Паліативна допомога на Кіровоградщині: як отримати безкоштовно

Паліативна допомога на Кіровоградщині: як отримати безкоштовно

Паліативна допомога на Кіровоградщині: як отримати безкоштовно
. Фото ілюстративне\Суспільне

У Кіровоградській області 7218 пацієнтів отримали паліативну допомогуЦе підхід, який дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки.. З них 2819 — у стаціонарі медзакладів. Це дані від начальника обласного департаменту охорони здоров'я Олега Рибальченка. Суспільне розповість, як безкоштовно отримати паліативну допомогу на Кіровоградщині.

У програмі медичних гарантій є два пакети послуг — мобільна (за місцем проживання пацієнта) та стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям, говорить Олег Рибальченко. Щоб отримати цю послугу безкоштовно, потрібне електронне направлення. Його видає лікар, з яким пацієнт уклав декларацію, чи лікуючий лікар.

"Сімейний лікар може також надавати окремі паліативні послуги і бути залученим у багатокомпонентну паліативну допомогу. Наприклад, виписувати та контролювати прийом наркотичних засобів та психотропних речовин. Але допомога на первинному рівні не рівноцінна стаціонару чи мобільним бригадам".

За надання мобільної паліативної допомоги одному пацієнту медзаклад отримує — 14 066 гривень, за стаціонарну — 13 тисяч 129 гривень. Паліативна допомога, окрім знеболення, включає необхідні лабораторні аналізи та обстеження, лікувальне харчування, реабілітацію, психологічну та психічну адаптацію.

Яку паліативну допомогу отримують пацієнти:

В стаціонарі або вдома пацієнт безоплатно отримує:

  • Ефективне знеболення;
  • Лікування симптомів захворювання;
  • За потреби, кисневу терапію та респіраторну підтримку;
  • Послуги фізичної терапії та медичної реабілітації;
  • Навчання родини пацієнта навичкам догляду.

Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні. Такі медзаклади повинні мати цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів.

"Мобільна бригада контактує з хворим не менше, ніж один раз на тиждень: це може бути як візит, так і дистанційне спілкування. Призначають та виписують рецепти на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори. Проте, якщо у місці проживання пацієнта відсутня програма паліативної допомоги, то людина змушена купувати ці ліки за свої гроші".

Зі слів Олега Рибальченка, для надання паліативної допомоги Кіровоградська область отримала від Національної служби здоров'я України понад 130 мільйонів гривень.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок