Допитують свідків, призначили експертизи. Поліція відкрила провадження через смерть військового на Кіровоградщині

Допитують свідків, призначили експертизи. Поліція відкрила провадження через смерть військового на Кіровоградщині

Ексклюзивно

Поліція відкрила кримінальне провадження, а обласна рада проводить службове розслідування. Після того, як на Кіровоградщині родина померлого 46-річного військового Дмитра Заіки з селища Смоліне звинуватила медиків у ненаданні допомоги. Це сталось 9 квітня. За словами матері померлого, після того, як син втратив свідомість, одразу звернулися в пункт невідкладної медичної допомоги місцевої лікарні. Вона за 300 метрів від будинку. Там відповіли, що на такі виклики має виїжджати бригада екстреної меддопомоги. Поки чекали медиків, чоловіка реанімували з сусідами понад пів години, розповіла мати Надія Заіка. Коли приїхала бригада, рятувати не було кого – чоловік помер. Чому обласна рада розпочала службове розслідування щодо ненадання екстреної меддопомоги, якщо у родини померлого звинувачення до місцевої лікарні. І чим відрізняється швидка меддопомога від невідкладної – у спеціальному репортажі Суспільного.

Син помер 9 квітня на її очах, розповіла мама Надія Заіка.

"Каже: "Так болить між лопатками!". Ліг на підлогу, каже, може, спина вирівняється, перестане. Піднявся, посидів трохи. Каже: "Мені недобре. У тебе є, мамо, "корвалмент?" Дала "корвалмент", він випив. Кажу: "Дім, вставай, будемо йти в ліжко, ляжеш. Я його вела, але не довела. У нього підкосились ноги, і він потихеньку ліг на доріжку в спальні".
Родина Дмитра Заіки біля його могили на кладовищі
Родина Дмитра Заіки біля його могили на кладовищі. Суспільне Кропивницький

Згадує – на допомогу покликала сусідів. Поки вони викликали швидку, робила сину штучне дихання. Сусід Юрій телефонував медикам. Розповів, спочатку подзвонив у місцеву лікарню у пункт невідкладної допомоги.

"Вони питають: "Що трапилось". Я розповів, кажу: "Терміново приїждайте", а вони: "Це не до нас. Дзвоніть 103". Я подзвонив на "103". Вони спитали адресу, прізвище, скільки років, і сказали очікувати. У швидку я подзвонив о 8:54. На "103" — в 8:55 ".

Дзвінок Юрія Трохимчука на номер "103" отримали о 8:56, розповіла виконувачка обов’язків керівника обласного центру екстреної меддопомоги Тамара Беспалова. На підтвердження слів надала Суспільному запис розмови.

"Виклик і виїзд був один, який надійшов о 8 годині 56 хвилин. Бригаді передали о 8:58. За дві хвилини бригада виїхала, система визначила найближчу бригаду, яка перебувала до місця виклику. Через 14 хвилин бригада була на місці. Медики констатували біологічну смерть. Згідно медичної документації бригади екстреної допомоги, вони прибули на виклик о 9:15 , зі слів мами, вони чекали майже 40 хвилин медичну допомогу".

Фельдшерка обласного центру екстреної меддопомоги Надія Богза, яка їздила на той виклик з села Хмельове, за 15 кілометрів від Смоліного сказала, згідно з законодавством, бригада швидкої має доїхати не довше ніж за 20 хвилин. Вони приїхали за 15.

Син померлого Олександр Заіка вважає — батька можна було врятувати, якби на виклик одразу приїхали медики зі Смолінської лікарні, яка за 300 метрів від будинку, де він жив.

"Я хочу сказати спасибі тим медикам, що приїхали з Хмельового, хоча в них і старенька машина, і вони їхали майже 15 кілометрів, і вони приїхали. А тут, у Смоліному, стояла нова машина, і вони кажуть: "Нам те не можна, їхати не можна, реанімувати не можна". Хто вам може заборонити? Ви ж медики! Ваша задача — рятувати людей! В першу чергу! Людина помирає за 300 метрів від вас — взяли валізу й пішли, надайте першу допомогу!"

За його словами, смолінські медики приїхали після того, як приїхали фельдшери з Хмельового.

"Приїхали ті, що за 15 кілометрів від нас. А ті, що за 300 метрів від нас, не приїхали. І коли я приїхав до них, стоїть нове "Рено". Кажу: "Вам же дзвонили". А вони мені кажуть: "Ми ж вам сказали: "Дзвоніть на Виску або на Кропивницький". Кажу: "Ви уявляєте, людина помирає, вам тут 300 метрів, ви не могли приїхати? Як вас назвати?"

Керівник Смолінської медико-санітарної частини Микола Дударчук пояснив, фельдшерка, яка була вранці 9 квітня на зміні, приймала іншого відвідувача.

"На той момент у нас був пацієнт. Фельдшерка повинна була його стабілізувати. До нас цілодобово поступають люди. Тут приймальний покій. Ви думаєте, якби вона кинула все і приїхала, на три хвилини раніше, він би був живий? Ви це хочете запитати? Це неможливо сказати. Я це питання ставив судмедексперту. Причина смерті – раптова серцево-судинна недостатність. Що це означає? Раптово зупинилося серце і дихання. Якщо людина не дихає більше 15 хвилин, відмирає головний мозок".

Зачитав пояснення фельдшерки:

"О 8:55 на робочий телефон зателефонували і повідомили: чоловік вийшов з ванної, впав і не дихає. О 9 годин приїхав якийсь чоловік, власним транспортом, вимагаючи їхати з ним. На що я повідомила, що не маю права поїхати їхнім транспортом, згідно посадової інструкції, ми здійснюємо виїзди службовим транспортом. О 9:02 я викликала водія і ми поїхали на виклик".

Сказав, машину швидкої допомоги, купили за гроші громади, щоб забезпечити виклики, які має виконувати невідкладна допомога. Обслуговує — фельдшер приймального покою. Звинувачення у ненаданні медичної допомоги відкидає. Вважає, діяли згідно з законодавством.

"У законі чітко прописано, мають виїздити на кровотечі, порушення свідомості, ознаки гострого коронарного синдрому, мозкового інсульту, ознаки дихання, і ще інший перелік – виконує обов’язки свої екстрена невідкладна допомога. Ми зараз говоримо не про невідкладну допомогу. Іншими словами, до ваших повноважень не входило виїхати на цей виклик? — 1000 процентів це не входить в наші функції, ось такий виклик. Але оскільки вони до нас звернулися, у той час зранку була наша чергова фельдшер. Вона приймала хвору з гіпертонічним кризом. Десь через п’ять-сім хвилин вона виїхала на цей виклик. Адреса була вказана не його, а мами. Вона ще втратила п’ять хвилин. Люди приїхали сюди приватною машиною, і до фельдшера: "Давай хватай сумку, сіли й поїхали". Ну це ж не кам’яний вік, це неправильно".

Син померлого розповів, у лікарському свідоцтві про смерть вказали гостру серцеву недостатність.

"Ми розмовляли з судмедекспертом, що у Висці, він сказав, що можна було врятувати, якби вчасно медики приїхали. Був шанс його врятувати. В нього був пульс, вони міряли йому пульс, в нього великий пульс був. Людина була жива певний час. Якби не їхня недбалість".

На цей виклик мала їхати саме бригада екстреної меддопомоги, вважає керівник Смолінської лікарні Микола Дударчук

"У нас є екстрена допомога, яка підпорядковується головному лікарю Ярошенку. Просто в них дуже специфічний графік. Коли я подивився його подивився, то виявилося, що саме в цей день в них на чергуванні немає ні водія, ні фельдшера".

Керівника обласного центру екстреної меддопомоги Олександра Ярошенка 22 квітня відсторонили від посади. За анонімне повідомлення про корупцію і з метою виявлення причин ненадання екстреної меддопомоги – такі причини вказані у розпорядженнях голови Кіровоградської обласної ради службових розслідувань. Юрист облради Артем Фенько розповів, що службове розслідування з 22 квітня триватиме протягом двох місяців, щоб розібратися в ситуації.

"З метою виявлення причин і умов, що сприяли ненаданню екстреної меддопомоги жителю села Смоліне Новоукраїнського району, а інше службове розслідування – розпочали у зв’язку з надходженням до Кіровоградської обласної ради анонімного звернення стосовно вчинення корупційних правопорушень, керівництвом комунального підприємства. В межах службового розслідування комісія зобов’язана скласти акт і рекомендувати, чи не рекомендувати в разі наявності або відсутності певних правопорушень притягнення керівника до відповідальності".

Відсторонений керівник обласного центру екстреної меддопомоги Олександр Ярошенко розпорядження вважає незаконними. Надасть комісії облради докази вчасного прибуття медиків екстреної меддопомоги на виклик у Смоліне 9 квітня і готує звернення, щоб розпорядження скасували.

"Це дуже неприємно, не знаю, чому йде переслідування особисто мене. Я думаю, вони вже ухвалили давно рішення, що назад мені повернення немає. Я прочитав розпорядження про створення комісії по нещасному випадку, який стався в Смоліне, де екстрена меддопомога не має жодного відношення, і вини екстреної меддопомоги немає, тому що на превеликий жаль людина там була вже мертва. Особисте звернення мами покійного, де вона чітко сказала – велике спасибі екстреній допомозі, до них немає ніяких питань. Друге розпорядження – що анонімне звернення – нібито є мої корупційні дії".

Вважає, випадок у селищі Смоліне використали, щоб звільнити його з посади.

спецрепорт кроп
Заява Надії Заіки щодо відсутності претензій, на ім'я Олександра Ярошенка. Фото надане Олександром Ярошенком. Фото надане Олександром Ярошенком

У поліції розпочали кримінальне провадження. Заступник начальника слідчого управління поліції області Тарас Тарасенко сказав, справу розслідують за статтею ч.2 статті 139 ККУ "Ненадання допомоги хворому медичним працівником. Що потягло тяжкі наслідки або смерть". Карається позбавлення волі до трьох років.

"Слідчі проводять допити учасників і свідків події, звернулись за отриманням документів до екстреної меддопомоги і медико-санітарної частини селища Смоліне. Призначили судово-медичні експертизи. Коли зберемо всі покази, документацію, проведемо експертизу, тоді буде ухвалюватись рішення"

Директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко сказав, нині тривають два окремих розслідування.

"Окремо, що стосується Смолінської медико-санітарної частини, і окремим наказом визначили комісію, яка розглядає саме випадок по екстреній меддопомозі. Треба розглядати, як воно було б правильно, хто саме мав би забезпечити цей вид меддопомоги. Зараз фахівці розглядають всі подробиці вказані у зверненні родичів, аби об’єктивно і неупереджено визначитися, що ж саме відбулося".

Суспільне звернулося до міністерства охорони здоров’я з запитом на інформацію щодо функцій екстреної і невідкладної меддопомоги. Зокрема, чим невідкладна допомога відрізняється від екстреної і що це означає для медиків і для пацієнтів. За словами речниці міністерства Олени Фесюн, запит зареєстрували 15 квітня, відповідь готують.

Яка відмінність між швидкою медичною і невідкладною допомогою?

Згідно з медичною реформою в Україні, швидка допомога — це екстрена допомога при невідкладних станах, які загрожують життю людини. ЇЇ викликають за номером 103 або 112. Невідкладна допомога – це виїзд медика, наприклад, сімейного лікаря додому або приїзд пацієнта до лікаря, коли немає загрози життю. Невідкладна допомога не виїжджає на екстрені випадки. Для пацієнтів, різниця між екстреною і невідкладною допомогою в тому, що бригада "екстренки" має прибути на виклик у місті за 10 хвилин, за містом – за 20. Медик невідкладної допомоги має для цього дві-три години.

На початок