У Білорусі завершили "раптову перевірку" армії

У Білорусі завершили "раптову перевірку" армії

Важливо
У Білорусі завершили "раптову перевірку" армії
. Фото: AP

Оновлення: Міністерство оборони Білорусі 19 грудня повідомило про завершення заходів з перевірки боєздатності військ. Про це йдеться на офіційних сторінках відомства. Одночасно до Мінська прибув президент Росії Путін.

13 грудня Міністерство оборони Білорусі оголосило про проведення "раптової перевірки" бойової готовності Збройних Сил республіки. Зазначається, що перевірку проводять за дорученням Лукашенка.

Як повідомляє пресслужба відомства, у рамках перевірки "військо має у найкоротші терміни висунутись у призначені райони, здійснити їхнє інженерне обладнання, організувати охорону та оборону, а також навести мостові переправи через річки Неман та Березина".

Заплановано "пересування військової техніки та особового складу, тимчасове обмеження руху громадян (транспорту) окремими дорогами загального користування та ділянками місцевості", — додали в МО Білорусі.

Раніше моніторингова група повідомила, що російські військові у Білорусі перекидають техніку ближче до кордонів України.

Напередодні в Інституті вивчення війни (ISW) зазначили, що Білорусь навряд чи вторгнеться в Україну, а метою залишається привернення уваги українських військ та посилення груп на кордоні, аби послабити зусилля Сил оборони України на основних напрямках бойових дій. Там також зазначили, що тиск Кремля на Білорусь щодо підтримки російської агресії в Україні є частиною "довгострокових зусиль з посилення контролю над Білоруссю".

Участь Білорусі у війні Росії проти України

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого на території Білорусі були зосереджені десятки тисяч російських військових, частина з яких брала участь у війні на українській території, а також здійснювала ракетні та авіаційні удари.

На початку травня 2022-го у Білорусі розпочалася раптова перевірка сил реагування. Колони білоруських військ рухалися в бік кордонів Литви і України. 26 травня не визнаний низкою держав світу президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у Збройних Силах Білорусі планують утворити Південне оперативне командування поблизу кордонів з Україною. У серпні Білорусь знову продовжила військові навчання.

За даними Інституту вивчення війни, Лукашенко, з великою ймовірністю, й далі даватиме Росії доступ до повітряного простору своєї країни, аби висловити підтримку президенту Росії Володимиру Путіну.

30 жовтня Генштаб повідомив, що РФ перекидає війська в Білорусь. 1 грудня у Генштабі повідомили, що у Білорусі готують підрозділи танкової армії РФ. У Міноборони України запевнили, що ЗСУ готові до будь-яких викликів з боку Білорусі.

24 листопада Лукашенко заявив, що білоруська армія не зможе допомогти Росії у війні з Україною, не тому, що це політичне рішення, а тому, що "35-40 тисяч не вирішать проблеми". Наступного дня до Білорусі прибули російські генерали, щоб контролювати підготовку військових.

27 жовтня повідомлялось, що Білорусь, ймовірно, готується приймати військові ешелони з РФ. 30 жовтня Генштаб повідомив, що РФ перекидає війська в Білорусь.

3 грудня міністр оборони Росії Шойгу приїхав у Білорусь до Лукашенка. Вони обговорили підготовку та забезпечення білоруської армії, Лукашенко заявив, що російські білоруські військові готуються, як "єдине угруповання, єдина армія".

Читайте також

"Вони вводили нас в оману": військові про підготовку росіян до лютневого нападу на кордоні з Чернігівщиною

"Будемо усі йти на захист у ліси": як живуть волиняни у селах на кордоні із Білоруссю

Війна. Усі останні новини
На початок