Під час ранкової атаки дронами жоден енергооб'єкт не постраждав, але ситуація складна — Укренерго

Під час ранкової атаки дронами жоден енергооб'єкт не постраждав, але ситуація складна — Укренерго

Під час ранкової атаки дронами 14 грудня жоден енергооб'єкт не постраждав, але ситуація в системі все ще складна через великий обсяг пошкоджень унаслідок попередніх атак Росії.

Про це повідомили в Укренерго.

​​"Середа почалась з масованої атаки дронів. Завдяки блискучій роботі сил протиповітряної оборони об’єкти енергетичної інфраструктури не зазнали ушкоджень — всі 13 БПЛА було збито", — зазначили там.

В Укренерго зазначили, що напередодні було введено в роботу ще один блок на атомній станції — це допомогло не застосовувати минулої доби аварійні відключення для збалансування енергосистеми.

"Але ситуація в енергосистемі України все ще залишається складною через великий обсяг пошкоджень в енергетичній інфраструктурі. Зберігається значний дефіцит електроенергії", — додали в Укренерго.

Найскладніша ситуація на сході — через майже щоденні обстріли енергооб’єкти постійно зазнають пошкоджень. Ремонтні роботи сповільнюються через небезпеку для життя ремонтників.

Що відомо про атаку 14 грудня

Близько шостої ранку 14 грудня в Києві та низці областей почалась повітряна тривога. Згодом кияни почули звуки вибуху. Росіяни випустили 13 "шахедів" — дронів-камікадзе іранського виробництва. Усі дрони збили Повітряні сили ЗСУ, ППО спрацювала в Київській області, водночас уламки від збитих безпілотників влучили в одну адмінбудівлю, ще чотири житлові будинки в Шевченківському районі столиці зазнали незначних пошкоджень. Люди не постраждали.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. Станом на грудень, через російські обстріли з ладу виведена майже половина енергосистеми України.

23 листопада, коли Росія всьоме здійснила масований ракетний удар по енергетичній інфраструктурі України, по всій країні запровадили аварійні відключення світла. Через обстріли українці опинились не тільки без світла, а й без водопостачання та зв'язку. Світло вимкнулось у Молдові.

5 грудня Росія знову обстріляла ракетами об’єкти критичної інфраструктури України. Росіяни випустили понад 70 ракет, українські військові збили понад 60. У країні почались перебої зі світлом та водопостачанням. Одна з ракет впала на території Молдови. Ця ракета "має відношення до РФ", заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Міжнародні організації та уряди країн почали відправляти Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядають три сценарії блекауту і закликають українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.

Читайте також

Блекаут в Україні. Чи можуть російські обстріли повністю відключити електрику в країні

Як зігрітися, що їсти, де знайти питну воду та як лишитися на зв'язку: поради на випадок блекауту

Зима і люди. Як українці готуються до холодів в умовах війни

На початок