"Ми прокинулись від вибухів, у будинку всюди було розкидане скло". Житель Кіровоградщини про ракетний обстріл

"Ми прокинулись від вибухів, у будинку всюди було розкидане скло". Житель Кіровоградщини про ракетний обстріл

Доповнено

В Олександрійському районі Кіровоградської області внаслідок ракетної атаки військ РФ пошкоджені 100 приватних будинків. Це дані на 18:00 від голови громади Андрія Маліцького. Один з них належить місцевому жителю Дмитру. Прізвище попросив не називати.

Чоловік розповів Суспільному, що в цей час з дружиною та трьома дітьми перебували вдома. Після того, як почули звуки вибухів, спустилися у підвал.

"Ми чули, як ракета летіла та впала неподалік нашого дому. Підірвалися з ліжка, всюди було розкидане скло. Схопили дітей, в одного мого сина зламана нога, то було важкувато, та побігли ховатися на низ. Намагалися відчинити гараж, щоб виїхати, але він був з вулиці заблокований. То нам ще допомагали сусіди. Тоді викликали "швидку" допомогу, бо від уламків скла в мого молодшого сина була поранена щока. Його забрали у лікарню, але нині з ним вже все добре".
"Ми прокинулись від вибухів, у будинку всюди було розкидане скло". Житель Кіровоградщини про ракетний обстріл
Нині у будинку ремонтують покрівлю. Суспільне Кропивницький

Зі слів Дмитра, вибуховою хвилею у його будинку вибило вікна та пошкодило покрівлю. Нині її ремонтують.

"Збитки не бралися підраховувати, бо я навіть не знаю, як зараз все це зробити. Наразі ремонтуємо дах, бо як піде дощ, то увесь будинок затопить. Після цього звичайно будемо звертатись по допомогу до місцевої влади".
"Ми прокинулись від вибухів, у будинку всюди було розкидане скло". Житель Кіровоградщини про ракетний обстріл
Вибуховою хвилею у будинку Дмитра вибило вікна. Суспільне Кропивницький

Комісія продовжує обстежувати руйнування внаслідок ракетної атаки російської армії. На шосту вечора, крім сотні пошкоджених будинків, нарахували ще 35 гаражів, сказав Андрій Маліцький.

"Після того, як обрахуємо збитки, компенсуємо їх коштом місцевого бюджету. Зокрема, надамо одноразову грошову допомогу тим мешканцям, які постраждали. Крмі цього, спілкуємося з міжнародними партнерами та громадськими організаціями, чекаємо від них допомогу у вигляді будматеріалів, які потрібні для того, щоб терміново закрити вікна".

Також у громаді пошкоджені лінії електропередач. Через це без електропостачання чотири мікрорайони. Відновлювальні роботи проводили до 18:00 вечора. З п’ятої ранку продовжать.

"Проводяться ремонтні роботи, знеструмлені декілька мікрорайонів міста. Обмежене водопостачання, але запаси води ще є".

Повністю відновити водопостачання планують завтра, 9 травня, до кінця дня.

"Ми прокинулись від вибухів, у будинку всюди було розкидане скло". Житель Кіровоградщини про ракетний обстріл
Зі слів чоловіка, на усій вулиці його будинок зазнав руйнувань найбільше. Суспільне Кропивницький

Місцева жителька Реґіна Чернопіщук розповіла, вибух був такої сили, що вона та чоловік впали з ліжка.

"Всі вікна у нас повибивало, нас засипало склом. Не поранилися, але дуже перелякалися. Була дуже страшенна паніка, трусило все тіло. Я інвалід, для мене ці стреси дуже вплинули на здоров’я. Уламки прилетіли аж до хати".

Чоловік Валерій Філософов оцінив пошкодження будинку у пів мільйона гривень.

"У моєму будинку пошкодило вісім вікон. Скла немає, вхідна веранда розбита повністю, дах на гаражі впав. Не знаю, як далі жити…"

На місці вибуху працювали рятувальники та психологині з міського соціального центру. Проконсультували десять сімей, де є діти, сказала психологиня Вікторія Кіндратко.

"Обійшли 17 сімей. Там, де є діти, пояснили, які реакції вони можуть переживати. Важливо у першу ніч не залишати їх самих та бути поруч. Потрібно максимально відновити зону безпеки, яка у них зараз порушена".

Що відомо про ракетну атаку на Кіровоградщину

Вночі 8 травня російські війська атакували інфраструктурний об'єкт в Олександрійському районі Кіровоградській області. Про це о 7:19 написав у своєму телеграм-каналі начальник ОВА Андрій Райкович.

Голова громади в Олександрійському районі Андрій Маліцький повідомив на своїй сторінці у Facebook, що у зв'язку з ракетною атакою армії РФ є пошкодження ліній електропередач. Через відсутність електроенергії тимчасово припинять водопостачання. Повідомити про пошкодження можна за номером гарячої лінії 068 045 21 55.

Повітряна тривога на Кіровоградщині тривала з 0:13 до 6:04.

На початок