Вторгнення Росії в Україну, день 185. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 185. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 185. Текстовий онлайн
. Пожежники працюють над гасінням пожежі після того, як РФ пошкодила будівлю технікуму в Слов'янську, Україна, 26 серпня 2022 р. Фото: АР

27 серпня — 185 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Збройні сили України змусили російські війська відступити на Харківському, Слов’янському, Краматорському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.
  • Росія заблокувала декларацію ООН про ядерну зброю через згадку Запорізької АЕС.
  • Українська розвідка заявляє, що в РФ залишилось 45% ракет, що були в неї до війни.
  • Моряки зможуть виїжджати з України попередньо погодивши це з територіальним центром комплектування.
  • Велика Британія надасть Україні підводні безпілотники та навчить український персонал використовувати їх для очищення берегової лінії від мін.
  • Російські військові 26 серпня обстріляли житловий будинок у тимчасово окупованій Кам'янці в Запорізькій області — відомо про п'ятьох загиблих.
  • У зв'язку з бойовими діями український уряд планує провести евакуацію населення із частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. При цьому евакуйованим обіцяють надати грошову допомогу.
  • 27 серпня у День авіації України на столичному Подолі відкрили мурал "Привид Києва".

Суспільне завершує текстовий онлайн 185-го дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Текстовий онлайн 28 серпня — читайте тут.

У Москві підпалили машину заступника начальника восьмого управління Генштабу — ЗМІ

У Москві жінка підпалила машину заступника начальника восьмого управління Генштабу Збройних сил РФ Євгена Секретарьова, повідомляє Baza. Про постраждалих не повідомляється. Жінку, яка, ймовірно, підпалила, було затримано, пише канал. Вона нібито заявила, що проти "спеціальної військової операції" — війни Росії проти України.

Пізніше кремлівське агентство ТАСС повідомило про затримання у Москві жінки, яка облила бензином та підпалила автомобіль співробітника Міністерства оборони.

МАГАТЕ вже сформувало місію, яка відвідає ЗАЕС

МАГАТЕ вже сформувало місію, яка відвідає ЗАЕС. Візит очікується наступного тижня, повідомляє The New York Times

Місію очолить голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі. До складу делегації, крім нього, увійшли 13 експертів із різних країн.

Експерти зі США та Великої Британії представлені не будуть, оскільки РФ назвала ці країни "упередженими у їхній підтримці України".

18 льотчиків отримали звання Героя України — Зеленський

"За півроку 18 льотчиків отримали звання Героя України. Ще десятки відзначені державними нагородами", — заявив президент України у вечірньому зверненні.

Сьогодні в Україні відзначається День авіації. "Професійне свято людей, без яких не уявити сучасність. І без яких не уявити незалежність нашої держави", — додав Зеленський. Загалом з 24 лютого державними нагородами України відзначені вже 27 760 наших захисників і захисниць, додав він.

Росія витратила понад половину своїх запасів ракет — розвідка

В росіян лишилось не більше 45% від того запасу ракет, який був до початку війни. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв’ю РБК-Україна.

"За нашими підрахунками, в них залишилося не більше 45% від тих ракет, які були до початку війни", — зазначив він.

За словами посадовця, найбільші проблеми в РФ спостерігаються із ракетами "Калібр" та "Іскандер".

"Особливо складна в них ситуація з "Іскандерами". Там взагалі залишилося приблизно 20% від того, що було, а може, навіть і менше. Складна ситуація з тими ж "Калібрами", це досить ефективна ракета, але їхня кількість не така велика. Через те вони використовують ці X-22 та С-300 в наземному варіанті. Але ці запаси вичерпуються", — пояснив представник ГУР.

Загалом Росія відчуває проблеми з усіма видами високоточної зброї. Відтак РФ застосовує для ударів по українських містах реактивні системи залпового вогню.

"За всіма нормативними документами вони повинні мати 30% резерву, а його за деякими видами ракет уже майже немає. Наприклад, за тими ж "Іскандерами". Тому вони будуть використовувати інші засоби ураження. Вони зараз активно використовують "Ураган", "Смерч" – це те, що дозволяє здійснювати обстріл на короткі дистанції, на 70-80, максимум до 100 кілометрів", — зазначив Скібіцький.

Військові РФ, які дислокуються в Казахстані не хочуть вертатись на батьківщину — ГУР

Російські військовослужбовці, які дислокуються в Казахстані, відмовляються повертатись, щоб не брати участь у війні проти України. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони РФ.

"Військовий контингент РФ, розміщений в Казахстані, відмовляється залишати територію країни та повертатися до місць постійної дислокації", — йдеться у повідомленні.

За даними розвідників, формальна причина відмови — відсутність спеціального повітряного транспорту, який в повному складі залучений у війні проти України.

"Реально ж, військові не хочуть поповнити склад окупаційного контингенту. Втім, командування РФ не полишає намірів повністю вивести війська з території Казахстану, які були введені туди в ході придушення січневих мітингів проти чинної влади", — зазначає ГУР.

Загалом це — близько тисячі військовослужбовців з повним озброєнням та технікою, йдеться у дописі. Вони наразі дислокуються поблизу критичних об’єктів інфраструктури — аеродроми, військові полігони, нафтобази, космодром Байконур тощо.

"️Також РФ практично повністю вивела свої військові контингенти з озброєнням та технікою з територій Таджикистану та Вірменії для участі у війні проти України", — підсумували в ГУР.

В Естонії зафіксували збільшення кількості фейків про українців

Естонські правоохоронці повідомили, що від початку російського вторгнення в Україну в естонському медіаполі спостерігається зростання кількості фейкових новин, значна кількість яких стосується українських біженців.

Як повідомляє ERR, після того, як до Естонії прибули перші українські військові біженці, фейкові новини також спричиняли конфлікти між біженцями та проросійськи налаштованими людьми. Про це заявила фахівець з комунікацій Департаменту поліції та прикордонної охорони Маар'я Пунак.

"Їхня кількість значно збільшилася. Якщо озирнутися назад, то наприкінці лютого — на початку березня ми отримали багато хибної інформації про біженців та конфлікти між українцями та російськомовними, які проживають в Естонії, що не відповідало дійсності", — сказала Пунак.

На переконання Маар’ї Пунак, мета поширення такої інформації — спантеличити та засмутити людей, а також спонукати їх до певних дій, яких вони б не чинили за нормальних умов. При цьому завданням поліції є зрозуміти, чи поширювачі неправдивої інформації роблять це свідомо, чи людина просто стала жертвою пропаганди.

Пунак додала, що із січня кількість онлайн-поліцейських зросла, й одним із їхніх завдань є відстеження можливого поширення хибної інформації чи пропаганди у публічних групах.

"Дуже багато інформації, пов'язаної з цією війною, яку потрібно опрацювати чи переглянути. Це точно вдвічі менше, ніж було, наприклад, у той самий період минулого року", — сказала вона.

За словами Маар’ї Пунак, найбільше фейкових новин поширюється у соціальній мережі Telegram.

Російські окупанти наказали приховувати вибухи в Криму — розвідка

Росйська окупаційна адміністрація наказала засекречувати факти вибухів на військових об’єктах, розташованих на території Криму. Про це 27 серпня повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

"️Під час спеціальної наради заступник міністра оборони РФ Дмитро Булгаков наказав у будь-який спосіб приховувати факти вибухів на складах боєприпасів та військових об’єктах, що дедалі частіше стаються на території тимчасово окупованого Криму", — йдеться у повідомленні.

За даними розвідників, якщо інформація про інциденти на військових об’єктах ставатиме відомою громадськості, з метою запобігти ще більшій паніці, окупанти розповідатимуть про халатність чи недбальство певних посадовців, прізвища яких вже встановлені і яких буде притягнуто до відповідальності.

Окрім того, ГУР зазначає, що після нещодавніх вибухів громадяни Росії продовжують виїздити з Криму.

️"Вже тисячі росіян намагаються терміново виїхати з території Криму. Паніка в окупантів піднялася після серії вибухів на військових об’єктах", — зазначили розвідники.

До України повернути тіла 541 загиблих військових — уряд

Україні через міжнародне представництво Червоного Хреста вдалося повернути тіла 541 загиблого захисника. Про це 27 серпня повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

В Московській та Ленінградській областях рф посилюється "прихована мобілізація"

Про це повідомляє Головне управління розвідки МОУ: "Виснаження мобілізаційного потенціалу основних «донорів» війни проти України – Бурятії, Туви, республік Кавказу та інших неблагополучних регіонів, примушує Кремль активізуватись в так знаних «центральних областях». Кураторами мобілізаційних кампаній призначаються безпосередньо керівники відповідних регіонів. Зокрема, Андрій Воробйов, губернатор Московської області. Один з «вірних штиків» Путіна обіймає цю посаду з 2012 року, замінивши на ній нинішнього міністра оборони РФ Сергія Шойгу".

Нагадаємо, Путін наказав збільшити кількість військових в армії РФ.

США розглядають лазерну зброю, як протидію гіперзвуковим ракетам

Військові США розробляють лазерну зброю як можливий захист від гіперзвукових ракет. Адмірал Майкл Гілдей, командувач військово-морськими операціями, заявив, що розробка систем, які будуть використовувати потужні лазери або мікрохвильову енергію для знищення загрози, є пріоритетом для ВМФ США.

Росія використала свою гіперзвукову ракету "Кинжал" у війні з Україною, Китай також досягнув технологічного прогресу у створенні гіперзвукової зброї.

Росія обстріляла касетними боєприпасами Харків. Жертв немає

Росія завдала удару по підприємству в Харкові. Обстріл вівся з реактивних систем залпового вогню "Ураган" касетними боєприпасами. За інформацією мера міста Ігоря Терехова, жертв і постраждалих немає.

"Приліт у Шевченківському районі Харкова на територію одного із підприємств", - розкрив подробиці очільник міста.

ЗСУ відбили російські атаки на Донеччині та Луганщині — Генштаб

Збройні формування РФ намагалися вести наступ на низці напрямків у Харківській та Донецькій областях, однак українські військові змогли відбити всі атаки. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

На Харківському напрямку РФ обстріляла зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Костянтинівка, Світличне, Калинове, Дементіївка, Борщова, Черкаські Тишки, Олександрівка, Шестакове, Верхній Салтів, Базаліївка, Лебяже та Пришиб.

"Авіація противника вдарила біля Мосьпанового та Залимана. Ракетних ударів зазнали райони населених пунктів Дергачі, Чугуїв та Олександрівка", — зазначили військові.

Також військові РФ безуспішно спробували провести штурм в напрямку Дементіївки, отримали відсіч та відійшли.

На Слов’янському російські війська вогнем ствольної артилерії та РСЗВ намагалися зруйнувати обʼєкти цивільної інфраструктури біля Норцівки, Рідного, Дмитрівки, Мазанівки, Курульки, Петрівського та Черкаського. Також вони здійснили спробу наступу у напрямку Бражківки, однак успіху не мали, зазнали втрат та відійшли.

На Краматорському напрямку артилерійських ударів РФ зазнали райони Спірного, Сіверська та Тетянівки.

"Ворог задіяв авіацію для завдання удару неподалік Івано-Дарʼївки. Окупанти вели наступ у напрямку Григорівки, успіху не мали, відійшли", — повідомили в ГШ.

На Бахмутському напрямку зафіксовані обстріли біля Бахмута, Соледара, Яковлівки і Кодеми. Українські військові після ударів російської авіації відбили наступ у напрямках населених пунктів Соледар та Зайцеве.

На Авдіївському напрямку РФ обстрілами із танків, ствольної та реактивної артилерії намагалася зруйнувати обʼєкти інфраструктури та завдати втрат підрозділам ЗСУ в районах Авдіївки, Нью-Йорка, Торецького, Красногорівки та Новобахмутівки.

"Ворог завдав авіаударів біля Мар’їнки та Невельського. Наступальними діями намагався просунутися у напрямках населених пунктів Невельське і Олександропіль, успіху не мав, відійшов", — повідомили в ГШ.

На Новопавлівському напрямку російські підрозділи обстрілювали райони Павлівки, Єлизаветівки, Новомихайлівки та Великої Новосілки.

"Ворог задіяв авіацію для ударів по району Володимирівки. Вів наступальний бій у напрямках Пречистівки та Павлівки, успіху не мав, відійшов", — повідомили українські військові.

Росія перекидає війська на південь України — ГУР

Російські збройні формування продовжують спроби повністю окупувати територію Донецької області, при цьому частину військ РФ передислоковує на південь України. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

"Активні бойові дії не вщухають на Донецькому напрямку. Ворог намагається виконати завдання, яке ставив перед собою – вийти на адміністративні кордони Донецької області", — зазначив посадовець.

За його словами, ЗСУ вдалося знизити темп цього наступу, але Росія все ще активно застосовує артилерію, штурмову авіацію та армійську авіацію для продовження наступальних дій. Окрім того, РФ перегруповує свої військові підрозділи на південь України.

"Протягом останнього місяця відбулося перегрупування російських військ — насамперед зі східного напрямку в південні регіони. Це угруповання Східного військового округу, яке бере участь від самого початку", — зауважив Скібіцький.

Він пояснив, що спочатку ці підрозділи були розміщені на території Білорусі, але потім перекинуті на Слобожанський та Донецький напрямки.

"А зараз повністю йде переміщення Східного військового округу на південь — Херсонська та Запорізька області. Вони бояться наших активних дій і через те посилюють оборонні позиції саме на південному напрямку нашої держави", — підкрелсив розвідник.

Представник ГУР додав, що Україна активно готується до контрнаступу.

"Ми отримуємо нове озброєння. Наша ціль повна — повна деокупація захоплених територій. А для цього необхідно буде проводити контрнаступальні і наступальні дії", — пояснив він.

Скібіцький зауважив, що при цьому моральний стан російських військових лишається низьким.

У ГУР заявили, що Росія має проблеми із комплектуванням підрозділів особовим складом

Військові підрозділи РФ мають проблеми із комплектуванням особовим складом. Зокрема, на кількість охочих мобілізуватися впливає інформація про втрати, яка спливає попри спроби РФ приховати її, заявив представник ГУР Міністерства оборони Вадим Скібіцький.

"Розповсюджується інформація про загиблих, поранених. Відповідно, категорія військовослужбовців, які укладають контракт, на сьогодні зменшується. Якщо раніше на контракт йшли "депресивні" райони РФ — Центральний військовий округ, Східний військовий округ, то зараз черга дійшла й до "нормальних" регіонів, як вони це вважають: Московська, Ленінградська області, безпосередньо Москва та Петербург, де йде призов на військову службу", — пояснив Скібіцький.

За його словами, указом про збільшення чисельності російської армії РФ намагається вирішити кілька питань, зокрема — швидко збільшити кількість військовослужбовців.

"Але, за нашими оцінками, це відбулося за рахунок збільшення чисельності призову на дійсну військову службу, тобто військовозобов'язаних", — зазначив посадовець.

Також збільшення кількості військовослужбовців строкової служби дозволить розширити вербувальну базу для укладання контракту.

"Тому що, за заявами того ж Путіна, на території України ведуть бойові дії тільки військовослужбовці за контрактом. Ми чітко знаємо, що військовослужбовці строкової служби знаходяться в батальйонно-тактичних групах і розміщені вздовж нашого кордону на території РФ", — додав розвідник.

Водночас головною метою Росії є демонстрація країнам Заходу готовності до можливого збройного конфлікту.

"Мільйон військовослужбовців в армії — це потужна цифра, про яку говорять Путін та його оточення", — підсумував Скібіцький.

Росія задіяла у війні проти України 160 тисяч військових — ГУР

Росія відчуває проблеми у комплектуванні військових підрозділів особовим складом. При цьому РФ вже залучила у війні проти України 160 тисяч військовослужбовців, не враховуючи Росгвардію. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

"Якщо говорити загалом про сухопутний, повітряний компоненти, які воюють проти України, це порядка 160 тисяч військовослужбовців. Не враховую Росгвардію, яка теж бере участь в бойових діях, забезпечує окупаційний режим на тимчасово окупованих теритоірях", — зазначив посадовець.

За його словами, нині Росія збільшує мобілізаційні резерви, маючи намір мобілізувати порядка 90 тисяч військовослужбовців.

"Використовують різні підходи: і, так звані, добровольчі батальйони, резервні — "Боевого армейского резерва страны" (БАРС), які вони зараз комплектують в кожному військовому окрузі для того, щоб поповнити втрати, наростити свої зусилля, збільшити чисельність саме того угруповання, яке може бути застосоване проти нашої держави", — зауважив Скібіцький.

Попри це російська сторона провалила бліцкріг проти України, наголосив розвідник.

"Тож, таке збільшення, мабуть не допоможе РФ. Моральний стан тих військовослужбовців, як зараз ведуть бойові дії, знижується, по-перше. По-друге, на добровільний вступ до лав армії РФ за контрактом все менше охочих. Крім того, пішла паніка серед населення великих міст, ніхто не хоче йти на війну", — пояснив він.

При цьому РФ відчуває значні проблеми в комплектуванні Збройних сил.

"І це не тільки ті підрозділи, які діють на нашому напрямку безпосередньо на території України, але й те, що планує РФ в подальшому. Насамперед — це створення нових корпусів, нових дивізій. Тут постала проблема саме комплектування особовим складом. Якщо техніку з арсеналів, зі сховищ старого зразка можуть поставляти у війська, то особовий склад це вже проблема", — зазначив представник ГУР.

Внаслідок нічного обстрілу Запоріжжя зруйнований навчальний заклад — голова Запорізької ОВА Старух

Внаслідок нічного ракетного обстрілу Запоріжжя була зруйнована будівля одного з ліцеїв міста. Про це повідомив 27 серпня в ефірі загальнонаціонального телемарафону голова Запорізької ОВА Олександр Старух .

"Зараз я перебуваю в одному з ліцеїв. Навчальний заклад зруйнований. Ця сторона була не під вибухом. Інша повністю знесена. 16 прильотів — це був один з обстрілів. Ще обстріли були в громадах поруч з Запоріжжям, і більш як 20 разом. На щастя, жодна людина не загинула, а зруйноване відбудуємо", — сказав Старух.

Очільник Запорізької ОВА також зазначив, що російські військові продовжують гатити по об’єктах цивільної інфраструктури області у відповідь, коли наші ЗСУ б’ють по їхніх складах і підрозділах.

"Обстріли почастішали й в області. Гуляйпільська, Оріхівська, Степногірська, Комишуватська громади інтенсивно обстрілюються щодня. Останній же тиждень почало діставатися обласному центру", — сказав Старух.

Із Хрещатика прибирають знищену російську техніку

У Києві з Хрещатика 27 серпня прибирають виставлену до Дня Незалежності знищену техніку російських загарбників. Комунальні служби вантажать залишки ворожої техніки та розчищають центральну вулицю столиці, відмивають асфальт від іржі. Вже розчищено Хрещатик від Прорізної до Богдана Хмельницького, частково відновлено рух транспорту.

Із 20 серпня у Києві на Хрещатику проходив "парад" знищеної українськими військами російської техніки.

Дивіться також фоторепортаж Суспільного: "Парад" знищеної російської техніки на Хрещатику

Вибухи у Харкові, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області — повітряна тривога.

РФ здатна створювати кризи у Європі задля переговорів — Подоляк

"РФ здатна створювати кризи у Європі, наприклад шляхом відправлення великої кількості мігрантів до кордонів ЄС. Або може планувати терористичні атаки на інфраструктурні об'єкти, щоб дійти якоїсь переговорної позиції, або добиватися іншої вигоди для себе", — заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Водночас президент Зеленський однозначно проти переговорів і українське суспільство так само непохитне, тому що ми цілковито усвідомлюємо ризики цього процесу

Він наголосив, що швидше Україна отримає необхідне новітнє озброєння, то швидше зможе переломити перебіг війни. Подоляк відзначив важливість нової додаткової допомоги від Сполучених Штатів Америки у розмірі 3 млрд дол. для української армії. За його словами, ця допомога також є важливим сигналом для інших, більш обережних західних держав щодо активнішої підтримки України.

Осінь буде вирішальним періодом у війні — представник ГУР

Осінь 2022 року буде вирішальним періодом у війні Росії проти України, зимовий період буде складним. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв’ю РБК-Україна.

"Вирішальний період – це буде якраз осінь. Якщо говорити про природні та кліматичні умови – це вересень - жовтень. Далі піде непогода, листопад, зима, але бойові дії продовжаться", — сказав він

За словами Скібіцького, бойові дії взимку можуть бути не такі активні, як восени, однак "ми маємо досвід застосування збройних сил РФ проти нашої Сумської та Чернігівської областей минулої зими".

"Незважаючи на те, що вони звідти втекли, біля наших кордонів на території Росії зберігається приблизно 4 батальйонних тактичних груп. Вони, по-перше, здійснюють обстріл нашої території. По-друге, тримають у напрузі і відволікають на себе сили та засоби. Тому за будь-якого розкладу зимовий період теж буде складний, бо будуть йти турбуючі бойові дії для того, щоб тримати в напрузі Збройні сили України. Друге – це фактор енергетичних ресурсів, який буде однозначно використовуватися Росією, щоб дестабілізувати нашу внутрішню ситуацію. А на цьому фоні вони будуть готуватися до весни, до відновлення потужних бойових дій", — додав він.

Водночас в ГУР зазначають, що заплановані Україною заходи будуть успішними і плани військ РФ вдасться зірвати.

"Ми маємо надію на те, що ті заходи, які ми плануємо, будуть мати успіх. І ми зірвемо ті плани, які є в РФ і щодо подальшої окупації, і щодо Донецького регіону", — сказав він.

Скібіцький також повідомив, що за даними ГУР, у росіян лишилось не більше 45% від тих ракет, які були до початку війни.

На Харківщині з початку повномасштабної війни пролунала тисяча повітряних тривог

У Харківській області станом на 27 серпня пролунала тисяча повітряних тривог. Про це свідчать дані системи alerts. Також зазначається, що ці дані є приблизними, адже офіційне джерело з інформацією про повітряні тривоги з'явилося лише 15 березня.

Сумарна тривалість всіх тривог, які були оголошені на Харківщині за період повномасштабної війни, склала 37 діб та 7 годин. Середня тривалість тривоги у Харківській області складає 53 хвилини.

Харківщина — на першому місці серед усіх регіонів України за кількістю оголошених повітряних тривог.

Перейменування русифікованих вулиць в Києві планують завершити до кінця місяця

Про це в ефірі Суспільного повідомив Володимир Бондаренко, заступник Київського міського голови, секретар Київської міської ради.

"Дати засідань не назву, але ми хочемо завершити історію з перейменуваннями до кінця вересня. Комплексне фінансування заміни вказівників з новими назвами буде відбуватися наступного року за кошти міського бюджету. Але вже зараз вулиці змінюють вказівники за кошти благодійників або інвесторів, або юридичних осіб, які перебувають в тих чи інших будівлях на цих вулицях. Говоримо і з нашими міжнародними партнерами. Кошти знайдуться в будь-якому випадку", — зазначив він.

Держдеп повідомив про смерть громадянина США в Україні

Державний департамент Сполучених Штатів повідомив про смерть свого громадянина в Україні та закликав інших громадян США негайно залишити українську територію.

"Громадянин США нещодавно помер в Україні, повідомив у п'ятницю представник Держдепартаменту", — йдеться у повідомленні.

У Держдепі додали, що офіційні особи США підтримують зв'язок із сім'єю загиблого та надають необхідну консульську допомогу. Крім того, в установі нагадали, громадянам про небезпеку поїздок в Україну.

"Ми також ще раз повторюємо, що громадяни США не повинні їздити в Україну через активний збройний конфлікт та увагу до громадян США в Україні з боку російських державних служб безпеки", — зазначається в дописі.

Державний департамент також закликає громадян США, які перебувають в Україні, з можливості негайно залишити її територію.

"Якщо це безпечно, використовуйте будь-який комерційний або інший доступний у приватному порядку варіант наземного транспорту", ​— сказав представник Держдепу.

Раніше повідомлялось. що російські військові взяли в полон цивільного американця і відправили в "ДНР".

Центр протидії дезінформації спростував фейки про укриття в новобудовах

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України спростував основні фейки про наявність укриття в новобудовах. Зазначається, що не відповідає дійсності інформація про спорудження в новобудовах бомбосховищ замість підвалів.

"Президент України В.Зеленський підписав Закон №2486-IX від 29.07.2022р., згідно з яким забудовники зобов’язані проектувати і споруджувати укриття у новобудовах. Підвал ніхто не відміняв", — зазначили в Центрі.

Безпідставними є також твердження, ніби готова новобудова "здаватиметься роками, поки не виділять землю під бомбосховище". У Центрі наголосили, що закон спрощує процедуру передачі земельної ділянки для розміщення об’єктів цивільного захисту та визначає, як потрібно утримувати в належному стані об’єкт укриття.

Не мають під собою підстав і твердження, нібито через велику кількість поверхів у новобудовах люди похилого віку й особи з інвалідністю не матимуть можливості вчасно дістатися до укриття. У Центрі протидії дезінформації підкреслили, що для евакуації маломобільних громадян у будівлях, де постійно проживають понад 50 людей та в спорудах, де тимчасово можуть розміщуватися понад 100 осіб, передбачена обов’язкова наявність інженерно-технічних засобів.

Роботу в школах розпочинають перші 17 спеціалістів з безпеки — Монастирський

Перші 17 спеціалістів з безпеки в освітньому середовищі поїдуть в різні області України, повідомила пресслужба МВС з посиланням на міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

"Школа сьогодні є найважливішим із фокусів безпеки в громаді. Спеціалісти з безпеки в освітньому середовищі будуть слідкувати за тим, щоб діти вчасно спускалися в укриття під час повітряних тривог, а також вчити дітей правилам безпечної поведінки", — сказав Монастирський.

Він зазначив, що перші 17 спеціалістів з безпеки поїдуть в різні області України, в 17 громад.

Військові РФ у Казахстані відмовляються повертатись, щоб не брати участь у війні проти України

Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України. У повідомленні зазначається, що військовий контингент РФ розміщений в Казахстані відмовляється залишати територію країни та повертатися до місць постійної дислокації. Формальна причина відмови – відсутність спеціального повітряного транспорту, який в повному складі задіяний у повномасштабній війні з Україною.

“Насправді ж, російські військові не хочуть поповнити склад окупаційного контингенту. Втім, командування армії РФ не полишає намірів повністю вивести війська з території Казахстану, які були введені туди під час придушення січневих мітингів проти чинної влади”, – розповіли у розвідці.

У Казахстані, за даними розвідки, близько тисячі військовослужбовців з повним озброєнням та технікою, які наразі дислокуються поблизу критичних об’єктів інфраструктури — аеродроми, військові полігони, нафтобази, космодром Байконур тощо.

Зазначається, що РФ практично повністю вивела свої військові контингенти з озброєнням та технікою з територій Таджикистану та Вірменії для участі у війні проти України.

Путін дозволив тим, хто виїхав з самоназваних республік бути в РФ без обмеження термінів

Президент РФ Путін встановив для тих, хто виїхав з так званих ДНР, ЛНР в Росію — щомісячні виплати, у тому числі пенсійні — у 10 тис. рублів і дозволив тимчасово перебувати в РФ без обмеження термінів, передає підконтрольне Кремлю агентство ТАСС.

492 об’єкти культурної спадщини пошкоджені або зруйновані росіянами — Ткаченко

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики в ефірі Суспільного повідомив, що на сьогодні вже 492 об’єкти культурної спадщини пошкоджені або зруйновані внаслідок дій РФ.

У Мінкульті почали кампанію Restore — на сайті міністерства зазначені конкретні лоти об’єктів, які були зруйновані, наприклад, музей в Сковородинівці чи музей в Іванкові.

"Безперечно їх потрібно відновлювати, тому що Росія цілить не тільки в людей і намагається захопити наші території, але й в нашу ідентичність, яку представляє наша спадщина. Це дуже символічно, що, принаймні, деякі об’єкти ми можемо почати відновлювати. Вже кілька країн погодилися взяти опіку над деякими з цих об’єктів. Важливо тепер довести цю справу до реалізації", — сказав Ткаченко.

Він також додав, що кошти на технічне обстеження монументу “Батьківщина-Мати” є — будуть проведені проектні роботи стосовно зняття радянського гербу зі щита монументу.

"Далі конкурс, як має виглядати герб безпосередньо на щиті — тризуб. І після цього роботи по встановленню тризуба на монументі. Але паралельно ми починаємо роботу стосовно переосмислення наповнення самого музею Другої Світової війни. Будуть експертні дискусії стосовно цього питання. Наступного року маємо побачити зміни", — додав Ткаченко.

День незалежності, Чаплине та Миколаївський драмтеатр — тиждень війни у фото

Яким для України та українців був тиждень, що минає, в умовах повномасштабної війни — дивіться у наші добірці фотографій.

Вторгнення Росії в Україну, день 185. Текстовий онлайн
Український танкіст на передовій у Донецькій області, 19 серпня 2022 року. Фото: Anatolii Stepanov/AFP via Getty Images

Кабмін виділив 1,4 млрд грн на стратегічний запас для проходження опалювального сезону

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, цей опалювальний сезон без перебільшення стане найскладнішим в історії незалежної України.

"Головний ризик — це терористичні акти Росії проти критичної інфраструктури.Тому уряд виділяє 1 млрд 409 млн гривень на закупівлю стратегічного запасу матеріальних резервів, який дозволить оперативно реагувати на виклики та проблеми тепло- і водопостачання", — сказав прем'єр.

За словами Шмигаля, йдеться про обладнання із простим та швидким розгортанням та обслуговуванням.

Водночас він додав, що паралельно із закупівлями уряд продовжує ремонти критичної інфраструктури й іншу підготовку до опалювального сезону.

“Стан готовності зараз 75%. Робимо все, аби всі українці цієї зими були із теплом та світлом”, — наголосив голова уряду.

На Харківщині готуються до евакуації, але нині підстав для неї немає

Про це голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив в етері національного марафону.

"Враховуючи стан нашої критичної інфраструктури, ми маємо так само передбачити можливу евакуацію із прилеглих територій до лінії зіткнення, а також із міста Харкова. Це планові заходи, до яких ми маємо бути готовими", — заявив Синєгубов.

За його словами, нині "триває планова підготовка до проведення евакуації в тому числі і в межах підготовки регіону до зими".

Підставами для примусової евакуації з частин Харківської області може бути небезпека оточення міста, небезпека взяття інших територій регіону під тимчасову окупацію або проведення активних бойових дій на в межах населеного пункту, сказав Синєгубов.

"Це планові наші заходи. Однак зараз підстав для примусової евакуації з меж Харківської області і міста Харкова немає", — заявив Синєгубов.

На Дніпропетровщині внаслідок обстрілів військ РФ без електропостачання майже 4700 родин

У Нікопольському районі Дніпропетровщини через обстріли російських військ майже 4 700 родин лишаються без світла. Про це йдеться в пресрелізі компанії "ДТЕК Дніпровські електромережі", який отримало Суспільне.

За повідомленням, енергетики обіцяють відновити електропостачання у найкоротші терміни, узгодивши проведення робіт з військовими та надзвичайниками.

Протягом 26 серпня, як зазначають у компанії, аварійні бригади повернули світло в оселі 2 138 родин у 10 населених пунктах Криворізького, Нікопольського та Синельниківського районів, що зазнали обстрілів військ РФ.

Українським морякам дозволили виїжджати за кордон

Відповідне рішення 27 серпня ухвалив Кабінет міністрів, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Виїжджати за кордон буде дозволено чоловікам, які є членами екіпажів морських і річкових суден та продовжують працювати на суднах. А також студентам (курсантам) закладів освіти, які мають пройти практичну підготовку на судні", — зазначив він.

Прем'єр наголосив, що Україна — один зі світових лідерів за кількістю висококваліфікованих моряків.

"У світовому торговельному мореплавстві працює більш ніж 100 тисяч українців. Тож таке рішення дозволить забезпечити роботою тисячі моряків та збільшити надходження до бюджету", — сказав Шмигаль.

Велика Британія передасть Україні шість підводних безпілотників

Про це повідомляється на сайті уряду Сполученого Королівства.

"Для виявлення російських мін у водах біля її узбережжя в країну відправлять шість автономних мінно-пошукових машин. Три з них будуть надані зі складів Великої Британії, а ще три будуть придбані у промисловості", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що легкий автономний транспортний засіб призначений для використання в мілководних прибережних умовах, ефективно працює на глибині до 100 м для виявлення, локалізації та ідентифікації мін за допомогою набору датчиків.

Протягом найближчих місяців десятки військовослужбовців ВМС України навчать користуватися безпілотниками, причому перша група уже розпочала навчання.

"Не можна дозволити цинічним спробам Росії викупити світові запаси продовольства. Це життєво важливе обладнання та підготовка допоможуть Україні зробити свої води безпечними, допомагаючи налагодити потік зерна до решти світу та підтримуючи Збройні Сили України, які прагнуть захистити своє узбережжя та порти", — заявив міністр оборони Бен Воллес.

Українську ППО посилять NASAMS, IRIS, але дати називати не можна — речник ПС ЗСУ

Українську ППО посилять комплекси NASAMS, IRIS, однак називати терміни постачання озброєння не можна. Про це в етері національного телемарафону заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Не можу дати відповіді щодо термінів постачання озброєння, про яке оголошено 24 серпня західними партнерами (NASAMS та ін., — ред). Робота йде, чуємо заяви політиків західних країн. Наше військово-політичне керівництво буде озвучувати терміни", — сказав він.

Ігнат наголосив, що на сьогодні терміни не можна оприлюднювати.

"Але те, що вже заявлено, що наша система ППО буде підсилена саме цими ЗРК, про які йде мова, NASAMS, IRIS. Це невеликої дальності дії комплекси, але все ж це сучасні радари, ракети, які зможуть допомогти нам краще захищати наше небо від ворожої авіації та крилатих ракет", — зазначив речник повітряних сил.

За його словами, термін навчання для користування системами ППО дуже великий.

"На відповідні системи задокументовано, скільки потрібно годин, щоб опанувати ту чи іншу техніку. Але, враховуючи умови бойових дій, ці терміни будуть скорочені щонайменше вдвічі. Щойно ці системи будуть у нас, вони в найкоротші терміни ставатимуть на бойове чергування", — сказав Ігнат.

Речник ПС ЗСУ додав, що українські курсанти уже вивчають теоретичну частину з користування західним озброєнням.

Ігнат зазначив, що українські пілоти мріють "пересісти на "іномарки" і сподіваються, що західні партнери ухвалять рішення про надання Україні сучасних авіаційних платформ.

"Це сучасні винищувачі з потужними радарами, ракетами, які доповнять систему ППО. Наші пілоти мріють пересісти на “іномарки”), опанувати їх та вигнати окупантів з нашої землі. Окупанти теж цього бояться. Розуміють, що ті літаки будуть переважати їхні СУ-35, 30, 34. Тоді їм буде дуже важко боротися з нами і в повітрі, і на землі", — сказав він.

Речник повітряних сил додав, що опановувати польоти на західних літаках, українські пілоти почнуть після того, як буде ухвалене рішення про передачу їх Україні.

Через війну в одній із громад на Полтавщині віряни УПЦ перейшли до ПЦУ

Хрестовоздвиженський храм у селі Остап’є, що у Решетилівській громаді, перейшов до Православної церкви України. До цього він належав Українській православній церкві Московського патріархату. Про це 27 серпня Суспільному повідомив благочинний Шишацького округу отець Павло.

Рішення про перехід до ПЦУ релігійна громада села ухвалила 26 серпня.

"Після того, як люди в селі Остап’є поховали загиблого воїна, люди звернулися до мене з проханням допомогти, як правильно і що потрібно зробити їм, щоб перейти у підпорядкування Православної церкви України та молитися за наших воїнів українською", — каже отець Павло.

Для цього віряни організували збори на які прийшли 64 людини. Із них троє утрималися. Відтепер храм підпорядковуватиметься Полтавській єпархії ПЦУ, повідомив отець Павло.

За його словами, священник УПЦ МП, який до цього здійснював службу у храмі, також був на зборах. Він відмовився переходити до Православної церкви України.

Як повідомив отець Павло, 28 серпня у Хрестовоздвиженському храмі відбудеться перша служба української мовою у складі Православної церкви України.

На Харківщині з початку повномасштабної війни пролунала тисяча повітряних тривог

У Харківській області станом на 27 серпня пролунала тисяча повітряних тривог, свідчать дані системи alerts.

Зазначається, що ці дані є приблизними, адже офіційне джерело з інформацією про повітряні тривоги з'явилося лише 15 березня.

Сумарна тривалість всіх тривог, які були оголошені на Харківщині за період повномасштабної війни склала 37 діб та 7 годин.

Середня тривалість тривоги у Харківській області складає 53 хвилини.

Харківщина — на першому місці серед усіх регіонів України за кількістю оголошених повітряних тривог.

Директор Департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук спростував інформацію, поширену в ЗМІ, про нібито підготовку Києва до обов’язкової евакуації.

Він наголосив, що про евакуацію з Києва або з його окремих районів наразі взагалі не йдеться.

"Так, у кожному районі існують евакуаційні комісії, вони створені давно, на випадок абсолютно різних надзвичайних ситуацій — від повені, до аварій на об’єктах критичної інфраструктури", – сказав чиновник.

Він зазначив, що міська влада дійсно періодично проводить навчання, проговорює різні варіанти, серед яких і обов’язкова евакуація.

"Саме це я і мав на увазі, але, ЗМІ, на жаль, в погоні за хайпом, вирішили налякати мешканців Києва", – сказав Ткачук.

За його словами, система цивільного захисту міста працює в посиленому режимі і всі екстрені служби завжди мають бути готові відреагувати на будь-яку надзвичайну ситуацію.

Ткачук закликав журналістів не грати на руку ворогу і не створювати паніку на порожньому місці, а киян бути пильними та довіряти лише офіційній і перевіреній інформації.

Раніше ЗМІ поширили інформацію з посиланням на інтерв'ю Ткачука одному з видань, що столична влада розглядає варіанти примусової евакуації мешканців окремих районів.

Американська корпорація Dell йде з Росії – ЗМІ

Один із найбільших виробників комп’ютерної техніки та серверів у світі, американська корпорація Dell, остаточно йде з російського ринку і звільняє увесь штат працівників. Про це повідомляє CNews із посиланням на свої джерела.

Зазначається, що в Росії компанія посідала перше місце з постачання серверів.

У російському представництві Dell, пише видання, працювало близько 50 осіб. При звільненні їм виплатять до восьми окладів, безкоштовно передадуть оргтехніку, на якій вони працювали, та залишать добровільне медичне страхування на сім’ю до кінця поточного року.

Компанія скоротить усіх продавців, відділ маркетингу та технічних фахівців. Останнім днем ​​їхньої роботи буде 30 серпня.

Крім того, повідомляється про звільнення 400 розробників ПЗ з санкт-петербурзького офісу розробок. Раніше офіс активно розвивався і планувалося його розширення, однак тепер Dell зосередилася на розвитку центру розробок у Польщі. За словами джерел видання, нікому з росіян не запропонували релокацію.

Корпорація Dell припинила роботу в Росії через війну в Україні.

Генерал США Ходжес вважає, що Україна може відкинути росіян до позицій 23 лютого

Україна до кінця року могла б відкинути російських окупантів на позиції 23 лютого, але для "вирішального ефекту" Захід має постачати зброю в достатніх обсягах. Про це в інтерв'ю DW заявив колишній командувач силами США в Європі генерал Бен Ходжес.

Генерал наполягає на передачі Україні ще більше артилерії та далекобійних ракет для переходу до великого контрнаступу.

"Українці були неймовірно стійкими, винахідливими, новаторськими, але їм потрібна більш далекобійна і точна артилерія. Артилерія і ракети, які можуть стріляти далі і продовжувати знищувати російську артилерію, логістику, завдавати ударів по російських аеродромах. Ось що потрібно", — сказав він.

За словами Ходжеса, наданої заходом зброї поки що недостатньо для вирішального ефекту.

"Ось чому вже близько місяця не змінюється лінія фронту. Росіяни досягли кульмінації, вони більше не можуть просунутися. Ба більше, вони нездатні навіть захистити свої тили. Але українцям необхідна спроможність перемогти", — зазначив генерал.

Він наголосив, що тривалість війни буде залежати від того, чи зробить Захід все, що обіцяв і чи поставить все озброєння, яке обіцяв.

"Я вважаю, що до кінця цього року ми можемо відкинути їх до лінії 23 лютого", – сказав Ходжес.

У ГУР розповіли про загрози Україні з Білорусі

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю РБК-Україна заявив, що територія Білорусі становить загрозу Україні, і це насамперед загроза ракетних ударів як з повітря, так і з землі.

"На території білорусі розміщено один дивізіон ракетного комплексу "Іскандер", який і здійснює ракетні пуски, три дивізіони C-400, С-300", — сказав Скібіцький.

Він нагадав, що недавно росіяни з комплексу C-300 обстрілювали Чернігівську область.

Представник ГУР пояснив, що основне завдання цих ЗРК – захист повітряного простору, і коли на територію Білорусі заходять бомбардувальники Ту-22, то C-400 здійснюють прикриття цих літаків.

Друга мета розміщення цих ЗРК – це завдання ударів по наземних цілях, вони мають ракети, переобладнані в вид "земля - земля".

"Їхня точність низька, але вони можуть наносити ураження особовому складу, цивільному населенню. Бойова частина цих ракет містить орієнтовно шість тисяч маленьких осколків, вони розлітаються. І це загроза будь-якому об'єкту на їхньому шляху", — сказав Скібіцький.

За його словами, з повітряного простору Білорусі Україні загрожують бомбардувальники Ту-22М3, які можуть нести крилаті ракети повітряного базування, ті ж самі X-22.

Водночас Скібіцький наголосив, що наразі у Білорусі немає достатньої кількості військ і загроза російського сухопутного вторгнення з території цієї країни на сьогодні мінімальна.

"Наразі розвідка фіксує окремі підрозділи сил спеціальних операцій та не спостерігає ні перекидання в Білорусь сухопутного компонента, ні нарощування, ні створення будь-яких наступальних угруповань", — сказав він і додав, що за оцінками розвідки, зараз на території Білорусі перебуває приблизно тисяча російських військовослужбовців.

Росія посилила вогневий вплив на фронті — Гайдай

Очільник Луганської області Сергій Гайдай заявив, що Росія посилила вогневий вплив, але оперативних успіхів на фронті у неї немає.

За його словами, уночі 27 серпня росіяни завдали 23 артилерійських обстрілів, зокрема, застосовували РСЗВ. Здійснили три танкових наступи, завдав чотирьох ракетних ударів.

"Втім, обмежені тактичні досягнення, коли вони в окупантів трапляються, не в змозі перетворити в оперативні успіхи — місяцями завмирають на зайнятих позиціях, а подекуди відходять на попередні", — повідомив Гайдай.

За словами голови ЛОВА, ЗСУ відбили атаки росіян від шістьох населених пунктів, розташованих на межі Луганщини і Донеччини. В районах ще шістьох міст і сіл працювала російська військова авіація.

Також Гайдай наголосив, що в окупованих містах не ведеться ніякої підготовки до опалювального сезону.

У британській розвідці пояснили посилення атак військ РФ на Донбасі

У британській розвідці припускають, що Росія посилила атаки на Донбасі, щоб відтягнути туди додаткові підрозділи ЗСУ на тлі повідомлень про плани України щодо контрнаступу.

У відомстві зазначили, що за останні п’ять днів, ймовірно, посилилася інтенсивність російських штурмів на Донецькому напрямку.

На північ від Донецька точаться інтенсивні бої поблизу міст Сіверськ і Бахмут. Проросійські сепаратистські бойовики, ймовірно, трохи просунулися до центру села Піски, що поблизу Донецького аеропорту. Проте загалом російські війська не здобули територій", — йдеться у повідомленні.

У Чернігові затримали підозрюваного у передачі інформації росіянам

Як повідомляє пресслужба патрульної поліції області, до правоохоронців звернулася директорка однієї з чернігівських шкіл та повідомила, що на території закладу невідомий фотографував будівлю та сховище.

Затриманим виявився 49-річний мешканець Севастополя, який у 2016 році переїхав до Чернігова та отримав статус внутрішньопереміщеної особи.

Під час перевірки у нього виявили мобільний телефон із встановленим забороненим додатком, за допомогою яких росіяни отримують розвідувальну інформацію.

Алгоритм роботи цього мобільного додатку полягає у фотографуванні певних об’єктів та місцевості з точною геолокацією їхнього розташування.

Чоловік пояснив, що використовував програму з метою додаткового заробітку. Окрім школи, фотографував зупинки громадського транспорту, культові споруди.

Пентагон закупить NASAMS для України на $182 млн

Міністерство оборони США уклало контракт на 182 млн дол. з компанією Raytheon Missiles & Defense для виготовлення зенітно-ракетних комплексів NASAMSNASAMS — це норвезька зенітно-ракетна система з американським радаром, яка може випустити 72 ракети за 12 секунд і збиває літаки, гелікоптери і крилаті ракети, наприклад, "Іскандер" або "Точка-У". При цьому NASAMS здатна вражати цілі на відстані 160 км.Саме ЗРК NASAMS використовуються в США для захисту стратегічно важливого повітряного простору навколо Білого дому та Капітолію в столиці Вашингтоні., які будуть передані Україні.

Про це повідомляється на сайтах Пентагону та Raytheon.

Як повідомили у Міноборони США, орієнтована дата завершення робіт – 23 серпня 2024 року.

"Україна приєднається до десятка інших країн у світу, які покладаються на NASAMS, щоб захиститися від різноманітних загроз, включно з крилатими ракетами, літаками та безпілотними системами", – заявили в компанії Raytheon.

24 серпня Міністерство оборони США оголосило про виділення Україні додаткової допомоги в галузі безпеки, на суму близько трьох мільярдів доларів, в рамках ініціативи сприяння безпеці України. Пакет допомог включає, зокрема шість додаткових вдосконалених ракетних комплексів класу "Земля-повітря" (NASAMS) з додатковими боєприпасами для них.

Росія обстріляла 7 областей. ЗСУ відбили атаки на шість населених пунктів на Донбасі

Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Одеській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Полтавщині, Сумщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині.

Запорізька область: вночі та зранку 27 серпня — гучні звуки вибухів у Запоріжжі.

З боку окупованої Василівки росіяни атакували з реактивних систем залпового вогню населені пункти поблизу Запоріжжя. Пізно ввечері спрацювала система ППО, тож 6 ракет впали поза межами селищ.

Рано вранці війська РФ завдали чергового удару по Запоріжжю та Запорізькому району. Атакували об’єкти інфраструктури в Шевченківському районі міста та поблизу обласного центру. Загалом зафіксовано 16 прильотів.

Інформація щодо постраждалих уточнюється.

На Дніпропетровщині російські військові за ніч сім разів обстріляли Нікопольський район і тричі — Криворізький. У Нікополі пошкоджені 10 приватних будинків, навчальний центр та лінії електропередач. Без електрики лишилися майже 5 тис. родин.

У Марганецькій та Червоногригорівській громадах є пошкоджене житло. Без постраждалих.

У Криворізькому районі обстріляли Зеленодольську громаду. Влучили по дачному масиву та енергетичному підприємству. Є руйнування. Без постраждалих.

Харківщина: вночі — обстріл центру міста, Основʼянський і Київський райони. Влучання в землю, пошкоджені сусідні будинки. Постраждала жінка, від госпіталізації відмовилась.

За минулу добу — обстріли Чугуївського, Ізюмського, Богодухівського та Харківського районів.

Луганщина: за минулу ніч росіяни завдали 23 артилерійські обстріли, зокрема, застосовували РСЗВ. Здійснили три танкові наступи, завдали чотири ракетні удари.

Атаки росіян відбиті від шістьох населених пунктів, розташованих на межі Луганщини і Донеччини.

В районах ще шістьох міст і сіл працювала військова авіація РФ.

Донеччина: вночі — артилерійський обстріл Бахмута, зайнялось щонайменше шість будинків. Поранено чоловіка.

Обстріл Слов'янська — влучили у територію промислових керамічних складів. Обстріли околиць Торецька.

За добу обстріляні Авдіївка, Бахмут, Миколаївка, Слов’янськ, Красногорівка, Торецьк, смт Нью-Йорк, сіл Відрадне, Нетайлове, Олександрівка, Максимільянівка.

Область залишається без газу і частково без води й електрики. Обов'язкова евакуація населення триває.

За добу по області — 2 загиблих, 12 поранених.

Миколаївщина: орієнтовно о 04:30 Миколаїв зазнав обстрілів. Відомо про влучання на околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

Тривають обстріли Широківської громади. Близько 04:00 та 05:00 обстрілів зазнало с. Широке. Влучання були в сільгоспбудівлі домогосподарства та городи. Зранку — обстріли за межами с. Поляна. Постраждалих немає.

Під постійним вогнем залишається Березнегуватська громада.

Херсонщина: низка гучних вибухів в області. В черговий раз влучні удари ЗСУ потрапили по Антонівському та Каховському мостах. Також під контролем українських військових Дар’ївський міст, який не придатний для використання.

У своїх пропагандистських ЗМІ окупанти оголосили про підготовку до встановлення нової переправи через Антонівський міст.

Бої продовжуються громадах, які межують із сусідніми регіонами.

На вулицях Херсона місцеві жителі почали фіксувати російську техніку із позначкою V, натомість Z практично не видно.

Внаслідок обстрілу військовими РФ селища Кам'янка на Запоріжжі загинули п'ятеро людей, серед них двоє дітей

Як повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, росіяни з окупованої території здійснили 6 пострілів були здійснені виключно по житлових будинках

"У тимчасово окупованому селищі Кам’янка Пологівського району російські нелюди забрали життя Анастасії Боровик і двох її діток, 8 та 2 років. Загалом відомо про 5 загиблих", — зазначив він.

Чотириповерховий будинок, в якому проживала жінка, окупанти прицільно обстріляли. Верхній поверх зруйновано вщент.

За словами місцевих жителів, під завалами також можуть перебувати люди.

Росія втратила у війні з Україною близько 46 500 військових

Про повідомляє Генштаб Збройних сил України. За добу 26 серпня росіяни втратили близько 250 військових.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1939 (+3) од,
  • бойових броньованих машин — 4254 (+3) од,
  • артилерійських систем — 1045 (+5) од,
  • РСЗВ — 274 (+2) од,
  • засоби ППО — 148 (+0) од,
  • літаків — 234 (+0) од,
  • гелікоптерів — 202 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 836 (+2),
  • крилаті ракети — 196 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3165 (+3) од,
  • спеціальна техніка — 99 (+0).

Найбільших втрат російське військо зазнало на Донецькому напрямку. Дані уточнюються.

В Україні зросла кількість дітей, поранених внаслідок війни — ОГПУ

Станом на ранок 27 серпня щонайменше 1110 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, офіційна кількість дітей-жертв за добу не змінилася — 377. До 733 зросла кількість поранених.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 388, Харківській — 202, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 42.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2328 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю.

Росія вдарила ракетами по історичній будівлі у центрі Харкова

Російські війська обстріляли ракетами центральну частину Харкова уночі 27 серпня. Про це у своєму Telegram повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

"Постраждала історична будівля, будинок купця Адама Піотровського, яку ми реставрували кілька років тому. Постраждала школа у центрі Харкова", — написав Терехов.

За його словами, поранених та загиблих немає.

Вночі у Запоріжжі було 16 прильотів — голова ОВА

Вночі 27 серпня російські війська завдав чергового удару по Запоріжжю та Запорізькому району, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Окупанти атакували об’єкти інфрастуктури в Шевченківському районі міста та поблизу обласного центру. Загалом зафіксовано 16 "прильотів", — написав він у Telegram.

Інформації про постраждалих немає, дані уточнюються

Старух закликав жителів регіону не нехтувати правилами повітряної тривоги.

Польща отримає від Південної Кореї майже 400 танків і САУ

Як повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, Південна Корея стане великим постачальником танків і гаубиць для Польщі — країни підписали контракт на постачання як мінімум 400 екземплярів техніки, передає DW.

У перших партіях дот кінця 2022 року прибудуть десять південнокорейських танків K2 Black Panther ("Чорна пантера"), а також 24 самохідні гаубиці K9 Thunder. Всього Польща в рамках угоди закупить 180 танків і 212 гаубиць, які південнокорейська сторона повинна буде надати до 2025 року, а також амуніцію до них.

Міністр не повідомив деталей про суму угоди, але за даними джерел агентства dpa, вона перевищує кілька мільярдів євро.

На початку серпня Блащак заявив, що у зв'язку з діями Росії Польща має намір створити "найбільшу сухопутну армію" серед європейських країн-членів НАТО, і вона повинна бути "такою сильною і численною, щоб одним своїм існуванням вселяти агресору страх".

Раніше повідомлялося про намір Польщі закупити у Південної Кореї понад 1000 танків, гаубиць і літаків.

ЗСУ відбили кілька атак та знешкодили розвідгрупу росіян — Генштаб

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На Харківському напрямку війська РФ зі ствольної та реактивної артилерії обстріляли об’єкти цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Світличне, Перемога, Протопопівка, Дементіївка, Петрівка, Черкаські Тишки, Одноробівка, Замулівка та Циркуни. Завдали авіаудару біля Гусарівки.

"Штурмовими діями ворог намагався просунутися в напрямку Дементіївки, успіху не мав, відійшов", — йдеться у повідомленні.

На Слов’янському напрямку російські військові задіяли ствольну артилерію та РСЗВ для обстрілів районів Долини, Дібрівного та Краснопілля. Провели повітряну розвідку поблизу Нової Дмитрівки. Для порушення системи навігаційного забезпечення Сил оборони розгорнули комплекс радіоелектронної боротьби.

На Краматорському напрямку російських артобстрілів зазнали території біля Сидорового, Верхньокам’янського, Роздолівки та Калеників. Для уточнення положення українських військ росіяни вели повітряну розвідку БпЛА.

Сили оборони відбили спробу наступу у напрямку Григорівки.

На Бахмутському напрямку війська РФ обстріляли українських військових із наявного озброєння у районах населених пунктів Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве та Кодема. Ударів ворожої авіації зазнали райони Зайцевого і Соледара.

"Окремі підрозділи противника здійснили спробу покращення тактичного положення у напрямках населених пунктів Соледар, Зайцеве та Майорськ. Успіху не мали, відійшли", — йдеться у повідомленні.

На Авдіївському напрямку росіяни вогнем танків, ствольної та реактивної артилерії намагалися зруйнувати важливі обʼєкти цивільної та військової інфраструктури, завдати втрат підрозділам Сил оборони поблизу Водяного, Первомайського, Красногорівки, Залізного та Новобахмутівки. Ударів авіації зазнали райони Мар’їнки та Валентинівки.

"Наступальними діями окупанти намагалися просунутись у напрямку Невельського, отримали відсіч та відкотились назад. Для корегування вогню артилерії ворог вів повітряну розвідку БпЛА", — повідомили у Генштабі.

На Новопавлівському напрямку підрозділи військ РФ з наявного озброєння продовжували обстріли районів Вугледара, Новомихайлівки та Великої Новосілки. Завдали авіаударів неподалік Володимирівки.

"Ворог вів наступальний бій у напрямку населеного пункту Пречистівка, успіху не мав, відійшов", — йдеться у повідомленні.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі РФ продовжують виконувати завдання розвідки та блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля російські війська зосереджують на недопущенні просування ЗСУ. Обстріляли із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню та завдали авіаударів по низці населених пунктів.

"Силами розвідувальної групи окупанти намагалися вести розвідку в районі Потьомкиного, ворога виявлено та знешкоджено", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ нарощують сили і засоби радіоелектронної боротьби

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На Волинському та Поліському напрямках триває нарощення сил і засобів радіоелектронної розвідки.

На Слов'янському напрямку війська РФ розгорнули комплекс радіоелектронної боротьби для порушення системи навігаційного забезпечення Сил оборони.

ЗСУ поблизу Херсона знищили два склади з боєприпасами військ РФ та вдарили по двох мостах

Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За його словами, ЗСУ знищили склади боєприпасів військ РФ поблизу Херсона — в Інженерному та Чорнобаївці, а також вкотре уразили Антонівський та Дар'ївський мости, що не дозволяє їх використовувати для важкої техніки.

"Ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 250 вогневих завдань і знищили 24 військових РФ, дві РСЗВ "Смерч", три самохідні гармати “Гіацинт”, самохідну гармату артилерії “Піон”, самохідну артилерійсько-мінометну установку “Нона”, п'ять одиниць броньованої і автотехніки", — сказав він.

Також тактична авіація ЗСУ уразила засоби російської протиповітряної оборони в Херсоні, опорний пункт в Новопетрівці та скупчення ворожої живої сили і техніки там же, й в Ольгиному.

У Запоріжжі лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Харківська, Дніпропетровська, Запорізька області — повітряна тривога.

Гурт "Антитіла" та Ед Ширан виступили у Варшаві

Британський співак Ед Ширан та гурт "Антитіла" виступили із концертом у Варшаві, закликавши жертвувати кошти на допомогу Україні. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Ед Ширан та гурт "Антитіла" розгорнули прапор із логотипом UNITED24 на концерті у Варшаві!", — написав він.

Міністр подякував музикантам за підтримку.

"Важливо, що світові зірки продовжують говорити про нашу країну", — підкреслив Федоров.

United24 — глобальна ініціатива зі збору коштів на підтримку України, запущена 5 травня 2022 року українською владою під час російсько-української війни.

Укренерго отримає 97 мільйонів євро кредиту від ЄБРР

Європейський банк реконструкції і розвитку виділить 97 мільйонів євро кредитних коштів на підтримку стійкості роботи НЕК "Укренерго", повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький підписав угоду про внесення змін до Кредитної угоди з ЄБРР. Зміни передбачають спрямування 97,3 мільйона євро під державну гарантію та гарантію однієї з країн "Великої сімки" на підтримку стійкості роботи НЕК "Укренерго", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають в міністерстві, кошти будуть надані в межах Пакета допомоги ЄБРР у відповідь на війну в Україні шляхом перепрофілювання кредиту банку в рамках Проєкту модернізації мережі електропередачі.

Єрмак провів розмову з режисером Браяном Фогелем

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів відеорозмову з американським режисером, сценаристом і продюсером Браяном Фогелем з приводу допомоги у поширенні правди про війну в Україні. Про це він повідомив на своєму Telegram-каналі.

"Я наголосив, що сьогодні вкрай важливо утримувати у фокусі уваги світу те, що відбувається в Україні, і допомога таких митців, як Браян Фогель, сприятиме цьому", — зазначив Єрмак.

Посадовець підкреслив, що нинішня війна, яку Росія розв’язала проти України, стала водночас початком нової ери, нової політики та нових союзів.

"Я зазначив, що українці — це народ, який ще багато років буде символом героїзму, оскільки — хоч і з підтримкою від інших країн — уже пів року фактично самотужки гідно й рішуче протистоїть одній із найбільших армій світу", — наголосив керівник ОПУ.

Єрмак сподівається, що Браян Фогель покаже українців та їхню боротьбу світові.

"Зі свого боку Браян Фогель висловив підтримку Україні та її народові. Він зазначив, що хотів би зняти масштабний фільм про нинішні події в нашій країні, який би залишився у віках", — додав посадовець.

Єрмак зазначив, що стрічка Браяна Фогеля "Ікар", яка розповідає про взаємини велогонщика-аматора та очільника Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова на тлі міжнародного скандалу, спричиненого інформацією про масове зловживання допінгом у російському спорті, у 2018 році одержала премію "Оскар" за найкращий документальний фільм.

Зеленський поговорив з актором Джиммі Феллоном

Президент Володимир Зеленський провів розмову з американським актором, коміком та телеведучим Джиммі Феллоном щодо допомоги у протидії дезінформації Росії. Про це він заявив під час відеозвернення 26 серпня.

"Продовжуємо мобілізацію інформаційної підтримки для України. Зараз такий час, що потрібно шукати ще більше нестандартних каналів поширення правди про війну Росії проти нас з вами, нашої незалежності, про потреби нашої держави", — зазначив гарант.

За його словами, Україна постійно знаходить нових інформаційних партнерів, які допомагають у захисті свободи й у протидії дезінформації Росії.

"Так, сьогодні говорив з Джиммі Феллоном – дуже відомим американським телеведучим, актором – про варіанти того, як привернути увагу до України, як донести правду до Сполучених Штатів, до людей", — розповів президент.

Зеленський пояснив, що Феллон хоче допомогти Україні в інформаційній боротьбі проти російської дезінформації.

"Як можемо ще допомогти Україні – це було його головне питання. Питання, як перемогти в цій інформаційній війні проти брехні Російської Федерації", — підсумував гарант.

На Сумщині внаслідок російського обстрілу травмовані четверо людей

За день російські військові обстріляли шість громад у Шосткинському, Охтирському і Сумському районах: Есманьську, Шалигинську, Хотінську, Великописарівську, Миропільську та Білопільську. Четверо людей у Білопільській громаді отримали травми, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Ситуація на передовій залишається без суттєвих змін — Зеленський

"Ситуація на передовій залишається без суттєвих змін цими днями. Наші воїни роблять усе можливе, щоб зменшити вогневий і логістичний потенціал окупантів. Думаю, ви всі бачите відповідні новини – про знищення баз окупантів, їхніх складів, тих переправ через річки, якими вони користуються", — розповів президент Зеленський у зверненні до українців.

На початок