Заявка України в НАТО, спроба Росії "приєднати" українські території. 219-й день війни. Онлайн

Заявка України в НАТО, спроба Росії "приєднати" українські території. 219-й день війни. Онлайн

Оновлено
Заявка України в НАТО, спроба Росії "приєднати" українські території. 219-й день війни. Онлайн
. Наслідки обстрілу російськими військами міста Дніпро, 30 вересня 2022 року. Фото: Дніпропетровська ОВА

30 вересня — 219-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку, заявив президент Володимир Зеленський за підсумками засідання РНБО. Канада та країни Балтії вже підтримали цю заявку.
  • Президент Росії Володимир Путін 30 вересня виступив у Кремлі на церемонії "приєднання" до РФ тимчасово окупованих українських територій. На ній же ватажки самоназваних Л/ДНР Деніс Пушилін, Леонід Пасічник, а також колаборанти Євген Балицький та Володимир Сальдо відповідний документ.
  • Операція з оточення військ РФ під Лиманом ще триває, але переходить до стадії завершення. У Східному управлінні військ ЗСУ зазначили, що "біля Лиману був противник набагато сильніше укріплений, ніж під Харковом, тому, це зайняло час".
  • Зранку 30 вересня військові РФ росіяни випустили 16 ракет по Запоріжжю. Удару, зокрема, було завдано по цивільній гуманітарній колоні на околиці міста. Люди стояли в черзі для виїзду на тимчасово окуповану територію. Відомо про 25 загиблих та 50 поранених. Також 4 ракети влучили по авторинку. 1 жовтня у Запоріжжі та області оголосили днем жалоби.
  • Росіяни двома ракетами "Іскандер-М" вночі обстріляли Дніпро, влучили по місцевому ринку та транспортному підприємству. Загинула 1 особа, 5 осіб постраждали, згоріли 52 автобуси, ще 98 автобусів — пошкоджено.
  • В ніч проти 30 вересня, Миколаїв зазнав ще одного масованого ракетного обстрілу. Дві ракети влучили у 10-поверховий будинок. Одна людина опинилася під завалами — її врятували. Ще 8 поранених, троє з яких у тяжкому стані. Крім того, 29 вересня троє людей загинули внаслідок удару поблизу зупинки громадського транспорту, є пошкодження житлових будинків і електромереж.
  • Президент Росії Путін підписав укази про визнання Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями" після так званих "референдумів".
  • Зеленський скликає термінове засідання РНБО 30 вересня. За словами секретаря РНБО Данілова, розглядатимуть "фундаментальні питання для України".
  • Фінляндія закриває кордон для російських туристів 30 вересня.

В Офісі Президента не дивляться промову Путіна

Речник Офісу президента Сергій Никифоров повідомив Суспільному, що наразі в ОП триває засідання РНБО, а реакція президента Володимира Зеленського буде опублікована у відеозверненні.

Завершуємо текстовий онлайн 30 вересня. Хроніку всіх подій 220-го дня війни — читайте тут.

Кислиця поставив питання законності участі Росії в Радбезі ООН

Представник України Сергій Кислиця після голосування і обговорень поставив питання про законність перебування Росії в Радбезі ООН: "Дорогі колеги, резолюція не була ухвалена тільки через один голос "проти", голос Росії. Ми вже втомилися від постійного повторення того, що дозволяти Росії використовувати право Радянського Союзу накладати вето на рішення Ради Безпеки насправді не дає цьому органу можливості виконувати свою головну місію згідно зі статутом ООН, а саме — підтримання міжнародного миру та безпеки. У цей момент мільйони людей у всьому світі бачать на своїх екранах руйнівні наслідки перебування Росії у Раді Безпеки і те, що Рада безпеки не може ефективно реагувати на загрози безпеці глобального характеру. І ця неспроможність підриває імідж і авторитет ООН в цілому".

"Сьогодні багато хто з нас закликав російського посла поважати Статут ООН. Але дайте мені спитати, чому Російська Федерація має поважати Статут (ООН), якщо Статуту було не дотримано, коли Росії дали зайняти місце постійного члена Ради Безпеки (ООН)", — додав Кислиця.

Дивіться також: Чи можна виключити Росію з Ради Безпеки ООН

Небензя заблокував резолюцію в Радбезі ООН щодо невизнання "референдумів"

У Раді Безпеки ООН Росія наклала вето на резолюцію США та Албанії, яка не визнає підсумки "референдумів" у чотирьох регіонах, що "приєдналися" до Росії.

Чотири країни утримались. Серед них Індія та Китай.

Заявка України в НАТО, спроба Росії "приєднати" українські території. 219-й день війни. Онлайн
Посол Росії в ООН Василь Небензя виступає під час засідання Ради Безпеки 23 серпня 2022 р. Фото: АР

Зеленський подякував ЗСУ за Ямпіль і Лиман

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що ЗСУ мають "суттєві результати на сході нашої країни".

"Про це вже достатньо публічної інформації. Всі чули, що відбувається в Лимані Донецької області. Це кроки, які означають для нас багато. І я дякую всім нашим бійцям за реалізацію цього елемента нашого оборонного задуму! Це дуже важливо".

Він відзначив бійців 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади і 54-ї окремої механізованої бригади "за незмінну хоробрість і героїзм на Сіверському та Бахмутському напрямках". А також військовослужбовців 214-го окремого стрілецького батальйону, Сил спеціальних операцій і 103-ї окремої бригади тероборони за звільнення Ямполя.

А також ГУР МО та Служби безпеки України.

Читайте також: Битва за Лиман: що відомо про “котел для росіян”

Радбез ООН проводить засідання з питань підтримки миру й безпеки в Україні. На ньому мають голосувати за резолюцію, яка закликатиме не визнавати жодних змін статусу тимчасово окупованих територій України. Таку резолюцію ініціювали США та Албанія після проведення Росією так званих «референдумів» на захоплених українських територіях.

Суспільне транслює засідання наживо з українським перекладом.

Російські окупанти обстріляли цивільну колону біля Куп'янська — військовий

В районі Куп'янська на Харківщині обстріляли колону цивільних машин, є загиблі.

Відео з місця події 30 вересня у Telegram-каналі оприлюднив український військовослужбовець Сергій Філімонов.

На його запису (увага: відео містить кадри із загиблими) — розстріляні та вигорілі чотири легкові автомобілі та фургон на грунтовій дорозі уздовж залізничного полотна. Видно щонайменше п'ятьох вбитих людей у машинах і поруч з ними та останки щонайменше двох пасажирів фургона.

За словами Філімонова, серед загиблих молоді і літні люди, дитина.

Коли саме цивільні машини потрапили під обстріл, у Харківській обласній військовій адміністрації Суспільному протягом дня не відповіли. У прокуратурі Харківщини збирають дані про обставини та наслідки обстрілу.

"На даний момент у нас немає точної інформації щодо обставин цієї події, оскільки це відбулося у зоні активних бойових дій, для встановлення обставин пригоди необхідний додатковий час", — сказав Суспільному речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко.

Столтенберг розповів про розслідування вибухів на газогонах "Північний потік"

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс підтримує розслідування щодо вибухів на газогонах "Північний потік-1" та "Північний потік-2", та застосовує для збору даних усі наявні ресурси, включаючи літаки й кораблі альянсу.

Про це Столтенберг заявив під час пресконференції 30 вересня.

"Це дуже серйозні речі, серйозні вибухи, які зруйнували частину газопроводу. Ми підтримуємо зусилля розслідувати цей інцидент, визначити факти і визначити, хто за цим стоїть. НАТО і союзники присутні, у нас є морські, авіаційні потенціали в Балтійському морі і це посилає сигнал про нашу готовність захищати нашу інфраструктуру, ми маємо потенціал, ми маємо кораблі, літаки, ми можемо збирати дані для подальшого розслідування", — сказав Генсек.

Він додав, що альянс може використовувати свої ресурси для моніторингу критичної інфраструктури. Також він зазначив, що НАТО "інтенсифікує обмін розвідданими", щоправда, не повідомив між ким. Та запевнив, що в альянсі уже вивчають зібрані дані для пошуку інформації про вибухи.

У всіх областях України оголосили повітряні тривоги.

Тривоги почали оголошувати після 21:00.

Карта повітряних тривог
Фото: Карта повітряних тривог

Українські військові звільнили Дробишеве на Донеччині

Збройні сили України звільнили населений пункт Дробишеве, що у Донецькій області. Про це у Facebook повідомив начальник міської військової адміністрації Краматорська Олександр Гончаренко.

"Краматорськ на зв’язку, наша 81-ша окрема аеромобільна бригада! Хлопці працюють!Слава Героям!", — додав Гончаренко.

Ізраїль не визнає анексію РФ тимчасово окупованих територій України

Ізраїль не визнає анексію Російською Федерацією тимчасово окупованих територій України.

"Ізраїль підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми не визнаємо анексію чотирьох областей Росією. Ізраїль неодноразово повторював цю чітку позицію, включно з останніми днями", — йдеться в повідомлені пресслужби Міністерства закордонних справ Ізраїлю.

Київ — повітряна тривога.

Канада підтримує заявку України на вступ до НАТО – МЗС

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що підтримує прагнення України щодо вступу в НАТО.

Про це глава МЗС повідомила на спільному брифінгу разом з державним секретарем США Ентоні Блінкеном у Канаді, пише "Голос Америки".

Після того, як Блінкен заявив, що США продовжують підтримувати "політику відкритих дверей НАТО", глава МЗС Канади Мелані Жолі додала: "Ми завжди вірили, що Україна має бути частиною НАТО".

В Одесі чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. В місті та області тривогу не оголошували.

Ракетні удари по гуманітарній колоні в Запоріжжі: зросла кількість загиблих, серед поранених — 27 правоохоронців

Кількість загиблих внаслідок ракетних ударів по гуманітарній колоні в Запоріжжі 30 вересня зросла до 30. Також збільшилось число поранених — 88. Про це повідомив керівник Нацполіції України Ігор Клименко.

"На жаль, маємо втрати й серед поліцейських. Загинув 36-річний працівник місцевого Управління стратегічних розслідувань. Ще 27 поліцейських Бердянського райуправління отримали поранення, 4 з них — у тяжкому стані. Хлопці були на службі, забезпечували правопорядок".

На місці трагедії продовжують працювати близько 80 фахівців. Слідчі та криміналісти поліції допомагають колегам із СБУ збирати докази.

Путін підписав указ про осінній призов

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про осінній призов, який відбудеться з листопада по грудень 2022 року. Призвати мають 120 тисяч людей, повідомляють російські медіа.

Канада та Великобританія розширили санкції проти РФ

У відповідь на анексію територій України Канада ввела санкції щодо 43 російських олігархів, фінансової еліти та членів їхніх сімей та 35 колаборантів з тимчасово окупованих територій. Велика Британія додала голову центробанку Росії Ельвіру Набіулліну у свій санкційний список.

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила, що Канада запроваджує нові санкції "у зв’язку з неспровокованим і невиправданим вторгненням Росії в Україну, включаючи фіктивні референдуми та спробу анексії українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей".

Канада вводить санкційні заходи щодо 43 російських олігархів, фінансової еліти та членів їхніх сімей та 35 підтримуваних Росією високопосадовців у Донецьку, Луганську, Херсоні та Запоріжжі.

"Ці особи та організації є співучасниками відчайдушної спроби президента Путіна підірвати принципи державного суверенітету та поділяють відповідальність за безглузде кровопролиття, яке триває по всій Україні", – наголошується у заяві Мелані Жолі.

30 вересня Велика Британія оновила список підсанкційних осіб і додала туди голову центробанку Росії Ельвіру Набіулліну. Як вказується у документі, Набіулліна отримує вигоду або підтримує Уряд Росії. Тому у Великобританії заморожуються її активи та накладається заборона на подорожі до країни.

"Вступ України в НАТО залежить від згоди усіх союзників". Столтенберг прокоментував "приєднання" територій до РФ

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс та союзники не визнають "договори" президента РФ Володимира Путіна про спробу анексії українських територій.

"Донецьк, Луганськ, Запоріжжя та Херсон — Україна. Так як і Крим є Україною", — заявив Столтенберг під час пресконференції 30 вересня.

Столтенберг заявив, що НАТО не є частиною конфлікту, але надаватиме підтримку Україні, щоб вона могла відстоювати право на самооборону, закріплене в статуті ООН. Він також прокоментував заявку України про вступ до Альянсу.

"Кожна демократична країна має право подавати заявки на членство. Ми поважаємо це право. Ми кажемо знову, що НАТО залишається відкритим і ми це показуємо. Союзники НАТО зустрілися у Мадриді і тоді було зроблено чітку заяву, що ми підтримуємо право України обирати свій шлях і вирішувати у які оборонні Альянси вступати. Рішення про це членство має прийматися усіма 30-ма членами, це консенсусне рішення і зараз ми зосереджені на тому, щоб надавати безпосередню підтримку Україні, допомагати захищатися від російського вторгнення і це основна наша мета країн союзників НАТО" — наголосив генсек.

Столтенберг зазначив, що Альянс є оборонним, і "сповнений рішучості захищати і оберігати кожного члена НАТО і кожний дюйм території НАТО".

"Це вирішальний момент. Путін мобілізував більше сотні тисяч осіб до війська займається безрозсудним брязканням ядерною зброєю і тепер нелегально анексував значну частину України. Все це — найбільш серйозна ескалація з початку війни. Ніщо з цього не свідчить про силу, це свідчить про слабкість. Це визнання того, що війна йде не за планом і що Путін повністю провалив свої стратегічні цілі", — додав генсек Альянсу.

Столтенберг також наголосив, що Путін "несе повну відповідальність за цю війну і він відповідає за те, щоб закінчити її".

"Якщо Росія припинить воювати, то буде мир, якщо Україна припинить, то Україна припинить своє існування, як незалежна суверенна країна в Європі", — резюмував очільник Північноатлантичного Альянсу.

"Цей удар був чітко спланований", — міністр МВС про ракетний обстріл гуманітарної колони в Запоріжжі

26 загиблих та 85 — отримали поранення різного ступеню тяжкості внаслідок обстрілу гуманітарної колони в Запоріжжі 30 вересня.

Такі оновлені дані повідомив міністр МВС України Денис Монастирський, який прибув до Запоріжжя на місце ранкового обстрілу.

"Російська армія забрала життя 26 громадян, в тому числі двоє дітей. 11-річні та 14 річні діти Максим та Валерія більше ніколи не побачать своїх батьків. Також загинула їхня мама, а їхня 3-х річна сестричка зараз знаходиться в лікарні, за нею їдуть бабуся і дідусь з Львівської області".

За словами міністра, цей удар був чітко спланований, на тлі заяви Путіна про анексію чотирьох областей, в тому числі Запорізької області:

"Абсолютно свідомо, прокладаючи путь до цієї заяви, традиційно був нанесений цей кривавий удар по цивільним людям. Ми, однозначно, притягнемо до відповідальності всіх, хто вчинив цей злочин. Зараз з'ясовується звідки був вчинений цей постріл. Очевидно, що це було дуже швидко, з напрямку Токмак Запорізької області, або десь поряд".

На місці події впродовж дня працювали: правоохоронні органи, евакуатор, який забирав понівечені внаслідок обстрілу автівки. Були зібрані й осколки від однієї з ракет С-300 якою поцілили у людей.

За фактом обстрілу гуманітарної колони на околиці Запоріжжя, Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України - порушення законів та звичаїв війни.

У США оголосили про нові санкції проти Росії, через анексію українських територій

30 вересня управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США внесло у санкційний список 14 осіб в російському військово-промисловому комплексі, включаючи двох міжнародних постачальників, трьох ключових керівників фінансової інфраструктури Росії, найближчих родичів деяких високопоставлених російських чиновників та 278 членів російського парламенту.

До списку потрапили близькі родичі високопоставлених російських чиновників: прем'єр-міністра Михайла Мішустіна, міністра оборони Сергія Шойгу, директора "Росгвардії" Віктора Золотова, заступника голови "Радбезу" Дмитра Медведєва, спікера "Радфеду" Валентини Матвієнко, губернатора Санкт-Петербурга Олександра Беглова і мера Москви Сергія Собяніна.

До списків потрапили й 11 юридичних осіб, у тому числі Рада Федерації.

Санкції Мінфіну США передбачають блокування усієї власності фігурантів списку, що знаходиться на території США. Крім того, будь-які юридичні особи, які належать одному або декільком фігурантам списку хоча б на 50%, також підлягають блокуванню. Мінфін США також попередив про підвищений ризик потрапити під санкції тим, хто намагатиметься надати Росії політичну або економічну підтримку.

Крім того, до списку увійшли підприємства з Білорусі, які постачають продукцію для російської оборонно-промислової бази — це підпріємство "Світлогорське Хімволокно", яке постачає найважливіші матеріали для російської оборонної промисловості та "Сохім" — білоруський державний виробник текстилю та волокон, який експортує продукцію в Росію.

Зеленський закликав Раду ухвалити законопроєкт щодо націоналізації всіх російських активів

30 вересня Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ухвалила рішення про застосування санкцій до фізичних та юридичних осіб Росії. Тепер це рішення має затвердити Верховна Рада. Про це президент Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні.

"Сьогодні Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про застосування санкцій до значущих фізичних та юридичних осіб Росії, які не знайшли в собі мужності виступити на захист людяності та міжнародного права. Або які так, чи інакше, залучені до агресивних кроків проти України й спільноти демократичних народів", – сказав Зеленський.

Президент звернувся до народних депутатів, щоб на наступному засіданні Верховної Ради "без зволікань" було підтримано законопроєкт щодо націоналізації всіх російських активів, що значно спростить цю процедуру.

"Завершуємо демонтаж російського впливу на Україну, Європу та світ", – резюмував президент.

ЄС виділить 2,5 мільярда євро на постачання зброї та амуніції ЗСУ

Європейський Союз профінансував військову допомогу Україні на суму 2,5 мільярди євро на потреби ЗСУ.

"При цьому ЄС вперше у своїй історії фінансує постачання летальної зброї країні, що зазнала нападу. Водночас Євросоюз надає значну безпекову допомогу українським силовим та іншим структурам через фінансовані ним проєкти. МВС, Національна поліція, Генеральна прокуратура, Міністерство юстиції отримують бронежилети, аптечки, транспорт, інше обладнання та програмне забезпечення", — повідомили у Генштабі.

У відомстві зазначили, що ЄС залишається непохитним у підтримці України в її боротьбі за свободу та незалежність.

"Ми готові до діалогу з Росією, але з іншим президентом" — Зеленський

Україна є лідером у переговорних зусиллях. Саме Україна завжди пропонувала Росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах. Однак говорити з чинним російським президентом неможливо.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

"Україна була й залишається лідером у переговорних зусиллях. Саме наша держава завжди пропонувала Росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах. Очевидно, що з цим російським президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим Президентом Росії", — повідомив Володимир Зеленський.

В Балаклії ексгумували тіло вбитого під час російської окупації

На кладовищі у звільненому місті Балаклія ексгумували тіло цивільного чоловіка з ушкодженнями, які можуть свідчити про катування.

Криміналісти відкопали останки 29 вересня, повідомили у Головному управлінні поліції Харківщини.

"Попередньо встановлено, що чоловіка вбили та поховали на околиці центрального кладовища в місті Балаклія військовослужбовці рф 5 серпня під час окупації населеного пункту", — повідомила поліція Харківщини.

Попередньо встановлено, що загиблому — близько 50 років, він середнього зросту, одягнений у червону спідню білизну та чорну футболку. Людей, які можуть знати загиблого, просять звертатися до поліції за телефоном 050-416-80-81 (чергова частина ВП № 1 Ізюмського райуправління поліції).

Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку — Зеленський

Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку, заявив президент Володимир Зеленський за підсумками засідання РНБО у відеозверненні.

"Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку", — зазначив президент.

Президент провів засідання РНБО

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони. В Офісі президента повідомили, що члени РНБО розглянули питання про чергові спроби анексії території України та ескалацію збройної агресії з боку РФ.

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко, голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич і постійний представник президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева поінформували учасників засідання про так зване голосування, яке проводила Росія на тимчасово окупованих територіях України. Наголошувалося, що під час фейкових референдумів відбувалися численні порушення та маніпуляції зі списками виборців.

Учасники засідання обговорили заходи, яких необхідно вжити задля забезпечення колективної безпеки євроатлантичного простору та України. Зокрема, це зміцнення та розширення міжнародної коаліції на підтримку України, збільшення військово-технічної допомоги нашій державі, посилення санкційного тиску на Росію, впровадження пропозицій щодо гарантування безпеки на міжнародній арені, активізація стратегії ядерного стримування Росії з боку країн євроатлантичного простору, а також протидія гібридним загрозам, які спричиняє країна-агресор.

Під час промови Путіна в окупованому Криму пролунали сильні вибухи на південному узбережжі

Під час промови російського президента Володимира Путіна 30 вересня по всьому південному березі окупованого Криму пролунали потужні вибухи. Про це повідомляють місцеві мешканці у соцмережах.

Очевидці написали, що дуже сильні вибухи чутно в Ялті на Спартаку, в Алупці, у Гаспрі було два поспіль, а також у Партеніті. Мешканці ПБК кажуть, що таких сильних вибухів до цього не було.

"У Ялті, на Спартаку, дуже було чутно. Перший  раз чую таке… Страшно, шалено… У машині спрацювала сигналізація", — зазначають очевидці.

За їхніми даними, вибухи почалися орієнтовно о 15:30.

В Офісі Президента не дивляться промову Путіна

Речник Офісу президента Сергій Никифоров повідомив Суспільному, що наразі в ОП триває засідання РНБО, а реакція президента Володимира Зеленського буде опублікована у відеозверненні.

Путін та четверо так званих "очільників" окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей підписали "договори" про анексію регіонів.

На церемонії "приєднання" тимчасово окупованих українських територій до РФ ватажки самоназваних Л/ДНР Деніс Пушилін, Леонід Пасічник, а також колаборанти Євген Балицький та Володимир Сальдо підписали документи про "приєднання" регіонів до Росії.

Ракетний удар по Дніпру: під завалами знайшли тіло загиблого працівника, ще одного продовжують шукати

Рятувальники знайшли тіло другого загиблого працівника під завалами транспортного підприємства, куди у ніч на 30 вересня влучила російська ракета. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

"Триває пошукова операція після нічного удару російського «Іскандера». На цей час атака забрала два життя, п’ятеро людей поранені", — написав він.

За словами Резніченка, рятувальники продовжують шукати ще одного зниклого з ночі співробітника АТП.

Путін оголосив про "приєднання" Донбасу, Херсонської і Запорізької областей до РФ і закликав Київ до переговорів

Президент Росії Володимир Путін 30 вересня почав свій виступ у Кремлі на церемонії "приєднання" до РФ тимчасово окупованих українських територій після того, як на них відбулися псевдореферендуми.

На так званій церемонії підписання були присутні високопоставлені російські чиновники, зокрема міністр оборони РФ Сергій Шойгу і глава Чечні Рамзан Кадиров. Водночас патріарх РПЦ Кирил не зміг відвідати захід через позитивний тест на коронавірус.

"Люди свій вибір зробили, однозначний вибір. Сьогодні ми підписуємо договір про прийняття до складу ДНР/ЛНР, Запорізької та Херсонської області. Упевнений, що федеральні збори підтримають конституційні закони про прийняття та утворення в Росії 4-х нових регіонів, 4-х нових суб'єктів Російської Федерації", — сказав Путін на початку свого виступу.

Російський президент також згадав про "трагедію розпаду Радянського Союзу", але наголосив, що "Росія і не прагне повернення до СРСР".

"Люди на Донбасі, в Херсоні і Запоріжжі стають нашими громадянами. Ми закликаємо київський режим припинити всі бойові дії і повернутися за стіл перемовин", — зазначив він і додав, що "вибір народу ми не будемо обговорювати".

Про що говорили під час круглого столу представники нацменшин

В офісі омбудсмена України сьогодні 30 вересня відбувся круглий стіл членів "Ради національних спільнот". Офіційні та неофіційні лідери чеченської, дагестанської, інгушської та інших національних меншин зокрема говорили про проведення Росією незаконної мобілізації кримчан та корінних народів РФ.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров засудив "імперську політику знищення", яку проводить Кремль до корінних народів в Росії та України, а також закликав створити міжвідомчу робочу групу для допомоги кримчанам, які залишили окупований півострів через незаконну мобілізацію.

"Здавайтеся в полон, складайте зброю і переходьте на бік України. Зараз тисячі і тисячі кримчан намагаються перетнути кордон до третіх країн. Це Казахстан, Грузія, балтійські країни, Польща. Люди слухаються, вони уникають призову і намагаються виїхати", — сказав Чубаров.

Член всеукраїнської громадської організації "Національний конгрес вірмен України" Ашот Аванесян водночас заявив, що взагалі не можна допускати, щоб представники етнічних народів були мобілізовані і йшли воювати в Україну.

Корінні народи, за його словами, одразу повинні здаватися в полон, і таку процедуру потрібно створити на законодавчому рівні.

"Мобілізація — це знищення генофонду Дагестану, який не потрібний Кремлю. Для того, щоб донести це до кожного в Дагестані приходиться зіштовхуватися з пропагандистською машиною Кремля", — додав з цього приводу командир дагестанського батальйону ім. Імама Шаміля Магомед Сайпулаєв.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець своєю чергою наголосив, що Російська Федерація хоче перемогти за рахунок інших націй, що насправді є геноцидом нацменшин.

Айдер Рустемов Муфтій Духовного управління мусульман Криму також зауважив, що Росія "дуже потужно" використовує факти релігії.

"Треба негайно відпрацювати цей зелений коридор для Криму. Враховуючи всі проблеми з документами які є у кримчан. Потрібен читкий алгоритм для людей які не змогли відмовитися від мобілізації", — додав Рустемов.

Крім того, представники національних меншин під час круглого столу оприлюднили спільну заяву щодо геноциду Російської Федерації проти корінних народів Росії та України.

Норвегія може закрити кордон для росіян

Міністерка юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель заявила, що Осло може запровадити заборону на в'їзд для туристів з Росії. Про це повідомляє Reuters.

"У разі необхідності ми швидко закриємо кордон, і зміни можуть відбутися в найкоротші терміни. У порівнянні з Фінляндією, в Норвегії було небагато прибулих, і ситуація тут інша", — сказала вона.

За словами міністерки, Норвегія також ймовірно розмістить гелікоптер з датчиками, оскільки зараз є підвищений ризик нелегального перетину кордону через мобілізацію в Росії.

Агентство зазначає, що Норвегія, яка не входить до складу ЄС, але входить до європейської Шенгенської зони без паспортів, залишила відкритим свій арктичний кордон з Росією, кількість останніх, що прибувають останнім часом, зросла до кількох сотень людей на день.

Країни ЄС попередньо узгодили нові санкції проти Росії — Reuters

Країни Європейського Союзу досягли попередньої згоди щодо восьмого пакета санкцій проти Росії за ведення війни проти України. Про це повідомляє Reuters з посиланням на дипломатичні джерела.

Зазначається, що на початку цього тижня виконавча влада ЄС рекомендувала запровадити додаткові обмеження на торгівлю та індивідуальні чорні списки, а також рухатися до — замість негайного ухвалення — обмеження цін на постачання морем російської нафти до третіх країн, переважно застрахованих європейськими компаніями.

Представники 27 країн ЄС у Брюсселі обговорили пропозицію 30 вересня та попередньо її погодили, а остаточне схвалення очікується наступного тижня, повідомили три джерела.

Для ухвалення восьмого пакета санкції 27 країн мають проголосувати одностайно. Якщо їхні розбіжності виявиться занадто складним для подолання, це питання буде передано на зустріч національних лідерів ЄС в Празі 6-7 жовтня, повідомили джерела.

Резніков анонсував "гарні новини" після розмови з міністром оборони США

Міністр оборони України Олексій Резніков провів телефонну розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

"Мав телефонну розмову з Ллойдом Остіном. Обговорили оновлення з передової, Ramstein 6 і способи посилення наших можливостей. Хороші новини будуть оголошені найближчим часом. Ллойд Остін III підтвердив, що США не визнає "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України. Українська армія буде продовжувати використовувати зброю, щоб деокупувати нашу землю", — написав Резніков у Twitter.

Київ надасть Дніпру 30 пасажирських автобусів

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

"Київ надасть Дніпру 30 пасажирських автобусів. Говорив зі своїм колегою Борисом Філатовим. Після обстрілу минулої ночі в Дніпрі знищені або пошкоджені майже 100 одиниць громадського транспорту — міських автобусів. Столиця підтримує дніпрян та надасть допомогу, яку може", — наголосив Кличко.

У Маріуполі окупанти відправляють на фронт чоловіків з донецькою реєстрацією

Про це повідомила Маріупольська міська рада.

"У Маріуполі готуються до проведення мобілізації. Військова комендатура тотально перевіряє на вулицях документи чоловіків… Людей з донецькою реєстрацією відправляють одразу на фронт", — йдеться у повідомленні.

У міськраді зазначили, що "маріупольські колаборанти вже підготували відповідні рішення".

"Раніше ми писали про документ окупаційної адміністрації щодо проведення мобілізації у Маріуполі. У ньому йшлося про бронювання робітників Лікарні швидкої медичної допомоги на час мобілізації. Тепер почалися перевірки документів прямо на вулицях міста", — повідомили у міськраді.

Британія ніколи не визнає анексію тимчасово окупованих областей України — Трасс

Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс наголосила, що Великобританія "ніколи не прийме" чотири окуповані регіони України як щось інше, ніж українську територію, Очільниця британського уряду зробила заяву напередодні кремлівської церемонії 30 вересня, в ході якої Росія, як очікується, офіційно анексує тимчасово окуповані райони.

"Ми ніколи не визнаємо Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області чим-небудь іншим, крім української території", — заявила Трасс.

Вона додала, що Путіну не можна дозволити змінювати міжнародні кордони, використовуючи грубу силу: "Ми подбаємо про те, щоб він програв цю незаконну війну".

Песков заявив, що "Л/ДНР" прийматимуть до складу РФ в рамках кордонів 2014 року

Як заявив речник Кремля на брифінгу, Після укладення договорів з Москвою "нові території" стануть "невід'ємною частиною Росії".

"Удари по цих територіях РФ розцінюватиме як акт агресії, нічим іншим це не буде", — зазначив Пєсков.

Він додав, що "ДНР" і "ЛНР" визнані Росією в рамках кордонів 2014 року.

"Що стосується територій Херсонської та Запорізької областей, мені потрібно це уточнити. Сьогодні все уточнимо", — зазначив Пєсков.

Біля Лиману противник більш укріплений, але операція на стадії завершення — Череватий

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий розповів Суспільному, що операція під Лиманом ще триває, але переходить до стадії завершення.

"Важко коментувати, оскільки операція ще триває. Операція саме по оточенню цього угрупування. Під вогневим контролем ЗСУ фактично всі підходи, логістичні шляхи противника по яких він доставляв боєприпаси та живу силу. Деталі по місцях, які взяли теж точно назвати поки що не можемо. Оскільки прапор ЗСУ можуть занести та встановити, вони діляться радісними відео, але бої ще тривають. Після стабілізаційних заходів можна буде сказати детальніше. Коли буде проведено всі заходи з безпеки та не відбуватиметься контратака ворога", — розказав Череватий.

Він підкреслив, що операція перебуває на етапі завершення оточення.

"Біля Лиману був противник набагато сильніше укріплений. Якщо його під Харковом "зламали" та він побіг. То біля Лиману противник більш укріплений і підрозділи були досить підготовлені, вмотивовані. Тому, це зайняло час, але наш Генеральний Штаб та штаб на місцях переграв їх тактично: планування та здійснення операції, як військові високого рівня освіченості, підготовки", — зазначив речник Східного угруповання військ.

Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача

Про це повідомляє пресслужба президента.

"По-перше, заслухали доповіді командувачів військ оперативних напрямків. По-друге, розглянули подальший план звільнення наших територій. По-третє, проаналізували можливі дії супротивника в найближчій перспективі. По-четверте, опрацювали питання забезпечення зброєю й боєприпасами нашого війська на найбільш гарячих напрямках", — розповів Володимир Зеленський.

Окремо учасники засідання проаналізували ймовірні дії противника найближчим часом.

У Дніпрі на місці влучання ракети в АТП зібралися власники автобусів

Як повідомляє заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, місці влучання ракети у АТП в Дніпрі працює спеціальна комісія, яка встановлює масштаби збитків.

"Тут зібралися власники транспортних засобів. Здебільшого це були автобуси, які обслуговували приміські маршрути", — зазначив Тимошенко.

Норвегія може запровадити заборону на в'їзд для туристів з Росії

Про це заявила міністерка юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель.

"У разі необхідності ми швидко закриємо кордон, і зміни можуть відбутися в найкоротші терміни. У порівнянні з Фінляндією, в Норвегії було небагато прибулих, і ситуація тут інша", — зазначила Мель.

Норвегія також ймовірно розмістить на кордоні гелікоптер з датчиками, оскільки зараз є підвищений ризик нелегального перетину через мобілізацію в Росії

50 країн-учасниць генеральної конференції МАГАТЕ закликали Росію припинити ядерний шантаж

Колективну заяву виголосив глава делегації Канади. Документом зафіксовано, що пів сотні держав – учасників 66-ї Генеральної конференції МАГАТЕ рішуче засудили дії Росії проти ядерних об'єктів в Україні та закликали негайно припинити будь-які втручання на українських атомних майданчиках.

Учасники конференції зазначили, що саме захоплення Запорізької АЕС військами рф є причиною наявних в Україні загроз для ядерної безпеки та фізичного захисту.

"Ми нагадуємо, що ризики ядерних інцидентів залишатимуться високими допоки російська федерація присутня на майданчику Запорізької АЕС. Станція повинна й надалі залишатися приєднаною до української електромережі як невід’ємна частина української енергетичної системи", — йдеться в заяві.

66 Генеральна конференція країн-учасниць МАГАТЕ відбувалася у Відні з 26 по 30 вересня.

В Одесі викрили чоловіків, які публікували фото наслідків атак дронів-камікадзе

Поліція Одеси викрила адміністраторів проросійських телеграм-каналів, в яких публікували наслідки ударів дронів-камікадзе, повідомили в ГУ НП в Одеській області.

Окрім наслідків атак безпілотників, в каналах також публікували контент, який дискредитує ЗСУ та виправдовує дії Росії на території України.

Обстріли Дніпра, Миколаєва, Одеси, "фундаментальні питання" на РНБО. 219-й день війни. Онлайн
ГУ НП в Одеській області

Під час обшуків у адміністраторів каналів вилучили комп’ютери, телефони, формений одяг російської армії та речі з забороненою символікою. Під час огляду техніки поліцейські також визначили тих, хто за гроші надсилав фото наслідків російських атак.

Виїзд на тимчасово окуповану територію через Запоріжжя призупинили

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Виїзд на тимчасово окуповану територію через Запоріжжя призупинено на невизначений строк після ранкового ракетного удару по колоні автівок, яка стояла в черзі в бік тимчасово окупованої території. Через трагедію виїзд на ТОТ відсьогодні призупинено на невизначений строк. Якщо ви втратили зв'язок зі своїми родичами після обстрілу пункту пропуску у Запоріжжі, або ж маєте необхідність дізнатися будь-яку іншу інформацію чи отримати допомогу, звертайтеся до органів поліції за номером телефону: 050 452 91 95", — пише Гайдай.

Міністри енергетики 27 країн-членів ЄС зустрілися щоб обговорити зниження цін на електроенергію

Як сказав журналістам в Брюсселі міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела, міністри обговорюватимуть три важливі речі. "Перший — це скорочення попиту на електроенергію, захід, який може швидко знизити ціни на електроенергію. Другий захід – обмеження прибутку від виробників електроенергії з дешевих джерел, таких як атомна енергія чи відновлювані джерела енергії, які зараз отримують прибуток від стрибків цін".

"Ми перебуваємо в енергетичній війні з Росією. Наближається зима, і нам потрібно діяти. Саме зараз, а не через тиждень і точно не через місяці. Тож я очікую, що комісія якомога швидше прийде з додатковими заходами, особливо щодо того, як знизити ціну на газ і як забезпечити негайне полегшення для промисловості. Ми зменшимо споживання в години пік, що автоматично задіє найдорожчі джерела видобутку", — зазначив міністр.

"Кровожерливі покидьки!": Зеленський про обстріл гуманітарної колони в Запоріжжі

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія відповість за кожне забране життя у українців.

"Держава-терорист обстрілює ракетами мирне населення на Запоріжжі, Миколаївщині, Дніпропетровщині. Б’є по українських регіонах із реактивних систем залпового вогню та безпілотників. Лише по Запоріжжю та району окупанти випустили 16 ракет за один ранок! Так можуть чинити лише закінчені терористи, яким не має бути місця в цивілізованому світі. Ворог лютує та намагається помститися за нашу незламність і свої невдачі. Цинічно знищує мирних українців, адже давно втратив усе людське. Кровожерливі покидьки! Відповідатимете неодмінно. За кожне загублене життя українців", — написав президент у Telegram.

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару у Запоріжжі збільшилася до 25

Як повідомив Офіс генерального прокурора, станом на 12 годину виявлено 25 загиблих та близько 50 поранених через обстріл військовими РФ гуманітарної колони в Запоріжжі.

Розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). За даними слідства, 30 вересня 2022 року близько 7:30 збройні сили країни-агресора завдали ракетного удару по Запоріжжю. Було обстріляно цивільну гуманітарну автоколону із мирними жителями на виїзді з міста в районі авторинку, серед потерпілих є діти.

Кабмін спростив порядок перетину кордону для спортсменів

Як повідомляє Державна прикордонна служба, постанова уряду № 1082 вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України під час дії воєнного стану.

Згідно з документом пропускатимуть:

  1. спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів, спортивних суддів та фахівців, що забезпечують, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль.
  2. спортсменів зі складу команд спортивних клубів найвищих дивізіонів з ігрових видів спорту, осіб, що забезпечують організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, тренерів, спортивних суддів, арбітрів.

Вони можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетинання державного кордону, але не менше строку проведення заходу.

До лікарень Запоріжжя після російського обстрілу гуманітарної колони доставили 62 людини

Стан поранених встановлюють, повідомили в поліції області. У момент обстрілу в автоколоні на виїзд до тимчасово окупованої території перебували майже 250 цивільних автомобілів.

Єрмак закликав надати Україні більше зброї через обстріл російськими військами колони в Запоріжжі

Про це він написав у Telegram.

"Росіяни зранку обстріляли гуманітарну колону поблизу Запоріжжя. Загинуло 23 людини, ще 28 поранено. Ганебні істоти та терористи. Росія — це держава-терорист. Нам потрібно більше зброї, щоб вирішити російське питання", — зазначив голова Офісу президента.

У Кропивницькому відбувся благодійний виступ гурту "KOZAK SYSTEM"

У Кропивницькому, в рамках благодійного вуличного туру країною, відбувся виступ гурту "KOZAK SYSTEM". Збирали гроші на потреби українських військових. Вокаліст гурту Іван Леньо розповів, що в рамках туру, починаючи з травня, дали близько пів сотні концертів, на зібрані гроші купили і передали підрозділам Збройних сил України більше ніж 20 дронів, автомобілі, генератори тощо. Суспільне побувало на зустрічі з музикантами та їхньому виступі і дізналося, чим вони займалися протягом перших місяців повномасштабної війни, про їхнє ставлення до неї та чим, на їхню думку, у протистоянні з РФ важливий культурний фронт.

Обстріли Дніпра, Миколаєва, Одеси, "фундаментальні питання" на РНБО. 219-й день війни. Онлайн
Суспільне Кропивницький

Лідер гурту Іван Леньо вважає, що в перші дні вторгнення важливо було показати, що українці не злякалися, тому за зброю хапались й ті, хто не мав військового досвіду: "З часом ми розібрались, що таке війна, вивчили її закони. Відповідно, нині ми бачимо цілісну картину руху спротиву. Бо війна – це не тільки міліарна її частина, це гуманітарна частина, культурна, просвітницька, економічна, політична, геополітична, освітня".

На думку музиканта, найстрашніше – позаду: "Наші Збройні сили показали усьому світу, на що вони здатні. Та війна триває, так само триває забезпечення тилу в таких містах, як Кропивницький. Людям, які себе в цій війні досі не знайшли, я кажу не чекати швидкого її завершення, її треба прийняти, знайти себе в ній. Це позбавить страху".

Повітряна тривога у західних областях та на півдні України — триває.

В тимчасово окупованому Херсоні повідомили про загибель російського полковника

Про це повідомив так званий "заступник голови" окупаційної адміністрації Кирило Стремоусов. Він заявив про загибель "голови з безпеки" призначеної Росією "військово-цивільної адміністрації" Херсонської області.

В будинок, де знаходився Катеринічев, потрапили дві ракети.

Катеринічев — полковник з Росії. Пост "заступника голови" призначеної Росією окупаційної адміністрації він обійняв в середині серпня, раніше працював заступником начальника центру з проведення рятувальних операцій підрозділу МНС Росії.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Полтавщині, Кіровоградщині, Київщині та Житомирщині", — повідомляється у ранковому зведенні за даними обласних військових адміністрацій.

Запорізька область: сьогодні вночі та зранку росіяни завдали ударів по Запоріжжю і околицях. Близько опівночі протиповітряна оборона збила кілька ракет. Рано вранці армія РФ завдала ракетного удару по цивільній гуманітарній колоні на виїзді з обласного центру. Люди стояли в черзі для виїзду на тимчасово окуповану територію, щоб забрати своїх родичів, відвезти допомогу. Станом на зараз відомо про 23 загиблих та понад 28 поранених.

Чернігівщина: за минулу добу — три обстріли Чернігівського, Новгород-Сіверького районів із мінометів, САУ. Без жертв та руйнувань. Вночі — без обстрілів.

Сумщина: за добу російські війська випустили по території області майже 200 мін та снарядів. Били по кордону, по цивільних об’єктах на території Білопільської, Зноб-Новгородської, Шалигінської, Есманської, Краснопільської, Середино-Будської територіальних громад та околиць села Юнаківка. Також вели обстріли зі ствольної артилерії, мінометів та САУ. Троє людей поранено, один від важких ран помер у лікарні.Пошкоджені лінії електропередач та мережі Інтернет в ряді населених пунктів, житлові будинки.

Одеська: вночі над Затокою силами протиповітряної оборони збито 2 летючих камікадзе на підльоті до міста.

Дніпропетровщина: росіяни атакували "Іскандерами" Дніпро та Нікопольщину. Одна людина загинула, п’ятеро поранені. У Дніпрі понівечені кілька багатоповерхівок, гімназія, магазин, адмінбудівлі. Ударом знищене місцеве автотранспортне підприємство. Там сталася сильна пожежа, згоріли 52 автобуси, ще 98 пошкоджені.

Нікопольський район російська армія обстріляла тричі за ніч. Били з "Градів" та важкої артилерії. Без постраждалих. У Червоногригорівській громаді пошкоджені промислові об’єкти, десять приватних будинків, водогін та лінія електропередач. У Нікополі пошкоджені кілька приватних будинків.

Харківщина: протягом доби росіяни обстрілювали населені пункти Куп'янського, Богодухівського, Ізюмського, Харківського та Чугуївського районів Харківської області. Протягом доби в Куп'янському районі госпіталізовано з пораненнями 6 мирних мешканців. Ще один поранений госпіталізований в Ізюмському районі.

Луганщина: протягом доби авіація Сил оборони України завдала 29 ударів уздовж лінії зіткнення. Підтверджено ураження шести опорних пунктів, двадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів РФ. Крім того, наші підрозділи ППО збили сім БпЛА, зокрема, п’ять — іранського виробництва, один гелікоптер Мі-8 та штурмовик Су-25.

Ракетні війська і артилерія уразили п’ять командних пунктів, п’ятнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, шість складів з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами, один зенітний ракетний комплекс та вісім інших важливих об’єктів російського війська.

Донеччина: вночі — обстріли міст Мар'їнка і Красногорівка, с. Новомихайлівка, Костянтинівка Мар'їнської тг; артобстріл Торецька, м.Залізне (зруйновані будинки; обстріл Очеретинської громади (Новоселівка Перша, Первомайське, Водяне); обстріли Васюківки, Яковлівки, Парасковіївки поблизу Соледару. Зранку — масований артобстріл центральної частини Авдіївки. За минулу добу на Донеччині — 8 загиблих, 17 поранених.

Миколаївщина: за інформацією ОК "Південь", вчора ввечері по Миколаївщині спрямовано атаку п’яти дронів-камікадзе. Над Миколаївщиною три "Шахеди-136" збито, один атакував адмінбудівлю в обласному центрі й ще один – об’єкт критичної інфраструктури в одному з районів області. Попередньо без постраждалих. Також ввечері росіяни завдали удару по житловому району Миколаєва касетними снарядами "Смерч". Внаслідок чого троє людей загинуло та 11 поранено. Також є пошкодження житлових будинків й електромереж.

Вночі Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу, попередньо, "С-300". Дві з ракет влучили у десятиповерховий будинок, одну людину було деблоковано з-під завалів, поранення отримали вісім осіб. Детальна інформація уточнюється. Вночі війська РФ завдали ракетного удару по селищу Полігон Шевченківської громади, попередньо "С-300". Внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків пошкоджено житлові будинки. Без жертв та постраждалих.

Херсонщина: ситуація залишається надзвичайно складною, тривають активні бойові дії. Росіяни обстріляли Миролюбівку, Нововоронцовку, Петрівку, Білоусове, Новопетрівку та Сухий Ставок. Є поранені мирні жителі та руйнування цивільної інфраструктури. У деяких населених пунктах відсутнє водо- та електропостачання, можливості найближчим часом відновити їх немає через постійні атаки ворога. Немає газопостачання, зокрема у Каховському районі.

За інформацією ОК "Південь", у районі Хрещенівки ЗСУ подавили опорний пункт РФ. Ракетно-артилерійськими підрозділами уражено 4 райони зосередження сил та засобів в Чарівному, Олешках та Херсоні, дві станції РЕБ у Бериславському районі та міст в Новій Каховці. Також знищено 3 БпЛА "Орлан-10".

ДБР повідомило про підозру колишньому командиру протичовнового корвету "Луцьк"

Командиру протичовнового корвета "Луцьк" у 2014 році після окупації Росією АР Крим перейшов на службу до загарбників. Капітан ІІІ рангу після захоплення збройними формуваннями РФ його частини в Севастополі добровільно присягнув на вірність агресору.

На сьогодні він командує російським протичовновим кораблем "Суздалець", який бере участь у російській збройній агресії проти України. Колишньому військовому заочно повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Обстріли Дніпра, Миколаєва, Одеси, "фундаментальні питання" на РНБО. 219-й день війни. Онлайн
Колишній командир корвета "Луцьк" зрадив присязі і воює на боці окупанта. ДБР

У Києві McDonald's відкрив зали у 10 ресторанах

З 30 вересня мережа ресторанів швидкого харчування McDonald's відкрила зали для відвідувачів у 10 закладах. Також працюватимуть експрес-вікна та МакДрайв. Про це повідомляє McDonald's на своїй офіційній Facebook-сторінці.

Адреси відкритих залів McDonald's:

  • просп. Гагаріна, 2-А
  • просп. Бажана, 3-Б
  • вул. Михайла Гришка, 7
  • вул. Теодора Драйзера, 4
  • вул. Вишгородська, 33-А
  • вул. Велика Васильківська, 22
  • просп. Броварський, 27
  • просп. Академіка Палладіна, 7-А
  • просп. Леся Курбаса, 19-А
  • просп. Оболонський, 26-А

"Проте маємо застерегти про можливість довгих черг. Тому плануйте свій час та пам’ятайте, що відтепер ми відкриті щодня", — йдеться у повідомленні.

У 10 областях України лунає повітряна тривога!

У Запоріжжі та області оголосили день жалоби 1 жовтня

Про це повідомив голова ОВА Олександр Старух.

"Сьогодні зранку рашисти розстріляли мирних громадян, які очікували в цивільній гуманітарній колоні на виїзд з обласного центру. Ці люди їхали до своїх рідних на окуповані території, везли гуманітарну допомогу. Окупанти нанесли удар по беззахисних українцях. Це черговий теракт країни-терориста. Наразі відомо щодо 23 загиблих та 28 поранених", — йдеться у повідомленні.

У зв’язку із трагедією та з метою вшанування пам’яті загиблих 1 жовтня 2022 року оголосили днем жалоби в Запорізькій області.

ЗСУ суттєво просуваються на херсонському напрямку

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону повідомила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк. За її словами, окупаційна влада, після проведення псевдореферендуму на Херсонщині, затихла, бо не розуміє, що робити далі.

"Навіть на вищому рівні, окупаційне керівництво розгублене. Вони не зовсім розуміють, що дає їм цей референдум. Вони просто виконали вказівку, а тепер бачать, що це не зупиняє Сили оборони, не зупиняє ЗСУ, які суттєво просуваються на цьому напрямку", — сказала Гуменюк.

Також вона повідомила, що підтягнути достатньо резервів на херсонський напрямок військові РФ не можуть, бо ЗСУ контролює всі логістичні шляхи.

"Активність військових РФ на цьому напрямку неможлива, бо пошкоджена логістика, постійно вибухають пункти управління, в них розгублене військо. І те, що вони намагаються відремонтувати Антонівський і Каховський мости, абсолютно нічого не дасть. Сили оборони контролюють ситуацію", — додала спікерка.

В ISW вважають малоймовірною участь Білорусі у війні в Україні

Аналітики інституту нагадали, що ГУР МОУ повідомило, що Білорусь готується розмістити до 20 тис. мобілізованих російських чоловіків у наявних цивільних приміщеннях, складах і покинутих сільськогосподарських об’єктах Білорусі, а моніторингова організація "Беларускі Гаюн" повідомила, що Росія доставила літаки Су-30 на аеродром Барановичі.

"Ці дані можуть свідчити про те, що Росія сподівається використовувати білоруські військові об’єкти та інфраструктуру для утримання та потенційного навчання новомобілізованих російських сил, але залишається вкрай малоймовірним, що це провідні показники неминучої участі Білорусі в Україні з боку Росії", — зазначили в ISW.

Росіяни вночі обстріляли Дніпро ракетами "Іскандер-М", загинула одна людина, п'ятеро – поранені

"Двома ракетами "Іскандер-М" обстріляли Дніпро. росіяни повоювали з місцевим ринком та транспортним підприємством, куди ці ракети і влучили. Загинула 1 особа, 5 осіб постраждали, з них 2 особи врятували рятувальники", — повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Через ці атаки знищено 1 адміністративну двоповерхову будівлю на території АТП; знищено 52 автобуси; пошкоджено 98 автобусів; пошкоджено 5 будівель на території АТП: автомийка, господарча споруда, комплекс гаражних боксів, автозаправна станція, одноповерхова адміністративна будівля; пошкоджено 4 п’ятиповерхові житлові будинки.

Також постраждали й інші об'єкти.

У Миколаєві завершили розбирати завали будинку, який зруйнували ракетами росіяни

Як повідомляє заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, за результатами російського обстрілу 4 квартири зруйновано повністю, 6 зруйновано частково.

"Роботи по розчищенню завалів на пошкоджених об'єктах станом на 8:00 на ранок завершено, всіх людей деблоковано", — написав посадовець.

В Офісі президента заявили, що росіяни вдарили по Запоріжжю 16 ракетами "С-300"

Про це повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

"Попередньо, випущено було 16! ракет із застосуванням ЗРК "С-300". 23 загиблих та 28 поранених. Нелюди. Чотири ракетних удари нанесено в район авторинку, а також по пункту зосередження автотранспорту та громадян для виїзду/в’їзду на/з тимчасово окупованої території України. Там стояла колона машин з цивільними, які прямували за своїми родичами на тимчасово окуповану територію", — уточнив Тимошенко.

ДБР з Міноборони повернули двох військових з тимчасово окупованої території

Як повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, двом українським військовим допомогли повернутися з тимчасово окупованої на підконтрольну українській владі територію.

"Оперативники ДБР дізнались, що двоє українських військових перебувають у тимчасово окупованому місті на Сході України. Обидва захисники отримали поранення під час бойових дій у березні 2022 року. Працівники Бюро знайшли для військових безпечне місце перебування, організували забезпечення військових усім необхідним для лікування та життєзабезпечення, поки бійці не одужали", — йдеться у повідомленні.

23 загиблих та 28 поранених внаслідок російського удару по Запоріжжю

Дані про постраждалих повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. Ракетного удару було завдано по цивільній гуманітарній колоні. Люди стояли в черзі для виїзду на тимчасово окуповану територію.

У РФ мобілізованим рекомендують купувати жіночі гігієнічні засоби для ран

У Росії, ймовірно, погіршується медичне забезпечення військових, яких відправляють на війну проти України — мобілізованим рекомендують купувати предмети жіночої гігієни, як засоби першої допомоги, повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Деяким нещодавно мобілізованим російським резервістам було наказано самостійно закуповувати засоби першої бойової допомоги з порадою, що жіночі гігієнічні засоби є економічно ефективним рішенням. Медична підготовка та знання першої допомоги, ймовірно, низькі", — йдеться у повідомленні.

У розвідці зазначили, що деякі російські військові отримали сучасні бойові турнікети західного зразка, але розмістили їх на своєму обладнанні за допомогою кабельних стяжок, а не за допомогою липучок, які надаються до них. У британській розвідці припускають, що таке обладнання є дефіцитним і може бути вкрадене.

"Це майже напевно ускладнить або зробить неможливим своєчасне застосування турнікетної допомоги у випадку катастрофічної кровотечі на полі бою. Відсутність впевненості російських військ у достатньому медичному забезпеченні майже напевно сприяє погіршенню морального стану та відсутності бажання розпочати наступальні операції в багатьох підрозділах в Україні", — зазначили у Міноборони Британії.

Голова "Укрпошти" підписав наказ про визнання Кремля своєю територією

Про це керівник поштового оператора повідомив у Facebook.

"Якщо сьогодні день прикольних наказів, то я теж свій підписав", — зазначив Смілянський, оприлюднивши документ "про визнання території Московського кремля власністю "Укрпошти".

"Відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, визнаючи і підтверджуючи принцип рівних прав і самовизначення досі невідомого народу кремля, закріплений в Статуті ООН, а також враховуючи невідповідну якість надання поштових та інших послуг народу Росії, а також принципу, хто перший надів халат, той і лікар", —йдеться в "наказі".

Наказувати:

1. Визнати незалежність Путіна в. В. від здорового глузду.

2. Визнати територію Московського кремля територією АТ Укрпошта і відкрити там відділення для надання поштових та психологічних послуг з індексом 10300.

3. Цей наказ дійсний з дати його підписання.

397 дітей загинуло внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 30 вересня більше ніж 1177 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, повідомляє Офіс генерального прокурора. 397 дітей загинуло та понад 780 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 402, Харківській - 232, Київській - 116, Миколаївській - 73, Чернігівській - 68, Луганській - 64, Херсонській - 55, Запорізькій - 47, Дніпропетровській - 29.

Стало відомо про загибель однієї дитини внаслідок ракетного удару ворога 29 вересня по Дніпру. 29 вересня через обстріл окупантами м. Миколаєва поранено 16-річного хлопця.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2562 заклади освіти. З них 295 зруйновано повністю.

З початку війни Росія втратила понад 59 тис військовослужбовців

Про це йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ. Найбільших втрат за останню добу росіяни зазнали на Краматорському та Донецькому напрямках. Загальні бойові втрати РФ з 24.02 по 30.09 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 59080 (+500) осіб,
  • танків ‒ 2338 (+13) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4932(+23) од,
  • артилерійських систем – 1391 (+6) од,
  • РСЗВ – 333 (+2) од,
  • засоби ППО ‒ 176 (+1) од,
  • літаків – 264 (+2) од,
  • гелікоптерів – 225 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1003 (+8),
  • крилаті ракети ‒ 246,
  • кораблі /катери — 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3768 (+17) од,
  • спеціальна техніка ‒ 131.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять загиблих на війні українців.

Війська РФ обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко повідомив про обстріли Нікопольського району. У ніч на 30 вересня війська РФ тричі вдарили по району з "Градів" та важкої артилерії.

У Червоногригорівській громаді внаслідок обстрілу пошкоджені промислові об’єкти, десяток приватних будинків, водопровід та лінія електропередач. У Нікополі снаряди зачепили приватні оселі.

Минулося без загиблих та поранених.

Внаслідок удару по Запоріжжю є загиблі і поранені

Ворог завдав ракетного удару по цивільній гуманітарній колоні на виїзді з Запоріжжя, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Люди стояли в черзі для виїзду на тимчасово окуповану територію, щоб забрати своїх родичів, відвезти допомогу. Є загиблі та поранені", — написав він у Telegram.

На місці зараз працюють рятувальники, медики, усі відповідні служби.

ЗСУ майже завершили оточення російського угруповання в Лимані — ISW

В американському Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що станом на 29 вересня українські війська майже завершили оточення російського угруповання в Лимані та перерізали критичні наземні лінії зв’язку (ГЛОКС), які підтримують російські війська в районі Дробишеве-Лиман.

За словами аналітиків, російський військовий кореспондент повідомив, що українські війська прорвали російську оборону в районі Ставок, за 10 км на північ від Лиману і перерізали дорогу Торське-Дробишеве, яка є останнім шляхом постачання та виїзду для російських військ, які утримують лінію на захід від Лиману.

"Кореспондент назвав "надзвичайно складною" ситуацію для підрозділів підрозділу БАРС-13 і 752-го мотострілецького полку 20-ї загальновійськової армії, які, як повідомляється, тримають оборону в районі Дробишевого і в Лимані", — йдеться у звіті.

Російські воєнні блогери заявляють, що українські війська атакують Лиман з трьох напрямків і перерізали росіянам доступ до критичної дороги Сватове-Лиман і без негайного підкріплення для військ РФ українські війська зможуть взяти Лиман.

Карта боїв станом на 29 вересня
Карта боїв в Україні станом на 29 вересня / ISW

В ISW наголосили, що на картах від 29 вересня не відображено повідомлення про оточення Лимана, тому що перші російські повідомлення про оточення Лимана українцями надійшли після 15:00 за східним часом. На картах ISW від 30 вересня буде вказана вся перевірена та актуалізована інформація щодо повідомленого оточення Лиману.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни:

  • Кремль продовжує порушувати заявлені ним процедури "часткової мобілізації" та суперечити своїм власним повідомленням, навіть визнаючи систематичні провали російської бюрократії лише через вісім днів після оголошення мобілізації.
  • Можливо, Білорусь готується прийняти новомобілізованих російських військовослужбовців, але навряд чи вступить у війну в Україні на боці Росії.
  • Українські військові зберігали оперативне мовчання щодо українських наземних маневрів у Херсонській області, але заявили, що російські війська розгортають новомобілізовані війська для посилення лінії фронту в Херсонській області.
  • Українські війська продовжували обстрілювати російські матеріально-технічні, транспортні та військові засоби в Херсонській області.
  • Російські війська продовжили наземні обстріли Донецької області.
  • Російські війська, ймовірно, збільшили використання безпілотників іранського виробництва Shahed-136 на півдні України.
  • Незалежна російська соціологічна організація Левада-Центр виявила, що майже половина опитаних росіян стурбовані мобілізацією, але підтримка російських військових дій лише трохи знизилася до 44%.
  • Українські чиновники знову висловили занепокоєння тим, що Кремль мобілізує громадян України в окупованих областях після заяви президента Росії Володимира Путіна про анексію.

Росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Ворог завдав ракетного удару по околиці обласного центру. За попередньою інформацією, є постраждалі. На місці подій працюють відповідні служби", — написав він у Telegram.

ЗСУ завдали ударів по десятках позицій військ РФ, збили безпілотники, вертоліт і Су-25 росіян

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Водночас за даними Генштабу, у Білорусі, з 21 вересня розпочалася перевірка засобів радіотехнічного забезпечення аеродромної мережі, що опосередковано може свідчити про можливість використання білоруських аеродромів ЗС РФ.

Також, відбулася ротація авіаційних підрозділів спільного навчального центру підготовки військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони ЗС Білорусі та РФ із заміною трьох з чотирьох наявних багатоцільових винищувачів Су-30М. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів з території та повітряного простору Білорусі.

На інших напрямках війська РФ здійснили обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

  • на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Сеньківка і Соснівка Чернігівської області та Нововасилівка і Павлівка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Петропавлівка та Курилівка;
  • на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Богородичне, Блакитні Озера, Щурове, Діброва та Озерне;
  • на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Веселе, Білогорівка, Яковліка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Зайцеве, Північне та Майорськ;
  • на Авдіївському напрямку – в районах населених пунктів Тоненьке, Авдіївка, Нетайлове, Первомайське, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних наступальних дій росіяни не вели. Обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано в районах населених пунктів Новопіль, Пречистівка, Вугледар, Павлівка, Микільське, Залізничне, Зелений Гай, Дорожнянка та Новоукраїнка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад п’ятдесяти населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Архангельське, Білоусове, Сухий Ставок, Широке, Безіменне, Квітневе, Іванівка, Зоря, Ольгине, Лимани, Благодатне, Правдине, Мирне та Олександрівка.

За уточненою інформацією, протягом останніх днів підтверджено втрати противника на окремих напрямках:

  • у Бахмутівці Луганської області, в результаті удару по району зосередження військ РФ понад п’ятдесят військовослужбовців загинули, знищено сімнадцять одиниць техніки;
  • у Токмаку Запорізької області до п’ятдесяти військовослужбовців РФ поранені, знищено десять одиниць озброєння та військової техніки;
  • в Гуляйпільському районі Запорізької області поранено до сорока російських військових;
  • у Мелітополі Запорізької області знищено пункт управління, зенітний ракетний комплекс С-300 та поранено понад п’ятдесят росіян.

За минулу добу підрозділи ЗСУ відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Весела Долина, Бахмутське, Одрадівка, Курдюмівка, Нью-Йорк, Первомайське та Безіменне.

Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони протягом доби завдала 29 ударів.

"Підтверджено ураження шести опорних пунктів, двадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів ворога. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили сім БпЛА, зокрема, п’ять - іранського виробництва, один гелікоптер Мі-8 та штурмовик Су-25", — йдеться у повідомленні.

Ракетні війська і артилерія ЗСУ за минулу добу уразили п’ять командних пунктів, п’ятнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, шість складів з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами, один зенітний ракетний комплекс та вісім інших важливих об’єктів військ РФ.

На окупованих територіях українців примущують отримувати паспорти РФ

У Генштабі зазначили, що окупаційна влада тимчасово зайнятих територій примушує місцевих жителів отримувати громадянство та паспорти РФ.

Зокрема у Маріуполі, вчителям погрожують звільненням у разі відмови обмінювати український паспорт на російський, іншим жителям дозволяють не здавати український паспорт при отриманні російського.

У Токарівці Херсонської області жителів попередили, що у разі неотримання паспортів РФ до 1 жовтня, вони "підлягають виселенню та вивезенню за межі окупованих територій".

В Херсоні виселили мешканців кількох гуртожитків, для подальшого заселення військовослужбовців російських військ, які прибули на посилення підрозділів на цьому напрямку.

Війська РФ завдали 16 авіа та ракетних ударів по Україні

За минулу добу російські війська завдали 5 ракетних та 11 авіаційних ударів, здійснили понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Від ударів постраждало майже 50 населених пунктів. Серед них: Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Дніпро, Кривий Ріг, Миколаїв, Нікополь, Вознесенськ, Павлівка, Високопілля, Білогірка та Мирне.

В Запоріжжі лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

Повітряна тривога у Запорізькій області.

У російському Бєлгороді прогриміли вибухи

У російському Бєлгороді в ніч на 30 вересня пролунали вибухи. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомив, що у Бєлгородському районі та Яковлівському міському окрузі спрацювала ППО.

"Про наслідки землі оперативні служби уточнюють інформацію. Наразі відомо, що руйнувань та постраждалих немає. Якщо вони будуть, обов'язково додатково повідомлю вас", — написав він у Telegram.

У місцевих пабліках пишуть про потужні звуки вибухів та дрижання вікон у квартирах. В машин на вулиці ввімкнулась сигналізація.

За словами місцевих, у деяких районах на землю впали уламки.

На відео ненормативна лексика!

У Пентагоні створять окремий департамент для допомоги Україні — NYT

У Міністерстві оборони США мають намір створити нове командування для координації озброєння та навчання українських військових. Про це пише The New York Times з посиланням на власні джерела.

За словами кількох військових і адміністративних посадовців, цей підрозділ базуватиметься на американській військовій базі у Німеччині, а його командування здійснюватиме високопоставлений генерал.

Зазначається, що генерал-лейтенант Крістофер Донах’ю, який командував евакуацією США з Афганістану в серпні 2021 року, упродовж останніх кількох місяців непублічно координував значну частину військової допомоги США Україні. Він спілкувався з українськими генералами щодо їхніх потреб на полі бою та, спираючись на свій досвід роботи зі спецопераціями, надавав їм поради.

Однак за повідомленням представників Міноборони, Донахью та його командний штаб, які базувалися в Польщі та Німеччині з перших днів війни, наступного місяця планують повернутися до свого головного штабу у Форт-Брегг в Північній Кароліні.

Тож Пентагону знадобиться хтось інший, щоб очолити створювану командну структуру. Ім'я нового командувача поки що не називають.

Очікується, що новий департамент оптимізує систему навчання та допомоги, яка була терміново створена після російського вторгнення в Україну в лютому.

За інформацією джерел газети, голова Європейського командування ЗС США та Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі, нещодавно представив Пентагону відповідний проєкт.

Міністр оборони США Ллойд Остін і його помічники наразі ознайомлюються з планом і, ймовірно, приймуть остаточне рішення найближчими тижнями. Зазначається, що Білий дім і Пентагон підтримали такий підхід.

Нове командування виконуватиме рішення, прийняті Контактною групою з питань оборони України (формат Рамштайн, — ред.).

Повітряні сили ЗСУ знищили 5 дронів-камікадзе

Українські системи ППО ввечері 29 вересня збили 5 дронів-камікадзе Shahed-136, якими росіяни атакували Одеську та Миколаївську області, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

"З 23:00 по 24:00 російські окупаційні війська атакували сімома дронами-камікадзе Shahed-136 південь України", – йдеться у повідомленні.

Бійці повітряного командування "Південь" збили два дрони на Одеському напрямку і три – на Миколаївському.

"Пуски Shahed-136 здійснювались з акваторії Чорного моря", – зазначили у Повітряних силах ЗСУ.

На Півдні ЗСУ завдали ударів по позиціях російських військ і знищили 43 солдатів, 4 танки та 4 гаубиці

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

Протягом бойового дня наша авіація завдала 12 ударів по позиціях РФ. Сили ППО в Баштанському районі збито два російські штурмовики Су-25.

Ракетно-артилерійськими підрозділами ЗСУ виконали 276 вогневих завдань, і зокрема поцілили командний пункт росіян у Бериславському районі та шість районів скупчення військових, озброєння та техніки армії РФ у Херсоні, Новій Каховці, Дар’ївці та Новій Кардашинці.

ЗСУ двічі атакували колону військової техніки росіян у Новій Каховці та вразили російський пункт управління безпілотними літальними апаратами в Давидовому Броді.

За даними ОК "Південь" війська РФ втратили:

  • 43 солдатів;
  • 4 танки;
  • 4 великокаліберні гаубиці "Мста-Б" і "Мста-С";
  • 2 самохідні гармати "Гіацинт-С";
  • 2 реактивні системи залпового вогню "Град";
  • міномет 120-го калібру;
  • 5 одиниць автобронетехніки;
  • безпілотний розвідник "Орлан-10".

Данілов упевнений, що у разі застосування росією ядерної зброї проти України світ миттєво дасть відповідь

Секретар РНБО Олексій Данілов висловив впевненість у тому, що в разі застосування РФ ядерної зброї проти України – відповідь світу буде миттєвою. Про це він заявив у ефірі програми "Говорить великий Львів".

"Чи вдадуться вони до цієї дії – це залежить лише від тих думок, які є у голові у Путіна. Я можу сказати, що якщо, не дай Бог, хоча б одна ядерна тактична зброя буде використана проти нашої країни – відповідь світу буде миттєвою і вона буде абсолютно радикальною. Я у цьому більш ніж впевнений", — поінформував він. Щодо розмов про те, начебто відповіді світу не буде, що всі проковтнуть, посадовець наголосив, що використання ядерної зброї може бути уперше в історії після Другої світової війни, після подій, які відбулися тоді у Японії.

"Це, може, буде перша така спроба використання країною ядерної зброї. І тому світ, цілком зрозуміло, що має на це відреагувати. Я більш ніж впевнений, що він на це відреагує", — сказав секретар РНБО.

При цьому Данілов заявив, що не можна нічого виключати, але тактична ядерна зброя не може завдати великої площі ураження.

"Я хочу, щоб ми з вами це все розуміли, - що те, що стосується використання тактичної ядерної зброї –це не Хіросіма і не Нагасакі – це зовсім інша ситуація. Це знаряддя, які можуть покривати 10, 5, 20 квадратних кілометрів, у залежності від того, до якого божевілля може дійти наш сусід - РФ. Інша справа – що ми маємо готуватися дійсно до будь-якого розвитку подій, з урахуванням божевільного сусіда, який є поруч з нами. Сусідів як-то кажуть, на жаль, не вибирають", — додав секретар РНБО.

Раніше він розповів, що найближчим часом будуть офіційно оприлюднені рекомендації від РНБО для мирного населення, як діяти у разі небезпеки, вони вже підготовлені.

"Ці рекомендації будуть надані. Більше того, у ЗМІ дуже багато корисних даних щодо цього. Але скажу, що, зокрема, перебування у підвалі при будь-якій загрозі – є фундаментально важлива річ. Я можу довго про це говорити, бо у нас дуже багато інформації", — сказав він. Секретар РНБО поінформував, що фахівці при цьому не радять перебувати у дерев’яних будинках — обов’язково має бути бетонна споруда і бажано, щоб це був підвал.

"Але ні у якому разі – не панікувати у цьому випадку", — закликав Данілов.

Росіяни атакували Запоріжжя ракетами, однак їх перехопила ППО

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Ворог атакує обласний центр! Гучний гуркіт – це працює протиповітряна оборона. В межах Запоріжжя прильотів наразі немає. Є ризик повторних атак".

Заборона на удари по Росії поширюється тільки на HIMARS зі США — посол

Посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова повідомила, що домовленість України та США про незастосування американської зброї для ударів по території Росії стосується тільки реактивних артилерійських систем HIMARS, а не всіх типів поставленого озброєння. Про це вона розповіла в інтерв’ю "Європейській правді".

Маркарова коментувала заяву міністра оборони Олексія Резнікова про зобов’язання України не використовувати західне озброєння для ударів по території Росії. На уточнююче запитання, чи поширюється обмеження тільки на системи HIMARS , чи загалом на всю американську зброю, Маркарова сказала, що "це стосується самe HIMARS".

У серпні Резніков заявив, що Україна зобов'язалася не використовувати західну зброю на території Росії, а от щодо тимчасово окупованого Криму таких обмежень немає.

Путін підписав "незалежність" Херсонської та Запорізької областей

Путін підписав "укази" про визнання Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями", повідомляють підконтрольні Кремлю ЗМІ.

РФ не контролює ці області, регіони частково окуповані російськими військами. На окупованих територіях росіяни провели незаконні "референдуми".

На початок