Литва слідом за Латвією анулювала ліцензію телеканалу "Дождь"

Литва слідом за Латвією анулювала ліцензію телеканалу "Дождь"

Литва слідом за Латвією анулювала ліцензію телеканалу "Дождь"
. Фото: Дождь

Литовська комісія з радіо та телебачення слідом за Латвією ухвалила рішення про скасування ліцензії на мовлення російського телеканалу "Дождь".

Про це повідомляється на сайті регулятора.

"Рішення про відкликання ліцензії на мовлення було ухвалене через загрозу національній безпеці та громадському порядку", — йдеться у повідомленні.

"Після початку російського вторгнення в Україну та з метою надання громадськості можливості ознайомитись з інформацією, наданою незалежними російськими ЗМІ, у 2022 р. 6 червня NEPLP видала телеканалу "Дождь" ліцензію на мовлення на території Латвії", — нагадали в установі.

Ця ліцензія надавала право розповсюджувати створений контент у країнах ЄС, Росії, США та інших країнах.

"Після анулювання ліцензії на мовлення "Дождя" — з 8 грудня, він також не буде доступний у Литві", — зазначив регулятор.

Раніше Латвія позбавила "Дождь" ліцензії. Причина рішення — низка порушень: відсутність звукової доріжки державною мовою для трансляцій, зображення Криму на карті як частини території Росії, допущене телеведучим найменування російська армія "наша армія", можливе вираження підтримки російської армії. Також було оцінено інформацію, отриману від Служби державної безпеки, зміст якої не розголошується.

Що сталось в ефірі телеканалу "Дождь"

1 грудня ведучий "Дождя" Олексій Коростельов заявив, що канал "допомагає мобілізованим" російським військовим. "Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям ми змогли допомогти. До прикладу, з оснащенням і з елементарними зручностями на фронті", — сказав він.

Згодом в ефірі "Дождя" заявили, що телеканал не займається спорядженням російської армії й додали, що виступають проти війни Росії в Україні. З Коростельовим телеканал "Дождь" припинив співпрацю.

Сам Коростельов написав, що "оговорився", і назвав фразу вирваною з контексту. Він додав, що не переказує грошей на армію РФ, але йому "шкода покинутого всіма мобілізованого".

На заяву Коростельова відреагував міністр культури України Олександр Ткаченко. Він написав, що "Дождь" "забезпечує всім необхідним окупантів, яким некомфортно воювати на нашій землі", і закликав світ зрозуміти: всі росіяни однакові, "хороших" нема.

В Україні "Дождь" заборонений з 2017 року. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.

Читайте також

У Латвії телеканал "Дождь" оштрафували на €10 тисяч за карту РФ з Кримом і "нашу армію"

На початок