Росія використовує продовольство як зброю, як 90 років тому — фон дер Ляєн

Росія використовує продовольство як зброю, як 90 років тому — фон дер Ляєн

Росія використовує продовольство як зброю, як 90 років тому — фон дер Ляєн
. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції у Києві 15 вересня 2022 року. (Фото: Getty Images)

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що 90 років тому нестача продовольства була використана як зброя, і сьогодні знову Росія використовує їжу як зброю. Про це вона сказала під час Міжнародного саміту ініціативи Grain from Ukraine, передає кореспондентка Суспільного.

"Росія знищила і знищує вашу сільгосппродукцію. Вона блокує порти, уражає різноманітні склади. Таким чином, створюючи проблеми для країн Африки, Близького Сходу та Азії. Вона також використовує дезінформацію, щоб перекладати провину на інші країни. Ми маємо продовжувати боротьбу", — сказала президентка ЄК.

Вона наголосила, що ініціатива "Зерно з України" має дуже важливе значення для всього світу.

"Бо ви показали величезне зобов’язання щодо забезпечення продовольчої безпеки у світі. Ми стоїмо на вашому боці. Ми не забудемо про наш обов’язок. З початку травня змогли експортувати понад 17 млн тонн продовольчих продуктів з України. І це єдина можливість для експорту для інших сільськогосподарської продукції", — сказала фон дер Ляєн.

За її словами, це вже дозволило отримати понад 19 млрд євро прибутку для фермерів та інших підприємств.

"Всесвітній банк та інші установи мобілізували 18 млрд євро на підтримку цієї солідарності. Зернова ініціатива дозволила забезпечити експорт 28 млн тонн сільгосппродуктів на міжнародних ринок. Це дуже важливо. Ми будемо виплачувати за перевезення 50 тисяч тонн того зерна, яке ви надаєте", — зазначила президентка ЄК.

Президент Володимир Зеленський заявив, що у 90-ті роковини початку Голодомору Україна запускає ініціативу Grain from Ukraine (Зерно з України), в рамках якої до середини наступного року близько 60 суден з українським зерном планується направити до найбідніших країн Африки.

Що відомо

  • 26 листопада Бельгія першою підтримала ініціативу Grain From Ukraine: надала фінансування для здійснення гуманітарного постачання продовольства до країн, які перебувають у складній ситуації.
  • Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція виділить кошти, щоб допомогти Всесвітній продовольчій програмі (WFP) доправити українське зерно до Сомалі, Ємену і Судану.

Читайте також

Через дії РФ черга у Босфорі складає понад 80 кораблів — Зеленський

На початок