Путін заявив, що розуміє "стурбованість" Китаю через війну в Україні

Путін заявив, що розуміє "стурбованість" Китаю через війну в Україні

Путін заявив, що розуміє "стурбованість" Китаю через війну в Україні
. Голова Компартії Китаю Сі Цзіньпін та президент РФ Володимир Путін під час зустрічі у Самарканді, Узбекистан, 15 вересня 2022 року. Фото: AP

Президент Росії Володимир Путін під час першої від початку вторгнення РФ в Україну зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном заявив, що розуміє занепокоєння Китаю через конфлікт.

Про це повідомляє Bloomberg.

"Президент Росії Володимир Путін сказав своєму колезі Сі Цзіньпіну, що розуміє "питання та побоювання" Пекіна з приводу його вторгнення в Україну, оскільки китайський лідер сказав, що дві країни можуть "привнести стабільність та позитивну енергію у світ, який перебуває в хаосі", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, у розмові з Сі Цзіньпіном Путін привітав "збалансовану позицію китайських друзів щодо української кризи", а також запропонував докладно роз'яснити російську позицію щодо України.

"У коротких телевізійних коментарях на початку зустрічі російський лідер також розкритикував те, що він назвав "провокаціями США та їхніх сателітів у Тайванській протоці", — пише Bloomberg.

У відповідь Сі Цзіньпін назвав Володимира Путіна "старим другом" та запевнив, що Піднебесна готова до співпраці з РФ.

"Китай готовий працювати з Росією, демонструвати відповідальність великих держав і відігравати провідну роль, щоб привнести стабільність та позитивну енергію у світ, який перебуває в хаосі", — заявив голова китайської Компартії.

Що відомо

  • Загострення відносин між Китаєм та Тайванем відбулося на тлі візиту до Тайваню спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі. Вона стала першим високопоставленим американським політиком, який відвідав Тайвань за останні 25 років.
  • Щойно Пелосі прилетіла на Тайвань, Китай оголосив про військові навчання навколо острова.
  • Особисто Ненсі Пелосі наголосила, що її візит "жодним чином не суперечить політиці Сполучених Штатів, яка керується законом про відносини з Тайванем 1979 року та китайсько-американських комюніке", і додала, що США "продовжують протистояти одностороннім зусиллям змінити статус-кво".
  • 5 серпня Пекін заявив, що накладе санкції на спікерку Палати представників США Ненсі Пелосі через візит на Тайвань.
  • Збройні сили Китаю 7 серпня завершили свої чотириденні навчання поблизу Тайваню, і вже наступного дня оголосили про проведення нових.

Читайте також

Китай хоче формувати з РФ "більш справедливий міжнародний порядок" — МЗС КНР

Москва намагається заручитися підтримкою Пекіна. Чого чекати від зустрічі Путіна та Сі Цзіньпіна

Перше за два роки закордонне турне лідера Китаю. Які країни відвідає Сі Цзіньпін

На початок