У Броварах впав гелікоптер з керівництвом МВС, РФ атаками пошкодила 9 українських ТЕС. 329 день війни. Онлайн

У Броварах впав гелікоптер з керівництвом МВС, РФ атаками пошкодила 9 українських ТЕС. 329 день війни. Онлайн

У Броварах впав гелікоптер з керівництвом МВС, РФ атаками пошкодила 9 українських ТЕС. 329 день війни. Онлайн
. Місце падіння гелікоптера ДСНС з керівництвом МВС на борту на дитячий садочок в Броварах. Фото: AP

18 січня — 329 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У Броварах Київської області впав гелікоптер, унаслідок катастрофи загинуло керівництво МВС — міністр Денис Монастирський, державний секретар міністерства Юрій Лубкович та перший заступник міністра Євгеній Єнін. За останніми даними загинули 14 людей, з них одна дитина. Отримали поранення 25, з них — 11 дітей.
  • Унаслідок російської ракетної атаки на Україну 14 січня, пошкоджено 9 блоків теплових електростанцій, унаслідок чого значно зріс дефіцит потужності в енергосистемі України.
  • Кількість поранених внаслідок російської атаки у Дніпрі зросла до 80 людей, серед них шестеро дітей. 12 тіл неідентифіковані. Також 17 мешканців будинку вважаються зниклими безвісти. Загалом знищено 236 квартир. СБУ встановлює причетних до обстрілу росіян.
  • Офіс президента задовольнив заяву про звільнення Арестовича. Після російського ракетного удару по будинку у Дніпрі тепер вже колишній позаштатний радник ОП у розмові з російським журналістом Фейгіним припустив, що ракету нібито збили українські сили ППО і впавши на будинок, вона вибухнула. Тоді його слова спростували у Повітряних Силах і повідомили, що Україна не може збивати такі ракети.
  • Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна відправить до України систему протиракетної оборони Patriot. Президент Володимир Зеленський подякував йому за вагоме посилення української ППО, захист міст та громадян від ракетного терору РФ.

У Нацполіції повідомили про 16 загиблих внаслідок авіакатастрови в Броварах

Речниця Нацполіції України Мар’яна Рева в ефірі телемарафону повідомила, що внаслідок авіакатастрофи попередньо загинули 16 людей, серед них троє дітей. 25 людей перебувають у медзакладах. Їм надається кваліфікована медична допомога, 10-ро травмованих — діти. Кілька осіб знаходяться в тяжкому стані в реанімації. Загалом у всіх ступінь травм різної важкості.

На цьому Суспільне завершує онлайн-трансляцію подій 329 дня війни. Нову текстову хроніку — читайте тут.

Авіакатастрофа у Броварах: Байден з дружиною висловили співчуття

Президент США Джо Байден і перша леді Джилл Байден висловили співчуття у зв’язку з катастрофою гелікоптера в Броварах, йдеться у заяві на сайті Білого дому.

"Ми з Джилл висловлюємо наші найглибші співчуття родинам усіх загиблих у трагічній аварії вертольота в Україні сьогодні вранці, включаючи міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та інших високопосадовців українського уряду. Наші серця також з десятками мирних жителів, які були вбиті або поранені, включаючи дітей та їхні родини", – сказав Байден.

Президент США зазначив, що Монастирський та його команда були глибоко залучені до збереження демократії в Україні — як до її захисту від російської агресії, так і до життєво важливої ​​роботи щодо реформ для зміцнення українських інституцій у цій війні та в майбутньому.

"Реформатор і патріот, Монастирський відстоював волю українського народу. Ми продовжуватимемо шанувати цю спадщину шляхом зміцнення українських інституцій. Сьогодні ми молимося за зцілення для поранених і розраду для тих, хто втратив близьких. США підтримують народ України доти, доки це буде потрібно", – йдеться у заяві.

Відкривали мінометний вогонь — російські військові обстріляли дві громади Сумщини

Російські військові обстріляли дві громади Сумщини протягом 18 січня. Відривали вогонь по Краснопільській та Шалигинській громадах, повідомили у військовій адміністрації. ️По Краснопільській громаді солдати Росії відкривали мінометний вогонь, чотири влучання.

Шалигинську громаду теж обстрілювали з мінометів з території Росії. Прилетіло 15 мін 120 мм калібру.

В обох випадках обійшлося без постраждалих та руйнувань, повідомили в Сумській ОВА.

Канада готує потужний пакет оборонної допомоги Україні — Зеленський

"Сьогодні оголошено, що Канада готує потужний пакет оборонної допомоги для нашої держави. Зокрема в ньому будуть бронемашини. Це дуже вчасно й вагомо. Я дякую Канаді за незмінну допомогу й за те, що саме зараз разом готуємося до спроби Росії посилити удари. Ні для кого у світі сьогодні плани держави-терориста не залишаться невідомими", — повідомив президент Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

Зеленський про причини катастрофи гелікоптера: Як тільки будуть встановлені факти, ми надамо інформацію

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час вечірнього звернення за підсумками 329 дня війни.

"Сьогодні були ухвалені всі необхідні рішення щодо керівництва системою МВС. Ми втратили людей, які були професіоналами, патріотами, надійними керівниками. Міністр Денис Монастирський, Євгеній Єнін, їхні колеги, які загинули в катастрофі, – це не ті люди, яких можна легко замінити. Справді велика втрата для держави. Мої співчуття рідним", — заявив Зеленський.

Він нагадав, що тимчасове керівництво міністерством буде здійснювати голова Національної поліції України: "Також були розподілені обов’язки, за виконання яких відповідав міністр у контексті нашої оборонної операції та забезпечення безпеки держави. Кордон, ситуація на прифронтовій території, участь Нацгвардії та поліції у бойових діях – контроль зберігається".

Голова держави додав, що "як тільки будуть встановлені чіткі факти щодо того, що саме призвело до катастрофи", ця інформація буде оприлюднена.

Європарламент офіційно закликав Шольца передати Україні танки Leopard

Про це йдеться у звіті про реалізацію Спільної політики безпеки та оборони, повідомляє пресслужба Європарламенту. За документ проголосували 459 депутатів, 93 не підтримали звіт та 85 утрималися.

Євродепутати закликають до негайного розгортання сучасної зброї та протиповітряної оборони нового покоління, а також закликають канцлера Німеччини Шольца без подальшої тяганини поставити Leopard 2 в Україну.

Депутати наголосили, що Україна захищає свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів і терміново потребує військової допомоги та важкого озброєння для перемоги у війні.

"Європейська безпека різко погіршилася через війну Росії в Україні. У цьому контексті ЄС має збільшити та пришвидшити військову допомогу Україні та покращити функціонування її оборонної політики, продовжуючи та посилюючи співпрацю з НАТО. Серед інших змін він має прискорити процес прийняття рішень з питань оборони та зменшити свою залежність від третіх країн", — сказав євродепутат Том Ванденкенделаєр (ЄНП, Бельгія).

США висловили стурбованість спільними навчаннями Росії та Білорусі

Про це заявив директор з питань комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. За його словами, Білорусь надала "чітку і демонстративну" підтримку Росії в нападі на Україну.

"Ми із занепокоєнням спостерігаємо за цими навчаннями і контролюємо їх, як це було і в минулому. Однак поки що немає жодних ознак того, що Білорусь планує вторгнення в Україну", — наголосив Кірбі.

Борис Джонсон отримав відзнаку почесного громадянина Києва

Експрем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон отримав відзнаку почесного громадянина Києва. Її вручив столичний голова Віталій Кличко в Українському домі в Давосі.

Мер нагадав, що Київрада схвалила рішення про присвоєння цього звання "великому другу України" ще наприкінці листопада 2022 року.

"Борис неодноразово відвідував українську столицю, і в мирний, і в найдраматичніший час нашої боротьби проти російського агресора. Як прем’єр Великобританії Джонсон робив все можливе для допомоги Україні. І продовжує підтримувати нас та переконувати в необхідній підтримці цивілізований світ", — зазначив Кличко.

США планують експортувати українську "Дію" в інші країни

Про це під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі заявила адміністраторка USAID Саманта Павер, повідомляє видання Axios.

"USAID надало фінансування Міністерству цифрової трансформації України, щоб допомогти розробити "Дію" та покращити її кібербезпеку, а також виділило ще 8,5 млн доларів, щоб допомогти розширити сервіси програми під час війни", – заявила Пауер.

У Броварах впав гелікоптер з керівництвом МВС, РФ атаками пошкодила 9 українських ТЕС. 329 день війни. Онлайн
Логотип Всесвітнього економічного форуму на вікні під час щорічної зустрічі Форуму в Давосі, Швейцарія, 17 січня 2023 року, фото: AP.

Вона зазначила, що Україна готова поділитися своїм підходом і технологіями з іншими країнами, тому USAID планує розпочати обговорення з зацікавленими державами потенційного використання "Дії" як шаблону для власних подібних програм.

За словами Павер, проєкт перебуває на початковій стадії. Наразі було виділено 650 тисяч доларів на проведення техніко-економічних обґрунтувань у країнах, які виявили інтерес.

Вона зазначила, що українським підходом до електронного урядування зацікавилася Молдова.

Зеленський у Давосі закликав світ до швидкості ухвалення рішень

"Три роки тому я вперше виступав у Давосі. Наживо. Тема була: побудова сталого та згуртованого світу. Зараз я виступаю онлайн. Тема: співпраця в розділеному та фрагментованому світі. Висновки? Очевидні. Світ не встигає реагувати на зміни та виклики", — наголосив президент України під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Зеленський зазначив, що до криз глобальної безпеки, екології, продовольства й енергетики слід додати ще одну — кризу часу.

"До закликів до рішучих, ефективних та спільних дій слід додати ще один. Це заклик до швидкості. Швидкості ухвалення рішень. Реакції цивілізованого світу. Трагедії випереджають життя. Тиранія випереджає демократію. Щоб почати війну, Росії знадобилося менше однієї секунди. Щоб упровадити за це перші санкції, світу знадобилися дні. Час, який вільний світ витрачає на роздуми, держава-терорист витрачає на вбивства", — сказав президент.

Він додав, що не лише Україні, а й усьому світу потрібен саме такий темп рішень і дій: "Світ вагався у 2014 році, коли Росія без вагань окупувала Крим. Світ вагався у 2022-му, коли Росія без вагань зробила війну повномасштабною. Світ не має вагатися сьогодні й ніколи більше".

Поліція передала до суду справу щодо полоненого "вагнерівця"

В кінці грудня 2022 року "вагнерівця" взяли у полон українські військові. За даними слідства, він вступив до складу злочинної організації у вересні і воював на території Луганської та Донецької областей. Як повідомили в пресслужбі Національної поліції, чоловіка завербували в одній з виправних колоній РФ, де він відбував покарання за угон.

"З ним уклали контракт на шість місяців, а після закінчення цього терміну — обіцяли звільнення від кримінальної відповідальності. За участь в бойових діях на території України загарбнику пообіцяли щомісячно 200 тисяч рублів", — розповіли в поліції.

Слідчі управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, Нацполіції встановили, що у складі злочинної організації найманець перебував у районах бойових дій на території Луганської та Донецької областей.

Чоловіку повідомили про підозру за участь у злочинній організації, він перебуває під вартою, у СІЗО, обвинувальний акт щодо фігуранта скеровано до суду.

Шмигаль закликав МАГАТЕ зупинити співпрацю з РФ у ядерній сфері

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив після зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

"Звернувся до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з проханням про накладення санкцій на "Росатом", обмеження прав і привілеїв росії в МАГАТЕ та припинення співпраці з РФ у ядерній сфері", — заявив Шмигаль.

Війська РФ з важкої артилерії обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Війська РФ вдарили з важкої артилерії по Марганецькій громаді на Нікопольщині. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук. За його словами, наслідки обстрілу уточнюють.

Загиблих та поранених немає.

В Україні запроваджується новий інструмент пошуку зниклих безвісти

В Україні запроваджується новий інструмент пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, повідомив уповноважений Верхової Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами омбудсмена, про запровадження цього інструменті він домовився під час зустрічі в Анкарі з російською колегою Тетяною Москальковою.

Відтепер громадяни України можуть звертатися до уповноваженого щодо отримання або перевірки необхідних даних про зниклих безвісти осіб, які можуть перебувати на території РФ або на тимчасово окупованих територіях України.

"За результатами комунікації з російською стороною Офіс омбудсмана України надаватиме відповіді громадянам України, громадським об’єднанням та всім, хто звернувся за допомогою", — написав Лубінець.

Звернутися можна за телефоном гарячої лінії 0800-50-17-20, 044-299-74-08, або в інший спосіб, вказаний на сайті Омбудсмана.

Білий дім виділяє Україні 125 мільйонів доларів на ліквідацію пошкоджень в енергетиці

Адміністрація президента США Джо Байдена виділяє 125 мільйонів доларів на електричні деталі та інші матеріали, щоб допомогти ремонтним бригадам в Україні ліквідувати наслідки російських ударів, заявив керівник відділу міжнародної допомоги США з питань розвитку.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) планує використати гроші на закупівлю резервного живлення для систем водопостачання та централізованого теплопостачання Києва. Фінансування також допоможе поповнити запаси газових турбін, трансформаторів та іншого важливого енергетичного обладнання.

Адміністратор USAID Саманта Пауер, яка перебуває на Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія) оголосила про виділення коштів під час зустрічі з першою леді України Оленою Зеленською та іншими особами. У заяві USAID йдеться, що гроші надходять з додаткового фінансування України, схваленого Конгресом минулого місяця.

Попередня енергетична допомога USAID, надана після вторгнення Росії в Україну в лютому, включала поставку 1415 генераторів для підтримки тепла та світла в школах, лікарнях та інших об'єктах по всій Україні. USAID також інвестувало 55 мільйонів доларів США в інфраструктуру теплопостачання в Україні.

"Укренерго" встановило обмеження споживання електроенергії для Києва області

Про це повідомляє пресслужба енергетичного регулятора.

"На 19 січня обмеження споживання для Києва встановлені на рівні 938 МВт на день та 593 МВт на ніч. Водночас ліміти для Київщини були встановлені на рівні 693 МВт на день та 703 МВт на ніч. Такі ліміти дозволяють проводити завтра відключення у стабілізаційних графіках", — йдеться у повідомленні.

Дізнатись про відключення світла за вашою адресою ви можете на сайті ДТЕК Київські електромережі або ДТЕК Київські регіональні електромережі.

МАГАТЕ відправило місії на всі АЕС в Україні: скільки вони триватимуть

Впродовж тижня МАГАТЕ встановило місії на кожному ядерному об'єкті України. Вони надаватимуть поради і технічку допомогу кожній станції по-різному. Також продовжуватимуться і консультації щодо забезпечення безпеки зони ЗАЕС.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем зауважив, що міжнародне агентство робить все можливе, щоб забезпечити ядерну безпеку.

"Цього разу — специфічна мета. Протягом цього тижня ми могли встановити місії і підтримки на енергетичних об‘єктах. Будемо сприяти передачі матеріалів на об‘єкти, робимо фокус на ЗАЕС, але всі решта об‘єктів працюють важко під загрозою атак, будемо сприяти", — сказав він.

Гроссі пояснив, що Росія лишається членом МАГАТЕ, оскільки рішення про її виключення залежить не від волі гендиректора, а від всіх 175 країн-членів. Водночас він наголосив, що місії з підтримки українських АЕС будуть як під час війни, так і після.

"Перш за все, ці місії підтримки і допомоги приїхали сюди на вимогу уряду України. Вона триватиме довго, поки буде війни. Ймовірно і навіть після, для реконструкцій", — додав Гроссі.

Війська РФ безуспішно намагалися наступати на Авдіївському та Запорізькому напрямках — Генштаб

Війська РФ основні зусилля зосереджують на веденні наступу на Бахмутському напрямку. Росіяни безуспішно намагалися наступати на Авдіївському та Запорізькому напрямках. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

За інформацією військових, з початку доби російські війська завдали 22 авіаційних удари та здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається високою на всій території України.

"Противник не відмовляється від своїх намірів захопити Донецьку область в межах адміністративних кордонів. Основні зусилля зосереджує на веденні наступу на Бахмутському напрямку. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському напрямку і намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку", — йдеться у повідомленні.

На Запорізькому напрямку росіяни безуспішно намагалися наступати в районах населених пунктів Оріхів та Гуляйполе. На Куп’янському, Новопавлівському та Херсонському напрямках війська РФ обороняються.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань військ РФ не виявлено. На території Білорусі тривають спільні навчання повітряно-космічних сил РФ та військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони Білорусі. Відпрацьовуються практичні завдання із взаємодії повітряної та сухопутної компонент в наступальних операціях.

Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Рівне і Новодмитрівка Сумської області та Бударки, Землянки, Гатище, Вовчанськ, Тернова, Чугунівка, Новомлинськ і Дворічна на Харківщині.

97 квартир зі зруйнованого ракетою будинку у Дніпрі не підлягають відновленню

Не підлягають відновленню 97 квартир. Такі попередні висновки комісії, що оглядала будинок, в який влучила російська ракета 14 січня. Його подальшу долю будуть вирішувати після будівельної експертизи. За словами заступника міського голови Михайла Лисенка, вона триватиме щонайменше два тижні. Також у міськраді розробляють механізм компенсації для мешканців.

Важких пацієнтів лікуватимуть закордоном: Ляшко розповів про стан постраждалих у Броварах

Усього допомогу отримали 28 людей, які постраждали через авіакатастрофу гвинтокрила у Броварах на Київщині. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону.

Були госпіталізовані 24 постраждалих, проте деякі отримали допомогу та продовжують лікування амбулаторно.

Нині у лікарнях перебувають 15 людей, зокрема 6 дорослих та 4 дитини потрапили до опікового центру у Києві. Медики намагаються стабілізувати їх стан.

За словами Ляшка, тяжких пацієнтів відправлять за кордон до європейських клінік для подальшого лікування.

"Це не означає те, що ми не можемо або нездатні надавати таку медичну допомогу. Наші лікарні мають бути постійно напоготові для прийому нових пацієнтів, оскільки повномасштабне вторгнення РФ на територію нашої країни триває", — пояснив міністр.

Також він додав, що в лікарнях Києва та Броварів є достатня кількість медикаментів, зокрема, альбуміну. Препарат потрібен тим, хто лікується від опікових хвороб.

Зеленський про падіння гелікоптера в Броварах: Це все наслідки війни

Президент Володимир Зеленський назвав наслідком війни авіакатастрофу в Броварах, у якій загинуло керівництво МВС України. Про це він заявив під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, відповідаючи на питання чи катастрофа у Броварах є нещасним випадком.

"Я вважаю, через той досвід війни, який є у мене та нашого суспільства. Це не нещасний випадок, а війна. Все це результат війни. Кожна людина і кожна смерть - це результат війни", — сказав президент.

Зеленський виступає на Всесвітньому економічному форумі у Давосі

Президент Володимир Зеленський виступає на Всесвітньому економічному форумі у швейцарському Давосі. Суспільне транслює виступ наживо.

В Україні запроваджується новий інструмент пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обстави

Уповноважений Верхової Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що за результатами досягнутих під час зустрічі в Анкарі з російською колегою Тетяною Москальковою домовленостей, з позиції Офісу уповноваженого запроваджується новий інструмент пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Відтепер громадяни України можуть звертатися до уповноваженого щодо отримання або перевірки необхідних даних про зниклих безвісти осіб, які можуть перебувати на території РФ або на тимчасово окупованих територіях України.

"За результатами комунікації з російською стороною Офіс Омбудсмана України надаватиме відповіді громадянам України, громадським об’єднанням та всім, хто звернувся за допомогою", — написав Лубінець.

Звернутися можна за телефоном гарячої лінії 0800-50-17-20, 044-299-74-08, або в інший спосіб, вказаний на сайті Омбудсмана.

Для всебічної та ефективної взаємодії пропонуємо при підготовці звернень надавати розгорнуту інформацію стосовно осіб, які розшукуються. Громадським об’єднанням, установам та організаціям, що опікуються окресленими питаннями, радимо надавати наявні документи комплексно, списками осіб, які розшукуються, із наявними та необхідними для пошуку даними.

ГУР: У РФ готуються до нової хвилі мобілізації, зокрема в центральних регіонах

У Головному управлінні української розвідки повідомили, що передбачається, що нова хвиля мобілізації в РФ характеризуватиметься підвищеною увагою до населення "центральних регіонів".

За даними розвідки, на підприємства столиці РФ прибувають групи співробітників військкоматів для проведення агітаційних заходів серед працівників. Такі заходи супроводжують моральним тиском, залякуванням людей.

"Найбільший інтерес воєнкомів викликають чоловіки віком 40-55 років, які відслужили строкову службу в армії та мають певні військові спеціальності", — йдеться в повідомленні.

Також власників комерційних підприємств та приватних підприємців змушують робити "добровільні" пожертви на користь збройних сил РФ (подекуди розміри таких поборів сягають кількох мільйонів рублів).

"У Москві формуються "добровільні" групи з 3-5 людей для патрулювання центральних вулиць, площ, місць поблизу станцій метро та великих торгових центрів. Їхнє завдання – запобігати можливому скупченню людей задля недопущення можливих протестних акцій. Згідно отриманих інструкцій, "підозрілим" вважаються будь-які групи понад 20 осіб", — додали в ГУР.

Крім цього, посилюється агітаційна робота, спрямована на іноземних громадян, зокрема, мігрантів з колишніх республік СРСР: чоловікам призовного віку, які звертаються в органи влади для отримання громадянства РФ, пропонується підписати контракт на проходження військової служби.

Кулеба розповів про постраждалих через падіння гелікоптера

Внаслідок падіння гелікоптера у Броварах Київської області, постраждало 25 людей, зокрема, 11 дітей. Частина із них перебуває в опіковому центрі Києва, решта — в Броварському стаціонарі.

Про це Суспільному в ефірі телемарафону повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

За його словами, поранення досить складні, однак потреби у додаткових медикаментах немає.

"Більшість травмованих перебувають у лікарні, яка спеціалізується на опіках. Це досить специфічні і складні поранення. Щодо медикаментів — я контролюю особисто це питання. Немає поки що потреби в додаткових медикаментах. Якщо буде необхідна будь-яка допомога, ми будемо допомагати і місцевій владі в Броварах, і опіковому центру в Києві", — сказав Кулеба.

Російські снаряди пошкодили приміщення театру ляльок та типографії у Херсоні

У ніч на 17 січня російські війська вчергове обстріляли Херсон. Поцілили в дах Херсонського академічного театру ляльок. Також пошкоджено будівлю міської друкарні.

Неподалік Херсонської типографії, куди поцілили російські снаряди, під час чергового обстрілу Херсона, проживає Віра Петрівна. Жінка розповіла, що вибухи пролунали близько 22 години.

"Через обстріли зруйнований будинок. А також пошкодили будівлю типографію. Ми любимо Україну і будемо жити тут, попри постійні обстріли", — каже херсонка.

Російський снаряд вдарив у Херсонський театр ляльок та розбив дах над сценою.

За словами директора театру Віктора Гаврилюка, над сценою діра близько шести квадратних метрів. Є руйнування освітлювальної та штанкетної систем сцени. Зараз у театрі ремонтують дах, щоб захистити від дощів.

Канада передасть Україні 200 бронемашин Senator

Канада продовжує підтримувати Україну і в новому пакеті допомоги передає українським військовим 200 броньованих автомобілів Senator APC. Про це повідомила міністерка оборони Канади Аніта Ананд на брифінгу у Києві, передає кореспондент Суспільного.

"Ми будемо продовжувати підтримувати Україну впродовж довгого часу. Ми оголосили про наш наступний пакет допомоги Україні. Ми зможемо надати Україні понад 200 броньованих автомобілів загальною вартістю 90 млн канадських доларів", — сказала вона.

За словами канадської міністерки, автомобілі Senator призначені для того, щоб виконувати різноманітні завдання і мають підвищений рівень безпеки. Крім того, вони дуже маневрові.

"Їх дуже легко адаптувати і для інших потреб. На них можна наприклад встановити і озброєння. Ці автомобілі можуть використовуватися для безпечного перевезення особового складу, обладнання. А також для медичних евакуацій. Ці автомобілі мають певне технічне обладнання, яке допомагає солдатам визначити небезпеку і таким певним відповідним чином на неї зреагувати. Вони броньовані і допомагають захистити людей, які є в тих автомобілях, якщо не вдалося уникнути небезпеки", — зазначила Ананд.

За її словами, Канада надаватиме й іншу допомогу, зокрема канадські військові продовжать тренувати українських вояків у Великій Британії. Також Канада допомагає транспортувати допомогу для України від інших партнерів.

Ананд зазначила, що протягом минулих місяців Канада надали Україні гаубиці, 39 броньованих машин підтримки, амуніцію.

"І останнє з того, що ми зробили — ми придбаємо систему протиповітряної NASAMS для оборони України. Наша військова допомога складає понад 1 млрд доларів. А всього Канада Україні надала допомогу на 5 млрд доларів. І це стосується і військової сфери, економічної, гуманітарної та інших сфер", — сказала міністерка.

У Броварах на Київщині завершили пошукові роботи

У Броварах на Київщині завершили пошуково-рятувальні роботи. Загинули 14 людей, з них одна дитина. Отримали поранення 25, з них — 11 дітей.

Місія МАГАТЕ розпочинає роботу на Чорнобильській АЕС,

Про це повідомив гендиректор Агентства Рафаель Гроссі.

Голова Нацполіції тимчасово виконуватиме обов'язки очільника МВС

Уряд призначив Ігоря Клименка заступником міністра внутрішніх справ — головою Національної поліції України. І поклав на нього виконання обов’язків міністра внутрішніх справ.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Після обговорення з парламентом буде подання на призначення нового керівника відомства.

На Рівненській АЕС розпочала роботу місія МАГАТЕ. За чим слідкуватимуть

На Рівненській атомній електростанції у місті Вараш розпочала роботу місія МАГАТЕ. Про її старт у своєму Twitter повідомив генеральний директор Рафаель Гроссі, він разом з експертною групою відвідав станцію 17 січня. Раніше агенція анонсувала такі місії на українських АЕС, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час війни.

Як повідомили у пресслужбі Рівненської АЕС, станцію відвідали експерти з тринадцяти країн світу. На майданчику РАЕС для постійної місії залишаються два експерти. Вони контролюватимуть ядерну та радіаційну безпеку електростанції.

Члени місії доповідатимуть про будь-які загрози, які можуть нести військові дії, а також триматимуть зв’язок з Агентством щодо потреб станції.

“Сподіваюся, постійні місії МАГАТЕ на майданчиках АЕС не дозволять країні-агресору порушувати стан безпеки та фізичного захисту електростанцій. Експерти також будуть бачити роботу нашого персоналу та обладнання під час ймовірних атак на енергетичну інфраструктуру”, — зазначив генеральний директор РАЕС Павло Ковтонюк.

Кількість загиблих внаслідок авіакатастрофи в Броварах зросла до 17

За даними ДСНС, станом на 14:00 внаслідок катастрофи в Броварах загинули 17 людей, з них 4 дитини та 9 осіб, які перебували на борту. Травмовано 25 осіб, з них 11 дітей, яких госпіталізовано до лікарень.

Тривають пошуково-рятувальні роботи підрозділами ДСНС у будівлі ДНЗ, доля одної дитини залишається невідомою.

У МВС висловили співчуття у зв'язку з авіакатастрофою в Броварах

В МВС повідомили, що 18 січня під час виконання службових обов’язків загинули міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович, заступник керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк, начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ підполковник поліції Михайло Павлушко, провідний інспектор Департаменту комунікації МВС Микола Анацький, командир повітряного судна — інструктор авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Олександр Василенко, пілот авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Костянтин Коваленко, бортовий механік авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах прапорщик служби цивільного захисту Іван Касьянов.

Також унаслідок катастрофи загинули і зазнали травм цивільні громадяни, серед яких є діти.

В українському МСЗ відреагували на заяву Лаврова про мирний план пезидента Зеленського

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко прокоментував заяву російського міністра Сергія Лаврова щодо того, що про "мирний план Зеленського не може бути й мови".

"Лавров вкотре артикулював реальні наміри Росії. Москва категорично не зацікавлена в мирі. Публічні маневри представників російського режиму про готовність до переговорів, "перемир’я на Різдво", очікування на "реальні" пропозиції Заходу – лише димова завіса для підготовки до чергової російської терористичної атаки по Україні", – написав Ніколенко.

Він наголосив, що партнери України вже давно не звертають уваги на те, що кажуть в МЗС РФ.

"Україна отримала широку міжнародну підтримку "формули миру" президента Зеленського. Це – комплексний документ із десяти пунктів, втілення яких допоможе відновити мир на українській землі та створить запобіжники для неповторення російської агресії в майбутньому. Подобається це комусь в Кремлі, чи ні, але Росії доведеться виконувати мирну формулу", – зазначив Ніколенко.

У РФ заявили про атаку на полігон, де готують мобілізованих росіян

Російські новинні ресурси повідомили про масштабну атаку за допомогою баражуючих дронів на військовий полігон, де проходять підготовку мобілізовані громадяни РФ.

Про це пише інформаційний портал "Тиск".

"Російські ресурси заявляють про масовий запуск саморобних українських дронів-камікадзе по полігону, де проходять підготовку мобілізовані військовослужбовці ЗС РФ (відстань до лінії бойового зіткнення — близько 100 км)", — йдеться у повідомленні.

Росіяни заявили, що протиповітряна оборона збила 7 БПЛА — решта долетіли до цілі, але не завдали суттєвої шкоди. Як вони стверджують, деталі, з яких зібраний дрон, дозволяє припустити, що вони були створені на підприємстві та передані Україні кимось із союзників.

"Це — не кустарні дрони, зібрані вмільцями "на колінках", а зібрані на якомусь заводі та поставлені у вигляді чергового пакета допомоги. Це підтверджується тим, що детонатор має написи англійською мовою (електродетонатори, за кустарної збірки, можна було ставити старі, радянські", — стверджує російський військовий кореспондент.

Зазначається, що полігон розташований на території Росії на відстані приблизно 100 кілометрів від кордону України.

У Дніпрі зросла кількість поранених внаслідок ракетного удару по житловому будинку

Кількість поранених внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі зросла до 80 людей, повідомили Суспільному у пресслужбі Дніпропетровської обласної адміністрації.

В СБУ розпочали розслідувати авіакатастрофу

В СБУ заявили, що розпочали розслідування авіакатастрофи в Броварах та наразі розглядають кілька версій: порушення правил польоту, технічну несправність гелікоптера, а також умисні дії щодо його знищення.

"Слідство відпрацьовує всі можливі версії, які є на цей момент. Пізніше офіційно вони будуть оприлюднені. Зараз розганяється величезна маса конспірологічних теорій — від абсолютно "бредових" до шкідливих для нас, для воюючої держави. Тому поки що рано говорити про версії", — сказав радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко в ефірі телемарафону.

В НАТО відреагували на авіакатастрофу в Броварах

Голова Військового комітету НАТО Роб Бауер на засіданні військового комітету Альянсу висловив жаль щодо авіакатастрофи в Броварах.

"Сьогодні вранці стало відомо, що внаслідок аварії вертольота в місті Бровари Київської області загинули вісімнадцять людей, серед яких троє членів українського уряду та кілька дітей. Набагато більше отримали поранення. Незважаючи на те, що причина аварії залишається неясною, це ще одне яскраве нагадування про безглузді руйнування та людське горе, яке спричинила ця війна", — сказав він.

У Нацполіції повідомили про 16 загиблих внаслідок авіакатастрови в Броварах

Речниця Нацполіції України Мар’яна Рева в ефірі телемарафону повідомила, що внаслідок авіакатастрофи попередньо загинули 16 людей, серед них троє дітей. 25 людей перебувають у медзакладах. Їм надається кваліфікована медична допомога, 10-ро травмованих — діти. Кілька осіб знаходяться в тяжкому стані в реанімації. Загалом у всіх ступінь травм різної важкості.

Аварійні відключення електрики тривають у 8 регіонах України — Укренерго

Станом на ранок 18 січня до всіх обленерго України доведені добові ліміти споживання електроенергії, аварійні відключення тривають у восьми областях. Про це повідомляє державна енергетична компанія "Укренерго".

"Наразі через їхнє перевищення вже застосовані аварійні відключення у Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Київській, Житомирській та Черкаській областях України", — йдеться у повідомленні.

Нового очільника МВС після узгодження з комітетом ВРУ

Голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас в ефірі національного телемаратону повідомив, що нового очільника МВС оберуть після узгодження кандидатури комітетом ВРУ з правоохоронної діяльності та голосування народних депутатів.

Наразі виконувати обов'язки міністра внутрішніх справ буде хтось із заступників Дениса Монастирського.

Зеленський доручив з'ясувати причини авіакатастрофи в Броварах

Унаслідок катастрофи в Броварах загинули 15 людей, зокрема троє дітей, отримали поранення — 25 людей, повідомив президент Володимир Зеленський. Він додав, що доручив СБУ та Нацполіції з'ясувати всі обставини трагедії.

У ДСНС повідомили про 15 загиблих внаслідок авіакатастрофи в Броварах

За офіційною інформацією від ДСНС, 18 січня о 08:20 у Броварах Київської області внаслідок падіння вертольоту ДСНС ЕС-225 (бортовий номер 54) сталося пошкодження будівлі дитячого навчального закладу з послідуючим загоранням, скління у чотирнадцятиповерховому житловому будинку та 3 легкових автомобілів. О 09:06 пожежу в будівлі локалізовано на площі 500 м кв, а о 09:28 — ліквідовано.

На борту перебувало 9 людей: 6 осіб оперативної групи МВС, включно із керівництвом Міністерства внутрішніх справ, а також 3 члена екіпажу ДСНС.

"Внаслідок надзвичайної ситуації станом на 11 годину загинуло 15 людей, з них 3 дитини. Травмовано 25 осіб (з них 15 дорослих та 10 дітей), яких госпіталізовано до лікарень (інформація уточнюється)", — повідомили в ДСНС.

Президент Польщі висловив підтримку сім'ям загиблих у катастрофі в Броварах

"З глибоким сумом я отримав інформацію про катастрофу гелікоптера в Броварах під Києвом, в результаті якої загинуло кілька людей, в тому числі високопосадовці Міністерства внутрішніх справ України. Мої думки з родинами та близькими загиблих", — написав він.

Авікатастрофа не вплине на роботу міністерства — Тимошенко

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко в ефірі телемарафону зазначив, що структура МВС "як працювала, так і працює".

"Я думаю, що ви і самі бачите, що і керівництво і органи Нацполіції тут знаходяться, тому це ніяк не буде впливати на роботу міністерства і ДСНС", — додав він.

Розглядаються всі можливі версії аварії гвинтокрила — ОГПУ

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що у Броварах на місці падіння гвинтокрила працюють слідчі та експерти. Проводяться невідкладні слідчі дії.

"Натепер ми розглядаємо всі можливі версії аварії гвинтокрила. Досудове розслідування доручено слідчим СБУ. Справа знаходиться під моїм особистим контролем", — написав він.

Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов в ефірі телемарафону зазначив, що зарано робити висновки про причини авіакатастрофи, розпочато кримінальне провадження.

"Слідчі СБУ, нацполіції, ДБР зараз будуть працювати. Буде великий об’єм слідчих дій, щоб з'ясувати всі обставини. Але прохання до людей, які бачили проліт цього вертольота. Тривалий час він летів на низькій висоті. прохання звернутися до національної поліції за лінією 102, і обов'язково приїдемо до вас і запишемо, що ви бачили. Це важливо для об’єктивного розслідування. А щодо гвинтокрила — це можна казати після відповідних експертиз", — сказав він.

Голова Євроради висловив співчуття через авіакатастрофу в Броварах

"Ми приєднуємося до України у скорботі після трагічної аварії гелікоптера у Броварах. Міністр Денис Монастирський був великим другом ЄС. Ми поділяємо наші найглибші співчуття з родинами загиблих", — написав голова Європейської Ради Шарль Мішель

Керівництво МВС летіло у відрядження в одну з "гарячих" точок" — Тимошенко

Про це повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко в національному телемарафоні. Він також підтвердив загибель міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, першого заступника міністра Євгена Єніна та державного секретаря Юрія Лубковича.

"Ми підтверджуємо загибель 18 людей, серед них 3 дітей. Понад 20 людей знаходяться в лікарні, у тому числі і діти. Декілька з них в реанімації, зараз продовжує ДСНС роботу з розбору завалів. Працюємо швидко, щоб найшвидше дістати перекриття в дитячому садочку. Ми підтверджуємо загибель керівництва МВС і міністра Монастирського, заступника Єніна і держсекретаря МВС", — сказав він.

За словами Тимошенка, в гелікоптері було 9 людей. Попередньо всі вони загинули. Всі інші — діти, які були у садочку і дорослі, які заводили своїх дітей і були поруч з будівлею.

"Дітей одразу евакуювали з садочка і перевезли в приміщення. Немає інформації про зниклих безвісти дітей, йде робота по ідентифікації. Діти знаходяться в іншому закладі, складаються списки", — додав заступник керівника ОП.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: Про причини катастрофи в Броварах говорити зарано

"Про причини говорити зарано. Є кілька факторів, які можуть впливати на такі речі, через які може статися катастрофа. Комісія буде розслідувати, це не буде за 1-2 дні, тому що дослідити авіакатастрофу – це певний час повинно зайняти. Думаю, що буде створено державну комісію, в яку увійдуть різні фахівці, і авіаційні, і дослідять ті причини, що саме відбулося, які фактори впливали на те, ще вертоліт, на жаль, впав", — сказав Ігнат в ефірі телемарафону.

Ігнат розповів, що впав гелікоптер, який передавали Україні французькі партнери.

"Якщо не помиляюсь, Super Puma. Зараз «крила», літальні апарати, мають усі представники усіх силових структур. Це й прикордонники, й ДСНС, і МВС, і Національна гвардія. У ДСНС, зокрема, окрім гелікоптерів є ще й пожежні літаки. Зараз без авіації обійтися важко. Тому гелікоптери іноземного виробництва були призначені саме для ДСНС, для Міністерства внутрішніх справ. Їх опановували в цьому відомстві, і також займалися різними спеціальними завданнями — не лише всередині країни, але й ближче до (зони — ред.) бойових дій", — додав він.

Серед загиблих у Броварах — діти

Про це повідомив глава Київської обласної адміністрації Олексій Кулеба.

"Трагедія у Броварах. Кількість жертв зросла. Станом на 10.30 — 18 загиблих, у тому числі 3 дітей. Відомо про 29 поранених, серед яких — 15 дітей. Потерпілим надається вся необхідна допомога. На місці працюють всі оперативні служби", — додав він.

Кількість загиблих у Броварах зросла до 17 людей, серед них — міністр внутрішніх справ

Унаслідок падіння гелікоптера у Броварах Київської області загинув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, державний секретар міністерства Юрій Лубкович та перший заступник міністра Євгеній Єнін. Про це повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко.

"Сьогодні вранці, 18 січня, у Броварах розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр, перший заступник міністра та державний секретар", — йдеться у повідомленні.

За його словами, серед загиблих та постраждалих є діти

"Всього наразі відомо про 16 загиблих, з них 2 дітей. З них 9 перебували на борту гвинтокрила. 22 потерпілих перебувають в лікарні, з яких 10 дітей", — розповів Клименко.

Посадовець додав, що на місці трагедії працюють всі профільні та спеціалізовані служби, триває огляд місця події.

Армія РФ за добу 83 рази обстріляла Херсонщину: чотири людини поранені

Російські війська протягом доби 17 січня з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БПЛА 83 рази атакували Херсонщину, чотири людини поранені. Про це у Telegram повідомляє керівник Херсонської ОВА Янушевич.

За даними ОВА, Херсон росіяни обстріляли 26 разів, поцілили в обʼєкт критичної інфраструктури та житлові будинки.

Армія РФ минулої доби обстріляла Бериславську, Новоолександрівську, Милівську та Тягинську громади Бериславського району, у Telegram повідомляє керівник Бериславської РВА Літвінов.

Снаряди влучили в освітній заклад та будинки. У селі Дудчани поранена людина.

Міноборони РФ критикують через нововведення в армії — ISW

Міноборони Росії намагається підвищити професіоналізм російських військових, запроваджуючи низку нових правил, однак це викликає критику та обурення з боку військових блогерів та представників влади окупованих територій. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, нові правила обмежують використання особистих транспортних засобів та деяких персональних електронних пристроїв у зоні бойових дій та встановлюють суворіші правила щодо стандартів догляду за військовослужбовцями на передовій. Після українського удару по окупованій Макіївці Донецької області, внаслідок якого загинуло до 400 мобілізованих російських військовослужбовців, МО РФ наголосило на відсутності належної практики оперативної безпеки серед російських військовослужбовців, заявивши, що удар став можливим через використання мобілізованими особистих мобільних телефонів. Попри це нові правила, анонсовані РФ, обумовили хвилю критики на адресу російського військового керівництва.

"Декілька відомих представників провоєнного інформаційного простору, у тому числі офіційні особи Росії та "Донецької Народної Республіки", ухопилися за ці рекомендації, щоб підтримати подальшу критику Міноборони Росії, припускаючи, що міністерство, ймовірно, зіткнеться з жорстким опором у спробах професіоналізації та модернізації", — пишуть аналітики.

Зокрема, депутат Московської міської думи Андрій Медведєв поскаржився, що МО РФ ігнорує реальні проблеми на фронті і натомість забороняє рух особистого автотранспорту в зонах бойових дій, що, обмежує можливості волонтерів щодо забезпечення військовослужбовців на передовій. Також Медведєв і заступник міністра інформації "ДНР" Данило Безсонов зазначили, що заборона на деякі види особистої електроніки позбавить солдатів можливості керувати квадрокоптерами і зберігати карти місцевості в автономному режимі.

"Хоча ці запропоновані зміни в принципі є розумними та зваженими рішеннями, російському Міноборони, швидше за все, буде важко ефективно реалізувати їх через продовження фрагментації інформаційного простору, що сильно відхиляється від звичайного апарату Міноборони", — зазначає ISW.

Під Соледаром українські військові знищили російський штурмовик

17 січня українські зенітники знищили російський штурмовик Су-25. Про це повідомила пресслужба Повітряних Сил України.

"17 січня 2023 року близько 15.20 на східному напрямку в районі міста Соледар підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗС України знищено черговий російський штурмовик Су-25", — йдеться у повідомленні.

У Броварах на Київщині пожежа в дитсадку, є поранені та загиблі

У Броварах на Київщині у середу, 18 січня, унаслідок падіння повітряного об'єкта виникла пожежа в дитсадку, людей евакуюють. Відомо про п'ятьох потерпілих, є загиблі.

Інформацію про подію підтвердила Суспільному речниця поліції Київської області Ірина Прянішнікова. За її словами, у Броварах поблизу дитячого садка впав гвинтокрил, спалахнула пожежа. Людей евакуюють. У поліції Київщини також повідомили, що станом на 09.00 відомо про 5 потерпілих, які постраждали через падіння гвинтокрила. Прянішнікова додала, що внаслідок інциденту є загиблі.

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба уточнив, що у місті Бровари поруч із дитячим садком та житловим будинком упав гвинтокрил. Під час трагедії у садку перебували діти та співробітники закладу. На даний момент усіх евакуювали. Є постраждалі. На місці падіння працюють швидкі, поліція та пожежники.

Зранку про надзвичайну подію у Броварах повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко у своєму Telegram.

За його словами, на місці події працюють рятувальники.

Окупанти обстріляли щонайменше 24 населені пункти Харківщини: поранений фельдшер

Російські окупанти з артилерії та мінометів обстріляли населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів. Поранення отримала одна людина.

Про обстріл 22 населених пунктів Харківської області повідомили у Генеральному штабі ЗСУ зранку 18 січня.

Під удари загарбників потрапили:

  • Ветеринарне, Красне, Лук'янці, Нескучне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Рибалкине, Білий Колодязь, Нестерне, Землянки, Новомлинськ, Бологівка, Кам’янка, Дворічна, Кислівка, Берестове, Котлярівка, Вишневе, Іванівка, Куп'янськ.

Про обстріли Ківшарівки та Вільчі повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок обстрілу Ківшарівки поранень зазнав 51-річний фельдшер місцевої лікарні, будівля медичного закладу пошкоджена. Чоловіка шпиталізували, його стан — середньої тяжкості.

Протягом доби рятувальники чотири рази виїжджали на перевірку територій після обстрілів.

У Куп’янську ракети зруйнували гараж і центральний корпус Автотранспортного фахового коледжу. У селищі Дворічна внаслідок артобстрілу пошкоджені дві господарчі споруди, дах та вікна літньої кухні, вікна будинку, повідомили у ранковому зведенні рятувальників.

Через російську агресію в Україні загинули 459 дітей — ОГПУ

Унаслідок російського вторгнення в Україні загинуло щонайменше 459 дітей, ще 909 дістали поранення. Про це 18 січня повідомляє Офіс генпрокурора.

"Станом на ранок 18 січня 2023 року більше ніж 1368 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 459 дітей загинуло та понад 909 отримали поранення", — розповіли в ОГПУ.

Зокрема, стало відомо про ще трьох загиблих дітей унаслідок влучання російської ракети в багатоквартирний будинок у Дніпрі.

"Стало відомо ще про трьох загиблих дітей та трьох поранених внаслідок ракетної атаки ворога на житловий будинок у м. Дніпро 14 січня. Наразі загинуло 6 дітей. 17 поранено", — йдеться у повідомленні.

Також стало відомо, що внаслідок обстрілів Маріуполя Донецької області у березні 2022 року отримали поранення дев’ять дітей віком від  5 до 17 років.

Кривий Ріг: понад 80 родин подали заявки про ушкодження житла через удар ракетою РФ

Після ракетного удару 14 січня у міськраді Кривого Рогу прийняли 84 заявки від людей, чиє житло постраждало. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив голова міської військової адміністрації Олександр Вілкул.

Криворіжці подають заявки на отримання матеріальної допомоги з місцевого бюджету.

За повідомленням, допомогу призначатимуть на підставі актів обстеження житла. Сума залежатиме від завданих збитків у кожному конкретному випадку.

Спецкомісія вже обстежила 74 садиби та 52 постраждалі квартири. Людям видали понад 400 листів шиферу, 430 квадратних метрів скла, 2500 квадратних метрів плівки, щоб можна було відразу закрити пошкодження.

Також спеціалісти центру "Віза" допомагають оформлювати заявки на державну допомогу через "Дію". Таку допомогу вже надали 62 сім'ям.

На Донеччині через російські обстріли за добу поранені двоє людей

У Донецькій області минулої доби, 17 січня, під час обстрілів російської армії поранені двоє мирних жителів. Це — люди з Бахмута та села Орлівка, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення на Донеччині загинули 1309 людей, поранення отримали 2858 людей, уточнив Кириленко. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російська армія обстріляла Куцурубську громаду на Миколаївщині — ОВА

Війська Російської Федерації вдень 17 січня завдали артилерійських ударів по Куцурубській громаді на Миколаївщині. Руйнувань та загиблих внаслідок обстрілу немає. Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією ОВА, обстріл стався о 15:30. Зафіксували влучання за межами населеного пункту Куцурубської громади.

Також вночі 17-го січня вчергове завдали ударів по місту Очаків. Обстріл пошкодив до п'яти приватних будинків та дитячий майданчик.

За добу ліквідовано 820 російських військових — Генштаб

Протягом доби Сили оборони знищили 820 російських окупантів, загальні втрати Росії у війні з Україною перевищили 117 тисяч людей. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.01.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 117770 (+820) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, росіяни втратили:

  • танків — 3130 (+9) од,
  • бойових броньованих машин — 6225 (+10) од,
  • артилерійських систем — 2108 (+4) од,
  • РСЗВ — 442 (+1) од,
  • засобів ППО — 220 (+0) од,
  • літаків — 287 (+1) од,
  • гелікоптерів — 276 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1876 (+4),
  • крилатих ракет — 749 (+0),
  • кораблів та катерів — 17 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4889 (+12) од,
  • спеціальної техніки — 190 (+0).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, зазначили в Генштабі.

Збільшення чисельності російської армії не вплине на війну в Україні у найближчі місяці — ISW

Заплановане російським військово-політичним керівництвом розширення складу Збройних сил Росії, найімовірніше, не матиме наслідків для перебігу війни в Україні щонайменше у найближчі пів року. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначають аналітики, міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив 17 січня, що він виконає директиву російського президента Володимира Путіна про проведення широкомасштабної військової реформи в період з 2023 по 2026 роки для розширення Збройних сил РФ. На їхню думку, це здійснюватиметься в рамках підготовки до затяжної війни в Україні, а також встановлення умов швидкої побудови значно сильнішої російської армії.

Автори публікації зазначають, що раніше Росія вже стикалася із проблемами повного укомплектування наявних бригад і полків, відсутності достатньої кількості інструкторів, а також зі складнощами повного формування однієї нової дивізії, про яку було оголошено у 2020 році. Окрім того, Росія, як і раніше, стикатиметься з економічними проблемами, які можуть обмежувати можливості російського військового командування із забезпечення своїх військ.

"Здатність Росії домогтися великомасштабних і швидких змін у своєму військовому потенціалі залежить від готовності президента Володимира Путіна перенаправити значну частину федерального бюджету на нарощування військової могутності і поставити Росію на кілька років на кшталт воєнного стану. Є ознаки того, що Путін може бути готовим зробити це", — вважає ISW.

При цьому заплановані зміни в ЗС РФ навряд будуть виконані вчасно та найближчим часом не вплинуть на перебіг війни в Україні. Водночас наслідки реформи можуть стати відчутними вже наступного року та створити загрози не лише для України, але й для її західних союзників.

Російські війська обстріляли Очаків, зруйнували приватні будинки та дитячий майданчик

Російські війська вночі 17-го січня вчергове завдали ударів по місту Очаків. Загиблих внаслідок обстрілу немає. Про це повідомив начальник обласного главку Нацполіції Сергій Шайхет

Зі слів Сергія Шайхета, російський обстріл пошкодив до п'яти приватних будинків та дитячий майданчик. В багатоквартирному будинку вибито вікна.

"Попередньо, обстріли відбувались з території Кінбурнської коси", — написав Шайхет.

Відповідно до інформації від обласної військової адміністрації, обстріл з реактивних систем залпового вогню тривав, з 21:50 та 22:40, влучання були по акваторії та населеному пункту.

РФ обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини: перебили лінію електропередач

У ніч на 18 січня армія РФ з важкої артилерії обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини, поранених та загиблих немає. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його даними, під ударом були дві громади: Марганецька та Червоногригорівська. Пошкоджена лінія електропередач.

Наслідки обстрілу уточнюються.

Резніков обговорив підтримку України з міністром оборони Латвії

Міністр оборони Олексій Резніков провів зустріч зі своєю латвійською колегою Інарою Мурнієце, яка відвідала Київ 17 січня. Про це Резніков повідомив у своєму Twitter.

"Був радий приймати І. Мурнієце в Києві під час її першого візиту в якості міністра оборони Латвії. Ми обговорили шляхи підвищення можливостей української армії", — написав урядовець.

Він подякував Латвії за рішучу підтримку України у боротьбі з російською агресією.

"До зустрічі в Рамштайні", — додав Резніков, маючи на увазі заплановану на 20 січня зустріч союзників України у Німеччині.

У Дніпрі судитимуть трьох підозрюваних в оборудках з "гуманітаркою"

У Дніпрі до суду передали обвинувальний акт щодо ймовірного організатора та двох учасників групи через незаконне використання гуманітарної допомоги. Про це сказано в повідомленні на сайті обласної прокуратури.

За даними слідства, з квітня до липня 2022 року представник благодійного фонду продавав бронежилети 4-го класу захисту, які надійшли для ЗСУ від іноземних партнерів. У цьому бали участь ще двоє підозрюваних: вони розміщували оголошення в соцмережах та передавали спорядження покупцям.

Правоохоронці задокументували продаж 23 бронежилетів на суму понад 720 тисяч гривень.

Під час обшуків у фігурантів вилучили бронежилети, документацію, мобільні телефони та гроші.

За добу РФ завдала сотню ударів за допомогою РСЗВ — Генштаб

Протягом минулої доби Росія здійснила майже сотню обстрілів за допомогою реактивних систем залпового вогню, інформує Генеральний штаб ЗСУ.

"6 ракетних, 3 з яких по цивільних об’єктах міст Куп’янськ та Краматорськ, а також 14 авіаційних ударів завдав противник протягом минулої доби. Також здійснив 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню", — зазначається в дописі.

Українські військові також нагадали про загрозу авіаційних та ракетних ударів Російською Федерацією по цивільних об’єктах на всій території України.

РФ завозить на окуповані території своїх чиновників через відмову місцевих співпрацювати — ГШ

У зв’язку з відмовою мешканців окупованих українських територій співпрацювати з російською адміністрацією, Росія змушена завозити власних чиновників для здійснення управлінських функцій. Про це у ранковому зведенні повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Через незначну кількість колаборантів, загарбники змушені завозити чиновників з Російської Федерації для виконання управлінських функцій окупаційного режиму на тимчасово захоплених територіях. До того ж спостерігається нестача працівників у різних галузях, тому що місцеві жителі не бажають співпрацювати з окупантами. Тож росіяни намагаються завезти робітників із тієї ж Росії та тимчасово окупованого Криму", — йдеться у повідомленні.

У Москві затримали чотирьох людей, які прийшли вшанувати пам'ять загиблих внаслідок атаки по Дніпру

У Москві затримали чотирьох людей, які прийшли до пам'ятника Лесі Українці, аби покласти квіти до стихійного меморіалу і вшанувати пам'ять загиблих внаслідок російської атаки по багатоповерхівці у Дніпрі. Про це у коментарі виданню "ОВД-Инфо" розповів очевидець подій Олександр Айхман.

За його словами, поліція затримала двох людей, які клали квіти та ще двох, які просто перебували поруч.

Постпред України за засіданні Радбезу ООН: Ми зібралися тут через нісенітницю, яку просуває РФ

Про це заявив постійний представник України у Раді безпеки ООН Сергій Кислиця.

"Ми повинні використовувати гроші платників податків і наш обов’язок — хоч якось скористатися цими нісенітницями. Свобода релігії — це право людини. І, які б нісенітниці Росія у цій залі не заявляла, ця розмова іде про права людини", — наголосив Кислиця.

Він також провів історичні паралелі щодо теракту скоєного РФ у Дніпрі.

"Є місце у Лондоні, у Вестмінстері, яке називається Church House. Сьогодні там розташована Церква Англії. По цьому місцю випустили бомбу під час "бліцу", атаки Німеччиною Сполученого Королівства у 1940-41. Ви спитаєте мене, чому я про це говорю? Не через релігію, а тому що саме там відбулося перше засідання Ради безпеки. Якби Росія не бомбардувала Україну, то сьогодні б ми святкували 77 річницю від першого засідання", — сказав Кислиця.

Дипломат закликав найближчим часом організувати зібрання Ради безпеки для обговорення прав людини під час російської агресії в Україні.

Пострпред США на Радбезі ООН: Ми не повинні приймати виправдань війни від делегації РФ

Про це заявив представник США на засіданні Ради національної безпеки та оборони ООН Річард Міллс.

"За останні кілька місяців Росія пропонувала різноманітні виправдання цієї війни. Ми бачимо, що Росія прагнула, нібито, демілітаризувати, денацифікувати Україну, захистити від наркодилерів і сатаністів. Ми не повинні приймати жодних виправдань від російської делегації, що, нібито, їхні атаки є обґрунтованими, що, нібито, вбивство цивільних - це законна ціна, яку доводиться платити", — наголосив Міллс.

Водночас представник Китаю закликав сторони до мирних переговорів: "Китай завжди заявляв, що захист прав на вільне віросповідання має бути захищене. Це допомагає забезпечити позитивну енергію, яка сприяє розбудові миру. Переговори — це єдиний можливий спосіб вийти із кризи. Китай закликає всі сторони діяти раціонально і долучитися до діалогу".

РФ скликала засідання Радбезу щодо "утисків" Московського патріархату в Україні. Як це було

17 січня Росія ініціювала засідання Ради безпеки ООН, заявивши, що причиною є "утиски єдиної канонічної православної церкви в Україні". Водночас в УПЦ (МП) повідомили, що дізнались про скликання зі ЗМІ і "не звертались з проханням до держави, яка вчинила віроломний збройний напад на країну". Також в УПЦ (МП) заявили, що не уповноважували нікого з РПЦ виступати від їхнього імені в ООН.

Суспільне транслювало засідання наживо.

Представник Швейцарії на засіданні Ради безпеки ООН заявив, що "свобода релігії — це принцип, який захищає громадян, а не певні церковні організації".

"Ми проти поширення мови ненависті у будь-яких формах. Закликаємо релігійні інституції та лідерів використати свій вплив для досягнення миру", — наголосив представник Швейцарії.

Своєю чергою постійний представник Франції Ніколя де Рів‘єр звернув увагу, що Росія знову намагається відволікти міжнародне товариство від нагальних питань.

"Використовуючи свободу віросповідання, вона відволікає увагу цієї ради та міжнародної громади від російської агресії, яка триває майже рік, спричиняючи величезні страждання суверенному українському народу. Ми засуджуємо російські ракетні удари по Дніпру. І сьогоднішнє засідання, ще один приклад російської дезінформаційної стратегіі, яка так цинічно проводиться. Цю зустріч було скликано під приводом захисту релігійних свободою, але тим часом під час православних свят не було ніякого припинення бойових дій", — сказав на засіданні Радбезу Рів‘єр.

Представник Албанії на Радбезі заявив, що "чомусь у дискусії не вказується величезне руйнування Росією культурної спадщини в Україні": "ЮНЕСКО підтвердило руйнування 2300 місць культурної спадщини, в тому числі і релігійних місць поклоніння".

На початок