Понад 10 млн українців без світла, УЗ запускає потяг до Херсона. 268 день війни. Онлайн

Понад 10 млн українців без світла, УЗ запускає потяг до Херсона. 268 день війни. Онлайн

Понад 10 млн українців без світла, УЗ запускає потяг до Херсона. 268 день війни. Онлайн
. Фото: Пішоходи йдуть повз виставку знищених російських танків і бронетехніки після снігопаду в центрі Києва, 17 листопада 2022 року, AP Photo/Andrew Kravchenko

18 листопада — 268-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Важка ситуація з енергопостачанням зберігається загалом у 17 регіонах і столиці, повідомив президент Володимир Зеленський.
  • "Укренерго" опублікувало графік обмежень електроенергії на 19 листопада. У всіх регіонах України з 00:00 до 02:00 та з 8:00 до 24:00 будуть застосовуватись планові відключення.
  • "Укрзалізниця" запустила потяг до деокупованого Херсона.
  • Україна інтегрується в оборонно-промисловий комплекс НАТО і вироблятиме спільно з 6-ма країнами-членами Альянсу озброєння та військову техніку.
  • За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, станом на середину листопада заміновано близько 30% території України.
  • Внаслідок ракетних атак, які завдала Росія по цивільній та критичній інфраструктурі України, майже половина енергетичної системи вийшла з ладу, повідомив прем'єр-міністр Шмигаль. Столична влада не виключає повного вимкнення світла у Києві.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 268 дня війни. Нову текстову хроніку 19 листопада — читайте тут.

ВООЗ доставила до Херсона генератори для лікарень та життєво необхідні медпрепарати

Про це повідомляється на сторінці Бюро ВООЗ у Facebook.

Окрім цього, ВООЗ доставила інструменти для проведення хірургічних операцій, кисень, медикаменти для післяопераційних реабілітацій, розрахованих на 10 тисяч пацієнтів. Далі планується доставлення інсуліну та обладнання для лабораторій.

За словами Представника ВООЗ в Україні, доктора Ярно Хабіхт, це допоможе врятувати життя та забезпечить систему охорони здоров’я продовжувати надавати допомогу і підтримувати сотні тисяч людей.

Важка ситуація з енергопостачанням зберігається загалом у 17 регіонах і столиці

Про це під час вечірнього звернення за підсумками 268 дня війни повідомив Володимир Зеленський.

"Станом на вечір у більшості областей, де тривають відключення, діяли саме стабілізаційні погодинні графіки. Аварійні ж відключення застосовували більшою мірою на Одещині та в Києві. Важка ситуація з енергопостачанням зберігається загалом у 17 регіонах і столиці. Київщина і Київ, дуже важко – Одещина, а ще Вінниччина і Тернопільщина. У Херсоні сьогодні відкрили спеціальні пункти – Пункти незламності. Перші два – буде більше", — наголосив президент.

Росія перекидає війська з Херсонщини на Луганщину — Генштаб

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у вечірньому зведенні.

"За наявною інформацією, в місто Новоайдар на Луганщині зафіксовано переміщення окремих підрозділів російських окупаційних військ з Херсонського напрямку", — йдеться у повідомленні.

При цьому на Запоріжжі росіяни застосовують промислові потужності окупованих територій для укріплення оборонних позицій.

"З метою нарощення інженерного обладнання оборонних рубежів в районі Михайлівки, що на тимчасово зайнятій території Запорізької області, для виготовлення захисних конструкцій окупанти планують використання потужностей підприємств у Пришибі Запорізької області", — зазначили в Генштабі.

Росія завдала ракетного удару по Запоріжжю — голова ОВА

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

"Ворог наніс ракетний удар по Запоріжжю. Пошкоджено об’єкт промислової інфраструктури. На місці події працюють рятувальники. Подробиці згодом", — написав він.

На Кінбурнській косі ЗСУ уразили зосередження живої сили, озброєння та техніки РФ

Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

"Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 33 вогневих завдання. ️На Кінбурнській косі уражено район зосередження живої сили, озброєння та техніки противника. Саме звідти окупанти обстрілювали портові буксири та зернові баржі в Дніпро-Бузькому лимані", — йдеться у повідомленні.

Також вказується, що "демілітарізовано" 7 військовослужбовців РФ та 2 одиниці авто-бронетехніки, пункт базування зруйновано.

"На лівобережжі попередньо втрати противника складають 26 рашистів, та ️2 танки біля Олешок", — йдеться у повідомленні.

Притула показав, як на Донеччині дрон захопив у полон "вагнерівця"

На Донецькому напрямку дрон захопив у полон російського військового, написав у Facebook Сергій Притула і показав відео.

"Битву дронів у повітрі ми вже бачили. А тепер бачимо, як на донецькому напрямку дрон веде в полон вагнерівця! Підрозділ цього невдахи розвалили, тож йому не залишилось нічого іншого як підняти руки та білий прапор", — повідомив Сергій Притула.

За словами Притули дрон підлетів до окупанта, подав знак "Давай за мною" та провів його під наглядом до місця, де знаходились українські військовослужбовців.

Притула додав, що відео надав підрозділ К2 54 ОМБр.

В Одесі відбувся мітинг проти відключення світла

В Одесі 18 листопада відбувся мітинг проти відключення електроенергії. Люди перекривали проїжджу частину в районі п'ятої станції Люстдорфської дороги. Про це повідомила журналістка, яка була на місці події.

Люди скаржаться на те, що в них відсутня електроенергія вже третю добу. Вони просять створити графіки, за якими вимикатимуть живлення.

"Чого комусь (світло — ред.) почали вмикати по графіку, а комусь взагалі не збираються вмикати? Зв'язку немає з ДТЕК... Декому це не важливо, бо він йде на роботу, де є світло, а хтось працює вдома, в нього має бути зв'язок та світло", — розповів мітингувальник.

"Дійсно це вже виходить за всі рамки. В нас і холодно, неможливо помитися, приготувати їжу, сиро, все тече. Ми не просимо, ми вимагаємо нам дати світло. Чому тільки наш район потрапив під ці якісь санкції? Якщо питання не буде вирішуватися, ми будем продовжувати", — зазначила мітингувальниця Ірина.

Частина людей покинула мітинг до завершення, бо в них вдома з'явилося електропостачання.

Понад 10 млн українців без світла, УЗ запускає потяг до Херсона. 268 день війни. Онлайн
Одеса під час екстрених відключень світла, 18 листопада 2022 р. Фото: Юрій Сисоєв/Суспільне Одеса

Понад 10 млн українців без світла, УЗ запускає потяг до Херсона. 268 день війни. Онлайн
Мітинг в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

У Києві з Центрального вокзалу відправився перший потяг на Херсон

АТ "Укрзалізниця" 18 листопада запустила перший потяг з Києва до Херсона. Поїзд відправився о 22:14 зі столиці, а завтра орієнтовно о 09:00 прибуде до Херсона. Ним поїдуть близько 200 пасажирів, які придбали "квиток до перемоги", вагони ж розписали українські митці. Як все відбувалося спостерігало Суспільне.

Понад 10 млн українців без світла, УЗ запускає потяг до Херсона. 268 день війни. Онлайн
Відправлення потягу на Херсон. Фото: Суспільне

Пасажир першого потягу до Херсона розповів Суспільному, що чекав на цей рейс кілька місяців.

"я рік батьків не бачив звісно дуже-дуже цікаво, чекав коли вже нарешті буде поїзд до Херсона Я вже очікував місяців зо три, день у день чекав. На на цей напрямок дружина прийшла і каже: є така можливість купити білет але гроші на ЗСУ підуть А ти там поїдеш першим потягом я так посидів вечерком десь годинки дві подумав і кажу: я ж хотів їхати ну по-любому чому мені зараз не поїхати", — розповів чоловік.

Понад 10 млн українців без світла, УЗ запускає потяг до Херсона. 268 день війни. Онлайн
Пасажир першого потягу на Херсон. Фото: Суспільне

Поїзди відправлятимуться з Києва по парних числах, а з Херсона — по непарних.

Переселенець з Лисичанська відкрив шелтер для переселенців у Дніпрі

Підприємець з Лисичанська Костянтин Жалдаков відкрив у Дніпрі шелтер, де можуть оселитись переселенці. До повномасштабного російського вторгнення чоловік керував будівельною організацією та очолював Лисичанський футбольний клуб "Будівельник".

Костянтин розповідає: спочатку на місці прихистка був склад із гуманітарною допомогою, яку він відвозив до нині окупованого Лисичанська.

“Спочатку тут склад у нас був гуманітарки, потім побачили порожні площі, висунули таку ідею. Ми возили людей, бачили, що їх треба селити”, — розповідає волонтер.

Він продовжує займатись облаштуванням шелтеру, у якому знайшли прихисток понад шістдесят людей із регіонів, де ведуться бойові дії.

Біля Одеси відкрився ТРЦ "Рив'єра", який пів року тому зруйнувала російська ракета

Торговельний центр "Рив'єра" біля Одеси, який вночі 9 травня знищила російська ракета, частково відкрився 18 листопада. Частина магазинів всередині готуються, аби пізніше розпочати роботу, 31 з них відкрився та обслуговує відвідувачів. У перший день відкриття там побувала знімальна група Суспільного.

"Укренерго" опублікувало графік обмежень електроенергії на 19 листопада

19 листопада, у всіх регіонах України з 00:00 до 02:00 та з 8:00 до 24:00 будуть застосовуватись планові відключення, йдеться у повідомленні "Укренерго".

Додаткові аварійні відключення не прогнозуються.

"Обмеження споживання – це наслідки ракетних атак рашистів на енергосистему України. Цього тижня це вже була шоста (атака - ред.). Пошкоджень багато, вони складні. Ремонтні бригади працюють цілодобово і без вихідних над відновленням понівеченої інфраструктури, щоб повернути світло українцям", — зазначили в "Укренерго".

Графіки планових відключень складають та застосовують обленерго, перелік яких можна знайти за посиланням.

На Київщині відремонтують старі "швидкі" та передадуть їх на фронт для ЗСУ

На Київщині відремонтують всі старі "швидкі" та передадуть їх на фронт для ЗСУ. Про це повідомили у Бучанській міській раді.

Проєкт ініціювала Київська обласна рада разом з громадською організацією Ukraine Friends. Він вже стартував у Бучі: там передали перші чотири таких автомобілі для фронту, де їх потребують найбільше.

Понад 10 млн українців без світла, УЗ запускає потяг до Херсона. 268 день війни. Онлайн
Фото: Бучанська міська рада

"Це лише початок проекту. Розраховуємо, що в найближчі тижні вдасться відремонтувати та передати на фронт до трьох десятків "швидких", – зазначив перший заступник голови Київоблради Ярослав Добрянський.

На фронті нині потребують сотні реанімобілів. Кожна така машина цінна, адже вони рятують життя бійців.

Продовження "зернової угоди": які очікування має Україна

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" амбасадорка з особливих доручень при МЗС, т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева.

"Ми чудово розуміємо, що довіряти словам чи навіть документам, підписаним російською стороною, абсолютно не варто. Тому робота зернової ініціативи і є постійною перевіркою на міцність наших нервів та нервів наших агроекспортерів. Тут дуже багато залежить не тільки від нашої дипломатії, а від всіх задіяних представників міністерств і інших державних органів України в перемовинах. В подовженні угоди ще на 120 днів ми хотіли бачити ще включення Миколаївського порту, по-перше. По-друге, 120 днів — це все-таки замало. Зараз йде мова не про “здоров’я”, а про виживання нашого агросектору. І це замало, в першу чергу, для малих фермерів, для яких ситуація є надзвичайно критичною. Щоб ринок заспокоївся настільки, щоб могли вирівнятися хоча б трішки наші внутрішні ціни порівняно зі світовими", — розповіла Трофімцева.

Як влаштувати комфортне життя в умовах відсутності електрики та води — поради експерта

Через ракетні обстріли об'єктів інфраструктури України значних ушкоджень зазнала енергетична система. Як діяти жителям квартир у висотках, якщо вимкнули електрику і опалення, а на вулиці мороз? Що робити з водою в трубах, чи можна її злити і як це зробити правильно — розповів Українському радіо директор науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець.

"Існує три типи вирішення таких питань: на рівні місцевої громади, на рівні управителів домогосподарств (наприклад, ОСББ) і на рівні окремого домогосподарства. Програми виходу з критичних ситуацій мають бути складені на всіх рівнях: і на рівні міста і в кожному окремому будинку", — сказав Іван Перегінець.

"Люди повинні подбати про необхідність зливання води з системи опалення, щоби не було розривів у трубах. Також подумати вже зараз, чим будуть опалювати будинки".

Також експерт радить подбати про освітлення: придбати портативні міні зарядні станції, для освітлення, заряджання гаджетів, ліхтарів.

Опалення будинків

"Треба продублювати систему водяного опалення керамічними низьковатними панелями. Вони накаляють кераміку, яка ще з півгодини може залишатися теплою. При цьому не перевантажується енергосистема. Якщо ми поставимо два таких обігрівачі, то ми не перевантажимо цю мережу. Звісно, якщо електрики не буде дві чи три доби то ці керамічні панелі не врятують. Але, при нетривалих відключеннях такі панелі стануть у нагоді", — радить експерт.

"Також бажано мати вогнегасники: порошкові, аерозольні, вуглекислотні, які коштують в межах 300-400 грн"

Насосні системи в багатоквартирних будинках

"Ситуації з відключенням електроенергії можуть спонукати до інноваційності наших будинків. Наприклад, насоси в багатоквартирному будинку беруть всього від 2 до 5 кВт. Щоб вони могли працювати, можна придбати дизельні або бензинові генератори. На 500 квартир житлового багатоквартирного будинку можна взяти генератор від 20 до 30 кВт, або промисловий генератор. Також, для того аби працювали насоси можна використати зарядні станції які акумулюють сонячну енергію на іонних акумуляторах", — зазначив Іван Перегінець.

У Білорусі чоловіка, який втратив дочку через війну в Україні, засудили за коментар про Лукашенка

Громадянина Білорусі Олександра Потапова, дочка якого загинула внаслідок російського обстрілу, засудили до двох років колонії за коментар зі згадкою очільника білоруського режиму Олександра Лукашенка, залишений у соціальній мережі.

Про це повідомляє правозахисний центр "Вясна".

Зазначається, що 68-річний Потапов народився в Україні, однак у 1997 році переїхав у Білорусь. При цьому у Києві проживали родичі чоловіка, зокрема його донька та племінниця. Під час російських обстрілів донька Потапова загинула, а племінниця втратила ногу.

"Сумуючи від цих втрат, Потапов 8 та 16 липня написав в "Однокласниках" два коментарі. Він відреагував на запуск ракет із території Білорусі у бік України і при цьому згадав Олександра Лукашенка", — зазначають правозахисники.

Якщо перестати підтримувати Україну, війна прийде до Польщі — Моравецький

Про це у своєму щотижневому подкасті на Polskie Radio Lublin заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

"Сьогодні є один-єдиний спосіб втягнути Польщу у війну, і цей спосіб — відвернутися від України, якщо ми її не підтримаємо, вона потрапить у величезну залежність від Росії, і тоді війна прийде до нас сама", наголосив Моравєцький.

Він згадав про події у Пшеводуві на Люблінщині, де впала ракета і стався вибух, внаслідок якого загинули двоє громадян Польщі. За словами прем'єр-міністра, ця подія має дати зрозуміти — якщо хтось ще мав якісь сумніви, що війна в Україні є цілком реальною і становить загрозу також для Польщі.

До ініціативи Grain from Ukraine готові долучитися чотири країни

"Україна анонсувала ініціативу Grain from Ukraine, сказав президент на саміті в Індонезії. Ми виконуємо свою місію запобігання всесвітньому голоду. Зокрема, це стосується країн Африки та Азії. Указ президента вже підписаний цього тижня. Вже готові долучитися до цього уряди Бельгії, Польщі, Японії, США. Йдуть перемовини з усіма країнами G7. Ці перемовини досить успішні, тому очікуємо приєднання інших країн", — розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич.

"Зернова ініціатива": Україна експортувала понад 11 млн тонн збіжжя за 3.5 місяці

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич.

"(Продовження зернової угоди - ред.) надзвичайно важливо, оскільки альтернативними шляхами нам вдається експортувати приблизно 3 млн тонн в місяць. За дію зернової ініціативи за 3.5 місяці нам вдалося саме через наші порти експортувати більше ніж 11 млн тонн. Важливість не тільки для економіки загалом, але й для фермерів, зокрема. Це найдешевший шлях для експорту. І це той шлях, який дозволяє стримувати падіння цін на внутрішньому ринку України", — наголосив урядовець.

Він додав, що за наступні 120 днів Україна може експортувати більше, ніж за попередній період.

"Хотілося б, щоб до зернової ініціативи за заявами президента і за тими переговорами, які ведуться, були включені також Миколаївські порти. Це дозволило б збільшити ще (експорт - ред). Така можливість є. На саміті G20, а точніше G19, президент про це заявив. Очікуємо відповіді від наших партнерів з Туреччини та ООН", — додав Дмитрасевич.

Британія подарує багаторазові запальнички ЗСУ

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

"Серед зимового комплекту, який надається українським новобранцям, які навчаються на території Великої Британії, буде спеціальний знак підтримки від Великої Британії. Багаторазова запальничка, найкращий друг солдата протягом багатьох поколінь", — йдеться у повідомленні Міноборони Британії.

На запальничці буде вигравірувано "Слава Україні, Героям слава".

На Сумщині вдень зафіксували 33 приходи зі ствольної артилерії — ОК "Північ"

ОК "Північ" повідомляє, що з 14:15 до 15:05 зафіксовано 33 приходи зі ствольної артилерії з боку російської федерації по території Сумської області:.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Після обстеження місця події за результатами обстрілу виявлено вирви від снарядів в районі лугу (прилягає до н.п. Сваркове), городів та поля. Також вогнем артилерії армії РФ пошкоджено огорожі приватних помешкань, сараї, автомобіль. Постраждалих немає.

В Україні офіційно зареєстрували понад 47 тисяч злочинів Росії

В Україні з 24 лютого правоохоронці зареєстрували 47 734 злочини агресії і воєнні злочини. Про це 18 листопада поінформувала пресслужба Офісу генпрокурора.

"Злочини агресії та воєнні злочини: зареєстровано 47 734 (за тиждень +1703). Злочини проти національної безпеки: 18991 (за тиждень +130). Злочини проти дітей: загинули 433 (за тиждень +3), поранені 837 (+8)", — уточнюється у повідомленні.

Повного блекауту в Україні не буде — директор ДТЕК

Попри російські атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури в Україні не очікується тотального відключення електроенергії.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

"Блекаут — це така мрія окупантів, яку вони намагаються (здійснити — ред.) протягом більше, ніж місяця, коли почали обстрілювати з початку жовтня нашу інфраструктуру. Але ця мрія ніколи не здійсниться", — наголосив він.

Посадовець пояснив, що ефективність протиповітряної оборони України та здатність протидіяти російським ракетним атакам зростає, а енергетики оперативно відновлюють пошкоджені об’єкти.

У Херсоні запрацювали перші "пункти незламності". Що це таке

У Херсоні запрацювали перші "пункти незламності", повідомляє заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

Це спеціально облаштовані намети, де можна зігрітися, отримати гарячі напої та їжу, зарядити телефон, скористатися Інтернетом. Тимошенко уточнив, що проєкт реалізовано спільно з Державною службою з надзвичайних ситуацій та Херсонською обласною військовою адміністрацією. За його словами, такі пункти з‘являтимуться по всьому місту та області.

"Це дуже важливо, адже в місті досі немає світла. Найголовніше — відновити електропостачання. Сподіваємось, це вдасться зробити до кінця цього тижня", — додав заступник керівника ОПУ.

Херсон звільнили 11 листопада.

Росіяни знищили дроном власний муляж комплексу С-300

16 листопада російські медіа опублікували відео успішного ураження нібито українського самохідного командного пункту 5Н63С комплексу С-300ПС російським баражуючим дроном “Ланцет”. Проте у цій історії з'явились нові деталі котрі повністю змінюють погляд на цей епізод, пише "Мілітарний". Зазначається, що росіяни намагались знищити баражуючим дроном "Ланцет" власний муляж. Чи був даний епізод викликаний недостатньою поінформованістю операторів БПЛА або ж навмисним рішенням для створення пропагандистських відео — невідомо.

Уряд додатково профінансує розміщення евакуйованих громадян — Мінреінтеграції

Евакуація населення з районів, де ведуться активні бойові дії, потребує надання переміщеним особам тимчасового житла, і з огляду на це уряд підтримав пропозицію Мінреінтеграції забезпечити евакуйованих громадян прихистком у санаторних закладах коштом бюджету.

Як повідомляє Мінреінтеграції, розпорядження, яке врегульовує питання використання бюджетних коштів на організацію розміщення евакуйованого населення, сьогодні схвалили на засіданні Кабміну.

"Таким чином, громадяни, які евакуювалися з регіонів, де відбуваються активні бойові дії, будуть розміщуватися у спеціалізованих санаторних закладах МОЗ та Мінсоцполітики, перелік яких затверджується відповідними відомствами", — уточнюється у повідомленні.

Тимчасове перебування у цих закладах передбачає створення умов для життя та забезпечення евакуйованих осіб найнеобхіднішим (продовольчі потреби, санітарні умови тощо).

"Для забезпечення цих умов Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством соціальної політики України визначатимуться гуманітарні потреби евакуйованого цивільного населення для їх задоволення за сприяння та координації Мінреінтеграції", — поінформували у міністерстві.

Читайте також: Як переселенцям з міста топити взимку в селах: пояснює пічник з Харківщини

У Львові готуються до тривалих відключень світла

У Львові готуються до сценарію, коли у місті тривалий час через ракетні обстріли буде відсутнє електро- та теплопостачання.

"Ми готуємося до складних періодів. Тому вже на сьогодні маємо до тисячі пунктів обігріву, які облаштовують мешканці в укриттях. Також ми закупляємо теплові пункти на альтернативному паливі. Це насамперед стосується закладів медицини, які мають мати і дизель-генерацію, і альтернативну можливість для тепла. Ми перебудовуємо усю систему в місті, щоб вижити в складний час", — сказав міський голова Андрій Садовий Суспільному.

Росія перекидає на Луганщину підрозділи з Херсонського напрямку

У селі на Луганщині зафіксовані підрозділи російської армії, які раніше знаходились на херсонському напрямку, повідомляє Суспільне Донбас.

Зеленський вважає, що Україні вдалося переграти Росію в інформаційній війні

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україні вдалося переграти Росію в інформаційній війні. Таку думку він висловив під час звернення до студентської спільноти Ірландії.

"Я вважаю, що ми дуже непогано пройшли цей шлях. Він ще не завершений, але нас стало чути. Інформація в наших руках почала бути потужною зброєю. Як на мене, тут навпаки: якщо на полі бою в Росії було більше зброї, то в інформаційному просторі ми змогли їх переграти", — сказав Зеленський.

Глава держави подякував за це всьому світові та українцям.

Україна вироблятиме озброєння та військову техніку мінімум з 6-ма країнами-членами НАТО

Про це повідомляє Укроборонпром.

"Україна інтегрується в оборонно-промисловий комплекс НАТО. Укроборонпром спільно вироблятиме та розроблятиме важке озброєння та військову техніку мінімум з 6-ма країнами-членами Альянсу. Польща, Чехія, Франція, Данія та ще кількома, укладені угоди з якими не передбачають розголошення будь-яких даних", — ідеться у повідомленні.

Для цього вихоритимуть як наявні потужності, так і новостворені у безпечних місцях.

Київ повертають до стабілізаційних графіків відключень електроенергії

НЕК Укренерго вдалося збалансувати енергосистему.

"Повертаємось до стабілізаційних відключень за графіками. Шукайте їх на сайті ДТЕК Київські електромережі", — ідеться у повідомленні ДТЕК.

"Нагадуємо: споживайте електроенергію помірно! Це ваша підтримка енергетичного фронту!", — додали в заяві.

Укренерго спростувало інформацію про експорт електроенергії

"У засобах масової інформації та соцмережах поширюється інформація, що нібито Україна експортує надлишкову електроенергію до країн ЄС. Це абсолютна брехня і свідома дезінформація. Мета поширювачів — збурити суспільство, змучене відключеннями електроенергії і переключити увагу від російських ракетних ударів, через які в українців перебої зі світлом", — ідеться у заяві Укренерго.

Експорт електроенергії з України зупинений з 11 жовтня.

До 10 жовтня Україна справді експортувала електроенергію в ЄС, чим заробляла для держави відчутні кошти, пояснюють в Укренерго.

Після масованої ракетної атаки 10 жовтня експорт припинений і не здійснюється. Цю інформацію легко перевірити в численних європейських відкритих джерелах, насамперед на офіційній платформі даних ENTSO-E.

"Всі доступні потужності української генерації наразі працюють винятково для покриття потреб українських споживачів", — наголосили в Укренерго.

В Одесі на потреби ЗСУ передали посуд російського походження на понад 3 млн грн

Одеські поліцейські передали на потреби ЗСУ конфісковану продукцію російського походження вартістю більше як 3 мільйони гривень. Про це повідомила пресслужба Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України (НПУ).

"У межах проведення заходів з виявлення прихованих активів країни-агресора оперативники управління стратегічних розслідувань в Одеській області Нацполіції викрили кілька дистриб’юторів, які реалізовували в Одесі посуд російського виробництва. У зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації в Україну, покупці почали відмовлятися від цієї продукції", — йдеться у повідомленні.

У свою чергу, замість того, щоб припинити бізнес-стосунки, підприємці вирішили приховати реального виробника товару, використавши пакунки з українським маркуванням.

Зазначається, що у серпні співробітники УСР та слідчого управління обласної поліції провели санкціоновані обшуки в складських приміщеннях дистриб’юторів та вилучили продукції виробництва РФ на суму більше як 3 млн гривень, яка не підлягає реалізації на території України. За інформацією поліції, надалі на майно був накладений арешт.

“Наразі понад 820 тисяч одиниць продукції передали на потреби військовослужбовців ЗСУ”, — заявили у відомстві.

Досудове розслідування триває.

Мельника призначили заступником Кулеби

Колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника призначили заступником міністра закордонних справ України, повідомив представник уряду в Раді Мельничук.

Кіберпартизани зламали сервіси Роскомнагляду — ЗМІ

Одна з білоруських хакерських груп заявила про злам сайту ФДУП "ГРЧЦ" (Головного радіочастотного центру), який виконує контрольно-наглядові та регуляторні функції Роскомнагляду — російського інтернет-цензора. Про це повідомляє Reform.by.

Хакери повідомляють, що від початку війни ГРЧЦ "стежить за противниками путінського режиму в інтернеті, доносить до ФСБ і російської прокуратури про неугодні ресурси і намагається домогтися їх блокування".

Унаслідок атаки було зламано внутрішню мережу ГРЧЦ, викачано документи, листування і пошту співробітників, системи стеження за ними, зашифровані робочі станції, і вражений домен-контролер.

Кібеугруповання також отримало матеріали, які доводять "масштабне стеження в інтернеті і спроби встановити тотальний контроль за всіма, хто за останні 20 років висловлювався проти путінського режиму".

За цими матеріалами будуть опубліковані розслідування.

"Зернова угода" продовжена — Зеленський

"Разом із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом привітали продовження зернової угоди. Дякую за підтримку нашої ініціативи #GrainfromUkraine. Україна залишатиметься гарантом продовольчої стабільності. Також поспілкувалися з паном Ердоганом про безпекову й енергетичну співпрацю", — зазначив Зеленський у Телеграм.

Напередодні міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив про продовження "зернової угоди" ще на 120 днів.

22 липня у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.

Відновлення енергосистеми у разі блекауту може тривати до 10 днів — Харченко

Відновлення енергосистеми у разі блекауту може тривати за позитивним сценарієм близько трьох днів, негативним – від 7 до 10. Про це сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу "Поточна ситуація з електроенергією в Україні".

"Ніхто в світі ще жодного разу такий експеримент не проводив. З точку зору базових розрахунків та відповідних документів щодо того, як будуть розвиватись події в разі, якщо блекаут станеться, то в межах позитивного сценарію мова йде про 3 дні, в негативному – 7-10 днів на відновлення системи та повного споживання", — зазначив він.

Ніколи таких масованих ударів, які здійснює Росія, не переживала жодна енергосистема іноземних країн, наголосив він. Тому це унікальній український досвід.

"Наразі система сильно пошкоджена, і Україні ще не вдалось відновити її до рівня, коли ми зможемо пережити наступну атаку. Мова йде про неконтрольоване виключення певних регіонів з мережі, що і є так званим блекаутом", — додав експерт.

Мюнхенська конференція з безпеки пройде 17-19 лютого

Мюнхенська безпекова конференція (MSC) відбудеться з 17 по 19 лютого 2023 року і одною з головних її тем буде аналіз ситуації через рік після початку повномасштабної російської агресії проти України. Про це повідомили організатори конференції.

"Протягом трьох днів MSC-2023 знову запропонує неперевершену платформу для дебатів на високому рівні щодо ключових викликів зовнішньої політики та політики безпеки нашого часу. Майже через рік після вторгнення Росії в Україну MSC 2023 також дасть можливість оцінити згуртованість альянсу та політичну відданість міжнародному порядку, заснованому на правилах", — зазначили в пресслужбі.

MSC-2023 також надасть федеральному уряду Німеччини першу можливість представити та обговорити свою нову Стратегію національної безпеки.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну розпочалося через кілька днів після конференції 2022 року.

Читайте: Щоб допомогти — не потрібно постійно говорити про дати вторгнення. Що сказав Зеленський в Мюнхені

Як зазначили в пресслужбі, жорстока війна не тільки призвела до величезних страждань в Україні, але й загострила кризи в інших частинах світу та змусила багато урядів переглянути та адаптувати свої стратегії.

Під головуванням нового глави конференції Крістофа Хойсгена MSC 2023 має зібрати низку високопоставлених міжнародних керівників та експертів, включаючи глав держав та урядів, міністрів, а також представників міжнародних організацій, громадянського суспільства, приватний сектор і ЗМІ.

Сума військової допомоги Україні від Нідерландів досягла 800 мільйонів євро

Як повідомляє NOS, про це заявила міністерка оборони країни Кайса Оллонгрен у Палаті представників парламенту королівства із посиланням на оборонний бюджет.

Посадовиця переконана, що нідерландська військова підтримка дається взнаки, оскільки Україна здобуває перевагу над російською армією, що продемонстрували нещодавні події на Херсонщині. Вона наголосила, що Нідерланди продовжать надавати допомогу України.

"Це має ефект. Ми маємо продовжувати", — сказала Оллонгрен.

Посадовиця додала, що не може розкривати докладну інформацію про допомогу з військово-стратегічних причин. Про це таємно поінформовано Палату представників.

За даними видання, гроші, які надало королівство, були витрачені, зокрема, на броньовані гаубиці, зенітні системи, боєприпаси, протитанкові засоби та зенітні ракети.

Лише цього місяця Міноборони Нідерландів оголосило, що надало Україні понад 322 мільйони євро матеріальної підтримки.

Щоденник війни 12-річної харків'янки озвучила Кіра Найтлі

Єві Скалецькій 12 років. До вторгнення РФ в Україну вона з бабусею жила на півночі Харкова. На 6 день від початку російської навали їхню квартиру розбомбили російські снаряди. Єва каже, що не могла в той час говорити, тож вирішила написати в щоденнику про все, що відчувала. Її записи стали книгою "Ви не знаєте, що таке війна", англомовну версію якої озвучила голлівудська акторка Кіра Найтлі.

Про свою книгу, яку прочитають в 12 країнах світу, шлях до Ірландії та нове життя, Єва Скалецька розказала Суспільне Харків.

"Хотіла написати свої почуття": щоденник війни 12-річної харків'янки озвучила Кіра Найтлі

30% території України заміновано — ДСНС

Про це під час всеукраїнського телемарафону розповів Голова ДСНС України Сергій Крук, повідомляє пресслужба відомства.

"Площа та об`єми замінування території України зросли в 10 разів у порівнянні з довоєнним періодом", — зазначив посадовець.

За його словами, на Херсонщині та Миколаївщині активно триває очищення деокупованих територій від вибухонебезпечних предметів. Розмінуванню тут підлягає понад 8 тисяч квадратних кілометрів, із них близько 7 тисяч — це територія Херсонської області та до 1,5 тисячі — Миколаївська.

"На деокупованих територіях вказаних областей у взаємодії з військово-цивільними адміністраціями працює значна кількість піротехнічних підрозділів ДСНС. Виконуються всі поставлені задачі, основні з яких — це запуск систем життєзабезпечення та надання допомоги громадянам. Функціонують пожежно-рятувальні підрозділи, на базі яких створюються гуманітарні хаби, звідки роздається допомога, що прибуває на Херсонщину", — повідомив Сергій Крук.

Очільник ДСНС додав, що на Херсонщину та Миколаївщину направлено значну кількість фахівців Служби із західних регіонів України. Серед них — інженерні та аварійно-рятувальні підрозділи, які обстежують автодороги, взаємодіють з енергетиками, розбирають і обстежують об`єкти, які запускаються у роботу.

"Маю надію, що найближчими днями на деокупованих територіях буде відновлено електроенергію та запрацюють системи життєзабезпечення. Декілька місяців знадобляться структурам, які там працюють, для відновлення повноцінного життя на території Херсонщини", — зазначив посадовець.

Українські фахівці вже працюють на місці падіння ракети у Польщі – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що українські фахівці вже працюють на місці падіння ракети у польському Пшеводуві.

"На місці трагедії у Пшеводуві, що сталася через ракетний терор Росії проти України, вже працюють українські фахівці. Я вдячний польській стороні за надання їм (українським фахівцям – ред.) доступу", – написав Кулеба.

У Києві запроваджують екстренні відключення світла

За розпорядженням НЕК Укренерго запроваджуються екстрені відключення світла, повідомили в ДТЕК.

"Це необхідний крок, щоб збалансувати енергосистему та уникнути аварій на обладнанні. Графіки стабілізаційних відключень наразі не діють. Просимо набратися терпіння та зберігати спокій. Енергетики країни роблять все можливе, щоб виправити ситуацію", — йдеться в повідомленні.

Столична влада не виключає повного вимкнення світла у Києві

Столична влада готується до різних сценаріїв у ситуації з електроенергією, зокрема й до повного її відключення. Про це в ефірі телеканалу Київ повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

"Ми готуємось до різних сценаріїв, зокрема до повного відключення", — сказав він.

За словами Поворозника, у Києві повернулися до стабілізаційних відключень за графіком. Світло у столиці відключатимуть не більше ніж на чотири години. Але можливі і аварійні вимкнення електроенергії.

"У зв’язку з пониженням температури, електроспоживання значно збільшується. Тому нам зараз, як ніколи, треба економити електроенергію. Бо збільшення споживання може призвести до аварійних відключень, якщо система не буде справлятися", — наголосив заступник голови КМДА.

У Херсонському районі військові РФ розстріляли сімох людей — правоохоронці ведуть розслідування

Під час окупації в одному із сіл Херсонського району російські військові розстріляли сімох людей. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження, нині триває розслідування, йдеться у Телеграмі прокуратури Херсонської області

Правоохоронці оглянули місце злочину і з'ясували, що людей вбили у будинку, після чого його підірвали. Серед вбитих була неповнолітня дівчина.

Відомо, що сталось це у квітні. За попередньою інформацією, в будинку перебували працівники фірми, які охороняли поблизу села зрошувальні агрегати.

Загиблих поховали поблизу місця події, а дівчину батьки – на місцевому кладовищі. Досудове розслідування триває.

Рада ЄС ухвалила позицію щодо посилення кібербезпеки

18 листопада Рада ЄС ухвалила позицію щодо проєкту регламенту, який має забезпечити високий спільний рівень кібербезпеки в інституціях, органах, офісах та агенціях ЄС? повідомляють на сайті Європейської Ради.

Ці заходи запропонувала Єврокомісія ще у березні 2022 року на тлі значного сплеску кількості складних кібератак на органи держуправління ЄС в останні роки. Вони спрямовані на підвищення стійкості та спроможності реагування на інциденти всіх суб'єктів ЄС.

Ключові елементи ухваленої позиції:

  • посилення мандату та фінансування групи реагування на комп'ютерні надзвичайні ситуації для інституцій, органів, офісів та агенцій ЄС (CERT-EU)
  • створення міжвідомчої Ради з кібербезпеки для управління та нагляду за впровадженням нового регламенту
  • посилення обміну інформацією про інциденти з CERT-EU
  • сприяння координації та співробітництву у реагуванні на кіберінциденти.

Наступним кроком мають стати тристоронні перемовини з Європейським парламентом.

Пропозиція щодо посилення кібербезпеки для інституцій, органів, офісів та агенцій ЄС, є одним із заходів, передбачених Стратегією кібербезпеки ЄС на цифрове десятиліття, яку представила Комісія та Високий представник ЄС із закордонних справ у грудні 2020 року.

Собаки здавали для нього кров: в Одесі лікують песика, пораненого внаслідок обстрілу на Херсонщині

Вівчарку Чека знайшли на окупованій території Херсонської області з осколковим пораненням та привезли до клініки в Одесі, де пса прооперували. Собака була у тяжкому стані, інші песики здавали для нього кров. Наразі тварині необхідне додаткове медичне втручання: волонтери Animal SOS взяли собаку під опіку та збирають для нього кошти. Більше про це дізнавалася кореспондентка Суспільного.

Ватикан може стати посередником між Україною та РФ — Папа Франциск

Папа Франциск заявив, що Ватикан готовий зробити все можливе, щоб виступити посередником і покласти край конфлікту між Росією та Україною. Про це він заявив в інтерв'ю La Stampa.

"Святий Престол готовий зробити все можливе для посередництва та припинення конфлікту в Україні", — сказав понтифік.

На запитання, чи вірить він у можливість примирення Москви та Києва, Папа закликав усіх не здаватись у цьому питанні.

"Але кожен має присвятити себе демілітаризації сердець, починаючи зі свого власного, а потім знешкоджуючи, обеззброюючи насильство. Ми всі маємо бути пацифістами. Бажати миру, а не просто перемир'я, яке може служити лише для переозброєння. Справжній мир, який є плодом діалогу", — сказав він.

Папа Римський Франциск у середу, 16 листопада, засудив останню хвилю ракетних атак на Україну. Понтифік закликав до припинення вогню, щоб запобігти ризику ескалації, і попросив Бога “поспішити” припинити війну.

Туреччина закриє Босфор і Дарданелли для танкерів із російською нафтою без страховки

З 1 грудня Туреччина закриє протоки Босфор та Дарданелли для суден, що перевозять нафту, якщо вони не матимуть страхового покриття і це може обмежити потоки російської нафти внаслідок нових європейських санкцій, пише Bloomberg.

Видання зазначає, що нове правило почне діяти за кілька днів до того, як Євросоюз і Велика Британія запровадять додаткові обмеження на торгівлю з Росією, що значно ускладнить страхування танкерів, що перевозять російську нафту.

Кораблі, які перевозять нафту Босфором і сусідньою протокою Дарданелли, повинні будуть надати лист від свого страховика про те, що покриття буде надано для цього конкретного рейсу судна та вантажу, йдеться в циркулярі Міністерства транспорту Туреччини.

У документі зазначається, що, якщо кораблі пливуть через протоки без страхування, водному шляху може бути завдано значної шкоди, а рух суден може зупинитися, якщо незастраховане судно зазнає аварії. Лист із гарантією страхового покриття вважається розв'язанням цієї проблеми.

Турецький чиновник із системи контролю за морськими перевезеннями підтвердив, що нові правила пов'язані із дотриманням європейських санкцій, хоча формально Туреччина до них не приєднувалася.

За його словами, цей крок може вплинути на російські танкери, якщо їм буде важко отримати необхідний захист і страхування відшкодування, яке покриває власників від зобов'язань, таких як розливи нафти. За його словами, цей захід має підвищити безпеку на морі вздовж турецьких проток.

Європейський Союз і Велика Британія 5 грудня запроваджують санкції щодо постачання російської нафти, що різко вплине на доступність галузевого стандартного страхування. Відповідно до санкцій ЄС і Великої Британії, судна все ще зможуть отримати галузеве стандартне покриття за умови, що вантажі, які перевозяться, закуповуються нижче максимальної ціни, яка ще не визначена.

Євросоюз заморозив €68 млрд російських активів — Politico

Європейський Союз заморозив 68 мільярдів євро російських активів та 33,8 мільярда національних резервів Російської Федерації, повідомляє Politico, журналісти якого ознайомилися з внутрішніми документами Єврокомісії.

Країни, де знаходиться найбільше активів РФ:

  • Бельгія – близько 50 мільярдів євро.
  • Люксембург – 5,5 мільярда євро. Спільно з Італією, Німеччиною, Ірландією, Австрією та Францією на їхню частку припадає понад 90% заморожених активів.

Зазначається, що ЄС міг також заморозити до 33,8 млрд євро національних резервів. Зараз ця цифра перебуває на стадії оцінки, йдеться в документі з яким ознайомилися журналісти.

"Ми тут у самому пеклі". ГУР перехопило розповідь окупанта про ситуацію під Кремінною

Головне управління розвідки перехопило телефонну розмову солдата російської окупаційної армії, який знаходиться на позиціях поблизу Кремінної. Чоловік жаліється матері, що їх погано годують. Також він розповідає про оточення та прорив оборони. Головне управління розвідки міністерства оборони України опублікувало запис розмови.

Окупант розказує матері, що він перебуває на другій лінії оборони: днями ледве не потрапив в оточення.

"Тут три лінії оборони. Перша лінія — передова, якщо вона провалюється ми тримаємось на другій. Ми тут у самому пеклі, над нами літає з обох боків. Нас оточували вчора. Думав, у ланцюг візьмуть нас. Прорвали лінію оборони", — розказує він матері.

Також він пожалівся на погане ставлення з боку командування.

"У нас один валяється ще труп, його навіть ніхто не відвозить. Комбату взагалі насрати. Тушонки не дають, ніфіга не дають. Що урвемо, те і їмо. Мужики по дві доби не їдять. Тут у кого виразка відкривається, у кого є туберкульоз – почав кров'ю харкатися", — каже він.

Львівські хірурги оперували дітей під звуки вибухів

Львівські хірурги прооперували двох 11-річних дітей під час повітряної тривоги, коли лунали вибухи. Про це розповіли у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

У вівторок, 15 листопада, коли пролунала повітряна тривога, що сповіщала українців про масований обстріл, лікарі проводили операцію 11-річній Вікторії. Це друга операція дівчинки у Західноукраїнському дитячому медцентрі після гострого перелому голівки лівої стегнової кістки. Ортопед Олександр Щуровський разом із швейцарським колегою Ульріхом Екснером проводили додаткову фіксацію голівки стегна справа, аби убезпечити від травми внаслідок надмірного навантаження після операції на лівому стегні.

"Коли пролунав сигнал тривоги, операція ще тривала. Ми розуміли небезпеку, та повинні були її закінчити, щоб зберегти здоров’я маленькій пацієнтці. Попри усе ми впорались та завершили те, що планували. Мій колега Ульріх уже вп’яте від початку війни приїжджає у Львів, і такі ситуації його не лякають", — каже лікар Олександр Щуровський.

Також під час обстрілів лікарі завершили лапароскопічну апендектомію, яку виконували 11-річному хлопчику зі Львівщини. Обстеження показало, що у хлопця гострий апендицит, операцію треба було робити терміново.

"Коли пролунали вибухи, тривав один із етапів оперативного втручання. Було дуже гучно, світло на кілька секунд зникло, але одразу увімкнулись генератори, і це дало змогу завершити операцію", — розповів хірург Орест Лешневський.

Зараз хлопчик почуває себе добре.

Зеленський змінив склад Ставки

Згідно з указом президента Володимира Зеленського, до складу Ставки верховного головнокомандувача додали двох осіб — міністра інфраструктури України Олександра Кубракова та заступника керівника Офісу президента Романа Машовця.

Через ракетну атаку на Дніпро поранено 23 людини, дев'ятеро з них досі в лікарні

Через ракетну атаку на Дніпро 17 листопада поранено 23 людини, дев'ятеро з них досі в лікарні. Про це Суспільному повідомили в департаменті охорони здоров`я Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

За даними департаменту, зокрема, неповнолітня дівчина та жінка, яка пережила інфаркт, залишаються в лікарні. Їхні стан стабільний.

Інформація про загиблих не надходила, сказали в департаменті.

Шведський прокурор: детонації газопроводів Nord Stream 1 і 2 — це груба диверсія

Детонації, які спричинили пошкодження газопроводів Nord Stream 1 і 2, є грубою диверсією, іповідомив шведський прокурор, який очолює попереднє розслідування, Матс Люнгквіст 18 листопада.

"Аналіз, проведений на цей час, показує сліди вибухівки на кількох знайдених сторонніх предметах", — заявив Люнгквіст.

За його словами, розслідування є "дуже складним і всеосяжним". Але, судячи з того, що стало відомо — "це груба диверсія", заявив він.

"Під час огляду місця злочину, який проводився на місці в Балтійському морі, було зроблено велику кількість конфіскацій, а територія була ретельно задокументована. Проведені аналізи показують сліди вибухівки на кількох знайдених сторонніх предметах. Проводиться поглиблена аналітична робота й триває робота над висновками щодо інциденту", — каже прокурор.

Також у прокуратурі заявили, що продовження попереднього розслідування покаже, чи можна когось підозрювати у злочині.

"Співпраця з владою Швеції та інших країн працює чудово. Для подальшої роботи з попереднім розслідуванням і для різноманітної поточної співпраці важливо, щоб ми могли працювати в тиші та мирі, — додав Люнгквіст.

Окупанти обстріляли Херсонщину з реактивних систем залпового вогню

Російські військові 17 листопада з реактивних систем залпового вогню вдарили по житлових кварталах населених пунктів Бериславського району та Херсона, повідомила поліція Херсонської області.

У Херсоні через обстріли загинула людина, у Бериславському районі повністю знищені кілька приватних будинків.

Також поліціянти на території Високопільської громади знайшли тіло 84-річного місцевого жителя. Попередньо встановили, що чоловік загинув на власному подвір’ї наприкінці липня внаслідок ворожого артилерійського обстрілу військами РФ. Тіло направлено на судово-медичну експертизу.

У поліції повідомили, що за добу розпочали 21 кримінальне провадження за фактами воєнних злочинів російських окупантів на Херсонщині.

УЗ запускає потяг до звільненого Херсона

Радника голови Херсонської ОВА Сергій Хлань повідомив, що "Укрзалізниця" запускає поїзд з Києва до Херсону. Перший рейс відбудеться 18 листопада о 22:14 зі столиці, а завтра орієнтовно о 09:00 в Херсоні.

"Ним поїдуть близько 200 пасажирів, які придбали "квиток до перемоги", вагони ж розписали українські митці. Зверніть увагу, поїзди відправлятимуться з Києва по парних числах, а з Херсона — по непарних", — повідомив Хлань.

Словаччина передала Україні самохідну артилерійську установку

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надя повідомив, що вже сьома гаубиця Zuzana 2 Howitzer була передана українським Збройним силам і готова захищати невинні життя.

САУ Zuzana 2 — самохідна артилерійська установка, модифікація попередньої версії. Як і попередні зразки, Zuzana також побудована на колісному шасі TATRA 8x8. Машина оснащена 155-мм гаубицею з довжиною ствола у 52 калібри та максимальною дальністю стрільби 41 км.

Росія може перекинути частину виведених з Херсона військ під Бахмут — британська розвідка

Російське командування може перекинути частину виведених з Херсона військ для посилення наступів на Бахмутському напрямку у Донецькій області. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

За даними відомства, після відведення своїх сил із західного берега Дніпра російські війська продовжують надавати перевагу переоснащенню, реорганізації та підготовці оборони на більшості ділянок в Україні.

За даними британської розвідки, росіяни збудували нові траншейні системи біля кордону з Кримом, а також біля річки Сіверський Донець між Донецькою та Луганською областями.

Зазначається, що деякі з цих оборонних рубежів розташовані на 60 км за лінією фронту. Це може свідчити про те, що росіяни готуються до подальшого контрнаступу ЗСУ. Крім того, британські розвідки вважають, що РФ перекине частину військ з півдні саме у район Бахмута.

"Цілком ймовірно, що Росія спробує зрештою передислокувати частину сил, відведених з Херсона, для посилення та розширення своїх наступальних операцій поблизу міста Бахмут у Донецькій області", — йдеться у повідомленні.

Під Бахмутом нацгвардієць збив російський штурмовий літак з ПЗРК "Ігла-1"

Поблизу Бахмута нацгвардієць збив з ПЗРК "Ігла-1" російський штурмовик СУ-25, який бомбардував позиції українських військових, повідомила Бригада швидкого реагування Національної гвардії України.

Нацгвардієць з позивним "Фара" розказав, що російський штурмовик пролітав на низьких висотах в районі їх відповідальності. Він ідентифікував ціль та відкрив вогонь, ракета влучила в ціль.

"Я думаю, що це дуже деморалізує їхніх пілотів (російських — ред.). Бо не кожен пілот, який катапультувався, другий раз не дуже захоче сюди летіти. Він буде знати, що тут на нього чекаємо ми", — розказали у бригаді.

У всіх регіонах України застосують графіки відключень світла

У п'ятницю, 18 листопада, по всій Україні впродовж доби застосовуються графіки погодинних відключень. Можливе введення додатково аварійних відключень, повідомили в Укренерго.

"Через різке похолодання щодня збільшується споживання електроенергії в тих регіонах України, де вже відновлено електропостачання після масованих ракетних ударів 15 листопада по енергетичній інфраструктурі. Це ускладнює, й без того непросту ситуацію в енергосистемі", — йдеться в повідомленні.

"Зима буде надзвичайно важка", — міський голова Черкас про забезпечення електроенергією

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко повідомив, що містянам потрібно бути готовими, що зима буде надзвичайно важка. З його слів, слід бути готовим до того, що в обласному центрі електропостачання може не бути до 48 годин.

За словами Бондаренка, міська рада не може вплинути на відключення електрики, тож радить бути готовим до екстрених умов:

"Потрібно з розумінням ставитись до всіх цих питань. Черкаська міська рада не впливає на графіки відключення світла. Існує єдина енергетична система. Якщо ворог здійснив напад на енергетичну систему інших областей, це не означає, що у Черкасах світло на місці і воно подається. Система пов'язана між собою. Світла може не бути не по три години. Світла може не бути і 24 години, і 48 годин. Треба бути готовими до всього. Наше завдання — подати воду, забезпечити водовідведення, подати тепло. Потрібно бути готовими, що зима буде надзвичайно важка".

Міський голова додав, що з 19 листопада, тролейбуси знову працюватимуть у режимі вихідного дня.

Пелосі йде з посади голови Палати представників Конгресу США

Перша жінка-спікер Палати представників США Ненсі Пелосі заявила, що відмовиться від своєї посади на наступний день після того, як республіканці забезпечили контроль над палатою представників. Про це повідомляє Reuters.

Союзники Пелосі швидко згуртувалися навколо представника Хакіма Джеффріса, як її ймовірного наступника на посаді головного демократа Палати представників, республіканці готувалися призначити спікера від своєї партії, який, як очікують, буде перешкоджати законодавчому порядку денному президента Джо Байдена. Наступник Пелосі повинен буде об'єднати демократів Палати представників, які "розриваються" між центристами і все більш активним лівим флангом, пише видання.

Пелосі зробила заяву про відставку під час виступу в Палаті представників, викликавши оплески демократів, хоча багато республіканців вирішили не приходити на захід. Пелосі сказала, що не піде у відставку з Палати представників, а продовжить представляти Сан-Франциско, як вона це робила протягом 35 років.

"Настав час для нового покоління очолити Демократичну фракцію, яку я так глибоко поважаю. І я вдячна, що так багато людей готові і хочуть взяти на себе цю величезну відповідальність", — сказала Пелосі.

Пелосі відігравала центральну роль у проведенні законодавчого порядку денного двох президентів-демократів через Конгрес, навіть попри те, що її "очорнювали" багато консерваторів. Вона допомогла ухвалити підписаний президентом Бараком Обамою закон про охорону здоров'я 2010 року, а також розширити витрати на інфраструктуру та клімат і правила обігу зброї під час правління Байдена. Вона також головувала, коли Палата представників оголошувала імпічмент президенту-республіканцю Дональду Трампу в 2019 і 2021 роках.

Байден у своїй заяві назвав Пелосі "найбільш послідовним спікером Палати представників в нашій історії".

Демократи Палати представників повинні проголосувати за своїх лідерів 30 листопада.

Росія може перекинути частину виведених з Херсона військ під Бахмут — британська розвідка

Російське командування може перекинути частину виведених з Херсона військ для посилення наступів ні Бахмутському напрямку у Донецькій області. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

За даними відомства, після відведення своїх сил із західного берега Дніпра російські війська продовжують надавати перевагу переоснащенню, реорганізації та підготовці оборони на більшості ділянок в Україні.

За даними британської розвідки, росіяни збудували нові траншейні системи біля кордону з Кримом, а також біля річки Сіверський Донець між Донецькою та Луганською областями.

Зазначається, що деякі з цих оборонних рубежів розташовані на 60 км за лінією фронту. Це може свідчити про те, що росіяни готуються до подальшого контрнаступу ЗСУ. Крім того, британські розвідки вважають, що РФ перекине частину військ з півдні саме у район Бахмута.

"Цілком ймовірно, що Росія спробує зрештою передислокувати частину сил, відведених з Херсона, для посилення та розширення своїх наступальних операцій поблизу міста Бахмут у Донецькій області", — йдеться у повідомленні.

Зросла кількість загиблих внаслідок обстрілу Вільнянська на Запоріжжі

У Вільнянську Запорізької області тривають аварійно-рятувальні роботи після ракетного удару 16 листопада. Про це повідомив заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко.

"Станом на ранок виявлено ще 2 загиблих. Таким чином, від ракет російських терористів, які вчора обстріляли житлові будинки, вже виявлено 9 загиблих", — йдеться у повідомленні.

В Кабміні розробили план дій для відновлення деокупованих територій

Кабінет міністрів України розробив план дій з відновлення деокупованих територій, в якому передбачено 168 заходів. Про це заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За її словами, основою для плану став живий досвід, отриманий у процесі активного звільнення українських міст і сіл протягом останніх 2 місяців. За цей час Координаційний штаб з питань деокупованих територій сформував алгоритм першочергових дій.

"Коордштаб доручив Мінреінтеграції розробити план дій органів державної та місцевої влади під час деокупації. Також ми отримали доручення прем’єр-міністра нормативно врегулювати питання життєдіяльності деокупованих територій. Наразі маємо готовий проєкт плану, і сподіваюсь, що наступного тижня він вже буде ухвалений урядом", — розповіла Верещук.

У розробленому проєкті передбачено 168 заходів, які забезпечать відновлення звільнених регіонів. Серед ключових напрямів:

  • відновлення діяльності місцевої влади, територіальних підрозділів органів державної влади;
  • відновлення казначейського обслуговування;
  • організація надання медичної, соціальної, інших видів допомог, виплати пенсій;
  • відновлення інфраструктури: електро-, газо- та водопостачання;
  • забезпечення населення харчовими продуктами та ліками;
  • забезпечення правопорядку.

Головними виконавцями визначені військові адміністрації або органи місцевого самоврядування.

"Ми опублікуємо план дій одразу після його ухвалення. Щоб всі побачили й мали такий дороговказ: і місцева влада та мешканці на ДОТ, і міжнародні гуманітарні організації, що нам допомагають, і наші співвітчизники, які поки що перебувають на тимчасово окупованих територіях", — сказала міністерка.

Росія втратила у війні з Україною 83 460 військових — Генштаб

Станом на ранок 18 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 83 460 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 350 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 2879 (+1) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5808 (+4) од,
  • артилерійських систем – 1865 (+5) од,
  • РСЗВ – 393 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 209 (+0) од,
  • літаків – 278 (+0) од,
  • гелікоптерів – 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1536 (+5),
  • крилаті ракети ‒ 480 (+6),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4366 (+4) од,
  • спеціальна техніка ‒ 161 (+1).

Найбільших втрат війська РФ зазнали на Лиманському та Авдіївському напрямках. Дані уточнюються.

Росія не готова до миру в Україні — Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що мир в Україні неможливий, доки Росія не виведе свої війська, але Москва не демонструє жодних ознак готовності до цього. Про це повідомляє Reuters.

"Я боюся, що Росія не готова піти, і доки вона не піде, мир буде неможливий. Саме Росія має зробити мир можливим. Агресор повинен піти, якщо він хоче міцного миру", — додав Боррель.

В Україні зросла кількість дітей-жертв війни — ОГПУ

Станом на ранок 18 листопада щонайменше 1270 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 433 дитини загинули та 837 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Стало відомо, що 17 листопада внаслідок ракетного удару військ РФ по приватному будинку в м. Вільнянськ Запорізької області загинуло 10 людей. В тому числі двоє дітей 11 та 17 років.

16 листопада через обстріл військами РФ Ізюма Харківської області отримала поранення 11-річна дівчинка.

17 листопада внаслідок обстрілу окупантами Дніпра отримала поранення 15-річна дівчинка.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 423, Харківській — 265, Київській — 117, Миколаївській — 77, Запорізькій — 72, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 58, Дніпропетровській — 32.

Ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2719 закладів освіти. 332 з них зруйновано повністю.

На Миколаївщині обстрілів зазнав один район області

Протягом доби 17 листопада російських обстрілів зазнав Миколаївський район. Російські війська завдали удари на околицях Куцурубської громади.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

17 листопада о 09:45 ворог завдавав ударів з реактивних систем залпового вогню за межами населеного пункту Куцурубської громади. Руйнувань та постраждалих немає.

"У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ остріляли Запоріжжя ракетами С-300

Війська РФ остріляли ракетами С-300 село Запорізького району, повідомляє голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Вночі ворог атакував наші мирні селища. Внаслідок влучання ракети, ймовірно С-300, в одному з сіл Запорізького району, пошкоджено будівлю будинку культури. За попередніми даними, люди не постраждали", — зазначив він.

У Бахмуті через обстріли армії РФ загинула людина

Протягом 17 листопада у Бахмуті від обстрілів з боку армії РФ загинула одна людина, ще четверо людей у Часовому Ярі отримали поранення. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1214 людей, ще 2608 людей отримали поранення. Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз неможливо.

Війська РФ обстріляли Нікополь

Війська РФ вночі обстріляли Нікополь. У місті пошкоджені будинки і лінії електропередач, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Від ворожого вогню знову потерпала Нікопольщина… Росіяни кілька разів накрили РСЗВ сам Нікополь. Випустили на нічні квартали понад 40 снарядів. Минулося без постраждалих", — зазначив він.

За словами голови ОВА, в місті пошкоджені кілька багатоповерхових та приватних будинків, господарські споруди та лінія електропередач.

"Прилетіло від росіян і у сонячну підстанцію та гаражний кооператив. Понівечені гаражі та автiвки. У решті районів ніч без тривог та обстрілів i на цю хвилину спокійно", — додав Резніченко.

ЗСУ відбили 9 атак і знищили 6 складів з боєприпасами військ РФ

Про це йдеться у раковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках та продовжує обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Водночас веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Постійно веде повітряну розвідку", — йдеться у повідомленні.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки в районах населених пунктів Новоселівське і Стельмахівка Луганської області та Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Опитне, Первомайське, Водяне та Новомихайлівка Донецької області.

Війська РФ не припиняють обстрілювати позиції ЗСУ та населені пункти неподалік лінії зіткнення. За минулу добу росіяни завдали 5 авіаційних та 27 ракетних ударів, здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Протягом минулої доби від ракетних ударів постраждали об’єкти цивільної інфраструктури в населених пунктах Балаклія та Ізюм Харківської області; Вільнянськ Запорізької області; Дніпро та Нікополь на Дніпропетровщині; Очаків Миколаївської області та Одеса.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів з території та повітряного простору Білорусі.

На інших напрямках росіяни здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Грем’яч і Сеньківка Чернігівської області та Горки, Середина-Буда, Українське і Фотовиж на Сумщині;
  • на Слобожанському напрямку – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Глибоке, Огірцеве, Осинове, Стариця і Хатнє Харківської області;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Крохмальне, Піщане і Табаївка на Харківщині; Греківка, Макіївка, Невське і Стельмахівка Луганської області та Колодязі на Донеччині;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Опитне, Майорськ, Нью-Йорк, Соледар, Спірне та Яковлівка Донецької області;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії, по районах населених пунктів Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Первомайське Донецької області;
  • на Новопавлівському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Богоявленка, Времівка та Вугледар Донецької області;
  • на Запорізькому напрямку – з мінометів, по районах Залізничного, Малих Щербаків та Щербаків Запорізької області;
  • на Херсонському напрямку – зі ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Антонівка, Одрадокам’янка та Чорнобаївка на Херсонщині.

За даними Генштабу ЗСУ, у Бєлгородській області РФ розпочато активне вербування працівників промислових підприємств до приватної військової компанії "Вагнер".

"За домовленістю з керівництвом Оскольського електрометалургійного комбінату, працівників призовного віку будуть залучати до військових зборів на базі ПВК “Вагнер” терміном 30 днів зі збереженням заробітної плати. Збори планується проводити партіями по 25% працівників зазначеної категорії від комбінату. Після завершення — учасникам буде запропоновано підписати контракт з приватною військовою компанією", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі також повідомили, що у зв’язку зі значними втратами особового складу та недостатньою кількістю медичного персоналу в підрозділах окупантів на території України, на тимчасово окупованих територіях Луганської області, наказом так званого МОЗ, працівників медзакладів регіону зобов’язали стати на військовий облік для подальшого доукомплектування вакантних посад.

За минулу добу Сили оборони України збили 4 крилаті ракети, 2 керовані авіаційні ракети та 5 безпілотників “Шахед-136”.

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили 4 пункти управління, 22 райони зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 6 складів боєприпасів та 4 інших важливих об’єкти окупантів.

У МОЗ дали поради, як опанувати страх перед повітряними тривогами

У Міністерстві охорони здоров'я дали поради людям, які бояться повітряних тривог, як опанувати свій страх.

"Боятися повітряних тривог, ракетних атак — природно. Проте важливо навчитися за можливості опановувати цей страх, щоби він не пронизував усе ваше життя, не переростав у паніку та не провокував вас на деструктивні дії або ж небезпечну бездіяльність", — зазначили у МОЗ.

У міністерстві запропонували виконувати яківправи, що рекомендує виконувати Тетяна Сіренко, заступниця директора Центру психічного здоров’я та реабілітації "Лісова поляна".

За даними Генштабу ЗСУ, у Бєлгородській області РФ розпочато активне вербування працівників промислових підприємств до приватної військової компанії "Вагнер". "За домовленістю з керівництвом Оскольського електрометалургійного комбінату, працівників призовного віку будуть залучати до військових зборів на базі ПВК “Вагнер” терміном 30 днів зі збереженням заробітної плати. Збори планується проводити партіями по 25% працівників зазначеної категорії від комбінату. Після завершення — учасникам буде запропоновано підписати контракт з приватною військовою компанією", — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу ЗСУ, у Бєлгородській області РФ розпочато активне вербування працівників промислових підприємств до приватної військової компанії "Вагнер".

"За домовленістю з керівництвом Оскольського електрометалургійного комбінату, працівників призовного віку будуть залучати до військових зборів на базі ПВК “Вагнер” терміном 30 днів зі збереженням заробітної плати. Збори планується проводити партіями по 25% працівників зазначеної категорії від комбінату", — йдеться у повідомленні.

Після закінчення зборів учасникам запропонують підписати контракт з приватною військовою компанією.

За минулу добу росіяни завдали 5 авіаційних та 27 ракетних ударів, здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Протягом минулої доби від ракетних ударів постраждали об’єкти цивільної інфраструктури в населених пунктах Балаклія та Ізюм Харківської області; Вільнянськ Запорізької області; Дніпро та Нікополь на Дніпропетровщині; Очаків Миколаївської області та Одеса.

За минулу добу росіяни завдали 5 авіаційних та 27 ракетних ударів, здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби від ракетних ударів постраждали об’єкти цивільної інфраструктури в населених пунктах:

  • Балаклія та Ізюм Харківської області;
  • Вільнянськ Запорізької області;
  • Дніпро та Нікополь на Дніпропетровщині;
  • Очаків Миколаївської області
  • Одеса.

Канадська компанія передала українцям безкоштовно 10 тисяч предметів зимового одягу

Компанія Canada Goose безкоштовно передала українцям 10 тисяч одиниць зимового одягу. Про це повідомила пані посол України в Канаді Юлія Ковалів.

“Canada Goose - легендарний канадський бренд теплого та красивого одягу, який зігріває навіть у найбільші морози, а в Канаді вони о-го-го! Сьогодні компанія не залишилася осторонь допомоги нам - 10 000 парок, курток та аксесуарів легендарного канадського бренду, а також 130 тис. канадських доларів компанія передає українцям цієї зими через Управління Верховного комісара ООН у справах біженців”, — зазначила Ковалів.

Вона нагадала, що протягом перших тижнів повномасштабної війни компанія припинила свою роботу в Росії, а у березні пожертвувала ООН 100 тис. дол. для гуманітарної підтримки України.

Польща найближчими днями очікує на результати розслідування падіння ракети

Влада Польщі очікує отримати результати розслідування падіння ракети в найближчі кілька днів. Про це заявив офіційний представник МЗС Польщі Лукаш Ясін, передає CNN.

За його словами, Варшава швидко розпочне розслідування падіння ракети.

Ясін зазначив, що українським експертам також буде дозволено доступ до місця, наголосивши, що спочатку мають бути "деякі юридичні заходи, щоб створити гарний простір для їхньої експертизи".

5 тисяч дітям-сиротам війни: Як отримати допомогу

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій роз'яснили, як оформити щомісячну грошову допомогу в розмірі 5 тисяч гривень, яка надається дітям - сиротам війни. Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Програма підтримки українських дітей до 18 років, які через війну втратили одного чи обох батьків, пропонується Фондом імені Климентія Шептицького.

"Фонд створено за спільної ініціативи урядів України та Польщі. Одна з програм Фонду полягає в підтримці неповнолітніх дітей, які внаслідок війни втратили одного чи обох батьків. Дітям виплачується 5000 грн щомісячно", — ідеться у повідомленні.

Як зазначили у Мінреінтеграції, першим місяцем виплат вважається той, коли була подана заявка на допомогу. Перші виплати здійснюються протягом двох тижнів після ухвалення позитивного рішення стосовно заявки за наявності банківських реквізитів заявників.

Заявки приймаються до кінця листопада і подаються онлайн на сайті, для чого слід заповнити форму.

Для подачі заявки на допомогу потрібні такі документи:

  • відсканований документ, що посвідчує особу заявника-опікуна, а також дитини, яка буде прямим бенефіціаром грошової допомоги (сторінки з фото й персональними даними);
  • відсканована копія свідоцтва про народження дитини;
  • відскановане свідоцтво про смерть батьків/одного з батьків (у разі відсутності свідоцтва — відсканований документ, що підтверджує зникнення батьків);
  • відсканований документ опікуна, що підтверджує встановлення опіки над дитиною.

У міністерстві додали: якщо не вистачає документів для подання заявки, є запитання або треба уточнити деталі, слід звертатись на телефон: +38 (093) 213-76-96.

Війська РФ обстріляли Херсон, від осколків загинув чоловік — ОК "Південь"

На Херсонщині російські загарбники обстрілюють правобережжя Дніпра, в обласному центрі від осколкових поранень загинув місцевий мешканець. Про це повідомляє Оперативне командування “Південь” .

“Окупанти обстрілюють правий берег Дніпра реактивними системами залпового вогню, мінометами та важкою артилерією. Тримають під вогневим ураженням Чорнобаївку, Антонівку і сам Херсон”, — ідеться в повідомленні.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонні переговори із головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі. Сторони обговорили ситуацію на фронті після ракетних масованих ракетних атак РФ.

Про це повідомив представник Об'єднаного штабу США Дейва Батлера, передає CNN.

"Вони обговорили неспровоковане і продовження вторгнення Росії в Україну і обмінялися думками та оцінками. Голова підтвердив непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України", — заявив Батлер

Адвокатка росіянина Пулатова, якого виправдали на суді щодо MH17, розповіла Суспільному про перебіг справи

17 листопада суд в Гаазі визнав трьох росіян винними у збитті Боїнга рейсу MH17 на Донбасі та вбивстві 298 людей. Мова йде про Сергія Дубинського (позивний "Хмурий"), Ігоря Гіркіна (позивний "Стрелков") та Леоніда Харченка (позивний "Крот"). Четвертого підозрюваного, росіянина Олега Пулатова, виправдали. Його адвокатка Сабіне тен Дуссхате розповіла Суспільному про справу свого підзахисного.

"Для нас було полегшенням, коли ми почули, що не дивлячись ні на що, наш клієнт не має ніякого відношення до злочину, він не був у ньому задіяний. Він повністю виправданий і ми з полегшенням можемо його про це сповістити. Ми ще не говорили з ним особисто, але вже надіслали повідомлення його російській адвокатці: він мав би уже знати на цей момент, але яка реакція у нього була, ми ще не знаємо, я ще не дивилася на телефон, відколи ми вийшли із зали суду", — розповіла тен Дуссхате.

Адвокатка зазначила, що багато разів бачилася з Пулатовим: "На початку війни ми їздили до нього (в Росію - ред.) багато разів, але не були там жодного разу з початку вторгнення". Вона додала що повномасштабна війна в Україні вплинула на справу, зокрема тому, що виступи у суді припали вже на її початок: "Ми дуже це відчули, зокрема відчули потребу висловитися з цього приводу — про те, що попри усі ці жахливі події нашим обов’язком було продовжувати нашу адвокатську роботу і ми усвідомлювали, як це важливо — продовжувати попри все".

Понад 10 млн українців перебувають без електрики, ЄС готується визнати Росію спонсором тероризму. 268 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне

Сабіне тен Дуссхате додала, що відчувала певний тиск, через те, що захищала росіянина.

"(Те що я є адвокатом росіянина - ред.) до мене виникає багато питань, але все-таки я адвокат, я вважаю, що це моя робота — захищати обвинувачуваних перед дуже, дуже важкими кримінальними обвинуваченнями. Верховенство права передбачає чесний суд, потребує гарного захисту та можливість мати такий захист, тому було дуже важливо брати в цьому участь", — наголосила адвокатка.

На прохання Суспільного прокоментувати слова Пулатова до суду (в одному зі звернень він просив, виправдати "не лише його, а і його країну") але 17 листопада в суді усі побачили докази, що Росія таки причетна, адвокатка відповіла:

"Так, звісно, ми чули, що сказав сьогодні суд. Це був підсумок, вердикт — а вирок — це 141 сторінка чи щось таке — але ми його ще не встигли прочитати. Побачимо, поки не знаю. Сторона захисту наразі не має наміру надсилати апеляцію, оскільки ми задоволені результатами і адвокати не можуть цього робити. Може прокурор. Але я не знаю поки, що він буде робити", — розповіла Сабіне тен Дуссхате.

Через відсутність світла, херсонці вимушені готувати їжу на багаттях

Вуличні кухні на першому Таврійському мікрорайоні у Херсоні в кожному дворі. Біля під’їзду люди підігрівають воду для ранкової кави та готують собі обіди.

Подружжя Кравченків Наталя і Олег на вогнищі готують собі їжу протягом майже тижня. У їхньому будинку, як у більшості багатоповерхівок у цьому районі, електроплити. Говорять, що пережили російську окупацію, а такі незручності, тим паче переживуть.

"Намагаємось дивитись на це з оптимізмом. Люди з приватного сектору воду дають. Дрова поки є. Отак і живемо. Декілька днів ми ще протягнемо на своїх продуктах. А далі підемо на полювання або на рибалку", — каже подружжя.

У херсонській родині Безменових Валерій за шеф-кухаря. Чоловік готує обіди родині.

"Суп я вже зварив і відніс. Зараз хочу картоплю приготувати. М‘ясо не варю, бо це довго вариться і немає де зберігати, холодильники відключені. Ті, хто у приватному секторі живуть, у них хоч підвал є. В нас його немає", — розказав херсонець.

Щоб відновити електромережу у місті потрібно близько двох тижнів, каже голова правління Херсонобленерго Ігор Сафронов. Руйнування дуже значні. Електрика у Херсоні з’явиться після того, як повністю будуть відновлені джерела живлення підстанції 330 кіловольтів, яка була зруйнована військовими Російської Федерації.

На початок