Жителям Кіровоградщини калію йодид видаватимуть спецбригади. Як це відбуватиметься

Жителям Кіровоградщини калію йодид видаватимуть спецбригади. Як це відбуватиметься

Ексклюзивно
Жителям Кіровоградщини калію йодид видаватимуть спецбригади. Як це відбуватиметься
. Фото: Суспільне

У разі радіаційного забруднення жителям Кіровоградської області йодид калію будуть видавати спецбригади. Про це Суспільному сказав очільник обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко. Де зберігають препарат і як його можна отримати, Суспільне дізнавалося.

Де зберігають таблетки калію йодиду

Кропивницький отримав майже 30 тисяч доз калію йодиду, який потрібно приймати у разі радіаційної небезпеки. Їх розподілили між двома Центрами первинної медико-санітарної допомоги. У Центрі №1 мають 16400 таблеток. Він обслуговує майже половину жителів Кропивницького. "64 тисячі за деклараціями, по території – 91", – розповіла головна медсестра Ніна Куса.

Зі слів медсестри, пацієнти часто запитують про ці таблетки. "Дзвонять чи приходять та питають: чому не роздають населенню. Відповідаємо, що в разі надзвичайної ситуації за годину їх відправлять на амбулаторії і роздадуть".

Таблетки калію йодиду зберігають на складі. Їх розфасували для кожної амбулаторії. "Сформували вісім бригад на кожну амбулаторію, які будуть відповідати за видачу таблеток. У бригаді лікар і медична сестра. Люди приходять в амбулаторію – і отримують", – сказала Ніна Куса.

"Ніхто нормально функціонувати не буде" – думка сімейного лікаря

У серпні Кіровоградська область отримала 160 тисяч доз калію йодиду. Тоді директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко говорив, що пігулки видаватимуть сімейні лікарі. У сімейного лікаря Дмитра Королькова калію йодиду для пацієнтів поки немає. Каже, питають, чи можна його отримати заздалегідь.

"При продуманій техніці видачі я маю зробити дві речі: отримати інформаційну згоду, що пацієнт зрозумів правила прийому препарату та відмітити це в його електронній медичній картці. Тому що він може звернутися в іншу клініку, і там мають це побачити. Я такої процедури ще від держави не бачив".

За його словами, влада має продумати чіткий план. "А тепер уявимо ситуацію, що відбувається вибух. У нас рахунок іде на години. Якщо немає конкретно продуманого механізму, ніхто нормально функціонувати не буде".

Як будуть роздавати таблетки

Щоб дізнатися відповідь на це питання, Суспільне Кропивницький відправило запит Міністерству охорони здоров'я. Відповідь надіслав виконувач обов'язків генерального директора Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Олексій Даниленко. Далі дослівно:

"За рішенням місцевих органів виконавчої влади серед населення, яке проживає в радіусі до 10 км навколо АЕС, здійснюється попередній розподіл препаратів йодиду калію в обсязі добової потреби. Схеми видачі встановлюються з урахуванням особливостей інфраструктури території та можуть включати: безплатну видачу препаратів йодиду калію спеціальними бригадами в пунктах видачі; доставку до будинків, квартир; отримання препаратів безплатно в аптеках тощо".

Кількість та розміщення пунктів видачі визначають місцева влада та органи самоврядування.

Які ризики радіоактивного викиду для жителів Кіровоградщини

Найближчі до Кіровоградської області Запорізька атомна станція та Південноукраїнська в Миколаївській області. Про ризики від радіоактивного викиду Суспільному розповідав заступник начальника облуправління з питань цивільного захисту Костянтин Дружинін.

"Відстань від Запорізької АС до кордонів Кіровоградщини майже 120 кілометрів. Область потрапляє в зону можливого радіаційного забруднення. Відстань до Південноукраїнської АС приблизно 50 кілометрів. Її потужність слабша, ми не будемо потрапляти в безпосередні осередки цієї аварії".

За інформацією Даниленка, поширення "хмари" радіоактивного викиду відбувається нерівномірно, в залежності від погоди. Тож прогнозування йодної профілактики робитимуть з урахуванням погодних умов.

"Рекомендації щодо поводження під час застосування ядерної зброї насамперед полягають в дотриманні рекомендацій органів місцевої влади та місцевого самоврядування на кожній конкретній території", – написали в листі.

Сімейна лікарка Світлана Васецька розповідала: "Оптимальним є прийом калію йодиду за 6 годин до впливу радіоактивної хмари. Препарат також є ефективним одночасно з надходження "хмари" та через шість годин після. Пізніший прийом буде шкідливим для організму".

Що каже місцева влада

У випадку радіаційного забруднення, людина має за 5-7 хвилин знайти укриття з мінімальною кількістю дверей, вікон та інших отворів. Як саме спецбригади даватимуть людям таблетки, директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко відповів так:

"Бригади будуть видавати людям, які перебуватимуть на цій території. І самі будуть приймати ліки, якщо ці спеціальні служби будуть у віці до 40 років. Люди, які будуть в умовних укриттях, мають в них лишатися до моменту, поки офіційна влада не оголосить можливість подальшого відвідування чи не відвідування територій, яка визначена умовною чи фізичною зоною ураження".

Зі слів Олега Рибальченка, Кіровоградщина чекає наступні партії калію йодиту. Після цього продовжать забезпечувати території. "Саме сімейних лікарів, які в разі необхідності можуть оперативно роздавати своїм пацієнтам таблетки, які не досягли сорока років. Наступна партія, яку ми маємо отримувати, будемо розподіляти так, щоб забезпечити вже всіх максимально".

Як приймати препарат

Калію йодид не можна приймати заздалегідь. Тільки після офіційного повідомлення держави. Приймати препарат не рекомендують людям, старше 40 років. Це пов’язано з віковими змінами щитовидної залози.

"Йодна профілактика передбачає прийом людям від 12 до 40 років 125 мг калію йодиду, для дітей від 3 до 12 років – 65 мг, від 1 місяця до 3 років – 32 мг, немовлята від народження до 1 місяця – 16 мг", – написали у відповіді на інформаційний запит МОЗ.

Читайте також

  • Кропивницькі рятувальники показали, що використовуватимуть під час радіаційної чи хімічної загрози.
  • У серпні Кіровоградщина отримала 160 тисяч доз калію йодиду. Де і як його отримати.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок