуть Україну і посилюватимуть тиск на РФ.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Литви, Латвії, Польщі, Румунії та Словаччини за результатами надзвичайного саміту у Варшаві 22 лютого напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Рік тому Росія зруйнувала мир і безпеку в Європі, намагаючись силою підпорядкувати собі Україну. Дії Кремля призвели до різкої деградації безпекового середовища в євроатлантичному регіоні, серйозно погіршивши також безпеку наших партнерів", — йдеться у заяві.

Країни В9 назвали Росію найсерйознішою і прямою загрозою безпеці країн регіону і зобов'язалися запровадити нову оборонну позицію НАТО.

Росія є найсерйознішою та прямою загрозою безпеці союзників. У відповідь на кровопролитну агресивну війну Росії союзники відповіли рішуче, згуртовано та відповідально. Щоб захистити своїх власних громадян і територію, члени Альянсу зобов’язуються запроваджувати нову базу стримування та оборонну позицію НАТО та зміцнювати військову присутність Альянсу в наших країнах", — йдеться й документі.

Цього разу участь у саміті також взяли президент США Джо Байден і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Україні настав час піти у наступ — молодший міністр Збройних сил Британії

На думку Молодшого міністра збройних сил Сполученого Королівства Джеймса Гіппі, найближчим часом Україна мусить піти у контрнаступ. Про це він заявив Суспільному.

Гіппі наголосив, наразі українська армія має "стратегічну глибину" — налагоджену фінансову та збройну підтримку союзників, тож має показати успіхи на фронті. Вони, за його словами, спонукатимуть партнерів постачати більше зброї.

"Ця глибина продовжуватиме існувати, до поки громадяни цих країн бачать сенс у цій допомозі. Звісно Україна захоче показати своїм донорам, в тому числі фінансовим, що вона може зробити цю роботу. Зрозуміло, що зима та погода не сприяють цьому та інше. Проте саме час показати усім цим коментаторам та деяким політикам, які виступають проти допомоги. Саме час для заголовків, що Україна наступає", — сказав він.

Британський військовий наголосив, що уряд Британії продовжуватиме підтримувати Україну, зокрема навчати танкові екіпажі, артилеристів та пілотів винищувачів.

"Ми тренуємо українських бійців користуватися танками, бронемашинами, артилерією, машинами-амфібіями, а також у питаннях флоту у розмінуванні. Також не так давно ми анонсували, що ми готуватимемо пілотів. Щодо прогресу, то він хороший. Міністр оборони відвідував танкові екіпажі і вони все краще опановують техніку", — сказав Гіппі.

Кличко розповів, як Київ підготовлений до можливого наступу

Київська влада та військові підготували для російських військ багато сюрпризів та "подарунків", якщо ті захочуть знову спробувати окупувати Київ. Про це повідомив очільник столиці Віталій Кличко у національному марафоні "Єдині Новини".

"Росіяни й надалі хочуть захопити Київ, але тут постає питання, а чи зможуть? Одне можу чітко сказати, що ми зараз набагато краще підготовленні і якщо не дай Боже, у росіян буде прийнято рішення — це буде велика та болюча помилка з їх сторони. До того ж багато сюрпризів та "подарунків" ми їм приготували, кожному агресору, який зі зброєю в руках почне рухатись на Київ", — сказав мер.

Віталій Кличко запевнив, що війська РФ не зможуть підійти до околиць української столиці.

"Це буде дуже болюча прогулянка, яка закінчиться дуже погано. Це буде як і рік тому. Шанс, що вони підійдуть до Києва я вважаю мінімальним, близьким до нуля", — сказав очільник міста.

Віталій Кличко додав, що зараз небо над столицею захищене набагато краще, ніж місяць назад.

З життя пішов захисник Маріуполя Олег Мудрак

Про це повідомив племінник Олега Данило.

"Він завжди казав, що не хотів, щоб його смерть була "святом сліз". Хотів, щоб разом зібралися його люди і посміхаючись згадували найкращі моменти пов‘язані з ним", — написав він.

Олег Мудрак захищав "Азовсталь", після виходу потрапив до російського полону. У вересні його повернули в Україну в межах обміну.

В районі Бахмута прикордонники відбили два російські штурми

На Бахмутському напрямку прикордонники відбили два російські штурми. 25 окупантів ліквідували, йдеться у повідомленні ДПСУ.

"Оператори БПЛА визначили маршрут руху противника та координати захоплених ним об’єктів. Танкісти ЗСУ знищили споруду, де перебували окупанти – щонайменше п'ять ліквідували. Прикордонники-мінометники обстріляли російські сили перед оборонними позиціями й знищили 20 російських окупантів", — повідомили прикордонники.

В ЄС не змогли домовитися про 10-й пакет санкцій проти РФ

Посли Європейського Союзу на зустрічі 22 лютого не змогли узгодити десятий пакет санкцій проти Росії, який планували запровадити до річниці повномасштабного вторгнення Росії. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

"Є кілька невирішених питань, в тому числі щодо каучуку та зобов'язань щодо звітності про російські активи в Європі", — заявило одне з джерел.

Зазначається, що запропонований пакет включає обмеження торгівлі на суму понад 10 мільярдів євро, включаючи заборону на імпорт ЄС російського каучуку. Це також заборонить експорт ЄС до Росії технічного обладнання та запчастин, які Москва може використовувати на полі бою.

У Брюсселі також хочуть, щоб 27 країн ЄС краще відстежували російські активи на своїй території, оскільки блок шукає способи використати їх, щоб допомогти відбудувати Україну після війни.

Однак, за словами джерел, деякі країни відмовилися від штрафів за неподання звітності.

Джерела також повідомили, що додаткові переговори між представниками країн-членів ЄС у Брюсселі мають відбутися 23 лютого у другій половині дня.

"Ми як і раніше впевнені, що угоди буде досягнуто швидко завтра", — сказав один з дипломатів ЄС, додавши, що потім вона буде офіційно завершена в п’ятницю, 24 лютого.

Редактор "Радіо Свобода" в Європі Рікард Йозвяк також повідомив про те, що домовленості щодо санкцій немає і що переговори продовжаться 23 лютого.

"Посли ЄС не досягли згоди щодо десятого пакета санкцій проти Росії. Переговори продовжаться завтра, тривожно наближаючись до встановленого дедлайну 24 лютого", – написав він.

Сунак прокоментував можливість передачі винищувачів Україні

Британський прем’єр Ріші Сунак заявив, що Лондон готовий допомогти країнам, які вирішать надати літаки Україні "просто зараз", водночас для самої Британії це "не легко".

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Оксана Сенів із зустрічі українських журналістів з Сунаком.

"Очевидно, що наші літаки відрізняються від тих, до яких звикли ваші пілоти. Тому тренування є такими важливими. Це перший крок. Але якщо просто зараз з’являться країни, що матимуть можливість надати Україні літаки, ми допоможемо їм це зробити", — сказав Сунак.

Санкційний саміт за участі партнерів України може відбутись у березні — Єрмак

Санкційний саміт за участю представників партнерів України може відбутись у березні. На зустріч зокрема запросять відповідальних за санкційну політику в цих країнах.

Про це на зустрічі із журналістами сказав керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Щодо формату заходу — відбудеться він онлайн чи офлайн — Єрмак не уточнив. На саміті проаналізують ефективність уже запроваджених санкцій та подальший тиск на Росію.

Війська РФ обстріляли дві громади Дніпропетровщини – Марганецьку та Мирівську

Протягом дня 22 лютого війська РФ тричі обстріляли дві громади Нікопольського району – Мирівську та Марганецьку. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, у Марганці пошкоджено лінії електропередач, через що було знеструмлено насосні станції одного з водоканалів. Це призвело до призупинення подачі води в оселі близько 35 тисяч родин. Наразі водопостачання відновлено.

Понівечено 3 приватні житлові будинки, господарські споруди, автівка та газогін.

Британія може першою надати Україні винищувачі — Єрмак

Велика Британія може стати першою країною, яка розблокує надання Україні винищувачів. Про це на зустрічі із журналістами сказав керівник Офісу президента Андрій Єрмак, передає кореспондентка Суспільного.

За його словами, загалом питання передачі літаків вирішиться позитивно, оскільки вже є готові до цього партнери: "Нам часто кажуть, що ми дамо, але не перші".

За словами Єрмака, Британія беззаперечно підтримує Україну, особливо це було відчутно під час візиту президента Зеленського до Лондона.

У Токмаку окупанти розбирають на запчастини викрадені автомобілі та продають – Генштаб

У тимчасово окупованому Токмаку російські військові розбирають на запчастини викрадені у місцевого населення автомобілі для подальшого продажу.

Про це у вечірньому зведенні повідомляє Генштаб ЗСУ.

"Російські окупанти використовують місцеву інфраструктуру на тимчасово окупованій частині Запорізької області у власних цілях, зокрема, з метою власного збагачення.Так, на одній із станцій технічного обслуговування не лише обслуговують свою військову техніку, а й розбирають на запчастини викрадені у місцевого населення автомобілі для подальшого продажу".

Також у повідомленні зазначається, що на Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка, Новосілка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка, Кам’янське Запорізької області та Вищетарасівка на Дніпропетровщині.

Кулеба під час засідання ООН наголосив на необхідності створення трибуналу для РФ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час засідання ООН через порушення прав людини внаслідок війни в Україні заявив, що Росія вторглася на територію Україну зокрема через відчуття безкарності. Також Кулеба наголосив на необхідності створення спеціального трибуналу.

"Нездатність рішуче відповісти на це порушення (вторгнення РФ до Криму — ред.) міжнародного порядку проклала шлях до того, що зараз є найбільшим міжнародним збройним конфліктом у Європі з часів Другої світової війни. Безкарне зло повертається в більших масштабах", — сказав Кулеба.

Він зазначив, що протягом останніх дев'яти років Росія вчиняла на території України безліч воєнних злочинів, серед яких примусові фільтраційні табори, довільні затримання, насильницькі зникнення, тортури, страти без належного судження, сексуальне насильство, напади на цивільних осіб, а також атаки критичної інфраструктури з ракетами та безпілотниками.

За словами голови українського МЗС, міжнародне кримінальне правосуддя досягло важливих успіхів у боротьбі з геноцидом, злочинами проти людяності та воєнними злочинами.

Водночас Кулеба зауважив, що наразі не існує міжнародного суду чи трибуналу, який би міг здійснювати юрисдикцію щодо злочину агресії проти України тож цю прогалину треба ліквідувати та створити спеціальний трибунал.

"Наразі в Гаазі буде створено Міжнародний центр розслідування злочину агресії проти України, який буде координувати розслідування, зберігати докази для майбутніх судових процесів. І ми вдячні нашим колегам з Європейського Союзу і, звичайно, Нідерландів за цей крок", — додав міністр.

Зеленський вперше поговорив з президентом Уганди

"Радий провести першу в історії двосторонніх відносин розмову з президентом Уганди Йовері Мусевені. Розповів про українські мирні ініціативи в ООН. Також поговорили про потенціал розвитку двосторонніх відносин", — написав президент Володимир Зеленський.

Російські диверсійно-розвідувальні групи намагалися увійти до двох сіл Харківщини — Генштаб

До двох сіл — Фиголівки та Бологівки — Дворічанської громади намагалися потрапити російські ДРГ. Українські військові їх виявили та знешкодили.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ ввечері 22 лютого.

"У районі Бологівки виявили ворожу диверсійно-розвідувальну групу. У результаті вогневого впливу підрозділів Сил оборони противник відійшов на територію РФ. Також здійснив спробу проникнення диверсійно-розвідувальної групи в районі Фиголівки", — йдеться у повідомленні.

На куп'янському напрямку російські окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступу, збільшуючи чисельність особового складу. За добу загарбники здійснили кілька безрезультатних спроб наступу, зазначили у Генштабі.

Скільки воєнних злочинів скоїла Росія на деокупованих територіях України

Генпрокурор Андрій Костін під час пресконференції повідомив, що на Київщині проводиться розслідування майже 11 000 воєнних злочинів. В результаті їх вчинення загинуло 2 290 цивільних осіб. Лише в Бучі – понад 700 мирних жителів. Про підозру у вчиненні цих злочинів повідомлено 118 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 45 осіб. Винесено 3 обвинувальні вироки стосовно 4 осіб.

На Харківщині після деокупації виявлено тіла 936 осіб, з них 739 цивільних. Зокрема стихійне масове поховання 451 особи, з них 429 – цивільні. В ході розслідувань виявлена 21 катівня. Зафіксовані факти викрадення або зникнення понад 1007 цивільних осіб.

Загалом в області виявлено понад 12 000 воєнних злочинів. Повідомлено про підозру 20 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 8 осіб. Щодо 7 осіб винесено обвинувальні вироки.

Розслідується понад 11 000 воєнних злочинів, вчинених на Херсонщині. Повідомлено про підозру 16 особам. До суду направлено 4 обвинувальні акти стосовно 6 осіб.

У Херсоні та звільнених районах області попередньо підтверджено існування 10 катівень. Зафіксовано факти викрадення або зникнення 1232 осіб.

Reuters: світові бренди йдуть з РФ, однак їх товари залишаються доступними для росіян

Попри те, що провідні західні бренди пішли з російського ринку на тлі вторгнення РФ в Україну, обмеження суттєво не впливають на російських споживачів.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що товари фактично залишаються на ринках завдяки змінам маршрутів постачання, інтернет-магазинам, онлайн-маркетам, а іноді і підробкам.

Так, наприклад, компанія Zara Inditex закрила свої 502 магазини в Росії, але потім продала їх Daher Group, що базується в Об'єднаних Арабських Еміратах, і відповідно не доєднується до антиросійських санкцій.

Coca-Cola Co своєю чергою також припинила виробництво та продаж напоїв у Росії, однак як зазначають у Reuters, вантажівки з Coca Cola продовжують в'їжджати до РФ, а на етикетках йдеться, що товари прибули з Європи, Казахстану, Узбекистану та Китаю. Водночас ціни на товари дещо підвищилися.

Ще один європейський бренд — IKEA — продав свої акції "Яндекс Маркету", певні постачальники намагаються продавати "модифіковані" товари ІКЕА під іншими назвами.

Загалом збільшився експорт до Росії з "дружніх країн", зокрема з Китаю, Туреччини та Казахстану.

Крім того, Росія легалізувала так званий паралельний імпорт, що дозволяє ввозити товари з-за кордону без дозволу власника товарного знаку.

Байден прокоментував призупинення участі Росії в ДСНО

Президент США Джо Байден у відповідь на питання журналістки перед зустріччю Бухарестської девʼятки про призупинення договору СНО Росією назвав це "великою помилкою". Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Він також додав, що Бухарестська девʼятка була заснована в 2015 році після спроби Росії анексувати Крим.

"Сьогодні, коли ми наближаємося до річниці повномасштабного вторгнення Росії, ще важливіше, щоб ми продовжували триматися разом. Ось чому я хотів особисто зустрітися з усіма вами тут сьогодні, як зі східним флангом НАТО. Ви на передовій нашої колективної оборони, і ви, як ніхто інший, знаєте, що поставлено на карту в цьому конфлікті не лише для України, але й для демократій свободи в Європі та в усьому світі", — сказав Байден.

У Європі перебуває 4,6 млн українців — віцепрем'єр-міністерка

Перша віцепрем'єр-міністерка Юлія Свириденко на брифінгу після засідання Комітету постійних представників країн ЄС розповіла, що зараз у Європі перебувають 4,6 млн українців. Про це передає кореспондент Суспільного.

"Нам потрібно, щоб вони повернулися назад для відбудови та для відновлення України. Але для цього потрібно відбудувати житлові будинки. Треба відновити соціальну інфраструктуру, в тому числі дитячі садки з укриттями, школи з укриттями. І, звісно, нам потрібна економічна складова не тільки для покриття дефіциту бюджету, що очевидно є першочерговою метою. Нам також потрібно створити робочі місця та створити різні програми для жіночого підприємництва, для підприємництва ветеранів, щоб знову зробити наш ринок праці активним", — зазначила вона.

На деокупованій території Херсонщини впроваджуються додаткові заходи безпеки

У Херсонській ОВА повідомили, що з 23 по 25 лютого на деокупованій території Херсонської області впроваджуються додаткові заходи безпеки у зв’язку з можливою ескалацією воєнних дій з боку РФ. Так, на ці дати:

  • підприємства та установи комунальної форми власності, за виключенням об'єктів критичної інфраструктури, переходять на дистанційну форму роботи;
  • буде обмежена видача гуманітарної допомоги, грошових виплат у відділеннях "Укрпошти", тощо;
  • правоохоронці посилено патрулюватимуть місця можливого скупчення людей;
  • Пункти незламності працюватимуть цілодобово.

На Херсонщині армія РФ обстріляла Новотягинку: дві людини загинули

На Херсонщині, 22 лютого, російські військові обстріляли з артилерії село Новотягинку. Дві людини загинули, повідомила у Telegram Херсонська ОВА. Снаряди влучили в будинки. Їх уламки вбили 81-річну жінку та 68-річного чоловіка.

Іспанія передасть Україні 6 танків Leopard

Це підтвердила на пленарному засіданні Конгресу міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес, пише El Pais.

У відповідь на запит депутата від Народної партії і генерала у відставці Фернандо Гутьєрреса Діаса де Отасу, Роблес заявила, що її відомство "вже ремонтує передову секцію Leopard 2 A4, що складається з чотирьох танків плюс два, загалом шість, щоб довести їх до сучасного рівня" і передати їх Збройним силам України.

Правоохоронці затримали чотирьох організаторів псевдореферендуму на Херсонщині

Служба безпеки України затримала чотирьох колаборантів, які організовували так званий "плебісцит" за приєднання до Росії окупованих територій Херсонської області. Про це у Telegram повідомила пресслужба СБУ.

Слідчі встановили, що місцеві жителі увійшли до складу окупаційних адміністрацій і організовували фейкове голосування.

Італія передасть ППО, РФ призупиняє участь у договорі про озброєння. 364 день війни. Онлайн
Херсонщина. Колаборанти, яких затримала СБУ за організацію псевдореферендуму Фото: Служба безпеки України/Telegram

Колаборанти у супроводі озброєних військових обходили помешкання місцевих жителів та вимагали надати персональні дані. Потім людей змушували прийти на "виборчі дільниці" і "проголосувати" на користь Кремля. У разі відмови – застосовували психологічний тиск та погрожували насильством, а також ув’язненням до російських катівень, йдеться у дописі.

Викрадав майно з будинків, пошкоджених обстрілами: жителю Нікополя повідомлено про підозру

У Нікополі, що на Дніпропетровщині, затримали чоловіка, якого підозрюють у крадіжках майна з помешкань, пошкоджених через обстріли. Про це йдеться на сайті поліції Дніпропетровщини.

За повідомленням, підозрюваний проникав до приватних будинків та господарчих приміщень, вікна яких після обстрілів були закриті OSB та обкрадав їх. Зокрема, викрав газонокосарку, бензопили, відеокамеру, DVD-програвач, електродриль, електричний обігрівач та інше майно на загальну суму майже 24 тис. гривень.

Фігуранта затримали 14 лютого після викрадення двох пральних машин з приватного будинку. Встановлено, що він причетний до шести крадіжок. Викрадені речі вилучили та повернули потерпілим.

Біля зруйнованого ракетним ударом будинку в Дніпрі провели панахиду за загиблими

Біля зруйнованого ракетним ударом будинку в Дніпрі відбулася панахида за загиблими. Минає 40 днів трагедії. Вшанувати пам`ять загиблих прийшли представники духовенства, рятувальних служб та містяни.

14 січня армія РФ вдарила ракетами по Дніпру. Загинуло 46 людей, 80 поранено. Росіяни атакували місто надзвуковою крилатою ракетою Х-22 з бомбардувальника Ту-22м3.

Відповідно до висновку експертизи другий та третій під`їзди третього корпусу багатоповерхівки у Дніпрі, куди 14 січня 2023 року влучила ракета РФ, не підлягають відновленню.

У Херсоні призупиняють видачу гумдопомоги та виплати Червоного Хреста

У Херсоні на чотири дні, з 23 по 26 лютого зачиняють центри з видачі гуманітарної допомоги міської військової адміністрації. Про це в Telegram повідомила міськрада.

Також призупиняють виплати Червоного Хреста через відділення Укрпошти та видачу готової їжі від Central Kitchen, йдеться в повідомленні. Протягом цих днів міська влада просить херсонців потурбуватись про безпеку і за можливості без зайвої потреби не виходити на вулицю.

Прикордонники на Донеччині знищили десять "вагнерівців", один здався у полон

Про це повідомили у пресслужбі Державної прикордонної служби.

Як зазначили прикордонники, вчора у першій половині дня армія РФ хаотично обстрілювала позиції українських військ з артилерії та мінометів, а по обіді в атаку відправився загін вагнерівців.

"Хвилю ворожих сил охоронці кордонів зустріли вогнем з мінометів та стрілецької зброї. У ході бою десяток найманців знищено. Один із них вирішив здатись, відтак залишився живим. Відомо, що особа відбувала довічне увʼязнення", — йдеться у повідомленні.

Посли ЄС погодили продовження на 1 рік санкцій проти Лукашенка та його оточення

Про це повідомляє редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Посли ЄС погодили продовження на 1 рік візових заборон/замороження активів для 195 осіб та 34 організацій з Білорусі, включно з Лукашенком та його найближчим оточенням", — написав Йозвяк у Twitter.

Правоохоронці ідентифікували 91 російського військового, причетних до воєнних злочинів у Бучі

Під час окупації армія РФ скоїла в Бучанському районі Київщини понад 9 тисяч воєнних злочинів, більше 1 700 цивільних людей загинуло, із них близько 700 у Бучі. Протягом 2022 року правоохоронцям вдалося ідентифікувати 91 російського військового, які чинили воєнні злочини.

Про це Генеральний прокурор Андрій Костін розповів делегації американських конгресменів під час їхнього візиту до Бучі. Вони оглянули місця масових поховань та зустрілися з тими, хто пережив російську окупацію. За його словами, наразі ідентифіковано 91 військового РФ, які чинили воєнні злочини. Триває робота щодо притягнення до відповідальності всіх причетних.

Італія передасть ППО, РФ призупиняє участь у договорі про озброєння. 364 день війни. Онлайн
Фото: ОГПУ

Україна запросить Туреччину та ООН про початок переговорів щодо продовження зернової угоди

Про це пише Reuters із посиланням на заступника міністра інфраструктури України.

"Цього тижня від нас надійде офіційна пропозиція про необхідність роботи над розширенням, — сказав Reuters заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков. — Ми проситимемо...продовжити його не на 120 днів, а хоча б на рік, тому що український і світовий аграрний ринок повинен мати можливість планувати ці обсяги (експорту) в довгостроковій перспективі".

Утім, у Міністерстві інфраструктури повідомили Суспільному, що станом на зараз "інформації конкретної немає".

"Ми чекаємо, коли нам дасть ООН знати, що можна вступати в переговорний процес. Але ж тут ви маєте розуміти, що це переговорний процес між Туреччиною, ООН і РФ. Тобто, Україна до цих переговорів в такому форматі не залучена. Ми не сідаємо з росіянами за один стіл перемовин. Ми у цьому випадку маємо переговори також зі свого боку з Туреччиною та ООН. Ми вважаємо, що треба взагалі розширювати зернову ініціативу на порт "Миколаїв". Розширювати номенклатуру", — заявили Суспільному у міністерстві.

Зеленський звернувся до випускників Національної академії сухопутних військ ім. Сагайдачного

"Панове офіцери! Уже скоро ви вирушаєте в діючу армію, в наші Сили оборони. Ви поповните колективи бойових бригад – механізованих і мотопіхотних, танкових і артилерійських, десантно-штурмових і гірсько-штурмових, штурмових та морської піхоти, а також військових частин спеціального призначення. Дехто з вас очолить підрозділи у нових штурмових бригадах, які лише формуються. Завжди і всюди – будьте хоробрими і бережіть своїх солдатів. Завжди і всюди – дбайте про честь своїх підрозділів, вірте в себе і вірте в Україну! Будьте достойними героїзму всіх тих, хто вже проявив себе в боях за Україну та українців", — наголосив президент Володимир Зеленський.

Гуменюк: Російські кораблі не підходять до узбережжя Одещини ближче, ніж на 150-200 кілометрів

Наразі кораблі та катери чорноморського флоту РФ не підходять до узбережжя, зокрема й і в Одеській області, бо бояться застосування ЗСУ наявної зброї. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

"Наразі вони не наважуються наблизитися ближче, ніж на 150-200 кілометрів. Тобто це говорить про те, що вони з повагою ставляться до тої зброї, яку ми маємо і з острахом до того способу, як ми можемо його застосувати", — зазначила очільниця пресцентру.

ЗСУ завдяки потопленню російського крейсера "Москва" зменшили ефективність чорноморського флоту РФ, фактично перетворивши його на флотилію.

"Що стосується моря й, зокрема, чорноморського флоту РФ, тут досвід для нас більше радісний, ніж сумний, тому що вбити вбивцю авіаносців — це, напевно, дуже потужна перемога, яка увійде у всі підручники історії. Крім того, що стосується флоту, моряки люблять жартувати, що з флоту ми перетворили чорноморський флот РФ на флотилію (об'єднання суден, що без корабля першого рангу не вважається повноцінно флотом — прим. ред.), бо флагмана нема і потужності ближче до дна", — зазначила Наталя Гуменюк.

Фінляндія виділяє 5 мільйонів євро для підтримки Чорноморської зернової ініціативи

Кошти буде виділено в рамках Всесвітньої продовольчої програми (WFP) для підтримки впровадження Чорноморської зернової ініціативи, повідомляє Міністерство закордонних справ Фінляндії.

"Через WFP Фінляндія підтримує як Україну, так і країни, які постраждали від продовольчої кризи. Україна отримає необхідний дохід, а країни, які страждають від дефіциту зерна та високих цін, отримають вкрай необхідне зерно", – заявив міністр розвитку співробітництва та зовнішньої торгівлі Вілле Скіннарі .

Чорноморська зернова ініціатива сприяла відправці понад 18 мільйонів тонн зерна та інших продуктів харчування з України в період з червня 2022 року по січень 2023 року. Більшість української пшениці (65%) і близько половини кукурудзи було вивезено до країн, що розвиваються.

Російська армія зранку вдарила по Кураховому касетними боєприпасами

Про це у коментарі Суспільному повідомив начальник Курахівської міської військової адміністрації Роман Падун.

"О 09:10 та о 09:30 відбувся обстріл Курахового. Один з обстрілів був здійснений касетними боєприпасами. Пошкодження виявляємо", — розповів він

За попередніми даними начальника МВА, загиблих та поранених немає.

Італія передасть ППО, РФ призупиняє участь у договорі про озброєння. 364 день війни. Онлайн
Наслідки обстрілів Курахівської громади 6 лютого. Фото: Facebook / Роман Падун

Російський губернатор заявив про обстріл ТЦ у місті Шебекине

"Снаряди влучили в торговий центр, унаслідок чого він загорівся. За попередніми даними, є один постраждалий. Чоловіка з осколковими пораненнями доправили до лікарні. Медики оцінюють його стан як вкрай важкий. Уся необхідна допомога надається. Оперативні служби перебувають на місці, рятувальники розпочали гасіння", — написав у Telegram губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков.

Планових відключень світла немає, є знеструмлення через негоду — "Укренерго"

Споживання електроенергії в Україні перебуває на рівні звичайного робочого дня. Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і наразі не прогнозується. Про це станом на 10 ранку повідомили в “Укренерго”. В енергосистемі працюють усі види електростанцій. Імпорт електроенергії здійснюється у незначних обсягах завдяки стабілізації електропостачання в країні.

Водночас через пошкодження мереж операторів системи розподілу, спричинені несприятливими погодними умовами (шквальний вітер), без електропостачання залишаються 137 населених пунктів у Київській, Житомирській, Волинській, Чернівецькій, Хмельницькій та Тернопільській областях. Ремонтні роботи тривають.

“Ліміти споживання до областей не доводились через відсутність дефіциту потужності в енергосистемі. Однак при зміні ситуації в енергосистемі та різкому зростанні споживання можливе застосування відключень”, — зазначили в “Укренерго”.

Нардеп Волошин із ОПЗЖ написав заяву про складання повноважень — Стефанчук

Про це повідомив Голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

"Заява про складання повноважень народного депутата України надійшла до Верховної ради України. У відповідності до Конституції України. Із розглядом заяви український парламент затягувати не буде", — написав Стефанчук.

Лубінець: Є факти можливої причетності омбудсмена РФ Москалькової до депортації українських дітей

Про це уповноважений Верховної ради з питань захисту прав людини Дмитро Лубінець заявив Суспільному.

"Ще в 2022 році представника РФ Тетяну Москалькову виключили з найбільшої світової організації омбудсменів. Про це, напевно, публічно не заявлялось, але ми робимо свою роботу. Я щиро вважаю, що всі представники країни-агресора, які мають відношення до скоєння воєнних злочинів різного характеру, а примусова депортація українських дітей - це є один з воєнних злочинів, який повинен юридично трактуватися як геноцид", — заявив Лубінець.

За словами Лубінця, є факти можливої причетності особисто Москалькової та її працівників до депортації українських дітей: "Ідеться про вивезення двох українських дітей з території Австрії і передачу цих двох дітей у Москві безпосередньо представникам РФ".

В Ізюмі викрили поштарку, яка поширювала пресу окупантів

У співпраці з окупантами підозрюють 42-річну поштарку з Ізюма. Від початку червня 2022 року жінка співпрацювала з окупантами, встановила Служба безпеки. Поштарка очолила поштове відділення, поширювала пресу окупантів та агітувала колег долучитися до роботи.

"Матеріали цих газет заперечували збройну агресію РФ проти України, нав`язували читачам негативне ставлення до Української держави, прагнучи посіяти у нашому суспільстві недовіру до органів державної влади України та її Збройних Сил", — сказано у повідомленні.

Підозрювану викрили після деокупації. Жінці загрожує до 12 років ув'язнення.

Російські війська обстріляли Харків, є поранені

Про це повідомляє голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"За попередніми даними, зафіксовані "прильоти" у Київському районі Харкова. Під прицілом окупантів об’єкти інфраструктури. За інформацією Обласного центру екстреної медичної допомоги, поранення отримали двоє людей. Вони у легкому стані, отримують допомогу спеціалістів", — написав Синєгубов у Telegram.

Весняні бої стануть переломним моментом — Буданов

Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine розповів керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. За його словами, весняні бої стануть переломним моментом.

Говорячи про умови для завершення війни, голова ГУР сказав, що Україна має одну умову — вийти на адмінкордони 1991 року, все інше вирішуватиметься потім. Очільник розвідки також відповів на запитання журналістів, коли закінчиться війна.

“Я можу вам відповісти виключно, як вона закінчиться. Закінчиться першою фазою для нас — вихід на адмінкордон. Але оскільки ми проговорили з вами, що зараз 1:1 і 70-а хвилина (футбольного — ред.) матчу, зробіть хронометричну паралель”, — сказав Буданов.

За словами Буданова, уже два місяці російські угруповання, які діють в Україні, живуть у режимі максимальної економії боєприпасів: “Більш-менш нормально боєприпаси зараз застосовуються виключно в Бахмуті та на Лиманському напрямку. Вони кілька разів намагалися штурмувати Вугледар, і далі будуть пробувати, то додалася ще ця локація. На всіх інших ділянках — режим економії боєприпасів".

Володимир Зеленський планує відвідати саміт НАТО у Вільнюсі

Про це в інтерв'ю BNS повідомив посол України в Литві Петро Бешта. Для остаточного рішення Володимир Зеленський має отримати запрошення на саміт, адже Україна не є членом Альянсу.

"Ми це плануємо. Перше, що нам потрібно, це запрошення, тому що Україна не є членом НАТО. Сподіваємося його прийняти і сподіваємося, що зможемо кардинально змінити воєнну ситуацію в Україні", – сказав дипломат.

Вільнюський саміт НАТО запланований на 11-12 липня 2023 року.

СБУ викрила на Вінниччині зрадника, який вербував українських ув'язнених до ПВК "Вагнер"

Служба безпеки заблокувала у Вінниці канал "рекрутингу" колишніх в’язнів до лав російської приватної військової компанії "Вагнер". У результаті спецоперації на території обласного центру затримано російського агента, який підбирав "кандидатів" та вербував їх до окупаційного угруповання.

За вступ до російської ПВК і участь у бойових діях проти Сил оборони зловмисник пропонував кожному "рекруту" грошову винагороду у розмірі від 2 до 4 тис. доларів на місяць. За даними слідства, агентом рашистів виявився місцевий рецидивіст, який 15 років провів за ґратами за розбій та групове зґвалтування.

Саме через широке коло зв’язків у кримінальному середовищі, в тому числі на території країни-агресора, на нього вийшов представник угруповання "Вагнера" і запропонував свою допомогу у війні проти України. За вказівкою ворога вінничанин почав підшукувати кримінальників для залучення до складу приватної військової компанії РФ.

Росія розпочала військово-морські навчання з ПАР і Китаєм

Російський фрегат "Адмірал Горшков", озброєний гіперзвуковими ракетами "Циркон", прибув до південноафриканського порту Річардс-Бей напередодні запланованих військово-морських навчань з ПАР і Китаєм, повідомляє CNN з посиланням на державне агентство ТАСС.

Початок навчано запланований на 27 лютого, вони відбудуться біля узбережжя провінції Квазулу-Натал в районі між Річардс-Бей і портом Дурбан, який служить головною базою військово-морських сил ПАР в Індійському океані. Тристоронні навчання будуть зосереджені на "протидії загрозам морській безпеці і демонстрації готовності флотів спільно підтримувати регіональний мир і стабільність", йдеться в повідомленні.

Китай залучить до навчань есмінець, фрегат і корабель забезпечення, а Південна Африка візьме участь з одним фрегатом і двома кораблями забезпечення.

Постраждалим від ракетного обстрілу в Павлограді виділили грошову допомогу

На сесії Павлоградської міської ради ухвалили рішення про надання матеріальної допомоги постраждалим від ракетного обстрілу 16 лютого. Про це повідомили в Павлоградській міській раді.

За рішенням, вісім родин, будинки яких не підлягають відновленню, отримають по 600 тисяч гривень. 28 сімей отримають по 200 тисяч гривень. Ще приблизно 90 домогосподарств, які мають незначні пошкодження, – по 30 тисяч.

"Завдяки спільним рішенням обласної та міської влади сума матеріальної допомоги подвоїлась", — сказано в повідомленні.

707 атак на систему охорони здоров’я в Україні було здійснено за рік агресії РФ — звіт

707 жорстоких атак на лікарні, іншу інфраструктуру охорони здоров’я та медичних працівників серйозно пошкодили систему охорони здоров’я України за рік повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Про це йдеться у дослідженні, яке опублікували організації eyeWitness to Atrocities, Insecurity Insight (II), Physicians for Human Rights (PHR), Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) та Український центр охорони здоров’я (UHC).

Щонайменше дві атаки проти системи охорони здоров’я відбувалися щодня у період з 24 лютого по 31 грудня 2022 року — включаючи бомбардування лікарень, катування медиків та обстріли автомобілів екстреної медичної допомоги.

  • Внаслідок 292 атак 218 лікарень та амбулаторних закладів було пошкоджено або зруйновано повністю.
  • Зафіксовано 65 атак на автомобілі екстреної медичної допомоги.
  • 181 атака на іншу інфраструктуру охорони здоров’я (наприклад, аптеки, центри переливання крові, стоматологічні поліклініки, лабораторії тощо).
  • 86 атак на медичних працівників, внаслідок яких було вбито щонайменше 62 працівники  та 52 — поранено. Багатьом іншим медикам погрожували, незаконно ув’язнювали, брали в заручники та змушували працювати під російською окупацією.
  • Кожен десятий заклад охорони здоров’я пошкоджено внаслідок атак. Найбільші руйнування зафіксовані у східних областях — Харківській, Донецькій, Луганській, а також в Херсонській та Київській.

Росія провалила випробування балістичної ракети "Сатана" у той час, коли Байден був у Києві — ЗМІ

Як передає CNN з посиланням на двох високопоставлених чиновників уряду США, Росія, ймовірніше за все, провалила випробування міжконтинентальної балістичної ракети "Сатана" приблизно тоді, коли Джо Байден був у Києві 20 лютого.

За словами одного з чиновників, Росія заздалегідь повідомила Сполучені Штати про запуск через деконфліктну лінію. Інший чиновник сказав, що випробування не становило ризику для США і що США не розглядають його як ескалацію.

"Випробування важкої ракети "Сармат", яку на Заході прозвали "Сатана II" і яка здатна нести кілька ядерних боєголовок, схоже, провалилося. На думку американських чиновників, якби це випробування було успішним, президент Росії Владімір Путін висвітлив би його у своєму зверненні до нації. Натомість Путін не згадав про запуск у своїй промові, яка тривала годину і 45 хвилин", — йдеться у матеріалі СNN.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

За добу від обстрілів РФ загинуло 6 українців, 23 людини отримали поранення. Про це йдеться у ранковому зведенні від обласних державних адміністрацій.

Сумська область: росіяни здійснили обстріли 5 територіальних громад − Есманьської, Білопільської, Новослобідської, Ворожбянської. Внаслідок мінометного обстрілу села Грабовське Краснопільської територіальної громади близько пошкоджено приватний будинок та господарську будівлю.

Запорізька область: ​​за минулу добу росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Червоне, Білогір'я, Залізничне, Чарівне, Ольгівське, Новоданилівка, Малинівка, Гуляйполе, Оріхів, Кам'янське, Степове, Комишуваха. Надійшло 12 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів.

Дніпропетровщина: зранку агресор ударив по Нікопольщині з важкої артилерії. Від обстрілів здригнулася Марганецька громада. Попередньо, без постраждалих. Інформація про руйнування уточнюється. Вчора росіяни знову тероризували Нікопольщину — від ворожих ударів страждали Мирівська, Марганецька громади та Нікополь, без загибих та поранених.

Харківщина: на Слобожанському напрямку російських обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів. Серед них: Стрілеча, Мороховець, Стариця, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Волохівка, Бударки, Бологівка та Колодязне. На Куп’янському напрямку противник здійснив обстріли по районах населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Котлярівка, Куп’янськ і Берестове.

Внаслідок обстрілів смт Вільча Чугуївського району пошкоджено приватне домоволодіння, сталася пожежа. Протягом дня під ворожим вогнем було і місто Вовчанськ. Окупанти обстрілювали житлові будинки у місті.

Внаслідок ракетного обстрілу Куп’янська пошкоджено покриття футбольного поля, трибуну стадіону, дах дитячого павільйону та вікна дитсадка, п'ятиповерховий будинок. Вдень у смт. Дворічна Куп'янського району зафіксоване пряме влучання у стіну житлового будинку приватного домоволодіння.

Також вчора внаслідок повторних обстрілів приватного житлового сектора у м. Куп’янськ, поранення зазнав цивільний чоловік. Госпіталізований у стані середньої тяжкості.

Луганщина: за минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки військових РФ поблизу Куземівки і Діброви. На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли по районах Стельмахівки, Невського, Червонопопівки, Діброви і Білогорівки. Загалом Лиманський напрямок залишається зосередженням контрударів РФ. За минулу добу росіяни здійснили там 445 артилерійських обстрілів. Ситуація в області залишається складною.

Донеччина: сьогодні зранку — обстріл з важкої артилерії села Ласточкіне, внаслідок чого отримав поранення місцевий мешканець. До півночі тривали обстріли та активні бойові дії майже по всій лінії оборони в Очеретинській громаді. Найактивніші — в районі населених пунктів Новобахмутівка, Водяне, Невельське. Минулої доби — обстріли Часовоярської громади. Місто Часів Яр у результаті обстрілів повністю залишилося без газу.

Впродовж доби — чотири обстріли з боку російських окупаційних військ населених пунктів Курахівської громади: три обстріли смт.Курахівка, один обстріл околиць м.Гірник. Поранених та загиблих немає. Пошкоджено приватні будинки та господарські споруди.

Вночі — обстріли міст Мар'їнка і Красногорівка, в результаті яких зчинилися пожежі у приватних та багатоквартирних будинках. Ввечорі і вночі — масовані артобстріли Авдіївки. На Донеччині за добу — 1 загиблий, 1 поранений цивільний.

Миколаївщина: вчора вдень військові РФ здійснили обстріл населеного пункту Очаківської громади. Одна людина зазнала важких поранень. Також вчора військові РФ завдавали ударів з РСЗВ по населеному пункту Куцурубської громади. Влучання зафіксовано по відкритій території. Постраждалих та руйнувань немає.

Херсонщина: російські війська завдали масованого удару з РСЗВ по середмістю Херсона. Уламки ворожих снарядів вбили 5 мирних людей, котрі були на зупинці громадського транспорту у Суворовському районі міста, багато містян дістали поранення. Поцілили снаряди й на територію автопарку, там поранені двоє людей. В одному з будинків через влучання російських боєприпасів жінка отримала травми у власній квартирі.

Боєприпаси розривалися й поблизу закладів охорони здоров'я та інфраструктурних об'єктів. Пролунав вибух біля медзакладу, будівля пошкоджена, також обстріляли будівлю Херсонобленерго, є постраждалий. У місцях влучань палали гаражі та автівки. Поблизу площі Свободи уламок снаряду пошкодив автомобіль, внаслідок чого був поранений чоловік. Наразі відомо, що за добу через обстріли армії рф загинули 5 людей, 21 людина поранена.

За інформацією ГШ ЗСУ, також під удар артилерії потрапили райони 18 населених пунктів. Серед них — Михайлівка, Дудчани, Милове, Томарине, Шляхове, Берислав, Миколаївка, Козацьке, Веселе, Антонівка та Велетенське.

З деокупованих територій Херсонщини автотранспортом евакуювали 62 особи, з них 7 — діти.

Над Сумами сили ППО збили російську ракету

Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

Близько 1:30 мешканці Сум почули звук вибуху. Після вибуху в місті та області оголосили повітряну тривогу. За годину у Сумській ОВА повідомили, що вибух, який було чути в Сумах — це робота ППО, що вразила ціль. Тип ракети наразі встановлюється.

В Росії по радіо масово оголосили повітряну тривогу, МНС говорить про хакерську атаку

У деяких містах Росії зранку 22 лютого по радіо пролунав сигнал повітряної тривоги. Зокрема, це сталося в Казані, Бєлгороді, Воронежі та Уфі. Про це повідомляють місцеві жителі в соцмережах, а також низка телеграм-каналів.

Сигнал тривоги пролунав, зокрема, в ефірі радіостанцій Relax FM, "Авторадіо", "Юмор FM", Comedy radio, пишуть Baza і "Осторожно, новости".

"Увага, оголошується повітряна тривога. Усім негайно прослідувати в укриття. Увага, увага, загроза ракетного удару", — йдеться на відео очевидців.

В МНС заявили, що сигнал тривоги, який чули жителі деяких регіонів, став наслідком хакерської атаки на сервери комерційних радіостанцій. У відомстві назвали повідомлення про ракетний удар "фейком".

Месседжи Путіна щодо війни під час послання 21 лютого виглядають неефективними — британська розвідка

Про це повідомляється у щоденному звіті розвідки Міністерства оборони Великої Британії.

"21 лютого 2023 року президент Путін виступив з першим з 2021 року посланням "Про становище країни". Він дав зрозуміти, що має намір продовжувати "спеціальну військову операцію" в Україні. Він охарактеризував західні еліти як такі, що "стали символом тотальної безпринципної брехні", і призупинив дію нового Договору про СНО", — нагадують розвідники.

У документі зазначається, що Путін під час виступу зберігав войовничий тон, який він використовував у своїх промовах протягом останніх шести місяців, але не розкрив жодних практичних заходів, які могли б вивести Росію "з нинішнього глухого кута на полі бою".

"Путін продовжує представляти суперечливий наратив про екзистенційну боротьбу, наполягаючи на тому, що в Росії все добре і все йде за планом. Це робить обидва меседжі неефективними", — наголосили у розвідці.

Щоранку о 9:00 вшановуємо пам'ять загиблих у війні українців.

Внаслідок обстрілів російською армією Херсонщини загинули п'ятеро людей, 21 - поранена

21 лютого внаслідок обстрілів російськими військами Херсона та області загинули п'ятеро людей, 21 - поранена. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

За даними ОВА армія РФ за добу 51 раз обстріляла Херсонщину, чотири рази — Херсон. Під удар артилерії потрапили райони 18 населених пунктів. Серед них — Михайлівка, Дудчани, Милове, Томарине, Шляхове, Берислав, Миколаївка, Козацьке, Веселе, Антонівка та Велетенське.

Також голова ОВА повідомив, що 21 лютого з деокупованої території області евакуювали 99 людей.

На Донеччині від обстрілів загинула одна людина, ще один житель отримав поранення

Протягом 21 лютого на Донеччині від обстрілів російської армії загинув один мирний житель — в Іванопіллі та ще одна людина отримала поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, поранена людина в Антонівці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1382 людей, поранення отримали 3076 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

За минулу добу військові РФ обстріляли 12 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 21 лютого, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру 12 населених пунктів Запорізької області.

Про це повідомляє пресслужба Запорізької ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів: Червоне, Білогір'я, Залізничне, Чарівне, Ольгівське, Новоданилівка, Малинівка, Гуляйполе, Оріхів, Кам'янське, Степове, Комишуваха.

Надійшло 12 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

РФ втратила на війні в Україні понад 145 тисяч військових з 24 лютого — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 22 лютого загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 145 060 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 620 військових.

Давня риторика і відсутність конкретних цілей — в ISW проаналізували, що Путін сказав про війну у своєму зверненні

Послання президента Росії Володимира Путіна до Федеральних зборів 21 лютого не сформулювало конкретних цілей чи намірів щодо війни в Україні. Натомість Путін посилив кілька давніх риторичних ліній, намагаючись виграти більше простору і часу для затяжної війни. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Путін заявив, що Росія розпочала "спеціальну військову операцію" в Україні рік тому, щоб захистити людей на "історичних землях Росії", забезпечити внутрішню безпеку Росії, усунути загрозу з боку українського "неонацистського" режиму, який, за його словами, існує з 2014 року, і захистити населення Донбасу, відзначили в ISW.

“Путін різко звинуватив колективний Захід в озброєнні України та розміщенні баз і біолабораторій поблизу російських кордонів, тим самим розв'язавши війну проти Росії. Путін помилково порівняв Збройні сили України з різними нацистськими дивізіями і подякував Збройним силам Росії за їхні зусилля у боротьбі з нацистською загрозою”, — йдеться в аналітичному звіті.

Як відзначають аналітики, значна частина промови була присвячена нібито стійкості російської економічної, соціальної та культурної сфер, і Путін зробив кілька рекомендацій щодо розвитку окупованих територій України.

Промова Путіна, зокрема, відновила кілька давніх російських інформаційних операцій щодо виправдання війни і не представила жодних змін у російському риторичному позиціонуванні щодо війни.

Путін міг би використати цю подію, щоб сформулювати нові цілі та засоби їх досягнення, наприклад, оголосити чергову офіційну хвилю часткової мобілізації, перевизначити "спеціальну військову операцію" як офіційну війну або вжити додаткових заходів для мобілізації російської оборонно-промислової бази, відзначили аналітики.

“Натомість Путін сказав дуже мало по суті, ймовірно, для того, щоб створити постійні інформаційні умови для затяжної війни в Україні, не називаючи конкретні часові цілі і представляючи війну як екзистенціальну для російського населення”, — йдеться в аналітичному звіті.

Російських обстрілів зазнали дві громади у Миколаївській області — ОВА

Російські війська продовжують обстрілювати територію Миколаївщини. Протягом 21 лютого завдали ударів по двох громадах у Миколаївському районі. За попередньою інформацією, одна людина поранена.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

21 лютого об 11:58 військові РФ здійснили обстріл населеного пункту Очаківської громади.

"Одна людина зазнала важких поранень", — повідомили в ОВА.

Також 21 лютого о 12:12 росіяни з реактивних систем залпового вогню обстріляли Куцурубську громаду. Влучання зафіксовано по відкритій території. Загиблих та руйнувань немає.

За інформацією ОВА, у місті Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах станом на ранок 22 лютого обстрілів не зафіксовано.

Для жителів Луганщини створили чат-бот та Telegram-канал для пошуку та фіксування злочинів РФ

Жителі Луганщини можуть повідомляти про воєнні злочини Росії через чат-бот, який створили правоохоронці. Інформація фіксується анонімно. Також створено Telegram-канал для пошуку та документування злочинів РФ на території регіону, інформує поліція Луганщини.

"Ресурс створений у Telegram для спрощення процедури подачі інформації до поліції про злочини представників окупаційних військ, представників незаконних збройних формувань та колаборантів на тимчасово окупованій території Луганщини", — йдеться у повідомленні поліції.

Повідомити про злочин РФ на Луганщині можна через чат-бот, а отримати інформацію про воєнні злочини в Луганській області у Telegram-каналі.

Як розповіли у поліції, отриману інформацію оброблятимуть поліцейські.

Армія РФ обстріляла з важкої артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини

Вранці 22 лютого армія РФ обстріляла з важкої артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук у своєму телеграмі.

Влучили по Марганецькій громаді.

За попередніми даними, загиблих і поранених немає. Інформацію про руйнування уточнюють.

500 грн за пачку солі з Соледара. "Артемсіль" випустила спеціальну партію

“Артемсіль” випустила спеціальну партію солі, яку видобули в окупованому нині Соледарі, до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україні 24 лютого. Про це повідомила Суспільному в ефірі єдиного телемарафону координаторка United24 Ярослава Гресь.

“Ця сіль вже є на полицях. За сьогодні (21 лютого — ред.) тільки на Rozetka було продано 10 тисяч пачок. Тобто 10% вже продано тільки за один день”, — розповіла Гресь.

94% всієї солі, яка була в Україні, це була сіль “Артемсолі”, пояснила вона .

“Її було дуже-дуже багато. Коли з’явилася така ідея створити спеціальну партію до річниці повномасштабного вторгнення, щоб допомогти українським захисникам і водночас кожному з нас додати трошки міці, бо це не сіль — це міць, як вона виглядає на пакуванні, то “Артемсіль” звернулася до своїх постачальників, щоб вони перевірили, скільки є залишків, і ми могли викупити ту сіль, яка ще є в наявності”, — сказала Гресь.

За її словами, з великих мереж ця сіль повністю зникла з полиць ще влітку 2022 року. Зараз у є 20 тонн солі, яку розділили на 100 тисяч пачок. Пачка — 200 грамів, для того, щоб якомога більше людей могли долучитися до цього проекту. Пачка коштує 500 грн, з яких 465 грн направляються на формування флотилії дронів-камікадзе для ГУР.

“Це не сіль за 500 грн, а внесок у звільнення українських міст і допомога розвідникам. Ця флотилія — це 1000 таких дронів. Вони показали свою надзвичайну ефективність у бою. Тому формування цієї флотилії наразі є дуже важливим. Всі розвідники передають велику подяку за це”, — сказала Гресь.

Вона додала, що коли “Артемсіль” зникла з полиць, художники почали створювати роботи на тему “Артемсолі”.

“Серед них була дуже крута робота дизайнера Артема Гусєва, який замінив кілька літер, і слово сіль перетворилося на слово міць. Ця робота одразу стала “вірусною”. Люди відчули, що це справді символ міці”, — сказала координаторка United24.

Тому коли вирішили про такий наклад, то говорили про особливе пакування солі, в якому вона може бути, щоб лишитися на згадку.

“Щоб відкрити цю пачку тільки в одному випадку — в день перемоги, щоб посолити святковий обід. Тому ця ілюстрація стала обкладинкою для пачки солі. Тому цей проект називається “Міць українська кам’яна”, — пояснила Гресь.

Авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по зенітно-ракетних комплексах. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ у ранковому зведенні 22 лютого.

Крім того, українські підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили окупаційного війська.

На Херсонщині окупанти продовжують насильницьку паспортизацію населення — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, на тимчасово захопленій частині Херсонської області окупанти продовжують насильницьку паспортизацію населення. Російські окупаційні війська разом із поліцією, посилили перевірки на блокпостах і погрожують виселенням з початку березня всім громадянам, які не отримають російський паспорт.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ зранку 22 лютого.

Російських обстрілів зазнали райони населених пунктів Бачівськ, Бруски, Павлівка, Ворожба і Грабовське Сумської області, а також понад 20 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них — Стрілеча, Мороховець, Стариця, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Волохівка,  Бударки, Бологівка та Колодязне.

На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни здійснили обстріли по районах населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Котлярівка, Куп’янськ і Берестове Харківської області; Стельмахівка, Іванівка, Невське, Червонопопівка, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали райони 21 населеного пункту. Зокрема це — Роздолівка, Веселе, Білогорівка, Берхівка, Бахмут, Ступочки, Кліщіївка, Озарянівка та Торецьк.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках військо РФ з артилерії обстріляло населені пункти Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Нескучне, Пречистівка та Вугледар.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Новосілка, Времівка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Гуляйполе, Малинівка, Магдалинівка, Павлівка, Степове, Кам’янське, Новоандріївка, Оріхів, Чарівне, Новоданилівка і Мала Токмачка Запорізької області.

На Херсонському напрямку від вогню з РСЗВ постраждало місто Херсон. Є жертви серед цивільного населення. Також під удар російської артилерії потрапили райони 18 населених пунктів. Серед них — Михайлівка, Дудчани, Милове, Томарине, Шляхове, Берислав, Миколаївка, Козацьке, Веселе, Антонівка та Велетенське.

Сили оборони відбили атаки росіян біля 7 населених пунктів, є велика загроза ракетних ударів по всій Україні — Генштаб ЗСУ

Минулої доби, 21 лютого, російське військо здійснило 59 обстрілів із реактивних систем залпового вогню, були знищені та пошкоджені цивільні житлові будинки, є загиблі та поранені цивільні. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ у ранковому зведенні 22 лютого. Є велика небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України, попередили у Генштабі.

Росіяни і далі зосереджують основні зусилля на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах  населених пунктів Куземівка і Діброва Луганської області та Федорівка, Ягідне, Берхівка, Бахмут і Курдюмівка на Донеччині.

Понад десять вибухів пролунали в окупованому Маріуполі — міська рада

В тимчасово окупованому Маріуполі ввечері 21 лютого пролунали понад десять вибухів. Про це повідомила Маріупольска міська рада.

Перший вибух пролунав о 22:33, після цього в захопленому росіянами місті чули ще десять вибухів, додали в міській раді.

"Попередньо, є інформація про два влучання — в районі АС-2 (Центральний район) та Стан-3000 (Кальміуський район). Ймовірно, у місцях скупчення ворожої сили. Також повідомляють про проблеми зі світлом та зв’язком у Центральному та Лівобережному районах. Наразі інформація перевіряється", — сказано в повідомленні.

У Сумах спрацювали сили ППО, ціль уражена, повідомили в ОВА

Звук вибуху також пролунав у Сумах, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

У Дніпрі чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

США запровадять нові санкції проти 200 юридичних і фізичних осіб з РФ — WSJ

Цього тижня адміністрація США планує запровадити нові санкції проти близько 200 російських фізичних та юридичних осіб. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Зазначається, що США намагаються посилити санкції до річниці вторгнення РФ вторгнення в Україну.

За словами джерела, до списку санкцій США будуть внесені губернатори та члени сімей російських чиновників. Крім того, обмеження запровадять проти компаній військово-промислового комплексу, підприємств, які займаються виробництвом супутніх матеріалів, технологічних фірм, а також мереж, які задіяні для обходу санкцій.

За інформацією газети, очікується, що Міністерство фінансів США представить оновлений список санкцій по РФ цього тижня.

На початок