"Земля намагається скинути людство, як стару шкіру": у чому причина хвиль аномальної спеки в Європі та світі

"Земля намагається скинути людство, як стару шкіру": у чому причина хвиль аномальної спеки в Європі та світі

"Земля намагається скинути людство, як стару шкіру": у чому причина хвиль аномальної спеки в Європі та світі
. Фото: Суспільне Луцьк

У липні аномальна спека накрила країни Західної Європи. У Лондоні загорнули в ізоляційну фольгу 135-річний міст, щоб його опори не тріснули від перегріву, а у аеропорту Лутон спека розплавила і пошкодила злітну смугу, тому багато рейсів скасували.

Останнім часом подібні погодні катаклізми не є рідкістю. Наприклад, у травні в Пакистані від перегріву загинуло багато домашньої худоби. Ба більше, від високих температур страждають також дикі тварини. Наприклад, минулого літа у США спостерігали випадки самогубства пташенят яструбів, які, задихаючись, викидалися з гнізда. Того ж року на узбережжі Тихого океану Північної Америки мідії запікалися безпосередньо в морі у мушлях.

Що є причиною хвиль аномальної спеки та чи можна цьому зарадити — у матеріалі Суспільного.

Що відомо про спеку у Західній Європі

Уперше в історії Метеорологічне управління Великобританії оприлюднило "червоне" попередження про спеку для Лондона, Манчестера та кількох інших регіонів королівства, що вважається найвищим рівнем тривоги. За Британією червоний рівень температурної небезпеки оголосила Франція. Кліматолог Макс Еррера, який відстежує температурні рекорди по світу, зазначив, що в середині липня у багатьох містах Іспанії також зафіксували температурні рекорди.

Читайте також: Як пережити спеку і не потрапити до лікарні

Які проблеми виникають

Інфраструктура країн Європи із історично м’яким кліматом не готова до хвиль екстремальної спеки, тому люди можуть частіше потребувати невідкладної медичної допомоги у спекотні дні. У групі ризику перебувають особливо вразливі: немовлята, люди літнього віку, особи з хронічними захворюваннями та безхатьки. У першу чергу небезпека полягає в "аномально теплих ночах", що перешкоджає організму людини відновитися після денної спеки і може призвести до зневоднення, теплового виснаження або теплового удару.

За даними Наукового центру ЄС, половині території Європи загрожує сильна посуха, яка може "вдарити" по врожаю у Португалії, Франції, Румунії, Іспанії та Італії. Ба більше, посуха призводить до пожеж та інших погодних катастроф у Європі. Зокрема, в Італії відзначають найгіршу посуху за останні десятиліття, у лісах Франції, Португалії та Іспанії лютують лісові пожежі, знищуючи біорізноманіття та додатково забруднюючи атмосферу парниковими газами і продуктами горіння.

У чому може бути причина

Нещодавній звіт Міжурядової групи експертів зі зміни клімату свідчить, що протягом останнього століття напливи спеки трапляються частіше, а їхня температура підвищується. Ба більше, за даними спостереження НАСА за останні 100 років середня температура планети зросла на 1,1°C. Головною причиною цього є викиди парникових газів, які потрапляють у атмосферу внаслідок спалювання викопного палива — нафти, газу та вугілля.

Утім, екстремальна спека в Європі пов’язана зі ще одним природним явищем — розщепленням швидкоплинного потоку повітря, що огинає усю Північну півкулю. Тобто велетенський струмінь повітря розщеплюється надвоє, призводячи до екстремального підвищення температури на поверхні землі. Наразі достеменно невідомо, чому так відбувається. Утім, дослідження науковців із Німеччини свідчить, що останнім часом над Західною Європою явище розщепленого струменю повітря трапляється частіше і корелює з аномальною спекою в країнах регіону. Автори дослідження припускають, що глобальне потепління також могло вплинути на швидкоплинні струмені повітря у атмосфері, зробивши подібні розщеплення частішими.

Читайте також: Спосіб шкіри захиститись від сонячних опіків і перетворення холестерину на вітамін D. Що варто знати про засмагу

Професор Редінгського університету Річард Аллан у коментарі The Guardian зазначив, що глобальне потепління призводить до підвищення температури і висушування ґрунту. Як наслідок, більше енергії сонця використовується не на випаровування води, а на нагрівання безпосередньо поверхні землі. Тому під час спекотних хвиль екстремальні температури стають вищими.

Як можна цьому зарадити

Експерт ЄС зі зміни клімату Франс Тіммерс у коментарі для Financial Times зауважив, що люди практично досягли того моменту, коли "Мати-Земля намагається скинути людство, як стару шкіру". Тому зараз вже йдеться не про порятунок планети, а про наше виживання як виду. Тобто слід негайно вживати заходів задля переходу на відновлювальні джерела енергії та зменшення вуглецевого сліду, що допоможе уповільнити зміни клімату на планеті.

У листопаді 2022 року у Шарм-ель-Шейху (Єгипет) має відбутися черговий раунд кліматичних переговорів ООН під назвою "Конференція зі змін клімату 2022". Очікується, що країни візьмуть на себе зобов’язання відповідно до Паризької угоди 2015 року скоротити використання вугілля та викиди метану.

Читайте також: Хвороба Лайма і кліщовий енцефаліт: все, що треба знати про ці інфекції

Як війна в Україні впливає на клімат

Росія багато років використовує газ для шантажування країн Європи. Після повномасштабного вторгнення в Україну ситуація не змінилася, тому країни ЄС погодилися на 15% скоротити споживання природного газу.

Кандидатка економічних наук, доцентка кафедри екології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олена Маслюківська у коментарі Суспільному зазначила, що Європа на 40% залежна від російського газу і на 28% від нафти. Тому тепер усе активніше говорять про зелені технології і відновлювані джерела енергії. Утім, зараз можуть призупинити закриття вугільних шахт, яких багато в Німеччині і Польщі. За умов ембарго на російську нафту і газ, коли кожна країна думатиме, як їй забезпечити громадян теплом та електрикою, можливо, вугільні підприємства працюватимуть довше. Війна в Україні однозначно вплине на плани європейських країн. Утім, наразі не ясно, який напрямок оберуть їхні уряди.

Читайте також

Сказ у Києві: як не заразитися смертельною хворобою та що робити коли вкусила скажена тварина

Параноїдальні думки та тривожність: як сучасна війна впливає на психічний стан цивільних

Як поліпшити раціон, щоб знизити ризики появи тривожності й депресії під час війни

МОЗ радить вакцинуватися проти дифтерії і правця. Що відомо про інфекції

На початок