Щеплення від грипу в Кропивницькому. Скільки коштує вакцина та де її можна купити

Щеплення від грипу в Кропивницькому. Скільки коштує вакцина та де її можна купити

Щеплення від грипу в Кропивницькому. Скільки коштує вакцина та де її можна купити
. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому вакцинують людей від сезонних вірусів грипу. Скільки коштує і коли в області очікують збільшення кількості хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції – Суспільне дізнавалося.

Вакцинація від грипу не входить до переліку обов’язкових профілактичних щеплень, її треба купувати за власні гроші. В аптеках Кропивницького вакцина доступна тим, хто завчасно замовив.

"У 2021 та 2022 році ми замовляти майже 500 доз, в цьому ми теж зробили таке замовлення. Ми отримали 100, у вільному продажу маємо 15. Зараз вона коштує 382 гривні, але ціна може коливатися протягом тижня", — розповіла завідувачка аптеки Оксана Хільченко.

Для щеплення від грипу в Україні доступні два види вакцини: одна захищає від трьох штамів грипу, інша від чотирьох – сказала головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

"У цьому сезоні на північній півкулі циркулюють чотири штами. Два віруси грипу А: Вікторія і Дарвін. Два віруси Б: Австрія і Пхукет. Саме ці штами грипу були включені до виробництва сезонних вакцин проти грипу".

За словами головної санітарної лікарки, є такі протипоказання: "Постійна алергічна реакція на попереднє введення вакцини, а також для людей, які мають алергію на компоненти курячого білка. Тимчасовими протипоказами можуть бути підвищена температура тіла, більше 38 градусів, або загострення хронічної хвороби".

Імунітет після щеплення виробляється впродовж двох тижнів. У грудні на Кіровоградщині очікують збільшення кількості хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. Цьогоріч в області не зафіксували випадків грипу, сказала Надія Оперчук.

Для зручності своїх пацієнтів сімейний лікар Сергій Баранов щороку сам замовляє вакцину, аби ті не шукали її в аптеках.

"Для пацієнта це не дуже зручно: треба спочатку вакцину знайти, забронювати, потім десь знайти сумку-холодильник, поїхати забрати, приїхати до лікаря, зробити вакцинацію, записатися на певний час. А так ми виділяємо для вакцинації дні та години. Пацієнти без черги можуть прийти і зробити".

У цьому році вакцини отримав менше, ніж замовляв, сказав він.

"Першу партію ми отримали минулого тижня, 15 доз із запланованих 250. У цьому році є дуже великі проблеми з поставкою вакцини через війну".

Розповів, щепити дітей від грипу можна з шести місяців. "Вакцинація дітей до дев'яти років складається з двох етапів, вакцинації з інтервалом один місяць. Дорослому, хто вже робив, робиться одна доза вакцини".

Родина кропивничан Славутських прийшла на вакцинацію у повному складі. Подружжя та їх двоє дітей робитимуть щеплення від сезонних вірусів грипу.

"Ми вакцинуємося всією родиною вже третій рік. Нам здається, що ми хворіємо менше. Можливо, це пов’язано із вакцинацією, може з імунітетом, який ми намагаємося укріплювати. Зараз дуже дорого хворіти, тому краще зробити вакцину", — розповіла кропивничанка Олена Славутська.

Першим вакцинували найменшого шестирічного Яна. Від грипу сина вакцинують з трьох років.

Читайте також

  • Кропивницькому псу Моцарту з обрубаними лапами поставили протези і шукають родину
  • Перехід на зимовий час: як допомогти організму адаптуватися

На початок