Повернувся у рідне село через два роки полону. На Кіровоградщині зустріли захисника Маріуполя

Повернувся у рідне село через два роки полону. На Кіровоградщині зустріли захисника Маріуполя

Ексклюзивно

У селі Кропивницьке Ганнівської громади Кіровоградської області рідні, друзі, школярі та інші односельці зустріли нацгвардійця Євгена Кіса, який повернувся з російського полону. Зустріч організували біля школи, в якій навчався Євген.

Дружина Сніжана Кіс розповіла Суспільному, з Євгеном разом 10 років. Чоловік з 2016 року служив, а в перший день повномасштабної війни, 24 лютого 2022 року, він поїхав захищати Маріуполь. Тоді їхній доньці було 8 місяців. У полон потрапив під час виходу з Азовсталі у травні 2022 року.

"Я дуже багато разів уявляла собі цю зустріч, багато разів дивилась обміни. Думаю, коли ж я побачу, що з цього автобуса виходить мій чоловік. Коли він подзвонив я спочатку не повірила, і одразу до нього поїхала. На даний час дуже багато в полоні хлопців, і побратими мого чоловіка. Родини ходять добиваються, щоб весь світ бачив, щоб їх рятували".

Сказала, 8 лютого 2024 року чоловік повернувся з полону. Після цього проходив реабілітацію.

Євген Кіс згадав момент, коли його везли на обмін.

"Зачитали прізвища, ми вийшли, чоловік сто, потім зав’язали всім очі та руки. Хтось казав, що в Росію везуть судить, хтось, що на розстріл. Ми довго їхали, потім літаком летіли. Хвилин за 15 до самого обміну пересадили в автобуси і їхали потихеньку. Вже розв’язали нас і потім хтось зайшов в автобус і каже: хлопці ви вдома. Таке не можна передати словами і зараз мурашки по шкірі. Я думав цей день ніколи не настане. Жінка найперша приїхала, я їй подзвонив".

Розповів, в полоні був рік і дев’ять місяців. Спочатку в Оленівці Донецької області, потім на тимчасово окупованій території Луганської області.

"Росіяни питали звідки я, кажу: — З Кропивницького. А вони — Так залишайся тут Кропивницький вже під нами, там лишився маленький шматок. — Ну кажу хоч і так, я все одно туди поїду".

Сказав, дуже хоче домашнього борщу та піти на прогулянку з донечкою.

Після зустрічі вітання продовжили у школі. Учні підготували виступи та подарунки.

На початок