Зеленський — людина року, СБУ в УПЦ МП, дев'ятий пакет санкцій проти Росії. 287-й день війни. Онлайн

Зеленський — людина року, СБУ в УПЦ МП, дев'ятий пакет санкцій проти Росії. 287-й день війни. Онлайн

Українські військові поблизу Бахмута, Донецька область, — онлайн Суспільного
. Українські військові поблизу Бахмута, Донецька область, Україна, 6 грудня 2022 року. Фото: АР

7 грудня — 287-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Європейська комісія підготувала дев'ятий пакет санкцій проти Росії. У нього пропонується додати майже 200 осіб та компаній. У разі ухвалення заборона торкнеться також 4 російських телеканалів — їх приберуть з усіх платформ розповсюдження.
  • Німеччина передасть Україні новий пакет військової допомоги. Туди, зокрема, увійдуть бронетранспортери Dingo, танкові тягачі, самохідні артилерійські установки RCH 155, вантажівки та ангарні намети.
  • Комітет Сенату США схвалив резолюцію про визнання дій РФ в Україні геноцидом.
  • Журнал TIME назвав Людиною року президента Зеленського та "український дух".
  • В СБУ заявили, що проводять "безпекові заходи" на об'єктах УПЦ МП у Черкаській, Волинській та Херсонській областях. Тим часом на Луганщині засудили священника УПЦ (МП), який передавав окупантам дані про ЗСУ.
  • США попередньо узгодили оборонний бюджет на 2023 рік: на безпекову допомогу Україні заклали щонайменше 800 мільйонів доларів. Це не остаточний проєкт.
  • Литовська комісія з радіо та телебачення слідом за Латвією ухвалила рішення про скасування ліцензії на мовлення російського телеканалу "Дождь".

Німеччина оголосила про нову військову допомогу Україні

В уряді Німеччини опублікували перелік нової військової допомоги Україні. Водночас в уряді ФРН наголосили, що з міркувань утримуються від надання детальної інформації щодо способів та термінів транспортування до завершення передачі.

Таким чином, до нового пакету увійдуть:

  • 20 бронетранспортерів MRAP DINGO
  • 2 тягачі танкових транспортерів М1070
  • 18 колісних самохідних гаубиць RCH 155
  • 80 пікапів
  • 90 датчиків та постановників перешкод для безпілотників
  • 2 ангарних намети
  • 7 вантажно-розвантажувальних машин 8х6.

На цьому Суспільне закінчує текстовий онлайн подій 286 дня війни. Нову текстову хроніку 8 грудня — читайте тут.

Після обстрілу Курахового міський голова розпорядився закрити ринки та магазини

Після обстрілу російськими військовими центру Курахового вдень 7 грудня у місті закрили ринки, магазини та відділення пошти. Відповідне розпорядження підписав очільник Курахівської міської військової адміністрації Роман Падун.

Тимчасово закриваються ринки, а також магазини та крамнички на пр. Запорізькому від АЗС Паралель (пр. Запорізький, 1б) до вул. Пушкіна. Не працюватиме і відділення №1 Нової пошти.

Вдень 7 грудня армія РФ обстріляла Курахове зі ствольної артилерії. За даними прокуратури Донеччини на 18:00, загинули шестеро людей, шестеро були поранені. У вечірньому зверненні о 23:00 президент Володимир Зеленський повідомив, що кількість загиблих у Кураховому збільшилась: померли десять людей.

Президент провів засідання Ставки головнокомандувача

Як повідомив Володимир Зеленський під час вечірнього звернення, на засіданні заслухали доповіді командувачів, обговорили ситуацію на окремих напрямках.

"Передусім щодо Донецької області, районів Бахмута та інших найгарячіших точок. Там дуже жорстке протистояння, кожен метр має значення. Я дякую всім нашим хлопцям, які знищують ворога саме там щодня, щоночі, щогодини. Звичайно, на Ставці приділили належну увагу Луганщині, Харківщині, були доповіді по ситуації загалом і на кордонах", — зазначив Зеленський.

Зеленський розповів про відновлення енергосистеми

Станом на вечір 7 грудня найбільше відключень електрики відбувається у Києві та області, на Львівщині, в Житомирській області, на Хмельниччині, Полтавщині, Вінниччині та в Закарпатті. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Президент розповів, що зараз в Україні постійно збільшується генерація та постачання електрики — майже щодня додається ще обсягу.

“Але варто не забувати – і не забувати всім, – що відновити 100% енергосистеми, якою вона була до початку російського енерготерору, зараз неможливо. Потрібен час. Саме тому в більшості міст і районів зберігаються графіки відключень”, — сказав Зеленський.

Він подякував енергетикам, ремонтникам, бізнесу, працівникам комунальних підприємств і місцевій владі, які роблять усе можливе, щоб полегшити становище для людей.

Четверо поліцейських загинули під час стабілізаційних заходів на Херсонщині

"Серед загиблих – начальник поліції Черкаської області Михайло Куратченко, він допомагав колегам на півдні. Вибухотехнік Ігор Мельник. Кінолог Сергій Ненада. Помічник чергового Уманського райуправління поліції Вадим Періжок. Життя ще чотирьох поліцейських зараз рятують лікарі", — повідомив у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський.

Зеленський: Десятеро людей загинули внаслідок ударів РФ по Кураховому

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні за підсумками 287 дня війни.

"Донеччина – сьогодні ж російська армія завдала удару по Кураховому, дуже жорстокого, абсолютно прорахованого. Саме по мирних людях. По звичайних людях. По ринку, елеватору, заправці, автостанції, по житловому будинку. У переліку загиблих станом на зараз – десять людей, багато поранених. Мої співчуття рідним і близьким... Вічна памʼять усім жертвам російського терору", — сказав Зеленський.

У Білорусі переміщують війська і військову техніку

У Білорусі оголосили про переміщення військ та військової техніки у рамках перевірки державної системи реагування на акти тероризму, що відбувається 7-8 грудня під керівництвом Державного секретаріату Ради безпеки Республіки Білорусь. Про це державному інформаційному агентству БелТА повідомили в установі.

“У цей період заплановано пересування військової техніки та особового складу сил забезпечення національної безпеки, тимчасове обмеження руху громадян (транспорту) окремими дорогами загального користування та дільницями місцевості, застосування імітаційних засобів поразки у навчальних цілях”, — інформує Державний секретаріат Ради безпеки Білорусі.

Білорусь також оголосила про початок військових навчань у рамках "осінньої призовної кампанії для проходження початкової військової підготовки новобранців"

ФК "Реал Мадрид" передасть Україні 20 генераторів

Про це йдеться у заяві клубу.

"Дефіцит електроенергії в Україні, викликаний російськими обстрілами енергетичних об'єктів країни, впливає на життя мільйонів українців, які через відсутність центрального опалення відчувають на собі наслідки різкого зниження температури в країні", — заявили у ФК.

Донецький "Шахтар" звернувся до європейських футбольних клубів з проханням про допомогу в придбанні електрогенераторів, які допоможуть краще пережити сувору українську зиму. Мадридський "Реал" через свій благодійний фонд підтримає цю ініціативу солідарності, передавши 20 генераторів, які будуть використані в різних регіонах України.

На Миколаївщини у деокупованих селах відновлюють інфраструктуру

У Миколаївській області станом на 7 грудня від російських військ звільнено 48 населених пунктів. Там, де проживають люди, відновлюють електропостачання, зв'язок та іншу критичну інфраструктуру.

Про це повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Електропостачання відновлено для майже трьох тисяч споживачів зі звільненого міста Снігурівка, селища Березнегувате та села Зелений Гай.

Газ знову почали отримувати мешканці Снігурівки та села Українка. Жителям 16-ти населених пунктів Горохівської громади та 17-ти Снігурівської відновили централізоване водопостачання.

Мобільний зв’язок працює у Снігурівці, селищах Засілля та Первомайське, в селах Вавилове й Зелений Гай. У решти деокупованих населених пунктах тривають відновлювальні роботи.

Кличко: У Києві не виключений сценарій "апокаліпсису" у разі продовження ударів РФ

Про це заявив мер Києва Віталій Кличко в інтерв’ю Reuters.

"Київ може втратити енерго- та водопостачання, а також тепло. Може трапитися апокаліпсис, як у Голлівудських фільмах, коли проживання у будинках стане неможливим через низьку температуру. Утім, ми боремося й робимо усе можливе, аби цього не сталося", — сказав Кличко.

Він закликав киян підготувати запас продовольства та питної води, а також тримати напоготові речі та документи на випадок негайної евакуації після припинення подачі тепла. “Але наразі, за його словами, потреби в евакуації немає, оскільки дефіцит електроенергії у місті становить всього 20%, і стан залишається стабільним”, - пише видання.

Кличко додав, що місто готує пункти обігріву в різних районах, але їх недостатньо для розміщення всього населення. “Ми підготували близько 500 автономних пунктів обігріву, але для трьохмільйонного міста 500 пунктів - це нічого”, - зазначив мер.

Росія вдарила ракетами по Печенігах на Харківщині

Ввечері 7 грудня, близько 20:00, у селищі Печеніги Харківської області впали дві російські ракети. Попередньо, поранених чи загиблих немає. Про це Суспільне Харків розповів селищний голова Олександр Гусаров.

"Дві ракети, попередньо "С-300", збили наші сили протиповітряної оборони. Одна впала на околицях селища, друга — майже в центрі. Слава Богу, постраждалих немає", — сказав він.

Будівлі навколо падінь ракет пошкоджені уламками. Масштаби руйнувань будуть уточнювати 8 грудня, зазначив Гусаров.

Фотографії з місця падіння ракет опублікував в Telegram-каналі заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

У Грузії зібрали кошти на 200 генераторів для України

У Грузії громадянська ініціатива в рамках акції "Поділися світлом" зібрала гроші на 200 генераторів для відправки в Україну, передає "Новини-Грузія".

За вісім днів гроші переказали 1176 громадян Грузії, ще дев'ять осіб доставили самі генератори. Збір ресурсів триває до 12 грудня, генератори планують доставити в Київ до 24 грудня. У столиці України їх розподілять партнерські громадські організації серед об'єктів, які найбільше потребують допомоги.

На всіх генераторах будуть наклейки з іменами людей, які допомогли їх купити.

Лідери ЄС зберуться наступного тижня, щоб обговорити підготовку до зими 2023-2024

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на проєкт політичної заяви, яку мають ухвалити глави урядів країн ЄС на наступному саміті 15 грудня.

Лідери Євросоюзу мають намір закликати до активізації роботи над спільними закупівлями газу та об’єднанням попиту, заповненням сховищ і завчасною підготовкою планів на випадок надзвичайних ситуацій на зиму 2023-2024.

У Києві нові назви станцій кільцевої електрички обиратимуть додатку "Київ Цифровий"

Пропозиції щодо перейменування станцій Kyiv City Express невдовзі будуть винесені на голосування у застосунок "Київ Цифровий". Представники групи "Пасажири Києва" 6 грудня зустрілися із керівництвом "Укрзалізниці". Обговорили всі пропозиції, які за останні дні надходили щодо назв станцій міської електрички. В "Укрзалізниці" прагнуть, аби столичне залізничне кільце стало зрозумілим для пасажирів та підкреслювало історичні топоніми Києва.

На зустрічі домовилися, що остаточну крапку в перейменуванні мають сказати кияни. Назви станцій, які пропонується змінити:

  • Рубежівська — Парк Нивки/Берестейська.
  • Вишгородська — Пріорка (на честь історичного району Пріорка, який починається від станції. Крім того, це дозволить уникнути плутанину зі ст. Вишгород, яку мають відновити у майбутньому).
  • Зеніт — Куренівка (на честь історичного району Куренівка, де розташована станція. Також саме тут починалося колійне розгалуження однойменної залізничної станції, яка існувала у 1910-60-х роках на місці теперішнього парку Куренівський).
  • Троєщина-2 — Райдужний (станція найближче розташована до житлового масиву Райдужний).
  • Троєщина — Воскресенка (станція наближена до житлового масиву Воскресенка).
  • Київ-Дніпровський — Микільська Слобідка (станція розташована неподалік житлового масиву Микільська Слобідка).
  • Київська-Русанівка — Русанівка (за назвою найближчого житлового масиву Русанівка).
  • Лівий Берег — Березняки (також за назвою найближчого житлового масиву Березняки).
  • Північна платформа ст. Київ-Пасажирський — Вокзальна (пасажири приїжджають до двох вокзалів Центрального та Приміського, станції метро та швидкісного трамваю "Вокзальна" і до Вокзальної площі.

На Черкащині забезпечили генераторами об’єкти критичної інфраструктури

Частину об’єктів критичної інфраструктури Канева забезпечили генераторами. Їх надіслали міста-побратими, аби під час знеструмлення місто повноцінно працювало, Суспільному повідомив міський голова Ігор Ренькас.

Один з генераторів розмістили на центральній каналізаційній помповій станції. Він має спеціальну систему підігріву, розповів електромонтер Юрій Риндіч: "Навіть у мінус 20 він буде легко запускатися і буде працювати без питань. Система підігріву постійно підтримує, так що в будь-який момент можна ним користуватися".

У "Пунктах незламності" теж встановили генератори, але меншої потужності, зауважив міський голова Ігор Ренькас. Їх надали міста-побратими з Польщі та Німеччини. Генератори можуть працювати безперебійно понад добу. Та головне, за словами міського голови Канева, тепер у критичних ситуаціях мати дизельне пальне для їхньої заправки.

Німеччина оголосила про нову військову допомогу Україні

В уряді Німеччини опублікували перелік нової військової допомоги Україні. Водночас в уряді ФРН наголосили, що з міркувань утримуються від надання детальної інформації щодо способів та термінів транспортування до завершення передачі.

Таким чином, до нового пакету увійдуть:

  • 20 бронетранспортерів MRAP DINGO
  • 2 тягачі танкових транспортерів М1070
  • 18 колісних самохідних гаубиць RCH 155
  • 80 пікапів
  • 90 датчиків та постановників перешкод для безпілотників
  • 2 ангарних намети
  • 7 вантажно-розвантажувальних машин 8х6.

Зеленський: 1888 населених пунктів вдалося звільнити від окупації.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у зверненні до представників Фундації захисту прав людини ім. Роберта Кеннеді.

"1888 населених пунктів нам уже вдалося звільнити від окупації. Але ще майже стільки ж українських міст і сіл залишаються в окупації. А це означає, що зараз на полі бою в Україні вирішується доля мільйонів людей. Мільйонів, які можуть бути врятовані. Ми не маємо права полишити жодну нашу людину в російській окупації. І в російських фільтраційних таборах, де вже зникли безвісти тисячі. І на російській території, куди були силою депортовані сотні тисяч українців", — наголосив Зеленський.

Армія РФ вдарила по Нікополю на Дніпропетровщині

Удень 7 грудня армія РФ вдарила по Нікополю на Дніпропетровщині. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук. Загиблих і поранених немає.

Окупанти заявили про обстріл хімзаводу у Горлівці

Російські військові заявили, що в окупованій Горлівці через обстріл спалахнув склад із сіркою на хімзаводі "Стирол".

"Загрози життю та здоров'ю немає. МНС працює. Але може поширюватися їдкий запах, прошу вас усіх закрити кватирки для уникнення попадання неприємних запахів у квартири", — йдеться у повідомленні окупаційної адміністрації міста.

За даними окупантів, від початку тижня хімзавод вже двічі потрапляв під обстріл. На підприємстві пошкоджені парокотельний цех, установки ультра- та нанофільтрації, а також регенератор розчину та апарат повітряного охолодження.

Окупанти звинувачують українських військових в обстрілі.

Канада та Нідерланди долучилися у Гаазі до позову України проти РФ

Про це повідомляє Міністерство міжнародних справ Канади.

"Сьогодні Канада та Королівство Нідерландів подали спільну заяву про вступ у справу, порушену Україною проти Росії в Міжнародному суді ООН. У цьому провадженні Україна прагне встановити, що Росія не має законних підстав для вжиття заходів в Україні та проти України з метою запобігання та покарання за будь-який передбачуваний геноцид", — йдеться у тексті документу.

Канада та Нідерланди користуються правом втрутитися у цю справу відповідно до статті 63(2) Статуту Суду, щоб представити суду своє тлумачення відповідних положень Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Конвенція про геноцид). В інтересах усіх держав-учасниць Конвенції, а також міжнародного співтовариства в цілому, щоб Конвенція про геноцид не використовувалася не за призначенням і не була предметом зловживань.

"Ми підтверджуємо важливість цих проваджень і вкотре закликаємо Росію негайно припинити свої військові операції в Україні, як того вимагає суд у своєму юридично обов'язковому наказі від 16 березня 2022 року про тимчасові заходи. Невиконання Росією цього наказу є подальшим порушенням її міжнародних зобов'язань", — йдеться в заяві.

В Україні розгорнуто 1072 пункти незламності

"Силами ДСНС розгорнуто в Україні 1072 пункти незламності. Всього від початку функціонування таких пунктів надано допомогу вже майже 200 тисячам людей. Лише минулої доби в пунктах незламності отримали допомогу понад 8 тисяч людей", — розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Він додав, що рятівникам не вистачає спеціалізованої робототехніки, але певна техніка вже законтрактована і скоро має надійти до України.

"Через відсутність електропостачання наші громадяни шукають альтернативні методи опалення, живлення, підігріву їжі. І користування такими засобами призводить до зростання кількості отруєнь чадним газом або інших випадків травмування, у т.ч. фатальних", — додав Єнін і закликав громадян до обережності.

За інтенсивністю замінування лідером на сьогодні є Херсонщина — Єнін

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Щодня ми втрачаємо наших людей, які гинуть внаслідок детонації вибухових пристроїв, мін, розтяжок або інших пасток, заготовлених росіянами. За інтенсивністю замінування лідером на сьогодні є Херсонщина. Саме на її території зосереджено максимум сил і засобів, як піротехніків ДСНС, так і вибухотехніків. За цю добу ми дослідили 8,7 га Херсонщини, вилучивши 704 одиниці вибухонебезпечних предметів. Всього з початку війни обстежено площу 8000 га і вилучено близько 440 тисяч вибухонебезпечних предметів. Для цього ми залучали понад 100 вибухотехніків і понад 40 одиниць спеціальної техніки", — зазначив Єнін.

Єврокомісія оголосила дев'ятий пакет санкцій проти Росії

Єврокомісія підготувала дев'ятий пакет санкцій проти Росії.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

У рішенні ідеться про ще майже 200 фізичних та юридичних осіб, яких додали до санкційного списку, санкції проти ще 3 російських банків, обмеження доступу Росії до безпілотників, як прямого, так і через потенційних постачальників з третіх країн, таких як Іран.

Запроваджуються нові засоби експортного контролю, зокрема щодо товарів подвійного призначення, які можуть бути використані "російською військовою машиною".

"Ми також протидіємо російській пропагандистській машині, пропонуючи вилучити з ефіру ще 4 канали, і пропонуємо більше економічних заходів проти російського енергетичного сектору", — додали в ЄК.

Лівобережний Київ отримує лише 30% від потреб електрики

Про це повідомив гендиректор YASNO Сергій Коваленко. За його словами, максимальне споживання у Києві зросло на 7% порівняно з учора. Зараз забезпечується орієнтовно 70% потреб житлових будинків, але все одно поки що діють екстрені відключення.

"Окремо згадаю лівобережний Київ. Тут побутові клієнти отримують лише до 30% від потреб, тому що до сих пір ведеться ремонт одного із комунальних об'єктів генерації. А мережі від інших джерел генерації перевантажені і не можуть передати достатньо енергії на лівобережні райони. На жаль, поки терміни відновлення нам не відомі", — зазначив він.

Коваленко повідомив, що загалом зараз дуже багато локальних аварій. Основні причини — не спрацьовує автоматика, ситуацію погіршує погода, зростає кількість і інших аварій через те, що система не розрахована на велику кількість увімкнень/вимкнень. Плюс після тривалих відключень виникає те, що називається відкладений попит.

"Бо фактично потрібно встигнути зробити багато справ, тому що в умовах екстрених відключень складно планувати. Через це замість трьох черг, іноді можливо ввімкнути лише одну. І така ситуація триває протягом кількох днів", — зазначив він.

Коваленко закликав дуже відповідально ставитися до своїх звичок використання електроенергії.

"Особливо зараз, бо від цього залежить швидкість відновлення інфраструктури. Адже енергетики викладаються на максимум, щоб у наших оселях було світло", — зазначив він.

Чехія надасть Україні кошти на забезпечення мобільної медичної допомоги та на житлові бокси

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив, що уряд затвердив передачу Україні близько 2 млн євро. Про це повідомляє Радіо Прага.

"Україні на тлі військових дій, що тривають там, на пропозицію МЗС Чехії спрямовано 50,7 млн крон (близько 2 млн євро)", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що із цієї суми 30,7 млн крон (близько 1,2 млн євро) отримає МОЗ на потреби забезпечення мобільної медичної допомоги – санітарного автобуса, двох пересувних медичних блоків та санітарного намету.

Сума, що залишилася, буде передана міській раді Знам'янки Кіровоградської області для забезпечення у зимовий період мобільними житловими боксами вимушених переселенців.

Крім того, 20 млн крон (близько 500 тис. євро) Чехія передасть Фонду ООН для покриття першочергових потреб населення Афганістану.

В окупованому Шахтарську вантажівка військових РФ протаранила маршрутку. Є загиблі — Андрющенко

В окупованому з 2014 року місті Шахтарськ на Донеччині вантажівка військових РФ протаранила пасажирську маршрутку, в результаті чого 16 людей загинули. Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко та опублікував відповідне відео з місця події.

"Шахтарськ сьогодні. Вантажівка окупантів протаранила маршрутку. 16 людей загинуло. Винним призначено водія маршрутки, який теж загинув. Окупанти знову не винні. Жодного військового не затримано або арештовано. Навіть в таких дрібницях російська політика незмінна. Пасажири самі себе вбили, а водій просто пішов на таран. Чекаємо на Майнкампф під сидінням або тату з тризубом на трупі водія", – написав Андрющенко під цим відео, яке отримав зі своїх джерел.

Окупанти також повідомили про аварію та загиблих.

Росія обстріляла Житомирщину, Запоріжжя та Курахове на Донеччині — Генштаб

Протягом доби від ракетних ударів та безпілотників військ РФ постраждали житлові будинки та інші цивільні об’єкти міста Коростень Житомирської області і низка населених пунктів Запорізької області. Крім того, обстрілів з реактивних систем залпового вогню зазнали житлові квартали міста Курахове Донецької області.

Як повідомили в Генштабі ЗСУ, зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

Там також зазначили, що на Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Водночас на полігонах Білорусі триває підготовка підрозділів противника, додали в ГШ.

В ООН назвали кількість вбитих російськими військами цивільних в Україні

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини задокументували вбивства щонайменше 441 цивільного російськими військовими. Про це йдеться у повідомленні УВКПЛ. Управління встановило, що вбивства цивільних осіб не обмежувалися окремими місцевостями, хоча деякі райони постраждали більше ніж інші. Приміром, місто Буча на Київщині, яке перебувало під контролем російських військ від 5 до 30 березня 2022 року, постраждало від особливо великої кількості вбивств.

"Станом на 31 жовтня 2022 року, УВКПЛ задокументувало вбивства 73 цивільних осіб (54 чоловіків, 16 жінок, 2 хлопчиків і 1 дівчинка) у Бучі та продовжує роботу з підтвердження ще 105 ймовірних вбивств (85 чоловіків, 11 жінок та 9 дорослих, стать яких ще не вдалось встановити) у цьому місці", — йдеться у повідомленні. В Управлінні наголосили, що 57 зі 100 вбивств, згаданих у доповіді та додатку до неї, були свавільними стратами — 48 чоловіків, 7 жінок і 2 хлопчиків.

"30 із них сталися в місцях тримання під вартою, а 27 жертв були свавільно страчені на місці невдовзі після того, як потрапили під контроль порушників", — йдеться у доповіді.

Станом на 4 грудня від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Управління ООН з прав людини зафіксувало 17 181 жертву серед цивільного населення України, них — 6702 загиблих і 10 479 поранених. Фактичні цифри щодо жертв є значно вищі, наголосили в ООН.

Путін заявив, що Україну хоче захопити Польща і Росія — "єдиний гарант безпеки" для українців

Президент Росії Володимир Путін 7 грудня заявив, що "єдиним справжнім гарантом територіальної цілісності України могла б бути Росія" на тлі "прагнення польських націоналістів забрати західні українські території".

"Націоналістичні елементи в Польщі сплять і бачать, щоб забрати західні території, які Україна отримала завдяки рішенням Сталіна після Другої світової — до цього і вестимуть справу. Єдиним справжнім гарантом територіальної цілісності України в її сьогоднішніх кордонах могла б бути Росія", — заявив Путін.

Садовий зустрівся з Папою Римським

Міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з Папою Римським у Ватикані. Цю інформацію Суспільному підтвердили у пресслужбі Львівської міської ради. У Ватикан міський голова прибув разом із дружиною Катериною Кіт-Садовою, директором Першого медоб'єднання Львова Олегом Самчуком та керівником управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Сергієм Кіралем.

Садовий опублікував фото, на якому видно подарунок для Папи — це дерев’яний хрест з осколком російської ракети.

"Дерев’яний хрест – символ перемоги добра і правди, який "поранений" осколком російської ракети. Поранений, але незламний, як усі українці. Цей осколок витягнули з тринадцятирічної дівчинки Насті. Папа про це знає. Думаю, кожен дуже чітко зрозумів символізм", — додав Андрій Садовий.

За словами Садового, глава католицької церкви благословив хрест, і тепер він подорожуватиме церквами по світу, щоб закликати всіх вірних молитись за Україну. Ще один такий хрест залишиться в Папи, щоб кожного дня нагадувати про ціну, яку платять українці за правду та свободу.

Кількість загиблих внаслідок обстрілу Курахового зросла

Кількість загиблих внаслідок обстрілу Курахового зросла до вісьмох людей, повідомив заступник голови ОП Тимошенко.

На Луганщині засудили священника УПЦ (МП), який передавав окупантам дані про ЗСУ

Священника УПЦ (МП) в Луганській області засудили до 12 років позбавлення волі за передачу інформації окупантам про позиції українських військових, інформує Офіс Генерального прокурора.

"З середини квітня 2022 року священник збирав інформацію про чисельність та дислокацію техніки, а також озброєння ЗСУ у Сєвєродонецьку та в прилеглих до міста населених пунктах. Її передавав представникам армії РФ через месенджер", — йдеться у повідомленні.

За даними правоохоронців, чоловіка затримали наприкінці квітня 2022 року. Під час документування злочину правоохоронці виявили листування священнослужителя з представниками збройних формувань окупантів.

Делегація РФ пішла з засідання в ПАЧЕС, Росія припиняє сплачувати внески до цієї організації

Росію виключили з Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС). Про це повідомив член української делегації, народний депутат Олександр Маріковський (парламентська фракція "Слуга народу").

"Щойно ми — депутати від Верховної Ради України, що зараз воюємо на найбільш проросійському міжнародному майданчику - асамблеї ПАЧЕС, витравили тварюк з цієї організації. Ми командою на чолі з Анною Пуртовою щойно зробили неймовірне! Емоційно послали услід за крейсером "москва", — йдеться у дописі.

Водночас російський "Інтерфакс" повідомив, що в.о. керівника російської делегації в Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва Ольга Тимофєєва заявила про призупинення виплати внесків в ПАЧЕС через неможливість там працювати.

"Зараз ми приймаємо рішення тимчасово призупинити сплату членських внесків до відновлення здорового глузду (в ПАЧЕС, - ред.)", — заявила Тимофєєва.

Повідомляється, що російська делегація на чолі з Тимофєєвою перервала свою участь у Генасамблеї ПАЧЕС, яка проходить у Бєлграді, під час голосування за новими мандатами російських делегатів.

Як пояснила Тимофєєва, це сталося через те, що українська делегація в ПАЧЕС "наполягала на тому, щоб при підтвердженні мандатів голосування відбувалося персонально за кожного, а не за всю делегацію". Ухвалення такого рішення російська діячка назвала "смертним вироком ПАЧЕС".

Парламентська асамблея Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) була створена 26 лютого 1993 року. До її складу входять 12 країн: Албанія, Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Румунія, Росія, Сербія, Туреччина та Україна.

60-та Генасамблея ПАЧЕС, куди входять країни Причорноморського регіону, проходить сьогодні в Бєлграді.

Бюджет ПАЧЕС на 2023 рік затверджено в сумі 1 795 000 євро. Він має формуватися із внесків 13 держав-членів. На частку Росії припадає 256 429 євро (14,29%).

Столтенберг прогнозує, що Росія спробує навесні розпочати новий наступ на Україну

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прогнозує, що Росія спробує навесні розпочати новий більший наступ на Україну. Про це Столтенберг сказав у середу, 7 грудня, виступаючи по відеозв'язку на заході Global Boardroom, організованому виданням Financial Times.

“Те, що ми зараз бачимо, полягає в тому, що Росія насправді намагається якось “заморозити” цю війну принаймні на короткий період часу, щоб вони могли перегрупуватися, відремонтувати, відновитися. А потім наступної весни спробувати розпочати більший наступ”, — сказав Генсек Альянсу.

За його словами, НАТО підтримує право України на самооборону.

“Україна захищає власну країну, а члени НАТО та партнери надають безпрецедентну підтримку цим зусиллям українців”, — сказав Столтенберг.

Внаслідок удару по середмістю Курахового загинуло щонайменше 8 цивільних — ОПУ

Російські окупанти завдали удар з реактивних систем залпового вогню по середмістю Курахового. Щонайменше восьмеро цивільних загинули, п'ятеро поранені, розповіли в Офісі президента.

За даними голови Донецької ОВА Павла Кириленка, щонайменше шестеро цивільних загинуло, п'ятеро поранені.

"Під вогнем опинилися ринок, автостанція, заправки, житлові будинки", — зазначив Кириленко.

Росіяни з мінометів обстріляли Новгород-Сіверську громаду

Російські війська 7 грудня вчергове обстріляли прикордоння Чернігівщини. Під вогонь потрапила Новгород-Сіверська громада в районі Грем’яча.

Про це повідомляє оперативне командування “Північ” на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, з 13:50 до 14: 00 військові зафіксували 16 приходів, імовірно з міномета 120 мм.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Росія тримає в Чорному морі на чергуванні 13 кораблів, один із них — з "Калібрами"

Росія тримає на бойовому чергуванні в Чорному морі 13 кораблів, в тому числі підводний ракетоноcій із чотирма ракетами. Про це 7 грудня повідомила пресслужба командування Військово-морських сил Збройних сил України.

"У Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться 13 ворожих кораблів, з них один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп – 4 ракети; в Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні 2 кораблі; в Середземному морі – 9 ворожих кораблів, з них 5 носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп – 76 ракет", — йдеться у повідомленні.

Також за добу в інтересах Росії прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили: до Азовського моря – 26 суден, з них 13 суден рухались у напрямку протоки Босфор; до Чорного моря – 5 суден, з них два судна рухалися у напрямку протоки Босфор.

Унаслідок удару по місту Курахове на Донеччині щонайменше шестеро людей загинуло

Унаслідок удару по місту Курахове на Донеччині щонайменше шестеро людей загинуло, ще п’ятеро — отримали поранення. Під обстріл потрапив ринок, автостанція, заправки та житлові будинки, повідомив керівник ОВА Кириленко.

Також військові РФ обстріляли центральну площу селища Ямпіль, коли люди отримували гуманітарну допомогу, заявив Кириленко. Щонайменше троє людей отримали поранення.

В Києві відновили 16-поверховий житловий будинок по вулиці Чорнобильській після російських обстрілів

16-поверховий житловий будинок по вулиці Чорнобильській у Святошинському районі столиці повністю відновили після російського обстрілу. Про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

"Днями мешканці зможуть повернутися у свої квартири в практично повністю оновленому після російських ракетних обстрілів будинку на вулиці Чорнобильській у Святошинському районі", — зазначив Кличко.

У будинку 126 квартир. Внаслідок влучання російської ракети 64 помешкання вигоріли повністю, 62 постраждали частково. Після обстеження технічного стану будинку експерти виявили, що несучі конструкції не пошкоджені і він може бути відновлений.

"У будинку утеплили фасад, встановили нові вікна, перегородки сантехнічних приміщень, замінили ліфти, дах, відремонтували вхід до будинку. Підсилили збірні залізобетонні елементи. Влаштували нові електричні та сантехнічні мережі. Практично завершили соціальний ремонт у квартирах", — зазначив Кличко.

Російські обстріли у березні призвели до руйнувань та пожеж у Святошинському, Подільському, Дарницькому та Шевченківському районах Києва. Внаслідок влучання боєприпасу у 16-поверхівку на вулиці Чорнобильській сталися значні руйнування з пожежею з першого по 16-й поверх.

Зеленський — людина року, СБУ в УПЦ МП, США узгодили ще 800 млн доларів Україні. 287-й день війни. Онлайн
Фото: КМДА

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Ситуацію на фронті обговорили на засіданні Ставки

Президент Зеленський у середу провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, повідомляє ОП. Обговорили ситуацію на передовій та забезпечення підрозділів сил оборони озброєнням та боєприпасами.

"Було розглянуто наступні кроки щодо зменшення бойових можливостей військ противника", — ідеться у повідомленні.

Крім того, учасники Ставки заслухали інформацію про перебіг відновлення енергетичної системи України.

Зеленський — людина року за версією журналу TIME

Журнал TIME назвав президента України Володимира Зеленського та "український дух" — "людиною року".

Росіяни намагаються виснажити українську систему ППО

Про це в ефірі Суспільного повідомила Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь".

"Іранські дрони — це зброя, яка ще є у ворога. І треба усвідомлювати, що не завжди відсутність певних ударів характеризує закінчення цієї зброї. Ворог так само підбирає тактику для того, щоб впливати на різні напрямки діяльності і на відкриті ділянки фронту, і психологічно на населення, і на тилові регіони. Зокрема, вони тримали ці дрони, напевно, для таких самих закріплюючих ударів по інфраструктурі. Вони продовжують техногенний терор і намагаються створити енергетичну кризу в Україні, зробити її максимально сильною. Саме тому вони спрямовують засоби ураження такі як ракети, але вони більш високовартісні, і використовують так само дрони. Ми попереджали, вони намагаються вивчити і виснажити нашу систему ППО, яка не дозволяє їм повноцінно, за їхніми розрахунками, провести цей самий терор", — зазначила вона.

Унаслідок збройної агресії Росії в Україні за минулу добу загинули 4 цивільних — ОП

Унаслідок збройної агресії російської федерації в Україні за минулу добу загинули 4 цивільних громадян, отримали поранення – 16 людей. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, посилаючись на дані обласних військових адміністрацій.

За його словами, у Дніпропетровській області виявлено 1 поранену особу, у Донецькій області – 3 поранених, у Запорізькій області – 1 загиблу та 6 поранених, у Сумській області – 1 поранену, у Харківській області – 1 загиблу та 2 поранених, у Херсонській області – 2 загиблих та 3 поранених.

Офіс Генпрокурора проводить консультації з МКС щодо захисту жертв сексуального насильства внаслідок війни

Розслідування і доведення в суді злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, потребує створення спецумов для потерпілих і свідків, і в цьому Україні допоможе вивчення досвіду Міжнародного кримінального суду.

Про це заявила керівник Управління щодо злочинів СНПК Офісу Генпрокурора Ірина Діденко після зустрічі з представниками Міжнародного кримінального суду в Гаазі, повідомляє Офіс генпрокурора.

"Усвідомлюючи, що злочини СНПК є одними з найбільш чутливих, в МКС створили інтегровану модель для забезпечення захисту та підтримки свідків і постраждалих, яка також забезпечує психологічний захист у суді. Наприклад, суддів попереджають про «больові точки» потерпілих, аби їх не використала в процесі сторона обвинувачених", — зазначила Діденко.

За її словами, програма захисту потерпілих і свідків МКС розроблена для тих, хто перебуває в групі ризику, також включає такі сервіси, як пожиттєвий захист та психологічна підтримка. Така практика може бути запроваджена і в Україні.

Під час зустрічі з головою Відділу психологічної підтримки, керівником ситуаційної групи щодо України, юристом і офіцером з навчання обговорювалися особливості роботи прокурорів з урахуванням психологічних потреб постраждалих і свідків.

Діденко також провела зустріч з головним юристом у судовому процесі – головою об’єднаної команди в Україні Брендою Холліс та керівником Відділу у справах дітей і гендера Дайан Лупінг. Співрозмовниці обговорили участь Офісу прокурора МКС в різних проєктах, спрямованих на допомогу Україні в документуванні та переслідуванні міжнародних злочинів відповідно до світових стандартів.

Раніше генпрокурор Андрій Костін вніс зміни до Стратегії розвитку прокуратури на 2021–2023 роки щодо впровадження підходу, орієнтованого на постраждалих і свідків у справах про сексуальне насильство, пов’язане зі збройним конфліктом.

Українським дипломатам продовжують надходити погрози — МЗС України

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що українським дипломатам продовжують надходити погрози, загалом зафіксовано вже 31 випадок у 15 країнах.

"На всіх конвертах зазначається одна й та ж сама адреса відправника: автосалон Tesla в німецькому містечку Sindelfingen", — додав Кулеба.

США погодили продаж Польщі 116 Abrams

Державний департамент США оголосив про схвалення продажу Польщі партії танків Abrams, машин підтримки та боєприпасів. Сума угоди — 3,75 млрд доларів США, повідомляє Агентство оборонно-безпекової співпраці.

Йдеться про продаж 116 танків M1A1 на суму 3,75 мільярда доларів США, 12 евакуаційних машин M88A2, 8 десантно-штурмових мостів M1110, 6 командних машин M577A3, 26 машин M1152A1 HMMWV, 26 машин M1279A1 JLTV. На додаток до машин буде поставлено 116 12,7-мм кулеметів M2, 232 одиниці 7,62-мм кулеметів M240 і 6 запасних турбовальних двигунів AGT1500.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що поставки можуть початися 2023 року.

“Черговий крок на шляху збільшення бронетанкового потенціалу ЗС Польщі позаду. Держдепартамент США схвалив продаж Польщі додаткових 116 танків Abrams з боєприпасами. Починаємо переговори щодо ціни. Перші поставки можливі в 2023 році. Сильна армія – безпечна Польща“, – написав Маріуш Блащак.

В енергосистемі все ще суттєвий дефіцит — Укренерго

Продовжується поетапне відновлення енергосистеми після російської ракетної атаки 5 грудня. На атомних  станціях триває процес завантаження блоків, які відключались через пошкодження електромереж,  до планових показників, повідомили в Укренерго.

"Зберігається складна ситуація на сході країни – ворог вчора ввечері повторно обстріляв одразу кілька об’єктів енергетичної інфраструктури, в той час, як температура в цьому регіоні досягла позначки -17С. Наразі тривають цілодобові аварійно-ремонті роботи", — розповіли в Укренерго.

Також ремонтні бригади працюють над ліквідацією наслідків ракетної атаки в Київській та Одеській областях, налагоджують електропостачання регіонів за резервними схемами.

"В енергосистемі все ще зберігається суттєвий дефіцит, всім обленерго доведено ліміти споживання електроенергії. На жаль, вже є регіони, де перевищено ліміти споживання, тому застосовано режим аварійних відключень", — додали в Укренерго.

Падіння прибутків у креативних індустріях через війну склало 63% — Ткаченко

На тлі російської збройної агресії проти України падіння доходів у креативних галузях склало понад 63%, при цьому 20% представників галузі виїхали за кордон.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час виступу на форумі "Креативна Україна".

"На жаль, картинка життя не зовсім приємна з огляду на війну. Втрати та недоотримання доходів складають понад 15 мільярдів доларів. Це — надзвичайно велика цифра. Падіння задекларованих доходів — понад 63% у креативних індустріях", — зазначив міністр.

Литва анулювала ліценцію телеканалу "Дождь"

Литовська комісія з радіо та телебачення вслід за Латвією ухвалила рішення про скасування ліцензії на мовлення російського незалежного телеканалу "Дождь", повідомляється на сайті регулятора.

"2022 року 6 грудня Національна рада електронних ЗМІ Латвії (далі — NEPLP) прийняла рішення анулювати ліцензію на мовлення телеканалу "Дождь". За даними NEPLP, рішення про відкликання ліцензії на мовлення було ухвалене через загрозу національній безпеці та громадському порядку", — йдеться у повідомленні.

Регулятор нагадав, що рішення набуде чинності в ніч проти четверга, 8 грудня, коли "Дождь" повинен буде припинити мовлення на території Латвії.

"Після початку російського вторгнення в Україну та з метою надання громадськості можливості ознайомитись з інформацією, наданою незалежними російськими ЗМІ, у 2022 р. 6 червня NEPLP видала телеканалу "Дождь" ліцензію на мовлення на території Латвії", — нагадали в установі.

Ця ліцензія надавала право розповсюджувати створений контент у країнах Євросоюзу, Росії, США та інших країнах.

"Після анулювання ліцензії на мовлення "Дощу" — з 8 грудня, він також не буде доступний у Литві", — зазначив регулятор.

Законодавці США попередньо узгодили додаткову безпекову допомогу Україні у 2023 році — ЗМІ

Законодавці США погодилися надати Україні щонайменше 800 мільйонів доларів на додаткову безпекову допомогу 2023 року. Про це пише Reuters з посиланням на оприлюднений законопроєкт про національну оборону США (NDAA) на 2023 фінансовий рік на суму 858 мільярдів доларів.

Компромісна версія законопроєкту є результатом місяців переговорів між республіканцями та демократами в Сенаті та Палаті представників, відзначає агенція.

Загальний законопроєкт передбачає виділення на оборону на 45 мільярдів доларів більше, ніж просив Байден, оскільки учасники переговорів у Конгресі намагалися подолати наслідки глобальної інфляції та надати Україні додаткову безпекову допомогу.

Законопроєкт, зокрема, передбачає виділення 2,7 мільярда доларів на збільшення потужностей виробництва боєприпасів, а також тимчасову відмову від деяких обмежень на контракти на боєприпаси для підтримки України.

Очікується, що документ про оборонну політику на фінансовий 2023 рік буде ухвалений Сенатом і Палатою представників у грудні. Потім його надішлють до Білого дому, щоб Байден підписав закон.

Однак законопроєкт не є остаточним словом щодо витрат, пояснює Reuters. Законопроєкти про авторизацію, як і NDAA, лише створюють програми. Конгрес повинен прийняти законопроекти про асигнування, щоб надати уряду законні повноваження витрачати федеральні гроші.

Лідери Конгресу ще не узгодили законопроект про асигнування на наступний рік.

NDAA, що ухвалюється щороку з 1961 року, стосується всього: від підвищення зарплати для військ США (цього року воно становить 4,6%) до кількості кораблів і літаків, які можна придбати, та як вирішити проблеми з Китаєм і Росією. Законодавці використовують NDAA як засіб для низки ініціатив.

СБУ проводить безпекові заходи на об’єктах УПЦ (МП) у трьох областях України

Співробітники Служби безпеки України проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Черкаській, Волинській та Херсонській областях. Зокрема йдеться про:

  • Хрестовоздвиженський Чарторийський чоловічий монастир Волинської єпархії УПЦ (МП)
  • Миколаївський Милецький чоловічий монастир Володимир-Волинської єпархії УПЦ (МП)
  • Успенський собор Української православної церкви (м. Херсон)
  • Управління Черкаської єпархії УПЦ
  • Свято-Михайлівський кафедральний собор (м. Черкаси)
  • Недільна школа та бібліотека Черкаської єпархії УПЦ (м. Черкаси)
  • Управління Умансько-Звенигородської єпархії (м. Умань)
  • Георгіївський жіночий монастир (Уманський район)
  • Храм Андрія Первозваного (м. Черкаси)
  • Свято-Троїцький Мотронинський жіночий монастир (Черкаський район)
  • Красногірський Свято-Покровський жіночий монастир (Золотоніський район)
  • релігійну громаду Парафія святителя Софронія єпископа Іркутського (м. Черкаси)
  • Канівський Успенський собор (м. Канів Черкаського району)

"Враховуючи збройну агресію РФ, дані заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку "русского мира" та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів", — йдеться в повідомленні.

За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень (у тому числі готельного типу) для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України та предметів, заборонених до обігу.

Шістнадцять загиблих. На Донбасі сталась аварія за участі військової вантажівки окупантів

На окупованій силами РФ території Донецької області, на трасі між Шахтарськом та Торезом, сталося ДТП: зіткнулись військова вантажівка окупаційних сил та пасажирський автобус.

Про це повідомив очільник незаконної окупаційної адміністрації "ДНР" Денис Пушилін у Telegram. Йдеться про чотирьох поранених та 16 загиблих, серед яких були військові.

Відео з місця події одного з телеграм-каналів опублікував оглядач Денис Казанський, написавши, про загиблих пасажирів автобуса.

За добу російські окупанти 51 раз обстріляли Херсонщину, двоє людей загинули

За добу, 6 грудня, російські окупанти 51 раз обстріляли територію Херсонщини, пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки, повідомляє Херсонська ОВА.

Російські війська обстріляли населені пункти Херсонської області з артилерії, РСЗВ, танків та мінометів. Внаслідок обстрілів загинули двоє людей, один житель Херсонщини поранений.

Внаслідок атак військових РФ по населених пунктах на Запоріжжі минулої доби поранено 5 людей

6 грудня внаслідок атак російських військових по Оріхівській та Гуляйпільській громадах на Запоріжжі було поранено 5 людей. Одна жінка перебуває у важкому стані.

Про це 7 грудня повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Посадовець зазначив, що протягом минулої доби окупанти нанесли 54 вогневі удари, з них 43 по цивільній інфраструктурі 22 населених пунктів області.

Військові РФ нанесли по Запорізькій області один ракетний удар, два авіа удари, дев'ять з РСЗВ і 30 артобстрілів та застосували БПЛА, додав голова ЗОВА.

За добу зафіксовано 39 руйнувань приватних будинків цивільних жителів.

Російські військові вночі обстріляли дві громади на Сумщині з САУ

Вночі 7 грудня російські військові з САУ обстріляли Середино-Будську та Зноб-Новгородську громади на Сумщині, повідомили у військовій адміністрації.

У прикордонному селі Середино-Будської громади через обстріли пошкоджені три будинки мирних мешканців, в одному будинку зайнялась пожежа.

Донецька, Запорізька, Дніпропетровська, Харківська області — повітряна тривога.

Російське керівництво вважає реальною загрозу нападу України на територію РФ — британська розвідка

Російське військово-політичне керівництво може вважати реальною загрозу вторгнення українських військ на міжнародно визнану територію Росії, про що свідчить зведення укріплень у прикордонній зоні. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначають у відомстві, нещодавно Росія почала розширювати оборонні позиції вздовж свого міжнародного кордону з Україною та всередині Бєлгородської області. При цьому 6 грудня 2022 року губернатор Бєлгородської області оголосив про створення місцевих "загонів самооборони".

Про копання траншей у Бєлгородській області повідомлялося щонайменше з квітня 2022 року, але нові конструкції, ймовірно, є складнішими системами, призначеними для протидії механізованого нападу, наголошують у міністерстві.

"Існує реальна ймовірність того, що російська влада сприяє оборонній підготовці на міжнародно визнаній території Росії, щоб розпалити патріотичні почуття. Однак це, мабуть, ілюструє справжнє (але хибне) переконання деяких російських керівників у тому, що існує реальна загроза вторгнення українських сил", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві нагадують, що дефіцит стратегічної оцінки є однією з критичних слабкостей центральної російської урядової архітектури, що підкреслює й початкове рішення Росії вторгнутися в Україну.

"Неупереджений офіційний аналіз майже напевно часто підривається схильністю до групового мислення та політично доцільними висновками", — зазначили в Міноборони королівства.

РФ випустила три ракети "С-300" по будинку культури та школі у селі на Харківщині

Російські окупанти обстріляли село Борівське Шевченківської громади трьома ракетами типу "С-300". Ракети влучили в будинок культури та поблизу школи. Про це вранці 7 грудня повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, протягом останньої доби російські окупанти продовжили обстрілювати Куп'янську, Вовчанську та Дворічанську громади. Внаслідок обстрілів поранені двоє, одна людина загинула.

По Куп'янську окупанти били з артилерії.

"У місті Куп’янськ внаслідок артилерійських ударів частково зруйновано будівлю ліцею, вибиті вікна. Під час наступного артобстрілу отримала осколкові поранення місцева жителька 67-років, госпіталізована до медичної установи", — написав Синєгубов.

Внаслідок другого артобстрілу у місті пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди.

Крім того, російську окупанти обстріляли Вовчанську громаду. Внаслідок обстрілів загинула 43-річна жінка, поранення отримав 50-річний чоловік — нині він перебуває у лікарні в тяжкому стані.

Росія знову атакувала Україну "Шахедами" — ОК "Схід"

Російські війська вперше за тривалий час застосували проти українських військ іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Про це повідомляє Оперативне командування "Схід".

"За минулу добу наші воїни збили 14 ударних дронів типу "Shahed-136", один БПЛА "Орлан-10" та ще 2 ворожих безпілотники, тип яких уточнюється", — йдеться у повідомленні.

Військові зазначили, що 10 із 14 "Шахедів" знищили підрозділи ПВК "Схід".

США не перешкоджають Україні у розробці озброєнь далекої дії — Остін

США не працюють над тим, щоб перешкодити Україні розробити власні засоби для удару на великі відстані, які потенційно можуть бути націлені на територію Росії. Про це 6 грудня заявив міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє CNN.

"Ми не працюємо над тим, щоб завадити Україні розвивати свої власні можливості", — зазначив він.

Як зазначає видання, коментарі голови Пентагону пролунали після того, як високопосадовець Держдепартаменту США припустив, що Україна організувала нещодавні удари безпілотників по двох російських авіабазах, прямо звинувативши президента Росії Володимира Путіна у скоєнні воєнних злочинів шляхом завдання ударів по цивільному населенню та інфраструктурі.

Війська РФ за добу обстріляли дві громади Миколаївщини

Російські війська протягом шостого грудня завдали ударів по Миколаївському району. Під обстріл потрапили Очаківська та Куцурубська громади. Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Як повідомили в ОВА, війська РФ тричі обстріляли Очаківську громаду — з 10:46, 13:25 та 15:08. Під удар потрапила акваторії громади. Травмованих немає.

Також шостого грудня, орієнтовно з 16:10, відбувся обстріл за межами одного із населених пунктів Куцурубської громади. Люди не травмувалися та руйнувань немає.

На Донеччині через обстріли російської армії поранені троє людей

Протягом 6 грудня від обстрілів на Донеччині поранення отримали троє людей. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 6 грудня стало відомо про трьох цивільних, поранених росіянами на Донеччині: у Бахмуті, Павлівці та Кураховому", — написав він.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1237 людей, поранення отримали 2694 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз встановити неможливо.

Війська РФ обстріляли дві громади Дніпропетровщини

У ніч на 7 грудня російські війська 7 разів ударили з "Ураганів" та важкої артилерії по двох громадах Дніпропетровщини – Марганецькій та Нікопольській. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, найбільше війська РФ били по Нікополю. У місті побиті до десятка приватних будинків, господарські споруди та газопроводи. Також понівечені магазини, офісні будівлі та коледж.

Загиблих та поранених немає.

В інших районах ситуація спокійна, зазначив посадовець.

США стежать за використанням боєприпасів Росією — Міллі

Військові Сполучених Штатів вивчають кількість боєприпасів, використаних у війні Росії проти України, щоб переконатися, що Пентагон точно розраховує кількість зброї, яка знадобиться йому у разі будь-яких майбутніх конфліктів чи операцій. Про це заявив голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі, повідомляє Reuters.

За його словами, Збройні сили Сполучених Штатів мають плани на випадок можливих конфліктів по всьому світу, які включають, скільки військ, одиниць обладнання і боєприпасів може знадобитися.

"Ми проводимо дослідження, аналіз просто зараз, щоб переконатися, що наші військові плани, наші плани на випадок непередбачених обставин, яких у нас є кілька по всьому світу на різних театрах воєнних дій, щоб бути впевненими, що ми зробили правильні розрахунки, правильні оцінки", — пояснив генерал.

За його словами, ці дані мають цінність для роботи американської промисловості.

"Ми повернемося до промисловості, щоб вжити будь-яких коригувальних дій, щоб переконатися, що у нас є відповідні рівні запасів для того, що може статися", - додав Міллі.

Донецька область — повітряна тривога.

Військові ПК "Схід" збили вісім безпілотників, які атакували Дніпропетровщину

Військові повітряного командувавання "Схід" знищили усі вісім безпілотників, які у ніч на 7 грудня війська РФ скерували на Дніпропетровщину. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Попередньо, область атакували "Shahed-136", повідомив він.

Російські військові ведуть наступ на трьох напрямках на Донбасі — Генштаб

Російські війська ведуть наступ на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. ЗСУ відбили десять атак росіян у Луганській та Донецькій областях. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Яковлівка, Бахмут, Біла Гора, Курдюмівка, Новобахмутівка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині", — йдеться у повідомленні.

На Лиманському напрямку війська РФ обстріляли райони Макіївки, Площанки й Невського Луганської області та Терни, Ямполівку й Лиман на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках російські армійці намагаються наступати. З танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії росіяни обстріляли Білогорівку, Верхньокам’янське, Спірне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївку, Білу Гору, Курдюмівку, Дружбу, Залізне, Авдіївку, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівку, Мар’їнку та Новомихайлівку Донецької області.

На Новопавлівському напрямку війська РФ ведуть оборону. З артилерії та мінометів російські військові стріляли у районах Вугледара, Богоявленки, Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області.

РФ обстріляла Харківщину з танків та артилерії

Російські окупанти продовжують вести оборонні дії на Куп'янському напрямку. Про це йдеться в ранковому зведенні Генштабу від 7 грудня.

Зокрема, на Слобожанському напрямку окупанти обстрілювали населені пункти з танків, мінометів та ствольної артилерії. Під ударом опинилися Стрілеча, Красне, Тернова, Огірцеве, Стариця, Гатище, Вовчанські Хутори, Волохівка, Чугунівка та Кам’янка Харківської області.

На Куп'янському напрямку окупанти били з танків та всього спектру артилерії. Під удар потрапили Дворічна, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане, Берестове і Першотравневе Харківської області.

Кислиця: Зобов'язання по програмі "Зерно України" складають 190 млн доларів

Зобов’язання по програмі "Зерно України" складають 190 млн доларів. Про це під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН заявив постійний представник України Сергій Кислиця.

"Сьогодні понад 30 країн, в тому числі країни ЄС заявили про свою фінансову участь в цій ініціативі, яку ініціював президент Зеленський. Зобов’язання складають 190 млн доларів", — розповів Кислиця.

За його словами, з 4 вересня перше судно 25 тонн зерна відправилося до Ефіопії до одного з портів Джибуті. 5 грудня ще один корабель з 30 тоннами зерна відправився в Ефіопію. Нові судна загружаються в портах у Чорноморську, сотнями тонн зерна для Судану та Сомалі.

"В цілому, в контексті цієї ініціативи наша держава направить понад 60 суден до Ефіопії, Судан, Сомалі, Кенію Конго, Ємен та в інші країни. Як я вже сказав, більше ніж 30 країн та міжнародних організацій висловили свою підтримку та вже запропонували свою підтримку ініціативі Зерно з України", — розповів Кислиця.

Він додав, що програма є важливою з двох причин.

"По-перше, руйнується російська пропаганда в країнах півдня. Тепер вони бачать, що Росія це проблема, а Україна — це порятунок. А по-друге, підтримка українському сільському господарству та нашим фермерам у цій тяжкій війні", — наголосив дипломат.

У Росії та Білорусі зростає невдоволення через війну — Генштаб

Серед населення Росії зростає невдоволеність агресією, розв’язаною Кремлем проти України, зокрема через втрати серед мобілізованих. Подібні тенденції спостерігаються у серед мешканців Білорусі. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"Противник продовжує зазнавати втрат. Зростає кількість загиблих окупантів серед мобілізованих Курської області, про що свідчать місцеві засоби масової інформації", — йдеться у повідомленні.

За даними українських військових, через інформацію про людські втрати війну в Україні все менше підтримує молоде покоління росіян.

При цьому у місті Курськ та області поширюються чутки про можливе вторгнення Збройних сил України. У звʼязку з цим триває фортифікаційне обладнання оборонних позицій у прикордонних з Україною районах.

Також зростає невдоволення діяльністю військово-політичного керівництва Білорусі серед військовослужбовців прикордонної служби та Збройних сил цієї країни, через загрозу втягування республіки у війну з Україною, додали в ГШ.

Сили оборони відбили атаки на 11 напрямках на Донбасі — Генштаб

Протягом доби 6 грудня українські військові відбили російські атаки поблизу 11 населених пунктів Луганщини та Донеччини. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Яковлівка, Бахмут, Біла Гора, Курдюмівка, Новобахмутівка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині", — йдеться у повідомленні.

При цьому протягом доби РФ завдала 10 ракетних та 33 авіаційних удари, здійснивши також 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Від російських ракет постраждали житлові будинки та інші цивільні об’єкти міст Краматорськ, Кривий Ріг, а також село Степне Запорізької області.

Білорусь використовує біженців для розвідки вразливих ділянок кордону

Білоруські прикордонники навмисно направляють біженців з Ірану та Пакистану до українських кордонів, повідомляє рух "Спротив".

"Таким чином білоруси перевіряють вразливі та недостатньо захищені ділянки кордону з Україною, які можуть використовуватись для проходу ворожих ДРГ. Аналогічну тактику ворог застосовує на кордоні з Латвією", — зазначається в повідомленні.

Однак нині на північному кордоні України вже застосовані заходи, спрямовані на забезпечення захисту кордону. Зберігають пильність й члени білоруського підпілля, які допомагають вести спостереження за пересуванням ворожих військ, повідомляє "Спротив".

Нова хвиля мобілізації стане проблемою для Кремля — ISW

Кремль реагує на чутки про другу хвилю мобілізації в Росії, явно намагаючись впоратися зі зростанням суспільного занепокоєння та взяти під контроль інформаційний простір, однак цих зусиль недостатньо, щоб усунути всі проблеми та компенсувати людські втрати у війні проти України. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначається у публікації, зокрема, прессекретар Кремля Дмитро Пєсков 6 грудня закликав росіян покладатися на повідомлення Міноборони Росії (МО) та президента та ігнорувати "провокаційні повідомлення", опубліковані в соціальних мережах, таких як Telegram, щодо другої хвилі мобілізації.

"Заява Пєскова, ймовірно, направлена на дискредитацію зростання впливу як російської опозиції, так і провоєнних Telegram-каналів, які постійно повідомляють про ознаки наміру Кремля відновити мобілізацію у 2023 році", — вважають аналітики.

При цьому президент Росії Володимир Путін також посилює заходи, щоб мобілізовані чоловіки та їхні сім'ї не скаржилися на проблеми з мобілізацією. Зокрема, Путін, підписав закон про заборону мітингів в урядових будівлях, університетах, школах, лікарнях, портах, вокзалах та церквах,

Аналітики Інституту наголошують, що рішення Путіна віддати наказ про другу хвилю мобілізації, загальну мобілізацію або навіть офіційно оголосити війну Україні не усуне невід'ємні обмеження російської військової потужності, доступної для війни в Україні в короткостроковій перспективі.

"Міноборони Росії може одночасно навчати лише близько 130 000 призовників протягом дворічного циклу призову у мирний час, і болісно боролося за підготовку більшої кількості мобілізованих чоловіків за короткий період", — зазначається в дописі.

З огляду на заяви українського військового командування аналітики зазначають, що Кремлю знадобилося майже три місяці, щоб підготувати деякі з цих частин, у той час як інші погано підготовлені та погано забезпечені підрозділи, сформовані з мобілізованих, були передчасно відправлені на передову.

ПВК "Вагнер" почала вербувати в’язнів на окупованих територіях

Російська приватна військова компанія "Вагнер" отримала дозвіл на “рекрутинг” в’язнів українських тюрем на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомляє Sprotyv — сайт руху, створеного Силами спеціальних операцій Збройних сил України для підтримки та координації всіх, хто бореться за звільнення України від російських окупантів.

"Зокрема, йдеться про тимчасово окуповані території Донецької області. Місцеві гауляйтери (т.зв. керівництво "ДНР") дали згоду на початок вербування спеціальним рішенням", — йдеться у повідомленні.

Відтак, керівництво російських найманців поповнюватиме втрати за рахунок вербування добровольців в українських тюрмах, зауважують представники руху.

"Зазначимо, що ув’язнених без підготовки відправляють на передову, де кидають в бій перед початком штурму як "гарматне м’ясо", — зауважують автори публікації.

США не спонукали Україну до завдання ударів поза її територією – Держдеп

Сполучені Штати не надавали зброї Україні для нанесення ударів поза її суверенною територією, а також не спонукали Київ атакувати цілі на території Росії, заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс, повідомляє Укрінформ.

"Ми не надавали українцям зброї для її застосовування по території Росії. Ми дуже чітко заявляли, що це (зброя, яку раніше постачали Україні США – ред.) є оборонними поставками", — зазначив представник Держдепу у відповідь на запитання в контексті останніх вибухів на російських військових аеродромах. Він також підкреслив, що наразі жодна сторона не взяла на себе відповідальності за ці вибухи, зауваживши, що не хотів би вдаватися до спекуляцій.

Водночас Прайс наголосив, що оборонна допомога, поставлена США раніше, не забезпечувала Україну можливостями для ударів по території РФ, "і ми не спонукали Україну наносити удари поза її кордонами". За його словами, США постачали все необхідне оборонне озброєння Україні для його застосування на власній суверенній території проти агресора.

Норвегія перерахує 14,5 млн євро на військову місію ЄС для України

Європейський Союз та Норвегія підписали угоду, за якою Норвегія перерахує в Європейський фонд миру 14,5 млн євро для підтримки Військової допоміжної місії ЄС для України (EUMAM Ukraine), і це безпрецедентний крок для країни, що не є членом ЄС.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради.

"ЄС та Королівство Норвегія підписали сьогодні адміністративну угоду з добровільного фінансового внеску Норвегії у Військову допоміжну місію з підтримки України на 2023 рік. 31 жовтня уряд Норвегії оголосив рішення підтримати EUMAM Ukraine добровільним фінансовим внеском у NOK 150 мільйонів (приблизно 14,5 мільйона євро) у Європейський фонд миру", — йдеться у повідомленні.

Підписана угода формалізує таке рішення та дозволяє Норвегії брати ефективну участь у тренуванні та оснащенні Збройних сил України в рамках Військової допоміжної місії ЄС.

"Фінансова підтримка Норвегії для Військової допоміжної місії ЄС для України надасть додатковий імпульс для тренування та оснащення ЗСУ, які продовжують боротьбу проти російської агресії. Разом з нашими партнерами ми продовжуватимемо допомагати Україні всіма шляхами, якими можемо, і так довго, як це буде необхідним", — зазначив з цього приводу високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Рішення Норвегії стало першим випадком в історії ЄС, коли третя країна робить фінансовий внесок в Європейський фонд миру, що використовується для реалізації проєктів та фінансування операцій в рамках Спільної політики безпеки й оборони ЄС.

EUMAM Ukraine була формально заснована 17 жовтня 2022 року для посилення військових спроможностей ЗСУ у захисті суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Мандат місії передбачає підготовку до 15 тисяч українських військовослужбовців у тренувальних центрах на територіях різних країн ЄС.

Командування Місією здійснюється з Брюсселя, адміністративний центр управління розташований у Польщі. В діяльності Місії беруть участь більше 20 країн ЄС.

Втратив ноги на фронті і хоче повернутись у військо — історія добровольця Олександра

Олександр працював у кав'ярні та мріяв звільнитись та стати дизайнером. 24 лютого був його останній робочий день.

Коли Росія атакувала ракетами майже кожний регіон України, а лінія фронту розширюватись, Олександр вирішив йти захищати кордони.

"Мене надихали наші військові, УПівці, козаки, які йшли на війну попри все. Тому це не була остання крапля, це було відразу чітке розуміння ще з тих юнацьких часів, що іншого сценарію у моєму житті не може бути".

Олександр вступив до добровольчого батальйону "Карпатська Січ". Під час просування на Харківщині в його окоп прилетів снаряд, він втратив ноги.

"Я відчув, як на мене починає зсуватись земля. Почав задихатися і навіть відчув цей смак — повний рот землі. Мене паніка охопила страшна. Це чудо якесь, що я не ліг головою туди, де прилетіло в ноги".

Як Олександр реабілітується після поранення та його плани на продовження служби — в інтерв'ю Суспільному.

На початок