Параноїдальні думки та тривожність: як сучасна війна впливає на психічний стан цивільних

Параноїдальні думки та тривожність: як сучасна війна впливає на психічний стан цивільних

Параноїдальні думки та тривожність: як сучасна війна впливає на психічний стан цивільних
. Фото: АР

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що за попередніми прогнозами після війни психологічної підтримки потребуватиме близько 15 мільйонів українців. Як сучасна війна впливає на життя та психічний стан людини, хто є найбільш вразливим та які симптоми проявлятимуться роками — у матеріалі Суспільного.

Особливості сучасних воєн

Річард Молліка в аналітичній статті для Scientific American довів, що сучасна війна ведеться в більшості в містах і селах. Тепер кількість загиблих серед цивільних значно перевищує кількість жертв серед солдатів. Наприклад, під час Першої світової війни співвідношення вбитих цивільних і солдатів становило 1:10, зараз воно обернулося на 10:1. Війни останніх десятиліть в країнах Африки та на Близькому Сході, демонстрували що тепер цілями стає переважно цивільна інфраструктура: церкви, мечеті, ринки й кампуси коледжів та університетів.

Науковці з Уганди проаналізували збройний конфлікт у їхній країні й виділили чотири основних групи страждань, яких зазнають цивільні під час сучасної війни:

Фізичні

  • бомбардування, обстріли, мінування територій;
  • побиття і знущання;
  • сексуальне насильство;
  • примусова праця;
  • страти та масові вбивства.

Психологічні

  • погрози, допити, викрадення;
  • затримання без пояснень, імітація страти;
  • приниження гідності.

Соціальні

  • знищення майна і худоби;
  • внутрішнє переміщення та еміграція;
  • руйнування родин і громад.

Екологічні

  • знищення інфраструктури;
  • політика випаленої землі;
  • створення непридатних для існування середовищ — мінування території, отруєння колодязів та водойм тощо.

Автори зазначають, що подібні події виходять за межі звичайного людського досвіду, тому призводять до посттравматичних наслідків, які тривають роками.

Читайте також: Тривалий стрес під час війни: у чому небезпека та які є ознаки психічного розладу. Пояснює психолог

Які психологічні травми найбільш поширені серед цивільних

Психологи з Ірану вважають, що психічна травма під час війни трапляється тоді, коли людина стикається із подією, що викликає відчуття безпорадності й тривоги через небезпеку для життя, а також надмірне інстинктивне збудження. Сильні емоції приголомшують та вселяють в людину відчуття безпорадності. Травмовані війною люди роками живуть у стані тривоги, депресії та соціальної дезорієнтації.

За даними Американської психіатричної асоціації, кожен третій цивільний, який перебував у центрі збройного конфлікту, має ознаки посттравматичного стресового розладу (ПТСР), до яких належать:

  1. Повторне переживання подій у вигляді спогадів, нав’язливих думок чи нічних кошмарів.
  2. Уникнення нагадувань про травматичні події в думках, місцях чи ситуаціях.
  3. Перезбудження, яке призводить до порушення сну, нічних кошмарів, підвищеної дратівливості та спалахів гніву.
  4. Порушення навичок соціалізації та спроможності навчатися.

Зазвичай ПТСР діагностують тоді, коли ці симптоми проявляються в людини довше місяця. У дітей ПТСР може призводити до затримки розвитку, а симптоми можуть залежати від характеру травми та її повторюваності, а також статі дитини та доступності підтримки з боку дорослих.

Хто з цивільних найбільш вразливий

Автори Енциклопедії світових проблем та людського потенціалу стверджують, що під час сучасної війни психологічних травм зазнають усі члени суспільства незалежно від того, знаходяться вони в епіцентрі бойових дій, чи бачать звірства армії агресора у новинах. Втім, сила травми залежить від обставин. Більше страждають мешканці регіонів, які знаходяться в окупації або в безпосередній близькості до лінії фронту, адже там існує пряма загроза їхньому життю або життю їхніх рідних. Особливо потерпають жертви катувань, зґвалтувань та викрадень.

Читайте також: "Коли чули обстріли, знали: скоро привезуть поранених" — історії лікарів Чернігова

Спричинений війною економічний занепад призводить до страждань неосвічених і бідних прошарків суспільства, що не мають фінансових збережень, які б допомогли їм пережити важкі часи. Руйнування інфраструктури міст призводить не лише до втрати житла і роботи, а й погіршення якості освіти й медичного обслуговування. Це все тривалий час впливає на психічний стан мешканців регіону.

За даними ВООЗ біженці та внутрішньо переміщені особи теж стикаються з проблемами, адже змушені покидати звичне життя та адаптуватися в новому місці, часто живучи за межею бідності, долаючи мовно-культурний бар’єр та додатково відчуваючи провину того, хто вижив. Це все накладається на пов’язані з війною травматичні події, які змусили людей шукати порятунку в інших регіонах та країнах.

Як травма впливає на життя в громаді

Науковці з Уганди досліджували громади у повоєнні роки та виявили, що для відновлення зруйнованого життя люди часто заглиблюються у культурні традиції та звичаї. Для країн Африки характерним є поширення окультних обрядів та одержимість духами у суспільствах, які пережили війну. Втім, поширення релігійних практик у травмованих війною суспільствах не залежить від панівної релігії у регіоні. Науковці з Австралії провели комплексне дослідження різних повоєнних спільнот і довели, що релігійні практики допомагають людям відновлюватися після пережитого травматичного досвіду.

Читайте також: Чому нам складно чекати перемоги та як "прокачати" терплячість

Які тривалі симптоми психологічної травми після війни

Науковці з Лондонського університету королеви Марії досліджували вплив війни на психологічне здоров’я людей із зони конфлікту в колишній Югославії. Через 8 років після закінчення війни люди скаржилися на параноїдальні думки та тривожність. Інтенсивність тривалих психологічних симптомів корелювала з травматичністю подій, яку довелося пережити балканцям безпосередньо під час військових дій та при вимушеній еміграції за кордон.

Читайте також

Готові йти пішки заради ліків — як пацієнти програми замісної терапії рятуються з окупованих територій

Мавпяча віспа: що потрібно знати про вірус та чи буде у світі нова пандемія

"Медикам нити не можна. В окопах ще гірше" — історії лікарів Донбасу

В Україні підтримали проєкт про медичний канабіс. Що варто знати про канабіноїди

На початок