Обстріл Миколаєва, HIMARS від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн

Обстріл Миколаєва, HIMARS від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн

Оновлено
Обстріл Миколаєва, HIMARS від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн
Чоловік перевозить пасажирів через річку Сіверський Донець перед зруйнованим мостом, щоб вони могли відвідати родичів у Старому Салтові на Харківщині. 27 вересня 2022 року. Фото: Євген Малолєтка / АР

29 вересня — 218-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Відомо про трьох загиблих внаслідок удару по Миколаєву, повідомив міський голова Сєнкевич. Також є пошкодження житлових будинків і електромереж. Військові РФ вдарили з ракетної системи залпового вогню "Торнадо-С", повідомив Суспільному речник обладміністрації Плетенчук. Снаряд влучив поблизу зупинки громадського транспорту.
  • У Генштабі не виключають ескалацію на фронті після проведення окупаційною владою псевдореферендумів та нарощування армією РФ своїх угруповань. Зокрема за даними військових, Росія вже мобілізувала 100 тисяч військовозобов'язаних з 300 тисяч оголошених.
  • 29 вересня між Росією та Україною відбувся черговий обмін військовополоненими: на батьківщину вдалося повернути чотирьох морських піхотинців та двох цивільних.
  • Президент РФ Володимир Путін у п'ятницю, 30 вересня, візьме участь у церемонії підписання так званих “договорів” про вступ до Росії окупованих територій України, де пройшли фейкові “референдуми”. Президент України Володимир Зеленський на цей день скликав термінове засідання РНБО.
  • У Пентагоні оголосили про новий пакет військової допомоги для України на 1,1 мільярда доларів. До нього увійдуть зокрема 18 реактивних систем залпового вогню HIMARS.
  • Німеччина передасть Україні чотири батареї ЗРК IRIS-T SLM замість однієї, повідомляє уряд ФРН. Перша система може бути у жовтні, до кінця року очікується постачання ще однієї.
  • Президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн представила новий пакет санкцій проти Росії. Окрім додаткових персональних санкцій ЄК, зокрема, пропонує заборону на імпорт російської продукції на 7 мільярдів євро, обмеження на надання європейських послуг, заборону громадянам ЄС входити в керівні органи російських державних компаній.
  • У Росії продовжується мобілізація. Перші підрозділи, за даними керівника Луганської ОВА Гайдая, вже прибули на фронт. Австрійський аналітик Том Купер вважає. що найближчим часом РФ може укомплектувати до 70 тисяч нових військових в Україну і робити це кожні 3-4 тижні. Таким чином вони можуть призвати до 1 мільйона.
  • Президент України Володимир Зеленський звернувся до мобілізованих росіян, закликав їх здаватись у полон ЗСУ, або боротись за свою свободу в своїй країні.
  • В Україні створять картки військовополонених. Це будуть особисті сторінки, на яких родичі зможуть відстежувати всі зміни статусу військовополоненого.

Суспільне продовжує текстовий онлайн тут.

Обстріл Миколаєва, HIMARS від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн
Обстріл Миколаєва, HIMARS від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн. Наслідки обстрілу російськими військами міста Дніпро, 30 вересня 2022 року. Фото: Дніпропетровська ОВА

Обстріл Дніпра: є загиблий та поранені

"Одну людину вбили, щонайменше двох поранили", — повідомив глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Росіяни знову атакували Дніпро ракетами. Поцілили по житловому кварталу у середмісті - по тому ж, що й кілька тижнів тому. Влучили і в транспортне підприємство. Там сильна пожежа - горить адмінбудівля та з 50 автобусів. Працюють рятувальники та поліція. Масштаби руйнувань з’ясовуються", — повідомив він.

Одеса та Миколаїв під ударом дронів-камікадзе

Про це повідомив заступник глави ОП Кирило Тимошенко.

"Одеська область: Силами ППО над морем збито в безпосередній близькості до м. Одеса 3 БПЛА. В небі ще залишаються ворожі безпілотники. Іде бойова робота.

Миколаївська область, Є влучання БПЛА в місті та об’єкт інфраструктури в області. На місті працюють рятувальники та екстрені служби", — повідомив він.

В Одесі чутно вибух. У місті працює ППО, повідомила мерія.

У Дніпрі два прильоти, Філатов просить містян не виходити з укриттів

Мер Дніпра Борис Філатов попросив містян не виходити з укриттів.

"Нічого не постимо. Чекаємо на офіційні роз'яснення від військової адміністрації", — закликав він.

Радник глави ОП Кирило Тимошенко повідомив, що в Дніпрі "два прильоти".

"Два прильоти ворожих ракет, постраждали цивільні об'єкти. На місці працюють екстрені служби. Ставтесь відповідально до сигналів повітряної тривоги! Ворог безжальний", — написав він у телеграмі.

Під час останньої повітряної тривоги вибухи пролунали у Дніпрі, Запоріжжі, Одесі та Миколаєві.

У Миколаєві знову пролунав звук вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В Одесі чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголосили повітряну тривогу.

У Дніпрі пролунала серія вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголосили повітряну тривогу.

На Харківщині люди пливуть на човнах до близьких в деокупованому селі

На Харківщині до звільнених населених пунктів Вовчанської громади місцеві добираються на човнах зі Старого Салтова — міст через річку зруйнований. Частина людей виїжджає з деокупованих територій, інші — їдуть до близьких, з якими розлучилися під час окупації. У цьому місцевим допомагають волонтери, поліцейські та пастор.

Зеленський прокоментував сьогоднішні обстріли

"Сьогодні російська армія завдала чергових підлих ударів по мирних людях у Миколаєві – снаряд розірвався біля зупинки громадського транспорту. Є загиблі, є поранені... Знову обстріли Харкова, Сумщини, жорстокий вогонь на Донбасі, на півдні України. Все це можна зупинити лише одним шляхом: визволити. І поки Росія не прийшла, всюди на українській землі було нормальне життя. І коли Росія піде, коли ми її витіснимо, нормальне життя повернеться. Це єдиний шлях. Це шлях до нашої перемоги. Не можемо знати, скільки часу потрібно, щоб пройти цим шляхом. Але знаємо, що жодна російська маніпуляція й жоден російський злочин не здатні зіштовхнути нас із цього шляху", — зазначив президент України Володимир Зеленський.

Обстріл росіянами Сумщини — загинула одна людина

У результаті російських обстрілів в Сумській області загинула одна людина, є поранені. Є пошкодження майна мирних мешканців, ліній електропередач. Обстріли велися по територіях Білопільської, Зноб-Новгородської, Шалигинської, Есманської, Краснопільської, Середино-Будської громад та околиці села Юнаківка.

В США погодили 12,4 мільярда доларів нової допомоги Україні

Демократи та республіканці погодили законопроект про тимчасові витрати, який передбачає 12,4 мільярда доларів допомоги Україні. Як повідомляє The Washington Post, 29 вересня Сенат ухвалив проміжний закон, щоб запобігти зупинці роботи уряду, фінансуючи федеральний уряд до 16 грудня та затверджуючи нові ресурси для захисту України від вторгнення Росії. Рідкісний двопартійний компроміс, пише видання, досягнутий напередодні проміжних виборів.

Миколаївські морпіхи шість місяців переховувались на окупованій території

Морські піхотинці з миколаївської бригади шість місяців переховувались на окупованій російськими військами території. Станом на 29 вересня воїни перебувають на підконтрольній Україні території. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки.

За інформацією ГУР, у березні під час бойових дій військові отримали поранення. Внаслідок цього їхня група не змогла самостійно повернутися на підконтрольну територію. Всі троє були змушені переховуватись в зоні окупації.

Протриматись протягом шести місяців вони змогли завдяки місцевим жителям, які надавали воїнам ліки та продукти.

Над поверненням морпіхів працювали спеціалісти розвідки, Державного бюро розслідувань, Нацполіції та антикорупційного бюро. Станом на 29 вересня військовослужбовці мають намір повернутись до своєї частини та продовжити службу, повідомили в ГУР.

Світ відповість радикально на можливе застосування Росією ядерної зброї — Данілов

Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі "Говорити великий Львів" наголосив, що світова спільнота радикально відповість на можливе застосування Росією ядерної зброї у війні проти України.

"Якщо хоча б одну ядерну зброю буде використано проти України, то світова відповідь буде миттєвою і абсолютно радикальною. Я в цьому впевнений. І коли кажуть, що проковтнуть і відповіді не буде, то я хочу сказати, що це не тиха анексія у 2014 році, це буде перше в історії після Другої світової війни використання ядерної зброї", — зауважив він і наголосив, що "світ має відреагувати на таке рішення з боку Росії".

Закликав до переговорів і продовження "зернової угоди": Ердоган поговорив з Путіним

Президент Туреччини Реджеп Ердоган провів телефонну розмову з президентом Росії Путіним, під час якої вони обговорили останні події щодо російсько-української війни.

Ердоган закликав Путіна "дати переговорам ще один шанс" і пообіцяв, що Туреччина готова "зіграти сприятливу роль у цьому процесі". Він також закликав продовжити "зернову угоду" і додав, що турецька сторона продовжує працювати над безперебійним експортом російських добрив і зернових продуктів.

На терміновому засіданні РНБО мають ухвалити фундаментальні рішення — Данілов

Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі "Говорить великий Львів" повідомив, що на терміновому засіданні Ради нацбезпеки та оборони планується ухвалити фундаментальні рішення для України.

"Після Ставки відбудеться засідання РНБО, на якому будуть ухвалені важливі, я вважаю, фундаментальні рішення для нашої країни. Дочекайтеся завтра, і ви будете всі поінформовані про те, про що завтра говоритимемо на РНБО, і які рішення прийматимемо", — сказав Данілов.

"Впевнений — ви хочете жити": Зеленський звернувся до народів Кавказу, Сибіру та корінних народів РФ

Президент Володимир Зеленський російською мовою звернувся до народів Кавказу, Сибіру та корінних народів Російської Федерації і закликав їх чинити опір мобілізації, оголошеній Володимиром Путіним. Про це йдеться у зверненні президента.

"Дагестанці не повинні гинути в підлій та ганебній війні Росії. Чеченці, інгуші, осетини, черкеси та будь-який інший народ, який опинився під російським прапором. Загалом майже 200 народів. Ви знаєте, хто відправляє вас усіх воювати до України. Той, хто відправляє, хоче зробити вас "вантажем 200", — сказав він.

Зеленський висловив переконання, що ці народи хочуть жити і втомилися від брехні.

"Я впевнений, що ви знаєте: боротися треба зараз! Ми бачимо, що ви чините опір злочинній мобілізації, якою російська влада хоче перекрити провал своєї кадрової армії та своїх злочинних наказів. Боріться, щоб не загинути! Захищайте свою свободу зараз на вулицях і площах, щоб потім не довелося воювати в горах і лісах просто за своє право жити, коли російська влада почне і наступні хвилі мобілізації. Борітеся! Поборете", — сказав президент.

У ГУР вважають високою загрозу російського ядерного удару

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький назвав "дуже високою" загрозу застосування Росією тактичної ядерної зброї проти України. Про це він заявив виданню The Guardian.

За його словами, ядерне озброєння приблизно в 100 разів потужніше, ніж ракети, які Росія досі використовувала проти України.

"Удари, ймовірно, будуть націлені на місця вздовж лінії фронту де дислокується велика кількість особового складу та техніки, а також по важливих командних центрах та критичній інфраструктурі. Щоб їх зупинити, нам потрібні не лише зенітні, а й протиракетні системи", – сказав Скібіцький.

На Миколаївщині ЗСУ збили два російські штурмовики

У Баштанському районі Миколаївської області 29 вересня воїни Збройних сил України збили два російські штурмовики Су-25. Про це повідомили у Повітряних силах Збройних сил України.

За інформацією Повітряних сил, штурмовики збили орієнтовно о 17:00.

"У Баштанському районі Миколаївщини воїни зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" збили два російські штурмовики Су-25", — йдеться у повідомленні.

За інформацією керівниці об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь" Наталії Гуменюк, літаки збили в районі тимчасово окупованої Снігурівки.

Російські війська вдарили ракетами по Дніпру

Російські війська у ніч на 29 вересня вдарили по Дніпру двома ракетами, повідомляє Суспільне.

Близько першої ночі 29 вересня армія РФ обстріляла Дніпро. Одна з ракет влучила у приватний житловий будинок. Сусіди розповідають, загибла родина оселилася в цьому будинку цьогоріч, вони отримали його у спадок.

Під завалами будинку рятувальники знайшли фрагменти тіл двох дорослих та двох дітей — 8-річного хлопчика та 9-річної дівчинки. Ще п’ятеро людей отримали поранення, серед них дівчинка 12 років.

"Пацієнти від 12 до 65 років, жінки і дитина. Одна людина з акубаротравмою, основні поранення це різані рани, ушкодження кінцівок, ушкодження кісток, суглобів, різноманітні поранення. 12-річна дитина і досі перебуває в стаціонарі, отримала все необхідне лікування і в подальшому ще буде перебувати в стаціонарі", – заступниця директора департаменту охорони здоров'я Тетяна Квітницька.

На місці влучання працювали ДСНСники та аварійні служби.

"На місці прильоту виявлена воронка діаметром приблизно 10 метрів, та глибиною більше ніж 7 метрів. На місці пошкоджено 61 приватний житловий будинок та 4 житлових будинки повністю зруйновані. Це було пряме влучання в житловий будинку", – начальник зміни ДСНС Дніпропетровщини Ігор Гетало.

Місцевий житель Олександр каже, в його будинку не залишилось ні даху, ні вікон.

Інша ракета, якою російська армія поцілила по Дніпру, влучила на території одного з ринків Дніпра. Там зруйновано торгівельні павільйони та ангари.

Руйнувань зазнало і автопідприємство неподалік. Там повилітали шибки у вікнах будівлі, пошкоджені автівки та автобуси. Загалом на підприємстві пошкоджено 50 пасажирських автобусів та 10 вантажівок.

"Нехай їдуть, допомагають". Мати російського солдата підтримала мобілізацію в РФ — перехоплення ГУР

Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило перехоплену розмову військовослужбовця Збройних сил Росії зі своєю матір'ю, у якій вони обговорюють оголошену в Росії мобілізацію.

За словами військового, оголошення часткової мобілізації означає повну мобілізацію чоловічого населення РФ з 18 до 30 років. "С 18 до 30 — всех сюда", — заявив військовий.

Його мати уточнила, що мобілізують чоловіків й старшого віку, до 55 років. "До 55, все, кто военнослужащий, военнообязанный, кто даже был на войне — отказались, уволились — все туда. Правильно-правильно, пусть едут", — заявила жінка.

За словами чоловіка, втрати російської армії настікьки значні, що людей практично не залишилось — "народа нет". Жінка його підтримує та заявляє, що рішення Путіна про мобілізацію було цілком правильним.

"Вот я лично только "за", что Путин обьявил мобилизацию. Пусть едут, помогают", — заявила жінка. Її син при цьому скаржиться, що втомився від війни. "Здесь сегодня живешь, а завтра нет", — каже чоловік.

У тимчасово окупованому Маріуполі без опалення зимуватимуть понад 60 тисяч людей

Російські окупанти обіцяють обладнати 100 дизельних котелень у тимчасово окупованому Маріуполі. Навіть, якщо їм це вдасться зі зруйнованою інфраструктурою та дефіцитом палива, без опалення все одно залишиться понад 60 тисяч людей. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Обіцяють 100 мобільних котельних на дизелі. В місті проблеми з паливом, та навіть якщо дійсно всі 100 будуть працювати, то тепло отримає максимум 100-200 будинків. Без шкіл, садочків та адміністрацій (що точно буде обігріватись). Значить не більше 150 будинків", — повідомив він.

За його словами, якщо російські окупанти зможуть виповнити власні обіцянки, то без опалення у взимку все одно залишиться понад 60 тисяч маріупольців.

Обстріл Миколаєва: двоє людей загинули, ще 12 – поранені

Про це повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

Влучання касетними снарядами в район зупинки громадського транспорту у людному районі міста! Саме в час-пік… Саме тоді, коли мірні мешканці поверталися до дому… Це не що інше, як цілеспрямований терористичний акт на знищення мирного населення! На зараз 2 загиблих, 12 поранених. До міста влучення виїхали бригади швидкої допомоги", — зазначила голова облради.

В результаті удару по Зеленодольській ТЕС постраждало понад 10 цивільних осіб — Генштаб

"За поточну добу росіяни завдали 4 ракетних та 4 авіаційних удари, здійснив понад 28 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Від ворожих ударів постраждало понад 20 населених пунктів. Серед них Краматорськ, Бахмут, Кривий Ріг, Дніпро, Миколаїв, Нікополь, Павлівка, Високопілля, Мирне. Також, в результаті удару по Зеленодольській ТЕС постраждало понад 10 цивільних осіб", — йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

  • На інших напрямках армійці РФ здійснили обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:
  • на Сіверському напрямку – в районі Сеньківки Чернігівської області;
  • на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Ветеринарне, Соснівка, Стрілеча, Красне, Глибоке, Колодязне, Дворічна, Грушівка, Сенькове та Оскіл;
  • на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Новий Мир, Катеринівка, Нове, Новоселівка, Богородичне, Пришиб, Блакитні Озера, Щурове, Донецьке, Старий Караван, Діброва, Райгородок, Озерне, Закітне та Верхньокам’янське;
  • на Бахмутському напрямку – Роздолівка, Веселе, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Іванівське, Весела Долина, Одрадівка, Зайцеве та Торецьк;
  • на Авдіївському напрямку – в районах населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Первомайське, Опитне, Піски та Мар’їнка;
  • на Новопавлівському напрямку – Времівка, Велика Новосілка, Новопіль, Нескучне та Новоукраїнка;
  • на Запорізькому напрямку – Темирівка, Яблукове, Успенівка, Полтавка, Залізничне, Гуляйполе, Чарівне, Дорожнянка, Кам’янське, Мала Токмачка, Білогір’я, Червоне.
  • на Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони понад 35 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Нікополь, Високопілля, Архангельське, Осокорівка, Тернівка, Білогірка, Сухий Ставок, Благодатне, Ольгине, Лимани, Правдине та Мирне.

У Миколаєві пролунали вибухи після відбою повітряної тривоги

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

"Вибух в районі зупинки громадського транспорту. Касетні снаряди. Є жертви. Працюють усі служби. Деталі потім", — зазначив Сєнкевич.

Відбій повітряної тривоги у місті було оголошено о 18:06.

ЗСУ збили два російських штурмовики Су-25

Про це повідомляє пресслужба Повітряних Сил ЗСУ.

29 вересня, близько 17.00 години, в Баштанському районі Миколаївщини, воїнами зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" збито два російських штурмовики Су-25. За вчорашню добу, окрім знищених 4 ракет Х-59, підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил ліквідовано три БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", — йдеться у повідомленні.

Росіянам можуть заборонити користуватись криптовалютою в рамках нового пакету санкцій ЄС

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

"За словами людини, знайомої з цим питанням, нові санкції також будуть спрямовані на обмеження переведень російських багатств через цифрові активи, такі як біткоїни", — пише видання.

Обмеження може торкнутись європейських фірм, яким заборонять надавати російським громадянам та організаціям створеним в Росії, послуги криптогаманця, облікового запису або зберігання криптовалюти. Пакет санкцій також поширить заборону на вироби зі сталі, а також папір, ювелірні вироби та дорогоцінні камені, — пише видання.

Система оповіщення ДСНС покриває майже 70% громадян

Про це в Медіацентрі Україна заявив заступник голови ДСНС Роман Примуш.

З 7 по 23 вересня по всій країні проходило тестування системи інформування населення про надзвичайні ситуації. Всього відправлено було 8 сповіщень у кожному регіоні.

"Вже зараз можна сказати, що на початку тестування покриття абонентів становило – 41%. Зараз система досягла 67% покриття і це гарний показник, враховуючи швидкість налаштування. Також вдалося налаштувати більш старі моделі телефонів, щоб вони також могли приймати сигнал екстрених повідомлень", – сказав він.

За словами Романа Примуша, вже зараз центр сповіщень повністю готовий до роботи.

Естонія відмовляється від російського газу з 1 січня

Про це пише The Baltic Times із посиланням на міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу.

HIMARS і мільярд від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн
Голова МЗС Естонії Урмас Рейнсалу. Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу, фото: Getty Images

За словами Рейнсалу, обмеження в першу стосуватимуться естонських газових підприємств, що мають ліцензію на імпорт або транзит природного газу. Водночас побутових споживачів санкції не торкнуться, оскільки, як кажуть в МЗС країни, з квітня 2022 року до Естонії з Росії вже майже не постачалося паливо.

"Мета санкцій — чинити тиск на Росію з метою припинення її військової агресії проти України, оскільки природний газ є важливим джерелом доходу для Росії і використовується як важіль впливу на Європейський Союз", — прокоментував міністр рішення уряду.

Мінкульт збирає гроші на відновлення будинку культури в Ірпені

Міністерство культури та інформаційної політики збирає гроші на відновлення зруйнованого російськими військами будинку культури в Ірпені. Будинок культури Ірпеня — один із найстаріших будинків культури, його відкрили восени 1954 року, він є першим із подібних закладів на території України, зведених після Другої світової війни. На початку повномасштабного вторгнення окупанти обстрілами пошкодили фасади, інтер'єри та перекриття будівлі.

HIMARS і мільярд від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн
Фото: МКІП

На відновлення необхідно майже 205 млн грн. Стати патроном закладу чи задонатити будь-яку зручну суму на відновлення музею можна тут.

У Росії продаватимуть власне "Лего" у магазинах "Світ кубиків"

Як передає російський "РБК", компанія Inventive Retail Group, яка була офіційним представником Lego у РФ, запускає на місці сертифікованих магазинів Lego нову мережу "Світ кубиків".

У компанії заявили, що в мережі буде продаватися продукція Lego, яка ввезена до РФ за схемою так званого "паралельного імпорту" (тобто нелегально, в обхід санкцій, через представників - ред.). "В майбутньому компанія розглядає виробництво продукції під власною торговою маркою", — йдеться в повідомленні.

У березні данський виробник іграшок та конструкторів Lego призупинив поставки до РФ, а у липні повністю закрив усі точки продажу в Росії.

Усі школи в Києві охоронятиме муніципальна варта

Таке рішення було ухвалено міською владою, аби посилити безпеку в навчальних закладах Києва в умовах воєнного стану та посилення можливих загроз питання безпеки. Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

"Взяття шкіл під охорону буде відбуватися поетапно. Першим районом, де в школах запрацює "Муніципальна охорона", буде Святошинський. Охоронятимуть школи за рахунок міського бюджету. Наразі комунальна організація набирає нових співробітників та інструктує персонал, який відповідатиме за охорону в навчальних закладах", – розповів Мондриївський.

Крім того, усі муніципальні навчальні заклади столиці обладнані тривожними кнопками.

Як росіяни можуть здатися в полон та що гарантує Україна. Пояснює спікер проєкту "Хочу жить"

Російські військові, що бажають здатися в полон мають зателефонувати на гарячу лінію спеціального проєкту "Хочу жить" та залишити свої дані: деталі процедури здачі в полон не розголошуються.

Про це повідомив спікер "Хочу жить" Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Віталій Матвієнко під час брифінгу 29 вересня, передає кореспондент Суспільного.

Матвієнко також зазначив, що до російських військовополонених в Україні ставитимуться згідно з Женевськими конвенціями, зокрема їм буде гарантовано триразове харчування, медична допомога та можливість зв'язуватися з родичами на території РФ або тимчасово окупованих територій.

Для отримання інформації, як здатися в полон, російським військовослужбовцям або їхнім рідним та близьким слід телефонувати за цілодобовими номерами:

  • +38 066 580 34 98
  • +38 093 119 29 84

Крім того, на базі проєкту діє чат-бот "Спаси себя", за допомогою якого можна залишити заявку на здачу в полон ЗСУ.

Росія мобілізувала майже всіх чоловіків на тимчасово окупованих територіях Луганщини та Донеччини — ГУРро

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей мобілізоване майже все чоловіче населення

"Ми бачимо, що на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей майже все чоловіче населення мобілізоване. За нашою оцінкою, після анексії Росією окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, там теж оголосять мобілізацію”, – розповів The Guardian представник ГУР МО України.

За словами Вадима Скібіцького, завдання України полягає в тому, щоб завдати найбільших втрат Росії на полі бою, що разом із санкціями та політичною ізоляцією матиме вплив на російську економіку та суспільство.

Також, представник воєнної розвідки України назвав загрозу застосування Росією тактичної ядерної зброї проти України “дуже високою”.

“Удари, ймовірно, будуть націлені на місця вздовж лінії фронту де дислокується велика кількість особового складу та техніки, а також по важливих командних центрах та критичній інфраструктурі. Щоб їх зупинити, нам потрібні не лише зенітні, а й протиракетні системи”, – зазначив представник воєнної розвідки України.

Резніков розповів, як Україна розв'язує проблему іранських дронів-камікадзе

Українська влада звернулася до країн-партнерів з пропозицією дослідити частини збитих іранських дронів-камікадзе Shahed-136, які використовує армія РФ у війні проти України.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" повідомив міністр оборони Олексій Резніков, відповідаючи на питання як Україна може вирішити проблему іранських безпілотників.

"Ми вже її вирішуємо. Так, це неприємно, але навіть унікальні системи ППО на 100% не гарантують закриття неба. Я радий тому, як працюють наші Повітряні сили, збиваючи цих "шахідів". Наші навчилися їх глушити", — сказав він.

За словами міністра, Україна звернулася до партнерів, зокрема тих, які "бояться давати зброю, але в яких є хороша експертиза".

"Я їм сказав, що ми дамо вам їхні запчастини, вивчіть їх і дайте нам системи придушення. І низка країн, які не хотіли давати зброю, зацікавилися цією пропозицією", — наголосив Резніков.

Після проведення так званих референдумів не виключається ескалація обстановки — Генштаб

Після проведення окупаційною владою псевдореферендумів та нарощування армією РФ своїх угруповань не виключається ескалація на фронті.

Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу 29 вересня, передає кореспондент Суспільного.

"Це (ескалація — ред.) буде характеризуватися насамперед ударом противника по обєктам критичної інфраструктури з одночасними спробами активізації бойових дій з метою захоплення всієї території Донецької, Запорізької та Херсонської областей", — зазначив Громов.

Водночас за словами представника Генштабу, за останні дні різких змін на фронті не відбулось: росіяни й надалі намагаються вийти на адміністративні кордони Донецької області.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр своєю чергою заявила, що так звані референдуми на окупованих територіях — це постановка, і Росія добилася лише посилення санкцій. При цьому Маляр зауважила, що мобілізація і анексія території свідчить про наміри загострити ситуацію на фронті.

"Ситуація напередодні референдумів і під час характеризується тотальними репресіями. Голосувати заставляли під дулами автоматів. Є випадки коли людей виселяли з домівок за відмову голосувати", — наголосила вона.

На Херсонщині від наступу ЗСУ та роботи РСЗВ HIMARS у російських військових трясуться ноги — СБУ

Служба безпеки України оприлюднила перехоплення телефонної розмови. Військовий РФ розповідає другові, що ЗСУ женуть їх, обстрілюючи всіма можливими видами зброї, зокрема реактивними системами залпового вогню HIMARS.

Російській військовий говорить, що з деяких сіл їх вигнали та вони ледь не потрапили в оточення.

"У них ці ракети американські пішли, Хаймарси. Ноги трясуться. Вона б’є, аж земля стугонить", — розповідає російський військовий.

Також він говорить, що зараз перебуває за 2 кілометри від лінії фронту.

СБУ радить військовим РФ звертатись за вказаними телефонами та здаватись у полон.

До ЗСУ передано більше зимового одягу, ніж є учасників бойових дій на передовій — Маляр

Станом на зараз до Збройних сил України передано більше комплектів зимового одягу, ніж є безпосередніх учасників бойових дій на передовій. Про це на брифінгу заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, з 22 по 28 вересня Міністерство оборони для забезпечення підрозділів ЗСУ передало:

  • 24,2 тис. бронежилетів,
  • 14,1 тис. шоломів,
  • 63,2 тис. пар взуття, з них 35,4 тис. пар зимового,
  • 24,2 тис. комплектів польової форми,
  • 15,2 тис. курток зимових.

Крім цього передано:

  • 43,3 тис. шапок зимових,
  • 90,4 тис. курток костюма утеплювача (фліска),
  • майже 140 тис. білизни натільної демісезонної та зимової.

"Це те що стоїть на обліку і дуже швидко передається нашим бійцям. Пріоритетність розподілу цієї партії, в яку бригаду чи регіон направляється одяг, визначає командування ЗСУ", — сказала Маляр.

За її словами, прямо зараз триває постановка на облік чергових партій зимового одягу.

"І зараз в русі знаходиться кілька транспортів, які доставляють одяг у зону бойових дій та прилеглі райони", — зазначила заступниця міністра.

За словами Маляр, прямо зараз в один з літаків вантажиться ще 30 тис. комплектів зимової форми, яка за пару днів буде на складах і буде розподілена на військових.

"Вже зараз до Збройних сил України передано більше комплектів зимового одягу, ніж є безпосередніх учасників бойових дій на передовій. За наступні два тижні ми очікуємо суттєве збільшення постачання", — зазначила вона.

Маляр також повідомила, що за 5 місяців за прямими контрактами Міноборони до ЗСУ було передано понад 500 тисяч бронежилетів, понад 150 тисяч перебувають у резерві.

Зеленський скликає термінове засідання РНБО

30 вересня президент Володимир Зеленський скликає термінове засідання Ради нацбезпеки та оборони, заявив речник президента Сергій Никифоров.

РФ мобілізували вже понад 100 тисяч з оголошених 300 тисяч — Генштаб

За свідченнями полонених військових РФ на Харківщині, мобілізація в Росії почалася ще 9 вересня. Менш ніж через тиждень сформований підрозділ був направлений в Україну. Заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу повідомив, що попередня підготовка і злагодження цього підрозділу не проводилися.

Він зауважив, що в РФ активно триває процес мобілізації, і "оголошена цифра в 300 тисяч не кінцева, і буде значно більша". Громов також додав, що росіяни також мають проблеми з технікою, яка виходить з ладу.

У ЗСУ розповіли, скільки трофейної техніки зібрали українські війська

Збройні сили України зібрали понад тисячу одиниць трофейної техніки та озброєння, покинутих російськими військами під час відступу.

Про це в етері національного телемарафону заявив речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий, відповідаючи на питання скільки техніки ЗСУ отримали завдяки "російському ленд-лізу".

"Я б його назвав не ленд-лізом. Ленд-ліз — це позитивна конотація. США допомагали під час Другої світової війни і нам допомагатимуть. А я б сказав, що це — початок виплати контрибуції і репарацій зі сторони цих нелюдів. Думаю, це правильніше позиціонування. Вони нам вже виплатили понад 400 танків, 700 бронемашин і 170 артилерійських систем різних типів", — сказав він.

Україна провела обмін полоненими з РФ: повернула шістьох людей

Україна звільнила чотирьох морпіхів і двох цивільних з полону, повідомив керівник ОП Андрій Єрмак. Військові брали участь у боях за Маріуполь.

Так, повернулися: офіцери — Булахов Олексій та Костенко Микола; солдати — Герасименко Людмила та Іван Земляной; цивільні — Андруша Вікторія та Майборода Яна.

"Дякую за ефективну роботу Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими. Лише цього місяця ми повернули 235 наших людей. Не зупиняємось", — написав Єрмак.

Джессіка Честейн показала українських захисниць та іранських жінок, які виконують пісню Bella Ciao

28 вересня американська акторка Джессіка Честейн опублікувала у своєму Instagram відео іранських жінок та українських захисниць, які виконують пісню Bella Ciao.

"Жінки з усього світу співають Bello Ciao, борючись за свободу та мир на своїй батьківщині. З вулиць Ірану до окопів в Україні, їхня хоробрість відгукується у віршах", — написала Честейн і опублікувала переклад бойового хіта.

"Белла чао" (Bella ciao — Бувай, красуне) — італійська народна пісня. Вважають, що цю пісню співали учасники італійського Руху Опору за часів Другої світової війни, але насправді партизанські загони її не використовували. Національна асоціація партизанів Італії офіційно визнала, що "Белла чао" стала гімном лише у 60-х роках.

У Польщі не виключать, що НАТО може долучитись до війни в Україні, якщо Росія застосує ядерну зброю

У разі, якщо Кремль наважиться застосувати ядерну зброю у війні проти України, реакція Північноатлантичного альянсу буде швидкою та може включати безпосереднє введення сил НАТО на територію України.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау в інтерв'ю радіостанції RMF FM.

"Досі ніхто не розглядав можливості застосування ядерної зброї. У такій ситуації відповідь країн НАТО була б, ймовірно, такою, якою це представив шеф Національної ради безпеки США Джейк Салліван. Це спричинило б неядерну відповідь на території України", — зазначив посадовець.

Міністр підкреслив, що не відкидає безпосереднє введення сил НАТО на територію України.

"Чи мав це на увазі Джейк Салліван? Цього не можна виключати", — сказав Рау.

Раніше сенатор-республіканець від американського штату Південна Кароліна Ліндсі Грем раніше заявив, що у разі застосування Росією ядерної зброї в Україні цю дію слід розцінювати як атаку на НАТО. Він зазначив, що за такого розвитку подій радіація торкнеться всієї Європи.

Фінляндія закриє кордон для російських туристів 30 вересня

Фінляндія закриє кордон для російських туристів у п'ятницю, 30 вересня. Про це повідомив на пресбрифінгу міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто, передають “Риа Новости”.

"Уряд ухвалив принципове рішення — кордон буде закрито для російських туристів у п'ятницю", — сказав Гаавісто.

Обмеження набирають чинності з п'ятниці та діють до особливого розпорядження, пояснив міністр.

За його словами, уряд країни вважає, що в'їзд російських туристів до Фінляндії загрожує міжнародним відносинам країни.

Заборона має кілька винятків, зокрема з гуманітарних причин. Росіяни зможуть приїжджати до Фінляндії за сімейними обставинами, через навчання, роботу або на лікування.

За попередніми оцінками, приїзд росіян до Фінляндії, можливо, скоротиться вдвічі від нинішнього рівня, але ефект оцінити складно. Він може бути і меншим, пише фінське видання Helsingin Sanomat.

Росія перекинула в Україну 80% своїх військ у Північній Європі — Foreign Policy

Росія відвела близько 80% своїх військ у Північній Європі, зокрема, дислокованих на кордонах із країнами Балтії та Фінляндії, щоб перекинути їх для участі у війні проти України.

Про це повідомляє Foreign Policy із посиланням на власні джерела серед європейських посадовців у сфері безпеки.

"За словами трьох високопоставлених представників європейських оборонних відомств, з початкових приблизно 30 000 російських військовослужбовців, які колись протистояли країнам Балтії та південної Фінляндії, цілих 80 відсотків були перекинуті в Україну, внаслідок чого Росія залишила лише основу своїх підрозділів, що колись були її найбільш щільною концентрацією військової сили біля території НАТО", — йдеться у повідомленні.

Один зі співрозмовників видання зазначив, що скорочення російської військової потужності у регіоні протягом останніх семи місяців є "дуже значним".

"Росія мала таке розташування сухопутних військ протягом десятиліть, яке тепер фактично просто зникло", — зазначив він.

Чиновник наголосив, що повітряна міць Росії в регіоні не змінилася, і що Північний флот Росії залишився відносно недоторканим.

"Але Росія перекидає іншу високотехнологічну військову техніку, у тому числі зенітні системи та ракети, з регіону в Україну разом зі своїми військами. Судячи зі супутникових знімків, отриманих фінськими ЗМІ цього місяця, Росія, схоже, прибрала кілька зенітних комплексів С-300 із захисного кільця навколо Санкт-Петербурга, одного з найбільших міст Росії, яке знаходиться недалеко від кордону з Фінляндією",

Судячи зі супутникових знімків, один із районів базування ракет у регіоні, де дислокується 500 зенітно-ракетний полк Росії, виявився повністю занедбаним, зазначає видання.

На переконання міністра оборони Литви Арвідаса Анусаускаса, такі дії Росії обумовлені серйозними втратами серед російських військ під час вторгнення в Україну.

"Ці сили використовувалися для створення достатньої бойової сили для початкового вторгнення в лютому. Оскільки російські війська зазнавали великих втрат на театрі військових дій, їх доводилося замінювати і відновлювати під час бою", — пояснив він у коментарі Foreign Policy.

Путін 30 вересня підпише так звані "договори" про приєднання до РФ окупованих територій України — Пєсков

Президент РФ Володимир Путін у п'ятницю, 30 вересня, візьме участь у церемонії підписання так званих “договорів” про вступ до Росії окупованих територій України, де пройшли фейкові “референдуми”. Про це повідомив прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, передають "РИА Новости".

"Завтра (30 вересня — ред.) у великому Кремлівському Палаці, в Георгіївській залі, о 15.00 відбудеться церемонія підписання “договорів” про вступ до складу РФ нових територій. Буде об'ємний виступ президента Путіна на цьому заході", — сказав Пєсков.

За словами Пєскова, це буде відмінний від послання президента до Федеральних Зборів формат. Саме послання відбудеться пізніше, про його дату повідомлять заздалегідь, сказав Пєсков.

Канада допоможе відновити залізничну інфраструктуру України — міністр

Канада допоможе відновити залізничну інфраструктуру України. Про це інформує пресслужба Мінінфраструктури за підсумками перемовин міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, міністра транспорту Канади Омара Альхабри, представників обох міністерств, а також керівників “Укрзалізниці” та Залізничної асоціації Канади.

З початку повномасштабного вторгнення Росії пошкоджено або втрачено контроль на 6 тисячах кілометрів колій залізниці. Також зруйновані півсотні мостів, перестали функціонувати десятки вокзалів та станцій, зазначили в Мінінфраструктури.

“Разом з канадськими партнерами домовились про створення спільної робочої групи, де разом визначимо пріоритетні проєкти співпраці. Розраховуємо, що уже найближчим часом вийдемо на конкретні проєкти та розпочнемо їх втілення в життя”, — сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Зокрема, Канадська тихоокеанська залізнична компанія і Канадська національна залізниця нададуть експертну підтримку “Укрзалізниці” в питаннях управління залізницею, розвитку логістичних можливостей та відбудови інфраструктури.

Окупанти завдали чотири ракетних удари по Краматорську, 11 людей поранені

Російські окупанти вдень 29 вересня завдали чотири ракетні удари по Краматорську. Щонайменше десятеро людей отримали поранення. Про це повідомив начальник міської військової адміністрації Краматорська Олександр Гончаренко.

Станом на 12:00 кількість поранених зросла до 11 людей, одна людина у важкому стані.

"Чотири ракетні удари зазнав Краматорськ. Вже відомо про 10 поранених. Пошкоджені багатоповерхівки, інфраструктура та приватні домівки. На місцях працюють всі відповідні служби", — повідомив він.

Поблизу місць витоків на газогонах у Балтійському морі помітили російські кораблі — CNN

Європейські співробітники сфери безпеки 26 і 27 вересня помітили російські кораблі підтримки Військово-морського флоту Росії в районах місць витоку на російських газогонах у Балтійському морі, найімовірніше спричинених, підводними вибухами.

Про це повідомляє CNN із посиланням на двох представників західної розвідки та ще одне джерело, ознайомлене з питанням.

За словами джерел, поки що незрозуміло, чи мали кораблі якесь відношення до цих вибухів, але це — один із багатьох факторів, які вивчатимуть слідчі. За словами одного з представників розвідки, минулого тижня неподалік цих районів також були помічені російські підводні човни.

"Троє офіційних осіб США заявили, що США поки що не мають докладного пояснення того, що сталося за кілька днів після того, як вибухи, ймовірно, викликали три окремі та одночасні витоки у двох трубопроводах", — пише видання.

За словами данського військового чиновника, російські кораблі регулярно працюють у цьому районі. Він також наголосив, що присутність кораблів не обов'язково вказує на те, що Росія завдала шкоди.

"Ми бачимо їх щотижня. Російська діяльність у Балтійському морі посилилася останніми роками. Вони часто перевіряють нашу обізнаність — як у морі, так і в повітрі", — додав посадовець.

Водночас журналісти зазначають, що спостереження, як і раніше, викликають додаткові підозри щодо Росії, яка привернула найбільшу увагу як європейських, так і американських офіційних осіб як єдиний актор у регіоні, який, як вважається, мав можливість та мотиви для навмисного пошкодження трубопроводів.

МАГАТЕ: тварини спричинили вибухи біля ЗАЕС

Вранці 27 та 28 вересня біля Запорізької атомної електростанції вибухнули міни. Причиною цього, ймовірно, стали тварини. Таку інформацію оприлюднило Міжнародне агентство з атомної енергії.

Там зазначили, що два вибухи пролунали зранку 27 вересня поблизу каналу, який постачає воду з водосховища для системи охолодження станції. Їх ймовірно спричинили тварини, які перебували за парканом. У реакторному турбінному залі вибило вікна.

Також вибух стався о шостій ранку наступного дня: міна розірвалася за 50 метрів від огорожі периметра електростанції.

"Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Мар'яно Гроссі висловив глибоку стурбованість вибухами мін поблизу ЗАЕС цього тижня, на додаток до частих обстрілів на заводі або поблизу нього протягом останніх двох місяців", — йдеться у повідомленні агентства.

У Білорусі планують розмістити 20 тисяч мобілізованих із РФ — Маляр

За даними Головного управління Розвідки Міноборони, в Білорусі готують місця для розміщення 20 тисяч мобілізованих із РФ. Вони мають поповнити дислоковані в Білорусі підрозділи збройних сил Російської Федерації. В результаті поповнення співвідношення “досвідчених” та “молодих” військових має скласти 1 до 5. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Для розміщення російських мобілізованих у Білорусі планується використати військові фонди, а також цивільні приміщення і будівлі.

Під ці потреби передають склади, ангари та інші приміщення покинутих сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, повідомила Маляр. Відповідні вказівки надали збройним силам Республіки Білорусь і місцевим радам.

За даними розвідки, після збільшення штату підрозділи використовуватимуть російську військову техніку зі складів на території Білорусі. Також планується посилення за рахунок техніки та озброєння, знятих зі зберігання на території РФ.

Брак техніки для перевезення особового складу окупаційних військ планується поповнити за рахунок мобілізації цивільних вантажних і легкових автомобілів.

Також, за даними розвідки, влада Білорусі дала вказівку правоохоронним органам сприяти представникам збройних сил РФ у мобілізації російських громадян, які нещодавно заїхали на територію країни.

У Держдумі РФ заявили, що вимагатимуть екстрадиції "азовців"

Росія вимагатиме екстрадиції бійців полку "Азов", яких звільнили з російського полону під час обміну, оскільки вважає їх причетними до воєнних злочинів. Про це заявив спікер російської Державної думи В'ячеслав Володін.

"Визволили солдатів — молодці, довелося обміняти їх на "азовців" — отже, цей азовець має бути екстрадований вже з території іншої держави, щоб він все одно відповів перед законом", — сказав Володін.

Він висловив переконання в тому, що бійці полку причетні до злочинів.

"Якщо людина скоїла злочин, якщо вона була членом організації, яка визнана відповідно до законодавства нашої країни терористичною, вона відповідатиме у будь-якому випадку. На території якої країни він би не знаходився, навіть якщо його обміняли", — заявив спікер.

На кордоні Грузії та РФ утворилися кілометрові черги

Біля російського Владикавказу утворилися кілометрові черги авто, які намагаються перетнути кордон з Грузією на єдиному між країнами КПП "Верхній Ларс". Це пов'язано з оголошенням у Росії часткової мобілізації.

"Усі наші очікування повністю справдилися" — Міноборони про "супутник Притули"

Сили оборони України насамперед бойові бригади ЗСУ, вже деякий час отримують потік даних із супутників ICEYE завдяки коштам, які українці разом із волонтером Сергієм Притулою збирали на народний "Байрактар". Знімки безпосередньо розшифровують і опрацьовують фахівці воєнної розвідки Міноборони, які пройшли відповідне навчання.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Завдяки пожертвам українців сили оборони України отримали доступ до інформації з угрупування супутників компанії ICEYE. Один супутник повністю працює на потреби нашої оборони, ще майже два десятки залучаються, коли є необхідність", — пояснив міністр.

За його словами, коли у червні Міноборони запропонувало скерувати кошти, зібрані для придбання "Байрактарів", на посилення засобів космічної розвідки, там очікували якісного підвищення спроможностей війська.

"Наразі усі наші очікування повністю справдилися", — зазначив Резніков.

Резніков додав, що не може розкрити усіх подробиць, але тільки за перші два дні роботи супутника виявили понад 60 одиниць бойової техніки, яку окупанти намагалися замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами.

“Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників”, — пояснив міністр.

За його словами, координати цієї техніки були оперативно передані для нанесення вогневого ураження. Зокрема, у районі н.п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині.

“Фактично, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проєкт з супутниками”, — зазначив Резніков.

СБУ ідентифікувала генерала РФ, причетного до захоплення Маріуполя

​​Служба безпеки ідентифікувала російського генерала, який віддав наказ захопити Маріуполь і штурмувати "Азовсталь", повідомляє пресслужба СБУ.

"Служба безпеки у ході слідчо-оперативних дій встановила особу російського військовослужбовця, який віддав наказ захопити український Маріуполь і штурмувати одне з найбільших промислових підприємств міста — "Азовсталь".

Правоохоронці з’ясували, що воєнним злочинцем є командир 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенант Андрій Мордвічев.

"За даними слідства, з лютого 2022 року він керував захопленням територій Донецької області й особисто брав участь у бойових діях проти Збройних сил України. У його підпорядкування входять: "1-й армійський корпус народної міліції", низка окремих мотострілецьких бригад незаконних збройних формувань "ДНР", батальйони танковий і "Сомалі", розвідбатальйон "Спарта" та підрозділи ПВК "Вагнер", — розповіли в СБУ.

За даними Служби безпеки, Мордвічев безпосередньо займався військовим плануванням, координацію та управлінням цими окупаційними підрозділами у бойових діях. Серед іншого, він віддав наказ захопити Маріупольський район, де за його вказівками війська РФ руйнували цивільну та критичну інфраструктуру, а також вбивали мирних мешканців.

Також під час перебування на території окупованої частини Маріуполя, Мордвічев провів нараду із головою Чечні Рамзаном Кадировим, затвердивши план остаточного захоплення міста, блокування та подальшого штурму "Азовсталі" з безжалісним убивством українців, які залишалися всередині.

"За його безпосереднього керівництва та контролю окупаційні війська чинили звірства проти військовослужбовців ЗСУ та цивільного населення", — зазначили в СБУ.

Правоохоронці повідомили російському генералу про підозру за наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій);
  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою).

На Дніпропетровщині через обстріл з "Ураганів" поранено 15 людей

Вранці 29 вересня через обстріл Криворізького району Дніпропетровщини армією РФ з "Ураганів" поранено більше десятка людей. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За повідомленням, заборонені касетні снаряди влучили в промисловий об'єкт у Зеленодольській громаді. Поранення отримали працівники цього підприємства. Попередньо, 13 людей.

Пізніше з повідомлення голови облради Миколи Лукашука стало відомо, що кількість поранених зросла до 15 осіб. Шестеро – важкі. Людей шпиталізували в лікарні Криворізького району. Є пошкодження адмінбудівлі.

У Мелітополі вибухнуло авто голови "департаменту освіти" окупаційної адміністрації

У тимчасово окупованому місті Мелітополь Запорізької області, в районі промислово-економічного коледжу, вибухнуло легкове авто. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

За уточненою інформацією, автівка належала Олені Шапуровій, яка очолила окупаційний "Департамент освіти" у місті. Жінка залишилася живою.

Раніше Шапурова отримала підозру у колабораціонізмі. За даними слідства, у березні 2022 року директорка одного з коледжів Мелітополя добровільно погодилась очолити незаконно створений на окупованій території орган освіти. Про своє призначення "керівником Мелітопольського відділу освіти" Олена Шапурова особисто повідомила усіх директорів шкіл. Самопроголошена "начальниця" вимагала від освітян організувати навчальний процес за програмою країни-агресора.

Оголошена Путіним мобілізація призвела до відтоку освічених та заможних росіян — британська розвідка

Через часткову мобілізацію, оголошену російським президентом Володимиром Путіним, з Росії намагаються масово намагаються втекти найбільш освічені та заможні громадяни, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.

"За сім днів після того, як президент Путін оголосив про "часткову мобілізацію", відбувся значний відтік росіян, які намагаються ухилитися від призову. Хоча точні цифри невідомі, вони, напевно, перевищують чисельність усіх сил вторгнення, розгорнутих Росією у лютому 2022 року", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголошують, що серед тих, хто намагається залишити Росію, переважають більш забезпечені та освічені.

"У поєднанні з тими резервістами, яких мобілізують, внутрішній економічний вплив скорочення доступності робочої сили та прискорення "відтоку мозків", ймовірно, стануть все більш значними", — підкреслюють аналітики.

Берегова охорона Швеції виявила четвертий витік газу з "Північного потоку"

Берегова охорона Швеції виявила четвертий витік газу з "Північного потоку".

Про це повідомляє видання Svenska Dagbladet.

У Фінляндії обмежать право громадян Росії на в'їзд до країни

У Фінляндії у четвер, 29 вересня, уряд прийме постанову, яка суттєво обмежить право громадян Росії на в'їзд до Фінляндії в якості туристів. А також використання Фінляндії як країни транзиту під час поїздок в інші частини Шенгенської зони.

Про це повідомляється на сайті фінляндського уряду за підсумками засідання уряду ввечері 28 вересня, присвяченому зовнішньополітичній і безпековій ситуації.

Крім того, йдеться про посилення контролю на кордоні між Фінляндією та Росією за допомогою прикордонного паркану.

“Уряд стежить за ситуацією та збереться, щоб обговорити це питання пізніше цього тижня”, — зазначається у повідомленні.

На Донеччині загнули шестеро людей від обстрілів окупантів

Протягом 28 вересня від обстрілів російських окупантів на Донеччині загинули шестеро людей, ще четверо отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули двоє людей у Торецьку, по одній людині у Бахмуті, Північному, Благодатному та Миколаївці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинула 901 людина, 2271 — отримала поранення. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

В РФ очікують на неминучу поразку під Лиманом — ISW

В Росії занепокоєні досягненнями України поблизу Лимана. Там припускають, що російські сили в цьому районі можуть зазнати неминучої поразки. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Російські блогери і військові кореспонденти стверджують, що українські війська просунулися на захід, північ і північний схід від Лимана і працюють над завершенням оточення російських військ у Лимані та вздовж північного берега річки Сіверський Донець у цьому районі. Таким чином українські війська загрожують російським позиціям і комунікаціям, які підтримують Лиманське угруповання.

Розвал Лиманського котла, ймовірно, матиме серйозні наслідки для російського угруповання на півночі Донецької та західної Луганської областей, йдеться у звіті. Це загрожуватиме російським позиціям уздовж західного кордону Луганської області та в районі Сєвєродонецька-Лисичанська.

За даними аналітиків, російське військове керівництво не спромоглося підготувати інформаційні умови для потенційно неминучої поразки росіян у Лимані.

Міністерство оборони Росії не відреагувало на поточні втрати росіян навколо Лиману та не підготувалося до провалу цієї ділянки лінії фронту. Це, ймовірно, ще більше знизить і без того низький бойовий дух росіян, відзначили аналітики.

Російські військові вчергове атакували Миколаїв

В ніч проти 29 вересня російські війська вчергове обстріляли Миколаїв. Протягом ночі в місті двічі лунали сирени. Близько 02:33 у місті було чутно вибухи.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Станом на 07:40 відомо, що в місті руйнувань зазнали цивільні об’єкти.

У Кривому Розі ліквідують наслідки ракетного удару по промисловому об'єкту

У Кривому Розі ліквідують наслідки ракетного удару ввечері 28 вересня по цивільному промисловому об'єкту. Про це у своєму телегамі повідомив керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілул.

За його даними, цей об'єкт зазнав значних руйнувань.

За уточненими даними, загиблих і поранених немає.

У районі Хрещенівки на Херсонщині ЗСУ знищили опорний пункт військ РФ

Сили оборони півдня закріплюються на звільнених територіях, ведуть тактичні бої. Поблизу Хрещенівки Нововоронцовської територіальної громади ЗСУ знищили опорний пункт російських військ. Про це йдеться в підсумковому зведенні Оперативного командування "Південь" за 28 вересня.

Як повідомив речник командування Владислав Назаров, війська РФ намагаються втримати захоплені території. Для поліпшення свого положення штурмували силами роти у напрямку Безіменного (Миколаївщина) від Чкалового (Херсонська область), з втратами відступили. Крім обстрілів з мінометів, танків та артилерії, завдали 6 авіаударів по прифронтових районах, позиціях та авіації ЗСУ.

"Наша авіація завдала шість ударів по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки, а також по позиціях ворожої ППО. Ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 220 вогневих завдань, в тому числі по чотирьох районах зосередження сил та засобів в Чарівному, Олешках та Херсоні, по двох станціям радіоелектронної боротьби в Бериславському районі і контрольно – по мосту в Новій Каховці", – повідомив Назаров.

Південне командування підтверджує втрати російських військ у кількості 18 військових, 2 танків і 6 одиниць автомобільної та броньованої техніки.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 16 ударів — Генштаб

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 16 ударів. Підтверджено ураження трьох опорних пунктів, десяти місць скупчення озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів росіян. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 вересня.

Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони, на різних напрямках, збили 4 БпЛА та 4 керовані авіаційні ракети Х-59.

Також ракетні війська і артилерія продовжують завдавати вогневого ураження по об’єктах російського війська. Зокрема, за добу поцілили у два командних пункти, сім районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки РФ, одну станцію-ретранслятор, три станції РЕБ, два склади з боєприпасами та один із паливо-мастильними матеріалами.

Військо РФ продовжує зазнавати втрат — Генштаб

Військо РФ продовжує зазнавати втрат. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 вересня.

27 вересня на Запорізькому напрямку в районі населеного пункту Токмак Сили оборони знищили три зенітних ракетних комплекси С-300. Санітарні та безповоротні втрати особового складу росіян уточнюються.

Через ракетний удар по Дніпру загинули троє людей, ще п'ятеро поранені. Серед них є діти

У ніч на 29 вересня армія РФ ударила ракетами по Дніпру. Згинули троє людей, серед них одна дитина. Ще п’ятеро поранені, зокрема 12-річна дівчинка. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Повністю зруйновані кілька будинків. Рятувальники продовжують розбирати завали й шукати людей.

Армія РФ комплектує підрозділи за рахунок ув'язнених — Генштаб

Російське військове керівництво продовжує поповнювати втрати в живій силі, зокрема, комплектувати свої підрозділи за рахунок ув’язнених. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 вересня.

“За наявною інформацією, до навчального центру на території Ростовської області прибуло близько 400 осіб зазначеної категорії. Їх підготовка триватиме до 30 вересня цього року”, — йдеться у повідомленні Генштабу.

Також РФ продовжує направляти до районів ведення бойових дій щойно мобілізований, низькокваліфікований особовий склад.

Так, 26 вересня, до Лиману Донецької області вибуло 7 одиниць танків, 2 з яких потрапили у ДТП у дорозі. Крім цього, належної вогневої підготовки із застосуванням штатного озброєння танків сформовані екіпажі теж не пройшли.

Відомо про відправлення 27 вересня із Севастополя до Херсонської області двох тисяч осіб мобілізованих з Криму. За даними Генштабу, військові комісари на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим отримали розпорядження щодо першочерговості призову до лав російських окупаційних військ кримських татар. Їх мають направляти у бойові частини, що виконують завдання у районах найбільш інтенсивного ведення бойових дій. Впродовж 26 вересня лише у Сакському районі мобілізували 21 кримського татарина.

Армія РФ веде обстріли вздовж лінії фронту — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 вересня.

На інших напрямках армія РФ здійснила обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Сіверському напрямку — в районах населених пунктів Сеньківка та Блешня Чернігівської області, а також Середина Буда, Гаврилова Слобода, Хлібороб, Миропільське та Рясне Сумської області.

На Слобожанському напрямку — в районах населених пунктів Стрілеча, Соснівка, Красне, Грушівка, Сенькове, Дворічна та Колодязне.

На Краматорському напрямку — в районах населених пунктів Новоселівка, Старий Караван, Щурове, Закітне, Діброва, Озерне та Верхньокам’янське.

На Бахмутському напрямку — Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Весела Долина, Торецьк, Опитне, Іванівське, Яковлівка, Білогорівка та Веселе.

На Авдіївському напрямку — Авдіївка, Бердичі, Піски, Первомайське і Мар’їнка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські військові активних дій не вели. Разом із тим, здійснювали артилерійські обстріли неподалік Новоукраїнки, Нескучного, Времівки, Залізничного, Гуляйполя, Чарівного, Червоного, Новополя та Успенівки.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони близько 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення розвідки, коригування вогню та ударів по об’єктах цивільної інфраструктури росіяни здійснили понад 45 вильотів БпЛА.

ЗСУ відбили атаки росіян на Донбасі — Генштаб

Російське військо продовжує спроби повної окупації Донецької області та утримання захоплених територій, а також зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Росіяни обстрілюють позиції українських військ вздовж лінії зіткнення, ведуть повітряну розвідку. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 вересня.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки росіян в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Залізне, Бахмутське, Одрадівка, Миколаївка Друга, Озерянівка, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка, Павлівка та Безіменне.

Російська армія завдає ударів по цивільній інфраструктурі та мирних житлових кварталах, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За добу військові РФ завдали 3 ракетних та 8 авіаційних ударів, здійснили понад 82 обстріли з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України.

Від російських ударів постраждали понад 28 населених пунктів. Зокрема, Сіверськ, Білогорівка, Юр’ївка, Мар’їнка, Кривий Ріг, Вищетарасівка, Миколаїв і Тернові Поди.

Кремль може тимчасово відкласти оголошення про приєднання до РФ окупованих Росією українських територій — ISW

Кремль може тимчасово відкласти оголошення про приєднання до РФ окупованих Росією українських територій, щоб краще підготувати російський інформаційний простір і адміністративну організацію. Хоча 30 вересня поки залишається найбільш імовірною датою для анексії. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Раніше в ISW прогнозували, що президент Росії Володимир Путін, ймовірно, оголосить про анексію Росією окупованої території України 30 вересня у своєму запланованому зверненні до обох палат російського парламенту.

28 вересня Міноборони Росії заявило, що Росія “найближчим часом реалізує прагнення жителів “ЛНР”, “ДНР”, Запорізької та Херсонської областей бути разом з Росією”. Спікер Держдуми В'ячеслав Володін 28 вересня оголосив, що Дума має провести вступні засідання для схвалення анексії окупованої території України 3 і 4 жовтня. Латвійське російськомовне опозиційне видання Meduza 28 вересня цитувало джерела в Кремлі, які стверджували, що Кремль вирішив “не поспішати”. За даними журналістів, Кремль провів закрите опитування громадської думки, яке продемонструвало широке невдоволення росіян. Можливо, влада намагається виправити громадське невдоволення мобілізацією перед оголошенням приєднання окупованих територій до РФ.

Призначені Росією керівники так званих окупаційних адміністрацій Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей до 28 вересня поширили звернення до президента Росії Володимира Путіна з проханням визнати їхні фіктивні референдуми та привітати їх у Росії, додають аналітики. Вони, ймовірно, зустрінуться з Путіним найближчими днями, щоб представити свої запити, зазначають в ISW.

Путін міг би оголосити про результативні переговори про приєднання, а не про остаточну анексію, у своїй промові 30 вересня, йдеться у звіті.

У Чорному морі РФ тримає напоготові 24 "Калібри" — ОК "Південь"

8 кораблів російського флоту маневрують в Чорному морі поблизу кримського узбережжя. На бойовому чергуванні перебувають великий десантний корабель та 3 надводних носії 24 ракет “Калібр”. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”

Море штормить, а це посилює мінну небезпеку, зазначили у командуванні.

“Пам'ятайте, що радіус ураження уламками такого морського “сюрпризу” у прибережній зоні може сягати 100 метрів”, — йдеться у повідомленні.

Росія не поспішатиме "приєднувати" українські території до свого складу, щоб не дратувати росіян — ЗМІ

Росія не буде оголошувати про "приєднання" українських територій 30 вересня. Цей план скасували, щоб не дратувати "незадоволених мобілізацією" росіян. Натомість так зване "приєднання" відбудеться 4 жовтня на плановому засіданні Ради федерації Росії.

Про це пише видання "Медуза" з посиланням на власні джерела у російській владі.

Видання підкреслює, що головною проблемою для Кремля залишається невдоволення росіян мобілізацією. На замовлення влади соціологи провели закрите соцопитування, результати якого не сподобалися російській владі, — пише видання.

За твердженням джерел, з "приєднанням" українських територій Москва не стала поспішати, тому що "піар-ефект від цього буде майже нульовий" на тлі мобілізації.

США не причетні до вибухів на "Північному потоці" — Пентагон

Сполучені Штати не причетні до вибухів на газогоні “Північний потік”. Про це у середу, 28 вересня, заявив високопоставлений військовий чиновник США, повідомляє Reuters.

Незважаючи на занепокоєння союзників США щодо того, що розриви трубопроводів “Північного потоку” були навмисними діями, Сполучені Штати вважають, що ще надто рано робити висновок про диверсію, сказав чиновник журналістів Пентагону на умовах анонімності.

“Багато з наших партнерів, я думаю, визначили або вважають, що це саботаж. Я просто... я не на тому місці, щоб я міг сказати вам так чи інакше”, — зазначив представник Пентагону.

Відповідаючи на запитання, чи можна виключити будь-яку причетність США до розривів, американський військовий чиновник сказав: "Ми абсолютно не були причетні".

У Запоріжжі та Дніпрі вночі було чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

США не очікують, що Росія відмовиться від намірів анексувати території України

Оголошення фальшивих результатів псевдореферендумів в Україні є лише частиною більшого сценарію Кремля, який не відмовиться від намірів заявити про анексію частини української території. Про це заявила в середу під час брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр: "Російський уряд сфальсифікував результати, щоби просувати брехню, що українці, начебто, хочуть бути частиною Росії", — підкреслила представниця адміністрації США.

Натомість за її словами, весь світ знає з точністю до навпаки, що українці не хочуть ставати частиною РФ.

"Насправді український народ продовжує боротьбу за свою незалежність за підтримки США і союзників по всьому світу, вони мужньо протистоять вторгненню Росії", — наголосила речниця Білого дому.

"Референдуми" були проведені за кремлівським сценарієм, додала вона. Цивільних українців вишукували по будинках, а також зупиняли на вулицях і змушували голосувати в присутності озброєних людей.

HIMARS і мільярд від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн
За словами речниці Білого дому, в Вашингтоні очікують, що Росія використає фіктивні "референдуми" як брехливий привід, щоби спробувати анексувати частину території України. Вона підкреслила, що це грубо порушує міжнародне право та статут ООН. Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, 26 вересня 2022 року. Фото: АР

"Ми ніколи не визнаємо ці незаконні й нелегітимні спроби анексії, попри заяви Росії. Це залишатиметься українською територією, і Україна має повне право продовжувати боротьбу за свій повний суверенітет", — заявила представниця адміністрації президента США.

Вона також підкреслила, що США разом із союзниками й партнерами продовжують працювати над новими економічними обмеженнями для Росії, а також санкціями проти фізичних та юридичних осіб путінського режиму і його прибічників. Крім того, за її словами, США збираються згуртувати глобальну позицію в ООН проти спроб РФ анексувати території України.

"Ми продовжимо підтримувати Україну, яка захищає свою територію й суверенітет, як ми це робили протягом останніх кількох місяців", — наголосила Жан-П’єр.

Читайте також: "Прояв провалу вторгнення" — головне з засідання Радбезу ООН щодо "референдумів"

Зараз не 2014 рік, усі готові діяти — Зеленський

"Головним нашим завданням є координація дій із партнерами у відповідь на організовані Росією фальшиві референдуми та повʼязані з ними загрози. Зараз не 2014-й. Усі все розуміють. І обовʼязково діятимуть. Якщо хтось там, у Росії, думає, що вони зможуть «проскочити» з усім тим, що роблять на окупованій території, якщо хтось там, у Росії, сподівається, що світ зрадить своїм же цінностям, злякавшись чергових російських заяв про анексію, то вони в Росії помиляються", — заявив президент Зеленський у зверненні.

По Дніпропетровщині і Запоріжжю росіяни випустили 5 керованих ракет — ПК "Схід"

По Дніпропетровщині і Запоріжжю з російського літака було випущено п'ять керованих ракет Х-59, чотири з них збила українська ППО. Про це повідомила пресслужба Повітряного командування "Схід".

"Під час ракетного удару противником застосовано 5 керованих авіаційних ракет Х-59 з Су-35 по об'єктах Дніпропетровської і Запорізької областей. Одну ракету збито в Запорізькій області, одну — в Криворізькому районі, ще дві ракети знищено в районі н.п. Синельниково", — повідомили в Командуванні.

На початок