Перебої зі світлом та водопостачанням. Росія завдала нового масованого удару по Україні

Перебої зі світлом та водопостачанням. Росія завдала нового масованого удару по Україні

Доповнено
Перебої зі світлом та водопостачанням. Росія завдала нового масованого удару по Україні
. Чоловік сидить у кав'ярні у Києві під час відключення світла, 1 грудня. Фото: AP

Росія 5 грудня завдала масованого ракетного удару по території України, зокрема було влучання в об’єкти енергетичної інфраструктури. Попри те, що сили ППО збили більшість російських ракет, в деяких областях виникли проблеми з електроенергією та водопостачанням, а в столиці метрополітен перевели в обмежений режим роботи.

Сумська область залишилася повністю без електропостачання. Екстрене аварійне відключення застосували близько 14:30 для запобігання порушень у роботі об'єднаної енергетичної системи України.

В Одесі після вибухів знеструмленими лишилися всі насосні станції та резервні лінії. Водопостачання відсутнє скрізь у місті. Також внаслідок удару було пошкоджено два обʼєкти інфраструктури, є влучання у житлові будинки та цивільну інфраструктуру. Дві людини отримали поранення.

У Києві метро працює в обмеженому режимі. Люди використовують його як укриття, тому висадку пасажирів здійснюють лише на тих станціях, де немає великого скупчення.

Частина Кривого Рогу також без світла, вимкнені деякі котельні та насосні станції. В деякі райони організовано підвезення води.

Більшість мешканців Житомира опинилися без світла.

У Кропивницькому були знеструмлені всі насосні станції. Мешканців закликали запастися водою.

Внаслідок ракетної атаки на Запоріжжі у селі Новософіївка були пошкоджені приватні будинки. За попередньою інформацією двоє людей загинули, троє поранені, зокрема однорічна дитина.

Що відомо про попередні ракетні удари по Україні

23 листопада Росія всьоме здійснила масований ракетний удар по енергетичній інфраструктурі України. Тоді ударів зазнали житлові будинки, ТЕЦ, ТЕС і електропідстанції у Києві, Київській, Вінницькій, Львівській та Запорізькій областях. У Києві та області внаслідок обстрілів є загиблі та поранені. По всій Україні запровадили аварійні відключення світла. Світло вимкнулось у Молдові. Через обстріли українці опинились не тільки без світла, а й без водопостачання та зв'язку.

Міжнародні партнери одразу почали надсилати Україні обладнання, яке має допомогти пережити блекаут та підготуватися до зими. Зокрема Франція відправила сотню потужних генераторів, Прага — обігрівачі та медобладнання, Рига — теплові гармати, USAID передали ковдри для Укрзалізниці.

На початок