Нардеп Волошин із ОПЗЖ написав заяву про складання повноважень — Стефанчук

Нардеп Волошин із ОПЗЖ написав заяву про складання повноважень — Стефанчук

Нардеп від ОПЗЖ Олег Волошин
. Олег Волошин. Фото: Уніан

Народний депутат від забороненої в Україні ОПЗЖ Олег Волошин написав заяву про складання повноважень народного депутата України. Про це повідомив Голова Верховної ради Руслан Стефанчук у Фейсбук.

"Заява про складання повноважень народного депутата України надійшла до Верховної ради України. У відповідності до Конституції України. Із розглядом заяви український парламент затягувати не буде", — написав Стефанчук.

Раніше народному депутату від забороненої в Україні ОПЗЖ Олегу Волошину повідомили про підозру у державній зраді. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Волошин, за даними прокуратури, поширював висловлювання, спрямовані на створення в суспільстві проросійських настроїв. Визнавав правомірними і виправдовував створення на території України самопроголошених так званих “ЛНР/ДНР”.

Такі дії народного депутата України вчинені на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України, її державній, економічній та інформаційній безпеці, зазначили в ОГПУ.

Також Волошин підозрюється у тому, що він заподіяв умисне легке тілесне ушкодження активісту.

Слідство встановило, що напередодні широкомасштабного вторгнення Росії Волошин покинув територію України та перебуває в РФ.

Що відомо про заборону ОПЗЖ

20 березня Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльністьполітичних сил, пов'язаних із Росією, на час воєнного стану.

28 березня Верховна рада отримала закон проєкту №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні. Того ж дня партія "Опозиційна платформа — за життя" заявила про призупинення своєї діяльності.

12 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив про затримання лідера "Опозиційної платформи — За життя" Віктора Медведчука, який раніше втік з-під домашнього арешту. Пізніше Віктора Медведчука обміняли на українських полонених із "Азовсталі".

14 квітня на засіданні Верховної ради оголосили рішення Ради національної безпеки та оборони про призупинення діяльності фракції ОПЗЖ в парламенті.

21 квітня у Верховній Раді оголосили про створення депутатської групи "Платформа за життя та мир", для якої увійшли представники забороненої партії "Опозиційна платформа — За життя". Очолив групу Юрій Бойко.

3 травня депутати Верховної ради заборонили діяльність проросійських партій, підтримавши законопроєкт 7172-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій".

15 вересня Верховний суд України остаточно заборонив діяльність партії "Опозиційна платформа – За життя", крім того, кільком депутатам ОПЗЖ оголосили про підозру у держзраді та позбавили громадянства.

Що відомо про позбавлення мандатів нардепів від ОПЗЖ

Питання про позбавлення мандатів всіх колишніх представників "ОПЗЖ" підіймається ледь не з початку повномасштабного вторгнення Росії. Зараз більшість нардепів від забороненої партії не обмежені у парламентській діяльності, залишаються головами комітетів, їх членами та мають доступ до державної таємниці.

Ще до початку повномасштабного вторгнення частина нардепів від "ОПЗЖ" виїхала за кордон — станом на 14 лютого таких було 12, повідомляла "Українська правда".

29 січня народні депутати Наталія Королевська та її чоловік Юрій Солод, які входили до колишньої фракції ОПЗЖ, написали заяви на складання мандатів народних депутатів.

6 лютого Рада достроково позбавила повноважень нардепа від ОПЗЖ Ігоря Абрамовича.

Читайте також

Заборона ОПЗЖ: чи можливо повернути гроші та що робити місцевим радам ― коментує координаторка "Чесно

Нардеп Волошин з ОПЗЖ отримав підозру в держзраді

"Забула" про майно на 4,3 млн гривень: НАБУ і САП повідомили Королевській про підозру

На початок